Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 10. den (kon.)
konec
Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 10. den

Pondělí 02.08.2021, 02:00Olympijské hry
Sledujte:
     
    Z 10. dne soutěží je to vše, děkuji za pozornost. (17:36:52)
    Medailové pořadí zemí po 10. dni soutěží
     
    Ze světového dění šokovaly kolektivní sporty. Stříbrné z posledního MS v házené Španělky byly vyřazeny už ve skupině, outsiderky z Indie fantastickým výkonem v obraně zaskočily favoritky z Austrálie a vyřadily je ve čtvrtfinále turnaje pozemních hokejistek. V atletice jsme viděli krásný souboj dálkařů s infarktovou poslední sérií, překvapivou vítězku disku a na dráze pak vůbec druhou portorickou zlatou olympijskou medaili v historii. Do toho začala Sifan Hassanová úspěšně naplňovat svůj plán na neuvěřitelný zlatý hattrick z 1 500 m, 5 000 m a 10 000 m postupem z rozběhu patnáctky a zlatem z pětky. Začaly padat světové rekordy v dráhové cyklistice a gymnasté pokračovali na jednotlivých nářadích. Velkou pozornost si ak dnes vysloužilo vzpírání, ve kterém se představila první transgender sportovkyně historie her, ale Laurel Hubbardová v kategorii nad 87 kg neustála pozornost a tlak a nezvedla ani svoji základní váhu v trhu.
     
    Slováci dnes měli ve hře pouze tři hráče. Nejslibnější měl pro dnešek být Patrik Jány, který sice z malorážky zastřílel lépe než Češi, ale i jemu do finále chybělo víc než jen štěstí. Kajakář Peter Gelle postoupil do semifinále kajakářů na kilometru a bude se pokoušet probojovat do finále. Marcel Lomnický v kvalifikaci kladiváčů skončil hluboko v poli poražených a Emma Zapletalová dnes na boj o překvapivý postup do finále překážkářek neměla správně nastavenou osobní pohodu.
     
    Z českého pohledu šlo o velmi klidný den, který ale snad bude znamenat zítřejší bouři. Výbornou formu totiž naznačil kajakář Josef Dostál, kterého zítra čeká semifinále a finále na kilometru. Stejné závody pojedou také deblkanoisté Martin a Petr Fuksovi, kteří tak vysoké ambice nemají a medaile by byla příjemným překvapením. Kdo překvapil už dnes, tak mílařky. Kristiina Mäki a Diana Mezuliáníková postoupily do semifinále na 1 500 metrů, navíc obě v osobních rekordech. A tak to má na největší akci čtyřletého cyklu být. Nedařilo se pouze Simoně Vrzalové. Další čeští sportovci však už nezazářili. Střelci Petr Nymburský a Jiří Přívratský zůstali daleko za postupem do finále třípolohové malorážky, Romana Maláčová nepostoupila do finále tyčky. Uznání za dokončení soutěže jezdecké všestrannosti patří Miloslavu Příhodovi, Miroslavu Trundovi i jejich koním. Výrazně lépe si vedl Miloslav Příhoda, ale i on zůstal daleko za branami finálové pětadvacítky.
     
    Konec soutěží 10. dne.
     
    17:02
    Badminton

    Medailové zápasy dvouhry mužů uzavřely badmintonové soutěže v Tokiu. V souboji o bronz se žádná senzace nestala, Indonésan Anthony Sinisuka Ginting se nenechal zaskočit guatemalským hrdinou Kevinem Cordonem, který tak sice šokující medaili nevybojoval, ale přesto se stal miláčkem celé země.

    o 3. místo:
    Anthony Sinisuka Ginting (INA) – Kevin Cordon (GUA) 2:0 (11, 13)

    Ve finále pak prodal svoji letošní formu fantasticky připravený Dán Viktor Axelsen, který smetl z kurtu Číňana Čchen Lunga a mohl slavit to, kvůli čemu do Tokia přijel. Stal se navíc prvním evropským vítězem dvouhry mužů od Atlanty 1996, kdy zvítězil jeho krajan Poul-Erik Hoyer Larsen!

    Finále:
    Viktor Axelsen (DEN) – Čchen Lung (CHN) 2:0 (15, 12)
     
    16:57
    Stolní tenis

    Ve čtvrtfinále soutěží družstev se odehrály ještě další dva zápasy, neboli dnes celá polovina programu. V ženách velmi nečekaně Tchajwanky prakticky nekladly vůbec žádný odpor Japonsku, v mužích se stali Francouzi další obětí Číny, i přes hrdinský odpor Simona Gauzyho ve druhém zápase, který dokonce vedl nad Fan Čen-tungem 2:1 na sety.

    Čtvrtfinále žen:
    Japonsko – Čínská Tchajpej 3:0

    Čtvrtfinále mužů:
    Čína – Francie 3:0
     
    16:52
    Volejbal

    Čtvrtfinálové dvojice žen:
    Brazílie – ROC
    Korea – Itálie
    Srbsko – Turecko
    Dominikánská republika – USA

    V semifinále se spolu utkají vítězové prvních dvou a vítězové posledních dvou zápasů.
    Konečná tabulka skupiny A
     
    16:46
    Volejbal

    Další tréninkové utkání bylo k vidění v závěrečnéém zápase volejbalových základních skupin. Keńa se nemůže rovnat nikomu na turnaji, natož Brazílii, která také poslala do rotace více hráček. Hrálo se v přátelském duchu a hotovo bylo za 68 minut. Brazilky ztratily ve skupině A jediný bod, o který je obrala Dominikánská republika. Ve čtvrtfinále je ale čeká jiná káva v podání Rusek.

    Brazílie – Keňa 3:0 (10, 16, 8)
     
    16:45
    Házená

    Čtvrtfinálové dvojice žen:
    Norsko – Maďarsko
    Černá Hora – ROV
    Francie – Nizozemsko
    Švédsko – Korea

    V semifinále se spolu utkají vítězové prvních dvou a vítězové posledních dvou zápasů.
     
    16:41
    Házená

    V posledním zápase základních skupin si Norky v klidu odehrály cvičný zápas s Japonskem, ve kterém si zahrály všechny hráčky. Japonsko sice mělo v případě vítězství jistý postup do čtvrtfinále, ale aby Japonky porazily Norsko v házené, to dřív porazí Kanadu v hokeji. Norsko vyhrálo skupinu A bez ztráty bodu a ve čtvrtfinále se potká s překvapením z Maďarska.

    Norsko – Japonsko 37:25 (16:11)
     
    16:35
    Baseball

    Ve čtvrtfinálovém utkání mezi vítězi obou základních skupin se odehrálo obrovské drama. Japonci, posíleni o některé hvězdy z MLB, které daly pro tuto sezónu přednost vytouženému zlatu z olympiády před nejlepší ligou světa, ice otevřeli skóre, ale Američané dokázali skórovat ve čtvrté a páté směně po třech bodech a dostali se do těsného vedení. To vydrželo až do dohrávky deváté směny, ve které Japonsko dokázalo vyrovnat, aby hned v první nastavené rozhodlo o svém vítězství a postupu do semifinále, kde se utká s Koreou o přímý postup do finále. Američany čeká ta mnohem složitější cesta přes opravy, kde budou muset porazit všechny postupně vyřazované soupeře. Pro začátek se střetnou s vítězem zápasu Izraele s Dominikánskou republikou a pokud vyhrají, přijde jim do cesty poražený ze semifinálového zápasu.

    Japonsko – USA 7:6
     
    16:28
    Fotbal

    Favorizované Švédky, které dosud vyhrály všechny zápasy na turnaji, nezaváhaly ani v semifinále proti Australankám. Ty sice měly na konci prvního poločasu dvě šance, ale jednu chytila brankářka a ve druhé faulovaly. A když pak dostaly gól ze šatny, nezmohly se do konce zápasu vůbec na nic, naopak, v samotném závěru ještě hasily problém faulem za červenou kartu. Na Švédsko ve finále poněkud překvapivě čeká Kanada.

    Švédsko – Austrálie 1:0 (0:0)
     
    16:20
    Pozemní hokej

    Největší favoritky celého turnaje a nejlepší současný tým světa Nizozemsko bez problémů postoupil do semifinále. Nový Zéland přestřílel 16:4 a prosadil se ze hry, z trestného rohu i z penalty.
    To poslední čtvrtfinálový zápas byl nejdramatičtější ze všech, jako jediný se nerozhodl v normální hrací době. Po všech stránkách byl naprosto vyrovnaný, nikdo neměl převahu územní, herní, střeleckou, žádnou. Britky dvakrát vedly, ale dlouho svá vedení neudržely. Rozhodnout tak musely až samostatné nájezdy, ve kterých se zaskvěla britská brankářka Hinchová.

    Nizozemsko – Nový Zéland 3:0 (1:0, 1:0, 1:0, 0:0)
    Španělsko – Velká Británie 2:3 sn (0:0, 1:1, 0:1, 1:0 – 0:2)

    V semifinále se Nizozemsko s Velkou Británií utkají spolu.
     
    16:10
    Vodní pólo

    Čtvrtfinálové dvojice turnaje mužů:
    Řecko – Černá Hora
    Maďarsko – Chorvatsko
    Itálie – Srbsko
    USA – Španělsko

    V semifinále se spolu utkají vítězové prvních dvou a vítězové posledních dvou zápasů.
    Konečné tabulky skupin vodního póla mužů

    Libor Štěpán

    thejrc.org