Hr. Králové – Plzeň 1:1 (kon.) | Teplice – Bohemians 1905 1:1 (kon.) | Karviná – Olomouc 0:2 (kon.)
Liberec – Mladá Boleslav 2:1 (kon.) | Slavia – Č. Budějovice 2:1 (kon.)
konec
FC Hradec Králové
1:1 (1:0)
FC Viktoria Plzeň
Sobota 25.11.2023, 15:00 • Malšovická aréna, Hradec Králové • FORTUNA:LIGA • 16. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Reprezentační část roku 2023 již sice skončila, ale klubová ještě zdaleka ne, takže vítejte u FORTUNA:LIGY! Ta se právě překlápí do druhé poloviny základní části, hraje se totiž její 16. kolo. A hned první díl odvet z léta nabídne několik soubojů, kde si mají jejich aktéři navzájem co vracet. Jeden z takových se uskuteční i v Malšovické aréně, kde bude domácí FC Hradec Králové čelit silnému a atraktivnímu soupeři, tím je FC Viktoria Plzeň. A právě Plzeň může mít na Hradec pifku, jelikož i s ním v úvodu sezony doma poztrácela body, které jí teď chybí k lepší pozici v tabulce. Remízu ve Štruncových sadech vystřelil v poslední minutě nastavení hlavičkující Onřej Šašinka a nutno říct, že dělba bodů byla vzhledem k velmi dobrému výkonu votroků spravedlivá. Hradečtí by remízu určitě brali i teď. Podaří se jim obrat Plzeň o nějaký bodík i podruhé v ročníku?
     
    FC Hradec Králové

    Hradečtí již půl sezony hrají ve své krásné nové aréně a užívají si divácké přízně. Ta však jednak s příchodem chladné části roku, jednak s uplynutím „wow“ efektu přeci jen poněkud klesá a v posledních dvou domácích utkáních návštěva nedosáhla ani hodnoty 7 tisíc. Pokud chtějí zaplněnost stadionu minimálně udržet, lépe opět navýšit, potřebují navnadit fanoušky dobrým výkonem i výsledkem proti zvučnému jménu. Teď mají skvělou příležitost, právě Plzeň totiž takovým soupeřem je. Navíc je tu velká motivace pro většinu kádru v podobě bodového zisku i ve druhém střetnutí v sezoně se svým bývalým trenérem Miroslavem Koubkem. Viktoria se přitom prezentuje nevyrovnanými výkony. Podmínky pro překvapení jsou tedy velmi dobré. Podaří se to?

    Votrokům se ve svém novém chrámu poměrně daří, což je další skutečnost, na kterou liga v domácích utkáních Hradce nebyla vůbec zvyklá. Z dosavadních 7 utkání již 4× zvítězili, ve všech případech se jednalo o duely s protivníky ze středu a spodku tabulky, což může být v závěrečném účtování velmi důležité. Vyloženě se jim nepovedl jen souboj se Spartou. Porážka s Olomoucí byla trochu smolná, hodně smolná pak byla remíza v posledním zápase s Libercem. Přišel tak čas na vybrání trochy štěstí. To by se hodilo, jelikož náskok na barážové pozice je pouze 3bodový. Na druhou stranu Hradec již 3× v řadě neprohrál, což je jeho nejdelší série v sezoně.

    I v tomto ročníku se však projevuje dlouhodobá bolest černo-bílých, a to střelecká produktivita. Někteří především mladší fanoušci dost možná ani nepamatují, kdy naposledy měl jejich oblíbený tým opravdu gólového útočníka. Bylo to totiž v sezoně 1998/99. O 25 let později dokázali votroci nastřílet za polovinu základní části pouze 16 branek (z toho 5 do sítě Českých Budějovic), což je mimochodem ani ne polovina toho, co jejich sobotní soupeř. Nejlepším střelcem současného týmu pak není útočník, ale wingback Daniel Horák se 3 trefami. Další 4 muži mají na svém kontě 2 zásahy. Nejtrestanějším mužem je záložník a kapitán mužstva Petr Kodeš, viděl již 4 žluté karty. Hned 5 hráčů pak je v přímém karetním ohrožení v podobě stopky na 1 zápas. Na druhou stranu Hradec je jedním z pouhých 4 celků, které dosud všechna ligová utkání v sezoně dohrál v plném počtu. Pevnou pozici mezi tyčemi pak má Pavol Bajza a dokázal vychytat 4 čistá konta. Celkem 23 mužů se zatím v tomto ročníku objevilo na trávníku, 5 z nich nastoupilo do všech zápasů. Trenérem týmu je od druhé poloviny září Václav Kotal.

    Bilance Hradce v ligové sezoně 2023/24:
    15 zápasů, 4 vítězství, 4 remízy, 7 porážek, skóre 16:22, 16 bodů a 11. místo v tabulce FORTUNA:LIGY.

    Posledních 5 ligových utkání:
    Hradec–Liberec 1:1
    Slovácko–Hradec 0:0
    Hradec–Teplice 1:0
    Karviná–Hradec 1:0
    Hradec–Sparta 1:3
     
    FC Viktoria Plzeň

    Viktoriáni se sice chtěli motat v boji o titul a po rozpačitém začátku sezony dosahují skvělých výsledků v Evropské konferenční lize, avšak v domácí soutěži je prakticky celý podzim trápí nevyrovnané výkony, kvůli kterým ztrácí po polovině základní části na čelo tabulky už 13 bodů (mají však 1 utkání k dobru). Plzeň sice dokáže zaslouženě vyhrát na Slavii, ale také nedokáže herně předčit Karvinou a prohrát s ní na domácím hřišti. A právě tyto extrémy se vešly do jediného týdne. Před reprezentační přestávkou pak opět doma vybouchla se Slováckem a nejspíš definitivně pohřbila jakékoliv naděje na titul. Jenže Západočeši potřebují být v evropských pohárech a ač jsou stále ve hře v domácím poháru, potřebují pro jistotu skončit do 3. místa. To je totiž zatím tím posledním, které zaručuje účast v evropských předkolech v příštím ročníku. K tomu potřebují zlepšit obranu (v počtu inkasovaných branek patří dokonce až na 10. příčku ligy!), stabilizovat výkony a utéct z velmi hustého prostředí mezi 3. a 7. pozicí v tabulce, kde je v současnosti namačkáno 5 celků v rozmezí pouhých 2 bodů. K tomu Plzeň potřebuje porážet soupeře ze spodní poloviny tabulky, jakým právě Hradec je. Navíc má votrokům co vracet, doma s nimi na konci července pouze remizovala. Trenér Miroslav Koubek určitě vypsal do kabiny nějakou zajímavou svačinkovou prémii v případě vítězství nad klubem, odkud do svého současného působiště přišel. Bude to dostatečná motivace k tomu, aby se tým pro zbytek podzimu naladil vítězně?

    Viktoria nevybočuje z lepšího průměru ani v bilanci na hřištích soupeřů, kde dosud 3× vyhrála a 3× prohrála. Ovšem už má za sebou venkovní souboje se Spartou i Slavií, takže má velmi dobré vyhlídky k výraznému zlepšení v této dílčí tabulce. A že se umí na stadionech papírově slabších protivníků pořádně rozparádit, dokazují kanonády v Českých Budějovicích a ve Zlíně, kde nastřílela 5, resp. 7 branek. I 3 góly v Olomouci z minulého týdne v osmifinále poháru budí respekt. Z toho musí mít v Hradci strach, což by mohlo hrát Plzni do karet.

    Se střelbou gólů Západočeši obvykle nemají moc velký problém. Jsou v tomto ohledu druhým nejlepším celkem ligy, ve 14 zápasech se prosadili už 33×. Nemají přitom jednoho hlavního kanonýra, ale pravidelně se prosazuje více hráčů. Hned 4 z nich se totiž trefili aspoň 4× – nigerijský útočník Rafiu Durosinmi (6 gólů) a záložníci Pavel Šulc (5 gólů), Pavel Bucha a Slovák Erik Jirka (oba 4 zásahy). Již 14 mužů se prosadilo aspoň jednou. Nejvíce trestaným mužem kádru je další záložník Lukáš Kalvach, který navíc tu 4. žlutou kartu viděl naposledy se Slováckem a v Hradci tak nemůže nastoupit. Stejná věc se může velmi rychle přihodit dalším 5 hráčům, kteří jsou v přímém karetním ohrožení. I Viktoria ale patří mezi ony 4 celky, které dosud v sezoně nebyly oslabeny o vyloučeného hráče. Těch v průběhu ročníku aspoň jednou naskočilo do ligového utkání již 24, pouze 2 z nich si však zahráli ve všech. A po výjezdu do Hradce to nebude platit ani pro potrestaného Lukáše Kalvacha, posledním statečným tak bude letní posila ze Slavie Ibrahim Traoré. Překvapivě již 3 různé brankáře nasadila Plzeň do tohoto ligového ročníku. Může za to i zranění Jindřicha Staňka, jinak neochvějné jedničky, který však také doplácí na špatnou hru dozadu celého týmu a čisté konto zatím udržel jen jednou.

    Bilance Plzně v ligové sezoně 2023/24:
    14 zápasů, 8 vítězství, 1 remíza, 5 porážek, skóre 33:22, 25 bodů a 4. místo v tabulce FORTUNA:LIGY.

    Posledních 5 ligových utkání:
    Plzeň–Slovácko 1:4
    Slavia–-Plzeň 1:2
    Plzeň–Karviná 0:1
    Liberec–Plzeň 3:0
    Plzeň–Jablonec 3:2
     
    Vzájemné zápasy

    Dlouhodobá bilance v samostatné české lize je výrazně aktivnější pro Plzeň, ačkoliv až do roku 2010 tomu tak nebylo. Jenže od té doby, co se Viktoria zařadila mezi nejlepší české kluby, vyhrála 13 z 16 ligových utkání s Hradcem Králové. To sice naznačuje mnohé, je tu však jedno velké ALE. Votroci totiž v tomto kalendářním roce se Západočechy ještě neprohráli a to se s nimi střetli již 2×. V obou případech se hrálo v Plzni, na konci ledna v prvním kole jarní části minulé sezony dokonce senzačně vyhráli 2:1 a jednalo se o první vítězství Východočechů ve Štruncových sadech od roku 1999! Na konci července pak ve druhém kole tohoto ročníku došlo ke spravedlivé dělbě bodů po výsledku 1:1. Za Hradec v lednu otáčeli zápas Vojtěch Smrž, který již v týmu není, a Petr Pudhorocký, v červenci vyrovnával Ondřej Šašinka. Plzeňské góly stříleli Tomáš Chorý a Lukáš Hejda.

    Právě Lukáš Hejda je pak mužem, který obstaral dosud poslední gól ve vzájemném souboji, který se odehrál v Hradci. Stalo se tak v dubnu roku 2017 a Plzeň touto trefou vyhrála na ruině s názvem Všesportovní stadion 1:0. Nyní se bude hrát v mnohem fotbalovějším prostředí a votroci doufají, že se dočkají prvního skutečně domácího vítězství nad Viktorkou od srpna roku 1998! Výhry 1:0 z před 2 let totiž dosáhli v azylu v Mladé Boleslavi.

    Zajímavé je, že od návratu Hradce do nejvyšší soutěže se téměř pokaždé jedná o poměrně vyrovnané zápasy. 5 ze 6 duelů odehraných za ony 2,5 sezony skončilo rozdílem nejvýše 1 gólu.

    Posledních 5 vzájemných zápasů:
    Plzeň–Hradec 1:1 (30. 7. 2023)
    Plzeň–Hradec 1:2 (28. 1. 2023)
    Hradec–Plzeň 1:2 (13. 8. 2022)
    Hradec–Plzeň 0:2 (11. 5. 2022)
    Plzeň–Hradec 1:0 (6. 2. 2022)
     
    Ohlasy před zápasem

    Stanislav Hejkal, asistent trenéra Hradce
    Plzeň si jako první český tým zajistila postup do jarní části evropských soutěží. Na úkor tohoto úspěchu jí sice utekly první dva týmy ligy, ale i tak je jasné, že nás čeká extrémně kvalitní soupeř, který je dobře organizačně sešněrovaný. Největší nebezpečí teď asi hrozí od médii podceňovaného Chorého, který už prokázal své kvality. Samozřejmě těží z toho, že má pod sebou šikovného Šulce. Navíc jeho tým umí hrozit také skrz náběhy velice rychlého Jirky.

    Václav Pilař, záložník Hradce
    Všechny úspěchy, kterých jsem s Plzní dosáhl, jsou nádherné, ale nyní musí jít trochu stranou. Soustředím se na to, abychom ji v sobotu dokázali porazit. Samozřejmě jsem ve spojení s nějakými kluky, mám to tam rád, ale na to teď není prostor, musíme se soustředit na zisk bodů.Tomáš Chorý je podle mě velice kvalitní útočník, dokáže podržet spoustu balónů, mužstvo se o něj může opřít. Když se dívám na to, jak Plzeň hraje, vidím, že velká část akcí jde přes něj, působí tam jako takový stožár. Hru Viktorky znám samozřejmě dobře, naši trenéři také, takže věřím, že budeme dobře připravení.

    Viktoria Plzeň žádné předzápasové ohlasy nezveřejnila.
     
    Absence

    Hradec
    David Heidenreich – koleno
    Ladislav Krejčí – zlomenina lícní kosti
    Filip Čihák – dohoda o hostování

    Plzeň
    Rafiu Durosinmi – drobný operační zákrok
    Milan Havel – achilovka
    Luděk Pernica – koleno
    Matěj Vydra – koleno
    Lukáš Kalvach – žluté karty
    Kompletní program v aréně i kolem ní
     
    Úvodní sestavy:

    FC Hradec Králové: Bajza – Ja. Klíma, O. Ševčík, Leibl – Čmelík, Kučera, Kodeš (C), Horák – Pudhorocký, Pilař – Vašulín.
    Náhradníci: Vízek – Krejčí st., Hais, P. Juliš, Harazim, Rada, Čech, Šašinka, Koubek.
    Trenér: Václav Kotal

    FC Viktoria Plzeň: Staněk – Kopic, Hejda (C), Hranáč, Cadu – Traoré, Bucha – Sýkora, Šulc, Vlkanova – Chorý.
    Náhradníci: Tvrdoň, Baier – Paluska, Kliment, Řezník, Mosquera, Hašek, Dweh, Holík.
    Trenér: Miroslav Koubek

    Rozhodčí: Berka – Vlček, Pečenka.
     
    Proti posledním ligovým zápasům před reprezentační přestávkou došlo v základních jedenáctkách obou celků ke změnám. Domácí museli řešit složení stoperské trojice, jelikož Čihák nesmí proti svému mateřskému klubu nastoupit. Na hřiště se vrátil Leibl a od začátku si v obraně zahraje Ševčík. V dalších řadách je vše úplně stejně jako naposledy s Libercem.
    Plzeň nesměla postavit vykartovaného Kalvacha, z reprezentačního srazu Slovenska přijel se svalovým zraněním Jirka, Jemelka se pak zranil při pohárovém utkání v Olomouci. I Viktorka tak měla potíže s obranou, vedle Hejdy a Hranáče se pravděpodobně postaví Kopic, jelikož Dweh s Holíkem zůstávají jen na lavičce. Po delší době se do základu vrací Vlkanova, trenér Koubek věří v motivaci levého záložníka proti klubu, kde má stále kus svého srdce.
     
    I Hradec Králové se, stejně jako většina republiky, probudil do prvního bílého rána této zimy, ale sněhový poprašek rychle roztál. Teplota se pohybuje těsně nad bodem mrazu, je zataženo, ale neprší, ani nesněží, a vane mírný západní vítr, který by měl v průběhu zápasu slábnout. Hráči se musí hodně pohybovat, aby jim nebyla zima.
     
    Oba týmy jsou nastoupeny na trávníku, stadion však není zaplněn tak, jak by se na takový zápas slušelo. Barvy dresů jsou tradiční pro oba kluby, tj. domácí v černo-bílé kombinaci, hosté v červeno-modré. Trojice rozhodčích dnes oblékla žlutá trika.
     
    Trenér Miroslav Koubek a domácí hvězda Václav Pilař již převzali svá ocenění a vše je připraveno k zahájení utkání. Ještě los, kdo bude začínat.
     
    Výkop do prvního poločasu provede Hradec.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    I po úvodním hvizdu zůstává plzeňský sektor zcela prázdný. Je sice kompletně ověšen vlajkami… Aha, až nyní, za doprovodu červené dýmovnice, přichází fanoušci hostů do svého sektoru.
     
    2
    Na hřišti zatím probíhá opatrná hradecká kombinace, ale Vašulín poslal pas po lajně do autu.
     
    2
    Čmelík fauloval na pravé straně a hned dostává důrazné varování od rozhodčího Berky.
     
    3
    Kodeš prohrál osobní souboj, volným středem postupoval Šulc, předal míč doleva Vlkanovovi, jenž zařídil první roh zápasu.
     
    4
    Vlkanova se opřel do míče odhlavičkovaného po rohovém kopu, ale jeko skákavou střelu hlavou zablokoval jeden z vybíhajících hráčů.
     
    4
    A založil tím brejk, který táhl osamocený Vašulín, kličkou do středu se ale přes Hranáče dostal do střelecké pozice a z hranice šestnáctky vyzkoušel pozornost Staňka.
     
    5
    Z další akce vybojovali domácí rohový kop.
     
    6
    Nakrátko rozehraný roh, Pilař se však neuvolnil dostatečně k centru a míč mu těsně utekl za brankovou čáru.
     
    7
    Nebezpečný centr z pravého křídla odhlavičkoval na malém vápně Leibl, následně byl Čmelík faulován Vlkanovou.
     
    8
    Další centr Plzně z pravé strany proletěl domácím vápnem a Klíma nechal míč doskákat až do zámezí.
     
    9
    Po vhazování na levé straně se několika přihrávkami dostal míč na půlkruh k Šulcovi, jenž si ho srovnal na pravačku a vypálil, Kodeš mu do rány okamžitě vložil svoji nohu.
     
    10
    Pas Hranáče zpracoval Chorý pro Vlkanovu, tomu se však zakončení vůbec nepovedlo a pro poskakující míč si vyběhl Bajza.
     
    11
    Hradec Králové právě vstřelil branku!
    A z trestného kopu se votroci dostávají do vedení! Zdánlivě krátký pas prodloužil hlavou na vápně Petr Kodeš na zadní tyč, kde skvěle číhal MICHAL LEIBL a nmikým nehlídaný trkl míč hlavou ke druhé tyči, Staněk byl naprosto bezmocný! Asistence: Petr Kodeš.
    11. Michal LEIBL - 1:0
     
    13
    Viktorka se vrhla do útoku, ale černo-bílí zatím dobře dostupují hráče. Šulc opět střílel z půlkruhu a opět byl včas zablokován. Následný pokus z pravé strany mířil mimo.
     
    14
    Šulc přihrával pod sebe Caduovi, ten se však k míči v pokutovém území nedostal.
     
    15
    Další faul napadajících hostů na Čmelíka.
     
    16
    Vašulín v další šanci, ale nemá střeleckou formu. Kodeš předal míč do středu Pilařovi, ten okamžitě vyslal Vašulína na zteč, ale domácí útočník si nevěřil na postup do vápna, vystřelil před ním a vůbec to netrefil. Branku výrazně minul.
     
    17
    Chorý perfektně prodloužil pas po pravé straně na rozběhnutého Vlkanovu, ten zakončoval z první, ale trefil přesně prostor Bajzy, jemuž stačilo jen pokleknout.
     
    18
    Klíma vystihl pokus o kličku Buchy, ale míč se od něj odrazil do autu.
     
    19
    Po následném vhazování střílel zpoza vápna po zemi na přední tyč Bucha, ale Bajza byl na zemi včas. Míč se však dostal k Sýkorovi, jehož pokus mířil vedle pravé tyče.
     
    20
    Pilař přihrál míč bojujícímu Vašulínovi, jenž byl stažen Hranáčem. Rozhodčí sice uvažoval o výhodě, ale nakonec odpískal.
     
    21
    Kučerův centr po přihrávce Čmelíka byl sražen Caduem do zámezí. Čmelík vhazuje.
     
    22
    Toto vhazování se však však votrokům příliš nepovedlo. Sražený míč zpět chtěl Čmelík obloučkem poslat do vápna, jenže netrefil to dobře a pro míč si seběhl Staněk.
     
    23
    Vlkanova dobře napadal Kodeše, který o něm zpočátku nevěděl. Domácí tak byli vyhnáni z útočné poloviny.
     
    24
    Opět to chvíli trvalo, než rozhodčí zapískal, ale po faulu na Pilaře, který se probíjel po lajně, má Hradec trestný kop od levé čáry.
     
    25
    Pilařův centr na přední tyč odhlavičkoval Traoré zpátky k Pilařovi, ale tomu se ani následný pokus o centr nepodařil a Plzeň vyráží do rychlého kontru.
     
    25
    Jenže u míče byl na půlce první Klíma a spolu s Bajzou situaci vyřešili.
     
    26
    Obrovská šance Hradce! Čmelík dostal míč do pravé strany pokutového území, střela na zadní tyč mu však nesedla. Míč se ale dostal doleva k Horákovi, ten se neunáhlil, vrátil přihrávku před branku, kde na malém vápně na poslední chvíli ukopli obránci míč před Kučerou na roh!
     
    27
    Následný roh už se votrokům nepovedl. Traoré míč odhlavičkoval, vznikla sice trochu nepřehledná situace, ale černo-bílí nedokázali zakončit.
     
    29
    Série dvou nedovolených zákroků domácích hráčů, Plzeň se usazuje na útočné polovině.
     
    30
    Pokus o vysunutí do pravého křídla přihrávkou po zemi, ale nikdo z Viktoriánů tam nenaběhl.
     
    31
    Vašulín pěkně přihrával na střed do běhu pilařovi, jenže k míči měl o krok blíž Traoré a uklidňuje situaci.
     
    31
    Cadu se uvolnil na levém křídle, přihrával Šulcovi, toho však výborně odzbrojil Čmelík.
     
    32
    Vašulín se ocitl ve skvělé pozici ve středu pole, jenže nepřihrál do běhu ani doprava Pudhorockému, ani doleva Pilařovi. Nakonec centroval míč zleva Horák, míč proskákal až je Kučerovi, jelikož Pudhorocký na malém vápně promáchl, a Kučera byl tak zaskočen, že se od něj míč pouze odrazil. Samozřejmě mimo branku.
     
    33
    Kučera v brejku, přihrál doleva Vašulínovi, tomu se však dnes opravdu nedaří. Nezvládl přihrávku pod sebe.
     
    34
    Chorý se těžko zvedá z trávníku a Cadu pouští míč do autu.
     
    35
    Vše je v ořádku a pokračuje se ve hře.
     
    35
    Vlaknova dostal míč do sprintu na levé straně, jeho centr srazil Leibl na přední tyči na roh.
     
    35
    Roh rozehraný před vápno, kde byl úplně volný Bucha, navedl si míč na střelu a prudkou ranou trefil jednoho z domácích hráčů. Další roh.
     
    36
    Tentokrát už z toho byl centr na zadní tyč, který si obrana pohlídala. Po následném vhazování hostů byl ostřě faulován Pilař a Vlkanova také dostává od rozhodčího důrazné varování.
     
    37
    Kučera skluzem vyborně skočil do přihrávky a zabránil Plzni vyjet od vlasdtní branky. Prozatím.
     
    38
    Rychlá akce hostů, nalevo byl chvíli úplně volný Cadu, centr na Chorého se odrazil zpět k Šulcovi, který trochu akrobaticky zakončoval a opět trefil prvního kráče před sebou.
     
    39
    Vašulín i diváci se zlobí, je mu pískán faul na Cadua. Ten si staví míč na trestný kop z levé strany.
     
    39
    Cadů poslal z trestného kopu perfektní centr před malé vápno a Chorý se dostal k hlavičce, ačkoliv byl v obležení několika obránců! K velké smůle Viktorky mířil těsně vedle.
     
    40
    Staněk byl na vápně u míče těsně dříve než rozběhnutý Čmelík, který do brankáře trochu zajel a je pískáno.
     
    41
    V Hradci začalo sněžit a ve výhodě o faulu na Pilaře se dostal ke střele zleva Horák, napálil však prvního hráče před sebou. Míč se ale odrazil ke Čmelíkovi, který tro zkusil pravačkou technicky, jenže neposla míč mimo dosah Staňka.
     
    42
    Po centru Cadua a následném souboji na malém vápně se ocitl na zemi Chorý, rozhodčího to nechalo zcela chladným. Následný centr zprava vyletěl mimo hřiště.
     
    43
    Traoré fauloval Vašulína, trestrný kop Pilaře z pravé strany.
     
    44
    Nakrátko rozehraný míč a následný pas do pokutrového území, kde však zahráli bránící hráči výborně pozičně a je pískán ofsajd.
     
    45
    Nepřesný pas Bajzy k lajně, Cadu vhazuje na půlce.
     
    45
    Vlkanova ihned po vhazování faulován a čas do konce poločasu utíká.
     
    Hlavní rozhodčí nastavuje 1 minutu.
     
    45+1
    Pořádnou kosu teď schytal Čmelík od Buchy a zasloužená žlutá karta pro plzeňského záložníka.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    V prvním poločase byla k vidění zcela vyrovnaná partie, ve které měly oba týmy několik zajímavých šancí. Ujala se pouze jediná, již v 11. minutě po výborně zahraném trestném kopu hlavičkoval přesně kpravé tyči domácí stoper Michal Leibl. Plzeň se snažila útočit a střílet, její pokusy ale velmi často stihla blokovat dobře přistupující hradecká obrana. A když už nějaká rána prošla, byl připravený Bajza, jako v 19. minutě, kdy u pravé tyče zneškodnil dobrý pokus Buchy. I votroci měli další šance, dvakrát střílel Vašulín, krerému se však herně příliš nedaří, velkou šanci těsně před Kučerou uhasili plzeňští obránci. V závěru poločasu mohl vyrovnat Chorý, hlavičku po trestném kopu Cadua ale namířil tsně vedle, takže Hradec překvapivě vede 1:0.
     
    Statistiky prvního poločasu

    Držení míče 45 %:55 %
    Střely na branku 3:2
    Střely mimo 2:3
    Zablokované střely 1:5
    Rohové kopy 2:3
    Ofsajdy 1:0
    Fauly 7:9
    Žluté karty 0:1
     
    Aktéři utkání se vrací na trávník, který se stále plně zelená, ačkoliv sněžení neustává. Hosté budou hned dvakrát střídat. Výkop provede Plzeň.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň:
    ze hřiště odchází Adam Vlkanova, přichází Sampson Dweh.
     
    46
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň:
    ze hřiště odchází Jan Sýkora, přichází Jan Kliment.
     
    47
    Dlouhý aut Traorého odhlavičkoval na roh Ševčík.
     
    48
    Cadu hodně dobře centroval z rohu, míč jen proletěl malým vápnem bez zásahu. Zásah ale dostal Ševčík a je pískáno.
     
    49
    Čmelík výborně naběhl do křídla, jeho přihrávku na malé vápno tísněný Vašulín netrefil, situaci však zavíral Horák, zpracoval si míč a střílel z poměrně velkého úhlu, avšak jen do boční sítě. Staněk tyč dobře kryl, tady by to nejspíš neprošlo.
     
    50
    Sražený centr Plzně, Horák zády posílá míč na rohový kop.
     
    51
    Cadu centroval opět před malé vápno, tam však úřadovala černo-bílá hráč a důrazně odehrála míč až na půlku.
     
    52
    Kliment se ocitl volný na pravé straně, kombinoval s Kopicem, až se míč dostal do středu k úplně volnému Buchovi, který dokonce mohl postoupit několik metrů vpřed a z hranice vápna pálil, ovšem mimo branku.
     
    53
    Šulc se probíjel středem, míč mu utekl a skluzem nohama napřed sestřelil Čmelíka. Rozhodčí Berka okamžitě tasí žlutou kartu a Čmelík musí být ošetřen.
     
    54
    Čmelík bude v pořádku, pokračuje se.
     
    55
    Pudhorocký přehnal snahu na pravém křídle a je pískáno.
     
    56
    Bajza si povodil Chorého a může v klidu rozehrát.
     
    56
    Staněk si na kličku přibíhajícímu Pudhorockému netroufl, ale ve spolupráci s obránci situaci velmi dobře vykombinoval.
     
    57
    Trestný kop Hradce po sražení Horáka Kopicem.
     
    57
    Horákův centr z trestného kopu Viktoriáni do vápna nepustili a rozběhli se do brejku. Pas z pravé strany před branku přizvedl Pudhorocký a dobíhajiící Čmelík odkopává míč do bezpečí. Ale je to těsný roh.
     
    58
    Rohový kop hosté vůbec k ničemu nevyužili a museli se rychle vracet. Po rychlém kontru na levé straně se míč dostal do středu ke Kodešovi, jenž tvrdě vypílil z 25 metrů, ale jen do míst, kde čekal Staněk.
     
    59
    Kopic se hodně zlobí, ale asistent Vlček ukazuje, že se bude kopat od hradecké branky.
     
    60
    Cadu se mohl rozbíhat na levé straně do volného prostoru, stihl homale zakřižovat Čmelík.
     
    61
    Hosté nějakou chvíli hledali cestu k brance, až to zkusili pasem za obranu, ovšem hodně nepřesným.
     
    62
    Hejda vzápětí ostře fauloval Pilaře a dostává žlutou kartu.
     
    62
    Domácí lavička v reakci vyletěla jak čertík z krabičky a také dostává od rozhodčího žlutou kartu. Konkrétně trenér brankářů Tomáš Poštulka.
     
    63
    Plzeň začíná získávat územní převahu, ale Hradec brání velmi pozorně a nepouští soupeře do blízkosti branky.
     
    64
    Šulc byl na pravém křídle dlouho v ofsajdu, velmi dobrá práce domácí obrany.
     
    64
    Střídání v týmu FC Viktoria Plzeň:
    ze hřiště odchází Jan Kopic, přichází Jhon Mosquera.
     
    65
    Viktoria je opět na míči a kombinuje na půlce.
     
    66
    Centr z levé strany letěl do zadní části pokutového území, tam vyskočil nejvýše Horák.
     
    66
    Málem vlastní gól Hradce! Po centru z levé strany byla Hejdova hlavička zablokována, následně se do zakončení snažil probít Chorý, až ho odkopl Ševčík, ale tak špatně, že jen těsně minul levou tyč Bajzovy branky! Rohový kop.
     
    67
    Bucha rozehrál roh mizerně a první hráč na přední tyči placírkou bezpečně odehrává míč do bezpečí.
     
    67
    Střídání v týmu FC Hradec Králové:
    ze hřiště odchází Lukáš Čmelík, přichází Štěpán Harazim.
     
    69
    Pilař faulován Caduem na levém křídle, trestný kop pro Hradec.
     
    70
    Pilař se ujal exekuce standardky, ale ani ze dvou centrů se votroci k žádnému zakončení nedostali.
     
    71
    A vzápětí museli hodně rychle dozadu, kde se hosté řítili v přesile do brejku! Jenže klíčová předfinální přihrávka nebyla úplnmě přesná a bránící hráči dokázali Mosqueru vytlačit z úhlu, ten tak přihrával dozadu.
     
    72
    Střídání v týmu FC Hradec Králové:
    ze hřiště odchází Petr Pudhorocký, přichází Ondřej Šašinka.
     
    73
    Plzeň právě vstřelila branku!
    První opravdu velká šance Viktorky ve druhém poločase znamená vyrovnání! Centr z levé strany zařídil obrovský závar před domácí brankou, Šulcova hlavička z bezprostřední blízkosti byla před brankovou čárou zastavena jedním ze stoperů, ale když už se zdálo, že Hradec vyveze míč, přišla nepřesná přihrávka dopředu, kterou vystihl Robin Hranáč, jeho střelu sice bránící hráči zastabvili, ale míč se odrazil pouze na vápno, kde čekal CADU a za jeho ranou k levé tyči se Bajza jen ohlédl!
    73. CADU - 1:1
     
    76
    A Plzeňnje stále při chuti, snaží se v Hradci urvat vítězství.
     
    77
    Teď však Cadu přehnal agresivitu a je pískán útočný faul.
     
    78
    Pilař se mohl rozbíhat do nadějného brejku, ale pas na něj ve vzduchu hodně brzdil a míč se nakonec snesl na hlavu ne úplně dobře zorientovaného záložníka. Následný odraz si už pohlídal Hranáč.
     
    80
    Horák se po nezakončeném útoku Hradce rychle vracel se sprintujícím Kopicem a dostával se před něj, bylo to však za cenu neustálého přidržování, za což dostává od rozhodčího žlutou kartu.
     
    80
    Další nebezpečná přihrávka z levé strany před hradeckou branku, bránící hráči si nadvakrát dokázaůi poradit.
     
    81
    Mosquera se nestíhal vracet s Kučerou, zezadu ho fauloval a dostává žlutou kartu.
     
    82
    Pilař byl v souboji na pravém křídle přišlápnut na patu, rozhodčím to uniklo.
     
    83
    Dobře postavený Ševčík odhlavičkoval pas dopředu a následně byl faulován Kodeš.
     
    84
    Staněk po delší době musel rozmrznout, Pilař se totiž dostal k centru z levé strany, který se mu tolik nepovedl a míč zamířil ůprávě domrukavic brankáře Plzně.
     
    85
    Hradec bojoval na útočné polovině, ale centr se mu nevydařil a následně Harazim fauloval.
     
    86
    Brejk Plzně, po levé straně utíkal s míčem Cadu, počkal si na z druhé vlny přibíhajícího Buchu, ale s ním se skvěle vrátil Horák a odehrál míč do bezpečí.
     
    87
    Ne však na dlouho. Další pas před branku se odrazil před vápno k Šulcovi, jehož ránu musel krýt Bajza do náruče.
     
    87
    Střídání v týmu FC Hradec Králové:
    ze hřiště odchází Michal Leibl, přichází František Čech.
     
    87
    Střídání v týmu FC Hradec Králové:
    ze hřiště odchází Václav Pilař, přichází Petr Juliš.
     
    88
    Obrovská šance Plzně na strhnutí vedení! Cadu se ocitl úplně sám na levé straně a perfektním centrem našel na přední tyči taktéž nikým nehlídaného Klimenta, jenž však z bezprostřední blízkosti hlavičkoval těsně vedle oné tyče!
     
    89
    Hradec v útoku na pravé straně, ale situaci 2 na 2 v rohu vápna nevyřešil dobře.
     
    90
    Kodeš hodně ostře zajel do Chorého u postranní čáry a dostává žlutou kartu.
    90. Kodeš sestřelil Chorého zezadu, dostal jen žlutou kartu
     
    Hlavní rozhodčí nastavuje 5 minut.
     
    90+1
    Cadu se postavil k trestnému kopu a poslal míč před branku, jenže k centru měl nejblíže Bajza a bezpoečně schoval míč do rukavic.
     
    90+1
    A vyslal okamžitě dopředu Šašinku, Staněk vyběhl daleko před pokutové území a vyřešil to zkušeně.
     
    90+2
    Po zablokované střele Plzně vyrazili domácí ve čtyřech do brejku, nepodařila se jim však průniková přihrávka do pravého křídla.
     
    90+3
    Staněk pod tlakem kopl míč úpouze do autu a rozhodčí jde následně na půlku něco vysvětlovat Chorému s Kodešem.
     
    90+4
    Staněk se skvěle zbavil přibíhajícího Šašinky a zakládá útočnou akci.
     
    90+5
    Ale hradecká obrana drží.
     
    90+5
    Dokonce mohla přijít šance votroků, Juliš však nedokázal přihrát mimo dosah Traorého, jenž zabránil potenciální gólovce.
     
    90+5
    Haarazim ještěb dostává za taktický faul žlutou kartu.
     
    90+6
    Již po vypršení ohlášené doby nastavení centroval z trestného kopu Cadu, míč se odrazil do pravého křídla, odkud přišel další centr, ale ten zamířil přesně do Bajzových rukavic.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    60 minut byl Hradec herně zcela vyrovnaným soupeřem a prvních 15 minut po změně stran Plzni vůbec nic nedovolil. Poté však Viktoria přeci jen začala získávat převahu a hrát nátlakově. A začaly přicházet i šance. Tu první ještě obrana Hejdovi stačila zablokovat, aby si následně dezorientovaný Ševčík málem vstřelil vlastní gól. Z další příležitosti už udeřilo. Jednalo se o dvojitý závar, nejprve Šulc zblízka hlavou netrefil míč mimo dosah posledního hráče na čáře, o deset sekund později se ale odražený míč po střele Hranáče dostal k Caduovi, jenž to trefil z hranice pokutového území výborně k levé tyči a v 73. minutě vyrovnal. Plzeň gól ještě více povzbudil a tlačila se dopředu. Za neustávajícího sněžení si i vypracovala potenciálně vítěznou příležitost, velmi dobře hrající Cadu posadil míč na hlavu střídajícího Klimenta, ten na přední tyči trestuhodně selhal a minul branku. Votroci se snažili hrozit z brejků, ale žádný do nějaké šance nedokázali dotáhnout. V prvním poločase byl o něco lepší Hradec, v posledních 30 minutách byla jasně lepší Plzeň, výsledná remíza 1:1 je poměrně spravedlivým vyústěním utkání hodně slušné úrovně.
     
    To všechno sledovalo v Malšovické aréně 7 818 diváků, a to včetně velmi dobře zaplněného sektoru plzeňských fanoušků.
     
    Statistiky utkání

    Střely na branku 4:4
    Střely mimo 3:5
    Zablokované střely 1:8
    Rohové kopy 2:7
    Ofsajdy 1:1
    Fauly 16:20
    Žluté karty 4:4
     
    Hradec Králové si po remíze upevnil 11. pozici v tabulce se 17 body, ale rád by zamířil výše. K tomu bude mít ideální příležitost za týden v Českých Budějovicích, což pro něj bude klíčový zápas, kterým se může dostat do klidnější pozice, anebo spadnout do problémů v případě porážky. Plzeň opět ztrácí v boji o evropské poháry. Sice přeskočila Mladou Boleslav, která prohrála v Liberci, ale sama byla přeskočena Olomoucí, ta vyhrála v Karviné. Plzeň tak je v neúplné tabulce stále na 4. místě. V příštím kole jede přes celou republiku do Ostravy k důležitému utkání s Baníkem, jenž na ni nyní ztrácí 2 body a v neděli hraje na Slovácku.
    Z Malšovické arény je to vše, děkuji za pozornost. (17:29:21)

    Libor Štěpán

    Branky: 11. Leibl (Kodeš) – 73. Cadu (Šulc)

    Karty:   62. Poštulka (HKR), 80. Horák (HKR), 90. Kodeš (HKR), 90+5. Harazim (HKR) – 45+1. Bucha (PLZ), 53. Šulc (PLZ), 62. Hejda (PLZ), 81. Mosquera (PLZ)


    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 4:4. Střely mimo: 3:5. Rohy: 2:7. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 16:20.
    FC Hradec Králové: Bajza – Ja. Klíma, O. Ševčík, Leibl (87. Čech) – Čmelík (67. Harazim), Kučera, Kodeš (C), Horák – Pudhorocký (72. Šašinka), Pilař (87. P. Juliš) – Vašulín.
    Náhradníci: Vízek – Krejčí st., Hais, Rada, Koubek.

    Trenér: Václav Kotal

    FC Viktoria Plzeň: Staněk – Kopic (64. Mosquera), Hejda (C), Hranáč, Cadu – Traoré, Bucha – Sýkora (46. Kliment), Šulc, Vlkanova (46. Dweh) – Chorý.
    Náhradníci: Tvrdoň, Baier – Paluska, Řezník, Hašek, Holík.

    Trenér: Miroslav Koubek

    Rozhodčí: Berka – Vlček, Pečenka

    Diváci: 7 818
    bahis siteleri