Juventus – Lazio 3:1 (kon.) | Inter – AC Milán 5:1 (kon.) | Janov – Neapol 2:2 (kon.)
konec
Inter Milán
5:1 (2:0)
AC Milán
Sobota 16.09.2023, 18:00 • Stadio Giuseppe Meazza (San Siro), Milán • Italská Serie A • 4. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Zdravím všechny fotbalové fanoušky, speciálně pak také fanoušky italské nejvyšší fotbalové soutěže, kterou je Serie A. Po reprezentační pauze je na programu čtvrté kole, ve kterém se mimo jiné uskuteční také milánské derby mezi místními rivaly AC a Interem. Příjemnou zábavu!
     
    Inter Milán
    Tento celek byl založen roku 1908 v milánské restauraci Orologio, kde se v březnu téhož roku rozhodla skupina členů z AC Milán založit klub, ve kterém nebude platit zákaz náboru cizinců. Pojmenovali ho tedy Internazionale (mezinárodní) a rok na to se také tomuto týmu, který také dostal díky zvoleným barvám modré a černé přezdívku Nerazzurri (černomodří), podařilo vyhrát celou Serii A. Byl to mimochodem třináctý ročník této dnes již prestižní soutěže.
    Před reprezentační přestávkou odehráli fotbalisté Interu první tři zápasy sezony. V tom prvním dokázali na slavném San Siru porazit Monzu 2:0, když dva góly zaznamenal před sezonou nově zvolený kapitán týmu Lautaro Martinez. Prvním venkovním zápasem tak bylo střetnutí na Sardinii s Cagliari, za které od této sezony hraje také český křídelník Jakub Jankto. Ani ten však nedokázal zabránit porážce svého týmu, Inter vyhrál zase 2:0 a po dvou kolech měl na kontě šest bodů. V posledním zápase před reprezentační přestávkou pak milánský celek hostil doma Fiorentinu, která však ze stadionu Interu odjížděla s debaklem 0:4. Dvě branky zapsal znovu argentinský snajpr Lautaro Martinez
     
    AC Milán
    Rival Interu byl založen o sedm let dříve, než jeho sok, a to na základě podnětu několika Angličanů a Italů jako Milán FBCC (Milan Foot-Ball and Cricket Club). První zápas pak Rossoneri, jak se díky klubovým barvám červené a černé přezdívá, odehráli rok po vzniku, tedy v roce 1900. První titul pak zase červenočerní slavili v ročníku 1901. Do dnešní doby pak dokázal slavit titul ještě osmnáctkrát a s devatenácti prvenstvími se řadí na dělené druhé místo za odskočeným Juventusem (36 titulů). Mimochodem, to druhé místo sdílí AC právě s městským rivalem, a to Interem.
    Do letošní sezony vstoupili „Rossoneri“ také velmi dobře, a to když po třech zápasech jsou svěřenci trenéra Pioliho neporaženi. Tento ročník totiž AC zahájilo v Bologni, odkud si nakonec po dvou rychlých trefách Pulisice a Girouda odvezli plný počet bodů. První domácí zápas pak také fotbalisté tohoto milánské celku také zvládli, FC Turín porazili 4:1 a dva góly, oba z penalt, dal kanonýr Giroud. A ve třetím kole poté zajíždělo AC do Říma, kde se utkalo s tamním AS. Hosté dlouho bránili dvoubrankové vedení a nakonec si ho i přes snížení Spinazzoly v nastavení druhé půle odvezli a zůstávají tedy, stejně jako jejich rival, stoprocentní.
     
    Přestupy mezi kluby
    V minulosti se samozřejmě událo i několik velmi interesantních přestupů mezi oběma milánskými rivaly. Zde je jen výčet některých fotbalistů, kteří přestoupili přímo z jednoho klubu do druhého:
    Giuseppe Meazza: Tento slavný fotbalový útočník, po kterém je dnes i pojmenován stadion obou celků, je autorem 216 gólů jen v samotné Serii A a 33 branek za italskou reprezentaci.
    Taribo West:Nigerijský levý obránce, který za svou zemi odehrál 42 zápasů. V roce 1997 přestoupil z Auxerre do Interu, dva roky na to se však pakoval k rivalovi, Tam ale také nevydržel moc dlouho, a tak za rok odešel hostovat do Derby County. Po návratu z hostování pak přestoupil do Kaiserslauternu.
    Clarence Seedorf:Rodák ze Surinamu se skoro devadesáti starty za Nizozemsko. Do Interu se stěhoval v roce 2000 z Realu Madrid za 24 mil. eur, za osmnáct měsíců ale přestoupil do AC Milán. Tam zapsal svou nejdelší část kariéry zapsal 432 startů a přes 60 branek.
    Christian Vieri: Rodák z Bologně, autor bezmála padesáti startů za repre. Nejdelší část své kariéry strávil v Interu, za který za šest let nasázel těžko uvěřitelných 123 gólů.
    Hakan Calhanoglu: Turecký středopolař, který mezi oběma celky přestoupil relativně nedávno, a to v roce 2021. I když má skoro stovku zápasů za Inter, silnější stopu zanechal v AC Milán, kde za čtyři sezony odehrál přes 170 mačů a zapsal 32 branek.
     
    Úvodní sestavy:

    Inter Milán: Sommer – Darmian, Acerbi, A. Bastoni – Dumfries, Barella, Çalhanoğlu, Mchitarjan, Dimarco – Thuram, La. Martínez (C).
    Náhradníci: Audero, Di Gennaro – Agoumé, Arnautović, Asllani, Bisseck, Augusto, Cuadrado, de Vrij, Frattesi, Klaassen, Pavard, Sensi, Sánchez.
    Trenér: Simone Inzaghi

    AC Milán: Maignan – Calabria (C), Kjaer, Thiaw, Hernández – Loftus-Cheek, Krunić, Reijnders – Pulisic, Giroud, Leão.
    Náhradníci: Mirante, Sportiello – Adli, Bartesaghi, Florenzi, Chukwueze, Jović, Musah, Okafor, Pellegrino, Romero, Pobega.
    Trenér: Stefano Pioli

    Rozhodčí: Sozza – Carbone, Giallatini.
     
    Hlavní rozhodčí Simone Sozza přivádí hráče obou týmů na zelený pažit italského svatostánku jménem San Siro, což znamená, že úvodní výkop bude již zanedlouho.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    První poločas začínají rozehrávkou hráči domácího Interu.
     
    1
    Dlouho však míč na svých kopačkách neudrželi, protože po nákopu od obránce Interu fauloval Thea Hernándeze záložník Barella.
     
    2
    Jen pro informaci, dnes je jako domácí tým psán Inter Milán.
     
    3
    Po faulu na Leaa hráči AC Milán kombinují na vlastní obranné polovině.
     
    4
    Po přihrávce Reijnderse se o samostatný průnik snažil Pulisic, byl však o míč obrán.
     
    5
    Inter Milán právě vstřelil branku!
    Tak „domácí“ Inter se rychle dostává do vedení! Nejprve se k brance AC blížil Thuram, jehož první centr do vápna ale nikoho nenašel. Míč se k němu ale odrazil, a druhým pokusem o přihrávku již našel Dimarca, který vypálil. Z jeho slabé střely se ale stala perfektní přihrávka na HENRIKHA MCHITARJANA, který z bezprostřední vzdálenosti skóruje do protipohybu brankáře Maignana!
    5. Henrich MCHITARJAN - 1:0
     
    8
    Branku potvrdilo i video, a tak se Inter rychle ujímá vedení.
     
    10
    Inter bude zahrávat roh, ale ještě před rozehrávkou musí hlavní rozhodčí Sozza uklidnit emoce v pokutovém území mezi Hernándezem a Thuramem.
     
    11
    A další šance pro Mchitarjana, po centru z levé strany hlavičkoval v ideálním prostoru, avšak pouze vedle branky.
     
    12
    Po přihrávce Loftus-Cheeka byl Pulisicův centr zablokován.
     
    13
    Calabria prodlužoval míč za sebe, tam byl ale jen brankář Sommer.
     
    14
    Po centru Calabrii spadl v pokutovém území Hernández, píšťalka hlavního sudího ale zůstala naprosto klidná.
     
    15
    Inter se po vstřeleném gólu lehce zatáhnul a nechává rivala kombinovat.
     
    16
    Ruben Loftus Cheek si chtěl narazit míč s Giroudem, jeho patička ale až ke kopačkám anglického záložníka nedoputovala.
     
    16
    A následný centr od Leaa končí jen v náručí brankáře Sommera.
     
    17
    Inter vhazuje na pravé straně v blízkosti pokutového území AC.
     
    18
    Po autovém vhazování se míč odrážel mezi Thuramem a Thiawem, první jmenovaný pak dokonce vypálil, jeho střela však byl zblokována na roh.
     
    18
    Z něj pak hlavičkoval Acerbi jen nad branku.
     
    20
    Z dalšího rohového kopu pak Inter nezahrozil, jeho útočná snaha totiž končí jen faulem Alessandra Bastoniho.
     
    21
    Záložník „Rossoneri“ Krunić dobře vypíchl míč Martinezovi a pelášil k brance Yanna Sommera, faulem ho ale zastavuje Calhanoglu.
     
    22
    Hráči AC Milán obléhají pokutové území svého soka, zatím však bez efektu.
     
    23
    Autové vhazování pro „hosty“, tedy AC Milán.
     
    23
    Dlouhý nákop od Hernándeze se snažil zpracovat Portugalec Rafael Leao, úspěšný ale nebyl a míč tak doskáče jen do náručí brankáře Interu.
     
    24
    Ve 24. minutě vidíme první žlutou kartu zápasu, a to když unikajícího Thurama těsně před šestnáctkou zastavil Malick Thiaw a vidí za svůj počin žlutou.
     
    25
    Z následující nadějně vyhlížející standardky pálil přímo na branku Darmian, zařízení ale asi o metr přestřelil.
     
    28
    „Rossoneri“ drží většinu času míč na svých kopačkách, větší šance ale zatím mají hráči domácího Interu, kteří také jednu střelu umístili mimo dosah brankáře Maignana, a tak teď vedou 1:0.
     
    29
    Teď byl ale faulován teěsně před pokutovým územím Krunić a mu tak uvidíme velmi zajímavou standardku.
     
    30
    Po rozehrání zahráli hráči AC Milán nacvičený signál, když Hernández rozehraje míč přímo po zemi na nabíhajícího Leaa. Ten sice vypálil, ale v době přihrávky už byl v ofsajdu a tak by i teoretická branka nemohla platit.
     
    32
    Teď už ale byli hosté výrazně blíže vstřelení gólu, v pádu zakončoval Theo Hernández, svůj pokus ale nezamířil mezi tři tyče!
     
    33
    Na druhé straně centr Dimarca přeletěl úplně všechny, rozehrávku tak bude mít francouzský brankář Maignan.
     
    34
    I v tuto chvíli hosté obléhali pokutové území Interu, avšak znovu bez jakéhokoli ohrožení branky.
     
    35
    Loftus-Cheek se na nemohoucnost útoku AC Milán už nemohl dívat, a tak zkusil asi z půli hřiště překvapit brankáře Sommera, ten však ukázal své letité zkušenosti a do branky se stihl vrátit.
     
    36
    AC Milán stále drží míč.
     
    37
    Sražený pokus Reijnderse odvrací stoper Bastoni.
     
    38
    Inter Milán právě vstřelil branku!
    Je to o dvě branky! I když AC Milán ve většině času drží míč, Interu ale stačí jeden rychlý protiútok ke skórování. Dumfries našel před vápnem MARCUSE THURAMA, který napřáhl a výsledkem byla nádherná střela do vzdálenější šibenice! Tvrdý direkt pro hráče i fanoušky AC Milán.
    38. Marcus THURAM - 2:0
     
    41
    U půli hřiště byl faulován kapitán Interu Lautaro Martinez.
     
    42
    Po prodloužení od Girouda pálil Loftus-Cheek, jeho pokus ale zblokoval jeden ze stoperů.
     
    43
    Dumfries poslal k zemi Rafaela Leaa a hlavní rozhodčí měl i přes protest nizozemského hráče jasno – jasný faul.
     
    44
    A faulovaný Leao si standardku i kopnul, jeho centr však přeletěl všechny jeho spoluhráče a končí až za brankovou čarou.
     
    45
    Střelec prvního gólu Mchitarjan faulován na obranné polovině.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje 2 minuty.
     
    45+1
    Asi metr před šestnáctkou Interu byl faulovaný Giroud, tohle bude velmi interesantní standardní situace pro AC v závěru poločasu.
     
    45+2
    Ke střele se postavil sám faulovaný francouzský útočník, rána mu ale vůbec nesedla a končí až na tribuně.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Po první půli odcházejí do kabin výrazně spokojenější hosté, kteří vedou po trefách Mchitarjana a Thurama 2:0.
    Inter skóroval de facto z první šance zápasu, a to když nadvakrát přihrával do vápna Thuram, jeho druhá přihrávka letěla přímo na nohu Dimarca. Ten svou střelu netrefil moc dobře, ale ke štěstí domácích hráčů tak přihrál přesně na nohu Henrikha Mchitarjana, který neměl problém zakončit do protipohybu brankáře Maignana. AC Milán pak hodnš držel míč, avšak bez efektu. Interu tak stačil další rychlý brejk, který zakončil přesnou střelou zpoza šestnáctky Marcus Thuram. „Rossoneri“ poté mohli snížit v nastavení, střela Girouda ze standardky ale vylekala tak možná jen fanoušky na tribuně za brankou.
     
    Hráči Interu již jsou nachystáni, čeká se jen na hráče jejich úhlavního rivala.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Druhý poločas vykopl francouzský útočník Giroud ve službách hostů.
     
    46
    Nákop Rafaela Leaa do pokutového území odvrací Darmian.
     
    47
    Faulem si v souboji s Thuramem pomohl stoper Thiaw a na podobné zákroky by si měl dávat pozor, neboť v první půli již jednu žlutou kartu viděl.
     
    48
    Po souboji s Loftus-Cheekem zůstal na zemi Bastoni, hra je přerušena.
     
    49
    Po rozehrané standardce Reijnders vracel míč Hernándezovi, jehož centr mířil na křídelníka AC Milán Leaa, přihrávka však byla příliš dlouhá a tak ji stačil portugalský fotbalista jen přistrčit k brankáře Sommerovi.
     
    50
    Po zákroku kapitána hostů Calabrii vhazují domácí.
     
    51
    Martinez v rychlostním souboji jednoznačně předstihl Kjaera, ten se ale do souboje ještě vrátil a své letité obranářské zkušenosti využil k defenzivnímu zákroku proti argentinskému snajprovi.
     
    53
    Přihrávka Kruniće skončila jen na kopačce Darmiana, následně však ani on nepřihrál přesně a bosenský středopolař svou chybu dobrým čtením hry napravil.
     
    54
    Centr tureckého internacionála v dresu Interu Calhanoglua odvrací obrana soupeře. Tento záložník ale v historii hrával i za AC Milán.
     
    55
    A uvidíme další standardku, Američan Pulisic byl zezadu stáhnut k zemi Callhnogluem.
     
    56
    Po rozehrání pálil Reijnders, jeho střela však zamířila jen na tribunu.
     
    56
    Střídání v týmu AC Milán:
    ze hřiště odchází Christian Pulisic, přichází Samuel Chukwueze.
     
    57
    Inter vhazuje na levé straně.
     
    57
    AC Milán právě vstřelil branku!
    Tak „Rossoneri“ přeci jen snižují! Dlouhý pas obránce Kjaera si zpracoval Giroud, a poté přihrál na nabíhajícího RAFAELA LEAA. Ten utekl i Darmianovi a dostal se až před brankáře Sommera, kterého také následnou střelou na zadní tyč překonal!
    57. Rafael LEÃO - 2:1
     
    59
    Po nedohodě Kjaera a Maignana bude vhazovat Inter.
     
    60
    V pokutovém území Interu to dlouho vypadalo na situaci dva na dva, celou akci však zazdil přetaženým centrem Leao. Míč proletěl bez teči až za brankovou čáru, a tak bude odkopávat švýcarský gólman Sommer.
     
    61
    Theo Hernández zezadu fauloval jednoho z ofenzivních hráčů milánského AC a od rozhodčího Sozzy vidí žlutý kartonek.
     
    64
    Střídání v týmu Inter Milán:
    ze hřiště odchází Nicoló Barella, přichází Davide Frattesi,
    ze hřiště odchází Federico Dimarco, přichází Carlos Augusto,
    ze hřiště odchází Marcus Thuram, přichází Marko Arnautović.
     
    65
    Po velkém prostřídání u Interu rozehrávají hráči AC.
     
    65
    Dlouhý nákop od Hernándeze skončil až v náručí Yanna Sommera.
     
    66
    Po přiklepnutí Arnautoviće vypálil z voleje střídající Carlos Augusto, který svou střelou k pravé tyči pěkně protáhl brankáře Maignana!
     
    67
    Calabriova přihrávka za obranu na Chukwuezeho byla přiíliš dlouhá.
     
    69
    Inter Milán právě vstřelil branku!
    Domácí „Nerazzurri“ si berou dvougólové vedení zpět! Přesná přihrávka letěla na Martineze, který si míč efektně zpracoval kolenem a poté přihrávkou vybídl HENRIKHA MCHITARJANA. Ten se s ničím nerozpakoval a vypálil a jeho pokus tečovaný jedním zobránců skončil přesně u pravé tyče Maignanovy brány, který na teč vůbec nezareagoval! Arménský fotbalista tak zaznamenává druhou branku v utkání.
    69. Henrich MCHITARJAN - 3:1
     
    72
    Turecký záložník domácích Hakan Calhanoglu nejprve fauloval u postranní lajny Reijnderse. Poté mu byl odpískán faul, což se mu vůbec nelíbilo a hlavní rozhodčí mu právě za ty řeči uděluje žlutou kartu.
     
    74
    Střídání v týmu Inter Milán:
    ze hřiště odchází Alessandro Bastoni, přichází Stefan de Vrij.
     
    75
    Střelec jediné branky AC Milán Leao faulován autorem dvěma brankami z dresu Interu Mchitarjanem.
     
    76
    Následný centr pak doplachtil jen do rukavic brankáře Sommera.
     
    77
    Střídání v týmu AC Milán:
    ze hřiště odchází Tijani Reijnders, přichází Luka Jović,
    ze hřiště odchází Olivier Giroud, přichází Noah Okafor,
    ze hřiště odchází Davide Calabria, přichází Alessandro Florenzi.
     
    78
    Po dlouhém autu Interu v pokutovém území proběhl souboj mezi Hernándezem a Martinezem a hlavní rozhodčí hned ukazuje na penaltový puntík! Inter bude zahrávat penaltu!
    78. Penaltový zákrok
     
    79
    Inter Milán právě vstřelil branku!
    Asi je definitivně rozhodnuto! HAKAN CALHANOGLU penaltu kopl zkušeně doprostřed, brankář Maignan si vybral levou stranu!
    79. Hakan ÇALHANOĞLU - 4:1
     
    81
    Střídání v týmu Inter Milán:
    ze hřiště odchází Hakan Çalhanoğlu, přichází Kristjan Asllani.
     
    81
    Thiaw odvrací míč z vlastní šestnáctky raději do zámezí.
     
    82
    Po autu pak pálil ze záklonu Albánec Asllani, který se mimochodem představil také minulý týden v rámci evropské kvalifikace proti českému národnímu týmu. Teď však střílel jen vysoko nad zařízení.
     
    83
    Davide Frattesi byl nedovoleně zastaven, hlavní rozhodčí byl blízko a píská obránci AC Milán faul.
     
    84
    Roh pro Inter.
     
    85
    Centr od Frattesiho jen proskákal pokutovým územím.
     
    86
    Střídání v týmu AC Milán:
    ze hřiště odchází Ruben Loftus-Cheek, přichází Yunus Musah.
     
    87
    Dlouhý nákop nedokázal zpracovat Leao, míč končí až u brankáře Interu.
     
    88
    Florenzi zblokoval přihrávku Augusta za autovou čáru.
     
    89
    Oba týmy jsou teď velmi nepřesné, tato pasáž hry končí až faulem Musaha.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje 5 minut.
     
    90+1
    Přihrávka na Carlose Augusta byla až příliš dlouhá a končí v zámezí, vhazovat tedy budou „Rossoneri“.
     
    90+2
    Střela Musaha ze zajímavé pozice byla zablokována, hosté ale ještě zůstávají u míče.
     
    90+3
    Inter Milán právě vstřelil branku!
    Demolice AC Milán dokonána! Domácí podnikli rychlý brejk který vedl od poloviny hřiště Mchitarjan, těsně před pokutovým územím pak přihrál na DAVIDEHO FRATTESIHO, který ve skluzu zakončil do protipohybu brankáře Maignana, který tak dostává pátý gól.
    90+3. Davide FRATTESI - 5:1
     
    90+4
    Davide Frattesi po vstřeleném gólu sundal dres a podle pravidel správně vidí žlutou kartu za nesportovní chování.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Milánské derby skončilo! A jako jediný spokojený celek z něj odchází Inter, který poráží svého rivala AC o čtyři branky v poměru 5:1.
    Do první půle vstoupil úspěšně fotbalisté „Nerazzurri“, kteří byli vedeni jako domácí. A do vedení je poslal arménský fotbalista Henrikh Mchitarjan, který nasměroval nepovedenou střelu Dimarca do protipohybu brankáře Maignana – 1:0 pro domácí. Ve 38. minutě to pak bylo 2:0, když ojedinělý útok Interu využila francouzská předsezonní posila z Mönchengladbachu Marcus Thuram, který se trefil nechytatelně do levé šibenice.
    Do druhého poločasu vstoupili zase aktivněji hosté, neboli AC Milán, kterým se pak dokonce prodařilo i snížit, a to když do samostatného úniku poslal Giroud Rafaela Leaa, která poté zblízka překonal brankáře Sommera. O deset minut později pak dvoubrankové vedení Interu vrátil svým druhým gólem v zápase bývalý útočník Arsenalu Mchitarjan, který tečovanou střelou zvýšil vedení svého týmu. Na 4:1 pak v 79. minutě upravil z penalty Hakan Calhanoglu a demolici AC dokončil v nastavení druhého poločasu střídající Davide Frattesi. Inter tak ovládá první milánské derby v této sezoně jasně 5:1.
     
    Držení míče: 40 % : 60 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 3:4. Rohy: 5:0. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 16:13.
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, přeji hezký zbytek dne a třeba zase někdy na počtenou! (20:06:56)

    Matěj Skula

    Branky: 5. Mchitarjan (Dimarco), 38. Thuram (Dumfries), 69. Mchitarjan (La. Martínez), 79. Çalhanoğlu (pen.), 90+3. Frattesi (Mchitarjan) – 57. Leão (Giroud)

    Karty:   72. Çalhanoğlu (INM), 90+4. Frattesi (INM) – 24. Thiaw (ACM), 61. Hernández (ACM)


    Držení míče: 40 % : 60 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 3:4. Rohy: 5:0. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 16:13.
    Inter Milán: Sommer – Darmian, Acerbi, A. Bastoni (74. de Vrij) – Dumfries, Barella (64. Frattesi), Çalhanoğlu (81. Asllani), Mchitarjan, Dimarco (64. Augusto) – Thuram (64. Arnautović), La. Martínez (C).
    Náhradníci: Audero, Di Gennaro – Agoumé, Bisseck, Cuadrado, Klaassen, Pavard, Sensi, Sánchez.

    Trenér: Simone Inzaghi

    AC Milán: Maignan – Calabria (C) (77. Florenzi), Kjaer, Thiaw, Hernández – Loftus-Cheek (86. Musah), Krunić, Reijnders (77. Jović) – Pulisic (56. Chukwueze), Giroud (77. Okafor), Leão.
    Náhradníci: Mirante, Sportiello – Adli, Bartesaghi, Pellegrino, Romero, Pobega.

    Trenér: Stefano Pioli

    Rozhodčí: Sozza – Carbone, Giallatini
    bahis siteleri