Švýcarsko – Německo 3:5 (kon.) | Švédsko – Česko 4:0 (kon.) | USA – Finsko 3:0 (kon.)
konec
Švédsko
4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Česko
Pondělí 08.04.2013, 18:00 • Nepean Sportplex, Ottawa. • Mistrovství světa žen
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Krásný den z Kanady, Češky dnes v Ottawě čeká zápas o přežití. Se Švédskem prohrávají v sérii hrané na dva vítězné zápasy 0:1. Pokud dnes uspějí, vynutí si rozhodující klání. V opačném případě po premiérové sezoně v elitní skupině sestoupí.
     
    Svěřenkyně trenéra Karla Manharta dokázaly soupeřky ze severu Evropy na šampionátu jednou porazit, hned v zahajovacím střetnutí favorita zaskočily a zvítězily 3:2. Byla to však prozatím jediná česká výhra, partě kolem kapitánky Polenské se už v dalších bitvách nedařilo. Prohrály s Německem i Ruskem.
     
    Češky neslavily ani v prvním zápase o udržení, který po dramatickém průběhu dokráčel za stavu 1:1 až do samostatných nájezdů. V nich si vedly úspěšně Tři korunky, utkání zvrátily na svojí stranu a mají první mečbol. Český tým už nemůže na nic čekat, karty jsou rozdány jasně.
     
    Hráčky v neděli lehce potrénovaly, kouč Manhart se snažil naladit své svěřenkyně na pozitivní vlnu. Odpoledne dostal tým volno a dnes již vyhlíží k rozhodující bitvě. Zvládne český výběr psychicky náročný souboj?
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: Grahnová (Lizanaová) – Hedinová, Bäckmanová, Fällmanová, Olofssonová, Nevalainenová, Anderssonová, Bäcklinová – Westerová, Johanssonová, Borgqvistová – Asserholtová, Winbergová, Löwenhielmová – Eliassonová, Grahmová "C", Blomová – Holmlövová, Ostbergová, Hedengrenová – Carlssonová.

    Česko: Lhotská (Bečevová) – Tejralová, Polenská "C", Herzigová, Horálková, Flachsová, Lásková, Kolowratová, Fialová – Křížová, Povová, Mrázová – Chmelová, Manhartová, Přibylová – Studentová, Holešová, Kaplanová – Lédlová, Vanišová, Vopravilová.

    Rozhodčí: Bordelauová (CAN) – Connollyová (USA), Johnsonová (USA).
     
    Týmy už jsou nastoupeny na ledové ploše. Švédky v tradičních žluto-modrých dresech, soupeř v červeném.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:33
    Češky odstartovaly aktivně. Mrázová se prosmýkla podél mantinelu a procpala kotouč před brankoviště, do volného puku ihned praštila Křížová. Ze strany však trefila jen beton brankářky.
     
    01:19
    Další českou střelu si připsala Přibylová, Grahnová ale puk míří doprostřed brány pohodlně lapila. Na druhé straně musela poprvé zasahovat Lhotská po pokusu Winbergové.
     
    02:35
    Hraje se hodně svižně, české hokejistky přitvrdily v osobních soubojích. Manhartová teď za vlastní brankou narazila na mantinel Ostbergovou, nakonec ale našim hráčkám nevyšla rozehrávka – zakázané uvolnění.
     
    03:58
    Tři korunky si zahrají první přesilovku. Dvě minuty za hákování dostala Lásková.
     
    04:39
    Švédky drží pásmo, důrazná Grahmová několikrát napřáhla na modré čáře. Ani jednou ovšem Lhotskou neprověřila, střely mířily mimo nebo je zastavily obránkyně.
     
    05:59
    Horálková vyhodila, český tým je už v plném počtu. Oslabení ustál bez větších komplikací.
     
    07:14
    Češky aktivně napadají rozehrávku soupeřek, dvakrát dokonce vybojovaly také kotouč. Ovšem vzápětí jej po zbrklé přihrávce opět ztratily.
     
    08:14
    V početní převaze si poprvé zahrají také hráčky v červených dresech. Olofssonová vyfasovala menší trest za držení, ve středním pásmu přibrzdila aktivní Chmelovou.
     
    09:03
    Češkám vázne kombinace. Přihrávky jsou příliš prudké a nepřesné, Grahnová ještě nemusela zasahovat. Seveřanky už dvakrát vyhodily přes všechny čáry.
     
    10:15
    Švédsko v pěti, parta kolem kapitánky Polenské zahrála přesilovku mizerně. Nedostala se k ani jednomu střeleckému pokusu.
     
    11:29
    Tři korunky naopak hrají přímočaře a mohly dokonce slavit první branku. Winbergová se uvolnila v mezikruží a její střelu z nadějné pozice musela hasit pohotová Lhotská, po dorážce se ještě natahovala Johanssonová. Na poslední chvíli jí ale zablokovala hůl soupeřka.
     
    12:09
    Na opačné straně ledového oválu pálila z dálky Polenská. Její střela měla potřebnou razanci, ovšem chyběla přesnost. Grahnová letící puk viděla a zastavila na hrudi.
     
    13:56
    Borgqvistová na Asserholtovou a Švédky mohly poprvé udeřit. Kotouč po střele druhé jmenované z pravého kruhu zazvonil o tyčku české brány. Manhartovy svěřenkyně nedokázaly uklidit snadný puk do bezpečí a málem byly potrestány.
     
    13:56
    Česká přesilovka, Westerová se provinila hákováním a už sedí na trestné lavici.
     
    15:11
    Švédky jsou pod tlakem, český výběr tentokrát sokyně zatlačil. Grahnová měla co dělat, aby svým betonem vytěsnila jemnou teč dobře postavené Mrázové.
     
    16:34
    Seveřanky hrají v plném počtu a na Češky se opět usmálo štěstí. Westerová byla ve středním pásmu rychlejší než protihráčky a zprava najížděla sama na branku. Nic nevymýšlela, na Lhotskou se snažila vyzrát prudkou střelou švihem. Puk prolétl těsně vedle.
     
    18:33
    Švédky poslaly kotouč na zakázané uvolnění, Grahnová musela vzápětí být v pozoru. Holešová si rovnala puk na holi, ale svůj pokus namířila vedle brány.
     
    18:45
    Dvě minuty za hru tělem v ženském hokeji dostala Asserholtová. Češky si zahrají proti čtyřem. V první části už potřetí.
     
    19:48
    Křížová si vyměnila dvě přihrávky s Mrázovou, následně ale o černou pryž přišla. Hedengrenová získala puk na svoji hůl a poslala ho na opačnou stranu ledové plochy.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Po dvaceti minutách je stav bezbrankový. Švédky měly více gólových příležitostí, ale ani jednu nedokázaly využít. Jinak sledujeme poměrně vyrovnaný hokej, na českém týmu je částečně znát také nervozita z důležitého střetnutí. Hráčky občas zkazí jednoduchou kombinaci, zatím se však drží statečně.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:46
    Češky dohrávaly přesilovou hru, avšak soupeř je už kompletní. Od modré čáry vypálila Tejralová a Grahnová si připsala úspěšný zákrok.
     
    21:45
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Tři korunky jdou do vedení, brankářka Lhotská byla na švédský tlak na brankovišti krátká. Dvě střely z těsné blízkosti zneškodnila, ale vleže už nedosáhla na střelu dorážející LISY HEDENRENOVÉ. Asistence: Olivia Carlssonová, Pernilla Winbergová – 1:0.
     
    23:02
    Český tým se navíc bude opět bránit, menší trest za podražení si odpyká Herzigová.
     
    24:48
    Borgqvistová zavezla kotouč zpět do českého pásma, do puku se nakonec opřela Grahmová. Švédská kapitánka diriguje přesilové hry svých spoluhráček od modré čáry, její dělovku tentokrát zastavila Lhotská vyrážečkou.
     
    26:17
    Česko už hraje v plném počtu, po komerční přestávce se bude vhazovat ve středním pásmu. Seveřanky po úvodní trefě ožily, Češky se ze sevření vymaňují těžce.
     
    27:23
    Přibylová zrychlila v pravý čas, přihrávku od spoluhráčky už však převzala v ofsajdu. Hra je opět přerušena.
     
    27:59
    Povová se snažila překvapit Grahnovou. Z rohu kluziště vybruslila až do spodní části pravého kruhu, odkud mířila do horní poloviny branky. Gólmanka se ale zaskočit nenechala, ke své tyčce se přitiskla včas.
     
    29:07
    Bäcklinová napřáhla na modré čáře a puk srazily blokující obránkyně. Nicméně Švédky opět přidaly, většinu času tráví v útočném pásmu. Lhotská musí být stále připravena.
     
    29:56
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Hráčky v žlutomodrých dresech už mají náskok dvou branek. Borgqvistová našla v mezikruží volnou LINU WESTEROVOU, jež měla dostatek času na to, aby přesně zamířila a poslala puk na beton brankářky. Asistence: Anna Borgqvistová – 2:0.
     
    30:15
    Další obrovská šance Švédek, které mohly bleskově navýšit své vedení. Ostbergová uháněla sama na branku, ale Lhotskou svými kličkami nepokořila. Brankářka udržela svůj beton na ledě, pomocí kterého střelu protihráčky ze strany vyrazila.
     
    31:59
    A znovu! České obraně tentokrát uprchla Holmlövová, ovšem ani ona v přímém souboji s Lhotskou neslavila. Švédská útočnice navíc ani netrefila bránu.
     
    33:56
    Češky se mají šanci dostat brzy zpět do zápasu. Hedengrenová narazila na mantinel soupeřku a dostala dvě minuty za bodyček.
     
    35:35
    Svěřenkyně Karla Manharta v početní převaze tápou. Dvakrát poslaly puk na zakázané uvolnění, před švédskou svatyní se zatím ohřály maximálně na několik vteřin.
     
    35:57
    Hedengrenová je zpět na ledě a Tři korunky jsou kompletní, Češky si tuto přesilovku rozhodně za rámeček nedají.
     
    36:23
    Za hrubost si jde odpočinout Povová, výhodu jedné hráčky v poli mají tentokrát hokejistky ze severu Evropy.
     
    37:50
    Švédsko má velký tlak. Eliassonová nejprve svoji pumelicí málem přerazila hůl blokující protihráčce, vzápětí už její rána prošla a Lhotská musela předvést svůj reflex. Puk hbitě sebrala do lapačky.
     
    39:04
    Situaci dvou proti dvěma teď vyřešily české hráčky dobře. Přihrávka Grahmové na najíždějící si spoluhráčku na levý kruh neprošla. Češky jsou již na ledě v pěti.
     
    39:46
    Přibylová pálila v tísni od mantinelu, její střela nemohla Grahnovou ohrozit. Kotouč pouze orazítkoval její pravý beton.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Švédky vstřelily v prostřední části dvě branky a jsou dvacet minut od vítězství. České hráčky už mají smyčku kolem krku utaženou hodně těsně, musí minimálně vyrovnat. Ale prosazují se hodně těžce.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:32
    Mrázová poslala v nouzi kotouč ze středního pásma až za švédskou svatyni. Zakázané uvolnění, vhazuje se po levici Lhotské.
     
    41:49
    Eliassonová vlétla do pásma, zpětnou přihrávkou ještě hledal spoluhráčku. Puk ale trefil Studentovou do brusle a celá švédská akce skončila.
     
    42:54
    Polenská to teď nemyslela vůbec špatně! Viděla, že má Grahnová zakrytý výhled a z dálky puk před její klec prudce nahodila. Ovšem pozorná brankářka dokázala zakročit vyrážečkou.
     
    44:08
    Lásková si odsedí dvě minuty za podražení. Švédky měly ponechanou výhodu a Holmlövová se dostala i do samostatného úniku. Hlavní rozhodčí ale přerušila hru, byť se Češky puku nedotkly. Švédská část publika hlasitě bučí, Seveřanky protestují. Na celé situaci už ale nic nezmění.
     
    46:00
    Holešová vyhodila, puk je ve středním pásmu. České hráčky vysoko napadají a Tři korunky se nemohou na delší čas usadit v pásmu.
     
    47:22
    Česko hraje v plném počtu, čiperná Křížová setřásla atakující protihráčku a zleva se jí podařilo i vypálit. Mířila mezi betony, jenže Grahnová šla k zemi včas.
     
    48:34
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    S českými nadějemi už to vypadá bledě. Seveřanky vedou 3:0 a zápas mají navíc jasně pod kontrolou. Před JOHANNOU OLOFSSONOVOU se otevřel prostor, kterého dokázala švédská obránkyně využít. Mezi kruhy zamíchala pukem a poslal jej k pravé tyči. Asistence: Anna Borgqvistová.
     
    49:27
    Polenská si počínala za hranici pravidel, za podražení jí hlavní sudí vykázala ze hry. Češky se budou opět bránit.
     
    50:19
    Počet hráček mezi mantinely se však vyrovná, menším trestem bylo oceněno také hákování Holmlövové.
     
    52:04
    Český icing, pas Herzigové nenašel žádnou hokejistku v červeném. Svěřenkyně kouče Manharta už se trápí.
     
    53:09
    Lédlová teď obětavě padla do střely Olofssonové. Českou hráčku zasáhl puk do helmy, chvíli se otřesená svíjela na ledě. Už ale odklouzala na střídačku, kde je v péči lékařů.
     
    54:43
    Pokus Tejralové švédskou gólmanku nepozlobil, Grahnová sebrala puk do lapačky a stále drží čisté konto. Upřímně řečeno, moc ošemetných situací zatím řešit nemusela.
     
    56:31
    Češky začínají hrát na riziko. A začíná to přinášet ovoce, tedy alespoň v podobě získaného pásma a narůstajícího náporu. O kotouč se ovšem nyní bojuje převážně u hrazení.
     
    57:57
    Vanišová poslala obloučkem puk na Grahnovou a míří střídat. Na led jdou čerstvé síly.
     
    58:16
    Vhazování před švédskou brankou. Český kouč Manhart si vyžádal oddechový čas, Lhotská už je na střídačce a místo ní je v pásmu šestá hráčka!
     
    59:02
    Asserholtová ujížděla na prázdnou bránu, Manhartová ji zastavila jen za cenu faulu a jde si odpočinout na trestnou lavici. Buly před Lhotskou, je rozhodnuto.
     
    59:35
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Švédky ještě přidávají čtvrtý zásah. Winbergová poslala milimetrově přesný pas před brankoviště, kde se ELIN HOLMLÖVOVÁ prosadila i přes českou obránkyni a svoji brankou pečetí vítězství Tří korunek. Asistence: Pernilla Winbergová – 4:0.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    Je konec, České hokejistky prohrály v druhém zápase o udržení se Švédkami 0:4 a po premiérové sezoně v elitní skupině MS sestupují do první divize. Z Ottawy přeji příjemný zbytek dne. (20:15:44)
    Marken.cz

    Lukáš Šonský

    Branky a nahrávky: 22. Hedengrenová (Carlssonová, Winbergová), 30. Westerová (Borgqvistová), 49. Olofssonová (Borgqvistová), 60. Holmlövová (Winbergová)


    Švédsko: Grahnová (Lizanaová) – Hedinová, Bäckmanová, Fällmanová, Olofssonová, Nevalainenová, Anderssonová, Bäcklinová – Westerová, Johanssonová, Borgqvistová – Asserholtová, Winbergová, Löwenhielmová – Eliassonová, Grahmová "C", Blomová – Holmlövová, Ostbergová, Hedengrenová – Carlssonová.
    Česko: Lhotská (Bečevová) – Tejralová, Polenská "C", Herzigová, Horálková, Flachsová, Lásková, Kolowratová, Fialová – Křížová, Povová, Mrázová – Chmelová, Manhartová, Přibylová – Studentová, Holešová, Kaplanová – Lédlová, Vanišová, Vopravilová.

    Rozhodčí: Bordelauová (CAN) – Connollyová (USA), Johnsonová (USA).

    Diváci: 604
    bahis siteleri