Estonsko – Velká Británie 1:2 (kon.) | Chorvatsko – Litva 4:1 (kon.) | J. Korea – Nizozemsko 7:1 (kon.)
konec
Chorvatsko
4:1 (0:1, 2:0, 2:0)
Litva
Úterý 14.04.2015, 17:00 • IJssportcentrum Eindhoven • Mistrovství světa - I. B Divize
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    LITVA
    Pobaltská země je momentálě v žebříčku IIHF na 26. pozici. Nejvyšího umístění se Litva dočkala v roce 2008, kdy byla 23. Nejvyšší hokejová liga v Litvě existuje od roku 1991 a účastní se ji pouze čtyři týmy. Jasným rekordmanem litevské soutěže je tým SC Energija, který má na kontě neuvěřitelných 17 titulů!

    Litevský hokej hodně poznamenal rozpad Sovětského svazu v roce 1991. Litva se od roku 1993 účastní pouze mistrovství nižších divizích. Na mistrovství světa se nikdy nepodívala.

    V Litvě je momentálně osm krytých stadiónů a čtyři nekryté. Celkový počet registrovaných hokejistů je 1246. Z toho 476 je dospělých hokejistů a 741 juniorů. V Litvě je pouze 29 registrovaných hokejistek.
     
    CHORVATSKO
    Chorvatsko je momentálně na 28. příčce žebříčku IIHF. Maximum tohoto státu je 26. pozice z roku 2008. Nejvyšší soutěž v Chorvatsku čítá celkem čtyři týmy. Nejúspěšnějším týmem chorvatské soutěže je tým Medvěščak Záhřeb s osmnácti tituly. I poslední ročník v roce 2014 ovládl tento tým. Poslední dvě sezóny se ruské KHL účastnil také tým z hlavního města Medveščak Záhřeb. Tento tým byl ale složen hlavně z Kanaďanů, Američanů. V "A" týmu Medveščaku nastupovalo pouze devět Chorvatů. Celkem tři hráče z hlavního týmu Záhřebu si vybral kouč Donald Maclean i na mistrovství. Brankář Mate Tomljenovic, obránce Sasa Martinovic a útočník Nathan Perkovich. Nutno říci, že KHL již příští sezónu do Chorvatska nezavítá. Medveščak nenašel potřebnou finance k zastřešení sezóny 2015/2016 a minimálně pro příští sezónu zmizí z mapy KHL.

    Hokejovou historii začalo Chorvatsko psát až v roce 1991 po rozpadu Jugoslávie. Od té doby se Chorvatsko pravidelně účastní mistrovství světa nižších divizí. V roce 2013 zaznamenalo postup do I. divize B. Na minulém mistrovství této divize obsadilo Chorvatsko druhou pozici.

    V Chorvatsku lední hokej není příliš rozšířeným sportem. Je zde pouze 600 registrovaných hráčů. 117 dospělých mužů, 425 juniorů a pouze 58 hokejistek. Jsou zde dva kryté stadióny a čtyři venkovní. Tím největší krytým je stadión Dom Sportova, který pojme 6400 diváků.

    Hodně silný příběh píše Chorvat Borna Rendulic, který již jako junior odešel do Finska, kde se postupně zlepšoval a následně zkusil štěstí v zámoří. V této sezóně debutoval za Colorado Avalanche a odehrál zde jedenáct zápasů a stihl vstřelit i jednu branku a na jednu přihrát. Ve výběru Donalda Macleana se ale tento třiadvacetiletý útočník nefiguruje, neboť je zraněný a svou zemi tak v Eindhovenu reprezentovat nebude.
     
    Hezké úterní odpoledne! Mistrovství světa 1. divize skupiny B má dnes na programu druhý hrací den. My se společně zaměříme na utkání Chorvatska a Litvy. Úvodní vhazování je naplánováno v IJssportcentrum na 17:00 a u textového onlajnu se na vás bude těšit Jan Havlovic.
     
    Úvodní sestavy:

    Chorvatsko: Dekanich (Tomljenovic) – Waugh, Letang (A), Sertich, Martinovic, Silovic, Macaulay (A), Ljubic, Kegalj – Blagus, Kostovic (C), Perkovich – Kinasewich, Glumac, Murray – Jankovic, Kanaet, Milicic – Brencun, Miric

    Litva: Armalis (Baltrunas) – Kieras (C), Alisauskas, Jasinevicius, Aliukonis (A), Vezelis, Visockas, Kubilius – Bosas, Gintautas, Bodgziul – Bauba (A), Pliskauskas, Kumeliauskas – Bendzius, Zidkovas, Kulevicius – Cizas, Rybakov, Baltrukonis

    Rozhodčí: Ingram (CAN) – Monnaie (BEL), Pardatscher (ITA).
     
    Oba týmy jsou již nastoupeni na ledě. Za malou chvíli bude vhozeno úvodní buly!
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:09
    Úvodní vhazování vyhrálo "domácí" Chorvatsko, které se ihned pokoušelo založit útok. Nahození Waugha ale k ohrožení branky Armalise nevedlo.
     
    00:42
    Litva si teď pomohla vyhozením puku přes všechny čáry a je odpískáno zakázané uvolnění.
     
    00:44
    Litevský centr Gintaustas vyhrál vhazování přímo k Armalisovi a hra je opět přerušena. Litva tak může vystřídat.
     
    01:05
    Sertich teď dostal kotouč do útočného pásma na Kinasewiche, který jej udržel a našel mezikruhy Glumace. Tomu ale zakončení nevyšlo a Armalis "tygřím" skokem kotouč lapil.
     
    01:21
    Hosté teď vyhráli vhazování a do rychlého protiútoku se dostal Andrejus Zidkovas, který velmi nebezpečně střílel z mezikruží. Dekanich si ale připsal první úspěšný zákrok utkání!
     
    02:01
    Chorvati se snažili konstruktivně rozehrát. To se jim ale vůbec nepodařilo a je pískáno zakázané uvolnění.
     
    02:20
    Máme tu první vyloučení tohoto utkání. Geoff Waugh je vyloučen na dvě minuty za krosček a Litva si zahraje přesilovou hru! Ve včerejším utkání s Nizozemskem ani jednu nevyužila, tudíž by si svou statistiku mohla vylepšit.
     
    02:56
    Chorvati se ale výborně brání a Litva se až nyní dostává do kombinace v útočném pásmu.
     
    03:09
    Visockas už mohl pálit od modré, svou myšlenku ale přehodnotil a raději nahrál na Bogdziula. Tomu ale puk ujel za modrou a čárový rozhodčí odpískal ofsajd.
     
    03:40
    Hostující hráči teď najížděli do přečíslení, které táhl Aliukonis, který mohl nahrávat na Baubu. To ale neudělal a Chorvati jeho střelu zablokovali.
     
    03:44
    Hra se vyrovná! Na trestnou lavici míří právě Rolandas Aliukonis, který zcela zbytečně podrazil gólmana Armalise!
     
    04:20
    Chorvati teď čekají za svou brankou a Andy Sertich čeká až se jeho spoluhráč Waugh vrátí na led!
     
    05:05
    Domácí se dostávají do kombinace v útočném pásmu. K žádnému střeleckému pokusu se ale zatím Chorvaté nedostali.
     
    05:31
    Michael Glumac se pokoušel dorážet střelu Kinasewiche, to se mu ale nepodařilo a Litva vyhazuje.
     
    05:44
    Na led právě naskočil Aliukonis a Litva je v plném počtu! Zkrácená přesilovka Chorvatska tak k brance nevedla!
     
    06:35
    Pliskauskas našel na pravé straně Baubu, který si najel do pásma. O Baubu se ale postaral chorvatský "chasník" Alan Letang, který ho o puk obral u mantinelu.
     
    07:26
    Teď se po chybné rozehrávce Litvy dostal k puku Kanaet, který střílel z levé strany. Do jeho střely ale vložil hůl Kieras a střela mířila mimo.
     
    08:09
    Za nahozením Brencuna mířil jeho spoluhráč Miric. U puku byl ale rychleji Jasinevicius, který rozehrává akci hostů.
     
    08:48
    Marku Dekanichovi zjevně sebevědomí nechybí. Gólman Chorvatska si teď dovolil za brankou udělat kličku jednomu litevskému hráči a ještě rozehrát!
     
    09:16
    Krátký chorvatský tlak zakončila střela Alana Letanga od modré čáry. Gólman Mantas Armalis ale stále drží čisté konto a na tomto šampionátu ještě branku nedostal!
     
    09:49
    Ivan Jankovic si najel do útočného pásma po levé straně. Kotouč mu ujel, ale Kieras mu nešikovným zásahem touš vrátil. Jankovic objel branku a hledal na modré Letanga. Chorvatskému obránci ale nevyšlo zpracování.
     
    10:43
    Hra je teď po delší době přerušena, neboť kotouč vyletěl na střídačku Chorvatska. Rozhodčí ale teď rozhodli, že se bude vhazovat v obranném pásmu domácího týmu.
     
    11:02
    První formace Litvy teď ukázala svou sehranost a předvedla pohlendou kombinaci v útočném pásmu. Vše zakončila střela Vezelise od modré. Dekanich je ale zatím také stoprocentní.
     
    11:52
    Čárový rozhodčí teď velmi dobře postřehl ofsajd Chorvatska. Na modré byl příliš nedočkavý obránce Alan Letang.
     
    12:10
    Do slibné šance se teď dostali i Chorvaté. Murray zavezl kotouč do pásma a našel křížným pasem na levé straně Glumace. Jeho střela ale byla sražena mimo.
     
    12:35
    Chorvatsko si zahraje další přesilovku! Za hákování si odchází odpykat dvouminutový trest Aivara Bendzius!
     
    13:06
    Chorvatský zámek ji nyní v útočném pásmu. Technicky na tom ale Chorvaté nejsou až tak dobře. Jejich kombinace tak zatím k žádné střele nevedla.
     
    13:36
    Nathan Perkovich nahodil kotouč do pásma až za brankuz Armalise. Gólman Litvy šel ven z branky a kotouč se mu podařilo i s trochou štěstí vyhodit z pásma ven.
     
    14:06
    Gólman Djurgardenu musel opět zasahovat. Do pásma zavezl kotouč Murray, který jej přenechal Glumacovi, jehož pohotovou střelu Armalis lapil.
     
    14:20
    Máme tady další vyhození hostujícího celku. Chorvatská přesilovka se blíží svému konci.
     
    14:35
    Aivara Bendzius je zpět na ledě a litevská defenziva přečkala i druhé oslabení tohoto zápasu!
     
    15:12
    Odražený kotouč se teď dostal mezi kruhy k Gintautasovi, který se pokusil pohotově vypálit. Obrana Chorvatska ale jeho pokus vytěsnila mimo branku Dekaniche.
     
    15:36
    Tlak Litvy pokračoval a před branku Dekaniche si najížděl Bosas. Gólman domácích ale dokázal kotouč vypíchnout a Chorvaté se osvobozují.
     
    16:34
    Rozehrávka se litevskému týmu příliš nedaří. Trenér Donald Maclean navíc Chorvatsku naordinoval vysoké napadání, což dělá hostů velké problémy.
     
    17:10
    Dlouhou přihrávku na modrou čáru dostal litevský veterán Egidijus Bauba, který se pokoušel udělat elegantní kličku chorvatskému obránci. Kotouč mu však ujel a Dekanich touš skryl pod lapačku.
     
    17:42
    Litva právě vstřelila branku!
    A máme tu první branku utkání! Andy Sertich teď daroval svou chybou kotouč Nomanovasovi, který nezazmatkoval a pustil kotouč pro UGNIUSE CIZASE, který vypálil. Mark Dekanich nebude mít čisté svědomí, neboť střela mu prošla pod rukou do branky! Asistence: Danielius Nomanovas
    Ugnius CIZAS - 0:1
     
    18:54
    Máme zde další přesilovku pro Litvu! Na trestnou lavici mříí za zcela zbytečné podražení Matija Milicic, který se vrhl pod nohy Kierase a rozhodčí Ingram byl nemilosrdný.
     
    19:41
    Litvě se ale zatím ani třetí přesilovka nedaří. Chorvaté se drží ve střední pásmu.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina nabídla velmi bojovný hokej. Oba týmy se dostávaly do šancí sporadicky a zejména v přesilových hrách. Na první branku utkání jsme si museli počkat až do 18. minuty, kdy se po chybě chorvatské obrany prosadil Ignius Cizas a vstřelil tak druhou branku Litvy na tomto turnaji! Litva si navíc přenese do druhé třetiny přesilovou hru, která bude trvat ještě 54 sekund!

    STATISTIKY PRVNÍ TŘETINY
    Střely na branku – 11 – 9
    Úspěšnost zákroků – 88,89% – 100%
    Trestné minuty – 4 – 4
    Využití přesilovek – 0/2 – 0/2

    Druhá třetina začne v IJssportcentum přibližně v 17:45.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:29
    Litva začala druhou třetinu přesilovkou a zatím se ji daří. Hostující tým kombinuje v útončém pásmu. K žádné střele to ale zatím nevedlo.
     
    20:43
    Teď vystřelil Alisauskas, jeho rána ale byla sražená do ochranné sítě a bude se vhazovat po pravici Dekaniche.
     
    21:17
    Dekanich šel teď opravdu odvážně za branku a vůbec nevěděl o najíždějícím Zidkovasovi, který mu rozehrávku ztížil. Od Bauby se následně kotouč odrazil zpět na brankoviště, kde už byl připravný Dekanich.
     
    22:12
    Litva pokračuje ve svém aktivním vstupu do druhé třetiny. Hosté zatím drží kotouč na svých holích a Chorvaté se nemohou dostat do hry.
     
    22:54
    Na modrou čáru teď dostal přihrávku Kanaet, který se mohl dostat ke střele. Zpracování mu ale nesedlo a kotouč utekl k litevským obráncům.
     
    23:26
    Rozehrávky se teď chopil Chorvat Geoff Waugh, který hledal ve středním pásmu Milicice. Přihrávka ale byla nepřesná a je odpískáno zakázané uvolnění.
     
    23:49
    Dekanich si teď připsal další zákrok. Ke střele se dostal z hranice levého kruhu Daniel Bogdziul, gólmana Chorvatska ale nepřekonal.
     
    24:18
    Po další chybě Chorvatska ve středním pásmu se dostal k puku Visockas, který vystřelil hned po vjezud do pásma. Dekanich si ale se střelou poradil a vyrazil ji pravým betonem.
     
    25:03
    Chorvaté si poprvé ve druhé třetině vytvořili lehký tlak v útočném pásmu. Vše zakončil Ryan Kinasewich tvrdou střelou. Gólman Armalis ale zůstává stoprocentní!
     
    25:33
    K další nebezpečné střele se dostal Kanaet, jehož rána ale nebyla přesná.
     
    26:14
    Po delší době je hra přerušena. Chorvaté se špatně domluvili na přechod modré čáry a je odpískán ofsajd.
     
    26:19
    Na ledě teď po vhazování zůstal ležet střelec první branky Ugnius Cizas, kterého poslal k zemi Chorvat Perkovich. Cizas se ale po chvilce zvedl a odjíždí na střídačku.
     
    26:19
    Nathan Perkovich je nakonec vyloučený na dvě minuty za úder do oblasti hlavy a krku! Vtipná situace nastal, když rozhodčí oznámili Perkovichovi, že má odjet na trestnou lavici. Perkovich nejdříve zamířil na tu litevskou. Rozhodčí mu ale včas oznámil, že tam ne.
     
    26:50
    Síly na ledě se vyrovnají! Za nedovolené bránění míří na trestnou lavici Nerijus Alisauskas.
     
    27:16
    Litevská rozehrávka byla opět nepřesná a Dekanich si tak mohl opět vyjet z branky a pomoci svým spoluhráčům s rozehrávkou.
     
    27:49
    Mezi kruhy se ke kotouči dostal Ivan Jankovic. Jeho rána zápěstím mířila těsně mimo a Armalis nemusel zasahovat.
     
    28:19
    Do šance se teď dostával Kinasewich, který se protáhl kolem Kierase. V poslední fázi ale ztratil rovnováhu a jeho střela nebyla dostatečně razantní. Armalis tak nadále drží čisté konto.
     
    28:54
    Litva je již v plném počtu a Alisauskas se hned zapojil do útoku, který táhl Bosas. Litevský útočník ale našel na levé straně lépe postaveného Bogdziula, který měl před sebou poloprázdnou branku. Jeho střelu ale dokázal Dekanich udržet před brankovou čárou!
    Důležitý zákrok Dekaniche
     
    29:51
    Už to vypadalo, že se Chorvaté i s trochou štěstí dostanou do útočného pásma. Čárový ale dobře postřehl ofsajd a následuje vhazování ve středním pásmu.
     
    30:35
    Milici teď nabral rychlost ve středním pásmu a ihned po vjezdu do pásma útočného vystřelil zápastím. Jeho střela mířila mimo.
     
    30:56
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    A je tu vyrovnávací branka! Blagus dokázal dostat kotouč na NATHANA PERKOVICHE, který si ještě narazil s Letangem a Perkovich zakončil akci krásnou kličkou, na kterou byl Armalis krátký! Asistence: Alan Letang
    Nathan PERKOVICH - 1:1
     
    31:28
    Před branku Armalise se dostával Glumac, který ale byl velmi tísněn Aluiskonisem.
     
    31:42
    Chorvaté si zahrají přesilovku! Za vlastní brankou fauloval Rolands Aliukonis, který tak oslabuje svůj tým!
     
    32:09
    Tak to už vypadá pro Chorvaty zajímavěji! U mantinelu se Nerijus Alisauskas ohnal loktem po Perkovichovi a dostává dvě minuty! Chorvatsko bude hrát přesilovku pět na tři!
     
    32:28
    Branka Litvy teď byla vyražena z původního postavení. Dle opakovaných záběrů to udělal sám Armalis, když se přesouval v brankovišti.
     
    32:41
    Velmi tvrdou ranou se z pravé strany prezentoval Glumac, jehož projektil ale těsně minul branku Armalise!
     
    32:59
    Další střelu od modré vyslal Waugh, ani jeho rána ale Armalisovu branku netrefila!
     
    33:20
    Další nepřesnou střelu Waugha zachytil Kieras a vyhazuje!
     
    33:34
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Chorvatsko ale nakonec dvojnásobnou přesilovku využívá a otáčí skóre! Waugh sebral puk ve středním pásmu a zavezl jej do útočné třetiny. Následně přihrál kotouč o mantinel ANDYMU SERTICHOVI, který střelou z mezikruží propálil Armalise! Asistence: Geoff Waugh, Mark Dekanich
    Andy SERTICH - 2:1
     
    34:15
    Před Armalise si to namířil Mislav Blagus. Toho ale před branku Litvy nepustil Kieras, který domácího hráče vytlačil za branku.
     
    35:10
    Zidkovas teď velmi ostře napadala Sašu Martinovice, který se po něm ohnal holí a odchází na trestnou lavici! Výhodu přesilové hry tak bude mít i Litva!
     
    35:29
    Rybakov teď hledal před brankou volného Visockase. Tomuto hráči ale nesedlo zpracování puku a z první zakončovat nemohl.
     
    36:01
    Velmi dobrou práci teď odvedl Letang s Waughem, kteří drželi kotouč ve vlastním pásmu a ušetřili několik cenných vteřin.
     
    36:16
    Chorvatsku se teď podařilo vyhodil až k brance Armalise, který pomáhá svým spoluhráčům s rozehrávkou.
     
    36:42
    Rybakov teď zavezl kotouč k brance Litvy a předal kotouč na hůl Nomanovase, ten se však do zakončení nedostal, a tak našel mezi kruhy Visockase, který vypálil z první. Dekanich ve spolupráci s obránce ale střelu vyrazili!
    Ukázka obětavé hry Chorvatska
     
    37:10
    Přesilovka Litvy je pryč a Chorvaté se dokázali ubránit!
     
    37:27
    Hned po vhazování se pokoušel ohrozit branku Dekaniche Bogdziul. Chorvatský gólman byl ale pozorný a hru přerušil.
     
    37:51
    Ve středním pásmu dostal přihrávku do jízdy právě Bogdziul, který se protáhl kolem Letanga a střílel z pravé strany. Dekanich jeho střelu na vzdálenější tyč vyrazil.
     
    38:38
    Další přesilovou hru si zahrají Chorvaté! Kanaet byl při práci s pukem hákován Mindaugasem Kierasem, který si jde odsedět dvě minuty na trestnou lavici!
     
    39:04
    Glumac teď zavezl kotouč do třetiny a domácí začínají kombinovat v útočném pásmu.
     
    39:31
    Glumac si vybruslil zpoza branky a našel mezi kruhy volného Sertiche, který vystřelil z první. Armalis ale kotouč lapil a drží naděje Litvy na vyrovnání!
     
    39:57
    Ke střele se ještě po obětavém skoku Gluamce dostal Waugh. Armalis ale střelu vyrazil.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina jasně patřila Chorvatům, kteří ale nevstoupili do této periody aktivně a museli v úvodu čelit atakům Litvy. Poté se ale oklepali a začali podnikat útočné výpady. Vyrovnání se domácí dočkali až v 31. minutě, kdy se prosadil Nathan Perkovich. Chorvatům ale vyrovnání nestačilo a hned o tři minuty později využil dvojnásobnou přesilovku Andy Sertich. Litva se poté ještě snažila o vyrovnání. Mark Dekanich ale zatím předvádí velmi solidní výkon!

    STATISTIKY DRUHÉ TŘETINY
    Střely na branku – 15 – 11
    Úspěšnost zákroků – 95% – 92,31%
    Trestné minuty – 4 – 10

    Třetí třetina začne přibližně v 18:39.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:23
    Z mezikruží vypálil Andrew Murray. Armalis si ale připisuje další úspěšný zákrok.
     
    41:13
    Blagus na modré čáře udělal zbytečnou kličku, což nečekal jeho spoluhráč Kostovic a je odpískán ofsajd.
     
    41:46
    Chorvatům se opět podařilo zamknout svého soupeře v pásmo. Vše zakončil Kostovic přihrávkou před branku na Perkoviche. Zakončení dnes jednogólového střelce ale přesné nebylo.
     
    42:23
    Velmi rychle se do útočného pásma dostal Nomanovas, který hledal přihrávkou na pravé straně Cizase. Zatím jedinému střelci Litvy ale nevyšlo zpracování.
     
    43:03
    Na druhé straně se do zakončení dostal chorvatský obránce Borna Silovic, jehož ránu ale Armalis lapil.
     
    43:17
    Do útočné třetiny si najel nehlídaný Bogdziul, který vystřelil z mezikruží. Jeho táhlá rána ale přesná nebyla.
     
    43:47
    Na druhé straně opět zahrozili Chorvaté, jmenovitě Glumac, který se protáhl kolem Vezelise. Zakončit však nedokázal, a tak poslal kotouč alespoň před brankoviště. Armalis si nebyl jist, kde puk je. Naštěstí pro hosty rozhodčí přerušil hru.
     
    44:23
    Perkovich bojoval za brankou s Aliukonisem. O puk ale přišel a Litva může do protiútoku.
     
    44:42
    Nathan Perkovich teď zbytečně oslabuje svůj tým a nabízí Litvě skvělou příležitost ke srovnání!
     
    45:12
    Nomanovas teď s velkou porcí štěstí dostal kotouč do útočné třetiny. Dekanich ale šel opět ven z branky a kotouč poslal po mantinelu ven z pásma.
     
    46:05
    Trojice Chorvatů se teď dostala do protiútoku a do zakončení se dostal Kanaet. Armalis ale jeho pokus vyrazil.
     
    46:09
    Přesilovku si zahraje také Chorvatsko! Na trestnou lavici míří Bosas!
     
    46:26
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    No a Chorvaté dávají zřejmě rozhodující branku tohoto utkání! Na modré čáře předl Sertich kotouč na hůl RYANA KINASEWICHE, který si nabruslil na levou stranu a na jeho tvrdou ránu byl Armalis krátký! Asistence: Andy Sertich, Andrew Murray
    Ryan KINASEWICH - 3:1
     
    47:30
    Chorvaté jsou ale nadále při chuťi a kombinují v útočném pásmu.
     
    48:39
    Hra Litvy ve třetí třetině má k ideálu opravdu daleko. S vyrovnáním to tak hostující celek bude mít hodně složité.
     
    49:11
    Útok Chorvatska teď vedl Letang, tomu se ale rozehrávka nepodařila. Litva se ale zmohla pouze na vyhození do útočného pásma.
     
    49:48
    Litva měla nějaký náznak kombinace v útočném pásmu. Poté ale poslal nepřesnou přihrávku Bauba a domácí mohou jít do přečíslení.
     
    50:40
    Chorvaté zvolili na tento zápas opravdu velmi vysoké napadání a zatím se jim tato taktika vyplácí. Litva si při rozehrávce vůbec neví rady.
     
    50:58
    Po delší době se ke střele dostala také Litva. Od modré pálil Kieras, Dekanich ale na střelu viděl a kotouč vyrazil.
     
    51:40
    Litva opět v útočném pásmu neuspěla a celá pětice hostujícího celku míří střídat. Letang této situace využívá a zajíždí s pukem za branku.
     
    52:21
    Velmi pěknou individuální akci předvedl Alisauskas, který se protáhl kolem dvojice hráčů. Byl však faulován a Litva si zahraje přesilovou hru! Na trestnou lavici putuje Andrew Murray.
     
    52:41
    Střelu Pliskauskase vyrazil Dekanich pouze k Baubovi, který zakončoval z první. Jeho rána ale brankiu netrefila.
     
    53:05
    Velmi ostře se teď u mantinelu střetli Alisauskas a Chorvat Kostovic. Daleko hůře je na tom Kostovic, který zůstal ležet na ledě. Velmi rychle k němu přispěchali lékaři a měl by být v pořádku.
     
    53:30
    V oslabení se Chorvaté dostali do přečíslení. To bylo zastaveno hvizdem rozhodčí, neboť čárový uviděl ofsajd. To se "domácím" borcům příliš nelíbilo a protestovali. Následuje vhazování ve středním pásmu.
     
    54:22
    Chorvaté přečkali i tuto přesilovou hru a Andrew Murray je zpět na ledě. Litva to teď bude mít již hodně těžké.
     
    55:22
    Visockas teď špatně rozehrál a založil tak útok Chorvatů, který zakončil střelou od modré Letang. Armalis ale kotouč lapil do lapačky.
     
    55:40
    Chorvaté teď poslali kotouč přes všechny čáry a je odpískáno zakázané uvolnění. Gludac se ještě pokoušel předehnat Alisauskase, ten má však hodně rychlé nohy.
     
    55:54
    Litevský kapitán Kieras se teď prezentoval střelou od modré. Dekanich ale pokračuje v dnešním výborném výkonu!
     
    56:20
    Litva teď zamkla Chorvaty v jejich pásmu a k další střele se dostal Kieras. Dekanich ale opět výborný!
     
    56:33
    Ihned po vhazování se puk dostal k Aliukonisovi, který na nic nečekal a vypálil. Jeho ránu ale srazil jeden z chorvatských hráčů do ochranné sítě.
     
    57:06
    Cizasovi nevyšla klička na vlastní modré a s pukem se musel vrátit do vlastního pásma. Nyní zkouší založit útok podruhé.
     
    57:43
    Veterán Bauba teď neviděl žádné východisko v ofenzivě, a tak pouze nahodil kotouč do útočné třetiny.
     
    58:18
    Waugh teď nahodil kotouč o mantinel do útočného pásma. Za pukem šel Glumac, Armalis ale výborně četl hru a u puku byl dříve.
     
    58:36
    Cizas našel na modré čáře najetého Pliskauskase, který pohotově vypálil. Dekanich ale dokázal kotouč lapil a přerušuje hru. Litva si následně bere oddechový čas!
     
    58:36
    Armalis je na střídačce a Litva to zkouší v šesti!
     
    58:45
    Chorvaté teď vyvezli kotouč do útočné třetiny. Prázdnou branku se snažil trefit Murray. Jeho pokus ale zablokoval jeden z litevských hráčů.
     
    59:08
    Oddechový čas si teď bere ještě Donal Maclean!
     
    59:16
    Gintautas vyhrál vhazování a od modré pálil Kieras. Jeho rána ale mířila mimo.
     
    59:25
    Chorvatsko právě vstřelilo branku!
    Chorvaté dávají čtvrtou branku a o vítězi je již rozhodnuto! Do prázdné branky se trefil ANDREW MURRAY! Asistence: Nathan Perkowich, Geoff Waugh
    Andrew MURRAY - 4:1
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    Dnešní utkání končí! Chorvatsko potvrdilo roli mírného favorita a porazila Litvu 4:1!

    První třetina nabídla velmi bojovný hokej. Oba týmy se dostávaly do šancí sporadicky a zejména v přesilových hrách. Na první branku utkání jsme si museli počkat až do 18. minuty, kdy se po chybě chorvatské obrany prosadil Ignius Cizas a vstřelil tak druhou branku Litvy na tomto turnaji!

    Druhá třetina jasně patřila Chorvatům, kteří ale nevstoupili do této periody aktivně a museli v úvodu čelit atakům Litvy. Poté se ale oklepali a začali podnikat útočné výpady. Vyrovnání se domácí dočkali až v 31. minutě, kdy se prosadil Nathan Perkovich. Chorvatům ale vyrovnání nestačilo a hned o tři minuty později využil dvojnásobnou přesilovku Andy Sertich.

    Ve třetí třetině jsme viděli dvě branky. Ve 47. minutě dal velmi důležitou branku Ryan Kinasewich a bylo to 3:1. V samotném závěru ještě upravil skóre střelou do prázdné branky Andrew Murray.

    Chorvaté tak odčinili včerešjí ztracený zápas s Velkou Británií, který prohráli 2:3 a připisují si své první body do tabulky. Naopak Litva nedokázala navázal na včerejší vítězství 1:0 proti Nizozemsku a dnes odchází s prázdnou.

    STATISTIKY UTKÁNÍ
    Střely na branku – 35 (11,15,9) – 31 (9,11,11)
    Úspěšnost střelby – 11,43% – 3,23%
    Trestné minuty – 20 – 16

    To je z mé strany vše a u dalšího (nejen) hokejového přenosu se těším brzy nashledanou! (19:19:52)

    Jan Havlovic

    Branky a nahrávky: 31. Perkovich (Letang), 34. Sertich (Waugh, Dekanich), 47. Kinasewich (Sertich, Murray), 60. Murray (Perkowich, Waugh) – 18. Cizas (Nomanovas)


    Chorvatsko: Dekanich (Tomljenovic) – Waugh, Letang (A), Sertich, Martinovic, Silovic, Macaulay (A), Ljubic, Kegalj – Blagus, Kostovic (C), Perkovich – Kinasewich, Glumac, Murray – Jankovic, Kanaet, Milicic – Brencun, Miric
    Litva: Armalis (Baltrunas) – Kieras (C), Alisauskas, Jasinevicius, Aliukonis (A), Vezelis, Visockas, Kubilius – Bosas, Gintautas, Bodgziul – Bauba (A), Pliskauskas, Kumeliauskas – Bendzius, Zidkovas, Kulevicius – Cizas, Rybakov, Baltrukonis

    Rozhodčí: Ingram (CAN) – Monnaie (BEL), Pardatscher (ITA)

    Diváci: 350
    bahis siteleri