Muži - Skikros (rozjížďky) 1. V. Öehling Norberg (SWE) (kon.) | Muži - Skikros (osmifinále) (kon.)
Muži - Skikros (čtvrtfinále) (kon.) | Muži - Skikros (semifinále) (kon.)
Muži - Skikros (finále) Vítěz: J. F. Chapuis (FRA) (kon.) | Ženy - Half pipe (kvalifikace) 1. M. Martinodová (FRA) (kon.)
Ženy - Half pipe (finále) Vítěz: M. Bowmanová (USA) (kon.)
konec
Muži - Skikros (čtvrtfinále)

Čtvrtek 20.02.2014, 11:05 • Rosa Chutor Extreme Park • Zimní olympijské hry - Akrobatické lyžování
Sledujte:
     
    Z mé strany vše, za malou chvilku se můžeme těšit na semifinálové boje. (11:23:12)
     
    Už první rozjížďka čtvrtfinále nabídla velké drama, které přineslo neuvěřitelné rozuzlení. Za chvilku se vrhneme na semifinálové boje, kam postoupili hned tři Francouzi. Ani domácí fanoušci nebudou strádat, postoupil totiž s velkým štěstím Korotkov.
     
    Čtvrtfinále skikrosu mužů skončilo.
     
    4
    Flisar si pojistil vedení, druhý nakonec skončil Eigler, který se držel celou dobu vzadu. Oba postoupili do semifinále, naopak Schauer s Juellem, jednu dobu vedoucí závodníci, v Soči skončili.
     
    4
    Flisar potvrdil, jak zkušeným závodníkem je, našel si skulinku a přejel na první pozici. O druhou pozici to bude velký boj.
     
    4
    Schauer a Juell se po polovině drží na čele. Uvidíme, co nám předvede Flisar, protože se na dvojici tlačí.
     
    Čeká nás poslední 4. rozjížďka:

    1. Filip Flisar (SLO)
    2, Didrik Bastian Juell (NOR)
    3, Florian Eigler (GER)
    4. Andreas Schauer (GER)
     
    3
    Leman si bez větších potíží držel vedoucí příčku a postoupil. Spolu s ním i Bovolenta. Francie tak bude mít v semifinále hned tři své zástupce! Třetí dojel Eklund, ke smutku Švédska.
     
    3
    Fischer neprojel bránu a je diskvalifikovaný. Leman je stále na čele, podobně jako v osmifinále i nyní jede velmi dobře. Eklund je hodně vzadu za druhým Bovolentou.
     
    3
    Bovolenta se sice dostal po startu na čelo, ale ihned poté ho předjeli Eklund s Lemanem.
     
    Na řadu přichází 3. rozjížďka:

    1. Brady Leman (CAN)
    2. Arnaud Bovolenta (FRA)
    3. Thomas Fischer (GER)
    4. John Eklund (SWE)
     
    2
    Tahle jízda neměla šmrnc, Chapuis a Midol dobře odstartovali a udrželi vedoucí pozice až do konce. Matt, jeden z dalších favoritů, končí, ostatně jako Francouz Devouassoux.
     
    2
    Chapuis a Midol nechybují, Matt je stále v závěsu. Přitom on měl být hlavním favoritem tohoto heatu.
     
    2
    Tři francouzští závodníci na čele. Chapuis a Midol se drží na čele, Rakušan Matt poslední.
     
    Připravena je 2. rozjížďka:

    1. Jean Frederic Chapuis (FRA)
    2. Andreas Matt (AUT)
    3. Jonas Devouassoux (FRA)
    4. Jonathan Midol (FRA)
     
    1
    Z kuriózní situace nakonec vyvázl bez újmy Korotkov. Ten sice upadl, ale stačil rukou máchnout do cílové rovinky, kam doslajdoval doslova a dopísmene po zadku. A byl přece jenom o chlup lepší než třetí Pellinen! Öehling Norberg smutní, měl to parádně rozjeté, zradila ho až koncovka. Naopak Niederer je hodně šťastným postupujícím.
     
    1
    Neskutečné! Poslední skok před cílem dopadl katastrofálně pro první dva závodníky! Öehling Norberg neustál dopad, spolu s ním ani Korotkov. Takže poslední Niederer využil jejich pádu a postoupil. Uvidíme, kdo bude nakonec druhým postupujícím.
     
    1
    Öehling Norberg je nakonec na pozici lídra. Korotkov se ale drží pořád na druhém místě.
     
    1
    Pelinen a Korotkov jsou překvapivě na čele. Především ruský zádovník by chtěl před domácím publikem uspět.
     
    Odstartovala 1. rozjížďka:

    1. Victor Öehling Norberg (SWE)
    2. Armin Niederer (SUI)
    3. Jouni Pellinen (FIN)
    4. Jegor Korotkov (RUS)
     
    Čtvrtfinále skikrosu mužů začalo.
     
    Tomáš Kraus se bohužel do další fáze nepodívá. Byť svou rozjížďku neměl rozjetou vůbec špatně, pád mu zamezil bojovat o lepší umístění. Soustředil se až příliš na jízdu a po kontaktu s protijezdcem ve vzduchu nakonec neustál dopad.
     
    Ve hře už nejsou ani někteří favorité! Znovu se ukazuje, jak je tenhle sport vrtkavý. Konečnou vystavil závod třeba pro Del Bosca, Duncana nebo Fivu.
     
    1. rozjížďka:

    1. Victor Öehling Norberg (SWE)
    2. Armin Niederer (SUI)
    3. Jouni Pellinen (FIN)
    4. Jegor Korotkov (RUS)

    2. rozjížďka:

    1. Jean Frederic Chapuis (FRA)
    2. Andreas Matt (AUT)
    3. Jonas Devouassoux (FRA)
    4. Jonathan Midol (FRA)

    3. rozjížďka:

    1. Brady Leman (CAN)
    2. Arnaud Bovolenta (FRA)
    3. Thomas Fischer (GER)
    4. John Eklund (SWE)

    4. rozjížďka:

    1. Filip Flisar (SLO)
    2, Didrik Bastian Juell (NOR)
    3, Florian Eigler (GER)
    4. Andreas Schauer (GER)
     
    Zlato z Vancouveru bude obhajovat Švýcar Michael Schmid, který ovšem na této olympiádě nepatří k úplným top favoritům, stříbro naopak tehdy získal Rakušan Andreas Matt, který by měl i nyní pomýšlet na příčky nejvyšší. V Soči chybí pouze bronzový Nor Audun Gronvold, který již ukončil kariéru. Zapomínat bychom neměli rovněž na Alexe Fivu ze Švýcarska, Davida Duncana z Kanady či Victora Öehlinga Norberga z Norska.
     
    Trať:

    Skikrosaři budou muset ujet celkem 1250 metrů, čeká na ně celkem osm částí překážek, které jsou vždy rozdělené skokem. Převýšení sjezdovky je 210 metrů, průměrný sklon činí 16%. 25 různých skikrosařských elementů, z toho 9 zatáček, to jsou hrozby závodu v Soči, který, obdobně jako na všech připravených sportovištích, nebude vůbec jednoduchý. "Každý olympijský program či mistrovství světa obsahuje několik speciálních částí," obhajoval složitost této trati Martin Fiala, bývalý česko-německý skikrosař, rodák z Prahy, který spolu s členy lyžařské asociace design a pozici překážek vymýšlel.
     
    Nás pochopitelně může těšit, že se závodu účastní už zkušený skikrosař Tomáš Kraus. Dnes už devětatřicetiletý sportovec vládl této disciplíně především díky výborným startům prakticky neomezeně v jejích prvopočátcích – v roce 2005 vyhrál hodnocení premiérového světového poháru, ve stejném roce se stal také mistrem světa, o rok později vyhrál světový pohár znovu a v roce 2007 se stal podruhé nejlepším na světě. Měl bohužel smůlu, že skikros v jeho nejlepších letech ještě nebyl zařazený na olympiádu v Turíně. Tenhle sport se poprvé objevil až ve Vancouveru, kde Kraus obsadil 11. místo. Kraus může zúročit své dlouhodobné zkušenosti, ale přece jenom se favoritové na medailová umístění hledají v Soči jinde.
     
    Po snowboardkrosu, který České republice vynesl zlato Evy Samkové, se tratí plnou překážek, skoků a zatáček vydají také kolegové na lyžích. Skikros měl na programu nejprve kvalifikaci, která určila celkem 32 závodníkům složení osmifinálových rozjížděk. Následuje čtvrtfinále, pak semifinále a finále. V každé rozjížďce uvidíme vždy čtyři skikrosaře a do další fáze postoupí jen dva nejlepší. Finálová část je pak rozdělená na "malé" finále, které určí pořadí 4. – 8. místa, a na "velké" finále, kde už se bude bojovat o medaile.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:05.

    Patrik Sandev

    Martin Fiala, Michael Neuenschwander, Edward Sidorchuk
    bahis siteleri