Plzeň – Bohemians 1905 2:0 (kon.) | Liberec – Sparta 0:2 (kon.) | Slavia – Karviná 5:1 (kon.)
Hr. Králové – Olomouc 1:3 (kon.)
konec
SK Slavia Praha
5:1 (3:1)
MFK Karviná
Neděle 03.09.2023, 18:00 • Fortuna Arena, Praha-Vršovice • FORTUNA:LIGA • 7. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    SK Slavia Praha
    Sešívaní vstoupili do ligy pěti vítězstvími v řadě, čelo tabulky však okupovali jen jedno kolo, než je po remíze 1:1 v Jablonci vystřídala o skóre Sparta. Ve čtvrtek sice utrpěli v polském Lublinu porážku 1:2 se Zorjou Luhansk, dvougólový náskok však stačil k postupu do základní skupiny Evropské ligy. Rozdílový gól dvojzápasu trefil v 83. minutě Matěj Jurásek. Slávisté zatím postrádají vyloženého střelce, v 10 soutěžních zápasech ligy a evropských předkol se prosadili čtyři ofenzivní hráči dvakrát (Schranz, van Buren a letní posily Tijani a Chytil), zatímco nejlepší střelec loňské ligy Václav Jurečka se trefil pouze jednou a v Jablonci neproměnil pokutový kop.
    Doma v Edenu je ovšem Slavia nesmírně silná, od září 2018 zde prohrála pouze dvě z 89 ligových utkání a i dnes bude naprosto jasným favoritem.
     
    MFK Karviná
    Nováček se vrátil do nejvyšší soutěže po roce a fanoušky potěšil jasnou výhrou 4:1 nad Zlínem. Z dalších pěti utkání však vybojoval jediný bod a v tabulce se sesunul na dvanácté místo o skóre před další tři mužstva. Po posledních Českých Budějovicích má Karviná nejhorší obranu v lize, naopak její útok je zatím pátý nejproduktivnější. Nejlepším střelcem je třígólový Rajmund Mikuš, který zatím nechyběl ani minutu.
    V týdnu dorazily do Slezska hned tři zkušené posily – exsparťanský brankář Holec, který na jaře hostoval v Lechu Poznaň, zkušený levý obránce Fleišman z Baníku Ostrava a krajní záložník Iván z Trnavy.
     
    Vzájemné zápasy
    Poslední návštěva karvinských fotbalistů v Edenu dopadla velkou senzací – na úvod jara 2022 pozdější sestupující zvítězil na půdě obhájce titulu 1:0 gólem dnes už plzeňského Durosinmiho. Předchozí dva duely pak skončily remízami 3:3 v Karviné a 1:1 na Slavii, takže na ligovou výhru čekají sešívaní tři zápasy. Karvinou zato loni porazili v osmifinále poháru na jejím hřišti 2:0.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Slavia Praha: Mandous – Tomič, Holeš, Bořil (C) – Masopust, Zafeiris, Oscar, Wallem – M. Jurásek, Tijani, Jurečka.
    Náhradníci: O. Kolář – Douděra, Ogbu, Provod, P. Ševčík, Chytil, Ogungbayi, Van Buren, Kačaraba, Vlček, Hromada, Schranz.
    Trenér: Trpišovský

    MFK Karviná: Holec – Krčík, Bederka, Svozil (C), Fleišman – Bartl, Čavoš, Mikuš, Boháč – Akinyemi, Memić.
    Náhradníci: Ciupa – Ražnatović, Soukeník, D. Žák, Papalelé, Doležal, Ezeh.
    Trenér: Hejdušek

    Rozhodčí: Starý – Mokrusch, Vodrážka.
     
    Před velmi slušně zaplněný Eden přicházejí za skandovaného potlesku do melodie z Bizetovy Carmen fotbalisté obou mužstev, slávisté v tradičních sešívaných, Karviná v zelených dresech.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Dominik Holec musel při premiéře v karvinském dresu zasahovat hned v úvodní minutě, s „koníčkem“ Conrada Wallema z úhlu po přetaženém centru Matěje Juráska ale neměl těžkou práci.
     
    3
    Po nepřesné přihrávce Oscara Dorleyho šli do protiútoku hosté, ve vápně se svíjí tvrdě naražený Daniel Bartl, ale rozhodčí píská útočný faul na Holeše právě jemu.
     
    4
    Fanoušci jásali předčasně, Tijanimu byl již pískán útočný faul na Svozila v době, kdy napřahoval ke střele, která skončila v síti.
     
    6
    Karviná právě vstřelila branku!
    Pořádný šok pro vicemistra! Patrik Čavoš prostrčil míč do šestnáctky, kde ADELEKE AKINYEMI vyhrál souboj s domácím kapitánem Bořilem a po zemi obstřelil Mandouse.
    6. Adeleke AKINYEMI - 0:1
     
    8
    „My chceme gól!“, bouří tribuna a naděje teď rozhodně ožívá. Dávid Krčík fauloval před pokutovým obloukem Václava Jurečku a Slavia bude zahrávat přímý kop z 23 metrů.
     
    9
    Trestný kop Matěje Juráska z 23 metrů nepříjemně skočil před Holcem, který si na čáře poradil a vyráží míč do strany. Zachytit se ho snažil Wallem, jenž se diví, že místo faulu na jeho osobu ukazuje rozhodčí jen odkop od brány.
     
    11
    Jurečka byl u Bořilovy přihrávky za obranu později než Bederka, který zakopává míč na tribunu.
     
    11
    Tomič kličkoval tak dlouho u praporku, až získal pro Slavii roh.
     
    12
    Karviná se ubránila a přenáší hru na soupeřovu polovinu.
     
    13
    Slavia právě vstřelila branku!
    Jestli chtěla Karviná angažováním Dominika Holce reagovat na hrubky brankářů v předchozích zápasech, tak se to úplně nepovedlo. Šílenou chybou teď slovenský gólman daroval vyrovnání MUHAMEDU TIJANIMU, který mu snadno vzal míč a zasunul do prázdné.
    13. Muhamed TIJANI - 1:1
     
    14
    Na druhé straně ubránil Bořil Memiće, kterému míč prodlužoval hlavou do běhu Akinyemi, a hlavou dává malou domů Mandousovi.
     
    16
    Oscar Dorley zkazil slávistickou souhru přihrávkou na kopačky Rajmunda Mikuše.
     
    17
    Dost snadno pronikal kupředu při útočném výpadu Jaroslav Svozil, také ho ale završil nepřesnou přihrávkou.
     
    18
    Žlutá karta pro SK Slavia Praha. Sešívaní si nerozuměli a Lukáš Masopust přerušil protiútok Karviné faulem zezadu na Bartla.
     
    19
    Krátké obléhání karvinské šestnáctky zakončil Oscar Dorley nepřesnou střelou z 25 metrů.
     
    21
    Masopustův dlouhý nákop nemohl nikdo ze spoluhráčů stihnout na hřišti.
     
    22
    Rajmund Mikuš vykoupal v souboji tři slávisty a přihrál Patriku Čavošovi, nadějná střela letní posily z Budějovic byla tečována na roh.
     
    22
    Jiří Fleišman rozehrál roh nakrátko Bartlovi, po jeho centru se napřahoval Mikuš, ale snad od kolene jednoho ze slávistů se míč odráží na druhý roh v řadě.
     
    23
    Ještě před rozehráním rohu však musejí být ošetřeni Mikuš i Tijani, kteří se při předchozí situaci navzájem bolestivě skopli.
     
    25
    Konečně došlo na rozehhrávku, Karviná je zatím o deseti a Fleišmanův centr se stočil až za protější postranní čáru.
     
    26
    Střídání v týmu MFK Karviná:
    zraněný Rajmund Mikuš se již po ošetření na hřiště nevrátí, při prvním přerušení hry nastupuje na jeho místo Dominik Soukeník.
     
    27
    Matěj Jurásek se šikovně protáhl zleva přes několik hráčů do šestnáctky, jeho výpad zarazil za cenu rohu až Jiří Bederka.
     
    28
    Po rohu hlavičkoval Tijani a Karvinou od gólu dost možná zachránil nechtěně Masopust, který se smolně připletl do cesty. Odražený míč pak napálil Bořil křížem metr vedle karvinské brány.
     
    29
    Na druhé straně hlavičkoval po přímém kopu Jiřího Fleišmana od levé postranní čáry z 10 metrů vedle v dobré pozici Akinyemi.
     
    30
    Juráskův centr sice srazil Bederka za čáru, ale místo rohu následuje nepřímý kop Karviné. Divákům se nelíbí dodatečně odmávaný ofsajd, nicméně pomezní postupuje podle výkladu pravidel.
     
    31
    Holec dlouho otálí s rozehrávkou, míč dospěl až k Mandousovi, který zakládá další útok Slavie.
     
    31
    A byl to nakonec s počátkem až od brankáře nebezpečný útok. Oscar Dorley si snadno obhodil Bederku a nabídl centrem míč Tijanimu, který se však ukopl a pálí daleko mimo.
     
    32
    Žlutá karta pro MFK Karviná. Amar Memić uprostřed hřiště zajel do Dorleyho, ovšem trestán je zřejmě až za následné zakopnutí míče, aby domácí nemohli rychle rozehrát.
     
    33
    Jaroslav Svozil odhlavičkoval centr zleva z malého vápna na další roh.
     
    33
    Zajímavý signál z rohu, Zafeiris centroval přímo na nohu Bořila, který číhal úplně sám na pokutovém oblouku. Střela mu sedla pěkně, jenže šla přímo doprostřed brány a Holec neměl potíže.
     
    35
    Akinyemi nějakých 30 metrů srazil Dorleyho, rozhodčí vrací předčasně rozehranou standardku na místo přestupku.
     
    36
    Centry létaly do karvinské šestnáctky z obou stran, jeden z nich Holec podběhl, ale nikdo ze sešívaných nestál na správném místě a vše končí útočným faulem Matěje Juráska.
     
    38
    Slavia právě vstřelila branku!
    Ještě do přestávky favorit otáčí skóre, autorem gólu je z voleje o zem hrdina z Lublinu MATĚJ JURÁSEK. Akce začala u Tijaniho, který nabil Dorleymu, ten našel kolmicí úplně volného Bořila a slávistický kapitán dal Juráskovi skvěle zpětnou finální přihrávku.
    38. Matěj JURÁSEK - 2:1
     
    40
    Trestný kop posílal od levého rohu pokutového území do tlačenice Jurásek, k zakončení se protlačil Tijani a karvinská obrana tečuje jeho pokus na roh.
     
    41
    Pozor, místo rohu se bude kopat penalta! Míč se otřel o ruku Jaroslava Svozila, VAR si přivolal rozhodčího Starého k obrazovce a ten dlouho neváhal.
    41. Svozil po Juráskově centru zahrál rukou, penalta pro sešívané!
     
    43
    Slavia právě vstřelila branku!
    Pokutového kopu se ujal stejně jako v Jablonci VÁCLAV JUREČKA a tentokrát již král střelců loňského ročníku prudkou střelou k tyči nezaváhal.
    43. Václav JUREČKA - 3:1
     
    44
    Slalom rozběhl na druhé straně Memić, přes Akinyemiho se míč dostal na levé křídlo k Fleišmanovi, jeho centr ale končí až za postranní čarou.
     
    45
    Jurásek si nalevo narazil o Krčíka a vybojoval čtvrtý roh.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje 5 minut.
     
    45+1
    Holeš vyskočil uprostřed malého vápna na míč nejvýš, líznutou hlavičkou však zamířil výrazně vedle zadní tyče.
     
    45+2
    Další roh pro domácí, když si Jurečka na pravém křídle přehazoval skluzujícího Fleišmana.
     
    45+3
    A do třetice, tentokrát z levého křídla, kam už směřuje Zafeiris.
     
    45+3
    Přízemní centr vypíchl Soukeník a hosté zakopávají míč až před Mandouse.
     
    45+4
    Fleišmanovu prostrkávačku do vápna Slavie ukořistil Masopust.
     
    45+5
    Do šatny mohli domácí přidat čtvrtý zásah. Krčíkovi odskočil málem fatálně míč na kopačky Tijaniho, kterému do střely v poslední chvíli vložil nohu Svozil a takto tečovaný míč přeletěl obloučkem Holce a skončil těsně vedle.
     
    45+5
    Čtvrtý roh jen během nastaveného času nadělal na přední tyči starosti Holcovi, který při odrážení ostrého centru zabrzdil tělem o přední tyč.
     
    45+5
    První poločas skončil.
     
    Nováček sice v Edenu zaskočil vicemistra brzkým gólem Akinyemiho, ale do šaten se jde za pohodlného vedení Slavie 3:1. Ta se prosadila po hrubce debutujícího brankáře Holce Tijanim, z nádherné kombinace po Bořilově přihrávce otočil skóre Jurásek a konečně z penalty potrestal Svozilovu ruku Jurečka.
     
    Statistiky první půle:
    Držení míče 76% – 24%, střely na bránu 6:1, střely mimo 4:1, rohy 7:2, fauly 6:11, ofsajdy 1:0.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu SK Slavia Praha:
    ze hřiště odchází Lukáš Masopust, přichází Igoh Ogbu.
     
    47
    Memić se snažil u praporku na přesile slávistů vybojovat roh, ale nepovedlo se a vhazují domácí.
     
    49
    Fleišman hledal dlouhým pasem rozběhnutého Akinyemiho, kterého nepustil k míči s ovázanou hlavou hrající krajan Ogbu.
     
    51
    Pražané kombinují kolem soupeřovy šestnáctky, dovnitř si zatím marně hledají cestu.
     
    52
    Karvinší nakonec míč vyhlavičkovali na roh, který si vzal na starost Jurásek. Našel však jen hlavu prvního bránícího hráče Soukeníka.
     
    53
    Žlutá karta pro MFK Karviná. Sebastian Boháč prohrál souboj a sáhl na pravé straně velkého vápna po Václavu Jurečkovi.
     
    54
    Trestný kop rozehráli slávisté do strany, Tomičovi však rána nesedla a opřel ji jen o reklamní panel vedle Holcovy brány.
     
    55
    Trestný kop Slezanů hlavičkoval Bederka do výšky a míč si snadno stáhl do rukavic Aleš Mandous.
     
    56
    Tomičův dlouhý křížný pas si našel Tijani, ze vzduchu si obhazoval stojícího Holce, ale slovenskému brankáři se vyplatilo, že zůstal stát a nechal se míčem trefit.
     
    57
    Faulovaný Memić se brzy vzpamatoval, ligový nováček si chystá další přímý kop.
     
    58
    Fleišmanův přímák si ve vápně našel opět Jiří Bederka, jenže slabá hlavička doprostřed brány nemohla Mandouse ohrozit.
     
    58
    O půl minuty později získal presinkem míč Jurásek a do šance se prokličkoval Wallem. Nor mířil na zadní tyč, Holec byl tentokrát na místě a mrštným skokem vyráží.
     
    60
    Tijani nabil ve vápně pod sebe Jurečkovi, který se zamotal do kliček a o míč přišel.
     
    60
    Václav Jurečka si na prsou zpracoval Bederkou odhlavičkovaný míč z hlavičkového souboje a vypálil nad břevno.
     
    61
    Střídání v týmu MFK Karviná:
    ze hřiště odchází Sebastian Boháč, přichází Hélio Silva „Papalelé“,
    ze hřiště odchází Amar Memić, přichází Lucky Ezeh.
     
    63
    Dlouhý aut Slavie posílá Krčík hlavou za sebe do náruče Holcovi.
     
    65
    Žlutá karta pro SK Slavia Praha. Christos Zafeiris udeřil ve vzdušném souboji loktem Čavoše.
     
    66
    Zafeiris se předvedl v lepším světle, když pasem přes půl hřiště našel Jurečku. Tomu míč ukopl v poslední chvíli do výšky Svozil a následně si ho sbírá ze vzduchu Holec.
     
    68
    Při postupném útoku Slavie si Tomič narazil s Juráskem a přihrál do vápna Jurečkovi, který bodlem vysoko překopl bránu.
     
    69
    Střídání v týmu SK Slavia Praha:
    ze hřiště odchází Matěj Jurásek, přichází Boluwatife Ogungbayi,
    ze hřiště odchází Muhamed Tijani, přichází Mojmír Chytil.
     
    70
    Slavia právě vstřelila branku!
    Střelecký instikt prokázal na malém vápně MOJMÍR CHYTIL, který svým prvním dotykem na hřišti usměrnil centr Conrada Wallema z voleje k zadní tyči.
    70. Mojmír CHYTIL - 4:1
     
    72
    Žlutá karta pro MFK Karviná. Jiří Bederka tak dlouho držel kolem pasu oběma rukama Jurečku, až s ním „musel“ smýknout judisticky o zem.
     
    74
    Střídání v týmu MFK Karviná:
    ze hřiště odchází Daniel Bartl, přichází Andrija Ražnatović,
    ze hřiště odchází Adeleke Akinyemi, přichází Martin Doležal.
     
    75
    Za hlavu se drží Ogungbayi, který byl blízko premiérovému gólu, z 10 metrů však střílel po zemi jen do tyče.
     
    75
    Za Fleišmanův faul na Wallema nařizuje rozhodčí vzápětí druhou penaltu pro domácí!
    75. Ogungbayi trefil tyč, hned potom Fleišman fauloval Wallema na penaltu
     
    76
    Slavia právě vstřelila branku!
    Vršovický dloubáček se sice zrodil o kilometr západněji, nicméně zde v Edenu ho provedl mistrovsky CONRAD WALLEM a z druhé penalty zvyšuje na rozdíl čtyř branek.
    76. Conrad WALLEM - 5:1
     
    77
    Střídání v týmu SK Slavia Praha:
    ze hřiště odchází Conrad Wallem, přichází Jakub Hromada.
     
    78
    Žlutá karta pro tým Karviná. 25 metrů od brány fauloval Jaroslav Svozil.
     
    79
    Zafeirisův nadýchaný nákop se stal kořistí hostujících fotbalistů, navíc je vzápětí pískán útočný faul.
     
    80
    Pod tlak se dostal Mandous a musel míč zakopnout za postranní čáru.
     
    80
    Aleš Mandous dnes neměl mnoho příležitostí předvést své umění, teď se ale skvěle vymrštil a vyškrábl zpod břevna prudkou hlavičku Hélia Silvy z malého vápna!
     
    81
    Následný roh Karviné domácí zakopávají až k půlící čáře. Na malém vápně zůstal ležet Jaroslav Svozil a tak je hra přerušena.
     
    82
    Trestný kop z úrovně velkého vápna pro Karvinou. Rozhodčí nakonec zapískal při ponechané výhodě.
     
    83
    Centry Fleišmana ani Silvy z opačné strany si nedokázali najít naskakující hlavičkáři.
     
    84
    Slávističtí intelektuálové z tribuny sever vyvolávají kluby, jejichž smrt si přejí. Naštěstí mezi nimi není Karviná, tak může zápas pokračovat.
     
    84
    Střídání v týmu SK Slavia Praha:
    ze hřiště odchází Christos Zafeiris, přichází Mick Van Buren.
     
    86
    Dnešní utkání sleduje 17 352 diváků.
     
    86
    Ogungbayi našel centrem z levé strany na penaltové značce van Burena, nizozemskému útočníkovi však střela nesedla a Holec si na čáře snadno poradil.
     
    88
    Van Buren prostrkával míč pěknou patičkou na Jana Bořila, který si zavzpomínal na své fotbalové začátky na hrotu útoku, jenže se provinil útočným faulem, za který dostává kapitán Slavie žlutou kartu.
     
    89
    Václav Jurečka nabil na velkém vápně Ogungbayimu, který protáhl Holce ranou k tyči. Karvinský brankář stačil vstát a zneškodnit i Jurečkovu dorážku zblízka.
     
    90
    Brankář hostů byl ošetřen po srážce s Jurečkou, následovat bude roh.
     
    90
    Kombinace nakrátko do trojúhelníku po rohu skončila na Holešově nepřesné přihrávce.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje 3 minuty.
     
    90+1
    Žlutá karta pro SK Slavia Praha. Při ligovém debutu je napomínán Nigerijec Boluwatife Ogungbayi za úder loktem do obličeje Patrika Čavoše.
     
    90+1
    Fleišmanův centr srazil Hromada na roh.
     
    90+2
    Přetažený Fleišmanův centr vracel hlavou před bránu Silva, hrající s přezdívkou Papalelé. Do dráhy míče se položil Svozil, polonůžkami ale trefil jen nejbližšího soka.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 70 % : 30 %.
    Střely na branku: 12:3. Střely mimo: 7:1. Rohy: 9:5. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 15:18.
     
    Slavia prolomila nepříjemnou sérii tří vzájemných ligových zápasů bez výhry s Karvinou a přestože do zápasu nevstoupila dobře a brzy prohrávala, dokázala utkání i díky dvěma penaltám otočit a získat povinné tři body. V tabulce tak zůstává druhá o skóre za Spartou. Oku lahodící byla zejména rozdílová akce na 2:1 po ose Tijani-Dorley-Bořil-Jurásek. Po přestávce se hned po příchodu na hřiště trefil z voleje Mojmír Chytil a skóre uzavřel z druhé penalty panenkovsky Conrad Wallem. Domácí si užívají děkovačku, také Karviná ovšem zaslouží pochvalu za to, že nebetonovala a snažila se hrát kombinačně po zemi. Nicméně po výhře v úvodním kole získal nováček v šesti dalších zápasech jen jediný bod. (20:01:31)

    Karel Jedlička

    Branky: 13. Tijani, 38. M. Jurásek (Bořil), 43. Jurečka (pen.), 70. Chytil (Wallem), 76. Wallem (pen.) – 6. Akinyemi

    Karty:   18. Masopust (SLA), 65. Zafeiris (SLA), 88. Bořil (SLA), 90+1. Ogungbayi (SLA) – 32. Memić (KAR), 53. Boháč (KAR), 72. Bederka (KAR), 78. Svozil (KAR)


    Držení míče: 70 % : 30 %.
    Střely na branku: 12:3. Střely mimo: 7:1. Rohy: 9:5. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 15:18.
    SK Slavia Praha: Mandous – Tomič, Holeš, Bořil (C) – Masopust (46. Ogbu), Zafeiris (84. Van Buren), Oscar, Wallem (77. Hromada) – M. Jurásek (69. Ogungbayi), Tijani (69. Chytil), Jurečka.
    Náhradníci: O. Kolář – Douděra, Provod, P. Ševčík, Kačaraba, Vlček, Schranz.

    Trenér: Trpišovský

    MFK Karviná: Holec – Mikuš (26. Soukeník), Bederka, Svozil (C), Fleišman – Akinyemi (74. Doležal), Čavoš, Krčík, Boháč (61. Papalelé), Bartl (74. Ražnatović) – Memić (61. Ezeh).
    Náhradníci: Ciupa – D. Žák.

    Trenér: Hejdušek

    Rozhodčí: Starý – Mokrusch, Vodrážka

    Diváci: 17 352
    bahis siteleri