Augsburg – Norimberk 0:1 (kon.) | Hertha – Wolfsburg 1:2 (kon.)
konec
FC Augsburg
0:1 (0:0)
1. FC Norimberk
Neděle 16.02.2014, 15:30 • SGL Arena, Augsburg • Německá Bundesliga
Předzápasové kurzy
     
    Pěkný nedělní den. Vítáme vás u on-line přenosu ze zápasu 21. kola německé Bundesligy mezi Augsburgem a Nürnbergem. Utkání začíná v 15:30.
     
    FC AUGSBURG dává zapomenout na loňskou sezónu, kdy bojoval o záchranu. Aktuální bundesligový ročník jsou hráči Augsburgu jako vyměnění a mají momentálně solidní formu. V lize už osm utkání neprohráli, navíc poslední dva zápasy skončily poměrně jasnými výhrami proti Werderu (3:1) a proti Stuttgartu (4:1).

    Znamená to jediné, Augsburg je na devátém místě se ziskem 31 bodů a na 16. Nürnberg má k dobru pohodlných čtrnáct bodů. A to ještě musíme vzít potaz, že bavorský klub dělí od pohárových pozici pouhé dva body. V Augsburgu si tak jistě pochvalují, že v těžkých chvílích podrželi trenéra Weinzierla, který se teď svojí prací bohatě odměňuje.
     
    1.FC NÜRNBERG se nachází v podobné pozici jako Augsburg minulý rok. Zatím se nachází na šestnáctém barážovém místě, ovšem v případě nedělního úspěchu se může z této pozice odlepit.

    Nürnberg byl na tom na podzim ještě hůře, ale začátek druhé části sezóny se mu povedl, když zvítězil nad Hoffenheimem a Herthou. Úspěšnou jízdu zastavil až suverénní Bayern v minulém kole. Svěřenci trenéra Verbeeka budou chtít ale proti Augsburgu navázat opět na úvodní dvě jarní výhry.
     
    TOMÁŠ PEKHART, ADAM HLOUŠEK, ONDŘEJ PETRÁK (1.FC NÜRNBERG)

    Adam Hloušek se po zranění na podzim zabydlel v základní sestavě. Pomohly mu určitě i dva zářijové góly. Celkově se zatím český záložník trefil třikrát a odehrál šestnáct zápasů.

    Ondřej Petrák posílil Nürnberg v zimní přestávce a zatím naplňuje očekávání do něj vkládané. V úvodním utkání proti Hoffenheimu přišel do hry ještě jako střídající hráč. V dalších dvou utkáních už byl v základní sestavě.

    "Nejhorší" situaci má v Nürnbergu útočník Tomáš Pekhart. Ten se totiž do základu příliš nedostává a sbírá minuty jako střídající hráč. Po dlouhé době se dostal do základu v minulém utkání proti Bayernu. Proti těžkému soupeři se ale neprosadil. Stále tak v letošní sezóně čeká na gól.
     
    TRENÉŘI PŘED ZÁPASEM:

    MARKUS WEINZIERL (AUGSBURG) – Očekávání před zápasem je obrovské. Derby proti Norimberku je pro nás velkou výzvou a chceme vyhrát. (zdroj: fcaugsburg.de)

    GERTJAN VERBEEK (NÜRNBERG) – Na hře Augsburgu je zajímavé to, že má jasnou představu o tom, kdo bude bránit a kdo útočit. A to všechno dokáží sladit dohromady. (zdroj: fcn.de)
     
    JAN MORÁVEK (AUGSBURG) – Dvanáctkrát zatím v této sezóně zasáhl český záložník do bojů v Bundeslize. Startů by bylo určitě více, ale Morávek se na konci roku zranil. Nyní už je ale opět připravený naskočit na hřiště.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Augsburg: Manninger – Verhaegh (C), Callsen-Bracker, Klavan, Ostrzolek – Hahn, Vogt (67. Morávek), Altintop, Baier, Werner (82. Thommy) – Milik (60. Ji).
    Náhradníci: Amsif – Hong, Morávek, de Jong, Kohr, Ji, Thommy.

    1. FC Nürnberg: Schäfer (C) – Angha, Nilsson, Pinola, Plattenhardt – Mak (55. Gebhart, 81. Pekhart), Feulner, Petrák, Kijotake (46. Campaña), Hloušek – Drmić.
    Náhradníci: Rakovsky – Pogatetz, Dabanlı, Gebhart, Campaña, Pekhart, Čolak.

    Rozhodčí: Felix Brych – Mark Borsch, Stefan Lupp – Markus Schmidt.
     
    ABSENCE – Augsburgu bude chybět Hitz, Holzhauser a Mölders. Hosté se budou muset obejít bez Marcose Antónia, Chandlera, Ginczeka, Hasebeho a Frantze.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Utkání rozehráno. V základní sestavě hostů Adam Hloušek i Ondřej Petrák. Tomáš Pekhart bude na svoji šanci čekat na lavičce náhradníků. Na straně Augsburgu je pak do hry připraven naskočit Jan Morávek.
     
    2
    První dobrá možnost utkání. Po zpětné přihrávce ale zblokovaná střela Augsburgu a následně nepřesná střela Verhaegha.
     
    3
    Werner teď podroben ostřejšímu zákroku, zatím se to obejde bez karty.
     
    3
    Adam Hloušek si splnil své obranné povinnosti a nepustil jednoho z hostujících hráčů k centru z pravé strany.
     
    4
    Pinola teď hodně riskantně v obraně při rozehrávce, dovolil si udělat drzou kličku, která se mu i povedla.
     
    5
    Hlouškovi se povedlo odcentrovat z levé strany a jeho pas hledal před bránou Maka, který nakonec v tísni zakončoval pouze nad bránu.
     
    6
    Sledujeme poměrně svižný začátek utkání. Po úvodním rychlém nástupu Augsburgu dokázal Nürnberg rychle vyrovnat hru.
     
    7
    Pas na Halila Altintopa o trochu delší, než bylo potřeba. Altintop i přesto svého spoluhráče chválí zvednutým prstem za dobrou myšlenku.
     
    8
    Sledujeme klidnější pasáž hry. Augsburg s míčem na kopačkách a v kombinaci na vlastní polovině hřiště.
     
    9
    Nürnberg vysunul své napadání hodně vysoko a donutil brankáře Manningera k dlouhému nákopu.
     
    10
    Spolupráce Hloušek – Petrák, po které se míč dostal před vápno soupeře, kde však přišlo důrazné odebraní míče jednomu z hráčů Nürnbergu.
     
    11
    Wernerův přetažený centr raději Plattenhardt odvrátil na rohový kop...
     
    12
    ...Po rohovém kopu rozehraném nakrátko další přetažený centr Wernera, který už ale tentokrát skončil v zámezí bez přičinění.
     
    13
    Sledujeme poměrně taktičtější bitvu, začátek utkání přitom sliboval trochu živelnější hru.
     
    14
    Je to Augsburg, který musí tvořit hru. Nürnberg se nikam nežene a vyčkává na chyby. Přece jen jsou to hosté, kteří jsou v tabulce v daleko svízelnější pozici a každý bod je pro ně dobrý.
     
    15
    Akce na jeden dotek nebyla od Augsburgu špatná, alespoň tedy pokud vezmeme v potaz myšlenku. Byla tam ale nepřesnost a míč končí v autu.
     
    16
    Petrák u míče na polovině soupeře, ale směrem dopředu nemohl hrát, protože neměl komu přihrát. Musel tedy vrátit hru zpět.
     
    17
    Vogt spěchal za dlouhým míčem, ale brankář Schäfer četl dobře hru a byl u míče dříve.
     
    17
    Rychlý protiútok Augsburgu, ale zpětná přihrávka Wernera byla zblokována. Celá akce se urodila poté, co Mak nešťastně uklouzl.
     
    17
    Hahn teď napálil míč velmi pěkně z halfvoleje. Jeho bombu zpoza vápna ale Schäfer dokázal vytěsnit. Štěstí pro brankáře, že šla střela doprostřed brány.
     
    18
    Na druhé straně zblokovaný pas Kijotakeho a následný roh, s kterým si však obrana Augsburgu poradila.
     
    19
    Hra se nám nyní opět trochu rozproudila, což je jedině dobře.
     
    20
    Kijotake faulován, standardka pro Nürnberg...
     
    21
    ...I s touto standardní situací si dokázala domácí obrana poradit vcelku bez problému.
     
    22
    Hloušek v hlavičkovém souboji s Vogtem, český záložník fauloval a u míče tak budou domácí.
     
    23
    Hostům se kombinačně v útočné fázi příliš nedaří, když už se urodí nějaká zajímavá situace, přichází to většinou z levé strany.
     
    24
    Werner měl dostatek volného prostoru a už to vypadalo, že by se mohl řítit Augsburg do přečíslení. Werner se ale zbytečně vystrnadil z dobré pozice.
     
    25
    Dlouhý pas na Drmiće, ten ale musel bojovat proti velké přesile, což se také projevilo.
     
    26
    Hiroši Kijotaké (NUR) po odehrání míče zajel do Vogta a jako první dnes vidí žlutou kartu, nelze se divit.
     
    27
    Parádní skok plavmo teď předvedl Arladiusz Milik (AUG) ve snaze vybojovat si penaltu. Rozhodčí byl nekompromisní a uděluje mu naprosto správně žlutou kartu za simulování.
     
    29
    Máme za sebou žlutou pasáž, ale chtělo by to už také nějaké šance.
     
    30
    Petrák si vyšlápl na Altintopa, žluté kartě se ale vyhnul.
     
    31
    Dlouhý centr teď přistál na ruce Plattenhardta, který však vůbec nevěděl, co se děje. Hrálo se dál, a po menším zaváhání hostující obrany se dostali domácí k rohu...
     
    31
    ...S rohem si obrana Nürnbergu poradila.
     
    32
    Drmićova střela byla pro velezkušeného brankáře Manningera doslova lahůdkou.
     
    33
    Petrák teď nepřesně rozehrál a byl z toho protiútok Augsburgu, který však zůstal nevyužit.
     
    34
    Nürnberg v pohodě kombinuje na vlastní polovině a vůbec nikam nespěchá. Postupnou kombinací se hosté dostali až před vápno soupeře...
     
    35
    ...Nakonec přišel centr z pravé strany, který ale Manningera nikterak neohrozil.
     
    36
    Zaváhání obrany Augsburgu. Přišla přihrávka na Kijotakeho zhruba na hranici vápna. Kijotake však míč netrefil, a ten se dostal až k Hlouškovi, jehož střela ale byla zblokována.
     
    37
    Hosté teď působí poněkud svižnějším dojme a začínají dělat soupeři trochu problémy.
     
    38
    Altintop si teď doslova vymodlil faul, jinak se to ani nazvat nedá. Každopádně standardka pro Augsburg s nebezpečného místa...
     
    39
    ...Wernerův centr mířil na brankáře Schäfera, který se raději rozhodl míč na jistotu vyboxovat.
     
    41
    Dobrá individuální akce Milika, která následně vypálil z osmnácti metrů k bližší tyči. Vyprodukoval velmi nepříjemnou skákavou střelu, kterou musel Schäfer vyrazit na roh...
     
    42
    ...S rohem si obrana hostí poradila.
     
    42
    Josip Drmić (NUR) stáhl k zemi Baiera. Bude to za žlutou a domácí budou zahrávat přímý kop...
     
    43
    ...K přímému kopu se postavil Werner a zkusil to razantní střelou. Jeho pokus byl ještě tečován, což razantně znásobilo jeho nebezpečnost. Schäfer ovšem dokázal zareagovat a míč vyrazil.
     
    44
    Centr Nürnbergu prvně z jedné a následně i druhé strany. Oba centry však byly příliš přetažené.
     
    45
    Velmi dobrá střela Augsburgu trochu z většího úhlu. Hahnovu dobře umístěnou střelu ale brankář Schäfer opět dokázal zkrotit.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Má za sebou poměrně vyrovnaný první poločas. O něco nebezpečnější byl domácí tým, který se dostal k několika dobrým střelám ze střední vzdálenosti, vždy však narazil na jistého brankáře Schäfera. Žádnou tutovku jsme ale neviděli.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    O přestávce proběhla jedna změna, a to na straně Augsburgu. ze hřiště odešel Hiroši Kijotake a v druhé půli si zahraje José Campaña.
     
    47
    Jinak je vši při starém a nyní už se pojďme věnovat hře, zatím sledujeme opatrný začátek druhé půle.
     
    48
    Makův centr do vápna, kde jeho spoluhráči podstoupili hlavičkový souboj. Augsburg se ubránil.
     
    49
    Werner tak dlouho čekal s míčem na místě, až mu byl balón uzmut. Domácí pak celou situaci řešili faulem, který předvedl Baier.
     
    50
    Ostrzolkův centr z levé strany byl příliš přetažený. Centry dnes nevycházejí ani jednomu z týmů.
     
    51
    Rohový kop pro Nürnberg po zásahu Ostrzolka...
     
    52
    ...Při standardních situacích dnes vládnou obrany, ani tentokrát jsme se nedočkali nějaké šance.
     
    53
    Augsburgu se momentálně nedaří přecházet přes střední linii Nürnbergu, kde hraje prim Ondřej Petrák.
     
    54
    Milik už byl na levém křídle nastartovaný, ale zastavil ho zdvižený praporek pomezního – ofsajd.
     
    55
    K Feulnerovi se před vápnem dostal centrovaný míč. Feulner chtěl nejprve střílet, což se mu nepovedlo, pak ale prošel přes tři hráče a vysloužil si faul metr před velkým vápnem...
     
    55
    Střídání v týmu 1. FC Nürnberg: ze hřiště odchází Róbert Mak, přichází Timo Gebhart.
     
    56
    ...Přímý kop nakonec zahrával Plattenhardt, trefil však svojí střelou pouze augsburgskou zeď.
     
    57
    Nürnberg už tedy bez vystřídaného slovenského záložník Róberta Maka, uvidíme, jestli se dnes dostane na Tomáše Pekharta.
     
    58
    Nürnberg je ve druhém poločase aktivnějším týmem, je daleko více u míče než soupeř.
     
    59
    Hosté teď zahrávali dvě standardní situace v krátkém sledu za sebou. Ani jedna však nebyla úspěšná.
     
    60
    Střídání v týmu FC Augsburg: ze hřiště odchází Arkadiusz Milik, přichází Dong-Won Ji.
     
    61
    Gebhart našel kolmicí na pravé straně vápna Drmiće, tomu se však nepodařilo procpat přihrávku před bránu.
     
    61
    Hahn to vzal na sebe a rozhodl se pro individuální akci, proti přesile však neuspěl.
     
    62
    Rychlý protiútok Augsburgu, ovšem Verhaeghovi se nepovedlo na pravém křídle odcentrovat.
     
    63
    Augsburg si uvědomil, že musí přidat, a tak se teď snaží vyrovnat hru, což se i částečně daří.
     
    64
    Pěkná akce domácích. Ji přiťukl míč na hranici vápna Altintopovi, který ihned pálil. Byla to svižná rána, ale šla doprostřed brány a tak neměl Schäfer problém.
     
    64
    Na druhé straně se pokoušel centrovat Plattenhardt, ovšem úspěšný nebyl.
     
    65
    Nürnberg právě vstřelil branku!
    Hosté se dostávají do vedení a jednu z hlavních rolí měl Adam Hloušek. Ten našel parádním a hlavně přesným centrem ve vápně JOSIPA DRMIĆE. Ten potvrdil svoji střeleckou formu a hlavou umístil míč přesně k tyči. Manninger neměl nárok.
     
    66
    Pro Drmiće už jedenáctý gól v sezóně, i proto to má Tomáš Pekhart s probojováním do základní sestavy velmi těžké.
     
    67
    Žlutou kartu dostává Matthias Ostrzolek (AUG).
     
    67
    Domácí potřebují více kreativity. Ví to i trenér Weinzierl a posílá do hry českého záložníka Jana Morávka, který nahradí na hřišti Kevina Vogta.
     
    68
    Vedení Nürnbergu rozhodně není překvapivé. Hosté hrají ve druhé půli velmi aktivně a k vedoucímu gólu se schylovalo.
     
    69
    Feulnerova dobrá střela z větší dálky. Manninger si za ní jen ohlédl, nakonec končí míč těsně nad břevnem.
     
    70
    Dobrý útok Augsburgu. Na zpětnou přihrávku před bránu se natahoval Ji a chyběl mu opravdu jen malý kousek.
     
    71
    Rozhodně nás čekají velmi zajímavé závěrečné minuty. Augsburg rozhodně nebude chtít přijít o svou sérii bez prohry.
     
    71
    Domácí stupňují nápor, teď budou zahrávat rohový kop...
     
    71
    ...Wernerův centr nebyl úspěšný. Míč se ale dostal k Janu Morávkovi, který patičkou skvěle uvolnil Ostrzolka, jehož následný centr ale k ohrožení hostující brány nevedl.
     
    72
    Brankář Schäfer si teď dával s odkopem pořádně na čas, za což si vysloužil pískot domácích fanoušků.
     
    73
    Po standardní situaci hostů si to dopředu namířil Ostrzolek, ale jeho následný centr skončil v rukavicích brankáře Schäfera.
     
    75
    Jan Morávek teď fauloval Campañu a hosté tak budou mít další standardku, kterou se ale rozhodli rozehrát kombinací.
     
    76
    Hahn našel centrem ve vápně Wernera, který střílel z voleje. Jeho možná dobrý pokus byl ale zblokován.
     
    77
    Drmić se dostal ve vápně k míči, ale byl důrazně odstaven. Chvíli se díval vyčítavě na rozhodčího, ale hraje se dále.
     
    77
    Morávek pálil, ale jeho pokus zpoza vápna byl hodně nepovedený a skončil vysoko nad bránou.
     
    78
    Morávek je hodně agilní. Teď se dostal k míči na pravé straně, jeho centr ale skončil pouze v náručí brankáře Schäfera.
     
    79
    Morávek hru Augsburgu rozhodně oživil. Domácí ale stále mají jednogólové manko.
     
    80
    Centr Ostrzolka našel ve vápně Morávka, ten hlavou pěkně našel ve výhodné pozice Hahna, který se ocitl v šanci. Jeho následná střela ale nemířila mezi tři tyče.
     
    81
    Altintop dostal míč kousek od vápna a intuitivně posílal kolmici na pravé křídlo, tam ale vůbec nikdo nedobíhal.
     
    81
    Nürnberg už hraje chvíli bez Gebharta, který zamířil do kabiny. Zřejmě nějaké zranění. Místo něj přišel Tomáš Pekhart.
     
    82
    Střídání v týmu FC Augsburg: ze hřiště odchází Tobias Werner, přichází Erik Thommy.
     
    83
    Převaha je nyní jasně na straně domácích. Nürnberg už pouze brání svůj těsný výsledek.
     
    85
    Domácím teď ubíhá čas velice rychle. Těžko se Augsburg prosazuje přes obranný val a centry to zatím nevychází.
     
    86
    Rohový kop pro domácí tým...
     
    87
    ...Velká šance pro Augsburg. Hlavičku teď odvracel v cestě do brány Feulner.
     
    88
    Feulner byl i na konci rychlého protiútoku, který ale skončil jeho hlavičkou mimo bránu.
     
    88
    Pinola zahrála rukou a bude to přímí kop pro domácí, rozhodčí jasně ukazuje, že se bude rozehrávat na píšťalku...
     
    89
    ...To mohl být debut v Bundeslize jako hrom. Thommy vyslal řádnou bombu na Schäfera, ale ten potvrzuje dnešní skvělý výkon a vyráží jedovku na rohový kop...
     
    90
    ...Rohovému kopu se hosté ubránili.
     
    90+1
    Hlavní sudí nastavuje dvě minuty, což není pro Augsburg moc. Navíc míč teď bude po faulu na Pekharta v moci hostů.
     
    90+2
    Žlutou kartu dostává José Campaña (1. FC Nürnberg).
     
    Konec zápasu.
     
    Augsburg po osmi zápasech v lize bez porážky našel přemožitele. Nürnberg získává cenné tři body do bojů o záchranu a vítězí díky brance Drmiće ze 65. minuty. Na této brance měl velký podíl Adam Hloušek, který se blýskl krásnou asistencí.
     
    Češi byli v zápase hodně vidět. Nejprve Nürnberg. Jak už bylo zmíněno Adam Hloušek si připsal asistenci na jediné brance zápasu, Ondřej Petrák odehrál celý zápas a v 81. minutě se dostal do utkání i Tomáš Pekhart. Jan Morávek se v dresu Augsburgu dostal na hřiště v 67. minutě a hodně oživil hru, na vyrovnání to ale nakonec nestačilo.
     
    Nürnberg si po výhře vyšvihl z barážového místa na místo čtrnácté a po dlouhé době tak opustil poslední tři pozice. Augsburg zůstává na deváté pozici.
     
    To je pro tuto chvíli vše. Přeji pěkný zbytek sportovního večera. (17:27:20)

    Zdeněk Plánka

    Branky: 65. Drmić (Hloušek)

    Karty:   27. Milik (AUG), 67. Ostrzolek (AUG) – 26. Kijotake (NUR), 42. Drmić (NUR), 90+2. Campaña (NUR)


    FC Augsburg: Manninger – Verhaegh (C), Callsen-Bracker, Klavan, Ostrzolek – Hahn, Vogt (67. Morávek), Altintop, Baier, Werner (82. Thommy) – Milik (60. Ji).
    Náhradníci: Amsif – Hong, Morávek, de Jong, Kohr, Ji, Thommy.

    1. FC Norimberk: Schäfer (C) – Angha, Nilsson, Pinola, Plattenhardt – Mak (55. Gebhart, 81. Pekhart), Feulner, Petrák, Kijotake (46. Campaña), Hloušek – Drmić.
    Náhradníci: Rakovsky – Pogatetz, Dabanlı, Gebhart, Campaña, Pekhart, Čolak.

    Rozhodčí: Felix Brych – Mark Borsch, Stefan Lupp – Markus Schmidt
    bahis siteleri