Opava – Prostějov 1:2 (kon.) | Líšeň – Vyškov 0:0 (kon.) | Kroměříž – Brno 0:3 (kon.)
Vlašim – Sparta B 0:1 (kon.)
konec
SK Hanácká Slavia Kroměříž
0:3 (0:2)
FC Zbrojovka Brno
Sobota 04.11.2023, 14:00 • Kroměříž, Stadion J.Silného • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 15. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    15. kolo FNL nám nabídne v sobotu odpoledne zápas, který si nesmí nikdo nechat ujít. Hanácká Slavia Kroměříž přivítá na domácí půdě FC Zbrojovku Brno. My Vám tento zápas v tomto textovém přenosu přiblížíme.
     
    FC Zbrojovka Brno
    Ambiciózní ex-ligový tým se aktuálně nachází 5. místě tabulky, na kterém má při bilanci 7-1-6 celkem 22 bodů. Luděk Klusáček si nedávno připsal pět proher v řadě a u týmu skončil. Tým převzal Tomáš Polách a hned se uvedl na jedničku, když dokázal s týmem doma porazit Líšeň 3:0. Na Zbrojovce se tak o něco lépe dýchá a jsou odhodlaní do další práce. Tým z druhého největší města v ČR se může pyšnit kladnou venkovní bilancí, čtyři výhry je drží na třetím místě v tabulce venkovních zápasů. Nicméně poslední dva výjezdy nedopadly dobře (prohra s Opavou a Žižkovem).

    Nejlepším střelcem Zbrojovky je Jakub Řezníček, který má na kontě jedenáct branek a je zároveň i na prvním místě v tabulce střelců celé FNL.
     
    Hanácká Slavia Kroměříž
    Nováček soutěže se aktuálně nachází na 13. místě tabulky, na kterém má při bilanci 4-2-8 celkem 14 bodů. Tým ze Zlínského kraje sáhl taky ke změně trenéra, po dvou porážkách v řadě přichází do klubu Martin Onda, který tým převzal na začátku týdne. Kroměříž se naposledy radovala ze zisku tří bodů na konci září, když doma porazila Vlašim 2:1. Následovala remíza v Praze s béčkem Sparty a poté dvě porážky (Varnsdorf a Chrudim). Právě tyto zápasy rozhodly o tom, že Kroměříž povede trenér Onda, který naposled působil v divizi, kde trénoval Strání.

    Nejlepším střelcem týmu je Jakub Dočkal, který má na kontě pět branek. Jedenadvacetiletý odchovanec zároveň patří na desáté místo v celkové tabulce střelců FNL.
     
    Vzájemné zápasy
    Ještě minulou sezónu byl mezi oběma týmy rozdíl dvou soutěží. Dnes je tomu jinak, oba týmy hrají stejnou soutěž a setkávají se tak v rámci ligy poprvé. V domácím poháru to je už jiné, celkem čtyřikrát se spolu týmy potkaly a bilance postupu je vyrovnaná 2:2. Ten nejčerstvější souboj se odehrál v sezóně 2021/2022, kdy slavila postup Zbrojovka.

    25.8.2021
    Hanácká Slavia Kroměříž 2:3pen. (1:1) FC Zbrojovka Brno
    Branky: 35. Červenka, 100. Houser – 12. Hladík, 95. Ševčík
    Penalty: 4:5
     
    Úvodní sestavy:

    Hanácká Slavia Kroměříž: J. Dostál – Zavadil, Cupák, Hrdlička, Houser, T. Matoušek (C), Jeleček, M. Jaroň, Vyhlíd, Kudela, Chwaszcz.
    Náhradníci: Gergela – Tiahlo, Surynek, Dočkal, Chukwudi, Oulehla, Gonçalves.
    Trenér: Martin Onda

    FC Zbrojovka Brno: Berkovec – Hamza, Endl, Alijagić, Fousek, Štěrba, Granečný, Potočný, Hellebrand, Koželuh, Jak. Řezníček (C).
    Náhradníci: Šiman – Toman, Texl, Kronus, Gaszczyk, Smejkal, Šlapanský.
    Trenér: Tomáš Polách

    Rozhodčí: Tomáš Batík – Petr Caletka, Lukáš Lakomý.
     
    -3
    Oba týmy nastupují za doprovodu rozhodčích na hrací plochu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Zbrojovka rozehrála dnešní utkání a začala velmi aktivně, po kombinaci se dostal do šestnáctky Granečný, jeho finální přihrávka ale nebyla přesná.
     
    3
    Dali o sobě vědět i hráči Slavie, centr Kudely na zadní tyč ale nepřinesl žádný vzruch před brankou Berkovce.
     
    4
    Dostál rozehrával od své branky, jeho dlouhý nákop ale skončil až u brankáře Berkovce. Oba brankáři se tak na dálku pozdravili.
     
    5
    Brno právě vstřelilo branku! Hosté se dostávají po pěti minutách do vedení! Po nenápadné akci se na zadní tyči ocitl DENIS ALIJAGIĆ, který dostal míč do branky! – 0:1.
     
    6
    Domácí tým se snažil o rychlou odpověď, jejich útok ale zastavuje pomezní rozhodčí, který signalizuje ofsajd.
     
    7
    Chwaszcz se snažil na pravé straně dostat do šance, byl ale dobře bráněn a nepodařilo se to ani Jaroňovi. První jmenovaný navíc posléze fauluje a Kroměříž přichází o míč.
     
    8
    Na druhé straně se dopustil faulu Alijagič a Brno na útočné polovině dlouho nevydrželo. Hraje se na těžkém terénu, domácí z rychlé akce vybojovali standartní situaci.
     
    9
    Jeleček to zkusil přímo, trefil ale pouze zeď.
     
    10
    Domácí pokračovali v obléhání šestnáctky, po centru se do zakončení dostal Cupák, jeho pokus ale skončil nad břevnem branky Berkovce.
     
    11
    Na druhé straně se do vzduchu pověsil Potočný, jeho zakončení v těžké pozici ale brankáře Dostála neohrozilo.
     
    12
    Vyhlíd vyhrál souboj na pravé straně, poslal do vápna střílený centr, na zadní tyči ale nedokázali jeho spoluhráči dobře zavřít celou situaci.
     
    13
    Domácí se dopustili faulu a Brno mělo k dispozici standartní sitauci, Granečný rozehrál nakrátko a Brno kombinuje s míčem na útočné polovině.
     
    14
    Potočný dostal na levé straně dost prostoru, jeho následný centr si ale domácí obrana pohlídala.
     
    15
    Rychlý útok domácích dokázala obrana Zbrojovky na poslední chvíli zastavit. Rohový kop pro Kroměříž.
     
    16
    Hosté si mohou oddechnout, míč končí nad brankou a Berkovec bude rozehrávat od své branky.
     
    17
    Mohlo být srovnáno, Chwaszcz utekl po pravé straně a z boku se řítil na Berkovce, jeho tvrdá střela ale končí na boční síti. Tohle se dalo vyřešit mnohem lépe.
     
    18
    Zbrojovka vybojovala standartní situaci z pravé strany, domácí se musí bránit.
     
    19
    Střílený centr odvrací pozorná obrana do bezpečí.
     
    20
    Aktivní Potočný poslal další dobrý centr do vápna domácích, Dostál situaci trochu podcenil a míč mu vypadl, nicméně obrana mu vypomohla a odklidila míč do bezpečí.
     
    21
    Fousek skvěle zabojoval na levé straně, dostal se k míči a poté byl faulován. Zbrojovka má k dispozici další standartní situaci ze zajímavé pozice.
     
    22
    Domácí obrana si centr do šestnáctky pohlídala a dostala míč pryč. Nicméně stále je to Zbrojovka, která drží míč častěji na svých kopačkách a je aktivnější.
     
    23
    Další faul na straně domácích, tentokrát se proti pravidlům provinil Houser. Granečný posílal centr do vápna, domácí stopeři opět úspěšnější.
     
    24
    Sledujeme nepřesnosti na obou stranách, také menší fauly a hra je velmi neurovnaná. Samozřejmě to hraje víc do karet hostům, kteří zásluhou Alijagiče vedou.
     
    25
    Domácí se drželi kolem velkého vápna soupeře, celou situaci ale překombinovali a do zakončení se tak nikdo z Kroměříže nedostal.
     
    26
    Aktivní Potočný přenesl hru na pravou stranu, odtud přišel centr do vápna, kde se do zakončení tlačil Alijagič, jeho pokus ale skončil nad brankou Dostála.
     
    27
    Na druhé straně nepřesný pokus o ohrožení branky, míč skončil v rukavicích Berkovce, který s rozehrávkou nikam nespěchá.
     
    28
    Štěrba s Granečným kombinovali na levé straně, druhý jmenovaný následně zkazil centr a míč skončil v zámezí. Dostál bude rozehrávat od své branky.
     
    29
    Zbrojovka přichází o míč, nepřesnost a následně faul Potočného dává šanci domácím.
     
    30
    Vyhlíd to myslel dobře, jeho pas za obranu ale nepřinesl žádný vzruch na tribunách.
     
    30
    Byla nařízena penalta pro Zbrojovku! Jaroň neodhadl situaci ve vápně nejlépe a fauloval unikajícího protihráče! Hlavní rozhodčí neváhal ani vteřinu.
     
    30
    Žlutá karta pro tým Hanácká Slavia Kroměříž (Marek Jaroň).
     
    32
    Brno právě vstřelilo branku! Hosté vedou o dvě branky! K penaltě se postavil JAKUB ŘEZNÍČEK, který tvrdou střelou nedal brankáři domácích žádnou šanci! – 0:2.
     
    32
    Domácí budou muset pořádně zabrat, jestli chtějí pomýšlet v tomto zápase na bodový zisk. Zbrojovka zatím působí dobrým dojmem a v obraně je až na výjimky bezchybná.
     
    33
    Hanácká Slavia kombinuje s míčem na polovině soupeře, k ohrožení branky ale zatím nepřichází.
     
    34
    Houser poslal z pravé strany míč do vápna, správného adresáta ale nenašel.
     
    35
    Cupák našel v dobré pozici Housera, ten ale míč dlouho zpracovával a do zakončení se tak nedostal.
     
    36
    Nebezpečný centr do šestnáctky hostů, k hlavičce se dostal Kudela, branku ale netrefil.
     
    37
    Jaroň znovu nedovoleně, tentokrát zastavil proti pravidůlm Potočného. Brno má k dispozici standartní situaci z levé strany.
     
    38
    Hosté to zkusili nakrátko, Potočný s Granečným ale nevyzráli na připravenou obranu.
     
    38
    Hra je přerušena, na trávníku zůstává po tvrdém střetu ležet Hamza.
     
    39
    Pokračuje se ve hře, domácí hráč je na nohou a bude pokračovat. U míče Zbrojovka, která drží vedení o dvě branky.
     
    40
    Nebezpečný centr z levé strany, hostující obrana odkopává pouze do zámezí. Domácí tým má k dispozici rohový kop.
     
    41
    Obrana hostů odvrátila míč na velké vápno, kde byl osamocený Kudela, jemu ale střela vůbec nesedla.
     
    42
    Jeleček poslal další míč do šestnáctky, ani teď ale domácí nedokázali ohrozit branku Berkovce.
     
    42
    Vyhlíd dostal až příliš prostoru na pravé straně, jeho centr našel Cupáka, který byl v dobré pozici, jeho pokus ale na poslední chvíli zablokovala obrana.
     
    43
    Menší rozmíška v šestnáctce hostů, hlavní rozhodčí vše řeší důraznou domluvou. Zapříčiněno to bylo jedním ze soubojů, kdy se domácí dožadovali odpískání pokutového kopu.
     
    44
    Domácí jsou v posledních minutách o něco aktivnější, nyní měli k dispozici další standartní situaci, brankář Berkovec musel z branky a boxovat míč pryč.
     
    44
    Hra je znovu přerušena, brankář hostí při snaze boxovat míč pryč sestřelil jednoho ze svých spoluhráčů a už jsou u něj lékaři.
     
    45
    Pokračuje se ve hře, za potlesku diváků odchází hráč Brna za postranní čáru.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje 2 minuty.
     
    45+1
    Jaroň poslal míč na pravou stranu, Vyhlíd se ale nedostal k zakončení.
     
    45+2
    O pár vteřin později už k zakončení došlo, Jeleček se dostal na hranici penalty ke střele, jeho pokus k tyči ale skvělým zákrokem Berkovec zastavil!
     
    45+2
    V samém závěru to ještě zkoušel individuálně Fousek, ten ale nestihl zakončit včas.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Skončil první poločas 15. kola FNL, ve kterém domácí Hanácká Slavia Kroměříž prohrává 0:2. Šťastnějším týmem je FC Zbrojovka Brno díky brankám Alijagiče a Řezníčka. Sledujeme bojovné utkání, ve kterém jsou k vidění šance na obou stranách, Berkovec ale působí dobrým dojmem a hlavně v závěru poločasu podržel svůj tým.
     
    Oba týmy se vrací na hrací plochu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Hned v úvodu se do šance tlačil Řezníček, ve finální fázi byl ale zdvojen a nedokázal tak ohrozit brankáře Dostála.
     
    48
    U míče i domácí hráči, kteří kombinují ale daleko od branky soupeře.
     
    49
    Kroměříž měla k dispozici rohový kop, ze kterého ale nedokázala snížit. Hostující obrana si míč do vápna pohlídala.
     
    50
    Další náznak šance domácího týmu, finální přihrávka ale byla velmi nepřesná a Berkovec bude rozehrávat od své branky.
     
    51
    Zbrojovka od úvodu druhého poločasu hraje ze zabezpečené obrany, časteji u míče jsou hráči domácího týmu.
     
    52
    Nebezpečný centr do vápna musel boxovat Berkovec do bezpečí.
     
    52
    Další žlutá karta na domácí straně, obdržel jí Kudela za faul u středového kruhu.
     
    53
    Dostál musel být po delší době v pozoru, k zákroku ale nakonec nedošlo, Zbrojovka se přes obranný blok nedostala.
     
    54
    Řezníček dobře pracoval na útočné polovině, vypadalo to, že vybojuje pro svůj tým roh, nakonec z toho je ale míč pro Kroměříž.
     
    55
    U míče znovu domácí, kteří se přibližují k brance Berkovce. Stále je to ale málo a musejí přidat, jestli chtějí stav zápasu alespoň vyrovnat.
     
    56
    Berkovec dostal těžký míč od spoluhráče a před dotirájícím soupeřem musel míč odkopnout do zámezí.
     
    57
    Domácí tým se držel kolem šestnáctky soupeře, žádné výrazné vzrušení se ale nekonalo.
     
    58
    Zbrojovka podnikla rychlý protiútok, Potočný byl hlavním aktérem, přihrávku do prázdné branky ale na poslední chvíli odkopl Cupák do zámezí! Velmi důležitý zákrok.
     
    58
    Brno právě vstřelilo branku! Hosté se z následného rohového kopu potřetí prosazují! Ve vápně se nejlépe zorientoval JAN ŠTĚRBA, který dostal míč do branky! – 0:3.
     
    59
    Hosté jsou velmi blízko zisku tří bodů, po celý zápas působí jistějším dojmem a tento zápas jim očividně sedl.
     
    60
    Mohlo být definitivně rozhodnuto, Potočný se dostal do vápna z pravé strany, jeho finální přihrávku nakonec se štěstím ukryl brankář Dostál.
     
    61
    Další rychlý výpad Zbrojovky, hlavní rozhodčí nakonec píská útočný faul a Dostál tak zasahovat nemusí.
     
    62
    Do útoku se vydali i domácí, ti ale dnes nemají svůj den. Berkovec bude rozehrávat od své branky.
     
    63
    Aktivní na straně hostů je i Alijagič, který pláchl obraně, jeho finální přihrávka do malého vápna je sražena do zámezí. Roh pro Zbrojovku.
     
    64
    Po kombinaci na pravé straně dostal prostor Koželuh, ten nakonec pro svůj tým nic dobrého nepřinesl.
     
    64
    Domácí tým propadl, působí celkem odevzdaně a toho Zbrojovka využívá, Hellebrand táhl míč středem hřiště a dostal se ke střele, míč mu ale v poslední moment skočil a pokus tak skončil mimo branku.
     
    65
    Další rychlý protiútok Brna končí tentokrát nepovedeným míčem za obranu na Řezníčka.
     
    65
    Na druhé straně to z velké dálky zkusil Kudela, jeho pokus ale neměl šanci ohrozit branku Berkovce.
     
    66
    Endl dnes v obraně působí velmi jistě, nyní vystihl záměr soupeře a finální přihrávku přerušil.
     
    67
    První střídání na straně domácích. Ze hřiště odstupuje Cupák a Jaroň, místo nich přichází Gonçalves a Dočkal.
     
    68
    Domácí kombinují na útočné polovině, k ohrožení branky ale zatím nepřichází. Zbrojovka i druhý zápas pod vedením trenéra Polácha předvádí dobrý výkon.
     
    69
    Dvojité střídání i na straně Zbrojovky. Ze hřiště odchází Potočný a Alijagić, místo nich přichází Kronus a Smejkal.
     
    70
    Dvacet minut do konce utkání, hosté potvrzují roli favorita a vedou výrazným rozdílem. Aktuálně drží míč a nikam s rozehrávkou nespěchají.
     
    71
    Domácí získali míč a po rychlé akci vybojovali rohový kop.
     
    72
    První roh byl zahrán velmi dobře a hostující obrana se štěstím míč odklidila do zámezí. Po druhém rohovém kopu se domácí dožadovali penalty, hlavní rozhodčí ale nechává hru pokračovat.
     
    72
    Dnešní utkání sleduje 1457 diváků.
     
    73
    Útočný faul zastavuje snažení Gonçalvese, který poprvé od příchodu na trávník dává o sobě vědět.
     
    74
    Čeho jsme teď byli svědky! Fousek individuálně prošel do vápna, dokázal i zakončit, jeho tečovaný pokus vyškrábl brankář Dostál na břevno, od něj se míč odrazil do míst, kde stál Řezníček, který ale taktéž trefil břevno! Obrovská smůla pro Zbrojovku.
     
    75
    Hosté působí i nadále velmi aktivně, drží míč na svých kopačkách a užívají si dnešní zápas. Po další kombinaci zakončoval znovu Fousek, jeho tvrdá střela ale letěla nad branku Dostála.
     
    75
    Další střídání na straně domácích. Ze hřiště odchází Houser, místo něj si na posledních patnáct minut přichází zahrát Chukwudi.
     
    76
    Fousek si v souboji počínal nedovoleně, Koželuh tak v útoku pokračovat nemohl.
     
    77
    Zbrojovka má k dispozici rohový kop a drží stále častěji míč na svých kopačkách.
     
    78
    Nebezpečný centr do vápna propadl až na zadní tyč, kde se ani jeden z hostů nedostal ke střele. Následně míč končí až v zámezí a Dostál bude rozehrávat od své branky.
     
    79
    Nyní to jsou domácí, kteří drží míč, Berkovec je ale bez práce.
     
    80
    Vstupujeme do poslední desetiminutovky, utkání se pomalu dohrává. Zbrojovka má k dispozici další rohový kop, tempo hry pochopitelně upadá.
     
    81
    Po závaru v malém vápně nakonec domácí hráči zvládli dostat míč do bezpečí.
     
    82
    Dvojité střídání na straně Zbrojovky. Ze hřiště odstupuje Hamza a Fousek, místo nich přichází Gaszczyk a Toman.
     
    83
    Hanácká Slavia u míče a snaží se alespoň o čestný gól. Proti kompaktní obraně Brna je to dnes ale velmi těžké.
     
    84
    Míč za obranu byl příliš dlouhý a došel si pro něj Berkovec, který je blízko pátému čistému kontu v této sezóně.
     
    85
    Míč se drží na polovině domácích, Zbrojovka kontroluje hru a nikam nespěchá.
     
    86
    Poslední střídání na domácí straně. Odchází Hrdlička, místo něj přichází na poslední minuty Oulehla.
     
    87
    Znovu má míč v držení Berkovec, který se ve svých čtyřiatřiceti letech stále drží v dobré kondici. I díky němu dnes nemají hosté v obraně problémy.
     
    88
    Utkání se dohrává, Zbrojovka kombinuje s míčem na vlastní polovině. Hostující trenér ještě připravuje poslední střídání.
     
    89
    Kombinuje nyní i Kroměříž, daleko však od branky soupeře.
     
    90
    Standartní situace pro domácí byla velmi nadějná, míč ale pouze proletěl velkým vápnem.
     
    90
    Avizované střídání je tady. Odchází Hellebrand, místo něj přichází Šlapanský.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje 2 minuty.
     
    90+1
    Gonçalves byl na útočné polovině aktivní, přes obranu Zbrojovky se ale nedostal.
     
    90+2
    Poslední šance domácích je nevyužita, Berkovec udrží čisté konto.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Skončilo nám utkání 15. kola FNL, ve kterém FC Zbrojovka Brno potvrdila roli favorita. Domácí Hanácká Slavia Kroměříž se snažila, nicméně v zápase tahala za kratší konec. Zbrojovka tak pod vedením Tomáše Polácha znovu přesvědčivě vítězí a přibližuje se špičce soutěže. (15:50:55)

    David Bochňák

    Branky: 5. Alijagić, 32. Jak. Řezníček (pen.), 58. Štěrba

    Karty:   30. M. Jaroň (KRO), 52. Kudela (KRO)


    SK Hanácká Slavia Kroměříž: J. Dostál – Zavadil, Cupák (67. Gonçalves), Hrdlička (86. Oulehla), Houser (75. Chukwudi), T. Matoušek (C), Jeleček, M. Jaroň (67. Dočkal), Vyhlíd, Kudela, Chwaszcz.
    Náhradníci: Gergela – Tiahlo, Surynek.

    Trenér: Martin Onda

    FC Zbrojovka Brno: Berkovec – Hamza (82. Gaszczyk), Endl, Alijagić (69. Smejkal), Fousek (82. Toman), Štěrba, Granečný, Potočný (69. Kronus), Hellebrand (90. Šlapanský), Koželuh, Jak. Řezníček (C).
    Náhradníci: Šiman – Texl.

    Trenér: Tomáš Polách

    Rozhodčí: Tomáš Batík – Petr Caletka, Lukáš Lakomý

    Diváci: 1457
    bahis siteleri