Velká Británie - Švýcarsko (ženy) 6:5 (kon.) | Švédsko - Kanada (ženy) 3:6 (kon.)
konec
O třetí místo ženy: Velká Británie - Švýcarsko

6:5

(0:0, 0:2, 1:0, 0:1, 2:0, 0:1, 0:0, 2:0, 0:1, 1:0)

Čtvrtek 20.02.2014, 09:30 • Ice Cube Curling Centre • Zimní olympijské hry - Curling
Předzápasové kurzy
Sledujte:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 09:30.
     
    Vážení fanoušci, vítejte u sledování přímého přenosu z prvního medailového zápasu turnaje v curlingu! Dnes vyvrcholí ženská soutěž, a jako první se na dráze Ice Cube Curling Centre představí curlerky Velké Británie vedené Eve Muirheadovou a Švýcarska se skipkou Mirjam Ottovou.

    Souboj obou ambiciózních týmů slibuje napínavou podívanou, začíná o půl desáté a věřme, že nám nabídne velkou šou, tak jako předchozí program curlingu v Soči.
     
    Oba týmy včera ve svých semifinálových soubojích prohrály, Švýcarky nestačily na Švédky, ostře sledovaný tým Muirheadové pak na zatím zcela suverénní Kanadu Jennifer Jonesové.
     
    Soupisky obou týmů:
    Velká Británie

    Fourth: Eve Muirheadová (skip)
    Third: Anna Sloanová (viceskip)
    Second: Vicki Adamsová
    Lead: Claire Hamiltonová

    Švýcarsko
    Fourth: Mirjam Ottová (skip)
    Third: Carmen Schaefferová (viceskip)
    Second: Carmen Kuengová
    Lead: Janine Greinerová
    Náhradnice: Alina Pätzová
     
    Začátek zápasu se nám o pár minut odloží, oba týmy nyní nastupují před fanoušky, zatímco švýcarské curlerky s úsměvem na rtech, Britky s kamennými tvářemi.
     
    Hlediště Ice Cube Curling Centre je spíše spoře zaplněné, fanoušci dorazili podpořit oba týmy, v hledišti také vidíme sem tam skotskou sukni, aby ne, tradiční zásobárnou britských výběrů pro Hry je právě Skotsko.
     
    Divákům teď byly představeny hráčky týmu Eve Muirheadové, aktuální mistryně světa. Nyní se divákům představují švýcarské curlerky se zkušenou Mirjam Ottovou na pozici kapitána, tedy skipa. Švýcarky nastupují zpět v sestavě s Janine Greinerovou, která v sestavě během Her alternovala s mladičkou Alinou Pätzovou.
     
    A zápas nám začíná, výhodu posledního kamene mají Švýcarky, které vyhrály vzájemný zápas v základní části, proto mají právo těžit z výhody posledního kamene v úvodním endu.
     
    Utkání právě začala.
     
    1
    Claire Hamiltonová zahrává kámen před kruhy, do pozici guarda.
     
    1
    Druhý kámen v endu posílá Greinerová na zadní část kruhů.
     
    1
    Hamiltonová jej okamžitě posílá ze hry tzv. takeoutem, tedy vyražením kamene mimo cílový prostor. Kámen Hamiltonové končí vedle kruhů v zadní části.
     
    1
    Greinerová posílá kámen kousek před teeline, což je čára dělící kruhy na přední a zadní část z pohledu odhazující hráčky.
     
    1
    Vicki Adamsová opět zahrává tzv. take-out, vyráží švýcarský kámen a svůj posílá rolem mimo kruhy.
     
    1
    Carmen Kuengová také zahrává takeout, ale tentokrát šlo o kámen před kruhy, tedy o guard. Kuengová jej vyráží a svůj kámen roluje na kraj před kruhy.
     
    1
    Vicki Adamsová zahrává takeout tohoto švýcarského kamene a svůj roluje na přední část kruhů.
     
    1
    Dle očekávání Švýcarky vyrážejí zásluhou Carmen Kuengové kámen Britek, a švýcarský žlutý zůstává v kruzích. Jako jediný.
     
    1
    Anna Sloanová odráží takeoutem předchozí švýcarský a ten britský červený zůstává v kruzích, dá se očekávat stejná režie, tedy teď zase takeout britského kamene.
     
    1
    Je to tak, kámen vyražen a švýcarský od Carmen Schaefferové zůstává v kruzích.
     
    1
    Modrooká Anna Sloanová také naplňuje očekávání, i ona zahrává takeout a znovu se tak mění barva kamene, toho jediného, co leží v kruzích.
     
    1
    Kámen Schaefferové zahrává takeout, ale protože její kámen roluje bokem a dotýká se následně sideline, tak je vyřazen ze hry a v kruzích nyní, před čtyřmi posledními kameny endu, nemáme žádný kámen.
     
    1
    Muirheadová posílá svůj první kámen zápasu na zadní část kruhů.
     
    1
    Mirjam Ottová odpoví samozřejmě takeoutem, švýcarský kámen teď zůstává jako jediný v kruzích. Muirheadové nezbývá samozřejmě nic jiného, než vyrazit kámen Švýcarek a svým zůstat v kruzích, co kdyby náhodou Ottová chybovala.
     
    1
    Je to tak, Muirheadová vyráží kámen, svůj nehává na zadních kruzích. Ottová určitě bude chtít zahrát tzv. black end, tedy end, který končí bez bodů 0:0, tedy žádný kámen nezůstal v kruzích. Švýcarky si tak ponechají, pokud to Ottové vyjde, výhodu posledního kamene do dalšího endu.
     
    1
    Je to tak, Ottová zahrává úspěšný takeout a svůj kámen zároveň posílá ven z kruhů.
     
    2
    Druhý end tak znovu rozehrává Claire Hamiltonová, a opět zahrává kámen před kruhy, tedy tzv. guard. V curlingu platí pravidlo, že při prvních dvou kamenech z každého týmu nesmí být guard vyražen ze hry, může být maximálně posunut do kruhů.
     
    2
    Greinerová mírně trefuje guard a svůj žlutý kámen staví na začátek kruhů, od Hamiltonové se dá čekat takeout.
     
    2
    Je to tak, Claire Hamiltonová vyráží švýcarský kámen z kruhů a svůj staví místo něj na přední část kruhů.
     
    2
    Janine Greinerová si počíná podobně, britský kámen z přední části kruhů je pryč, od něj pak Greinerové kámen roluje na kraj kruhů, přibližně na dvě hodiny, pokud si představíme kruhy v podobě hodinového ciferníku.
     
    2
    A Vicki Adamsová se snažila zahrát takeout, ale moc, lépe řečeno vůbec jí to nevyšlo, ten švýcarský kámen zůstává na dvou hodinách a Adamsové kámen projíždí kruhy!
     
    2
    Kuengová okamžitě staví další švýcarský kámen do kruhů a zavdává tak útok na dvojku v tomto endu. Kámen staví na zadní část kruhů na druhou stranu od centreline než je první švýcarský kámen, aby co nejvíce ztížila Britkám možnost zahrát tzv. double takeout, tedy jedním kamenem vyrazit oba švýcarské z kruhů.
     
    2
    Vicki Adamsová staví svůj kámen před předchozí kámen Kuengové, je tak nyní tento britský kámen na centreline kousek za teeline, ale nejblíže středu.
     
    2
    Kuengová vyráží britský kámen typu guard, který stál od prvního odhozu před kruhy, místo něj tam staví svůj žlutý švýcarský.
     
    2
    A právě za něj roluje Anna Sloanová svůj první kámen v tomto endu, takže karta se zase trošku obrací. Kámen je vcelku dobře skryt, je mírně před teeline.
     
    2
    Schaefferová razantně mění situaci v kruzích, zahrává postupný takeout, tedy nejprve trefuje kámen typu guard, který vyráží jeden britský kámen z kruhů a další posouvá, spolu s ním ze hry mizí i ten švýcarský kámen z kruhů i guard. V kruzích tak zůstává jeden britský kámen kousek za teeline, a paradoxně vcelku dobře schovaný za kamenem Schaefferové, kterým před malou chvilku trochu pročistila cílovou oblast.
     
    2
    Anna Sloanová jednoduše staví další kámen do kruhů, před teeline, znovu v úhlu těžce hratelném na double takeout.
     
    2
    Schaeferová zahrává takeout toho lepšího britského kamene, co byl v zadních kruzích, ten první britský ale v kruzích zůstává a je stále blíže středu.
     
    2
    Na řadu přicházejí skipky, Muirheadová zahrává jednoduše takeout, a svůj kámen trošku více roluje do středu k centreline.
     
    2
    Výborný kámen Mirjam Ottové, která zahrává double takeout a oba britské kameny, co byly v kruzích, jsou ze hry a Švýcarky dokonce útočí na zisk trojky!
     
    2
    I Muirheadová složitou situaci zvládla, vyrazila kámen Ottové, svůj postavila za jediný guard před kruhy, a protože je britský kámen lepší než ten švýcarský na dvou hodinách, tak buď Ottová zahraje jen na jedničku bez rizika, a nebo zkusi za guard a takeout briského kamene, čímž by získala dva body pro svůj tým.
     
    2
    Při zkušenostech Ottové samozřejmě takeout a je z toho švýcarská dvojka!
     
    3
    Greinerová zahrává kámen do kruhů, Hamiltonová odpovídá guardem.
     
    3
    Greinerová zase staví centre guard, tedy guard nad středem kruhů, za něj pak roluje Hamiltonová kámen do kruhů, aby se dotýkal švýcarského kamene.
     
    3
    Kuengová staví kámen na hrot kruhů, kterých se jemně dotýká.
     
    3
    Adamsová vyráží tento kámen a posunuje mírně i situaci v kruzích, kde je britský nyní nejblíže středu.
     
    3
    Kuengová se snažila zahrát double takeout, ale moc jít o nevyšlo. Vyrazila pouze jeden britský kámen před kruhy.
     
    3
    Velmi kvalitní hra Adamsová, kdy Britky zahrály "hit and roll", tedy o svůj kámen, který Adamsová posunula na teeline, roluje zahrávaný kámen za několik kamenů před a na začátku kruhů.
     
    3
    Schaeferová svůj kámen nepříliš doladila, vyrazila sice jeden britský, ale ten její nezaroloval nikam do zákrytu.
     
    3
    Sloanová se snažila zahrát další hit and roll, tentokrát ale kámen zaroloval až moc na kraj. Nicméně zůstal v kruzích a Švýcarky zahrají kámen směrem k tomu britskému ve středu kruhů.
     
    3
    Schaeferová nezahrála to, co by si asi představovala. Kámen zatočil dřív, narazil do guardu před kruhy a nyní je ten žlutý švýcarský kámen volně přístupný, navíc znovu nabízí možnost pro Britky zahrát hit and roll.
     
    3
    Ale ani Sloanové se nezadařilo, švýcarský kámen šel sice ze hry, ale Sloanové kámen zůstal prostě na místě toho švýcarského. A soupeřkám se tak nabízí velmi dobrá pozice na double takeout.
     
    3
    Tak co na to Schaeferová, která se proslavila krom curlingu i velmi odvážnými fotkami...
     
    3
    Přesně tak, z pozice viceskipa instruuje skipku Mirjam Ottovou, která tedy bude zahrávat pokus o zmiňovaný double takeout, a to Britkám teď nezávidím.
     
    3
    Zvláště když Ottová zahrává double takeout naprosto precizně, navíc svůj kámen schovává za kameny v pozici guardu i v přední části kruhů, Švýcarky mají v tuto chvíli zaděláno na zisk i při výhodě posledního kamene na straně Britek!
     
    3
    Muirheadová chtěl hrát "draw", tedy umístění kamenu někde poblíž středu kruhů, ale to jí nevyšlo, kámen byl delší a končí až v zadní části kruhů, navíc je až třetí nejlepší.
     
    3
    Mirjam Ottová tak posílá naopak svůj kámen velmi dobře do středu kruhů a teď nesmí Muirheadová v žádném případě chybovat, nebo z toho bude naprostá polízanice pro Britky!
     
    3
    V kruzích jsou totiž tři nejlepší kameny žluté barvy, tedy švýcarské, a prohrávat po 3. endech 0:5, tak to by si Muirheadová za rámeček určitě nedala, už tak tu byl na britskou skipku obrovský mediální tlak.
     
    3
    Muirheadová ale zahrává přesný kámen do samotného středového kruhu a Britky tak v tomto endu snižují na 1:2, nicméně moc spokojené být nemohou.
     
    3
    Výhodu posledního kamene tak nyní mají Švýcarky.
     
    4
    Čtvrtý end tak začínají Britky, jmenovitě Claire Hamiltonová, která staví guard vysoko před kruhy.
     
    4
    Janine Greinerová naopak posílá kámen do zadních kruhů, Hamiltonová v rychlém tempu posílá další guard před kruhy, přibližně ve stejné ose jako ten předchozí. Jedná se o dva centre guardy, tedy kameny poblíž centreline, která dělí curlingovou dráhu po celé délce od odhozu až po cílové kruhy. Pokud hráčky staví guardy více do strany, pak se jedná o tzv. corner guardy.
     
    4
    Janine Greinerová také posílá kámen před kruhy, do pozice guard, a tímto čtvrtým kamenem endu končí pravidlo o tzv. Free Guard Zone, tedy zákaz vyrážení guardů (kamenů před kruhy) ze hry. Vicki Adamsová posílá do prostoru před kruhy další guard.
     
    4
    Carmen Kuengová vyráží ten vůbec první guard endu, co byl nejdál od kruhů, i její švýcarský kámen roluje do strany a ze hry.
     
    4
    Další kámen se chystá zahrát Vicki Adamsová, snažila se o kámen umístěný v kruzích za guardy, jenže – kámen trefil jeden z guardů, odroloval do strany a nedostal se ani do kruhů. Tohle se zase příliš nepovedlo.
     
    4
    A jak odpoví Carmen Kuengová?
     
    4
    Kuengová zahrává double takeout, na který navazuje Sloanová takeoutem.
     
    4
    Jenže Carmen Schaeferová zahrává parádní takeout a čistí kruhy od britských kamenů!
     
    4
    Sloanová zcela čistí kruhy, ve hře jsou dva kameny, oba corner guardy před kruhy, ten jeden je navíc zcela až u sideline. Schaeferová se snažila teď zarolovat a umístit svůj kámen za guard blíže centreline, jenže není zcela zakryt a Eve Muirheadová bude zahrávat takeout.
     
    4
    Muirheadová situaci zvládla vcelku dobře, kámen Britek zůstává v kruzích, a to tak, že Ottová musí hrát takeout tak, že rolování za guardy je prakticky nemožné.
     
    4
    Ottová zahrává takeout, ale její kámen vyjel z kruhů a teď má šanci Muirheadová, aby zaútočila, zahrála nějaký přesný kámen a pokusila se trošku vystavit Ottovou pod tlak.
     
    4
    Muirheadová odhodila a metařky prakticky nemají moc práce s metením... Tak kde kámen skončí?
     
    4
    Velmi slušný kámen britské skipky a Ottová má hodně těžkou pozici zahrát čistý end, tedy na 0:0, to spíš bude hrát na jedničku, čímž sice zvýší vedení, ale výhoda posledního kamene bude na straně Britek.
     
    4
    Uuuuf, tak teď Ottová sice s kamenou tváří, ale ten její kámen jel a jel, nakonec se zastavil v kruzích těsně blíže středu než je ten britský! Ottová tak zvyšuje na 3:1.
     
    Výhoda posledního kamene tak přechází na stranu Britek.
     
    5
    Greinerová zahrává kámen až do kruhů.
     
    5
    Claire Hamiltonová posílá corner guard na pravou stranu z pohledu odhazující hráčky.
     
    5
    Dobrý guard posílá Janine Greinerová před první svůj kámen.
     
    5
    Hamiltonová roluje svůj kámen za ty dva švýcarské do velmi dobré pozice kousek za teeline.
     
    5
    Jak odpoví Carmen Kuengová?
     
    5
    No velmi dobře!!! Kuengová staví svůj kámen přesně před předchozí Hamiltonové kámen doslova úplně na střed!
     
    5
    A Adamsová odpovídá také zcela precizně! Mírně ťuká do toho švýcarského předchozího a situaci sice neřeší z hlediska toho, který kámen je blíže, ale vylepšuje Britkám situaci pro další kameny.
     
    5
    Kuengová staví guard a Britky budou čistit prosto před kruhy.
     
    5
    Vicki Adamsová zahrává i druhý svůj kámen v endu velmi úspěšně a půvabná Britka posílá ze hry svůj kámen i oba švýcarské guardy!
     
    5
    Carmen Schaeferová ihned staví guard, ale nepříliš přesně, a Muirheadová radí Sloanové hrát kámen z druhé strany do kruhů.
     
    5
    Modrooká Sloanová se usmívá, její kámen vyrazil švýcarský z přední části kruhů a pak zaroloval až na kraj kruhů. Britky teď mají navrch a Švýcarky se bleskově sešly v kruzích, aby se poradily. A protože Schaeferová hlásí metařkám slůvko "Freeze", takže půjde o kámen, který má za cíl přijet k červenému britskému kameni v kruzích a prostě k němu jen "přisednout".
     
    5
    Schaeferová zahrála kámen vcelku dobře, jenže trošku vykoukl nejlepší švýcarský kámen a Sloanová na něj bude útočit.
     
    5
    Sloanové kámen ale nesedl, nejlepší švýcarský zůstal na místě a došlo k posunu kamenů, ke změně situace a nás nyní čekají za stavu 3:1 ve 4. endu kameny skipek. Situace je taková, že nejblíže středu je švýcarský kámen, pak se nacházejí dva britské vedle sebe ležící za teeline.
     
    5
    Ottová vyráží jeden z britských kamenů, ale švýcarské kameny na středu jsou zcela odkryty, a teď bude hodně důležité, co zahraje Eve Muirheadová.
     
    5
    Perfektní kámen Muirheadové, ta vyráží oba švýcarské kameny. Ottová teď bude muset zahrát na právě poslední odhozený britský kámen, ale musí k tomu přidat i nějakou další hodnotu, minimálně zarolovat tak, aby Britkám pokud možná co nejvíce zkomplikovala cestu za dvoujkou.
     
    5
    Jenže kámen Ottové nezaroloval tak, jak by si představovala, zůstává odkryt. A protože je britský kámen druhý nejlepší, tak šance na dvojku tu u Britek je, a to solidní.
     
    5
    A Eve Muirheadová to zvládla naprosto s přehledem a dvojkou srovnávají na 3:3!
     
    Teď klasická pauza, pětiminutová, kdy se hráčky občerství, bleskově poradí a naberou síly na druhou polovinu zápasu.
     
    Stav je tedy 5:5.
     
    Pokud odbočíme od olympijských her, nebo spíše k českému curlingu, možná dobře víte, že české týmy, jak ženský, tak mužský, hrály kvalifikaci o olympijské hry v Německu a hlavně výběr skipa Jiřího Snítila byl velmi blízko postupu. Bohužel nakonec nepostoupil, Soči tak české curlery v akci nepředstavilo.
     
    Čeští fanoušci ale nemusí litovat, již brzo po Hrách je čeká jedna hodně zajímavá akce, totiž Mistrovství světa juniorek, kde se představí i český tým ve složení Iveta Janatová (Fourth), Zuzana Hájková (Third, skipka), Alžběta Baudyšová (Second), Klára Svatoňová (Lead) a Eliška Srnská (Alternate). Turnaj začíná koncem února, přesněji 26. ve švýcarském Filmsu.
     
    6
    Ale teď již zpět do aktuálního zápasu o bronz zde v Soči. Hamiltonová staví centreguard, následně Greinerová posílá kámen do kruhů.
     
    6
    Hra se teď odvíjí v kruzích, hráčky postupně zahrávají takeouty a mění se tak barva toho kamene v kruzích, který tam jako jediný zůstává. Teď po odhodu Kuengové je to tedy švýcarský kámen.
     
    6
    V polovině endu zase změna v kruzích, zůstává tam švýcarský kámen a nás čekají kameny trojek týmů, z britské strany Anna Sloanová.
     
    6
    Sloanová čistí kruhy, což moc nechtěla, už jen proto, že Švýcarky mají výhodu posledního kamene. Takže teď snaha zahrát takeout guardu a je to tak, všechny kameny před a v kruzích jsou pryč, jen těsně kruhů zůstává ten předchozí Sloanové.
     
    6
    Sloanová zahrává nyní kámen přímo do kruhů a na řadě je Schaeferová.
     
    6
    Schaeferová zahrává jednoduchý takeout předchozího kamenu Sloanové.
     
    6
    Ke slovu přicházejí skipky a Muirheadová zahrává další takeout, kámen staví do kruhů a od Ottové se dá čekat podobná režie, tedy zase vystrnadění britského kamene z kruhů a ponechání švýcarského v kruzích.
     
    6
    Ottová to zvládla v pohodě, a zase stejný scénář nabídne i kámen Eve Muirheadové. Nedávno server Daily record zveřejnil zajímavou reportáž z tréninku této skipky, hodiny v posilovně jsou pro skipku také tréninkovým chlebíčkem. Teď zahrává takeout a Ottová bude hrát takeout s tím, že bude rolovat mimo kruhy a zahrávat tak čistý end.
     
    6
    Jenže Ottová chybuje, ne tedy zcela, ale chybuje, zahrává takeout, jenže její kámen zůstává v kruzích. Ano, jde do vedení Švýcarsko, jenže 4:3 je těsné vedení a Britky teď buduou moci útočit na dvojku a na první vedení v zápase!
     
    7
    Výhoda posledního kamene tak přechází na britskou stranu, Greinerová navíc začíná end hodně delším kamenem než by si přála, až do zadní části kruhů.
     
    7
    Hamiltonová zahrává kámen před kruhy na pozici guardu, přesně tam, kam navihovala svým koštětem Muirheadová.
     
    7
    Druhý kámen Greinerové už byl kvalitnější, končí před teeline.
     
    7
    Hamiltonová zahrála kámen, který vyrazil poslední posazený švýcarský kámen, málem z toho byl i double takeout, jenže švýcarský kámen zůstává v zadní části kruhů, tam Britky ale nejspíš moc netrápí.
     
    7
    Kuengová v pohodě vyráží předchozí britský kámen.
     
    7
    Výborný kámen od Vicki Adamsové, zahrává double takeout a oba švýcarské kameny jsou ze hry.
     
    7
    Další takeout, tentokrát tedy Švýcarek, a jejich kámen zůstává v přední části kruhů.
     
    7
    Adamsová zahrává odvážněji, neposílá takeout, ale staví kámen za corner guard Britek a Schaeferová se snaží zahrát takeout posledního britského kamene.
     
    7
    Schaeferové se to daří, jenže ze hry se dostává i švýcarský kámen. Ke slovu tak přichází i britská trojka, tedy viceskip Anna Sloanová.
     
    7
    Sloanové ale kámen nevychází a ten projíždí kruhy zcela mimo dění.
     
    7
    A Carmen Schaeferová zahrává kámen, kterým zcela čistí vše v kruzích i kolem.
     
    7
    Britky ještě zkouší štěstí, staví corner guard a Schaeferová naviguje Ottovou na jasný takeout.
     
    7
    Nuže poslední čtyři kameny tohoto endu.
     
    7
    Ottová zahrává takeout a metařky ještě honem vyvážejí do strany právě odhazovaný švýcarský kámen, za něj se toho moc stavět nedá. Tak co, Muirheadová, zkusí zarolovat za ten kámen nebo bude hrát na střed?
     
    7
    Eve Muirheadová teď pořádně rozezvučela svým bouřlivým hlasem halu, povzbuzování metařek mělo vcelku úspěch. Kámen zůstal opravdu na kraji kruhů kousek vyčnívající zpoza corner guardu. Ottová bude hrát jednoznačně tak, aby kámen poslala ze hry.
     
    7
    Ottová posílá kámen Britek opravdu ven a její ale roluje do hry, Muirheadová bude chtít udělat to, co před chvílí Schaeferová, zcela vyčistit kruhy a ponechat tedy Britkám výhodu posledního kamene.
     
    7
    Blackend je na světě, Muirheadová zahrává takeout a její kámen roluje pryč. Takže stav zůstává 4:3 pro Švýcarky a zápas jde do finiše!
     
    8
    Greinerová posílá hned na úvod kámen do kruhů. A opět za teeline, Greinerová opakuje chybu z předchozího endu.
     
    8
    Švýcarky teď hrají podstatně více opatrně, nechtějí udělat žádnou chybu a naopak se spoléhají, že ji udělají Britky, nicméně zatím to jsou právě Švýcarky, kdo více kupí menší chybky.
     
    8
    Hamiltonová zahrává corner guard.
     
    8
    Greinerová má úspěšnost 73 procent a teď zahrává na teeline. To Hamiltonová má úspěšnost podstatně vyšší , 90 procent. A zahrává nyní kámen do kruhů, kterým posouvá švýcarský kámen do zadní části kruhů
     
    8
    Adamsová odpovídá na Kuengovou dobrým kamenem, odráží švýcarský kámen do zadní části kruhů.
     
    8
    Kuengová ale zahrála velmi dobře, Adamsová odpovídá trošku delším pokusem, situace v zadní části kruhů se nyní komplikuje.
     
    8
    V zadní části kruhů jsou tři švýcarské kameny, před nimi pak jeden britský, a švýcarský tým nyní přemýšlí, kudy ten britský dostat ven.
     
    8
    Schaeferová zahrává velmi dobře! Vyráží britský kámen a i když s ním mizí i jeden švýcarský, Ottové a jejím kolegyním to nejspíš nevadí.
     
    8
    Sloanová zahrává velmi dobrý kámen, je nejblíže středu, navíc velmi blízko švýcarského kamene, který je za ním!
     
    8
    Sloanová s Muirheadovou, tedy viceskipka a skipka britského týmu, byly svého času velké soupeřky, Sloanová dokonce svou nynější kapitánku porazila na britském mistrovství, ale pozor!
     
    8
    Schaeferová chybuje, její kámen zcela minul situaci v kruzích, navíc je dlouhý, takže vůbec se do hry nezapojil, projel za backline a je ze hry venku! A Britky se samozřejmě radí, co teď s tím! Tady se rýsuje varianta na solidní bodový zisk pro Britky!
     
    8
    Jenže šance Britek bere bryskně za své, Sloanová svůj druhý kámen zahrává podstatně hůře než ten předchozí, zůstává v přední části kruhů než tam, kde by měl, totiž na zadní části kruhů přiléhající k tomu švýcarskému.
     
    8
    Švýcarský tým si v tento moment berou timeout a budou řešit situaci i se svým trenérem.
     
    8
    Ken Tralnberg je již u svého týmu, a zatímco Švýcarky se radí, Britky hromadně opouštějí prostor kruhů, odcházejí bokem, aby se samy v klidu poradily.
     
    8
    Tak, pojďme na to, poslední čtyři kameny tohoto endu, který může hodně ovlivnit závěr utkání.
     
    8
    Ottová zahrává kámen, který končí za zuřivého metení Greinerové se Schaeferovou před teeline, a Britky ihned signalizují záměr zahrát o britský kámen v přední části kruhů takeout toho právě odhozeného kamene Ottové.
     
    8
    Nervozita možná trochu pracuje, Muirheadová sice zahrála onen takeout, ale Ottová má nyní šanci zahrát dokonce double takeout a pokud to skipce výběru Švýcarek zvládne....
     
    8
    "Nein, nein, nein..." byla první slova, co Ottová po odhozu vyřkla, a opravdu je to "Nein!" Zahrála jen takeout a Britky mají k dispozici útok na dvojku, teď to musí Muirheadová hodit.
     
    8
    Muirheadová hází na střed, dvojka ale ohlášena ještě není. Schaeferová si vyžádala přeměření dvou kamenů, který je blíže středu, opticky ale vypadá, že opravdu červený britský a stav by se měl měnit na 5:4 pro Britky.
     
    8
    Nakonec opravdu velký rozdíl a Schaeferová si tímto vyžádala pár vteřinek na oddech, či psychickou relaxaci! Po osmém endu tak Britky vedou 5:4!
     
    9
    Britky staví centreguard a Švýcarky odpovídají Janine Greinerovou kámen na kraj kruhů na teeline.
     
    9
    Claire Hamiltonová dle očekávání zahrává takeout, jestli její kámen zaroluje někam nebo ne je v tuto chvíli nepodstatné.
     
    9
    Greinerová také zahraje takeout, nicméně Janine se dnes nepříliš daří a její kámen po takeoutu mizí z kruhů. Muirheadová okamžitě naviguje Vicki Adamsovou k zahrání draw za britský guard.
     
    9
    Kámen Adamsové končí za guardem, ale kousek mimo osu. Švýcarky, jmenovitě Kuengová, budou chtít hrát samozřejmě takeout.
     
    9
    Fuuuu, o milimetry minul Kuengové kámen guard a pak vyrazil britský, místo kterého se švýcarský kámen postavil. Ale tohle bylo opravdu těsný, ovšem ve výsledku výborný!
     
    9
    Perfektní práce metařek a britský kámen Sloanové se dotýká toho předchozího kamene Kuengová. Ta teď svým druhým kamenem hraje na guard ve snaze jej dostat ze hry.
     
    9
    A Kuengová čistí prostor do kruhů, ihned tak reagují na vývoj situace, kdy ten kámen Adamsové dostal do výhody Britky. Sloanová teď otevírá druhou půlku endu.
     
    9
    Sloanová zahrává guard, který sice nebyl zcela ideálně postavený, trošku je mimo osu, a toho mohou Švýcarky využít, ale i tak to chce milimetrovou práci.
     
    9
    Schaeferová už předvedla lepší kameny, ten britský zůstává v kruzích a Britky mohou kontrovat, a protože jde o důležitý okamžik, tak si Britky berou timeout.
     
    9
    Timeout Velká Británie.
     
    9
    Britky zvolili taktiku, budou hrát prostřednictvím Sloanové zcela přesný kámen, který mírně poťukne pozici.
     
    9
    Situace v kruzích se mírně zkomplikovala, Švýcarky postavily dva kameny před teeline, ale Muirheadová zahrává precizní a skvělý kámen, kterým zahrává double takeout a vytváří na Švýcarky silný tlak.
     
    9
    Ottová vyráží britský kámen a staví svůj do ideální pozice, teď musí Muirheadová zahrát naprosto, ale naprosto přesně, aby švýcarský kámen protlačila ze středu mezi dvěma britskými kameny a donutila tak Ottovou zahrát jen jedničku!
     
    9
    Parádní práce Eve Muirheadová a v důležitém okamžiku teď tlačí pořádně na švýcarskou skipku! Teď musí zase Ottová zahrát perfektně.
     
    9
    A jde samozřejmě o poslední kámen endu.
     
    9
    Ottová to uhrála, získává bod, a v 10. endu to bude litá řež o bronz!
     
    10
    Teď už začíná Greinerová, první kámen posílá kousek za hogline, takže do pozice hodně předsunutého guardu. A Britky posouvají guard ihned do pozice corner guardu a svůj staví hodně na stranu, také předsunutý corner guard.
     
    10
    Greinerová staví další guard na pozici centre guardu, i teď docela dost před kruhy, a troufám si tvrdit, že Greinerová má na olympijském turnaji odházeno, že extra end uvidíme opravdu jen s malou pravděpodobností, i vzhledem k vývoji endu.
     
    10
    Další zásah Hamiltonové ve výborné práci, ta opět odsouvá centreguard. Vyrazit guardy samozřejmě během čtyř prvních kamenů nejde, díky pravidlu o Free guard zone, nelze tedy dostat guard zcela ze hry (za backline či do sideline), ale posunovat je lze, a to Hamiltonová zvládla.
     
    10
    Kuengová zahrává další centre guard a Adamsová po něm určitě půjde jak po uzeném.
     
    10
    A Adamsová vyráží centre guard a svůj kámen také žene ze hry. A podobný obraz uvidíme asi i v další mezi hře, jenže Kuengová místo centre guardu zahrává delší kámen až do kruhů a Muirheadová dává jasný signál – tenhle "šutr" musí taky pryč.
     
    10
    Adamsová samozřejmě hraje rychlý kámen.
     
    10
    A Britky působí v desátém endu zatím podstatně vyrovnaněji.
     
    10
    Desátý end vstupuje do druhé poloviny, zahrává Carmen Schaeferová.
     
    10
    A konec guardů, jdeme hrát do kruhů. Schaeferová posílá kámen do kruhů za corner guardy, ale je dosti dostupný, což Muirheadová ví.
     
    10
    Upřené modré oči Anny Sloanové a její odhoz.
     
    10
    A Britka situaci zvládla. Šest posledních kamenů endu, jde do tuhého!
     
    10
    Schaeferová zahrává další kámen, tentokrát zase zpět postavit kámen jako centre guard. A Britky jednoduše pošlou kámen ze hry. Tedy aspoň budou chtít, chyba samozřejmě vyloučena není.
     
    10
    Sloanová výborně zahrála svůj kámen a máme před sebou poslední čtyři kameny!
     
    10
    Britky mají zatím k medaili momentálně blíže!
     
    10
    Ottové kámen míří až do zadní části cílových kruhů a Muirheadová bude zahrávat kámen lepší, s cílem možná freeze, možná takeout.
     
    10
    Britové v posledních dvou zápasech vydřeli výhru v posledními kameny zápasu, dnes se nejspíš dá očekávat podobný scénář i od jejich krajanek.
     
    10
    Muirheadová zahrává dobrý kámen, opravdu solidně před poslední švýcarský kámen. A teď se definitivně láme chleba. Ottová musí zahrát přesně, jinak je jasno.
     
    10
    Kámen Ottové míří dobře, má i dobrou rychlost, a teď je tu tedy klíčový moment. Švýcarky mají momentálně nejlepší kámen, stojí v mezikruží, Muirheadová teď ale má vcelku a relativně lehký úkol. Umístit kámen do středu kruhů. Teď jestli to zvládne, má Británie medaili!
     
    10
    Muirheadová odhodila a kámen má solidní rychlost i směr!
     
    10
    Britský kámen opravdu končí na kruzích, a to těch olympijských ve středu, v úplném středu!
     
    10
    Muirheadová se raduje, v hledišti i její táta, radují se na dráze i Anna Sloanová, již se slzy již valí po tváři, stejně jako Vicki Adamsové i Claire Hamiltonové, také náhradnici Lauren Grayové! Gratulace do Velké Británie k zisku bronzových medailí!
     
    Konec utkání.
     
    Británie tedy slaví první curlingovou medaili ze Soči, tu další už mají jistou kolegové Britek, o tom jaká bude se ještě rozhodne ve finále mužského turnaje.
     
    Nás dnes čeká ještě finále ženského turnaje, kde na sebe narazí Kanada a Švédsko, a to o půl třetí našeho času.
     
    Výrazný podíl na výhře Britek měla hlavně skipka Eve Muirheadová a lead Claire Hamiltonová, obě zahrály kolem 90 procent úspěšnosti odhozů, výrazně se v závěru zlepšila ale Anna Sloanová a také Vicki Adamsová, což hrálo také velmi důležitou roli.
     
    Britky odehrály turnaj pod značným mediálním tlakem, Muirheadová se Sloanovou zcela opustily i sociální sítě, teď již ale na nich mohou směle do světa hlásat, že britský curling má medaili z olympijských her!
     
    Z mého pohledu nezbývá, než se s vámi rozloučit, popřát vám hezký zbytek dne a nezapomeňte, ve 14:30 vrchol ženského turnaje, doposud neporažené Kanaďanky v čele s Jennifer Jonesovou vyzvou švédský tým vedený skipkou Margarethou Sigfridssonovou.
     
    Hezký zbytek dne. (12:19:53)
    bahis siteleri