Tomsk – Lok. Moskva 2:0 (kon.) | Samara – Dynamo 1:2 (kon.)
konec
FK Tom Tomsk
2:0 (2:0)
FK Lokomotiv Moskva
Sobota 09.11.2013, 10:30Ruská Premier Liga
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:30.
     
    Dobré dopoledne. Je před námi 16. kolo ruské Premier league, kde se spolu utkají Tomsk a Lokomotiv Moskva.

    Dnešní zápas bude soubojem dvou týmů z opačných pólů tabulky. Zatímco Lokomotiv Moskva je druhý a ztrácí jen tři body na vedoucí Petrohrad, Tomsk z šestnácti týmů v soutěži čtrnáctý a zatím je tedy na pozici, kde by jej čekala baráž o sestup. Největší bolestí Tomsku je střílení gólů. Pouhých devět branek z patnácti zápasů je skutečně alarmující. Rovnou třetinu gólů svého týmu pak vstřelil Igor Portnjagin. Lokomotiv je na tom o poznání lépe, druhé místo totiž zajišťuje účast v předkole Ligy Mistrů. Tým z hlavního města je v dobré formě, což potvrdil vítězstvím v derby na hřišti Spartaku 3:1. Nejlepším střelcem týmu je Dame N’Doye s devíti zásahy.

    Poslední vzájemní utkání dnešních soupeřů se datuje ke konci září letošního roku a v Moskvě se obešlo bez branek. Tomsk by dnes stejný výsledek určitě bral, Lokomotiv bude chtít víc.
     
    Dobré dopoledne. Už známe základní sestavy obou týmů, ve kterých nedošlo k velkým překvapením. Branku domácích bude střežit český brankář Petr Vašek, před ním bude v obraně hrát exreprezentant Martin Jiránek.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Tom Tomsk: Vašek – Milanov, Jiránek, Rykov, Bordačev – Ignatovich, Muresan, Baškirov, Golyšev, Pančenko – Portnjagin
    Náhradníci: Cebanu – Omeljančuk, Sorokin, Baženov, Čerevko, Astafjev, Saláta, Komkov, Terentjev, Pintér

    Lokomotiv Moskva: Abaev – Šiškin, Ďurica, Čorluka, Denisov– Samedov, Diarra, Tarasov, Grigorjev – N'Doye, Caicedo
    Náhradníci: Kresic – Burlak, Maicon, Boussoufa, Obinna, Mychalyk, Tigorev, Ozdoev, Janbajev, Mirančuk

    Rozhodčí: Kazarcev – Gavrilin, Dančenko.
     
    V Tomsku na stadionu Trud je už vše připraveno na nástup obou týmů.
     
    Zatím jsou tribuny poněkud prořídlé, čeká se na příchod obou týmů. Začneme každou chvílí.
     
    Oba celky vedeni trojicí rozhodčích právě nastupují.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Výkop měli hosté v bílém, Tomsk v zelené kombinaci vytahuje presink až ke stoperům Lokomotivu.
     
    1
    Dlouhý nákop Ďurici došel až k Vaškovi, který jej před N'Doyem chytá do rukavic.
     
    2
    První střelu si připsal domácí Pančenko, který po sklepnutí od Portnjagina pálil levačkou z úhlu, jeho rána šla vysoko nad.
     
    3
    Po dobré práci Diarry ve středu hřiště se dopředu hnal Caicedo, roztáhl hru doleva na Grigorjeva, jehož centr odvrací zřejmě Rykov.
     
    3
    Golyšev si před vlastním vápnem zahrával s ohněm a zbytečnými kličkami málem přišel o míč. Nakonec jej vysvobodil hlavní rozhodčí, který píská faul na jeho parťáka Milanova.
     
    4
    Tom Tomsk právě vstřelil branku!

    Tak to je začátek jako hrom! Aut hluboko na polovině soupeře vhodil Bordačev až do vápna Lokomotivu, balon po několika hlavičkách propadl až na hranu šestnáctky, kde se do něj opřel JEVGENIJ BAŠKIROV a přízemní ránou pravačkou k tyči otevírá skóre!
     
    6
    Aktivnější jsou i po obdržené brance hosté. Další akci rozjížděl Čorluka, Šiškin jeho dlouhou přihrávku odhlavičkoval na aut.
     
    7
    Podobně jako před chvílí domácí chtěli dlouhým autem zahrozit i hráči Lokomotivu. Denisov poslal dlouhý míč až do vápna, tam se však N'Doye neprosadil přes Jiránka.
     
    8
    Další dlouhý aut Bordačeva, míč se po obranném zákroku Čorluky dostal znovu k Baškirovovi, ale ten neměl tentokrát dost prostoru ke střele.
     
    9
    Pančenka zastavil hodně hraničním zákrokem na středovém kruhu Tarasov. Podle rozhodčího však trefil nejprve balon. Kdyby ne, musela by následovat žlutá karta.
     
    10
    Vysoký N'Doye známý především z působení v FC Kodaň teď vyhrál hlavičkový souboj s oběma stopery Tomsku, v nouzi už ale nedokázal usměrnit míč k brance lépe než vysokým obloukem do rukou Vaška.
     
    11
    "Nemám komu!," jakoby ukazoval Bordačev, když rozjížděl akci domácích po levé straně. Jeho dloubáček do země nikoho v pohodě sbírá Čorluka.
     
    12
    Teď musel Čorluka už přidat, nicméně i tak měl před dotírajícím Pančenkem velký náskok a po krátké kombinaci s Ďuricou už jde Lokomotiv do útoku.
     
    13
    Ani metr volného prostoru nedal Jiránek Caicedovi, který se po odstavení od českého stopera k míči nedostal, míč tak v pohodě zastavuje Vašek.
     
    14
    Skvělý obranný zákrok Muresana rumunský středopolař v barvách Tomsku znehodnotil mizernou rozehrávkou. U míče je tak stále tým v bílém.
     
    15
    Centr Samedova z pravé strany odvrací Rykov. Poté to zkoušel individuálně středem Tarasov, ale obrana domácích se zatím zdá být velmi pevná.
     
    16
    Krásné roztažení doprava na Šiškina předvedl Diarra. Šiškin centroval na Tarasova, jehož uhlídal Milanov a ještě byl navíc ve výskoku faulován.
     
    17
    Laciná ztráta Baškirova nakonec v brejk Moskvanů nevyústila, Muresan totiž kombinaci Lokomotivu přibrzdil.
     
    17
    Snad poprvé si dnes sáhl na míč brankář Lokomotivu Abev. Střela Pančenka skoro až od levé postranní čáry neměla naději na úspěch.
     
    19
    Golyšev rozjel pěkně vypadající akci na Portnjagina, který kdyby dal z první míč do středu na Ignatoviče, mohl jít pravý halv Tomsku sám na bránu. Skvěle pozičně si ale počínal Ďurica, jenž přihrávku vystihl.
     
    20
    Přímý kop pro Lokomotiv od pravé postranní lajny. Pančenko stáhl k zemi Samedova.
     
    20
    Centr Tarasova odvrátil Portnjagin na roh.
     
    21
    Po rohu Samedova se hosté ve skrumáži před brankou dožadovali odpískání hry rukou, sudí Kazarcev byl ale jiného názoru. Poté, co míč vrátil do ohně Diarra si pro něj došel Vašek.
     
    21
    Na zemi zůstal ještě po rohovém kopu ležet Milanov, ale už se zdá být v pořádku. Lokomotiv sportovně vrací míč.
     
    22
    Ignatovič pěknou střelou z pětadvaceti metrů pořádně protáhl Abaeva!
     
    23
    Následný rohový kop Pančenka trefil prvního bránícího hráče a Caicedo rovnou rozjíždí brejk hostů.
     
    23
    Ten ale netrval dlouho a naopak to vypadalo, že do přečíslení půjde rychle Tomsk. Muresanovu přihrávku ovšem Pančenko nestihl doběhnout.
     
    24
    Dvakrát si Šiškin na pravé straně obrany Lokomotivu poradil s Pančenkem, když mu přišel na pomoc Portnjagin, musel už pravý bek faulovat a bude z toho přímý kop pro Tomsk.
     
    25
    Centr Pančenka přeletěl všechny hráče ve vápně a stáčel se do branky, Abaev míč vyboxoval.
     
    25
    Následný brejk, který táhl N'Doye, hasí Milanov faulem. Jasná žlutá karta.
     
    26
    Lokomotiv je stále u míče. Nejprve centroval Grigorjev, ale Jiránek míč odhlavičkoval, poté se dokonce do pozice na křídle dostal stoper Ďurica. Ani jeho centr zleva nenašel adresáta.
     
    27
    Bordačev si poradil na levé straně se Samedovem a získal míč pro Tomsk.
     
    28
    Hodně rychle po autu Tomsku teď vybojoval míč N'Doye, přehrál Bordačeva, ale když chtěl obejít i Rykova, pomohl si faulem, který neunikl pozornosti pomezního.
     
    29
    Tarasov kličkoval v obležení protihráčů ve vápně Tomsku, nakonec vrátil míč na Caiceda, jenž poslal volnému N'Doyemu nezpracovatelnou přihrávku. Tohle byla velká možnost k vytvoření si šance.
     
    30
    Ďurica se vůbec nemazlil s Golyševem a sebral mu ostrým ale čistým skluzem míč, poté už ale Tarasov fauloval a sudí Kazarcev vytahuje žlutou kartu.
     
    31
    Škoda pro Tomsk. Portnjagin šel po levé straně k bráně, narazul si s Baškirovem, ale nedostal přihrávku zpět do běhu. Jinak by se dostal hluboko do vápna, kde už by mohl buď střílet nebo hledat zpětnou přihrávkou někoho ze spoluhráčů.
     
    33
    Výborný přehled Diarry, který se neukvapil, poslal napadajícího hráče na jednu stranu a přihrávkou doprava uvolnil Samedova. Jeho pas na střed ale sbírá Muresan.
     
    34
    Ignatovič v ofsajdu, hrát bude Lokomotiv.
     
    34
    Hráči v zeleném jsou hodně zatažení, očividně se soustředí na bránění hubeného náskoku. Naopak favorizovaní Moskvané nemohou najít skupinu v dobře organizované obraně Tomsku.
     
    35
    Už poněkolikáté dnes centroval Samedov z pravé strany, Rykov spolu s Jiránkem odklízí míč do bezpečí.
     
    35
    Když neuspěl Samedov zprava, zkoušel to Denisov z levé strany, ani on nedostal balon na hlavu N'Doyeho nebo Caiceda.
     
    36
    Bordačev si nedělal hlavu co s balonem a vší silou ho odkopl až na polovinu soupeře. Akce Lokomotivu začíná znovu od Čorluky.
     
    37
    Sám prošel Vedran Čorluka až před vápno Tomsku, tam předal míč doprava na Samedova, po krátké kombinaci s ním centroval Tarasov, Jiránek míč odhlavičkoval.
     
    38
    Tomsk bude kopat penaltu! Golyševa ve vápně zbytečně fauloval Ďurica!
     
    39
    Tom Tomsk právě vstřelil branku!

    Pavel Ignatovič se nemýlil a tvrdou střelou po zemi k tyči nedal Abaevovi šanci! Šokující dvoubrankové vedení pro Tomsk!
     
    40
    Paradoxně právě před penaltou měl náznak příležitosti N'Doye, který si zpracoval přetažený centr, zády k brance se zbavil protihráče a z otočky pálil z úhlu nad. Nyní už hraje opět Lokomotiv, centr Šiškina tentokrát N'Doyeho nenašel.
     
    41
    Vašek uklidnil situaci chycením dalšího centru ze strany.
     
    42
    Další hraniční zákrok těsně před šestnáctkou Lokomotivu, Golyšev tentokrát podle hlavního rozhodčího faulován nebyl, naopak Bordačev, který mu přispěchal na pomoc skolil Šiškina nedovoleně.
     
    43
    Další dlouhý nákop hostů doputoval až k Vaškovi. Caicedo měl k míči daleko.
     
    44
    Obrovské komplikace pro Lokomotiv! Tarasov ztratil míč v souboji s Bordačevem a zbytečně po soupeři sekl nohou. Dostává za to druhou žlutou kartu v utkání a je vyloučen!
     
    45
    Bordačev bude po krátkém ošetření pořádku. Jeho spoluhráči poslali rovnou z místa přestupku centr do vápna, který trkl Portnjagin na branku a Abaev musel míč vyrazit na roh.
     
    45+1
    Pančenkův centr odvrací Diarra.
     
    První poločas skončil.
     
    První poločas vyzněl překvapivě jednoznačně lépe pro domácí Tomsk. Zásluhou Baškirova a Ignatoviče vedou svěřenci trenéra Baskarova 2:0. Těsně před přestávkou navíc dostal druhou žlutou kartu hostující Tarasov a Lokomotiv se tak bude snažit o zdramatizování utkání v oslabení o jednoho muže v poli. Velice překvapivý a zajímavý vývoj zápasu.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 11:35.
     
    Domácí tým už nastupuje, čeká se na Lokomotiv.
     
    Už přicházejí i hosté, uvidíme, zda trenér Kučuk udělal o přestávce nějakou změnu v sestavě.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    K jedné změně v sestavě Lokomotivu skutečně došlo. Tigorev nahrazuje nevýrazného Caiceda.
     
    46
    První, byť propagační střelu, si v druhém poločase připisuje hostující Grigorjev.
     
    47
    Ignatovič se hnal po pravém křídle dopředu, po kličce na Denisova si podle rozhodčího pomohl faulem.
     
    48
    Na hřišti se pořádně přiostřuje. Nejprve zřejmě Samedov nevybíravě zastavil Ignatoviče, po dobrém obranném zákroku Diarry zase Baškirov tvrdě dohrál N'Doyeho. V akci Lokomotivu pokračoval Tigorev a vybojoval rohový kop.
     
    48
    Centr Samedova nenašel nikoho ve vápně v bílém, podobně si vedl i po chvíli Šiškin při dlouhém autu.
     
    50
    N'Doye hodně dlouho váhal s přihrávkou do pravého křídla Samedovovi, zelení se tak stihli vrátit a akci Lokomotivu překazit.
     
    51
    Pěknou přihrávku dostal do vápna od Baškirova Ignatovič, zády k brance si však neproadil s přesilou obránců v bílém.
     
    51
    Žlutou kartu vidí Dame N'Doye, který zezadu podkopl unikajícího Rykova.
     
    52
    Ignatovič na hrotu tentokrát dokázal sklepnout míč na Pančenka, jeho střelu zblokoval Čorluka.
     
    53
    Hodně dlouho teď váhal Milanov s vhozením autu, sudímu už došla trpělivost a na půlící čáře otočil vhazování ve prospěch Lokomotivu.
     
    54
    Pěkná individuální akce Samedova! Pravý křídelník hostů si z pravé strany navedl míč do středu a slabší levačkou donutil Vaška k zákroku.
     
    55
    Po vysokém centru Šiškina se N'Doye rval hned s trojicí obránců, nerovný souboj sice skončil remízou, ale ta je výhrou pro domácí, protože pro volně ležící balon si poté došel Vašek.
     
    55
    Další centr přeletěl celou šestnáctku domácích.
     
    56
    Zajímavě to nyní zkoušel Samedov. Polovysoký centr hledal N'Doyeho, toho ale přikryl Jiránek a přestože míč propadl skoro až k forvardovi Lokomotivu, ten neměl přehled o situaci a o zakončení se nepokusil.
     
    58
    Na těžkém terénu to nemá ani jeden tým lehké. Nyní Ďurica odhlavičkoval dlouhý nákop jen k nohám Pančenka, který hledal nabíhajícího Baškirova na levé straně. Střelec prvního gólu však ve snaze dostihnout míč uklouzl v bažině před vápnem.
     
    58
    Na zemi nyní leží Petr Vašek, kterého zřejmě v souboji o centrovaný míč trefil N'Doye. Vypadá to na problém s ramenem.
     
    59
    Vašek bude v pořádku.
     
    60
    Velká šance Baškirova! Portnjagin na levé straně umotal Šiškina, narazil si s Baškirovem, poté mu ještě vrátil míč na levačku do volného prostoru a Baškirov střílí z úhlu těsně vedle!
     
    62
    Lokomotiv se proti přesile nedokáže prosadit. Tomsk se navíc zatáhl a spoléhá na nebezpečné protiútoky. Nyní je na zemi po jednom ze soubojů Portnjagin. Opět je v akci lékař domácího týmu.
     
    63
    Trenér hostů Kučuk využil krátké přestávky při ošetření ke střídání. Na hřiště jde Boussoufa, místo mu uvolní Grigorjev.
     
    65
    A opět ta samá písnička. N'Doye nemá šanci v souboji s Jiránkem, Rykovem a nyní jim ještě přišel na pomoc Milanov. Tomsk po zisku míče nic nevymýšlí a odkopává.
     
    66
    Další z centrů Samedova končí za brankou Petra Vaška, který bude vykopávat.
     
    66
    Brejk Tomsku! Táhl jej po pravé straně Ignatovič, rozhodl se nikomu nepřihrávat a vypálit, jeho ráně chyběly asi dva metry.
     
    67
    Boussoufa rozehrál volný přímý kop ze třiceti metrů. Ani dlouhán N'Doye na přetažený centr nedoskočil.
     
    68
    Vašek vzápětí odevzdal balon nepovedeným výkopem.
     
    68
    Stejně mizerné zpracování však předvedl po autu Šiškina Tigorev, vhazovat bude domácí Bordačev.
     
    69
    Všech deset hráčů Tomsku urputně brání vlastní vápno. Muresan nyní trochu přibrzdil N'Doyeho, poté Baškirov zablokoval centr Samedova. Lokomotiv v oslabení zatím předvádí ofenzivní zmar. Navíc Boussoufa po převzetí přihrávky u pravé lajny podklouzl a bude z toho aut pro Tomsk.
     
    70
    Velká šance Lokomotivu! Poprvé dnes se N'Doye v šestnáctce obtočil po zpracování kolem stoperů a pálil, bohužel pro něj se jeho rána otřela o kopačku jednoho ze soupeřů a míč letí kousek nad!
     
    71
    S domácími hrají i podavači míčů. Nyní asi desetiletý klučina nechtěl dát N'Doyemu míč k rozehrání rohu. Boussoufa rychle vzal jiný a rozehrál nakrátko, následný centr nachází jen obránce v zeleném.
     
    73
    Denisov zpracoval velmi těžkou přihrávku od Ďurici, po ztrátě Tigoreva se však musel slovenský stoper rychle vracet, aby zabránil přihrávce na Ignatoviče čekajícího na brejk.
     
    74
    Místo přihrávky na úplně volného Portnjagina na levé straně se nyní Golyšev rozhodl pálit z třiceti metrů, jeho rána jde vysoko nad.
     
    75
    Krásná akce Diarry, který se uvolnil přes tři soupeře, přešel půlku hřiště a přihrál N'Doyemu. Ten se po zpracování dostal do klinče s Jiránkem, přesto ještě dobře přihrál doleva Tigorevovi, jenž kdyby zpracoval, mohl by pálit z hranice vápna.
     
    76
    Po delší době má míč v rukavicích Abaev. Centr Pančenka byl pro něj lahůdkou.
     
    77
    Samedov dal teď sežrat Portnjaginovi jeho naivní kličku u lajny, postavil se mu tělem a Portnjagin tvrdě narazil Nemůže ale ležet dlouho, protože hosté znovu útočí. Boussoufův nedůrazný polovysoký pas na N'Doyeho odhlavičkoval Milanov.
     
    79
    Už už se zdálo, že budeme svědky velké šance Lokomotivu, ale N'Doye, který sklepnul vysoký míč Samedovovi do nohy na hraně šestnáctky byl v ofsajdu.
     
    79
    První střídání Tomsku. Pančenko uvolní místo Astafjevovi.
     
    80
    Asafjev ihned v akci. Šiškin musel před ním odkopnout míč do zámezí.
     
    81
    Mohlo být definitivně rozhodnuto! Zřejmě to byl Ignatovič, kdo táhl rychlý útok domácích na pravé straně, jeho polostřelu polocentr jen těsně nestihl Bordačev nabíhající si na zadní tyč!
     
    82
    Bordačev teď může být rád, že unikl skluzu Šiškina a až Samedov mu míč ukopl do autu. Tohle zavánělo zraněním.
     
    83
    Druhé střídání domácího trenéra Baskarova. Terentjev si zahraje místo Milanova.
     
    84
    Kdepak, Lokomotiv v oslabení už nemá síly ani invenci na zdramatizování zápasu. Další dlouhý nákop až od stoperů letí až k Vaškovi.
     
    85
    Spíše než na dobrou přihrávku se nyní Baškirov na středu hřiště soustředil, aby uhnul dalšímu z ostrých ataků hráčů Lokomotivu.
     
    85
    Poslední střídání Moskvanů. S výsledkem se ještě pokusí něco udělat Mirančuk, který nahradil Samedova.
     
    86
    Portnjagin měl na hlavě po centru Golyševa třetí gól! Abaev se vyznamenal krásnou robinzonádou!
     
    88
    Zatímco se hosté stále marně snaží o vytvoření si nějaké šance, jejich platonický tlak se ještě snaží domácí rozbít taktickým střídáním. Na hřiště jde Pintér, z placu odchází Ignatovič.
     
    89
    N'Doye má daleko k míči, Rykov jej odkopává znovu až za půlící čáru.
     
    89
    Žlutou kartu vidí hostující Denisov za loket v obličeji Baškirova.
     
    90+1
    Nastavovat se bude šest minut!
     
    90+2
    Baškirov mohl zvýšit! Na pravém křídle byl úplně sám, z první se opřel do balonu a z hranice vápna pálí nad!
     
    90+3
    N'Doye sympaticky bojuje i za takřka bezvýchodné situace. Nyní se prodral mezi obránci ke zpracování a z otočky pálí z dobrých dvaceti metrů vysoko nad.
     
    90+5
    Zmar Lokomotivu podtrhuje tato akce. Mirančuk poslal pěknou průnikovou přihrávku mezi obránce, kam si nabíhal zprava Šišnik a ze středu Tigorev, ani jeden z hostujících hráčů však míč nezpracoval, protože si navzájem překáželi.
     
    90+6
    Vašek kryje další kolmou přihrávku před nabíhajícím Boussoufou, blíží se konec.
     
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Tomsk překvapivě slaví vítězství nad druhým týmem tabulky, moskevským Lokomotivem a připisuje si důležité body pro boj o udržení. Utkání rozhodl již první poločas, kde v samém úvodu otevřel skóre Baškirov a v závěru z penalty zvýšil Ignatovič. Těsně před přestávkou navíc dostal druhou žlutou a tím pádem i červenou kartu hostující Tarasov a to už bylo pro Lokomotiv skutečně zlé. V druhém poločase Tomsk proti oslabeném soupeři s přehledem svůj náskok ubráni§. Ode mě je to dnes vše, přeji vám hezký den. (12:29:41)

    Michal Šíma

    Branky: 4. Baškirov, 39. Ignatovič (pen.)

    Karty:   25. Milanov (TMS) – 30. Tarasov (LMO), 51. N'Doye (LMO), 89. Denisov (LMO)   44. Tarasov (LMO)


    FK Tom Tomsk: Vašek – Milanov (83. Terentjev), Jiránek, Rykov, Bordačev – Ignatovich (88. Pintér), Muresan, Baškirov, Golyšev, Pančenko (79. Astafjev) – Portnjagin
    Náhradníci: Cebanu – Omeljančuk, Sorokin, Baženov, Čerevko, Astafjev, Saláta, Komkov, Terentjev, Pintér

    FK Lokomotiv Moskva: Abaev – Šiškin, Ďurica, Čorluka, Denisov– Samedov (85. Mirančuk), Diarra, Tarasov, Grigorjev (63. Boussoufa) – N'Doye, Caicedo (46. Tigorev)
    Náhradníci: Kresic – Burlak, Maicon, Boussoufa, Obinna, Mychalyk, Tigorev, Ozdoev, Janbajev, Mirančuk

    Rozhodčí: Kazarcev – Gavrilin, Dančenko
    bahis siteleri