Karabach – Molde 1:0 (kon.) | Linz – Liverpool 1:3 (kon.) | Leverkusen – Häcken 4:0 (kon.)
Panathinaikos – Villarreal 2:0 (kon.) | Rennes – Maccabi Haifa 3:0 (kon.) | St.Gilloise – Toulouse 1:1 (kon.)
Servette – Slavia 0:2 (kon.) | Šeriff Tiraspol – AS Řím 1:2 (kon.) | Ajax – Marseille 3:3 (kon.)
Atalanta BC – Raków 2:0 (kon.) | Brighton – AEK Atény 2:3 (kon.) | Olympiakos – Freiburg 2:3 (kon.)
Rangers – Real Betis 1:0 (kon.) | Sparta – Aris Limassol 3:2 (kon.) | Sturm Graz – Sporting 1:2 (kon.)
West Ham – Bačka Topola 3:1 (kon.)
konec
Brighton & Hove Albion
2:3 (1:2)
AEK Atény
Čtvrtek 21.09.2023, 21:00 • Amex Stadium, Falmer • Evropská liga • Skupina B
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Všem fotbalovým příznivcům přeji příjemné chvíle u sledování textového přenosu ze zápasu prvního hracího dne skupinové fáze Evropské ligy. Od jednadvaceti hodin se můžeme těšit na konfrontaci mezi Brightonem a AEK Atény.
     
    Brighton & Hove Albion

    Domácí tým se v nedávné minulosti vypracoval do pozice špičkového týmu anglické Premier League a svůj dlouhodobý progres by nyní rád prodal i na mezinárodní scéně. Na historicky první vystoupení v evropských pohárech se Brighton naladil na stadionu Manchesteru United, kde si vítězstvím 3:1 vylepšil ligovou bilanci na 4-0-1.
     
    AEK Atény

    Úřadující řecký šampion nebyl daleko od účasti v Lize mistrů. Po hektickém postupu přes Dinamo Záhřeb prohrál ve čtvrtém předkole s belgickými Antverpami a musel se spokojit s účastí ve druhé nejkvalitnější mezinárodní soutěži. V řecké lize odehráli fotbalisté AEK jen tři duely. Před pár dny remizovali ve šlágru s Olympiakosem 1:1.
     
    Úvodní sestavy:

    Brighton & Hove Albion: Steele – Milner, van Hecke, Igor, Estupiñán – March, Gilmour, Mitoma – Groß (C), Fati – Pedro.
    Náhradníci: Verbruggen, McGill – Lamptey, Webster, Dahoud, Lallana, Welbeck, Adingra, Veltman, Buonanotte, Baleba, Hinshelwood.
    Trenér: Roberto De Zerbi

    AEK Atény: Stankovic – Sidibé, Mitoglou, Szymański, Hadžsáfí – Jönsson – Pineda, Gaćinović, Amrabat – Araujo (C), Garcia.
    Náhradníci: Athanasiadis, Theocharis – Mohammadí, Zuber, Rota, Ponce, Eliasson, Mantalos, Galanopoulos, Pizarro.
    Trenér: Matías Jesús Almeyda

    Rozhodčí: Tohver – Koiv, Klaasen (EST).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zahajovací výkop měli na starost domácí, kteří nastupují v modrobílých dresech. Fotbalisté AEK Atény jsou ve žlutočerné kombinaci.
     
    3
    AEK vybruslil z dynamického presinku. Nurdín Amrabat měl volno na pravé straně a centrovaným balonem se mu takřka povedlo nalézt před brankou Arauja.
     
    4
    Solly March neprošel do vápna skrz Hadžsáfího. Íránský obránce AEK zařídil pro své barvy rozehrávku od brankáře Stankonvice.
     
    5
    James Milner se jako pravý bek ocitl až u rohu malého vápna. Finální přihrávku na Fatiho odklonil do Stankovicových rukavic Mitoglou.
     
    7
    Nurdín Amrabat si zpracoval vysoký míč do autu. Estupiñán jej vhodil na Igora a ten se neostýchal pozvat do kombinace van Heckeho.
     
    8
    João Pedro proti přesile neuspěl. Mitoma s Estupiñánem potom získali balon pro Gilmoura a ten uklidnil zárodek další postupné kombinace.
     
    9
    Amrabat vyvinul tlak na Estupiñána a donutil ho zahrát dlouhou malou domů Steelemu. Obě defenzivy jsou v úvodu zápasu velmi pozorné.
     
    10
    March přihrál na střed Fatimu, proti kterému příkladně vystoupil Szymański. Gilmour vzápětí přetáhl přihrávku mimo dosah Mitomy.
     
    11
    AEK Atény právě vstřelil branku!
    Milner se udržel v souboji s Levim Garciou a ve skluzu mu vypíchl míč na rohový kop. Hadžsáfí z něj našel odskočeného DJIBRILA SIDIBÉHO a francouzský obránce úplně sám hlavičkoval z dobrých patnácti metrů k pravé tyči. To byla velká chyba Brightonu při bránění standardní situace.
    11. Djibril SIDIBÉ - 0:1
     
    13
    Levi Garcia se ve sprintu řítil na Steeleho. Gólman Brightonu mu dobře zmenšil střelecký úhel a v souboji nablízko střelu trinidadského útočníka zpacifikoval.
     
    14
    Gilmour zezadu přebrousil Pinedu. Míč opět patří řeckému týmu, který má v základní sestavě deset cizinců. Jedinou výjimkou je stoper Gerasimos Mitoglou.
     
    15
    Levi Garcia a Nurdín Amrabat posunuli míč z pravé strany směrem k ose hřiště. Tam ke střele napřáhl Pineda, ale Steele díky teči Estupiñán nic složitého neřešil.
     
    16
    João Pedro v souboji nedosáhl na Marchův centr z rohového kopu. Balon netknut proletěl mimo vyznačené hřiště.
     
    17
    Damian Szymański si u zadní čáry nebral servítky s Mitomou. Bude to další roh ve prospěch anglického klubu.
     
    18
    V pohárech debutující Pascal Groß kroutil centr za zadní tyč. Do vzduchu se šponoval Jan Paul van Hecke, ale bezvadně se o něj postaral Szymański.
     
    19
    Další roh a další precizní práce hostující obrany. Marchův vysoký balón odhlavičkoval do klidných vod Levi Garcia.
     
    21
    João Pedro si naváděl míč na střed. Na střelu levačkou si ale netroufl a po přehození na pravačku už neměl na nic čas.
     
    22
    Gaćinović vytáhl míč na útočnou třetinu hřiště. Centrem na něj navázal Nurdín Amrabat, ale domácí defenziva si tentokráte poradila znamenitě.
     
    23
    Van Hecke s Igorem nezachytili náběh Garcii. Vyvinutá rychlost hostujícímu útočníkovi ve finále překážela, křížná střela proletěla vedle branky.
     
    24
    Igor s Milnerem doručili balon k Fatimu. Ten rychle pálil pravačkou, jenomže brankář Cican Stankovic včas pokryl prostor na bližší tyči.
     
    25
    Hráči AEK nereagovali na nebezpečný centr Joãa Pedra, ale nikým nerušený Igor hlavičkoval vedle pravé tyče!
    25. Igor v souhře dvou Brazilců hlavičkoval mimo
     
    26
    Hadžsáfí při svém průniku fauloval van Heckeho. Na druhé straně akci Brightonu předčasně zastavil nedovolený zákrok Fatiho na Szymańského.
     
    28
    João Pedro při zasekávačce ve vápně zavadil o nohu Hadžsáfího. Rozhodčí Tohver posoudil Brazilcův pád jako simulaci, ale na pokyn VARu svůj verdikt přehodnotil a nařídil pokutový kop pro Brighton!
     
    30
    Brighton právě vstřelil branku!
    Brighton dává historicky první gól v evropských pohárech! JOÃO PEDRO kopl penaltu do levého dolního rohu, kdežto Stankovic se odrážel na protější stranu.
    30. João PEDRO - 1:1
     
    31
    Mitoma šel k zemi, když ho zezadu vytlačoval směrem od vápna Jens Jönsson. Dánský záložník podle mínění sudích fauloval, takže je na řadě standardka.
     
    32
    Domácí rozehráli do kombinace. Míč putoval do křídla, Marche podrazil Nurdín Amrabat a Tohverovi nezbylo nic jiného, než Brightonu přisoudit další standardní situaci.
     
    33
    Z Großova centru k malému vápnu nic velkolepého nevykvetlo. Z presinku Albionu hosty vysvobodil Ambrabat.
     
    34
    Pokrytý Mitoma nechal centrovat Estupiñána. Stankovic vyběhl do prázdna, ale vzhledem k hlavičce spoluhráče to pro něj nepředstavovalo žádný problém.
     
    35
    Mitoglou obětavě skočil do centru Mitomy. Estupiñán se musel spokojit s autovým vhazováním, Fati po něm vrátil míč na půlku Igorovi.
     
    36
    S bolavou levou nohou zůstal na zemi Ehsán Hadžsáfí, na kterého bolestivě šlápl João Pedro. Svižně rozjetý zápas přibrzdí ošetřování.
     
    37
    Držení míče: 64 % – 36 %.
     
    38
    Großova nepřesnost dostala Brighton pod chvilkový tlak. Po práci Amrabata se ve vápně poroučel k zemi Djibril Sidibé, jenže na zisk pokutového kopu to nestačilo.
     
    40
    AEK Atény právě vstřelil branku!
    Řecké mužstvo se vrací do vedení, protože si Brighton opět nepohlídal standardní situaci! Zprvu nenápadný centr z produkce Hadžsáfího dokázal do sítě prodloužit srbský středopolař MIJAT GAČINOVIĆ.
    40. Mijat GAĆINOVIĆ - 1:2
     
    42
    Trojice útočících hráčů Brightonu šla do protisměru Mitomova centru. Míč zaplul za zadní čáru a vracet do hry jej bude rakouský gólman Stankovic.
     
    43
    Fatimu byl na ose balon vypíchnut. Brighton hosty svíral i nadále, ale kvůli ofsajdu Jamese Milera z toho nic nevytěžil.
     
    44
    Levi Garcia zapojil do hry Pinedu. Mexičan se houževnatě tlačil do koncovky a teprve za minutu dvanáct ho od míče oddělil Jan Paul van Hecke.
     
    45
    Nastavují se 3 minuty.
     
    45+1
    Kaoru Mitoma na křídle vyškolil Sidibého, ale pak poslal přihrávku dovnitř malého vápna, kde zrovna kraloval brankář Cican Stankovic.
     
    45+2
    Po faulu na Pedra Billy Gilmour rychle rozehrál. V akci byl opět Mitoma, jenže zleva podruhé za sebou nacentroval do Stankovicových rukavic.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Brighton odehrál rozpačitý první poločas v pohárové Evropě. Větší aktivita mu kvůli dobře organizované obraně aténského týmu nebyla moc platná. Řecký mistr byl na druhé straně maximálně efektivní ze standardních situací. Hadžsáfí z rohu nahrál na gól Sidibému a po penaltovém vyrovnání z produkce Joãa Pedra zapsal další asistenci u trefy Gačinoviće.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    48
    Levi Garcia famózním prvním dotekem ošálil van Heckeho. Doutnající požár uhasil Igor žlutým faulem.
     
    49
    Araujo rozehrál do strany na Garciu. V souvislosti s odvráceným centrem se chtěl do voleje opřít Gaćinović, místo toho ale promáchl a pobavil fanoušky Brightonu.
     
    50
    Solly March se zhostil exekuce rohového kopu. V malém vápnu hráli prim hostující obránci, jeden z nich odhlavičkoval balon až do hloubky hřiště.
     
    51
    March hrál z křídla do druhé vlny. Narážečka mezi Gilmourem a Großem nevyšla podle plánu, avšak faul na Marche způsobil další standardku pro Albion.
     
    52
    March z přímého kopu ani nezakončil, protože po posunutí míče od Pascala Große proti němu neprodleně vyběhlo několik žlutočerných dresů.
     
    53
    Hosté spolehlivě ubránili další Großův roh. Současně jim nebude vadit, že se chvilku hrát nebude, na obou stranách probíhá ošetřování.
     
    55
    Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
    ze hřiště odchází James Milner, přichází Tariq Lamptey.
     
    56
    Ehsán Hadžsáfí je po předchozím rohu zraněn vážněji. Na trávníku jsou nosítka, střídání bude nevyhnutelné.
     
    60
    Střídání v týmu AEK Atény:
    ze hřiště odchází Ehsán Hadžsáfí, přichází Milád Mohammadí.
     
    61
    Po osmi minutách se konečně hraje. Fotbalisté Brightonu mohou na konci zápasu počítat s dlouhým nastavením.
     
    62
    Do narážečky mezi Mitomou a Pedrem se vložili nezvaní hosté z řeckého hlavního města. Nebude se kopat ani roh.
     
    63
    Garcia se z posledních sil pokusil o překvapivý oblouček z delší vzdálenosti. Šance na gól byla mizivá.
     
    65
    Damian Szymański chtěl odkopnout míč z vlastního vápna. Místo toho nakopl Joãa Pedra a sudí Kristo Tohver je podruhé v zápase vyzván k přezkumu videoznáznamu.
     
    66
    S pomocí videa byla Brightonu přidělena druhá penalta! Zároveň jde o další velké pochybení hlavního rozhodčího, který ještě musí řešit menší roztržky.
     
    67
    Žlutá karta pro tým Brighton & Hove Albion (Pervis Estupiñán).

    Žlutá karta pro tým AEK Atény (Gerasimos Mitoglou).
     
    67
    Brighton právě vstřelil branku!
    I druhý pokutový kop proměnil JOÃO PEDRO ve vyrovnávající trefu! Znovu zakončil po zemi do protipohybu Stankovice.
    67. João PEDRO - 2:2
     
    68
    Střídání v týmu AEK Atény:
    ze hřiště odchází Sergio Araujo, přichází Steven Zuber.
     
    68
    Střídání v týmu AEK Atény:
    ze hřiště odchází Levi Garcia, přichází Ezequiel Ponce.
     
    69
    Ezequiel Ponce se ještě nestihl zapotit a už vyfasoval od Krista Tohvera žlutou kartu za faul na Gilmoura.
     
    70
    Mohammadí doslova vypoklonkoval ze hřiště podél lajny sprintujícího Lampteyho, který v kotrmelcích naboural do ruchového mikrofonu. Faul to podle rozhodčích nebyl, což očividně nechápe domácí kouč De Zerbi.
     
    72
    Hostům tečou nervy. Mijat Gaćinović nechtěl odevzdat balon, když byl nařízen aut Brightonu. Za nesportovní chování viděl srbský záložník žlutou kartu.
     
    73
    Fati vnesl zmatky do hostující obrany. Po několika přihrávkách ve vápně to na sebe vzal Mitoma, jehož ráně se postavil do cesty Szymański.
     
    76
    Fati hrál patičkou za sebe. Estupiñán míč ztratil a hosté vyrazili do rychlého protiútoku, na jehož konci Jan Paul van Hecke zajel do Ponceho. Žlutá karta a přímý kop.
     
    77
    Přímý kop z osy se Zuberovi nepovedl. Nikterak prudká střela šla hodně vedle levé tyče.
     
    79
    Střídání v týmu AEK Atény:
    ze hřiště odchází Mijat Gaćinović, přichází Niclas Eliasson.
     
    79
    Střídání v týmu AEK Atény:
    ze hřiště odchází Orbelín Pineda, přichází Petros Mantalos.
     
    80
    V souvislosti s vyraženou střela Pedra zahrával Brighton rohového kopu. Marchova centru se nikdo nedotkl a míč odletěl do zámezí.
     
    81
    Ačkoliv Brighton dvakrát skóroval, tak si ze hry nevytvořil ještě žádnou gólovou šanci. Jako další hráč z lavičky se to v závěru zápasu pokusí změnit Welbeck.
     
    82
    Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
    ze hřiště odchází João Pedro, přichází Danny Welbeck.
     
    83
    Sidibého faul na Fatiho dal anglickému týmu přímý kop. Groß pálil z velké dálky na tělo Stankovice a ten se rozhodl balon vyrazit na roh.
     
    84
    AEK Atény právě vstřelil branku!
    Řecký mistr opět těží z mimořádně vysoké efektivity v zakončení! Po nákopu zpoza půlící čáry vznikla situace na dva dva. Eliasson si vyhověl s EZEQUIELEM PONCEM, zleva mu přihrál před branku a tam argentinský útočník stihl prošťouchnout míč za blížícího se Steelea.
    84. Ezequiel PONCE - 2:3
     
    86
    Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
    ze hřiště odchází Kaoru Mitoma, přichází Simon Adingra.
     
    86
    Střídání v týmu Brighton & Hove Albion:
    ze hřiště odchází Billy Gilmour, přichází Facundo Buonanotte.
     
    88
    Domácí fotbalisté si nevěří a zdlouhavě drží míč v místech, odkud Stankovicovi nic nehrozí. V hledišti mezitím začali kralovat fanoušci z Řecka.
     
    89
    Střídající Simon Adingra si neúspěšně hledal centru za přetaženým centrem. U zadní tyče do něj legálním způsobem strčil Sidibé.
     
    90
    Nurdín Amrabat si kousek za půlkou nepohlídal ofsajd. Domácí urychleně vrací hru na polovinu soupeře.
     
    90+1
    Primárně kvůli ošetřování zraněného Hadžsáfího je druhá půle nastavena o dalších 13 minut!
     
    90+2
    Adingra obešel Amrabata a zhotovil se k technické ráně z rohu pokutového území. Stankovic se jí nezalekl a vytáhl balon mimo tři tyče.
     
    90+3
    Danny Welbeck zastavil Zuberův brejk taktickým faulem, jenž byl automaticky oceněn žlutou kartou.
     
    90+4
    March přihrál do vápna Fatimu, jenž neměl dostatek času na zakončení. Jeden z hostů ho oddělil od balonu čistým skluzem.
     
    90+5
    Groß překonal hostující hradby v pokutovém území tvrdou střelou z dálky. Stankovic ji uprostřed branky vyrazil do strany, nepřipravenou dorážku Welbecka už řešit nemusel. Míč letěl moc vysoko.
     
    90+6
    March si zasekl míč na pravačku a nechal kolem sebe proběhnout Jönssona. Stejně jako Groß se rozhodl pro střelu z větší vzdálenosti, která letěla hodně mimo.
     
    90+8
    Petros Mantalos po faulu Lampteyho na Eliassona váhal s rozehrávkou a doslova si vyčekal žlutou kartu.
     
    90+9
    Fati byl na pravém křídle povalen Mantalosem. Rychlá rozehrávka se domácím moc nevyplatila, přihrávka do vápna letěla přímo na Stankovice.
     
    90+10
    V návaznosti na ofsajd Eliassona Milád Mohammadí zabránil další rychlé rozehrávce. Resultoval z toho další žlutý trest.
     
    90+11
    Jan Paul van Hecke se vysunul až do palebné pozice. Z necelých třiceti metrů trefil Mohammadího, Brighton musí nanovo bušit do plných.
     
    90+12
    Marchův centr vyprovodil z pokutového území Sidibé. V poslední minutě nastavení se chystá asi poslední rohový kop.
     
    90+13
    Jason Steele se útočného rohu nezúčastnil. Großův centr propadl na zadní tyč, na což nebyl volný Jan Paul van Hecke připravený.
     
    90+13
    Konec zápasu.
     
    První utkání Brightonu v pohárové Evropě končí trpkou porážkou s AEK Atény. Anglický tým disponoval neúčinnou územní převahou a ze sporadických útoků řeckého mistra si nechal vstřelit tři branky. Ze standardních situací se prosadili Sidibé a Gaćinović, kdežto Brighton dvakrát vyrovnával z Pedrových penalt. Za stavu 2:2 věřili domácí fanoušci v obrat, jenže místo toho přišel ojedinělý útok dvou hráčů AEK a vítězný gól střídajícího Ponceho.
     
    Držení míče: 70 % : 30 %.
    Střely na branku: 7:5. Střely mimo: 4:5. Rohy: 11:2. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 8:15.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (23:12:52)

    Michal Břuchanský

    Branky: 30. Pedro (pen.), 67. Pedro (pen.) – 11. Sidibé (Hadžsáfí), 40. Gaćinović (Hadžsáfí), 84. Ponce (Eliasson)

    Karty:   48. Igor (BRN), 67. Estupiñán (BRN), 76. van Hecke (BRN), 90+3. Welbeck (BRN) – 67. Mitoglou (AEK), 69. Ponce (AEK), 72. Gaćinović (AEK), 90+8. Mantalos (AEK), 90+10. Mohammadí (AEK)


    Držení míče: 70 % : 30 %.
    Střely na branku: 7:5. Střely mimo: 4:5. Rohy: 11:2. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 8:15.
    Brighton & Hove Albion: Steele – Milner (55. Lamptey), van Hecke, Igor, Estupiñán – March, Gilmour (86. Buonanotte), Mitoma (86. Adingra) – Groß (C), Fati – Pedro (82. Welbeck).
    Náhradníci: Verbruggen, McGill – Webster, Dahoud, Lallana, Veltman, Baleba, Hinshelwood.

    Trenér: Roberto De Zerbi

    AEK Atény: Stankovic – Sidibé, Mitoglou, Szymański, Hadžsáfí (60. Mohammadí) – Jönsson – Pineda (79. Mantalos), Gaćinović (79. Eliasson), Amrabat – Araujo (C) (68. Zuber), Garcia (68. Ponce).
    Náhradníci: Athanasiadis, Theocharis – Rota, Galanopoulos, Pizarro.

    Trenér: Matías Jesús Almeyda

    Rozhodčí: Tohver – Koiv, Klaasen (EST)
    bahis siteleri