Arsenal – Nottingham 2:1 (kon.) | Bournemouth – West Ham 1:1 (kon.) | Brighton – Luton 4:1 (kon.)
Everton – Fulham 0:1 (kon.) | Sheffield Utd. – Crystal Palace 0:1 (kon.) | Newcastle – Aston Villa 5:1 (kon.)
konec
Everton FC
0:1 (0:0)
Fulham FC
Sobota 12.08.2023, 16:00 • Goodison Park, Liverpool • Anglická Premier League • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přejeme příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu prvního kola anglické Premier league. Od šestnácti hodin se můžeme těšit na konfrontaci mezi Evertonem a Fulhamem!
     
    Everton FC

    Fanoušci domácího týmu mají za sebou dva roky plné stresu a strachu o setrvání tradičního liverpoolského klubu v nejvyšší soutěži. V předešlé sezóně se Everton zachránil jen díky silnému finiši. Z pěti posledních kol urval osm bodů a skončil na první nesestupové pozici, dva body před smutným Leicesterem. Přes léto Toffies počítali hlavně odchody. Na nové štace se vydali Begović, Davies, Mina, Townsend, Nkounkou, Moise Kean a mnozí další členové širšího kádru. Novými akvizicemi jsou Ashley Young z Aston Villy, Youssef Chermiti ze Sportingu Lisabon a Arnaut Danjuma z Villarealu. V přípravě Everton neprohrál žádné z šesti utkání. V generálce na ligu zdolal Sporting Lisabon 1:0 proměněnou penaltou Calverta-Lewina.
     
    Fulham FC

    The Cottagers v minulých letech platili za typický příklad jojo klubu, který se po postupu do Premier League okamžitě poroučel zpět do Championship. V sezóně 2022/23 se Fulham této negativní nálepky konečně zbavil. Jakožto nováček se zabydlel v horní půlce tabulky a po závěrečném kole mu patřilo desáté místo. Před novým ročníkem londýnský klub zlanařil Calvina Basseyho z Ajaxu a Raúla Jiméneze z Wolverhamptonu. Ze stejného klubu by měl mužstvo Marca Silvy doplnit rychlík Adama Traoré. Stejně tak se očekává příchod Calluma Hudsona-Odoie z Chelsea. Vrásky na čele dělá fanouškům případ Aleksandara Mitroviće. Srbský snajpr se rozhádal s klubovým vedením potom, co zamítlo jeho odchod do Saúdské Arábie. V posledním přípravném duelu Fulham porazil 2:1 Hoffenheim. O góly se postaraly zmiňované posily – Jiménez a Bassey.
     
    Vzájemné zápasy 2022/23

    29.10.2022 Fulham – Everton 0:0
    15.04.2023 Everton – Fulham 1:3.
     
    Úvodní sestavy:

    Everton FC: Pickford – Patterson, Tarkowski (C), Keane, Young – A. Doucouré, Gueye, Am. Onana – Garner, Iwobi – Maupay.
    Náhradníci: Virginia – Branthwaite, Cannon, Danjuma, Godfrey, A. Gomes, Mykolenko, Dobbin, Onyango.
    Trenér: Sean Dyche

    Fulham FC: Leno – Tete, Diop, Ream, A. Robinson – Reed, Lukić – Cairney (C), H. Wilson, Willian – Jiménez.
    Náhradníci: Rodák – Bassey, Vinícius, Decordova-Reid, Mbabu, Mitrović, A. Pereira, Dibley-Dias, Stansfield.
    Trenér: Marco Silva

    Rozhodčí: Attwell – Hatzidakis, Mainwaring.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zahajovacího výkopu se zhostili hosté, kteří nastupují v bíločerných dresech. Everton je v tradiční modrobílé kombinaci.
     
    3
    S první příležitostí přišel Neal Maupay. Na základě hostující chyby v rozehrávce běžel na Lena a křížnou střelou z rohu vápna poslal míč vedle vzdálenější tyčky.
     
    4
    Young raději odvracel příchozí balon na roh. Pramenil z něj centr za okraj šestnáctky a odvážný volej Toma Cairneyho, se kterým neměl Pickford žádnou práci.
     
    5
    Abdoulaye Doucouré po převzetí přihrávky ze středu hřiště dominoval v rychlostním souboji Reamem. Jednoduše se dostal do veliké šance, aby z dvanácti metrů trefil nohu stojícího Lena. Z této situace šlo vytěžit mnohem víc!
     
    6
    S bráněním rohového kopu si Fulham poradil s mnohem větším klidem. Leno byl při následné rozehrávce popoháněn sudím Attwellem k rychlejšímu uvedení míče do hry.
     
    7
    Ashley Young zakřižoval diagonálu směřující k Wilsonovi a doprovodil balon za zadní lajnu. Bude se kopat od branky Jordana Pickforda.
     
    8
    Raúl Jiménez se rozbíhal na levém křídle příliš brzy. Podle pomezního byl v době Cairneyho přihrávky v ofsajdovém postavení.
     
    9
    Ke stejnému přestupku došlo i na druhém konci hřiště. Konkrétně v kooperaci mezi Youngem a Alexem Iwobim.
     
    10
    Antonee Robinson byl u lajny zfaulován Keanem. Fulham bude moci poslat nebezpečný centr směrem do pokutového území.
     
    11
    Willianův balón byl prodloužen k Lukićovi. Ten byl vpravo rychle obsazen a po vynucené zadovce na Reeda byli Londýňané vytlačeni až k Lenovi.
     
    13
    Tete viděl náběh Wilsona, jenže toho opět skvěle načetl veterán Ashley Young a vrátil balon dostatečně daleko od nebezpečných míst.
     
    14
    V zahuštěném středu pole se kupí nepřesnosti ze strany Evertonu. Prosadit se naposledy nepovedlo ani hostům, konkrétně se neujal centr od Teteho.
     
    15
    Alexi Iwobimu nevyšlo zpracování Pickfordova nákopu, takže se balon okamžitě vrací do držení mužstva vedeného Marcem Silvou.
     
    16
    Everton vyvinul tlak na Teteho aut a s přispěním Doucourého se takřka zadarmo propracoval k výhodě rohového kopu.
     
    17
    Bernd Leno vyboxoval rozehraný roh a pak z uctivé vzdálenosti sledoval své spoluhráče při pokusu o brejk, jenž ztroskotal na Michaelu Keaneovi.
     
    18
    Tarkowski nenechal Wilsona zpracovat přihrávku a přispěl k rozjezdu rychlého protiútoku. Iwobi v zakončení trefil nohu Diopa, míč byl odkloněn na další roh.
     
    19
    Na hostující bloky nevyzrál ani Gueye, ke kterému doletěl propadlý roh. Stejný hráč vzápětí přihrál Maupayovi do ofsajdu. Leno přízemní střelu ani chytat nemusel.
     
    20
    Jiménez nahrával mimo dosah Wilsona. Kontr Evertonu opět vedl Iwobi. S potížemi obešel Diopa a z dvaceti metrů vypustil balon vedle levé tyče.
     
    22
    Tempo hry poprvé trochu opadlo. Souvisí to s tím, že se Fulham musí složitě probíjet do zformované obrany.
     
    23
    Toffies vysouvají zadní řadu skoro k úrovni středového kruhu. Hosté to mají v postupné kombinaci opravdu složité, většina přihrávek jde do stran a dozadu.
     
    24
    Wilson chtěl změnit rytmus přenesením k levé postranní čáře. Willian jeho pas ale nezpracoval a výsledkem je vhazování Nathana Pattersona.
     
    25
    Raúl Jiménez si zatím moc nezahrál. V tomto případě byl chycen do ofsajdové pasti, takže Fulham ze čtyřminutového pobytu na půlce soupeře nevytěžil vůbec nic.
     
    27
    Jordan Pickford se při rozehrávce objevil skoro uprostřed hřiště. Vymyslel tam nákop, který doplachtil až k jeho brankářskému protějšku.
     
    28
    Abdoulaye Doucouré byl jedním z hlavních strůjců domácího presinku. K zisku balonu to nevedlo, míč je přisouzen Lenovi.
     
    29
    Tom Cairney byl pod velkým tlakem v přechodové fázi. Klid mu nedal belgický záložník Amadou Onana, kterému byl nakonec odpískán faul.
     
    30
    Stuart Attwell poprvé vytáhl žlutou kartu, když viděl Willianovo šlápnutí na protihráčův nárt. Zároveň je nařízena standardní situace.
     
    31
    Ani po půlhodině hry se bezbrankové skóre měnit nebude. Nabíhající James Tarkowski na zadní tyči sklepl přetažený centr jen pro Lena.
     
    32
    Fulham má 78% držení míče. Žádný profit z toho ale nemá. I proto, že Tete nyní přetáhl centr za číhajícího Raúla Jiméneze.
     
    33
    Wilson pokazil přihrávku na Cairneyho, jenž byl odskočený na hranici pokutového území. Během pár sekund Toffies otočili hru, byť brejková situace se záhy změnila v pracné dobývání.
     
    34
    Iwobi využil volného prostoru na levé straně k preciznímu centru. Doucouré ho hrudníkem sklepl před sebe, nicméně Maupay ze vzduchu trefil jen tělo předním stojícího gólmana.
     
    35
    Bernd Leno neudržel Pattersonův nákop. Při střelu s Tarkowskim mu míč vypadl a Keane ho pohodlně dopravil do prázdné branky. Radost v Goodison Parku přesto trvala jen krátce, podle sudích šlo o přísně posouzený útočný faul.
     
    36
    Doucouré ze záložní řady často doplňuje parťáky z ofenzivy. Nyní to bylo pro jeho barvy kontraproduktivní, Iwobi jej našel v ofsajdu.
     
    38
    Nápor Evertonu bude v nejbližších sekundách pokračovat. V domácí prospěch byla nařízena standardka z pravého konce hřiště.
     
    39
    Gueyeho slabý centr suverénně odvrátil Reid. Iwobi vracel balon do ohně, nicméně Tarkowski byl poblíž zadní čáry ubráněn.
     
    40
    Pattersonova hlavička z pravé postranní čáry měla vysunout za obranu Fulhamu Garnera. To se povedlo jen díky ofsajdu, hosté mohou na chvíli odfrknout.
     
    41
    Iwobi už poněkolikáté odvedl vynikající práci v přesunu Evertonu do palebné zóny. Do šance dostal Onanu, který ale nedokázal lépe umístit zakončení.
     
    42
    V navazující akci se Onana převtělil do role nahravače. Právě díky němu Maupay ukázal záda stoperům Fulhamu a ty musel opět zajistit německý gólman Leno.
     
    43
    Gueye nerušeně přiběhl před pokutové území. Napravo od sebe měl volného Pattersona. Skotský pravý bek si přehodil balon na levačku a z dobré pozice vůbec netrefil bránu.
     
    44
    Tete se dostatečně věnoval Iwobimu u zadní čáry. Pro míč si přišel Leno a postaral se o to, že Fulham aktuálně kombinuje na protějším konci hřiště.
     
    45
    Stačila jedna laxní přihrávka a na branku Fulhamu se řítil další rychlý kontr v čele s Doucourém. V závěru byl do akce zapojen hrotový útočník Maupay. Do střely z okraje šestnáctky však nedal moc energie a Leno reagoval banálním zákrokem.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje 1 minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Fulham se v první půle prezentoval neefektivním držením míče, které se v jednu chvíli blížilo až osmdesáti procentům. Kolem Pickforda nevznikla ani jedna nebezpečná situace, kdežto Everton přímočařejším stylem hry neustále vyrážel vstříc Lenovi. Domácím scházel jen větší klid v koncovce. Několik střel šlo mimo tyče, zbývající ztroskotaly na brankáři.
     
    Statistiky po 1. půli:
    Střely celkem: 9 – 1
    Střely na branku: 4 – 0
    Držení míče: 30 % 70 %
    Rohové kopy: 4 – 1
    Ofsajdy: 4 – 3
    Fauly: 6 – 2
    Žluté karty: 0 – 1.
    Everton zahájil poslední sezonu v Goodison Parku. Za rok ho čeká stěhování na nový stadion.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Fulham FC:
    ze hřiště odchází Willian, přichází Bobby Decordova-Reid.
     
    48
    Druhá půle začala v klidovém režimu. Kvůli několika nepřesnostem je hra zaseklá hodně daleko od obou branek.
     
    49
    Cairney byl na vlastní půlce napadán dvěma houževnatými hráči, kteří jej donutilli zakopnout míč do autu. Žádná výhoda pro domácí z toho nepramenila, na vině byla nepřesnost Pattersona.
     
    50
    Domácí akce často kazí odmávané ofsajdy. Teď si své postavení nepohlídal francouzský útočník Neal Maupay.
     
    51
    Patterson zbytečnou hlavičkou daroval Fulhamu rohový kop. Rozehrán byl nakrátko, přičemž opožděný nákop Reeda nenapáchal v šestnáctce žádné škody.
     
    52
    Další roh Reeda už byl zakončený. Po hlavičce Keanea se míč dostal k Lukićovi a ten ho z delší vzdálenosti nasměroval zcela mimo Pickfordovy branky.
     
    53
    Karamelkám se po změně stran nedaří držet míč. Teď za to mohl i nedovolený zákrok, jehož obětí se stal Raúl Jiménez.
     
    54
    V okolí středového kruhu to s tvrdostí přehnal Onana, který dohrál Wilsona. Hosté zkusili zaútočit po levé straně, jenže hned po vniku do pokutového území balon ztratili.
     
    56
    Marco Silva zanedlouho pošle do hry svou největší ofenzivní zbraň. Připraven je srbský střelec Mitrović a spolu s ním Andreas Pereira.
     
    57
    Raúl Jiménez se musel trochu vracet za Wilsonovou nabídku z pravého křídla. Přesto se prezentoval dobrým volejem a balon se zastavil až o levou tyč.
     
    58
    Střídání v týmu Fulham FC:
    ze hřiště odchází Raúl Jiménez, přichází Aleksandar Mitrović.
     
    58
    Střídání v týmu Fulham FC:
    ze hřiště odchází Tom Cairney, přichází Andreas Pereira.
     
    59
    Dosud neviditelný James Garner se připomněl zvládnutým soubojem v rohu hřiště. Sám pro sebe tam vybojoval rozehrávku od praporku.
     
    60
    Youngův centr byl odehrán proti noze Pattersona. Ten zkusil štěstí z dálky, ovšem ránu z voleje pohltila hostující defenziva.
     
    61
    James Garner o malý kousek podběhl Youngův špičkový centr, kterému předcházel pohledný ťukes do křídelního prostoru.
     
    62
    Garner vytloukl soupeřovy bloky a uzmul další rohový kop. Mezitím není stoprocentně fit Iwobi. Jeden z nejlepších hráčů první půle se drží za tříslo.
     
    63
    Aleksandar Mitrović se zranil při bránění rohového kopu a signalizuje, že mu stav levé nohy nedovolí pokračovat. To by bylo pro Fulham hodně kruté, srbský útočník se na hřišti ještě ani nezapotil.
     
    65
    Carlos Vinícius už chtěl vstoupit do hry, když k němu dorazila informace, že Mitrović zkusí pokračovat.
     
    66
    Iwobi rychle vhodil aut. Potom nechal centrovat Younga, nicméně stoperská dvojice Fulhamu před Lenem moc práce neměla.
     
    67
    I přes patrný zdravotní handicap se Alex Iwobi zhotovil ke střele zpoza šestnáctky. Leno míč vyrazil k rohu malého vápna, odkud Patterson dorážel do břevna!
     
    69
    Wilson se v rychlosti přemístil z pravé části hřiště na levou. Celou dobu měl v hlavě zakončení, které mu ulétlo hodně vedle domácí branky.
     
    70
    Držení míče: 36 % – 64 %.
     
    72
    Střídání v týmu Everton FC:
    ze hřiště odchází Neal Maupay, přichází Arnaut Danjuma.
     
    73
    Fulham právě vstřelil branku!
    Everton je v 73. minutě potrestán za neproměněné šance! Aleksandar Mitrović poslal kolmici na Wilsona, který ve skluzu přesměroval míč do opuštěného předbrankového prostoru. Tam se jako první zjevil dobíhající BOBBY DECORDOVA-REID a těsně před Pickfordem stihl uklidit balon do sítě.
     
    75
    Gueyeho přenesení na levý kraj k Iwobimu nedoletělo. Everton se musí spokojit s pokračují mezihrou u středového kruhu.
     
    76
    Londýňané utekli zintenzivněnému presinku. Přesunuli se na točnou polovinu a tam budou trávit další čas s pomocí Robinsonova vhazování.
     
    77
    Wilson si narazil s Tetem a pak vzduchem hledal na zadní tyči Decordovu-Reida. Střelec předchozího gólu tentokrát nebyl v dobré pozici a bez přípravy branku přestřelil.
     
    79
    Decordova-Reid byl spatřen jako viník faulu u pomezní čáry. Standardku v podání Garnera pomohl zneškodnit Ream.
     
    80
    Wilson v zárodku protiútoku předal míč Robinsonovi. Toho v tandemu doplnil Decordova-Reid, jehož centr odkopl Gueye na rohový kop.
     
    81
    Robinson skvěle vystoupil proti Doucourému a upálil mu míč ve chvíli, kdy měl malijský záložník volnou cestu do protiútoku.
     
    82
    Patterson byl v souboji natolik rozhozen, že naplánovaný centr nabral úplně špatný směr. Fulham nepouští domácí fotbalisty do žádného většího tlaku.
     
    83
    Střídání v týmu Everton FC:
    ze hřiště odchází James Garner, přichází Lewis Dobbin.
     
    84
    Youngův centr propustil Danjuma za sebe. Na zadní tyči vyplaval Iwobi, jenomže Leno vynikajícím zákrokem vytěsnil balon na roh.
     
    85
    Další zásah Bernda Lena patřil mezi ty jednodušší. Pomalá hlavička Michaela Keanea z Iwobiho rohu postrádala gólové parametry.
     
    87
    Kenny Tete zdržoval před uvedením míče do pohybu. Stuartu Attwellovi došla trpělivost a ukázal nizozemskému hráči žlutou kartu.
     
    88
    Právě Tete úspěšně doručil balon k nohám Mitroviće. Srbský útočník stál kousek před brankou, ovšem Pickford si s jeho zakončením na bližší tyči poradil.
     
    89
    Znovu Fulham jednoduše doručil balon na hrot k Mitrovićovi. Ten vypálil do Tarkowského a neúspěšně se dožadoval pokutového kopu za ruku.
     
    90
    Iwobiho roh skončil na hlavě Robinsona. Zanedlouho si Iwobi distribuci dlouhého pasu zopakoval, ale Tarkowského hlavička vyplavala za vzdálenější tyčkou.
     
    90+1
    Nastavuje se 6 minut.
     
    90+2
    Robinsonův dlouhý aut moc vzruchu ve vápně nenadělal. Z následného souboje mezi Pereirou a Pattersonem vzešla urychleně provedená rozehrávka Jordana Pickforda.
     
    90+3
    Onana z půlící čáry vysunul Danjumu. Kmenového hráče Villarrealu míč neposlouchal, zpoza vápna ani netrefil bránu a navíc mu byl odmáván ofsajd.
     
    90+5
    V důsledku Teteho faulu Pickford nakopl míč až do pokutového území. Doucourého slaboučká koncovka nepředstavovala pro Lena žádné nebezpečí. Fulham už je velmi blízko prvním bodům v sezoně.
     
    90+6
    Na konci šesté nastavené minuty se situace opakovala. Pickford nejjednodušší možnou cestou adresoval míč do ohně. Leno chytil hlavičku Keanea bez ohledu na to, že jí předcházel ofsajd.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Everton měl v obou poločasech více šancí, ale ani devět střel na branku mu k překonání Bernda Lena nestačilo. Největší tutovku v 67. minutě spálil Nathan Patterson. A asi si to bude dlouho vyčítat, protože chvíli potom, co poslal dorážku Iwobiho střely do břevna, Toffies inkasovali z kopačky střídajícího Decordovy-Reida. Posledních dvacet minut Fulham přečkal bez infarktových momentů a vítězstvím 1:0 zadělal na podařený vstup do sezony.
     
    Statistiky:
    Střely celkem: 19 – 9
    Střely na branku: 9 – 2
    Držení míče: 41 % – 59 %
    Rohové kopy: 10 – 4
    Ofsajdy: 6 – 3
    Fauly: 12 – 6
    Žluté karty: 0 – 2.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (18:11:22)

    Michal Břuchanský

    Branky: 73. Decordova-Reid (H. Wilson)

    Karty:   30. Willian (FHM), 87. Tete (FHM)


    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 9:2. Střely mimo: 6:4. Rohy: 10:4. Ofsajdy: 6:3. Fauly: 12:6.
    Everton FC: Pickford – Patterson, Tarkowski (C), Keane, Young – A. Doucouré, Gueye, Am. Onana – Garner (83. Dobbin), Iwobi – Maupay (72. Danjuma).
    Náhradníci: Virginia – Branthwaite, Cannon, Godfrey, A. Gomes, Mykolenko, Onyango.

    Trenér: Sean Dyche

    Fulham FC: Leno – Tete, Diop, Ream, A. Robinson – Reed, Lukić – Cairney (C) (58. A. Pereira), H. Wilson, Willian (46. Decordova-Reid) – Jiménez (58. Mitrović).
    Náhradníci: Rodák – Bassey, Vinícius, Mbabu, Dibley-Dias, Stansfield.

    Trenér: Marco Silva

    Rozhodčí: Attwell – Hatzidakis, Mainwaring

    Diváci: 39 940
    bahis siteleri