Rusko – Švýcarsko 5:3 (kon.) | USA – Německo 7:1 (kon.) | Kanada – Švédsko 7:0 (kon.)
Finsko – Česko 5:3 (kon.)
konec
Finsko
5:3 (1:1, 1:1, 3:1)
Česko
Pátek 06.01.2012, 19:00 • Zimní stadion Přerov. • Mistrovství světa žen do 18 let
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Hezký páteční večer z Přerova, kde pokračuje ženský hokejový šampionát osmnáctiletých. Ve druhém dnešním zápase se v souboji o páté místo utkají Finky a Češky.
     
    Finský výběr podlehl ve čtvrtfinále Švédkám, které zvítězily po tuhém boji až v prodloužení. Česko věřilo na domácím mistrovství v medaili, ale houževnatý německý soupeř zaslal hokejistky ze srdce Evropy jen do zápasu o pátou příčku.
     
    Češky se před bouřlivou kulisou přerovského zimního stadionu představí poprvé, všechny své zápasy totiž dosud odehrály ve Zlíně. Finky naopak zdejší prostředí nově zrekonstruované arény dobře znají, sehrály zde všechny své bitvy v základní skupině.
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Portnojová (Ranneová) – Koivistová, Kilponenová (C), Valkajärviová,Viitasuová, Lindholmová, Meriläinenová, Tuovinenová, Uppgärdová – Kotkaslahtiová, Ollikainenová, Suokková – Rantanenová, Tulusová, Nuutinenová – Alanková, Tanskanenová, Valkamaová – Ritariová, Vainionpääová, Maamäkiová.

    Česko: Hladíková (Craigová) – Výtisková (C), Hudečková, Kolowratová, Kubátová, Pelikánová, Nováková, Tejralová, Vaňoučková – Křížová, Vanišová, Chmelová – Lásková, Lédlová, Pecinová – Mazánková, Vopravilová, Přibylová – Sadílková, Nešutová, Kuželová.

    Rozhodčí: Gageová (CAN) – Fuchselová (CAN), Gagnonová (CAN).
     
    Přestože se jedná o zápas, v němž vítěz obsadí pátou příčku na letošním šampionátu, dá se očekávat bouřlivá kulisa a zřejmě také plně obsazené hlediště. Na tribuny proudí stále další diváci, několik z nich se vybavilo českými vlajkami nebo dresy.
     
    Po ledě již krouží trojice rozhodčích, na hráčky se zatím čeká.
     
    Seveřanky přivítal při vstupu na led pískot publika, finský tým bude hrát v modrých dresech. Češky v bílém.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:09
    České družstvo se po úvodním vhazování nasunulo do útočné třetiny. Chmelová prověřila pozornost finské brankářky lehkým nahozením od modré čáry.
     
    01:15
    Hladíková ještě nemusela zasahovat. Druhá útočná formace Finek se nyní nedokázala prodrat skrz střední pásmo.
     
    01:54
    Zanedlouho se však před českou klec prosmýkla Valkamaová, její svižná střela z levého kruhu mezi tři tyče nemířila. Rozduněla pouze mantinel za bránou.
     
    03:32
    Po střele Ollikainenové musela Hladíková do rozkleku, se střelou protihráčky ale neměla větší problémy. Kotouč přikryla lapačkou a přerušila hru.
     
    04:06
    První česká formace si vytvořila v útočném pásmu nápor. Křížová poslala kotouč do mezikruží, kde operovala úplně volná Chmelová. Její střelu ale pohotovým zákrokem zlikvidovala Portnojová.
     
    05:18
    Češky zatím lépe bruslí, Finky jsou v úvodu zápasu trošku zaskočeny.
     
    06:18
    Křížová se skrz bránící Nuutinenovou neprosadila, černou pryž ukořistily hokejistky Finska.
     
    06:47
    Češky si zahrají první přesilovku, svěřenkyně trenéra Výtiska jsou alespoň tímto způsobem odměněny za aktivitu v útočném pásmu. Na trestnou lavici míří Valkajärviová.
     
    07:30
    Počet hráček na ledové ploše se ale vyrovná, Češky hrály v šesti a jdou pykat. Trest odsedí Lédlová.
     
    08:24
    Česko právě vstřelilo branku!
    Hlediště bouří, český celek jde do vedení. SAMANTHA KOLOWRATOVÁ převzala přihrávku od Křížové a napřáhla na modré čáře. Pornojové proklouzl puk mezi betony. Asistence: Denisa Křížová - 0:1.
     
    08:47
    Nuutinenová dostává menší trest za hákování, parta kolem kapitánky Výtiskové si zahraje v početní převaze.
     
    09:41
    Češkám se tentokrát nedaří usadit před finskou klecí, Finky pečlivě brání vlastní modrou čáru.
     
    10:39
    Pecinová se dostala ke střele z pravé strany, ale Portnojovou nepokořila. Brankářka výběru Suomi zasáhla svoji lapačkou.
     
    10:47
    Seveřanky hrají v plném počtu.
     
    11:23
    Hladíková se poprvé v zápase výrazněji zapotila. Po náletu druhé útočné letky soupeřek bránila své obydlí v nehokejové pozici. K zakončení se tlačila Tulusová, leč neúspěšně.
     
    13:11
    Elitní formace českého týmu vedená aktivní Klárou Chmelovou znovu roztočila finské obránkyně, tentokrát však Portnojová zasahovat nemusela.
     
    14:02
    Na druhou stranu se vydala Alanková, její útočný výlet ovšem do zdárného konce nevedl. Finky se z ospalého úvodu pomalu probouzí.
     
    15:27
    Lásková zůstala po jednom ze soubojů otřesená u vlastní střídačky. Rozhodčí přerušují hru, bude se vhazovat ve středním pásmu.
     
    15:51
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Zlepšená hra Seveřanek přináší ovoce, je vyrovnáno. VENLA KOTKASLAHTIOVÁ číhala nikým neatakována v mezikruží a přízemní střelou prostřelila přesouvající se Hladíkovou. Asistence: Jenna Suokková, Suvi Ollikainenová - 1:1.
     
    17:31
    Češky ale inkasovaná branka nesrazila, Lásková naopak po obléhání finské brány vypálila z vrcholu kruhu. Lapačka Portnojové byla na místě.
     
    18:36
    Úspěšný zákrok si připsala také Hladíková, kterou prověřil pokus Ollikainenová zleva. Česká gólmanka zastavila letící kotouč svými betony.
     
    19:01
    Přesně ve chvíli, kdy byla ohlášena poslední minuta první části, putuje na trestnou lavici finská hráčka. Ollikainenová odchází na trestnou lavici za hru tělem.
     
    19:50
    Finky postrčily kotouč do středního pásma a odchází střídat, skóre se již zřejmě nezmění.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Úvodní dějství je u konce, stav je nerozhodný. Hraje se hodně svižně, před bouřlivou kulisou zaplněného přerovského stadionu bojují hráčky na maximum. Češky začaly dobře, byly aktivnější a vstřelily branku. Ovšem postupem času zlepšil hru také finský tým, který se v šestnácté minutě dočkal vyrovnávacího zásahu.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:33
    Češky dohrávají početní převahu, Lásková dokázala v tísni vypálit. Portnojová musela zasahovat.
     
    21:01
    Finky v pěti.
     
    22:18
    Česko právě vstřelilo branku!
    Obrovská chyba finských hokejistek ve středním pásmu je dokonale potrestána! TEREZE VANIŠOVÁ vystihla nepřesnou rozehrávku soupeřek a uháněla sama na branku. Rychlým blafákem si položila Portnojovou a zakončila po ledě. Bez asistence - 1:2.
     
    24:11
    Češky obsadily útočné pásmo, ale kostrbatou kombinací finskou obranu příliš nepozlobily. Mazánková v rohu kluziště kotouč ztratila.
     
    24:43
    Chmelová vypálila z kruhu, Portnojová byla na místě. Stadionem obíhají mexické vlny.
     
    24:54
    Zanedlouho jde však Klára Chmelová na trestnou lavici - podražení.
     
    25:32
    Suokková měla na své čepeli vyrovnávací branku, ale přihrávku od spoluhráčky neusměrnila do sítě. Stála úplně sama před brankovištěm, kotouč jí však odskočil od hokejky.
     
    25:54
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Kýžené trefy se nakonec hráčky Suomi dočkaly o chvilku později. SAANA VALKAMAOVÁ využila početní převahu, finská útočnice zacílila z pravého kruhu přesně do protějšího rohu branky. Hladíková byla téměř bez šance. Asistence: Anna Kilponenová - 2:2.
     
    28:06
    Finky jsou důraznajší v soubojích u hrazení, kde již poněkolikáté úspěšně odebraly soupeřkám kotouč.
     
    28:23
    Přibylová zůstala otřesena na ledové ploše. Kanadská rozhodčí raději přerušila hru, česká útočnice odkulhala za pomoci spoluhráček na střídačku.
     
    29:38
    Tanskanenová vypálila skrz dvě obránkyně, Hladíková zasáhla trošku krkolomně ve stoje. Puk jí posléze vypadl z lapačky, k dorážce se však žádná hráčka v modrém dresu nedostala.
     
    31:01
    Dnešní utkání sleduje na přerovském zimním stadionu 3 250 diváků.
     
    31:18
    Hladíková má v těchto minutách více práce než její kolegyně na opačné straně ledového oválu. Česká brankářka si ale počíná velice dobře.
     
    32:01
    Pecinová odchází na trestnou lavici, provinila se podražením. Finky si zahrají znovu v přesile.
     
    32:50
    Lédlová dokázala vyhodit, unavená česká čtveřice peláší na střídačku.
     
    33:49
    Druhou polovinu oslabení již ubránily Češky na výbornou, jejich soupeřky se ani nedostaly do útočného pásma. Aktivní Lédlová nyní krouží s pukem v ofenzivní třetině.
     
    34:01
    Češky v plném počtu.
     
    35:45
    Seveřanky pod tlakem, Portnojová musela několikrát zasahovat. Hráčky v modrých dresech se posléze osvobozují jen za cenu zakázaného uvolnění.
     
    36:15
    Zahrozilo také na druhé straně. Rantanenová nahazovala kotouč před brankoviště, kam si sjížděla její spoluhráčka. Ta ale letící puk svoji holí nezasáhla.
     
    38:02
    V mezikruží si o přihrávku klepala Křížová, do těchto míst vzápětí černá pryž skutečně doputovala. Ale česká hráčka neuspěla, puk si dlouho rovnala na střelu a vzápětí mířila mimo.
     
    38:36
    V těchto minutách se hra přelévá z jedné strany na druhou. Plné ruce práce měla také Hladíková, před jejíž teritorium se tlačila Ollikainenová.
     
    39:25
    Češky jdou do čtyř, na trestnou lavici odjíždí Kubátová - hra tělem.
     
    39:56
    Kilponenová míchá s kotoučem na holi a vyhlíží volné spoluhráčky.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Další třetina začne přibližně ve 20:27.
     
    Finky měly v prostřední třetině střeleckou převahu, český celek oproti předcházejícímu dějství trošku strádal. Zatím však stále drží nerozhodný stav. Uvidíme, jestli přinese rozuzlení závěrečná část.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:33
    Češky se stále brání ve čtyřech, po obléhání branky v podání finského týmu pálila od modré čáry Kilponenová. Hladíkova byla pozorná.
     
    41:25
    Kubátová na ledě, Češky v pěti.
     
    41:43
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Seveřanky ovšem udeřily hned posléze a poprvé v zápase jdou do vedení. JENNA SUOKOOVÁ vypálila nepříliš prudce, Hladíková měla však zakrytý výhled a kotouč jí proklouzl až za brankovou čáru. Asistence: Emma Nuutinenová, Suvi Ollikainenová - 3:2.
     
    43:32
    Vanišová aktivně napadala finskou rozehrávku, za což byla odměněna vybojovaným kotoučem. Mohla se dostat také do samostatného úniku, ale puk jí uskočil od čepele.
     
    44:07
    Česko právě vstřelilo branku!
    KLÁRA CMHELOVÁ vyrovnává! Aktivně hrající česká útočnice předvedla parádní individuálná akci. Na kruhu se stahovačkou zbavila soupeřky a posléze rychlou kličkou oklamala také Portnojovou. Kotouč poté bez problému zasunula do poloprázdné branky. Bez asistence - 3:3.
     
    44:53
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finský tým znovu vede, zaváhání brankářky Hladíkové dokázal severský výběr potrestat. České brankářce vypadl kotouč po střele Valkajarviová z lapačky, před brankovištěm dorážela úspěšně VILMA TANSKANENOVÁ. Asistence: Reetta Valkjärviová - 4:3.
     
    47:08
    Finky dobře brání, českému celku se nedaří v útočném pásmu výrazněji prosadit. Seveřanky naopak střílí z každé pozice, Hladíková musela před malým okamžikem opět do rozkleku.
     
    47:38
    Suokková odchází na trestnou lavici za držení, český celek může vyrovnat při nabídnuté přesilovce.
     
    48:36
    Češky mají v přesilovce tlak! Výtisková napřáhla po sérii přihrávek na modré čáře, její střelu blokuje soupeřka.
     
    49:30
    Sporný moment. Lédlová tečovala v mezikruží střelu spoluhráčky, kotouč vlétl do branky a okamžitě se vymrštil ven. Český tým se raduje, za brankou však svítí zelené světlo.
     
    49:30
    Branka neplatí, dle výroku rozhodčích se puk odrazil od tyče. Pokračuje se za stavu 4:3 pro Finsko.
     
    49:38
    Seveřanky v pěti.
     
    51:18
    České hráčky početní převaha povzbudila, za mohutného burácení publika se znovu točí v útočném pásmu. Vanišová pálila z úhlu, Portnojová puk odrazila svoji helmou.
     
    52:48
    V pozoru musí ovšem stále být také Hladíková, kterou nyní prověřila střela Valkamové z dálky.
     
    53:04
    Koivistová pyká za podražení - další přesilovka pro Češky.
     
    53:24
    Pokus Kolowratové si finská brankářka pohlídala. Vhazovat se bude po její levici.
     
    54:23
    Finky brání oslabení dobře, již poněkolikáté se dokázaly osvobodit. Nyní se bojuje o kotouč ve středu kluziště u mantinelu.
     
    55:04
    Finsko v pěti.
     
    56:03
    Češkám se čas na vyrovnání krátí. Hlediště sice buráci při každém útočném výpadu mladých hokejistek, ale ty často ztrácí kotouče už na útočné modré čáře.
     
    57:09
    Trenér Tomáš Výtisk si vyžádal oddechový čas, po kterém se bude vhazovat v útočném pásmu českého týmu.
     
    57:32
    Hladíková odjíždí na střídačku, Češky v šesti!
     
    58:01
    Rantanenová trefila od mantinelu pouze tyč prázdné branky. Češky si nemohou vytvořit v útočném pásmu potřebný nápor.
     
    58:25
    Lásková jde na trestnou lavici, provinila se podražením. Hladíková je zpět v brance, vhazuje se v útočném pásmu Finek.
     
    58:29
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Je zřejmě rozhodnuto. Severský výběr vyhrál vhazování v útočném pásmu, kotouč doputoval až na hůl NOORY TULUSOVÉ, která z dálky prostřelila českou brankářku. Bez asistence - 5:3.
     
    59:19
    Hladíková je opět na střídačce, Češky to ještě zkouší v šesti. Zatím ale bez většího úspěchu.
     
    59:38
    Diváci povstali a potleskem oceňují působení českého týmu na domácím šampionátu.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    Češky končí na turnaji šesté, finský tým vítězí ve vyrovnaném souboji o páté místo 5:3.
     
    Nejlepší hráčkou českého týmu vyhlášena Samantha Kolowratová, z finského výběru si pro stejné ocenění přijíždí Anna Kilponenová. Přeji příjemný zbytek dnešního dne. (21:02:47)

    Lukáš Šonský

    Branky a nahrávky: 16. Kotkaslahtiová (Suokková, Ollikainenová), 26. Valkamaová (Kilponenová), 42. Suokková (Nuutinenová, Ollikainenová), 45. Tanskanenová (Valkjärviová), 59. Tulusová - 9. Kolowratová (Křížová), 23. Vanišová, 45. Chmelová


    Finsko: Portnojová (Ranneová) – Koivistová, Kilponenová (C), Valkajärviová,Viitasuová, Lindholmová, Meriläinenová, Tuovinenová, Uppgärdová – Kotkaslahtiová, Ollikainenová, Suokková – Rantanenová, Tulusová, Nuutinenová – Alanková, Tanskanenová, Valkamaová – Ritariová, Vainionpääová, Maamäkiová.
    Česko: Hladíková (Craigová) – Výtisková (C), Hudečková, Kolowratová, Kubátová, Pelikánová, Nováková, Tejralová, Vaňoučková – Křížová, Vanišová, Chmelová – Lásková, Lédlová, Pecinová – Mazánková, Vopravilová, Přibylová – Sadílková, Nešutová, Kuželová.

    Rozhodčí: Gageová (CAN) – Fuchselová (CAN), Gagnonová (CAN).

    Diváci: 3 250
    bahis siteleri