Rusko – Švýcarsko 5:2 (kon.) | USA – Finsko 2:3 (kon.)
konec
USA
2:3 (0:0, 0:1, 2:2)
Finsko
Neděle 06.01.2019, 02:08 • Rogers Arena, Vancouver, Kanada (kapacita: 18 910 míst) • Mistrovství světa do 20 let • Finále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 02:00.
     
    Hezké nedělní ráno, hokejové Mistrovství světa juniorů v Kanadě je na samotném konci. Pro diváky po celém světě se tak předestře první velká lahůdka v průběhu dosavadní sezóny – finále nejlepších světových hráčů do 20 let, který obstará souboj USA s Finskem. Utkání startuje ve 2:00 středoevropského času!
     
    Finsko
    Finové sice na předchozích dvou šampionátech brali deváté a sedmé místo, kdy je zejména trápila koncovka a ofenzivní schopnosti, letos se už ovšem dá mančaft okolo trenéra Jussiho Ahokase považovat za medailového favorita. Finský vývoj na šampionátech dvacítek je rozhodně pozoruhodný, po zlatu na domácím šampionátu v roce 2016 se o rok později museli hráči Suomi dokonce zachraňovat, loni pak vypadli ve čtvrtfinále s Českou republikou, i když měli ve zmiňovaném zápase více ze hry. Postupně se však do dvacítek dostávali hráči z úspěšných turnajů osmnáctek, na nichž brali Finové z posledních tří let dva tituly a jedno stříbro.

    V tomto reprezentačním cyklu se Finům daří dost odlišně, ve Vierumäki se jim zdařilo v srpnu debaklem potopit české naděje, následně ovšem stejnému soupeři podlehli. Na Turnaji čtyř zemí v Örnsköldsviku nicméně skončili až třetí, když zvítězili znovu jen nad Českem, v listopadu v Hodoníně na stejném klání předvedli velkou sílu, když udolali všechny své soupeře. Generálky na turnaj se Suomi povedly náramně, když deklasovali Dánsko a udolali i Kanaďany.

    Hokejisté ze země tisíce jezer ale odstartovali samotný šampionát překvapivou prohrou se Švédy, následně si ale bez sebemenších potíží poradili s Kazachstánem a Slováky, čímž si zajistili Finové postupové místo do čtvrtfinále. Následná prohra s Američany je ovšem odsoudila ke třetímu místu, které znamenalo přímý souboj s Kanadou o postup do medailových bojů. V něm Finové připravili domácímu publiku obrovský šok, když javorové listy vyprovodili coby pořádající zemi v prodloužení. Z podceňovaného výběru je tak rázem velký aspirant na možný zisk cenného kovu.celkového triumfu, v semifinále totiž vyprovodili Švýcary nářezem v poměru 6:1.

    Finové přivezli na šampionát velice kvalitní sestavu, která je plná hráčů se zkušenostmi z NHL. Zejména obrana má neuvěřitelnou sílu, na níž by měli trenéři stavět. Za Boston už letos stihl debut Urho Vaakanainen (na juniorském šampionátu si zahraje potřetí v řadě), v Chicagu pa působí Henri Jokiharju. V útoku pak září Kaapo Kakko, pravé křídlo s parametry a dovednostmi, které jej předurčují pro první kolo letošního draftu. V produktivitě však zatím nejvíce exceluje prospekt Floridy Aleksi Heponiemi, jemuž se podařilo už nastřílet pět branky a přidat tři asistence. Naděje New Jersey Aarne Talvitie má o kanadský bod méně (4+3). V brance zatím hájí finskou čest Ukko-Pekka Luukkonen, který má produktivitu 93,28 %.
     
    USA
    Američané mají na tomto juniorském šampionátu rozhodně na co navazovat. V posledních třech ročnících této přehlídky největších světových talentů zvládli vybojovat pokaždé cenný kov, před dvěma lety dokonce sebrali Kanadě na její půdě mistrovský pohár. Mnoho hráčů v aktuálním kádru má také zkušenosti z šampionátů osmnáctek, na nichž vybojovali v posledních třech letech celou sadu medailí. Před sezónou nicméně prošel přestavbou trenérský štáb dvacítky. Davida Quinna totiž zlákala nabídka na koučování New Yorku Rangers, na jeho pozici tak musel nastoupit Mike Hastings, jeho dřívější asistent u reprezentace a jinak lodivod Minnesota State University v univerzitní lize WCHA. Na této pozici tak rozhodně k oslabení nedošlo, jde o zkušeného praktika s obrovskými znalostmi v development programech a výchově mládeže.

    Američané měli o trochu odlišnější přípravu než ostatní evropské celky. Na Sport Chek Junior Showcase do Kamlooops, tedy velké přehlídky budoucích hvězd v dresech národních týmů, vyslali hned dva týmy. Oba celky zářili, jejich hráči se umisťovali v předních pozicích v bodovoání celého miniturnaje. V prosinci pak vyrazili na kemp a rovnou na dvě generálky před celým šampionátem, na sehrávání tak neměli jako tradičně až takový prostor. Nicméně předturnajová příprava jim vyšla na výbornou, podařilo se jim šťastně udolat Rusko a přestřílet poměrem 6:2 český výběr Václava Varadi.

    Na samotný šampionát ale nevstoupili zrovna dominantně. Na úvod se potrápili se Slováky, nad kterými zvítězili těsně 2:1. Na druhou stranu však s Kazachstánem takovou práci neměli, bod si dokonce vzali i s favorizovaného duelu se Švédy po prohře v prodloužení. V závěrečném duelu skupiny poté zdolali i svého dnešního finálového soupeře z Finska, když svůj náskok navýšili postupně až na čtyřgólový a hokejisté Suomi v samotném závěru se štěstím pouze snižovali na 1:4. Ve čtvrtfinále pak bez potíží překonali český výběr, včerejší semifinále pak ovládli se štěstím 2:1. Rusové nicméně nebyli daleko od vyrovnání, Američanům ale jejich výkon, bez větší hry na riziko, znovu bez problémů stačil.

    Mezi největší hvězdy rozhodně patří Jack Hughes. Sedmnáctiletý americký zázrak hokejové akademie. Neskutečně technicky, mentálně i fyzicky vyspělý hráč. Skauty je považován za budoucí hvězdu NHL, kromě něj není prakticky nikdo jiný tipován na letošní jedničku draftu. Na turnaji si zatím připsal jen tři asistence, nicméně jeho přehled a hráčské schopnosti převyšují ostatní hráče. Když Američané tápou, on najde správný recept, třeba jako proti českému defenzivnímu bloku a Lukáši Dostálovi. V týmu působí i jeho o rok starší bratr Quinn Hughes, jehož draftovali loni vancouverští Canucks, zatím si zapsal dvě asistence. Produktivitě celého turnaje však zatím vládne útočník Ryan Poehling, prospekt Montrealu stačil nastřádat pět branek a tři asistence. Jason Robertson pak má slušnou bilanci 1+6. V brance pak dostává největší příležitost Cayden Primeau, díky úspěšnosti 94,74 % se drž na čtvrtém místě všech brankářů, jež zasáhli do turnaje.
     
    Konečné nominace obou týmů

    USA
    Brankáři: Kyle Keyser (Oshawa/OHL), Spencer Knight (USA 18/USHL), Cayen Primeau (Northeastern University/HEA)

    Obránci: Jack St. Ivany, Phil Kemp (oba Yale University/ECAC), Dylan Samberg , Mikey Anderson (oba University Minnesota Duluth/NCHC), Quinn Hughes (University. Michigan/Big Ten), K´Andre Miller (University Wisconsin/Big Ten), Mattias Samuelsson (Western Michigan University/NCHC)

    Útočníci: Jack Hughes (USA 18/USHL), Sasha Chmelevski (Ottawa/OHL), Tyler Madden (Northeastern University/HEA), Ryan Poehling (St. Cloud Stane University/NCHC), Logan Cockerill, Joel Farabee (oba Boston University/HEA), Josh Norris (University Michiga/Big Ten), Jason Robertson (Niagara/OHL), Jay O´Brien (Providence College/HEA), Evan Barratt (Penn State University/Big Ten), Oliver Wahlstrom (Boston College/HEA), Jack Drury (Harvard University/ECAC), Noah Cates (University Minnesota Duluth/NCHC)

    FINSKO
    Brankáři: Ukko-Pekka Luukkonen (Sudbury/OHL), Lassi Lehtinen (Lukko Rauma/Finsko), Filip Lindberg (University Massachusetts/NCAA)

    Obránci: Henri Jokiharju (Chicago/NHL), Urho Vaakanainen (Boston/NHL+Providence/AHL), Oskari Laaksonen (Ilves Tampere), Aleksi Anttalainen (Blainville-Boisbriand/QMJHL), Toni Utunen (Tappara Tampere/Finsko), Olli Kaskinen (Turku/Finsko), Ville Heinola (Lukko Rauma/Finsko), Otto Latvala (Hämeenlinna/Finsko), Anttoni Honka (Jyväskylä/Finsko)

    Útočníci: Eeli Tolvanen (Nashville/NHL+Milwakuee/AHL), Rasmus Kupari, Aleksi Heponiemi (oba Oulu/Finsko), Teemu Engberg, Anton Lundell (oba IFK Helsinky/Finsko), Samuli Vaionionpää (Ilves Tampere/Finsko), Valtteri Puustinen (Hämeenlinna/Jr. A SM-liiga), Santeri Virtanen (Lappeenrant/Finsko), Linus Nyman (Lukko Rauma/Finsko), Kaapo Kakko (Turku/Finsko), Aarne Talvitie (Penn State/NCAA), Jesse Ylönen (Lahti/Finsko), Sami Moilanen (Tappara Tampere/Finsko), Sampo Ranta (Univ. Minnesota/NCAA)
    Kanadští fanoušci budou mít přeci jen ve finále jedno polokanadské želízko. Americký brankář Cayen Primeau je synem bývalého kapitána Philadelphie Keitha Primeaua, který s kanadským národním týmem vybojoval v roce 1997 titul světových šampionů

     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    01.01.2019 USA x Finsko 4:1 (MS U20 2019)
    03.08.2018 USA x Finsko 2:1 (příprava)
    31.12.2017 USA x Finsko 5:4 (MS U20 2018)
     
    Dosavadní utkání obou týmů na turnaji

    USA
    Rusko x USA 1:2 (semifinále)
    USA x Česko 3:1 (čtvrtfinále)
    USA x Finsko 4:1 (skupina)
    Švédsko x USA 5:4 pr. (skupina)
    Kazachstán x USA 2:8 (skupina)
    USA x Slovensko 2:1 (skupina)

    Finsko
    Finsko x Švýcarsko 6:1 (semifinále)
    Kanada x Finsko 1:2 pr. (čtvrtfinále)
    USA x Finsko 4:1 (skupina)
    Slovensko x Finsko 1:5 (skupina)
    Finsko x Kazachstán 5:0 (skupina)
    Finsko x Švédsko 1:2 (skupina)
     
    Posledních 10 finále MS juniorů do 20 let
    2018 Švédsko x Kanada 1:3
    2017 USA x Kanada 5:4 náj.
    2016 Finsko x Rusko 4:3
    2015 Kanada x Rusko 5:4
    2014 Finsko x Švédsko 3:2
    2013 Švédsko x USA 1:3
    2012 Švédsko x Rusko 1:0 pr.
    2011 Kanada x Rusko 3:5
    2010 Kanada x USA 5:6 pr
    2009 Švédsko x Kanada 1:5
     
    Hlavními rozhodčími tohoto utkání je český sudí Daniel Pražák a Rus Jevgenij Romasko, jako čároví jsou pak delegováni Kanaďan Maxime Chaput a Švéd Emil Yletyinen.
    Oba celky už absolvují rozbruslení. Velké finále za malou chvíli začíná, Rogers Arena se postupně zaplňuje

     
    Úvodní sestavy:

    USA: Primeau (Keyser) – Samberg (C), M. Anderson (A), Q. Hughes, Kemp, M. Samuelsson, Miller, St. Ivany – Farabee (A), Norris, Robertson – Cates, Barratt, Madden – Cockerill, Poehling, Wahlstrom – Drury, J. Hughes, Chmelevski – O'Brien.

    Finsko: Luukkonen (Lindberg) – Utunen, Jokiharju (A), Vaakanainen (A), Laaksonen, Honka, Latvala – Heponiemi, Kupari, Talvitie – Tolvanen (C), Lundell, Kakko – Puustinen, Virtanen, Ylönen – Engberg, Vainionpää, Moilanen – Nyman.

    Rozhodčí: Pražák (CZE), Romasko (RUS) – Chaput (CAN), Yletyinen (SWE).
     
    Na hrací plochu právě v této chvílí míří oba celky. Kanadské publikum bude dnes spíše přát Finům, na americký výběr publikum opovržlivě bučí a píská. První letošní hokejová lahůdka začíná!
     
    Kapitáni si předávají památeční vlaječky, do samotného startu zbývá opravdu je pár okamžiků.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:19
    Finové se už od začátku snaží o vytrvalou ofenzivní natlačovanou na americký mančaft, nicméně to prozatím příliš nevychází. Aarne Talvitie byl velmi rychle vytlačen, Quinnem Hughesem. Rozehrávka Suomi musí startovat úplně od začátku.
     
    00:47
    Finský icing, vhazování proběhne před Luukkonenem.
     
    01:14
    Anton Lundell se hezky ještě podíval za sebe a vrátil kotouč Tolvanenovi, nicméně bomba finského plejera byla zablokována pozornou americkou obranou. Puk skončil v ochranné síti, finský výběr pokračuje natlačen před Primeauem.
     
    02:09
    Rasmus Kupari zkoušel hledat Samuli Vainionpääa, jenomže první nahrávka nevyšla podlep představ. Právě druhý zmíněný se ale dostal před amerického golmana a nadvakrát se pokusil dorazit kotouč povalující se v brankovišti. Američané měli obrovské štěstí, Finové i přes svůj důraz nedokázali vsítit branku.
     
    03:08
    Joel Farabee dělal finské obraně pořádně problémy, nicméně jej hráči Suomi stačili vytlačit mimo střelecké pozice. Po rozehrávce Laaksonena je už vše z finské strany v pořádku, Kakko ale větší šance ze svého brejku nedosáhl. Obránci USA si jej pohlídali.
     
    04:23
    Logan Cockerill se dostal do fantastické pozice po své krásné kličce, avšak v časové tísni už Luukkonena v brance nedokázal přehodit. Finský brankář si zapisuje parádní zákrok!
     
    04:49
    Valtteri Puustinen střílel z levé strany z brejku těsně vedle, teď byla v Američanech malá dušička.
     
    05:51
    Zatím sledujeme velkou ofenzivní přetahovanou, žádný tým viditelně nechce udělat sebemenší chybu. Podle všeho však Američané hrají s trošku větší pohodou, Finové jsou lehce v křeči.
     
    06:41
    Logan Cockerill náhodně nahodil kotouč o mantinel, nicméně puk se nečekaně dostal až do přebrankového prostoru. Luukkonen musel dávat velký pozor, nadvakrát jej totiž málem překonal Josh Norris. První pokus ale skončil jen na betonu finského hrdiny, druhý vedle brány.
     
    07:35
    Američané znovu potvrdili svou lehkost, když Jack Drury napálil do forčekingu, jenomže Jokiharju byl tvrdý oříšek. Chicagský prospekt rozehrávku zvládl a posílá finské kamarády do ofenzívy.
     
    08:41
    Teemu Engberg si připsal velkou šanci! Jeho průnik po levém křídle na poslední chvíli ale pohlídal Joel Farabee, který jej doprovodil až na zadní mantinel. Suomi i nadále soupeře presuje!
     
    09:02
    Primeau měl tentokrát pořádně nahnáno! Čtvrtá finská formace rozjela pořádný kolotoč a puk několikrát poslala přímo do brankoviště, kde se spolu s Engbergem snažil o dorážku Moilanen. Americký golman ale zasahuje.
     
    09:12
    Finové půjdou do oslabení. Norris totiž dostal v rohu pořádně naloženo od Rasmuse Kupariho (FIN), který jej odstrčil loktem. Právě jako faul loktem byl jeho zákrok ohodnocen i sudími včetně českého zástupce Daniela Pražáka. Američané cítí šanci.
     
    09:45
    Američané už slavili první branku utkání, nicméně po prozkoumání videa je verdikt jasný. Branka USA neplatí, Alexander Chmelevski bránil brankáři Luukkonenovi a navíc stál v brankovišti. Euforie to tak byla předčasná.
    Neuznaná branka Olivera Wahlstroma

     
    10:33
    Jack Hughes si najel do ofenzívy a pálil jen těsně vedle z pravého kruhu. O následnou bombu z osy se posléze pokusil i Alexander Chmelevski, Luukkonen ovšem tentokrát zasahuje. Američané nyní hrají s velkou pohodou.
     
    11:12
    Kupari je zpátky na ledě, což znamená konec americké přesilovky. Finové měli na kahánku, pro tentokrát ale zatím neinkasovali. Neuznaná branka Američanů se ještě bude asi dlouhou dobu rozebírat, mnoho novinářů včetně samotných hráčů považovalo verdikt za nesprávný.
     
    11:39
    Jokiharju mířil těsně vedle levé tyče, Primeau se po jeho bombě jen s úlevou ohlédl. Finové nyní mají velký tlak.
     
    12:06
    Sami Moilanen byl jen kousek od první finské branky! Po dynamickém nabruslení na střed se stačil vyhnout i dvěma bekům, nicméně jeho rán stačil Primeau na poslední chvíli zastavit hrudí. Velmi důležitý zákrok!
     
    12:47
    Američané se mohou těšit na další přesilovku. Anttoni Honka (FIN) nestačil před bruslemi Jaye O'Briena uklidit hokejku, za podražení tak celkem logicky míří na trestnou lavici.
     
    13:19
    Americký tlak se velice, velice účelný. Finové nyní, kam dříve skočit a Luukkonen svůj tým minimálně dvakrát nyní na poslední chvíli zachránil. tentokrát vrazil puk ramenem do ochranné sítě.
     
    13:26
    Alexander Chmelevski měl na holi gól! Luukkonen ale předvádí zákrok z říše snů, skočil tarzaním skokem do opuštěné části branky a zastavil puk špičkou brusle. Rogers Arena bouří!
     
    13:42
    Oliver Wahlstrom si krásně najel do brejku, jenomže nestačil při své rychlosti pálit. Luukkonenovi sice následně puk vypadl z lapačky, ale Finové jej stačili uklidit mimo nebezpečnou zónu.
     
    14:47
    Honka je zpátky na hrací ploše, Finové s velkým štěstím předchozí momenty ustáli bez větší úhony. Američané mohou mnoha promarněných šancí jen litovat.
     
    15:25
    Primeau musel velmi rychle na led, když se k němu vrhla lajna okolo Talvinieniho. Nečekaný puk propadlý zpoza branky však velmi rychle zachytil, pro tentokrát se tak přerušuje hra.
     
    16:19
    Souboj brankářů! Další neuvěřitelný zákrok převádí i Cayden Primeau, když stačil skočit na opačnou stranu branky pro ránu od Heponiemiho. Bombu k tyči vyrazil zřejmě hokejkou, další oslavný ryk fanoušků může následovat.
     
    16:47
    Američany čeká první oslabení večera. Za hákování v obranném pásmu odchází celkem logicky na trestnou lavici Quinn Hughes (USA). Faul to byl dost okatý.
     
    17:36
    Američanům se zatím celkem daří hru soupeře neutralizovat a nepouštět Finy prakticky do šancí. V této chvíli se navíc hokejisté Suomi sami úplně zadarmo připravili o útočné pásmo.
     
    18:37
    Další tutovka! Po geniální zadovce Cockerilla se prodral do šance Alexander Chmelevski, který měl před sebou už jen Luukkonena a finskou klec. Americký střelec ale selhal, puk napálil vší silou do lapačky protivníka.
     
    18:47
    Quinn Hughes se vrací zpátky na led, Američané toto oslabení ustáli bez úhony. Finové totiž prakticky neměli moc velkých příležitostí.
     
    19:36
    Eeli Tolvanen vyzkoušel pozornost amerického brankáře ránou z kruhů, nicméně bomba zápěstím byla pro Primeaua celkem lehko chytatelná. Puk skončil v jeho lapačce, Finové nicméně stále zůstávají natlačeni v pásmu soupeře.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Střely na branku v 1. třetině: USA – Finsko 9:13
     
    To je hokejový hukot! Finále mistrovství světa dvacítek zatím divákům nabízí fantastickou podívanou. Moment, o kterém se bude dost dlouho mluvit, je určitě neuznaná branka Američanů, kteří už si byl platností své trefy téměř jistí. USA si ovšem i tak připisovaly více ze hry, ve většině herních aspektů Finy lehce převýšily. Parádní je zatím i souboj obou golmanů, Cayden Primeau i Ukko-Pekka Luukkonen předvádějí jeden spektakulárnější zákrok za druhým. Zatím je však skóre nerozhodné, právě to nahrává ale pořádné zápletce. Na pokračování si musíme počkat do přibližně 3:00 středoevropského času.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:25
    Finové se i nadále snaží o velmi ofenzivně laděnou, hru, nicméně zatím z ní nic nevytěžili. Americká defenzivní zóna je pohlídána Sambergem i Andersonem velice dobře.
     
    21:06
    Evan Barratt pálil hned po překročení modré čáry, jeho ránu ale defenzivní borci Suomi zblokovali do rohu hřiště. Američané musí zařazovat zpátečku, úvod je zatím hodně opatrný.
     
    21:45
    Tyler Madden jel spolu s Poehlingem úplně sám na branku, jenomže v rozhodující moment selhal. Jeho dělovka letěla těsně nad pravý horní růžek, americká střídačka se hromadně drží za hlavu.
     
    22:35
    Americké sestavě se nepodařilo adekvátně rozehrát, čehož okamžitě finská sestava využívá. Teemu Engberg se však ke střelbě nakonec nedostal, clona ze strany Norrise byla výborná.
     
    23:47
    Hughes s Catesem nedošli daleko, jejich perimetr totiž zastavila finská hradba. Z druhé strany se tak mohl hnát sám na branku Valtteri Puustinen, Primeau ale s přehledem zasahuje.
     
    24:22
    Joel Farabee se dostal do obrovské tutovky, ale do puku se nakonec v rozhodující moment netrefil- Podle signalizace sudích se bude vylučovat.
     
    24:22
    Finové si zahrají oslabení, Oskari Laaksonen (FIN) je trestán za sekání v obranném pásmu, sudí mu udělují menší trest.
     
    25:34
    Američané měli konzistentní a dynamický tlak, plný šancí a náznaků gólovek. Ukko-Pekka Luukkonen spolu se svou obranou ale nyní zaslouží poklonu, předvádějí parádní výkon.
     
    26:22
    Oskari Laaksonen je zpátky na ledě, Američané svou početní výhodu nedokázali využít. Své šance prohospodařili a musí se vracet rozehrávat k vlastní brance.
     
    26:50
    Finy nyní čeká další oslabení v krátkém časovém rozmezí, za nedovolené bránění v předbrankovém prostoru je vyloučen Otto Latvala (FIN).
     
    27:38
    Oliver Wahlstrom nahrál krásně Poehlingovi na střed, jenomže jeho bomba letěla přímo do připraveného Luukkonena. Následná americká dorážka už byla zablokována, Finové přežili klinickou smrt.
     
    28:50
    Otto Latvala se vrací zpátky na led v pravou chvíli, Američané totiž svůj tlak na vyčerpané obránce Suomi postupně dávkovali. Nyní to už bylo takřka neúnosné.
     
    29:36
    Noah Cates najel do ofenzivní třetiny s parádní rychlostí a ještě dostal kotouč pod Luukkonena, který byl dost rozhozen. K pravé tyči se poté vehnal i Evan Barratt, jeho dorážka ale do sítě nedoletěla. Finského brankáře sice vyhodil z brankářského postoje, ten to ale ustál.
     
    30:04
    Sudí ještě trestají za předchozí situaci, neboť Finové přišli o kotouč až nyní. Za nedovolené bránění brankáři je trestán Evan Barratt (USA), který Luukkonena při snaze o dorážka praštil loktem.
     
    31:31
    Finsko právě vstřelilo branku!
    A je tu první gólový úder večera! Ihned po buly se dostal kotouč k JESSE YLÖNENOVI, který napřáhl ke stropu haly z pozice na ose hřiště a propálil vše, co mu stálo v perimetru rány. Primeau se nestačil ani posunout či zasáhnout. Aréna bouří nadšením!Asistence: Oskari Laaksonen, Valtteri Puustinen.
    31:31 Jesse YLÖNEN - 0:1
     
    32:38
    Alexander Chmelevski si procházel do útočného pásma, jenomže pod nohy se mu dostala hokejka Teemu Engberga (FIN). Za viditelné podrážení tak finský forvard vyfasoval dvouminutový trest.
     
    33:24
    Primeau předvádí parádní zákrok! Santeri Virtanen poslal z levého křídla ideálně načasovanou přihrávku na najetého Teemu Engberga, který jen nastavil do žabičku špičku hole. Americký brankář nicméně zasáhl, stejně jako proti následné dorážce stejného hráče.
     
    34:05
    Aréna nyní bouří nadšením, protože na multimediální kostce se objevili bývalí hráči Vancouveru Canucks – legendární Henrik Sedin a Fin Jyrki Lumme.
     
    34:28
    Primeau musel být velmi rychle na ledě, Linus Nyman totiž pálil z pravé strany dost nečekaně. Ránu ale stačil vyrazit americký brankář špičkou betonu.
     
    34:44
    Za finskou brankou se strhla pořádná rvačka, avšak sudí nakonec nikoho vylučovat nebudou. Hráči si ještě dlouho vše vyříkávali, hru prozatím přerušuje komerční pauza.
     
    34:58
    Josh Norris pálil těsně vedle, Luukkonen se jen bezmocně ohlédl za pukem!
     
    35:28
    Tentokrát si připsal zajímavou šanci Joel Farabee, kterému se povedlo před brankou lehkou tečí ještě změnit dráhu puku. Ten však stejně letěl vedle Luukkonenovy branky.
     
    36:05
    Logan Cockerill byl spolu s Quinnem Hughsem velice aktivní před finskou brankou, avšak ani jednomu se nakonec nepovedlo vystřelit. Finské pásmo je až nadmíru přehuštěno, času na přemýšlení je zde prakticky minimum.
     
    37:00
    Finové se dostanou k další přesilové hře, Oliver Wahlstrom (USA) viditelně fauloval kličkujícího Kakka. Pod bruslemi mu nechal hokejku, což je jasně charakteristické podrážení.
     
    37:31
    Finům se prozatím v přesilové hře moc nevede, neboť se nedokážou v předních řadách dostatečně rychle srovnat. Američanům tento stav vyhovuje, prakticky se nemusí nijak moc vyčerpávat.
     
    38:18
    Henri Jokiharju se pořádně napřáhl až k nebi, ale chicagský prospekt nedokázal prostřelit americkou clonu. Finové ovšem i nadále pokračují v tlaku a rovnají se v postavení.
     
    39:03
    V době, kdy se na led vrací po uplynutí trestu Wahlstrom, se dostal k palbě Otto Latvala, Puk letěl těsně vedle tyčky.
     
    39:20
    Oliver Wahlstrom pálil z bezprostřední blízkosti finské branky, nicméně Ukko-Pekka Luukkonen předvádí parádní zákrok. Puk stačil pravačkou shodit do lapačky, hra je i přes několik amerických nájezdů pro dorážku přerušena.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Střely na branku ve 2. třetině: USA – Finsko 8:9
     
    I druhá třetina přinesla oku divákovu parádní hokej plný ofenzivních akcí s krásnými zákroky brankářů. V této hrací části jsme se však také dočkali první gólové trefy v juniorském finále. Po bombě Jesse Ylönena málem Rogers Arena vybouchla nadšením, Američané na ni ale neuměli prozatím zareagovat. Ve finské kleci nyní hlavně září Ukko-Pekka Luukkonen, obecně se však hráči Suomi po všech stránkách zlepšili. Rozhodnutí tak možná padne už ve třetí třetině, která začíná přibližně v 3:50 středoevropského času.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:26
    Finové se nikam nehrnou, nechávají americké pušky probíhat jen do středního pásma, kde už narážejí na hrozbu v podobě bloku Suomi. Prozatím se jim nedaří ni kloudného vymyslet.
     
    41:17
    Otto Latvala po nahrávce od Tolvanena mířil jen těsně vedle americké branky, tlak Finů i nadále pokračuje. Suomi jsou v ofenzivní fázi velice aktivní a snaží se získávat každý odražený puk.
     
    42:05
    Chmelevski hledal dlouhou nahrávkou na levém křídle Wahlstroma, avšak puk kousek od hole adresáta poskočil. Američané se tak musí stahovat, po práci Norrise však mlhou vrátit na původní pozice.
     
    42:52
    Bomba Mikeyho Andersona byla velice nadějná! Kotouč ještě zřejmě lehce tečoval Farabee, což přidalo ráně na nebezpečnosti. Ukko-Pekka Luukkonen ovšem s poklidem zasahuje.
     
    43:05
    Rána Kupariho měla gólové parametry, ale Primeau jí nakonec vytečoval do ochranné sítě. Finové zůstávají natlačení v pásmu soupeře.
    43:05 Příležitost Kupariho, kterou zlikvidoval americký brankář Primeau.
     
    44:02
    Na ledě zůstává ležet otřesený Logan Cockerill, jenž se projel po pravém křídle a navíc zapsal další americký střelecký pokus těsně mimo branky. Po nezvládnutí obloučku však upadl u mantinelu, kde posléze zalehl puk.
     
    44:18
    Finové si po nepřesné rozehrávce Ylönena zapisují icing, vhazování proběhne před očima Lukkonena.
     
    45:14
    Oliver Wahlstrom nabil díky odrazu od mantinelu Samuelssonovi, nicméně bomba amerického obránce nemohla Ukko-Pekka Luukkonena nijak ohrozit. Kotouč zaletěl do jeho lapačky, odkud už jej soupeřící útočníci nevytáhli. hra je pro tentokrát přerušena.
     
    46:00
    Finsko právě vstřelilo branku!
    A je finské zvýšení náskoku! Rogers Arena vybouchla! Takřka totožná střelecká pozice, stejně načasovaná přihrávka, jen odlišná branka. OTTO LATVALA se pořádně napřáhl a jeho rána golfákem prošla přes několikerou clonu až za záda bezmocného Primeaua. Američané se jen drří za hlavu. Asistence: Aleksi Heponiemi, Rasmus Kupari.
    46:00 Otto LATVALA - 0:2
     
    47:01
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Drama je tady! Ukko-Pekka Luukkonen si sice připsal nejprve velmi dobrý zákrok proti dělovce Jacka Hughse, jenomže následná dorážka po vrácení kotouče od americké naděje letošního draftu už sedla parádně ALEXANDROVI CHMELEVSKIMU. Jeho rána míří k levé tyči byla takřka pro finského hrdinu nechytatelná. Asistence: Jack Hughes, Noah Cates.
    47:01 Alexander CHMELEVSKI - 1:2
     
    47:44
    Američané málem slavili vyrovnání! Quinn Hughes velmi přesně nahrál diagonálou na Wahlstroma, jenomže druhý jmenovaný v rozhodující moment promáchl. Finové měli obrovskou dávku štěstí!
     
    48:47
    Spojené státy právě vstřelily branku!
    Neuvěřitelné finále! Vyrovnáno! Fantastickou hokejovou akci tentokrát připravil Chmelevski, který si udržel kotouč před dotírajícím Finem a neskutečnou nahrávkou na opačnou stranu útočné třetiny našel JOSHE NORRISE, jemuž už stačilo jen napálit puk do odkryté části branky. Krása mládežnického hokeje par excellence! Asistence: Alexander Chmelevski, Noah Cates.
    48:47 Josh NORRIS - 2:2
     
    49:48
    Jack Hughes upaloval úplně sám na branku, jenže na Luukkonena nakonec nenašel recpt. Finský brankář si připisuje veledůležitý skalp v pravou chvíli.
     
    50:26
    Primaeu má zřejmě něco s helmou, proto se také na malou chvíli v tento moment přerušuje hra. Finští útočníci totiž byli nyní před brankovištěm mimořádně aktivní, skákající puk ale do sítě napálit nedokázali. Na řadě je komerční pauza.
     
    50:48
    Poehling a Cockerill se dostávali do šance, nicméně hra se znovu dostává na opačnou stranu. Tam Moilanen mířil z voleje těsně vedle vzdálenější tyče, na rychlosti rozhodně na ledě nikdo neubírá.
     
    51:37
    Američané byli pod pořádným tlakem, i proto se v tuto chvíli raději Mattias Samuelsson zbavuje kotouče nejjednodušším způsobem. Puk míří přes všechny čáry k Luukkonenovi, sudí pískají icing.
     
    52:04
    Aleksi Heponiemi až příliš dlouho držel kotouč a vymýšlel překombinované věci, místo bomby tak raději volil nahrávku. Ta však byla hrubě nepřesná, mířila mezi oba finské beky.
    O vyrovnání na 2:2 se postaral tento muž.

     
    53:05
    Quinn Hughes krásně nahrával svému parťákovi Andersonovi na modré čáře, nicméně druhý jmenovaný se nakonec netrefil mezi tři tyče. Puk letěl o několik centimetrů vedle tyče.
     
    53:54
    Ukko-Pekka Luukkonen teď nevěděl, kde mu hlava stojí. Nejprve se nesmírně nebezpečnou ránu z osy kluziště postaral Oliver Wahlstrom, posléze ještě dorážel Jack Hughes. Oba dva pokusy ovšem finský muž v masce s bravurou vykryl. Leč možná s dávkou štěstí.
     
    54:26
    Finové se nyní Američanům ve všech herních ohledech vyrovnali, což jen potvrdil Kaapo Kakko svou dynamickou akcí po levém křídle. Puk prolétl těsně vedle levé tyčky.
     
    55:29
    Moilanen se dostal jako další finský hráč do střelecké pozice, ale Primeau se tentokrát postaral o jistý zákrok. Kotouč ukryl přímo v lapačce, hra je tak nyní přerušena.
     
    55:49
    Tečovaná rána Farabeeho nakonec velmi rychle proletěla útočným pásmem, nicméně v konečném důsledku se zavlnila jen do ochranné sítě. Vhazovat se před Luukkonenem.
     
    Dnešní utkání sleduje 17206 diváků.
     
    56:41
    Finové obléhají americkou branku s velkou vervou, jenomže Santeri Virtanen mířil jen do připravené clony. Američany nenechávají nic náhodě, hodně je svazuje nyní v defenzívě taktika.
     
    57:33
    Josh Norris nakonec nijak výrazně nepřemýšlel a rozdal puk bez přemýšlení do středního pásma. Nastává čas vyčkávání, útočné akce takřka z ledu vymizely.
     
    58:22
    Předchozí tezi dokonale narušil Rasmus Kupari! Jeho rychle vypálená pumelice skončila ale pouze na Luukkonenovi.
     
    58:34
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Že by rozhodnutí? Finové se nyní v obrovské euforii vrhají na sebe na střídačce, neboť KAAPO KAKKO se postaral nyní o prozatím rozhodující branku. Jeho dorážka byla velice náročná, z takřka nulového úhlu napálil puk bekhendem do odkryté části branky. Asistence: Anton Lundell, Henri Jokiharju.
    58:34 Kaapo KAKKO - 2:3
     
    59:08
    Američané riskují power-play!
     
    59:25
    Santeri Virtanen se hnal na branku, puk ale nestihl dostatečně rychle. zahnán je tak do rohu, Američané ještě zkoušejí odjet s pukem rychle do útočného pásma.
     
    Konec zápasu.
     
    Mistry světa do 20 let se stávají popáté v historii. Své předchozí triumfy zaznamenali v letech 1987, 1998, 2014 a 2016.
    Zlatá finská radost.
     
    Střely na branku ve 3. třetině: USA – Finsko 10:9
     
    Střely na branku celkem: USA – Finsko 27:31
     
    Nejlepší hráči utkání: Alexander Chmelevski (USA) – Kaapo Kakko (Finsko)
     
    Media All-star tým turnaje

    BRANKÁŘ: Ukko-Pekka Luukkonen (Finsko)
    OBRANA: Alexander Romanov (Rusko), Erik Brännström (Švédsko)
    ÚTOK: Grigorij Děnisenko (Rusko), Philipp Kurashev (Švýcarsko), Ryan Poehling (USA)

    MVP: Ryan Poehling (USA)
     
    Nejlepší hráči dle direktoriátu IIHF

    BRANKÁŘ: Pjotr Kočetkov (Rusko)
    OBRÁNCE: Alexander Romanov (Rusko)
    ÚTOČNÍK: Ryan Poehling (USA)
     
    Své ocenění za odpískání finále mistrovství světa do 20 let obdrželi všichni čtyři rozhodčí. A to včetně českého zástupce Daniela Pražáka.
     
    Na řadu v této chvíli přichází předávání stříbrných medailí zklamaných amerických bojovníků, přemožitelů českého výběru ve čtvrtfinále. Největší aplaus sklízí Jack Hughes, s největší pravděpodobností jednička letošního draftu NHL.
     
    Americký kapitán Mikey Anderson přebírá ocenění za druhé místo na juniorském šampionátu. USA prohrály finále tohoto turnaje jen v roce 1997, historicky tak jde pro ně teprve o druhé stříbro. Za poslední čtyři roky neodjely z mistrovství dvacítek. Skvostná bilance!
     
    Finští hráči nyní dostávají své zlaté medaile, moderátor vyvolává jednotlivé hráče jednotlivě. Velké odezvy dostal brankář Ukko-Pekka Luukkonen, zejména ale mladíček Kaapo Kakko, jemuž se povedlo rozhodnout celý duel.
     
    Právě zazní státní hymna Finska, po ni už následuje moment, na který mnozí diváci netrpělivě čekají. Bude se předávat pohár novým světovým šampionům.
     
    A na řadě je předání poháru, který přebírá od prezidenta IIHF Reného Fasela finský kapitán Aarne Talvitie. Obrovská euforie může právě začít!
    Kapitán Finska Aarne Talvitie zvedl nad hlavu pohár pro mistry světa.
     
    Celkové pořadí 43. mistrovství světa v ledním hokeji hráčů do 20 let

    1. Finsko
    2. USA
    3. Rusko
    4. Švýcarsko
    5. Švédsko
    6. Kanada
    7. Česká republika
    8. Slovensko
    9. Kazachstán
    10. Dánsko (sestup do divize I A)
     
    Je konec. 43. mistrovství světa juniorů v ledním hokeji dopsalo svou poslední kapitolu. Pro českého fanouška sice skončilo neslavně. Výběr Václava Varadi skončil už ve čtvrtfinále, když padl se stříbrnými medailisty z USA. Ti budou hodně smutní, dokázali se totiž v průběhu finálového boje vrátit zpátky do hry a stáhnout dvoubrankový náskok. Mladíček Kaapo Kakko však dokázal v 59. minutě celý duely rozseknout veledůležitou dorážkou. Je nutno podotknout, že Finové sice patřili mezi okruh širších favoritů, v základní skupině skončili stejně jako Češi až třetí. I přesto však dokázali díky své vyrovnanosti v útoku (Haponiemi, Talvienieni), obraně (Jokiharju) i bráně (fantastický Ukko-Pekka Luukkonen) přehrát postupně všechny tři soupeře v play-off, hlavně ve čtvrtfinále šokovali triumfem nad Kanadou. Američanům pak scházel v rozhodujícím boji jen kousek, aby dosáhli prodloužení. Jack Hughes sice prokázal svoji genialitu, na první medaili dvacítek si podobně jako zkušenější Poehling bude muset počkat.

    Mistrovství světa pořádané kanadskými městy Vancouver a Victoria je minulostí. I od našeho týmu přímo z místa dějiště patří dík, že jste po celou dobu šampionátu četli naše exkluzivní přenosy a zažívali všechny emoce včetně vyřazení Čechů. Od nás je to z Rogers Areny pro letošek vše, přejeme krásný zbytek lednové neděla a u juniorského hokeje někdy napočtenou. Třeba na dalším šampionátu dvacítek, který pořádá na přelomu prosince a ledna Ostrava a Třinec. (05:02:17)
    Marken.cz

    Johan Čáp

    Branky a nahrávky: 48. Chmelevski (J. Hughes, Cates), 49. Norris (Chmelevski, Cates) – 32. Ylönen (Laaksonen, Puustinen), 46. Latvala (Heponiemi, Kupari), 59. Kakko (Lundell, Jokiharju)


    USA: Primeau (Keyser) – Samberg (C), M. Anderson (A), Q. Hughes, Kemp, M. Samuelsson, Miller, St. Ivany – Farabee (A), Norris, Robertson – Cates, Barratt, Madden – Cockerill, Poehling, Wahlstrom – Drury, J. Hughes, Chmelevski – O'Brien.
    Finsko: Luukkonen (Lindberg) – Utunen, Jokiharju (A), Vaakanainen (A), Laaksonen, Honka, Latvala – Heponiemi, Kupari, Talvitie – Tolvanen (C), Lundell, Kakko – Puustinen, Virtanen, Ylönen – Engberg, Vainionpää, Moilanen – Nyman.

    Rozhodčí: Pražák (CZE), Romasko (RUS) – Chaput (CAN), Yletyinen (SWE)

    Diváci: 17206
    bahis siteleri