Sokolov – Varnsdorf 3:0 (kon.) | Třinec – Pardubice 0:1 (kon.) | Karviná – Znojmo 3:0 (kon.)
Ústí n. L. – Olomouc B 2:1 (kon.) | Vlašim – Vyšehrad 3:0 (kon.) | Opava – Č. Budějovice 2:2 (kon.)
konec
Slezský FC Opava
2:2 (1:0)
SK Dynamo Č. Budějovice
Sobota 21.11.2015, 18:00 • Městský fotbalový stadion Opava • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 16. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Uktání před malou chvílí skončilo. V pohledném zápase nakonec Opava přišla o tři body. Polevila v obraně a nechala Dynamo vyrovnat. V závěru si sice hosté vyslechli pískot, protože divákům se zdálo, že zdržují, ale vzhledem k průběhu je pro ně nakonec bod doslova zlatý. Při pohledu na malou pyrotechnickou show v opavském kotli se s vámi loučím a přeji hezký zbytek sobotního večera. (19:54:06)
     
    90
    Konec zápasu.
     
    90
    Rozhodčí nastavil utkání o tři minuty.
     
    90
    V závěru inkasoval žlutou Jan Źídek
     
    90
    Wermkeho na trávníku nahradil Bálek.
     
    90
    Tomáš Mrázek měl hned po střídání jednu tutovku. Skvělý zákrok ovšem vytáhl brankář Křížek.
     
    90
    Střídání na straně Budějovic. Řezáče nahradil Hric.
     
    87
    V téže minutě došlo ještě k jednomu střídání. Za Horku nastoupil Jursa.
     
    87
    Kuzmanovič na hřišti nahradil Mrázek.
     
    87
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    TOMÁŠ HÁJOVSKÝ se pověsil do vzduchu na centr ze strany a svou hlavičku umístil přesně k tyči.
     
    86
    Právě jsme obdrželi zprávu, že utkání sleduje 1419 diváků.
     
    82
    Centr Kuzmanoviče ze strany prošel až k Žídkovi, který se z první pokoušel balon přeadresovat rovnou do sítě. Prostor tří tyčí ale asi o půl metru minul.
     
    80
    Opava si o tento gól v posledních minutách koledovala. Při bránění si počínala nedůsledně, Jurdík se hned třikrát objevil sám před Květonem, ale naštěstí pro Slezský nejspíš nejde o chladnokrevného střelce, protože se prosadil až na třetí pokus.
     
    79
    Dynamo právě vstřelilo branku!
    Napotřetí už to MILANU JURDÍKOVI vyšlo. Po rychlém brejku obdržel míč ve vápně a následně ho poslal k tyči.
     
    77
    Menší závar v opavském vápně. Všechny pohyblivé překážky před sebou se z halfvojele snažil prostřelit Benát, ale nebyl úspěšný.
     
    75
    Opava právě vstřelila branku!
    NEMANJA KUZMANOVIČ ve vápně dostal balon a na zadní tyč pěkně obstřelil Křížka.
     
    73
    Střídání na straně Českých Budějovic. Linharta na trávníku nahradil Funda.
     
    73
    Za nevybíravý faul na Žídka byl žlutou kartou oprávněně potrestán Wermke.
     
    71
    Pro Radima Grussmanna utkání skončilo. Vystřídal ho Václav Jurečka.
     
    69
    Opava si říká o malér. V jejím vápně znovu zůstal úplně volný Jurdík, který doslova odmítl vyrovnání. Mohl si vybrat, ke které tyči balon Květonovi pošle, on si ovšem v takové pozici dovolil vůbec netrefit branku. Nevídané.
     
    67
    Horkovi střela z pětadvaceti metrů vůbec nesedla a v šouravém tempu doletěl až ke Křížkovi.
     
    65
    Opavská obrana selhala, ve vápně střílel zcela osamocený Jurdík, kterého skvěle vychytal Květon. Odražený balon naštěstí pro domácí nedoputoval k Peškovi, jenž by skoro určitě vsítil branku.
     
    63
    Pěkným individálním průnikem na sebe upozornil Filip Vaněk, který si u lajny nejprve narazil se spoluhráčem a pak efektně prošel přes dva soupeřovy fotbalisty a snažil se odcentrovat do vápna. Balon ovšem doputoval do autu.
     
    61
    Druhá žlutá pro Dynamo je na světě. Za držení Zbyňka Pospěcha ji obdržel Hájovský.
     
    60
    Třebaže zatím nevstřelili gól, oba opavští křídelníci Schaffartzik s Grussmannem podávají velmi dobré výkony, a to i navzdory tomu, že jsem druhého jmenovaného před několika minutami nepochválil za špatné řešení jednoho přečíslení.
     
    55
    Známe i jméno prvního hráče potrestaného žlutou kartou. V pětapadesáté minutě jím byl kapitán Benát.
     
    55
    Tak tohle byla tisíciprocentní tutovka. Grussmann tentokrát správně dal míč do lajny Kuzmanovičovi, který přes celou šíři vápna centroval na zadní tyč, kde volný Schaffartzik nedokázal prostřelit Křížka.
     
    53
    Opava přečíslila Budějovické, balon si vedl Grussmann, ale ve finální fázi se rozhodl pro slaboučkou střelu po zemi. Tahle situace se jistě dala řešit jinak a lépe.
     
    49
    Po menších technických potížích se vám hlásím už z probíhajícího druhého poločasu. Viděli jsme druhý gól, který vsítil Jurdík. Bohužel pro hosty ho ale rozhodčí Kocourek pro předcházející ofsajd správně neuznal.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První poločas před malou chvílí skončil. Diváci přihlíží pohlednému zápasu, v němž není o šance nouze. Zatím jedinou branku během pětadvacáté minuty krásně vsítil Simerský, když Křížka obstřelil z hranice velkého vápna. Zhruba po půlhodině hry sice nastalo krátké období bez výraznějších gólových příležitostí, které ovšem bohatě vynahradila třiačtyřicátá minuta. Grussmannovu střelu po skvělém zatáhnutí Zdeňka Pospěcha nejprve obrana Dynama odvrátila na roh, z následného centru pak hlavičkoval Žídek do břevna. Slezský tak mohl navýšit zasloužené vedení. Osobně jsem zvědav, jak se bude vyvíjet druhý poločas, protože ten první zatím určitě splňoval kritéria druholigového nadprůměru. Opět se přihlásím přibližně za deset minut, trochu se občerstvím a hlavně zahřeju zkřehlé prsty u rukou. Za teplejší počasí by se na stadionu v Městských sadech jistě nikdo nezlobil.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    43
    Zdeněk Pospěch na pravé lajně zapnul turbo, předběhl dotírajícího protihráče a z brankové čáry odcentroval do vápna. Následnou Grussmannovu střelu ale budějovická obrana zblokovala na roh. Z něho poté centr doputoval až na hlavu Jana Žídka, který balon poslal do břevna. Škoda pro domácí, ke druhé brance chyběly centimetry.
     
    38
    Už podruhé v relativně krátké době Budějovice v rámci protiútoku přešly na opavskou polovinu. Wermke dal pod sebe před velké vápno Benátovi, který však opět zbytečně centroval do vápna, kde domácí obránci odehráli míč do bezpečí. Kdyby se možná pokusil balon popostrčit dopředu a vystřelit, měla by Opava větší problém. Šimák by si nejspíš počínal jinak a lépe.
     
    35
    Na dlouhý centr za obranu si nabíhali Žídek se Schaffartzikem, jenže Křížek si počínal zkušeně a balon si ze vzduchu v pohodě stáhnul.
     
    32
    Zatím vidíme velmi kvalitní zápas, v němž není nouze o pěkné fotbalové momenty a kombinace. Hra na dva útočníky jasně vypovídá o tom, že Budějovice nepřijely do slezské metropole hrát zanďoura a čekat jen a pouze na brejky. Ve svém středu mají Jihočeši podobně jako Opava několik fotbalistů oplývající dobrou technikou a schopností prosadit se v soubojích jeden na jednoho. Dovolím si tvrdit, že doposud jde o druholigový nadprůměr.
     
    26
    Dodejme ještě, že celé situaci předcházela standardka, která se pískala za opakovaný faul na zatím výborně hrajícího Schaffartzika. Toho až napodruhé úspěšně stáhl k zemi nestíhající Wermke. Z mého pohledu šlo o jasnou žlutou, ale rozhodčí Kocourek zůstal jen u důrazného verbálního napomenutí.
     
    25
    Opava právě vstřelila branku!
    DOMINIK SIMERSKÝ se objevil na hranici šestnáctky a krásně obstřelil brankáře. Křížek se v tomto okamžiku zhostil pouze roli přihlížejícího.
     
    22
    A teď pár pochvalných slov k domácímu kotli, ve kterém se momentálně bujaře fandí a mává dobrou dvacítkou žlutomodrých vlajek.
     
    20
    Jan Schaffartzik je po trestu ve výborné formě. U levé lajny motá hlavu fotbalistům soupeře. Před chvílí po zemi vystřelil k tyči, ale Křížek tento projektil vyrazil na roh.
     
    17
    Další pěkná opavská kombinace vedla až ke střele Jana Žídka z hranice šestnáctky. Do balonu vší silou napral šajtlí, ale jeden z hostů tuto tvrdou ránu zblokoval, i když někteří hráči Slezského rozhodčímu Kocourkovi věnovali několik vyčítavých pohledů a gest, jelikož se jim zdálo, že šlo o ruku.
     
    14
    Po třinácté minutě je to na čisté gólovky 1:1. Zblokovaná střela Zdeňka Pospěcha se odrazila na malé vápno k úplně volnému Kuzmanovičovi. Ten se z otočky pokoušel prostřelit Křížka, jenž se ovšem blýskl parádním zákrokem. Utkání nadále pokračuje za nerozhodného stavu 0:0.
     
    12
    Sotva jsem dopsal předchozí řádky, tak pěkně zakombinovala i Opava. Dlouhý křižný centr Grussmanna z jedné šikovně posílal za obranu Zbyněk Pospěch. Pak už se ale do hry vložili hostující obránci a míč srazili na roh.
     
    8
    I bez špílmachra Jana Šimáka se Dynamu daří. Zatím je aktivnější a výrazněji se tlačí do vápna. Úlohu kreativního středopolaře převzal zkušený Benát, který před několika minutami měl na kopačce zatím největší šanci zápasu.
     
    6
    Před chvílí jsme viděli první velkou příležitost. Wermke přihrál do šestnáctky kapitánu Benátovi, který nechal vyniknout Květona. Jasná tutovka.
     
    Úvodní sestavy:

    SFC Opava: Květon – Zd. Pospěch, Simerský, Dvorník, Hrabina – Horka, Žídek – Grussman, Kuzmanovič, Schaffartzik – Zb. Pospěch
    Náhradníci: Lasák – Jursa, Jurečka, Janetzký, Svatonský, Metelka, Mrázek

    SK Dynamo Č. Budějovice: Křížek – Karafiát, Novák, Hájovský, Vaněk – Wermke, Benát, Řezáč, Pešek – Linhart, Jurdík
    Náhradníci: Hajdušek – Hric, Dvořák, Funda, Bálek

    Rozhodčí: Kocourek – Fišer, Myška.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    V chladném sobotním večeru přijměte můj pozdrav z opravdu velmi pozvolna se plnícího opavského stadionu v Městských sadech. Oba soupeři ve vzájemném zápase zakončí podzimní část této sezony Fotbalové národní ligy. Už mám k dispozici zápis a v domácí sestavě dochází k jedné zásadní změně. Trenér Jan Baránek mezi třemi tyčemi dal příležitost Josefu Květonovi. Jinak je vše podle předpokladů. Do základu se po trestu vrací Jan Schaffartzik, alespoň na lavičce začne uzdravený Tomáš Jursa. Na českobudějovické straně chybí vykartovaný Jan Šimák. I při jeho absenci ovšem bude útok Dynama velmi silný. A to i díky dvojici Linhart – Jurdík. Od první minuty se představí také zkušené opory Benát, Hájovský a brankář Křížek. Zápas začne zhruba za čtvrthodinu.
     
    Opava a České Budějovice spolu sousedí v tabulce. Slezský FC je osmý, Jihočeši devátí, přičemž mezi oběma mužstvy je rozdíl čtyř bodů. Dynamo v minulé sezoně sestoupilo z naší nejvyšší soutěže a mnozí očekávali okamžitý návrat mezi českou elitu. Ten se ovšem v právě probíhající sezoně skoro určitě konat nebude. Budějovičtí během letní pauzy velmi radikálně zasáhli do složení mužstva, které z větší části obměnili. Klub si dal jiné priority. Začal sázet především na své odchovance a fotbalisty z regionu. Zároveň se hned v úvodu doznal k tomu, že cílem pro tento ročník je kádr stabilizovat. Nebylo v jeho záměru si za velký peníz zajistit služby na druhou ligu nadstandardních hráčů. Deváté místo před posledním podzimním kolem je ale i přesto velkým zklamáním. Jihočeši zatím nasbírali pouhopouhé dvě vítězství. To druhé dokonce přišlo až minulý týden proti Vyšehradu. Mimochodem se jednalo o vůbec první tříbodový zisk před vlastními fanoušky v sezoně. Špatnou formu odnesl i trenér František Cipro, jehož ve funkci nahradil bývalý ligový obránce David Horejš. Dynamo přitom nemá vůbec špatné mužstvo. Dravé mládí vyvažuje zkušenými borci. V sestavě tak najdeme brankáře Křížka, stopera Hájovského, záložníka Benáta a hlavně, ústřední postavu celého budějovického celku – středopolaře Jana Šimáka. Ten ovšem Opavu neohrozí, protože minule proti Vyšehradu sice vstřelil gól, ale rovněž i vyfasoval žlutou kartu. Vzhledem k tomu, že se sešly čtyři za sebou, následovala stopka. Slezané se tak nemusí bát jeho nechytatelných přímáků, přesných centrů a přehledu ve středu pole.
     
    Slezský FC na stadionu v Městských sadech přivítá soupeře z Českých Budějovic. Pokud se zápas bude vyvíjet v podobném duchu jako ten první vzájemný ze začátku srpna na Střeleckém ostrově, mají se diváci na co těšit. Tehdy se totiž na jihu Čech podávala fotbalová lahůdka přesahující standard Fotbalové národní ligy. Zápas nabídl spoustu šancí na jedné či druhé straně. Na gól opavského Schaffartzika ze čtyřiašedesáté minuty odpověděl těsně před koncem Kalod. A právě u Jana Schaffartzika je velká šance, že ho domácí fanoušci po delší odmlce uvidí v základní sestavě svého týmu. Až do minulého kola totiž byl v trestu za červenou kartu z Ústí nad Labem. Kouč SFC Jan Baránek by měl mít jinak k dispozici všechny hráče s výjimkou stopera Davida Mikuly, jenž se zotavuje po operaci kolena. Připraven by mohl být i Tomáš Jursa, důležitý ofenzivní článek týmu Slezanů, který laboroval se zraněním. Opavští mají po posledním vystoupení co napravovat. Ve Znojmě totiž prohráli 1:3, byť se jednalo o rozjetý a hlavně vedoucí tým druhé ligy.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

    Petr Dušek

    Branky: 25. Simerský, 75. Kuzmanovič – 79. Jurdík, 87. Hájovský

    Karty:   90. Žídek (OPA) – 55. Benát (CEB), 61. Hájovský (CEB), 73. Wermke (CEB)


    Slezský FC Opava: Květon – Zd. Pospěch, Simerský, Dvorník, Hrabina – Horka, Žídek – Grussmann, Kuzmanovič, Schaffartzik – Zb. Pospěch
    Náhradníci: Lasák – Jursa, Jurečka, Janetzký, Svatonský, Metelka, Mrázek

    SK Dynamo Č. Budějovice: Křížek – Karafiát, Novák, Hájovský, Vaněk – Wermke, Benát, Řezáč, Pešek – Linhart, Jurdík
    Náhradníci: Hajdušek – Hric, Dvořák, Funda, Bálek

    Rozhodčí: Kocourek – Fišer, Myška

    Diváci: 1419
    thejrc.org