Brazílie – Mexiko 1:2 (kon.)
konec
Brazílie
1:2 (0:1)
Mexiko
Sobota 11.08.2012, 16:00 • Wembley, Londýn • Olympijské hry - muži
Předzápasové kurzy
Sledujte:
     
    Mexičané se stávají poprvé v historii fotbalovými olympijskými šampióny! Klíčovou roli v dnešním finále sehrál Oribe Peralta, jenž brankami v 1. a 75. minutě zajistil Mexičanům nynější zlaté opojení. Brazílii už nepomohlo ani snížení Hulka v úvodu nastaveného času. Svěřencům Maria Menezese ale k úžasnému zdramatizování koncovky zápasu moc nechybělo, čtvrtminutu před koncem avizovaného nastaveného času totiž Oscar ve vyložené pozici hlavou branku přestřelil. (17:56:11)
     
    Konec zápasu.
     
    90+3
    A mohlo být vyrovnáno! Hulk načechral míč na hlavu naprosto osamoceného Oscara, ten ale v obrovské příležitosti hlavou přestřelil mexickou branku! Tady by Corona jen stěží zasahoval.
     
    90+2
    Na druhé straně pronikl přes oba zbývající brazilské obránce Marco Fabian, ale možná poněkud netakticky svojí pumelicí vystřelil míč daleko vedle brazilské branky.
     
    90+1
    Brazílie právě vstřelila branku!
    Po dvaceti sekundách z tříminutového nastavení ještě Brazilci dramatizují koncovku zápasu! HULK dostal přesný pas za mexickou obranu, zbavil se Chaveze a obstřelil padajícího brankáře Coronu!
     
    90
    Do jedné z mála brazilských příležitostí se dral Hulk, ovšem jeho střílená přihrávka nezasáhla žádného ze spoluhráčů a proletěla vedle vzdálenější tyče mexické branky.
     
    89
    Nestor Vidrio je třetím žlutě napomenutým Mexičanem v dnešním zápase.
     
    89
    Marco Fabian se objevil s míčem na levém křídle, vběhl do pokutového území a poté mezi dvěma protihráči neúspěšně pokusil propasírovat míč na Raula Jimeneze.
     
    88
    Neymarovi ustřelil míč od kopaček Enriquez, Mexičané nadále brání velmi spolehlivě.
     
    86
    Následnou střelu ze standardní situace vyslal Marco Fabian přímo do připraveného brankáře Gabriela.
     
    85
    Ze hry je stažen také už takřka nový mexický národní hrdina Oribe Peralta, kterého nahrazuje Raul Jimenez.
     
    84
    Salcido pronikl po levém křídle, když jej jednoznačně fauloval Rafael. Ten si poté z pár centimetrů vyříkával aktuální situaci se spoluhráčem Juanem Jesúsem a trenér Menezes jej okamžitě stahuje ze hry. Do ní vbíhá Lucas Moura.
     
    83
    Po souhře Rafaela s Hulkem se pravý obránce Manchesteru United objevil v pokutovém území zcela osamocený, ovšem posílal svůj pas před branku znovu pouze do prostoru velmi zahuštěného zelenými barvami.
     
    82
    Nápaditý mexický protiútok! Herrera přesnou kolmicí vysunul do pokutového území Peraltu, tomu ještě na druhé straně nabíhal před zívající brankou zcela osamocený Fabian, Peralta by mu zřejmě poslal přihrávku, nebýt výborného zákroku Thiaga Silvy, který Brazílii v poslední chvíli zachránil.
     
    81
    Druhé mexické střídání, Nestor Vidrio nahradil Israela Jimeneze.
     
    81
    Začíná poslední desetiminutovka druhého poločasu, Brazilcům najednou utíká ten zbývající čas zběsilým tempem.
     
    79
    Do střelecké pozice se dral Leandro Damiao, jeho ránu ale srazil Diego Reyes a jednalo se už o několikátou zablokovanou střelu Mexičany. Ti hrají velmi obětavě a především precizně v defenzivě oproti svým dnešním oponentům.
     
    78
    Hector Herrera se z pětadvaceti metrů opřel do míče, ale brazilskou svatyni netrefil.
     
    77
    Po rohovém kopu Brazilců se dral do zakončení Thiago Silva, ale v těžké pozici pouze prodloužil míč daleko mimo mexickou branku.
     
    75
    Mexiko právě vstřelilo branku!
    Zasloužený vývoj zápasu a ORIBE PERALTA už má na věky nakročeno do mexických fotbalových dějin! Celé gólové akci předcházel souboj Marcela s Herrerou, který sudí Clattenburg označil jako nedovolený z pohledu brazilského obránce. Od postranní čáry nacentroval před branku Miguel Ponce a brazilská obrana naprosto zapomněla na osamoceného kanonýra Peraltu, jenž hlavou umístil míč mimo dosah Gabriela!
     
    73
    Už se zase hraje na druhé straně, Neymarova tečovaná pumelice mířila mimo mexickou branku, následný centr Hulka od rohového praporku už žádné ohrožení Corony nepřinesl.
     
    72
    A do třetice vážné ohrožení brazilské branky! Miguel Ponce rozehrál mexický rohový kop na přední tyč, kde byl míč prodloužen před branku, brankář Gabriel nepřesvědčivě vyběhl a byl vyautován ze hry, před Marco Fabianem tak zírala takřka odkrytá brazilská branka, ale mexický záložník ji hlavou přestřelil!
     
    71
    Brazilci znovu výrazně podporují svoji útočnou aktivitu stažením středopolaře londýnského Tottenhamu Sandra, místo nějž vbíhá na trávník Alexandre Pato.
     
    69
    Teď už skutečně Mexičané podruhé dopravili míč do sítě, leč naneštěstí pro ně Brazílii tentokrát zachránil praporek pomezního sudího Simona Becka. Salcido rozehrál do křídla na Herreru, jehož přesný centr do pokutového území z ofsajdové pozice prodloužil do sítě Peralta.
     
    67
    Diego Reyes u postranní čáry fauloval Oscara, následný centr Hulka nenašel žádného z jeho spoluhráčů a Mexičané odvrací míč ke středové čáře.
     
    66
    Zahrozit mohli zase Brazilci, Rafaelův přízemní pas do pokutového území si zpracoval Leandro Damiao, následná střela z otočky ale neprošla k brankáři Coronovi.
     
    64
    Zlaté brazilské naděje zachránila fotbalová paní štěstěna! Druhou minelu v brazilské defenzivě vystřihl kapitán Thiago Silva, jenž ledabyle odkopl míč před napadajícím Fabianem a Marco Fabian mohl běžet vstříc brankáři Gabrielovi, ten mu sice včas vtrhl pod nohy, ale Fabian poté ještě vystřelil z akrobatické pozice a orazítkoval břevno brazilské branky!
     
    62
    Rafael centroval netradičně levačkou, ale nepovedeným pasem před branku nenašel nikoho ze svých spoluhráčů.
     
    60
    Marco Fabian si neporozuměl s Poncem, poslal mu sice zajímavou chytrou přihrávku do pokutového území, ale nejčerstvější fotbalista na trávníku jeho úmysl nepochopil a vydal se jiným směrem.
     
    59
    Po Romulově průniku do pokutového území se míč pro Brazilce šťastně odrazil k osamocenému Neymarovi, ten ale střelou bez přípravy nasměroval míč vysoko nad mexickou branku.
     
    58
    Israel Jimenez nedovoleně seslal k zemi Neymara a stává se druhým žlutým hříšníkem v týmu Mexičanů.
     
    57
    Poprvé střídají Mexičané, ze hry je stažen Javier Aquino a na trávník vběhl před zápasem zmíněný Miguel Ponce.
     
    56
    Neymar už je zase při fotbalových choutkách a pokusil se vtrhnout mezi dvěma protihráči do pokutového území, tam se ale neprosadil k zakončení.
     
    55
    Neymar už se zdá být v pořádku a ve hře se může pokračovat.
     
    53
    Oscar si na levém křídle narazil míč s Marcelem, odcentroval, ale před brankou kraloval José de Jesús Corona a s vyboxováním míče ještě loktem sestřelil Neymara. Ten se po tvrdém K.O. těžce zvedá z trávníku.
     
    52
    Znovu se Brazilci po zisku míče okamžitě vydali vstříc mexické brance, kolmice Oscara tentokrát přistihla v postavení mimo hru Neymara.
     
    50
    Čtvrtý rychlý brazilský útok v druhém poločase. Neymar si narazil míč s Leandrem Damiaem, vnikl do pokutového území, ale jeho střelu srazil Diego Reyes a Corona následně míč ukryl do svých rukavic.
     
    49
    Střílený centr Oscara přeletěl Leandra Damiaa a míč bezpečně pokryl brankář Corona.
     
    48
    Brazilci jsou po změně stran při útočné chuti, rána Neymara z pětadvaceti metrů přeletěla nad mexickou svatyní.
     
    47
    Míč si postavil právě Hulk, který se pokusil z úhlu ohrozit Coronu, jeho rána však k mexickému brankáři neprošla.
     
    46
    Brazilci se pokusili napodobit soupeře a skórovat hned v samém úvodu druhého poločasu, zatím však vybojovali pouze žlutou kartu pro Diega Reyese po jeho zákroku na Hulka a standardní situaci v bezprostřední blízkosti mexické branky.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Po úvodním dějství olympijského turnaje fotbalistů Mexičané nečekaně vedou 1:0. Po velikém zaváhání Rafaela da Silvy udeřil už v osmadvacáté sekundě zápasu Oribe Peralta. Mexiko se tím z jediné své střely mířící mezi tři tyče ujalo vedení.

    Bezkrevné brazilské hře v úvodní půlhodině výrazně pomohla změna v sestavě, kdy trenér Menezes v 32. minutě stáhl Alexe Sandra, nahradil jej Hulkem a ten hru svého týmu pořádně oživil. Právě on byl také nejblíže k vyrovnání, ale s jeho parádní ránou si dokázal brankář Corona poradit. Za očekáváním zatím výrazně zaostávají Leandro Damiao i Neymar.
     
    První poločas skončil.
     
    45+2
    Neymarova přízemní střela minula bližší tyč mexické svatyně.
     
    45+1
    Sedmatřicetiletý a už osm let v nejvyšší anglické soutěži působící sudí Clattenburg k úvodním pětačtyřicet minutám přidá dvě nastavené.
     
    45+1
    Neymarův centr ze standardní centr pouze jemnou tečí posunul vedle mexické branky Romulo.
     
    45
    Brazilci obklíčili Mexičany v jejich pokutovém území, po přenesení hry z pravé strany byl střílený centr Marcela sražen k Hulkovi, ten hlavou pouze posunul míč do rukavic brankáře Corony.
     
    44
    Hra se začíná kouskovat, dalším nedovoleným prohřeškem se v souboji s Neymarem provinil Marco Fabian.
     
    42
    Marcelo poslal k zemi Oribe Peraltu a sudí Clattenburg poprvé dnes vytahuje ze své kapsy kartu žluté barvy, v neprospěch před chvílí zmíněného vlasatého fotbalisty.
     
    41
    Další nadějná brazilská souhra! Oscarův pas do pokutového území Leandro Damiao posunul přímo proti noze Marcelovi a zároveň basketbalovou clonou mu udělal prostor ke střele, pořádně útočný obránce Realu Madrid ale netrefil mexickou branku.
     
    40
    Oribe Peralta vybojoval faul Sandra ve středovém kruhu, ten poté marně signalizoval k anglickému sudímu, že hrál balón.
     
    39
    Z dobrých pětadvaceti metrů natáhl k falšované střele Hulk a brankář Corona měl plné ruce práce, aby štiplavou ránu dokázal vyrazit! Navíc musel rychle vstát, aby zneškodnil dorážku Leandra Damiaa. Ale krásný fotbalový moment z Hulkovy kopačky.
     
    38
    Fotbalovou báseň předvedli při své souhře Oscar s Marcelem, druhý jmenovaný narazil svému spoluhráči míč patičkou a uvolnil jej v pokutovém území, Oscar ale brazilskou akci příliš překombinoval a místo střely volil velmi nepřesnou přihrávku.
     
    37
    Darvin Chavés nepřesným odkopem spíše pouze odevzdal míč soupeři a vykopávat od své branky bude teprve devatenáctiletý brazilský brankář.
     
    36
    Po přiťuknutí Aquina se do míče pořádně opřel zkušený Carlos Salcido, ale brazilskou branku netrefil.
     
    34
    Marco Fabian nikým nerušen proběhl útočnou polovinou, našel si střelecký prostor, ale z dvaadvaceti metrů přestřelil brazilskou branku.
     
    32
    Brazilci poprvé střídají, Mario Menezes už se současnou základní jedenáctou ztratil trpělivost a sáhl tak k výměně hráčů, která se nabízela už před utkáním. Stažen je Alex Sandro a nahrazuje jej kanonýr portugalského Porta Hulk.
     
    31
    Neymar hledal rychlejší přízemní přihrávkou Oscara, ten si ale nedokázal míč zpracovat a rozehrávat tak může brankář Corona.
     
    30
    Leandra Damiaa sestřelil Diego Reyes a brazilský trenér Menezes se marně hlasitě dožadoval udělení žluté karty mexickému stoperovi.
     
    29
    Mexičané zatím velmi obětavě brání, dokázali si bezpečně poradit i s dalším brazilský pokusem o ohrožení jejich pokutového území.
     
    27
    Romulův dloubáček do pokutového území směroval na Neymara, toho v osobním souboji předskočil Diego Reyes a navíc brazilský míčový kouzelník byl v ofsajdové pozici a Mexičané tak budou rozehrávat z klidu.
     
    27
    Salcidova sražená střela doskákala k brazilskému brankáři Gabrielovi.
     
    26
    A také další souhra Neymara s Oscarem postrádala veškerou přesnost a za mírného pískotu fanoušků bude od své branky vykopávat Corona.
     
    25
    Na brazilské kopačky se neustále vkrádá velké množství nepřesností, teď Marcelo pasem po levé straně hřiště opět pouze nasměroval míč do zámezí.
     
    23
    Proti Neymarovi se nedovoleně provinil Herrera, u míče zůstanou Brazilci.
     
    20
    Leandro Damiao z levého křídla přihrál přesně na nohu před branku Oscarovi, ten ránou z otočky ale mířil pouze do připraveného brankáře José de Jesúse Corony.
     
    19
    Střele Chaveze z dobrých pětadvaceti metrů ale chyběla potřebná razance a nenašla si cestu až k brankáři Gabrielovi.
     
    18
    Po přechodu do ofenzivy byl Marco Fabian nedovoleně atakován Juanem Jesusem a Mexičané dostávají příležitost zajímavé standardní situace.
     
    18
    Po centru Oscara od rohového praporku si před brankou pomohl hrou rukou Leandro Damiao a to neuniklo pozornosti zkušeného anglického sudího Clattenburga.
     
    17
    Romulo si z pravého křídla posunul míč do pokutového území, vybojoval ale pouze rohový kop.
     
    16
    Sandro nedostal úplně ideální přihrávku do středu pole od stopera Juana Jesuse a byl odzbrojen od míče dvěma protihráči, naštěstí pro Brazilce z toho nevyplynul rychlý mexický kontr.
     
    14
    Na pravé křídlo si znovu zabíhal Oribe Peralta, padesátimetrový pas Diega Reyese však neměl šanci dostihnout.
     
    13
    Brazilci si vypracovali první standardní situaci v hloubi útočné poloviny, Neymarův centr ale Thiago Silva pouze nadrazil vysoko nad mexickou svatyni.
     
    12
    Miel měl plné ruce a nohy práce s ubráněním Leandra Damiaa a tak raději ještě před brankářem Coronou míč odkopl daleko do zámezí.
     
    11
    Po dlouhém pasu Miera byl Herrera přistižen v ofsajdovém postavení.
     
    10
    Aquino se pokusil protáhnout mezi dvěma protihráči, Rafael jej musel zastavit za cenu nedovoleného zákroku.
     
    8
    Mier zaváhal při rozehrávce a nabídl soupeři první útočnou akci, tu ale brzy ukončil Alex Sandro nepřesnou přihrávkou směřující na Neymara.
     
    7
    Aquino se pokusil vysunout do pokutového území Peraltu, ale poslal svému spoluhráči nepřesný pas.
     
    6
    Sandro ostřejším skluzem sestřelil k zemi Jimeneze, rozehrávat budou Mexičané.
     
    3
    Šokovaní Brazilci se nadále potýkají s přesností v rozehrávce a marně se snaží ve středu hřiště i třikrát za sebou přesně přihrát.
     
    1
    Mexiko právě vstřelilo branku!
    Šokující úvod zápasu! U postranní čáry Mexičany dobře napadaný Rafael nevěděl co s rozehrávkou, tak vymyslel tu nejkatastrofálnější variantu s přihrávkou do středu hřiště, Jeho úmysl snadno vystihl Aquino a po jeho přistrčení míče už v osmadvacáté sekundě ORIBE PERALTA přízemní ránou z osmnácti metrů překonal Gabriela!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    V základních sestavách se na obou stranách objevují překvapení. V té brazilské je tedy jediné, když pouze na lavičce náhradníků začne zápas kanonýr Porta Hulk, místo nějž se v sestavě objevuje Alex Sandro. Ten obvykle působí na postu levého obránce, kde má stabilní místo opora Realu Madrid Marcelo, tak uvidíme, který z nich bude mít podstatně větší útočné kompetence a bude se pohybovat spíše na levém křídle. Na hrotu by měl nastoupit Leandro Damiao.

    V základní jedenáctce Luise Fernanda Teny pak chybí tradiční opory jako Javier Cortés nebo Miguel Ponce. Pouze mezi náhradníky pak finálový zápas zahájí i zmiňovaný jediný krajánek v týmu, Giovanni Dos Santos.
     
    Úvodní sestavy:

    Brazílie: Gabriel - Rafael, Thiago Silva, Juan, Marcelo - Sandro, Romulo - Neymar, Oscar, Alex Sandro - Leandro Damiao

    Mexiko: Corona - Reyes, Chavez, Mier, Salcido - Fabian, Aquino, Herrera, Enriquez, Jimenez - Peralta

    Rozhodčí: Clattenburg - Child, Beck (vš. Velká Británie).
     
    Hostitel příštích olympijských her, Brazílie, napjatě očekává první ze dvou "svých" dnešních velkých finále, před volejbalistkami ještě dostávají přednost fotbalisté, kteří ve své cestě na zlatem budou mít posledního soupeře v Mexiku, příjemný večer při sledování skvělé fotbalové bitvy.

    BRAZÍLIE

    "Kanárci" byli už před šampionátem považování za největšího favorita turnaje. Nejvíce jim měli sekundovat domácí Britové s Ryanem Giggsem, Španělé s Juanem Matou nebo Uruguajci s hvězdným útočným duem Suarez - Cavani. Nikdo z nich se ale neprobil ani mezi čtyři nejlepší a jediní Brazilci z této party se tak představí v dnešním finále na Wembley.

    Výběr kolem budoucí fotbalové superhvězdy Neymara učinkoval v základní skupině C, kterou vyhrál s plným počtem bodů a shodně třemi vstřelenými brankami v každém zápase. Ve vyřazovacích duelech Brazilci na svůj gólový průměr úctyhodně navázali, když ve čtvrtfinále zdolali Honduras 3:0 a v semifinále v Manchesteru pod dohledem sudího Pavla Královce zvítězili nad Jižní Koreou 3:0. Na první branku středopolaře Romula navázal dvěma brankami Leandro Damiao. Útočník neustále šlapající v patách Neymarovi, co se týká publicity, ale možná dokonce podobně kvalitní fotbalista.

    MEXIKO

    Mexičané se letos dočkali první fotbalové medaile ve své olympijské historii. Z dosavadních čtyř účastí si dosud nejlépe vedli v roce 1996, kdy v Atlantě obsadili čtvrté místo. Trenér Luis Fernando Tena má k dispozici výběr plný zajímavých hráčů z nejvyšší domácí soutěže. Jedinou výjimkou je Giovanni Dos Santos z londýnského Tottenhamu.

    Základní skupinu B Mexiko rozehrálo bezbrankovou remízou s Jižní Koreou, navázalo na ni vítězstvím 2:0 nad Gabunem, právě Dos Santos tehdy vstřelil obě branky a postup Mexičané potvrdili vítězstvím 1:0 nad Švýcarskem. Oproti Brazilcům měli Mexičané jednu zajímavou výhodu, všechny zápasy vyřazovací fáze odehráli tady na Wembley. Ve skvělém čtvrtfinále zdolali Senegal 4:2 po prodloužení, když soupeř dokázal v druhém poločase dotáhnout dvoubrankové manko. V semifinále pak Mexičané zdolali Japonsko 3:1, oba zápasy na Wembley vidělo přes 80 tisíc lidí a dnes by dokonce mělo být vyprodáno, tedy okolo 90 tisíc.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 90+1. Hulk - 1. Peralta, 75. Peralta

    Karty:   42. Marcelo (BRA) - 46. Diego Reyes (MEX), 58. Jimenez (MEX), 89. Vidrio (MEX)


    Brazílie: Gabriel - Rafael, Thiago Silva, Juan, Marcelo - Sandro (71. Pato), Romulo - Neymar, Oscar, Alex Sandro (32. Hulk) - Leandro Damiao
    Mexiko: Corona - Chavez, Reyes, Mier, Salcido - Fabian, Aquino (57. Ponce), Herrera, Enriquez, I. Jimenez (81. Vidrio) - Peralta (85. R. Jimenez)

    Rozhodčí: Clattenburg - Child, Beck (vš. Velká Británie)
    bahis siteleri