Ukrajina – S. Makedonie 2:0 (kon.) | Sev. Irsko – San Marino 3:0 (kon.) | Bulharsko – Litva 0:2 (kon.)
Slovinsko – Finsko 3:0 (kon.) | Itálie – Malta 4:0 (kon.) | Maďarsko – Srbsko 2:1 (kon.)
Dánsko – Kazachstán 3:1 (kon.)
konec
Ukrajina
2:0 (1:0)
Severní Makedonie
Sobota 14.10.2023, 15:00 • epet ARENA, Praha • Kvalifikace ME • Skupina C
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Hezké sobotní odpoledne při sledování textového přenosu z utkání kvalifikace na ME mezi Ukrajinou a Severní Makedonií. Úvodní hvizd je na programu v 15:00, duel se odehraje v epet ARENĚ, na stadionu Sparty Praha.
     


    SEVERNÍ MAKEDONIE

    Situace v této kvalifikační skupině je velmi vyrovnaná, tudíž šance na postup na EURO mají oba celky. Severní Makedonie zatím odehrála 5 utkání, ve kterých nastřádala 7 bodů. Nejprve doma těsně zdolala Maltu, poté ale padla 2:3 s Ukrajinou a vysoko 0:7 nestačila na Anglii. S Itálií remizovala 1:1 a v minulém klání znovu zdolala Maltu, tentokráte 2:0. Účastník posledního ME je stále ve hře, dnes ale nutně potřebuje bodovat.
     


    UKRAJINA

    Ukrajina se během této kvalifikace z dobře známých důvodů bohužel musí obejít bez domácího prostředí, tento duel tak odehraje na Spartě. Na úvod kvalifikace Ukrajina prohrála 0:2 v Anglii, ale následně si zlepšila náladu, když porazila Severní Makedonii i Maltu. S Anglií uhrála cennou remízu 1:1, avšak minule podruhé prohrála, na Itálii nestačila 1:2.
     
    Tabulka kvalifikační skupiny C

    1. Anglie, 5 zápasů, 13 bodů
    2. Itálie, 4 zápasy, 7 bodů
    3. Ukrajina, 5 zápasů, 7 bodů
    4. Severní Makedonie, 5 zápasů, 7 bodů

    5. Malta, 5 zápasů, 0 bodů
     
    Úvodní sestavy:

    Ukrajina: Trubin – Konoplja, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko – Stěpaněnko (C), Zinčenko – Zubkov, Sudakov, Mudryk – Dovbyk.
    Náhradníci: Buščan, Riznyk – Mychajličenko, Svatok, Sydorčuk, Malinovskyj, Jaremčuk, Bujalskij, Nazaryna, Pichaljonok, Vanat, Karavajev.
    Trenér: Serhij Rebrov

    Severní Makedonie: Dimitrievski – Manev, Serafimov, Musliu – Aškovski, Elezi, Atanasov, Bardhi (C), Alioski – Elmas, Miovski.
    Náhradníci: Aleksovski, Šiškovski – Iljazovski, Ademi, Trajkovski, Čurlinov, Dimoski, Doriev, Mitrovski, Alimi, M. Ristovski.
    Trenér: Blagoja Milevski

    Rozhodčí: Vinčić – Klančnik, Kovačič (všichni SVN).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Na začátku utkání si Ukrajina přihrává míč na své polovině hřiště.
     
    2
    Georgij Sudakov si naběhl na pravou stranu, ale na dlouhý pas svého spoluhráče nedosáhl. Autové vhazování pro hosty.
     
    3
    Stole Dimitrievski si trochu zahrával s ohněm, neboť jej poměrně vysoko Ukrajinci napadali. Gólman Severní Makedonie to ale zvládl.
     
    4
    Olexandr Zubkov se vydal do otevřenější obrany, ale přihrávku na hranici vápna nepředal ideálně. Vzápětí si pomohl v souboji se soupeřem nedovoleně.
     
    5
    Ukrajina, která dnes nastupuje v modrých dresech, si přihrává na půlící čáře.
     
    7
    Mychajlo Mudryk nezvládl přihrávku z prvního doteku. Hosté ale na míči moc dlouho nevydrželi, už znovu kombinuje Ukrajina.
     
    8
    Vitalij Mykolenko se protáhl po levé straně, avšak od Stefana Aškovskeho mnoho prostoru nedostal. Nicméně domácí celek bude pokračovat rohovým kopem.
     
    9
    Roh byl odvrácen u přední tyče, Severní Makedonie je ale stále pod tlakem.
     
    10
    Vitalij Mykolenko poslal na začátku 10. minuty do vápna prudký centr, pro který si ale doběhl brankář Stole Dimitrievski. Ten byl posléze atakován, tudíž má nějaký zdravotní problém.
     
    11
    Bojan Miovski si nedokázal stáhnout na kopačku centr v podání gólmana. Severní Makedonie zatím za úvodních jedenáct minut nepředvedla vůbec nic.
     
    12
    Artěm Dovbyk se po pravém křídle protáhl k zakončení, když k míči nepustil hned dva obránce. Střílel ale z velkého úhlu, tudíž v jasné výhodě byl brankář Stole Dimitrievski, jenž zasáhl.
     
    14
    Stefan Aškovski se dostal k balónu po zaváhání ukrajinského levého obránce. Poté přišla na řadu střela Agona Eleziho z dálky, přesná však nebyla.
     
    15
    Ukrajina se opět dostala na útočnou polovinu, kde si teď přihrává hrací předmět.
     
    16
    Ukrajina se dostala do gólové šance! Obrovskou rychlost měl Mychajlo Mudryk, který se zleva dostal asi dva metry před gólmana. Ten ale zakročil naprosto perfektně, a tak se skóre neměnilo.
    16. Šance Mudryka
     
    18
    Odpískán byl nedovolený zákrok hostujícího fotbalisty. Slovinský sudí zatím kartu nevytahuje.
     
    19
    Olexandr Zinčenko poslal míč do pokutového území, kde ale zapracovali obránci ze Severní Makedonie. Ukrajina se musí spokojit s autovým vhazováním.
     
    20
    Ezgjan Alioski byl ve středu pole poslán na zem, také nyní se píšťalka rozhodčího ozvala.
     
    21
    Artěm Dovbyk manévroval s míčem na hranici pokutového území, kde mu míč připravil Mychajlo Mudryk. Mnoho prostoru ale od pozorných zadáků nedostal.
     
    23
    Ránu z velkého úhlu si Anatolij Trubin pokryl bez větších potíží. Poté přesně rozehrál.
     
    24
    Juchym Konoplja se odhodlal ke střele z opravdu velké dálky. Nebylo překvapením, že prostor mezi třemi tyčemi vůbec netrefil.
     
    25
    Mychajlo Mudryk na levém křídle předvedl dvě rychlé kličky, po kterých po zemi centroval. Míč byl ale sražen, došel si tak pro něj Stole Dimitrievski.
     
    27
    Olexandr Zubkov dostal míč proti noze. Z dvaceti metrů vystřelil, avšak rána byla tečována a zároveň zpomalila. Stole Dimitrievski zasáhl kvalitně.
     
    28
    Ukrajina je lepším týmem, vytvořila si i dvě velké šance, jenže Severní Makedonie zatím odolává.
     
    29
    Stefan Aškovski dlouhou přihrávku svého kolegy na hrací ploše nedostihl. Vhazovat tak bude Vitalij Mykolenko.
     
    30
    Ukrajina právě vstřelila branku!
    Ukrajina jde přesně ve 30. minutě do vedení! Olexandr Zinčenko připravil míč pro GEORGIJE SUDAKOVA, který těsně před šestnáctkou vystřelil. Balón by brankář pravděpodobně zastavil, ale jeden ze stoperů změnil směr dráhy a Stole Dimitrievski tak byl bez šance. 1:0. Asistence: Olexandr Zinčenko.
    30. Georgij SUDAKOV - 1:0
     
    33
    Hosté se nyní dostali na útočnou polovinu, ale zatím je to z jejich strany úplně bez pohybu.
     
    34
    Odpískán byl útočný faul celku v bílých dresech. Rozehrává tedy Illja Zabarnyj.
     
    35
    Snad poprvé v utkání se míče pořádně zmocnili hosté, kteří si teď přihrávají okolo půlící čáry. Ukrajinci si mohou trochu vydechnout.
     
    36
    Bojan Miovski si přebral nákop Jovana Maneva a poté se dostal ke střele ve vápně okolo obránce. Anatolij Trubin ale v důležité chvíli Ukrajinu podržel.
     
    37
    Stefan Aškovski si narazil míč s kolegou a z pravé strany se dostal do další šance Severní Makedonie! Ukrajinský brankář byl opět za hrdinu.
     
    39
    Eljif Elmas vybídl ve skvělé pozici Enise Bardhiho, který šel do kličky, což ideální řešení nebylo. Kapitán hostů už mohl střílet, jenže nakonec to beci Ukrajiny zvládli.
     
    40
    Mychajlo Mudryk předvedl na druhé straně hřiště kvalitní centr, odvrátili jej však hosté.
     
    42
    Artěm Dovbyk se zkraje 42. minuty protancoval do pokutového území. Přihrávkou vybízel spoluhráče, ale jeho pas byl sražen. Rohový kop pro Ukrajinu.
     
    42
    Právě Artěm Dovbyk si na roh naskakoval, ale pomohl si faulem. Hrát tak budou hosté.
     
    44
    Illja Zabarnyj si pokryl prostor ve vlastní šestnáctce a centr zleva stačil odhlavičkovat.
     
    44
    Eljif Elmas ukázal, že je velmi kvalitním fotbalistou. Míč si navedl na střed a poté pálil. Zhruba o metr ale netrefil ukrajinskou svatyni.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje 2 minuty.
     
    45+1
    Po dalším ukrajinském rohovém kopu chtěl střílet Mychajlo Mudryk, jenže obránci jej zastavili. Ještě dvě minuty budeme hrát v rámci prvního dějství.
     
    45+2
    Hosté se dostali na útočnou polovinu. Mají před sebou ještě asi čtyřicet vteřin, aby něco vymysleli.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    V prvním poločase byla Ukrajina lepším týmem a zaslouženě vede o gól. V závěru však Severní Makedonie zlepšila svou hru a vyrovnání nebylo daleko. Zatím jediným střelcem utkání je ale Georgij Sudakov, který se prosadil poměrně šťastně.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Severní Makedonie:
    ze hřiště odchází Jovan Manev, přichází Darko Čurlinov,
    ze hřiště odchází Stefan Aškovski, přichází Bojan Dimoski.
     
    47
    Bojan Dimoski nedostal do vápna soupeře přesný centr. Odkopávat bude brankář Anatolij Trubin.
     
    48
    Artěm Dovbyk se znovu šikovně dostával vpřed po pravém křídle, jeden z obránců jej ale poctivě zakřižoval.
     
    49
    Eljif Elmas posílal ze středu pole velmi šikovnou přihrávku na pravé křídlo, skvěle ale na poslední možnou chvíli zapracoval Vitalij Mykolenko.
     
    52
    Artěm Dovbyk selhal v obrovské šanci, už byl úplně sám před bránou! Je ale pravdou, že se jednalo o ofsajd, takže případný gól by stejně neplatil.
     
    54
    Anatolij Trubin předvedl vynikající zákrok. Výborný první dotek ukázal Darko Čurlinov, jenž se rázem dostal do tutovky. Hledal místo u zadní tyče, ale domácí brankář vytáhl míč nad břevno.
     
    56
    Taras Stěpaněnko natáhl ke střele z velké dálky, ale pumelici zablokoval Visar Musliu.
     
    57
    Severní Makedonie to nyní obehrávala před brankou soupeřova celku. Ezgjan Alioski ale vybojoval jen rohový kop.
     
    58
    Visar Musliu se postaral o akrobatické zakončení, když střílel nůžkami. Horní tyč ukrajinské brány ale přestřelil o několik metrů.
     
    59
    Po velké chybě hostů pádili dopředu Ukrajinci! Artěm Dovbyk na sebe natáhl dva hráče a poté uvolnil před brankou úplně volného Mychajla Mudryka. Ofenzivní hráč s číslem 10 na zádech ale nechal vyniknout Stoleho Dimitrievskiho.
     
    60
    Olexandr Zinčenko rozehrál rohový kop, po kterém bylo v šestnáctce Severní Makedonie velice rušno. Ani tentokrát se ale celek v modrých dresech z druhé branky neradoval. Illja Zabarnyj hlavou trefil břevno.
     
    62
    Georgiji Sudakovovi se rána z dálky úplně nepovedla. Vykopávat bude Stole Dimitrievski.
     
    62
    Střídání v týmu Severní Makedonie:
    ze hřiště odchází Jani Atanasov, přichází Arijan Ademi.
     
    65
    Vitalij Mykolenko posílal míč na levou stranu, kde se centrovat snažil Mychajlo Mudryk, nicméně pas na druhého jmenovaného to byl příliš dlouhý.
     
    66
    Bojan Miovski následný roh, který byl zpočátku rozehrán na krátko, dokázal odhlavičkovat.
     
    68
    Střídání v týmu Ukrajina:
    ze hřiště odchází Olexandr Zubkov, přichází Ruslan Malinovskyj.
     
    69
    Hosté si teď přihrávají míč na útočné polovině, Ukrajina se mezitím zatáhla.
     
    69
    Ruslan Malinovskyj hned po svém příchodu na trávník viděl žlutou kartu, rukou totiž nepříjemně u lajny zasáhl jednoho ze soupeřů.
     
    70
    Standardní situace se Severní Makedonii příliš nevyvedla, ale posléze ve vápně přistál centr Enise Bardhiho. Odehrát jej ale stačil Matvijenko.
     
    71
    Enis Bardhi vystřelil z velké dálky. Jeho rána se snesla asi dva metry nad bránu.
     
    73
    Ruslan Malinovskyj si opět počínal ve středu pole poměrně důrazně. Musí si dávat pozor, aby předčasně neodešel pod sprchy.
     
    74
    Eljif Elmas připravil balón pro Arijana Ademiho, jenž šel do kličky a poté vystřelil po zemi. Rána mířila na střed brány, kde stál připravený Anatolij Trubin.
     
    74
    Střídání v týmu Severní Makedonie:
    ze hřiště odchází Agon Elezi, přichází Ljupčo Doriev.
     
    75
    Anatolij Trubin stačil vyboxovat nepříjemný centr z pravé strany. Nicméně tlak Severní Makedonie je stále větší a větší. Blíží se vyrovnání?
     
    76
    Střídání v týmu Ukrajina:
    ze hřiště odchází Artěm Dovbyk, přichází Roman Jaremčuk,
    ze hřiště odchází Olexandr Zinčenko, přichází Serhij Sydorčuk.
     
    78
    Illja Zabarnyj vystihl přihrávku, která mířila do předbrankového prostoru. Hra se následně rychle otočila a ke střele se dostal Mychajlo Mudryk. Ukrajinská desítka těsně minula zadní tyč.
     
    80
    Ukrajina se už opět musí bránit náporu hostujícího celku. Dalo by se napsat, že ve druhém dějství je Severní Makedonie kombinačně lepší.
     
    81
    Ruslan Malinovskyj zabral na pravém křídle a pak vybídl kolegu, který ale nepřesně přihrál.
     
    82
    Na začátku 82. minuty Georgij Sudakov nebezpečně pálil ze střední vzdálenosti. Rána mířila do branky, ale Stole Dimitrievski stačil posunout míč na břevno a nad branku.
     
    84
    Střídání v týmu Severní Makedonie:
    ze hřiště odchází Bojan Miovski, přichází Aleksandar Trajkovski.
     
    85
    Chvíli se teď ošetřovalo, takže se nehrálo. Nicméně čeká nás zřejmě pořádně dlouhé nastavení.
     
    86
    Mychajlo Mudryk dostával do běhu prudkou přihrávku, ale první dotek mu nevyšel úplně nejlépe. Proto už na své polovině hrají hosté.
     
    87
    Vitalij Mykolenko čistým způsobem dokázal sebrat míč Dorievovi. K dispozici bude mít Severní Makedonie aut.
     
    87
    Ruslan Malinovskyj prostrčil míč do strany Romanu Jaremčukovi, jehož zakončení ale vykopl brankář Stole Dimitrievski.
     
    87
    Střídání v týmu Ukrajina:
    ze hřiště odchází Mychajlo Mudryk, přichází Olexandr Karavajev,
    ze hřiště odchází Georgij Sudakov, přichází Olexandr Svatok.
     
    89
    Taras Stěpaněnko po rohovém kopu posílal svou hlavičku na malé vápno, tam ale zapracovali hosté.
     
    89
    Na hřiště teď přiběhl jeden z fanoušků, takže se muselo přerušit.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje 6 minut.
     
    90+1
    Olexandr Karavajev se chystal šetřit cenné vteřiny. To se mu povedlo.
     
    90+2
    Nikola Serafimov u lajny fauloval Olexandra Karavajeva. Za svůj nedovolený zákrok viděl žlutou kartu a Ukrajina navíc bude mít k dispozici standardní situaci.
     
    90+3
    Právě Olexandr Karavajev hlavičkoval, avšak balón zapadl asi metr vedle zadní tyče. Toto nebezpečné nebylo.
     
    90+4
    Žlutá karta pro tým Severní Makedonie (Arijan Ademi).
     
    90+5
    Ukrajina teď při své kombinaci nebyla úplně přesná. Míč končí v zámezí a ještě necelé dvě minuty hosté k dispozici mají.
     
    90+5
    Ukrajina právě vstřelila branku!
    Kuriózní branka v podání OLEXANDRA KARAVAJEVA. Stole Dimitrievski si myslel, že ukrajinský hráč bude centrovat, ale nakonec to z velké dálky zkusil rovnou po bráně. Brankář hostů vůbec nebyl na svém místě a dostal branku, která se určitě objeví na sociálních sítích. 2:0. Asistence: Roman Jaremčuk.
    90+5. Olexandr KARAVAJEV - 2:0
     
    90+6
    Žlutá karta pro tým Ukrajina (Olexandr Zinčenko).
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 7:5. Střely mimo: 7:5. Rohy: 11:3. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 12:4.
     
    Ukrajina udělala důležitý krok za postupem na ME 2024. V Praze dokázala porazit Severní Makedonii 2:0, avšak jednoduché utkání to pro ni rozhodně nebylo, naopak byl to duel velmi vyrovnaný. V první půli se prosadil jen Georgij Sudakov, avšak na konci úvodního poločasu Severní Makedonie růžky vystrčila. Po pauze byla dlouho lepší, avšak Ukrajinci odolávali a v úplném závěru přidal pojistku Olexandr Karavajev.

    Z mé strany je to vše. Děkuji za pozornost, na počtenou! (17:06:09)

    Daniel Fekets

    Branky: 30. Sudakov (Zinčenko), 90+5. Karavajev (Jaremčuk)

    Karty:   69. Malinovskyj (UKR), 90+6. Zinčenko (UKR) – 90+2. Serafimov (MAK), 90+4. Ademi (MAK)


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 7:5. Střely mimo: 7:5. Rohy: 11:3. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 12:4.
    Ukrajina: Trubin – Konoplja, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko – Stěpaněnko (C), Zinčenko (76. Sydorčuk) – Zubkov (68. Malinovskyj), Sudakov (87. Svatok), Mudryk (87. Karavajev) – Dovbyk (76. Jaremčuk).
    Náhradníci: Buščan, Riznyk – Mychajličenko, Bujalskij, Nazaryna, Pichaljonok, Vanat.

    Trenér: Serhij Rebrov

    Severní Makedonie: Dimitrievski – Manev (46. Čurlinov), Serafimov, Musliu – Aškovski (46. Dimoski), Elezi (74. Doriev), Atanasov (62. Ademi), Bardhi (C), Alioski – Elmas, Miovski (84. Trajkovski).
    Náhradníci: Aleksovski, Šiškovski – Iljazovski, Mitrovski, Alimi, M. Ristovski.

    Trenér: Blagoja Milevski

    Rozhodčí: Vinčić – Klančnik, Kovačič (všichni SVN)
    bahis siteleri