Auxerre – Montpellier 1:2 (kon.) | Évian TG – Brest 0:1 (kon.) | Lille – Nancy 4:1 (kon.)
Lorient – PSG 1:2 (kon.) | Lyon – Nice 3:4 (kon.) | Rennes – Dijon 5:0 (kon.)
Saint-Étienne – Bordeaux 2:3 (kon.) | Sochaux – Marseille 1:0 (kon.) | Toulouse – Ajaccio 0:2 (kon.)
Valenciennes – Caen 3:1 (kon.)
konec
AJ Auxerre
1:2 (1:1)
Montpellier HSC
Neděle 20.05.2012, 21:00Francouzská Ligue 1 Uber Eats
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Příjemný nedělní večer. Právě dnes vrcholí poslední z těch velkých fotbalových lig, rozhodne se o francouzském šampiónu, kdy na dálku svedou souboj senzace letošního ročníku Montpellier a slavný PSG.

    Podstatně výhodnější pozici má k dispozici Montpellier, který v našem přenosu nastoupí na hřišti posledního AJ Auxerre, kterému už prohrou v Bordeaux utekly i poslední záchranářské naděje.
     
    Montpellier naopak před týdnem zvítězil ve francouzském zápase sezóny, kdy na svém hřišti zdolal brankou Ait Fany ve čtvrté minutě nastaveného času třetí Lille a v dnešním zápase mu k prvnímu mistrovskému titulu v historii klubu stačí uhrát remízu.
     
    Hosty však může v jízdě za titulem zbrzdit důležitý fakt, když se znovu musí obejít bez klíčového záložníka Younese Belhandy, který za vyloučení v zápase s Evianem obdržel dodatečný třízápasový trest. I domácí budou z karetních důvodů výrazně oslabeni, neboť nemůže nastoupit jedna z jejich opor Alain Traoré.
     
    Ještě loni hrálo Auxerre miliónovou Ligu mistrů, nyní ale sestupuje a to poprvé po dvaatřiceti letech na nejvyšší úrovni.

    Naopak svěřenci René Girarda z Montpellieru už jedenáctkrát zvítězili 1:0, což je nejčastěji ze všech týmů v pěti nejkvalitnějších evropských ligových soutěžích.
     
    Úvodní sestavy:

    AJ Auxerre: Sorin - Rivieryan, Boly, Grichting, Segbefia - Ndinga, Cissé - Kossoko, Kapo, Contout - Le Tallec

    Montpellier HSC: Jourdren - Bocaly, Yanga-Mbiwa, Hilton, Jeunechamp - Saihi, Estrada - Camara, Cabella, Utaka - Giroud
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí hrají celí v bilém, hosté v tmavě modrém.
     
    2
    Ještě dodám vzájemnou bilanci v posledních 18 zápasech, která je výrazně lepší pro domácí Auxerre, které z těchto zápasů zvítězilo v dvanácti případech, hosté pouze třikrát.
     
    3
    První náznak šance si vypracovali domácí. Le Tallec z levého křídla vběhl do pokutového území, ovšem hostující branku výrazně minul.
     
    5
    Hosté byli velmi blízko první mistrovské trefy! Kanonýr Giroud dostal přesnou přihrávku za záda domácích obránců, obešel brankáře Sorina, čímž se ale přeci jen dostal poněkud z úhlu a ještě hledal centrem před odkrytou branku nabíhajícího Cabellu, před nímž však stačil skvělým zákrokem odhlavičkovat míč stoper Boly.
     
    7
    Další příležitost si vypracoval Cabella, ovšem z pravého křídla mířil pouze do boční sítě.
     
    10
    Hosté získali možnost prvního rohového kopu, ovšem Utakův centr k ohrožení domácí branky nevedl.
     
    13
    Estradova nepřesná kolmice na Girouda končí v rukavicích brankáře Sorina.
     
    15
    Hosté se pořádně zlobí! Utaka si v pokutovém území zpracoval na hruď Saihiho centr, obhodil si míč kolem Bolyho a po kontaktu s domácím stoperem padl k zemi, ovšem penaltového hvizdu se nedočkal.
     
    16
    Giroud parádní přihrávkou do uličky vysunul Camaru vstříc domácímu brankáři, ovšem hostující fotbalista nedokázal Sorina ve vyložené příležitosti překonat!
     
    18
    Rohový kop domácích končí odpískáním útočného faulu Le Talleca.
     
    19
    Hosté nadále předvádí přímočarý fotbal plný kolmých přihrávek za obranu, tou další Camara uvolnil Girouda, ovšem pomeznímu rozhodčímu neuteklo ofsajdové postavení hostujícího útočníka.
     
    20
    Pohlednou individuální akcí se na levém křídle prezentoval Kapo, ovšem proti třem protihráčům nakonec vybojoval pouze rohový kop.
     
    20
    Auxerre právě vstřelilo branku!
    Boj o francouzský titul nabírá na obrátkách! Auxerre se ujímá senzačního vedení, když se po zmíněném rohovém kopu zavěsil do vzduchu OLIVIER KAPO a přesnou hlavičkou k tyči nedal hostujícímu brankáři šanci!
     
    21
    Připomínám, že Montpellier před zápasem vedl tabulku o tři body před PSG, které by v případě shodného bodového zisku mělo lepší skóre a tím by získalo mistrovský titul.
     
    23
    Jeunechampův centr chtěl Giroud hlavou sklepnout spolupracujícímu Cabellovi, ten si však přihrávku nedokázal zpracovat.
     
    25
    Contout nepřesným pasem do pokutového území hledal nabíhajícího Le Talleca.
     
    26
    Na druhé straně centruje Camara, ovšem míč snadno odvrátil do zámezí Yanga-Mbiwa.
     
    26
    Saihi na pravém křídle vybojoval rohový kop ve prospěch hostů.
     
    27
    Ti od rohového praporku rozehráli kombinačně po zemi a z dálky následně vyslal pumelici na branku Estrada, ovšem brankář Sorin ji dokázal vytěsnit mimo svoji branku.
     
    27
    Po centru Estrady od protějšího rohového kopu pak Camara hlavou jen o centimetry minul horní roh domácí branky! Sorin by býval neměl sebemenší šanci zasáhnout.
     
    28
    Nečekaný průběh má i utkání v Lorientu, kam zavítalo PSG a domácí se právě ujali vedení, což může o trochu uklidnit fotbalisty Montpellieru. Ale jistě by si raději zajistili titul vlastními silami.
     
    29
    Montpellier získal další standardní situaci v hloubi útočné poloviny, ovšem Estrada vysoko přestřelil domácí branku.
     
    31
    Estradův příliš krátký vzdušný pas směřovaný na Utaku snadno zastavil Rivieryan.
     
    33
    Montpellier právě vstřelil branku!
    Hosté se vrací na mistrovskou notu! Bocaly parádní kolmicí vysunul po pravém křídle Camaru, který na zlatém podnose předložil přihrávkou Utakovi metr před odkrytou svatyni a JOHN UTAKA už nemohl neskórovat!
     
    35
    Domácí poklidně rozehrávají od obranného kvarteta a hledají cestu před hostující branku.
     
    36
    Celou snahu ale dočasně ukončil Boly nepřesným nákopem na Le Talleca.
     
    37
    Hosté se pokusili o útočnou akci jako přes kopírák té brankové, ovšem Cabellův centr byl zblokován pozorným Segbefiou.
     
    38
    Po následném rohovém kopu střílel z akrobatické pozice Bocaly, ovšem domácí obránci stačili jeho střelu srazit mimo branku.
     
    39
    Fanoušci Montpellieru na stadiónu dominují a užívají si současného průběhu. O to více, když se hromadně dozvěděli aktuální výsledek z Lorientu.
     
    40
    Hosté měli k dispozici další standardní situaci v okolí pokutového území, ovšem centr Estrady doletěl přímo do náruče brankáře Sorina.
     
    41
    Další Utakův centr z levé strany odhlavičkoval do bezpečí Boly.
     
    43
    Ohrozit domácí branku se nepovedlo ani po souhře Utaky s Giroudem.
     
    45
    Bocalyho pas za domácí obranu na Camaru končí centimetrovým ofsajdem.
     
    První poločas skončil.
     
    Po pětačtyřiceti minutách zápasu závěrečného kola Ligue 1 hraje Auxerre s Montpellierem 1:1. Ve prospěch posledního celku tabulky senzačně otevřel skóre přesnou hlavičkou Kapo, o vyrovnání se poté postaral před odkrytou branku přihrávající Camara a snadno zakončující Utaka.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    49
    Utkání je přerušené, fanoušci domácího celku zasypali hřiště tenisovými míčky a konfetami.
     
    Z detailnějších záběru upřesňuji, že se nejedná o konfety, ale role toaletních papírů. V každém případě aktéři zápasu jsou stále v útrobách stadiónu, kam je svolalo kvarteto rozhodčích.
     
    Oproti tomu hostující fanoušci si naplno užívají mistrovských nadějí a jistě se těší na závěr tohoto zápasu, pokud tedy samozřejmě nenastanou nějaké nepříliš předpokládané veliké obraty ve vývoji boje o titul francouzských šampiónů.
     
    Mohu přidat aktuální informaci z Lorientu, kde se Pařížanům podařilo srovnat skóre brankou Javiera Pastoreho.
     
    Vedeni sestavou rozhodčích už se hráči vrací zpět na trávník a brzy se bude v zápase pokračovat.
     
    48
    Po míči rozhodčího se opět hraje, u balónu hosté.
     
    49
    S velmi nepřesným centrem Camary si domácí obrana snadno poradila.
     
    49
    Kossoko se pokusil uvolnit individuálním průnikem ve středu hřiště, ale byl nedovoleně sražen k zemi a domácí budou rozehrávat.
     
    50
    Kapo dostal příliš dlouhou přihrávku za domácí obranu a včas se mu vrhl pod nohy brankář Jourdren. Střelec první branky domácích mu pak přátelsky pomáhá vstát na nohy.
     
    51
    Estrada zaváhal před vlastním pokutovým územím a málem o míč přišel, ovšem včas jej ještě před nebezpečně dotírajícím Contoutem dokázal získat zpět do držení.
     
    53
    Po Utakově přízemním centru se míč šťastně odrazil od Girouda do protipohybu brankáře Sorina, naštěstí pro něj ještě měl míč ve svém dosahu a dokázal jej pokrýt.
     
    55
    Domácí pohlednou souhrou získali volné pole na útočné polovině, nadějnou akci však zakončil nepříliš povedeným centrem Contout, míč odvrátil Yanga-Mbiwa. Ten, společně s další velikou oporou Belhandou, před zápasem potvrdil, že v Montpellieru zůstane i v příští sezóně.
     
    57
    Po Contoutově pasu si našel střelecký prostor Le Tallec, ale tísněný hostujícími obránci střílel do brankáře Jourdrena.
     
    58
    Fotbalisté PSG otočili vývoj zápasu v Lorientu a v tuto chvíli je tak jasné, že Montpellier si nemůže v mistrovské cestě dovolit dnes prohrát.
     
    59
    Riveiryan u rohového praporku ostrým skluzem sestřelil k zemi Camaru a zcela po zásluze se stává prvním žlutým hříšníkem dosavadního průběhu zápasu.
     
    60
    Po následném centru Estrady se domácí ubránili.
     
    61
    Zmiňovaný centr Estrady byl jeho posledním zásahem do dnešního duelu, neboť po hodině hry jej nahrazuje Benjamin Strambouli.
     
    62
    Pořádně rušno bylo před domácí brankou! Cabella vběhl z levé strany do pokutového území, přízemním pasem našel Girouda, jehož první střelu stačil zblokovat Boly, tu druhou pak kryje brankář Sorin.
     
    64
    Domácí se ještě budou snažit utnout hostům mistrovské oslavy. Svým nasazením dávají najevo, že by se rádi s nejvyšší soutěží rozloučili vítězně.
     
    66
    Obrovská chyba v hostující rozehrávce, když o míč zbytečně přišel na polovině hřiště Strombouli, domácí však nedokázali ve čtveřici hráčů najít prostor k rychlému brejku do otevřené obrany a akci výrazně zbrzdili.
     
    68
    Obrovská šance domácích! Po Contoutově centru Le Tallec sklepl míč do druhé vlny nabíhajícímu Ndingovi, který svým projektilem vyprášil rukavice brankáře Jourdrena. Ten míč výborným zákrokem vytěsnil mimo svoji branku.
     
    69
    Domácí střídají, Dennis Oliech nahrazuje Kossoka ...
     
    69
    .... zároveň vstupuje do hry i Chafni místo Le Talleca.
     
    70
    O chvíli později střídají také hosté, Geoffrey Dernis vbíhá na hřiště místo Rémy Cabelly.
     
    72
    Domácí fanoušci rozehráli pyrotechnickou show ve svém sektoru a potém co jedna ze světlic nebezpečně dolétla na hrací plochu k bránícím hráčům hostů, svolává rozhodčí hráče znovu ze hřiště.
     
    V Lorientu je dobojováno, fotbalisté PSG zvítězili 2:1 a v tabulce se tak dotáhli na vedoucí Montpellier. Ten k zisku titulu potřebuje alespoň remizovat v tomto zápase, ovšem největší otázkou nyní je, zda se zápas v Auxerre vůbec dohraje.
     
    Fanoušci Auxerre evidentně nemají zájem o nějaké uklidnění se a u střídaček probíhá rušná diskuze o dalším pokračování tohoto zápasu.
     
    Mimo velkých nepokojů ve svém sektoru se také domácí fandové postarali o zajímavější moment, když vytáhli transparent k poděkování za dlouholeté služby v klubu švýcarskému obránci Grichtingovi.
     
    Zdá se, že za několik okamžiků by se mohlo v zápase pokračovat.
     
    Za pískotu fanoušků přeci jen rozhodčí znovu svolávají hráče ze hřiště.
     
    Pod sektor "zlobivých" domácích fanoušků nastoupila četa těžkooděnců. S lídry jejich fanoušků se teď domlouvají i zástupci klubu.
     
    Těžkooděnci už se rozmístili i do hlediště a vytlačují fanoušky z tvrdého jádra domácích ze svého sektoru.
     
    72
    Zápas byl znovu rozehrán.
     
    72
    Domácí vstoupili zpět do boje s velkou aktivitou a získali rohový kop.
     
    73
    Centr Contouta však hostující obrana odvrátila a po rychlém protiútoku si musel Segbefia pomoci stažením Camary, za což přijímá zaslouženou žlutou kartu.
     
    74
    Přízemní rána Girouxe ze čtyřiadvaceti metrů byla sražena mimo branku.
     
    74
    Po následném rohovém kopu Dernise hlavičkoval Giroux jen těsně vedle pravé tyče domácí branky!
     
    75
    Aktuální minuty patří Olivieru Girouxovi, ten z dvaceti metrů vyslal další jedovatou ránu, která byla tečována těsně nad branku.
     
    76
    Montpellier právě vstřelil branku!
    Tisíce hostujících fanoušků mohutně slaví! Po rohovém kopu se kolem Grichtinga v pokutovém území otočil s míčem JOHN UTAKA a nasměroval jej přesně k tyči domácí branky.
     
    77
    Dvougólový střelec John Utaka před čtyřmi lety zvítězil s Portsmouthem v anglickém poháru a nyní může svými brankami zařídit další velký triumf.
     
    79
    Po Grichtingově zásahu zůstal chvíli ležet před pokutovým územím Dernis, ale už vstal na nohy a bude v pořádku.
     
    81
    Domácí se usadili s míčem na kopačkách na útočné polovině, ovšem cestu do pokutového území hledají marně.
     
    83
    Individuálně se do něj pokusil prodrat Oliech, ovšem v klíčovou chvíli mu míč o kousek utekl a Yanga-Mbiwa jej razantním odkopem posílá do bezpečí.
     
    83
    Ndinga u rohového praporku neobelstil Bocalyho.
     
    84
    Za obrovských ovací domácích fanoušků je ze hry stažen Stephane Grichting, který tím končí své desetileté působení v Auxerre. Nahrazuje jej Christopher Missilou.
     
    87
    Naposledy střídají také hosté, John Utaka dva ze svých 47 kontaktů s míčem proměnil v branky a už to můžu napsat takřka s jistotou, zařídil Montpellieru titul. Na závěrečné minuty jej nahrazuje Ait Fana, střelec jiné důležité branky, té v nastaveném čase minulého zápasu s Lille.
     
    89
    Na útočný výlet se vydal Yanga-Mbiwa a k radosti svých fanoušků vybojoval autové vhazování v hloubi útočné poloviny.
     
    Konec zápasu.
     
    Přesně s uplynutím devadesáté minuty je utkání ukončeno a po dvou a půl hodinách napínavého boje se Montpellier stává poprvé ve své historii francouzským šampiónem!
     
    Kromě držitele francouzského titulu se dnes rozhodlo také o dalších dvou důležitých záležitostech, Bordeaux zvítězilo v St. Ettiene v přímém souboji o postup do Evropské ligy a v napínavém boji osmi celků nakonec sestupují Dijon a Caen. V poslední chvíli se tak zachránili fotbalisté Ajaccia výhrou v Toulouse.
     
    Statistiky právě dokončeného zápasu v Auxerre:

    Střely: 5:16 (na bránu 3:6)
    Držení míče: 51%:49%
    Fauly: 16:12
    ŽK: 2:0
     
    S konstatováním, že se fotbalisté Montpellieru stali poprvé ve své historii francouzskými šampióny a zahrají si příští ročník Ligy mistrů, se loučím a těším se u přenosů z mnoha dalších fotbalových zápasů. (23:38:22)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 20. Kapo - 33. Utaka, 76. Utaka

    Karty:   59. Riveiryan (AUX), 73. Segbefia (AUX)


    AJ Auxerre: Sorin - Rivieryan, Boly, Grichting, Segbefia - Ndinga, Cissé - Kossoko, Kapo, Contout - Le Tallec
    Montpellier HSC: Jourdren - Bocaly, Yanga-Mbiwa, Hilton, Jeunechamp - Saihi, Estrada - Camara, Cabella, Utaka - Giroud
    bahis siteleri