Nový Zéland – Izrael 6:3 (kon.) | Bulharsko – Čína 3:10 (kon.) | Mexiko – Jihoafrická rep. 4:1 (kon.)
konec
Nový Zéland
6:3 (1:1, 3:1, 2:1)
Izrael
Pondělí 13.04.2015, 13:00 • Grandwest Ice Arena, Kapské Město • Mistrovství světa - II. B Divize
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:00.
     
    Vítejte u onlajn přenosu ze zcela exotické destinace pro hokej. Jihoafrická republika hostí po nejsledovanějším MS sportu – ve fotbale – také hokejový šampionát druhé divize skupiny B, tedy té druhé nejnižší, kterou tento kolektivní zimní sport nabízí. V Grandwest Ice Areně v Kapském Městě odstartují boje o postup do A skupiny II. divize právě tímto utkáním. Střetnou se Nový Zéland a Izrael.
     
    Kapské Město ovšem můžeme v globálu považovat za Mekku jihoafrického hokeje, jelikož se tam koná za posledních pět let již třetí šampionát, ač předešlé dva byly dějištěm právě skončené třetí divize. A že domácí prostředí reprezentaci Bafana Bafana svědčí. V obou případech se radovali z postupu o stupínek výše.
     
    Nový Zéland
    Pozice v IIHF žebříčku: 38. místo

    Novozélandský hokej se učí především od svých kontinentálních partnerů. Klokani z Austrálie mají na zemi s neuvěřitelnou krajinou velký vliv, ale rugby a All Blacks je hold někde jinde, a tak Nový Zéland působí v druhé nejnižší divizi MS. Tam postoupila země, jež se dělí na dvě části (severní a jižní), v roce 2009 z poslední divize na domácím šampionátu. Od té doby se v ní drží, respektive sestoupila v rámci skupin na MS na Islandu do B skupiny, kde působí do nynějška.

    Novozélandská hokejová soutěž se oficiálně jmenuje "New Zealand Ice Hockey League". Vznikla v roce 2005 za účelem zvýšení konkurence v rámci země a také světového měřítka. Nedá se v ní nijak zbohatnout, je totiž ryze amatérská. K přiblížení herního systému. Soutěž hraje celkem pět týmu, které reprezentují tři regiony, v nichž se hraje hokej – Auckland, Canterbury a jižní regiony. Hraje se v chladnější měsících na jižní polokouli, tedy od května do srpna. Po odehrání šestnácti kol následuje finále, v němž se utkají dva nejlepší týmy základní části.
     
    Izrael
    Pozice v IIHF žebříčku: 34. místo

    Země tří náboženství a věčných válek a sporů je o čtyři místa výše v žebříčku než jejich úvodní soupeř. Od roku 2001 v novodobé historii izraelského hokeje najdeme také největší úspěch vůbec. V roce 2005 postoupil stát se šesticípou hvězdou v národním znaku do první divize, tudíž pod elitní skupinu MS, jíž obývají hokejové velmoci.

    Výprava v modro-bílém však na turnaji ve Francii výkonnostně zaostávala, což byl důvod, že se o rok později už opět utkávala na šampionátu v B skupině na půdě jihokorejského Soulu. Co se loňského MS týče, tak vězte, že Izrael sestoupil z A skupiny B divize. Paradoxně to bylo na půdě srbského Bělehradu, kde právě v roce 2005 slavili svůj největší úspěch. Návštěvníci z rodiště Ježíše Krista tak plánují vydat co nejvíce sil na návrat zpět o krok výše.

    Co se týče klubového hokeje v Izraeli, tak víme, že se na půdě této země hrají dvě ligy. Tou nejvyšší je IHFI Ice Senior Top Division, druhá liga se pak nazývá IHFI Ice Senior National Division. V obou případech se jedná o sedmičlenné soutěže.
     
    Vzhledem k tomu, že ani jedna z reprezentací nedodala sestavy dosud dnešní sestavy k dispozici, tak pro tuto chvíli víme, že do branky Nového Zélandu se postavil od začátku Richard Parry (NZL), izraelskou klec stráží Boris Amromin (ISR).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    01:48
    Hned v úvodu utkání mají hráči od protinožců šanci na otevření skóre, vyloučen je izraelský veterán Ran Oz (ISR), jenž za dva roky oslaví čtyřicáté narozeniny.
     
    03:48
    Novozélandský tým vede na střely prozatím 7:0, izraelský strážce svatyně Amromin má hodně propocenou masku již krátce po startu utkání. Ale přesilovku vychytal.
     
    05:57
    Výhoda také pro Izrael, vyloučen je George Coslett (NZL) na dvě minuty za hákování.
     
    06:56
    Izrael právě vstřelil branku!
    Celkem devětapadesát sekund trvala první poetní výhoda země věčných bojů a nepokojů, až to na sebe vzal SERGEJ FRENKEL a posílá tak svůj tým do vedení. Bez asistence.
     
    08:10
    Nový Zéland právě vstřelil branku!
    Z vedení se ale Izrael netěšil dlouho. S odpovědí čekal novozelándský národní tým něco přes minutu. Potom si dvojice NICHOLAS HENDERSON a Dale Harrop vyměnili kotouč a prvně jmenovaný srovnal děj prozatímního průběhu utkání. Asistence: Dale Harrop.
     
    Až nyní jsou k dispozici sestavy obou mužstev.


    Úvodní sestavy:

    Nový Zéland: Parry (Pine-Murphy) – Lawrence, Frear, Haines "C", Sandoy, A. Hay, Wannamaker, Coslett, Tappin – Henderson, Heyd, Cox "C" – Harrison, Harrop "A", Challis – Attwell, Chai, J. Hay – Macharg, Burns, Apps.

    Izrael: Amromin (Loginov) – Kniter, Botbol "A", Maaravi, Rosenthal, Oz, Avneri, Levy – Mazour, Frenkel "A", Pyškin – Spektor, Aharonovič, Vainshtein – Ben Tov, Horowitz, Golodnizkyj – Harosh, Greenberg.

    Rozhodčí: Tomáš Orolín (SVK) – Vytautas Lukosevičius (LTU), Marc-Henri Progin (SUI).
     
    15:42
    Další výhoda je tu, znova pro Izrael. Vyloučen je hráč na klubové scéně patřící jednomu z nejslavnějších novozélandských týmů Canterbury Red Devils Bradley Apps na dvě minuty za vražení.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Je za námi první třetina zcela vyrovnaného hokeje, což je tak trochu překvapení, neboť loni sestoupivší Izrael měl být mírným favoritem, což se zatím zcela nepotvrzuje. Novozélandská reprezentace ukazuje, že je rok od roku silnější a ukazuje svůj progres. Můžeme se i nadále těšit na vyrovnané utkání, či tým se šesticípou hvězdou na své národní vlajce ukáže svou sílu a přejede svého soupeře?
     
    Izrael přijel do Kapského Města s cílem navrátit své zemi áčkovou skupinu druhé divize, k tomu mu má dopomoci americký trenér Derek Eisler. Osmačtyřicetiletý trenér má na kontě jednu sezonu v nejvyšší americké juniorské soutěži USHL jako hráč. Coby trenér pak působil v též soutěži, v Číně a naposledy jako trenér izraelského výběru do 18 let, který s novou úlohou trenéra prvního mužstva reprezentace vede i letos.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Největší izraelský stadion nese název odpovídající zámořským podmínkám – Canada Centre Metula. Poslední část názvu je právě město, kde byl tento stánek pro zhruba tisíc fanoušků postaven. Paradoxem je, že počet obyvatel tohoto malého městečka je jen o pět set více než je samotná kapacita stánku. V českých podmínkách vesnice leží u hranic s Libanonem a hokejová aréna zde byla postavena v 90. letech, tedy pár let po startu hokejového žití v Izraeli. Tento sport zde začali lidé provozovat až v roce 1986.
     
    22:35
    Nový Zéland má možnost dostat se do vedení, Nissim Botbol, mimochodem hráč Bat Yam Icebergs, nestihl čistě atakovat Hendersona a je vyloučen na dvě minuty za držení.
     
    Abychom neopomněli i soupeře Izraele, tak vězte, že největší stadion na území Nového Zélandu se nazývá Dunedin Ice Stadium. Je domovem klubu Dunedin Thunder a pojme přesně 1850 diváků. Byl otevřen v roce 2004, o pět let později zde hráči tak říkajíc od protinožců slavili návrat do druhé divize na domácím MS. Ve stejném roce se tu pak konalo ještě jedno nehokejové MS, a to světový šampionát veteránů v curlingu.
     
    24:27
    Nový Zéland právě vstřelil branku!
    No to jsou věci! Přeci jen jde Nový Zéland v přesilové hře do vedení, kam jej nasměrovala pohledná kombinace Challise s Harropem, na jejímž konci byl opět útočník West Auckland Admirals NICHOLAS HENDERSON. Pětadvacetiletý šutér si našel kotouč v prostoru mezikruží a nemilosrdně udeřil! Asistence: Jordan Challis, Dale Harrop.
     
    25:22
    Ian Wannamaker (NZL) dostává hned záhy svůj tým do problémů, kteří budou muset řešit jeho vyloučení za podražení. Využije Izrael tuto přesilovku k vyrovnání?
     
    26:34
    Izrael právě vstřelil branku!
    Využil! Izraelská šablona amerického kouče v přesilové hře také funguje, což dokázala přihrávaná Maaraviho s Vainshteinem, kterou rozvlněním sítě za Parrym ukončil ILJA SPEKTOR. Útočník klubu z malého městečka Metula, kde právě sídlí již zmíněný největší hokejový stánek v zemi, znova srovnává stav zápasu. Asistence: Shai Maaravi, Ron Vainshtein.
     
    Nejslavnějším hokejistou Izraele je bezpochyby Maxim Birbraer. Pětatřicetiletý forvard se sice narodil v Kazachstánu, ale odmalička reprezentoval výběry se šesticípou hvězdou na hrudi. Jako jediný hráč v historii izraelského hokeje byl i draftován. Na počátku milénia si ho jako celkově 67. vybralo nedávné působiště Jaromíra Jágra, New Jersey Devils. Za první tým z newyorského předměstí však nikdy nehrál, vždy jej využívali "jen" na farmě v AHL.
     
    Nyní již šestou sezonu hraje anglickou soutěž EPIHL, nyní v týmu Telford Tigers. Za národní tým hrál naposledy na MS v roce 2013, kde společně s dalším izraelským supertalentem Danielem Ehrlichem, který od 15 působí v kanadských soutěžích, dovedl svůj národní tým k postupu do A skupiny, odkud loni jeho spoluhráči sestoupili. Maxim si na onom MS připsal v pěti zápasech celkem třináct kanadských bodů. Letos ale své zemi nepomáhá.
     
    31:59
    Nyní má pro změnu výhodu dostat vedení na svou stranu Izrael. Vyloučen je totiž Remy Sandoy. Hráč Dunedinu Thunder pyká dvě minuty za vražení.
     
    Novozélandský tým nemá ve svých řadách žádného draftovaného hráče, ale šikulové se zde také najdou. Jedním z nich pětadvacetiletý kapitán. Andrew Cox už na loňském MS byl vyhlášen jako nejlepší hráč, nyní má opět céčko na prsou. V současné době na klubové scéně obléká dres australského extraligisty – týmu Perth Thunder.
     
    33:59
    Nový Zéland oslabení přežil a může se vydat vstříc k vedoucí brance.
     
    36:27
    Nový Zéland právě vstřelil branku!
    Hráči z jižní části polokoule se vydali vstříc, a že tedy správným směrem! Nicholas Henderson dnes září. Ke dvěma brankám přidává i asistenci na gólovou střelu PARISE HEYDA, jenž opět strhává vedení na stranu Nového Zélandu. Přetahovaná tak může pokračovat nadále. Asistence: Nicholas Henderson, Andrew Cox.
     
    39:08
    Nový Zéland právě vstřelil branku!
    Bývá to tak, že v prvním utkání většinou favorit hledí na nadšeně bojující outsidery. Tak nějak to teď je v Grandwest Ice Areně, kde novozélandští hokejisté krátce před koncem druhé třetiny odskakují Izraeli na rozdíl dvou branek. Chai připravil palebnou pozici pro jednoho z bratrské dvojice a JOSHUA HAY se přesnou ranou nemýlil. To bude už pro tým z Blízkého východu velmi obtížné. Asistence: Jeremy Chai, Michael Attwell.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Druhá třetina přinesla ještě větší překvapení než ta první, a kdož si myslel, že Izrael v prostředním dějství posune skóre blíže ke svému triumfu, šeredně se mýlil. Novozélandské nadšení nezná mezí a svěřenci maďarského kouče Janose Kaszaly vedou před poslední periodou o dvě branky. Dočkáme se tudíž velkého překvapení, anebo izraelský tým vstane za americké pomoci ze střídačky z mrtvých?
     
    Třetí třetina začne zhruba ve 14:37.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Počátky ledního hokeje na Novém Zélandu se datují do 30. let, kdy začali hrát hokej farmáři na zamrzlých jezerech Jižního ostrova. První organizovaný turnaj se odehrál roku 1937 a krátce poté byla založena asociace ledových sportů, kam patřil i hokej. Přes takto staré počátky trvalo celých 40 let, než se stal Nový Zéland členem IIHF a dalších 10 let, než vstoupil na mezinárodní scénu. Nový Zéland patří mezi země, kde reprezentace vznikla mnohem dříve než pravidelná ligová soutěž. Ta se začala hrát až roku 2005.
     
    43:56
    Ice Blacks, jak se novozélandské reprezentaci přezdívá, dokonce i drtí svého soupeře co se týče počtu střel. Boris Amromin v brance Izraele má práce jako na kostele, jelikož musel krýt již 31 střel, zatímco jeho protějšek Parry si přišel pouze na 14 zákroků.
     
    47:19
    Nový Zéland právě vstřelil branku!
    Favorit je zřejmě ze hry o body v prvním utkání. Nadvládu nad ledem v tomto okamžiku ještě více stvrzuje JEREMY CHAI ve prospěch Ice Blacks, kteří jdou tříbrankového trháku. Attwellovu střelu dorazil s ledovým klidem za Amromina. Brankář Izraele byl nyní bezmocný. Asistence: Michael Attwell.
     
    47:32
    Nový Zéland právě vstřelil branku!
    Když paráda a překvapení, tak se vším všudy. Tohle se totiž nazývá kanonáda. Kapitán novozélandského týmu a superstar tamního hokeje ANDREW COX střílí již šestý gól za záda Amromina. Nešťastní reprezentanti v bílo-modrém nevědí hlavně, jak zastavit Nicholase Hendersona. Ten si další asistencí připisuje již čtvrtý bod v zápase. Asistence: Nicholas Henderson, Paris Heyd.
     
    47:32
    Ve stejném čase je třeba uklidnit situaci. Derek Eisler si bere timeout (ISR).
     
    50:14
    Příliš dobrého ale oddechový čas pro Izrael nepřinesl, dá se říct, že to dokonce mělo opačný význam. Národní tým stát, jenž měl být původně zasvěcen židovským obyvatelům, dostává dvě minuty za příliš mnoho hráčů na ledě.
     
    Novozélandská reprezentace využívá ke svému vzrůstu také Českou republiku! Domovem pro jejich soustředění se již několikátou sezonu stal stánek v Berouně, kde dokonce po předloňském ročníku sehráli přípravný duel s místním tehdy prvoligovým prvním mužstvem. Prohráli 1:6, i tak je to krok k dalšímu hokejovému růstu.
     
    52:45
    Izrael právě vstřelil branku!
    Že by ještě izraelský tým našel v některé z láhví na střídačce živou vodu?Po kombinaci Mazoura s Levym na 3:6 snižuje střelou pod víko ARTUR PYŠKIN. Asistence: Daniel Mazour, Shlomo Levy.
     
    53:15
    Maďarský trenér ve službách novozélandského svazu hokeje Janos Kaszala vycítil, že je ten správný moment uklidnit své hráče oddechovým časem.
     
    55:06
    Nový Zéland si vzal nejspíš příklad v urputnosti a trénování z malinko slavnější rugbyové reprezentace All Blacks. Poměr střel s právě sestoupivší zemí z lepší divize 40:16 mluví za vše.
     
    57:01
    S blížícím se koncem utkání stoupá také vytížení nervové soustavy. Přetížení nyní dosáhli Spektor (ISR) a Connor Harrison (NZL). Prvně jmenovaný neunesl sekání reprezentanta Ice Blacka a odchází společně s ním na trestnou lavici, leč v jeho případě je to za hrubost.
     
    58:19
    Poslední šance pro Izrael zní početní výhoda 4 na 3, jelikož za Harrisonem míří za sekání také Berton Haines.
     
    60:00
    Konec zápasu.
     
    Jenže Izrael se stébla naděje v přesilovce nechytil a utkání tak končí celkem šokujícím vítězstvím Nového Zélandu, který byl v utkáním outsiderem. Natrénovaný tým vedený maďarským koučem Janosem Kaszalou a střelcem Nicholasem Hendersonem však úlohu o důležitém vstupním utkáním zvládl na výbornou. Izrael má co v dalším průběhu napravovat.
     
    Já se s Vámi pro tuto chvíli loučím. Kdo se s vámi však neloučí, jsou právě probíhající MS nižších divizí. Právě nyní probíhá třetí třetina utkání Chorvatsko – Velká Británie (divize I. sk. B), co se týče II. divize sk. B, tak vězte, že přesně ve čtvrt na pět začíná utkání Bulharsko – Čína. V něm by měl být favorit jasný, komunistická zem na asijském kontinentu má na MS nejvyšší ambice.
     
    Přímo od mé osoby je to pro dnešek vše. Těším se s vámi zase zítra a v celém průběhu šampionátů. Napočtenou! (15:13:27)

    Dominik Tobola

    Branky a nahrávky: 9. Henderson (Harrop), 25. Henderson (Challis, Harrop), 37. Heyd (Henderson, Cox), 40. J. Hay (Chai, Attwell), 48. Chai (Attwell), 48. Cox (Henderson, Heyd) – 7. Frenkel, 27. Spektor (Maaravi, Vainshtein), 53. Pyškin (Mazour, Levy)


    Nový Zéland: Parry (Pine-Murphy) – Lawrence, Frear, Haines "C", Sandoy, A. Hay, Wannamaker, Coslett, Tappin – Henderson, Heyd, Cox "C" – Harrison, Harrop "A", Challis – Attwell, Chai, J. Hay – Macharg, Burns, Apps.
    Izrael: Amromin (Loginov) – Kniter, Botbol "A", Maaravi, Rosenthal, Oz, Avneri, Levy – Mazour, Frenkel "A", Pyškin – Spektor, Aharonovič, Vainshtein – Ben Tov, Horowitz, Golodnizkyj – Harosh, Greenberg.

    Rozhodčí: Tomáš Orolín (SVK) – Vytautas Lukosevičius (LTU), Marc-Henri Progin (SUI).

    Diváci: 110
    bahis siteleri