Liberec – TPS 1:2 (2:3 po s.n.) | Sparta – Cracovia 5:4 (kon.) | Rauma – Zürich 2:3 (1:0 po s.n.)
Kärpät – Vítkovice 1:0 (po pr.) | Zug – IFK Helsinky 2:1 (kon.)
konec
HC Sparta Praha
5:4 (2:1, 2:2, 1:1)
Comarch Cracovia
Pátek 26.08.2016, 18:00 • O2 arena • Hokejová Liga mistrů • Skupina O
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Srdečně Vás vítám u dalšího utkání Champions Hockey League, kdy od 18 hodin vyzve v pražské O2 areně Sparta polský tým z Krakova – Comarch Cracovia!
     
    Sparta v letní přípravě


    Sparťané v rámci letní přípravy nejprve porazili na domácím ledě Slovan Bratislava 4:2, poté se přemístili do německého Ingolstadtu, kde tamní mužstvo zdolali opět výsledkem 4:2. Následoval prestižní turnaj Hockeyades ve švýcarském Le Sentier, kdy si Sparta postupně poradila s Lausanne (4:2) a Ženevou (1:2sn). Na závěr sice nestačila na Fribourg (6:3), ale i přesto Pražané celý turnaj ovládli.

     
    O týmu Comarch Cracovia


    Tým z Krakova je loňským vítězem polské nejvyšší hokejové soutěže, díky čemuž se v sezóně 2016/17 účastní CHL. Mezi hlavní hvězdy tohoto celku patří jednoznačně jejich brankářská stálice – Rafał Radziszewski. Vyhrál s Krakovem již šest mistrovských titulů a na svém kontě má i reprezentační starty.


    Další osobností je karlovarský odchovanec Petr Šinágl. Kromě extraligového debutu v dresu Energie hrál také za Plzeň či Kladno. V sezóně 2013/14 se přesunul do PHL, kdy s mužstvem STS Sanok vyhrál mistrovský titul. V uplynulém ročníku pak byl i u vítězství Krakova, když přispěl dohromady 20 góly a 42 asistencemi.


    Do třetice je tu Damian Słaboń. Tento sedmatřicetiletý útočník již dvanáct sezón působí v dresu Comarch Cracovia a získal tak i již zmíněných šest titulů. V polské lize drží několik rekordů, v 891 zápasech vstřelil 368 branek a připsal si 549 nahrávek. Svou produktivitu zkouší uplatnit i v CHL, kdy se dokázal zapsat jako jeden z pěti hráčů polského zástupce do kanadského bodování. Dalšími čtyřmi jsou Drzewiecki, Jenčík, Kapica a Iberer.

     
    CHL z pohledu obou celků


    Šestinásobný vítěz polské nejvyšší hokejové soutěže, který triumfoval i v uplynulé sezóně v PHL, v ročníku 2016/17 zažívá svou premiéru v Champions Hockey League.


    Sparta je naopak o dva roky v CHL zkušenější. 2014/15 se ze základní skupiny probojovala jako jediný český zástupce do play-off, kde ji však vzápětí vyřadil švédský Linköping. V uplynulé sezóně se sparťané dostali dále, konkrétně do druhého kola vyřazovacích bojí, kde nestačili na finský tým Kärpät Oulu.

     
    CHL 2016/17 z pohledu skupiny O


    Na čele skupiny O se v současné chvíli drží celek Färjestad Karlstad, který dokázal zvítězit v obou svých duelech za tři body. Na druhé příčce je pak pražská Sparta díky úvodní výhře nad dnešním soupeřem z Krakova. Comarch Cracovia je naopak bez bodu na poslední třetí pozici.


    Rozpis zápasů ve skupině O:


    17. 8. 2016 Comarch Cracovia – HC Sparta Praha 2:7
    19. 8. 2016 Comarch Cracovia – Färjestad Karlstad 1:5
    21. 8. 2016 HC Sparta Praha – Färjestad Karlstad 1:2
    26. 8. 2016 HC Sparta Praha – Comarch Cracovia od 18:00
    4. 9. 2016 Färjestad Karlstad – HC Sparta Praha od 17:00
    10. 9. 2016 Färjestad Karlstad – Comarch Cracovia od 15:00

     
    Trenér Jiří Kalous o týmu Comarch Cracovia


    „Je jasné, že Krakov nepatří k favoritům v naší skupině, ale rozhodně tento tým nechceme podcenit, obzvlášť po loňské zkušenosti se Storhamarem z Norska. Kvalita polské ligy je rok od roku vyšší a určitě to bude pro oba týmy zajímavá zkušenost. Praha a Krakov jsou relativně blízko sobě, což by mohlo znamenat, že zápasy budou mít skvělou atmosféru. Mohla by to pro ně být výhoda, protože nemají co ztratit a podpora jejich fanoušků by je mohla dovést k úspěchu. My jsme, samozřejmě, talentovanější tým, to ale rozhodně neznamená, že to pro nás bude nějak snazší.“


    Trenér Rudolf Roháček o týmu HC Sparta Praha


    „Mám pocit, že o tomto klubu bylo již vše řečeno. Je to skvělý tým známý po celém světě. Jsem z České republiky, takže to bude pro mě jako pro trenéra Comarch Cracovia docela speciální proti Spartě.“

    Oba týmy při příchodu na rozbruslení.

     
    Úvodní sestavy:

    HC Sparta Praha: Pöpperle (Novotný) – Čajkovský, Piskáček, Eminger, Švrček, Hrbas, Mikuš, Gernát, Barinka – Ihnačák, Vrána, Klimek – Uher, Hlinka, Forman – Netík, Pech, Kumstát – Procházka, Černoch, Kudrna.

    ComArch Cracovia Kraków: Radziszewski (Łuba) – Dutka, Novajovsky, Iberer, Rompkowski, Kolarz, Wajda, Dąbkowski, Maciejewski – Šinágl, Dziubiński, Svitana – Kapica, Slabon, Urbanowicz – Drzewiecki, Chovan, Jenčík – Kisielewski, Wróbel, Domogala.

    Rozhodčí: Hunnius (GER), Úlehla (CZE) – Frodl (CZE), Lhotský (CZE).
     
    V dresu TOP SCORER dnes nastoupí Tomáš Netík ze Sparty a Maciej Urbanowicz z Krakova.
     
    Utkání již za několik okamžiků začne, oba týmy už se řadí na modrých čarách.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:24
    Sparta právě vstřelila branku!
    Hned v úvodní minutě se Sparta dostává do vedení! Domácí se ihned probojovali do útočného pásma, kde vyměnili rychle puk a PETR VRÁNA puk ztečoval do sítě. Asistence: Brian Ihnačák, Lukáš Klimek.
    00:24 VRÁNA - 1:0
     
    01:00
    Sparta právě vstřelila branku!
    Sparťané to začínají ve velkém! Ještě v úvodní minutě se v útočné třetině Sparty zmocnil MIROSLAV FORMAN, který oblafl polskou obranu i jejich brankáře, kterého prostřelil. Asistence: Jaroslav Hlinka.
    01:00 FORMAN - 2:0
     
    02:30
    Nadále jsou Sparťané silnějším mužstvem, drží se před gólmanem týmu z Krakova a nepouští ho vůbec ani do středního pásma.
     
    03:08
    Třetí gól mohl přidat Vrána, ale jeho střelu Radziszewski ztečoval nad bránu.
     
    04:15
    Krakov se osvobozuje vyhozením na Pöpperleho a střídá.
     
    05:09
    Cracovia se nedokáže dostat do hry po dvou obdržených brankách, stěží se propracovává přes střední pásmo.
     
    05:42
    Sparťané se opět ujali puku v útočném pásmu, ale hostující gólman jejich pokus kryje. Vhazuje se před Radziszewskim.
     
    06:25
    Druhá formace Krakova se nyní udržela déle před Pöpperlem, nijak těžkou práci mu ale neudělali.
     
    08:05
    Sparta nyní strávila opět delší čas v útočné třetině, Hrbasovu střelu zápěstím z pravého kruhu ale Radziszewski kryje. Vhazuje se před polskou bránou.
     
    08:12
    Po vhazování hostujícího brankáře otestoval i Procházka, ale polský maskovaný muž vyrazil puk mimo.
     
    08:28
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha (Gernát – 2 min., podražení).
     
    08:38
    Vyloučení v týmu ComArch Cracovia Kraków (Rompkowski – 2 min., hákování). Hraje se 4 na 4.
     
    10:27
    Hra se nyní zklidnila a po výpadu polského týmu se vhazuje před Pöpperlem.
     
    10:51
    Oba týmy již hrají v plném počtu a Poláci se dopouštějí zakázaného uvolnění.
     
    11:26
    Procházka vyslal dělovku od modré na Radziszewskiho, Černoch ještě zkoušel před brankovištěm tečovat, avšak neúspěšně.
     
    12:24
    Krakov znovu vyhazuje na zakázané uvolnění.
     
    12:40
    Kraków právě vstřelil branku!
    Sparťané nyní špatně rozehráli a toho využil DAMIAN SLABON, který z mezikruží zcela nepokrytý prostřelil Pöpperleho mezi betony. Asistence: Maciej Urbanowicz.
    12:40 SLABON - 2:1
     
    13:55
    Sparta je nyní trochu zaskočena a i ona se nevyvarovala icingu.
     
    14:31
    Poláci nyní prokličkovali do útočné třetiny, Svitana si šikovně vyměnil puk s Novajovskym, který pokoušel vyrovnat. Pöpperle střelu vyrazil, ale puk klouzal ještě za něj. Celou situaci uhasil Čajkovský odpálením puku do bezpečí.
     
    15:37
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha (Vrána – 2 min., nedovolené bránění). Sparťanský útočník se nyní dopustil fauly v boji o puk v zabrankovém prostoru Sparty.
     
    15:50
    Krakovu se ale nedaří usadit před sparťanským brankářem, vyhazuje na zakázané uvolnění.
     
    16:23
    Gernát se nyní rozpřáhl od brankové čáry v ve svém obraném pásmu a střela šla přímo na Radziszewskiho, ten byl ale pozorný a minelu ze své strany nedopustil
     
    17:00
    Ve vlastním oslabení dostal ve středním pásmu od Kumstáta přesnou nahrávku rozjetý Kudrna, jeho pokus z mezikruží ale končí u polského brankáře.
     
    17:24
    Poláci se nyní propracovali až ke sparťanské svatyni, nicméně vyrovnáno není, Pöpperle hbitě kryje kotouč.
     
    17:38
    Sparta hraje v plném počtu.
     
    17:55
    Nyní dvě šance první sparťanské pětky, první střela z pravého kruhu byla ztečovaná k Vránovi, který ale také nedokázal kotouč přesně nasměrovat z levého kruhu do polské sítě.
     
    19:00
    Běží poslední minuta první třetiny.
     
    19:11
    Sparta se usídlila v útočném pásmu, Krakov zkoušel vyhodit, což zachytil Netík, nicméně nedovoleně zvednutou holí. Hra se tak přesouvá do středního pásma.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Diváci v pražské O2 areně viděli v první třetině hned tři branky. V úvodní minutě utkání po několika vteřinách skóroval sparťanský Petr Vrána, na kterého zanedlouho navázal Miroslav Forman. Ve slabší chvilce domácího mužstva, ale Krakov snížil na 2:1 z hole Damiana Slabona. Přesto se však nedá Spartě upřít jasně vyšší aktivita i nebezpečnost.
     
    Druhá dvacetiminutovka začne přibližně v 18:53
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:42
    Sparta vstupuje do druhé třetiny opět aktivněji, více soupeře napadá a dostává se do šancí. Zatím však jen lehkých oťukávacích.
     
    21:48
    Vyloučení v týmu HC Sparta Praha (Eminger – 2 min.).
     
    21:56
    Kraków právě vstřelil branku!
    Slovensko-česká spolupráce nyní na polské straně. Hráči Krakova se prosazují v přesilové hře, kdy Jenčík poslal rychlou přihrávku zpoza branky na MATÚŠE CHOVANA, který byl připravený v mezikruží a procedil puk pod lapačku Pöpperleho. Asistence: Richard Jenčík, Filip Drzewiecki.
    21:56 CHOVAN - 2:2
     
    24:04
    Sparta po vyrovnání Krakova je opět v útočném pásmu a snaží se získat vedení zpět.
     
    24:12
    Po buly se ujmul puku Netík, jehož střela z mezikruží ale šla jen okolo levé tyčky Radziszewskiho branky.
     
    24:57
    Puk nyní končí v ochranné síti, vhazuje se před polským brankářem.
     
    25:10
    Gernát se pokoušel skórovat tvrdou střelou z pravé strany od modré čáry, jeho pokus ale skončil mimo tři tyče krakovské svatyně.
     
    25:55
    Hosté se po delší době opět propracovali před Pöpperleho, ten ale puk drží pevně v lapačce.
     
    26:50
    Urbanowicz si nyní dlouho hrál s pukem v útočném pásmu a udržel ho před všemi sparťany, jeho přihrávku ale Iberer správně netrefil.
     
    27:58
    Sparta právě vstřelila branku!
    Sparťané si berou zásluhou LUKÁŠE PECHA vedení opět zpět! Nejprve pokoušel Radziszewskiho řádně vykoupat Kumstát, ale polský brankář zcela roztažený odolal, v předbrankovém prostoru, kde byl velký zmatek, se nakonec nejlépe zorientoval právě Pech. Asistence: Petr Kumstát, Miroslav Forman
    27:58 PECH - 3:2
     
    29:01
    Na 4:2 mohl navýšit Černoch, tváří v tvář polskému brankáři ale nepřesně zakončil.
     
    29:15
    Vyloučení v týmu ComArch Cracovia Kraków (Maciejewski – 2 min.).
     
    30:04
    Vyloučení v týmu ComArch Cracovia Kraków (Novajovsky – 2 min.).
     
    30:15
    Sparta právě vstřelila branku!
    Sparťané velmi rychle využívají dvojnásobnou přesilovku. Hbitá výměna puku dostala Hlinku ke střele z pravého kruhu a TOMÁŠ NETÍK před brankou Krakova prostřelil Radziszewskiho. Asistence: Jaroslav Hlinka, Juraj Mikuš.
    30:15 NETÍK - 4:2
     
    30:15
    Oddechový čas pro hosty.
     
    31:25
    Sparťané pokračují 5 na 4 a pokouší se svůj náskok ještě navýšit, zatím bez úspěchu.
     
    32:15
    Již po návratu polského hráče z trestné se okolo polské brány obtočil Ihnačák a zkoušel poslat kotouč k pravé tyči Radziszewskiho, ale jeho střelu vyrazil.
     
    33:05
    Nepřesné rozehrávky teď na obou stranách, ani jeden tým nemá větší výhodu.
     
    33:15
    Sparťan Procházka nyní zůstává ležet na ledové ploše. Nicméně se zvedá a jde po svých na střídačku.
     
    34:41
    Sparta se opět delší dobu udržela v útočném pásmu. Puk se dostal do předbrankového prostoru, kde zkoušel puk procedit za Radziszewskiho Mikuš, nakonec bez úspěchu.
     
    35:40
    Ani jedno mužstvo nemá nyní veliké šance. Hra se přelévá ze strany na stranu.
     
    36:30
    Domácím se nedaří v obranném pásmu Krakova dostat ke střele, Poláci výborně napadají.
     
    37:14
    Radziszewski nyní ale předci jen musí zasahovat. Čajkovský ho otestoval s nepříjemnou dělovkou od modré čáry, polský brankář srazil jeho pokus do ochranné sítě.
     
    38:07
    Forman si sjel k hostující svatyni na přihrávku, kterou mu spoluhráč adresoval z pravé strany, ale Radziszewski kryje.
     
    39:09
    Kraków právě vstřelil branku!
    V poslední minutě druhé třetiny sparťané zaspali ve svém obranném pásmu, kde se jeden z nich nechal uspat, nepřesně rozehrál, puku se zmocnil DAMIAN KAPICA a snižuje na 4:3! Asistence: Maciej Urbanowicz, Kristian Dziubinski.
    39:09 KAPICA - 4:3
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Na začátku prostředního dějství se podařilo polskému celku vyrovnat díky trefě Slováka Matúše Chovana. V polovině utkání si ale domácí vzali vedení zpět z hole Lukáše Pecha a zanedlouho ve dvojnásobné početní výhodě na 4:2 zvýšil nejlepší sparťanský střelec Tomáš Netík. V poslední minutě druhé třetiny ale domácí polevili a Krakov znovu trestal. Na 4:3 snížil Damian Kapica.
     
    Třetí třetina začne přibližně v 19:44.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:12
    Piskáček poslal přihrávku do útočné třetiny Vránovi, jeho následný pokus ale brankář Krakova vyrazil.
     
    41:49
    Sparťané mají lepší úvod i v třetině třetí, jejich tlak do brány ale přerušil Radziszewski, který přikryl puk.
     
    42:09
    Krakov se dopouští icingu.
     
    42:15
    Černoch vyhrál vhazování, puk šel přímo k Čajkovskému, jenž čekal na modré. jeho dělovku tečoval jeden z hostí a puk namířil přímo do výstroje Radziszewskiho.
     
    42:50
    Další zakázané uvolnění pro polský celek.
     
    43:35
    Ihnačák se z obranného pásma prodral až do útočného, kde se dostal až k zakončení, jeho střela v síti Poláků neskončila.
     
    43:51
    Cracovia opět vyhazuje na zakázané uvolnění.
     
    44:32
    Kraków právě vstřelil branku!
    Hosté vyrovnávají na 4:4! Po špatné rozehrávce Sparty ujel Wróbel do brejku, našel si na levé straně FILIPA DRZEWIECKIHO, který poslal přesnou střelu do levého rohu Pöpperleho brány. Asistence: Marek Wróbel.
    44:32 DRZEWIECKI - 4:4
     
    46:35
    Sparta je nyní jako opařená a nedokáže se propracovat do útočné třetiny.
     
    47:15
    Gernát poslal tvrdý pozdrav na Radziszewskiho od modré čáry, ten jeho střelu srazil za branku.
     
    47:55
    Třetí útok Sparty nyní při chuti, zkouší něco vymyslet, ale zatím se jim nic nedaří.
     
    48:19
    Na druhé straně mohl Krakov do vedení poslat Svitana, Pöpperle však jeho pokus vyrazil.
     
    48:57
    Šance nyní pro Spartu, kde pře Radziszewskim tečoval Hlinka, jeho snažení ale gólem nekončí.
     
    49:28
    Vyloučení v týmu ComArch Cracovia Kraków (Slabon – 2 min.).
     
    49:41
    Ihnačák nahodil puk před bránu, kde stál připravený Vrána, jeho snaha protlačit puk do brány se nesetkala s pochopením polské obrany.
     
    50:12
    Rozmíška nyní před polskou bránou, nicméně vše ukončují rozhodčí.
     
    50:28
    Netík čekal zcela osamocený na pravém kruhu, jeho střelu ale zneškodnil brankář Radziszewski vyražením.
     
    51:27
    Až ke konci oslabení Krakov vyhazuje kotouč do bezpečí.
     
    51:51
    Poláci již v pěti, ale vhazuje se před jejich bránou kvůli jejich icingu.
     
    52:05
    Urbanowicz měl namířeno na Pöpperleho, v souboji o puk s Barinkou ale končí puk v ochranné síti.
     
    52:05
    Dnešní utkání sleduje 2480 diváků.
     
    53:47
    Netík zakládal útok z obranného pásma, kdy poslal přihrávku Pechovi do útočné třetiny, Pechův pokus z levého kruhu gólman Krakova chytá.
     
    54:07
    Důrazný tlak do brány Netíka, Pecha a Kumstáta pátý gól Sparty nepřináší.
     
    54:30
    Radziszewski teď vytáhl několik výtečných zásahů, neujala se ani střela Klimka z mezikruží.
     
    55:13
    Vyloučení v týmu ComArch Cracovia Kraków (Kolarz – 2 min.).
     
    55:30
    Sparta právě vstřelila branku!
    Pražskou O2 arenou zní "pátá". TOMÁŠ NETÍK skóruje podruhé během večera, kdy rychlá výměna puku na ose Hlinka – Forman přinesla v přesilovce přihrávku z mezikruží přesně střílejícímu Netíkovi. Asistence: Miroslav Forman, Jaroslav Hlinka.
    55:30 NETÍK - 5:4
     
    56:30
    Nyní na ledě končí sparťan Uher, na němž leží polský gólman Radziszewski, domácí hokejista se však zvedá a odjíždí bez pomoci.
     
    57:36
    Vrána byl vítězný na buly a Klimek zkoušel hned z první střílet z levého kruhu na krakovskou bránu, polský maskovaný muž ale pozorně vyrazil.
     
    58:47
    Krakov už nemá moc sil na další otočení skóre, vyhazuje na zakázané uvolnění. Radziszewski tak zatím zůstává na ledě.
     
    59:13
    Sparťané nepouští hosty k puku.
     
    Konec zápasu.
     
    Po napínavém průběhu si vítězství za tři body připisuje Sparta, což jí zajišťuje postup do play-off ze skupiny O. Ve třetí třetině na 4:4 dokázal vyrovnat Filip Drzewiecki. Snahu Krakova ale utnul v 56. minutě v přesilové hře Tomáš Netík, pro kterého to byl již šestý přesný zásah v letošní sezóně CHL.

    Sparta svého soupeře dnes jednoznačně přestřílela, za což mluví jasně poměr střel 65:14!
     
    Oba celky již absolvovali rozlučku se svými kotly a odebrali se do útrob vysočanské arény. Tímto se Vámi loučím i já a u dalšího online komentáře na shledanou! (20:26:07)

    Martina Martinková

    Branky a nahrávky: 1. Vrána (Ihnačák, Klimek), 1. Forman (Hlinka), 28. Pech (Kumstát, Forman), 31. Netík (Hlinka, Mikuš), 56. Netík (Forman, Hlinka) – 13. Slabon (Urbanowicz), 22. Chovan (Jenčík, Drzewiecki), 40. Kapica (Urbanowicz, Dziubinski), 45. Drzewiecki (Wróbel)


    HC Sparta Praha: Pöpperle (Novotný) – Čajkovský, Piskáček, Eminger, Švrček, Hrbas, Mikuš, Gernát, Barinka – Ihnačák, Vrána, Klimek – Uher, Hlinka, Forman – Netík, Pech, Kumstát – Procházka, Černoch, Kudrna. Trenér: Jiří Kalous.
    Comarch Cracovia: Radziszewski (Łuba) – Dutka, Novajovsky, Iberer, Rompkowski, Kolarz, Wajda, Dąbkowski, Maciejewski – Šinágl, Dziubiński, Svitana – Kapica, Slabon, Urbanowicz – Drzewiecki, Chovan, Jenčík – Kisielewski, Wróbel, Domogala. Trenér: Rudolf Roháček.

    Rozhodčí: Hunnius (GER), Úlehla (CZE) – Frodl (CZE), Lhotský (CZE)

    Diváci: 2480
    bahis siteleri