Aston Villa – Everton 2:1 (kon.) | Arsenal – Leicester 4:2 (kon.) | Brighton – Newcastle 0:0 (kon.)
Manchester City – Bournemouth 4:0 (kon.) | Southampton – Leeds 2:2 (kon.) | Wolverhampton – Fulham 0:0 (kon.)
Brentford – Manchester Utd. 4:0 (kon.)
konec
Southampton FC
2:2 (0:0)
Leeds United
Sobota 13.08.2022, 16:00 • St. Mary's Stadium, Southampton • Anglická Premier League • 2. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Z tohoto utkání je to vše. Děkujeme za pozornost a přejeme krásný zbytek víkendu. Na viděnou. (18:07:30)
     
    Další zápas absolvuje Southampton za týden na hřišti tabulkového souseda Leicesteru, jenž ze dvou úvodních klání vytěžil rovněž bod. Leeds bude před svými fanoušky hostit londýnskou Chelsea.
     
    Southampton se díky remíze posunul v neúplné tabulce Premier League z posledního na patnácté místo. Leeds je nově čtvrtý.
     
    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 7:4. Rohy: 2:5. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 10:12.
     
    Po nezáživné první půli začaly v té druhé konečně padat branky. Ihned po změně stran poslal hosty do vedení Rodrigo, jenž prostřelil Bazunua po Harrisnově centru na bližší tyč. Po hodině hry se španělský reprezentační útočník blýskl podruhé, když doklepával do sítě hlavou Struijkův oblouček. Southampton nicméně nesložil zbraně. Hru Saints oživila střídání. V 72. minutě snížil nově příchozí Joe Aribo, jenž si ve vápně pohrál s Meslierem a poté prostřelil i trojblok před brankovou čárou. O devět minut později srovnal na konečných 2:2 Kyle Walker-Peters, jenž těžil z fenomenálního pasu Mary a křižnou střelou z úhlu na zadní tyč překonal Mesliera. Southampton se v závěru tlačil za obratem, další góly už ale na St. Mary's Stadium k vidění nebyly. Stále tak platí, že úvodní domácí ligový duel vyhráli Saints naposledy v roce 2004. Troufám si ovšem tvrdit, že dnes budou, vzhledem k průběhu, spokojeni i s bodem.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    90+6
    Hosté rozehráli roh nakrátko. Míč se po chvíli dostal na střed k Diegu Llorentemu, tomu ale rána zpoza šestnáctky vůbec nesedla. Poslal ji výrazně napravo od branky.
     
    90+5
    Závěr patří Leedsu. Robin Koch se pustil do souboje jeden na jednoho a vytěžil z něj pro své barvy rohový kop.
     
    90+4
    Rodrigo pomýšlel na hattrick! Po krásném vzdušném pasu střílel z levé strany šestnáctky z otočky na bližší tyč. Tam ale číhal pozorný Gavin Bazunu, jenž pohotově vyrážel.
     
    90+3
    Brenden Aaronson takticky přidržel za dres Roméa Laviu, který se snažil o rychlé založení další útočné akce Southamptonu. Žlutá karta.
     
    90+3
    Zápas se i nadále dohrává na polovině Leedsu. Hra je teď ale hodně rozkouskovaná, což hraje do karet právě fotbalistům United.
     
    90+2
    Střídání v týmu Southampton FC:
    ze hřiště odchází Moussa Djenepo, přichází Jack Stephens.
     
    90+1
    Druhý poločas bude nastaven o šest minut. To je stále ještě dost času na to, aby některý z týmů strhl vítězství na svou stranu.
     
    90
    Sekou Mara mohl být hrdinou! Po autovém vhazování si navedl míč na střelu pravačkou těsně zpoza hranice velkého vápna. Jeho pokus mířící k levé tyči ale výborně vyrazil Ilan Meslier.
     
    89
    Adam Armstrong už napřahoval ke střele zpoza hranice šestnáctky. Na poslední chvíli mu míč odkopl za autovou čáru Diego Llorente.
     
    88
    Střídání v týmu Leeds United:
    ze hřiště odchází Marc Roca, přichází Adam Forshaw.
     
    88
    V posledních minutách se hraje prakticky pouze na polovině Leedsu. Ten bude nakonec dost možná spokojen i s bodem. Domácí jsou totiž aktuálně hodně při chuti.
     
    87
    Ano. Rána mu ale vůbec nesedla a skončila vysoko nad hostující brankou. Rozehrávat bude Ilan Meslier.
     
    86
    Che Adams si aktivitou na útočné polovině vynutil odpískání faulu. Jeho autorem Tyler Adams. Míč si staví James Ward-Prowse. Odhodlá se k přímé střele z nějakých třiceti metrů?
     
    85
    Do hry se poprvé dostává letní kolumbijská posila Leedsu Luis Sinisterra, autor dvanácti loňských ligových branek v dresu Feyenoordu Rotterdam.
     
    84
    Střídání v týmu Leeds United:
    ze hřiště odchází Jack Harrison, přichází Mateusz Klich.
     
    84
    Střídání v týmu Leeds United:
    ze hřiště odchází Daniel James, přichází Luis Sinisterra.
     
    82
    Southampton právě vstřelil branku!
    Euforie na St. Mary's Stadium! Sekou Mara oslovil nádherným pasem za obranu rozběhnutého KYLEA WALKERA-PETERSE. Ten se zbavil skluzujícího Harrisona a přízemním křižným zakončením na zadní tyč obstřelil Ilana Mesliera.
     
    80
    Tentokrát se u postranní čáry provinil proti pravidlům Sekou Mara. Hra je teď hodně rozkouskovaná. Southamptonu zbývá na vyrovnání posledních deset minut plus nějaké to nastavení.
     
    78
    Centr Jamese Warda-Prowseho byl prodloužen až ke vzdálenější postranní čáře. O chvíli později fauloval Mohammed Salisu Daniela Jamese a je z toho třetí žlutá karta.
     
    77
    Kyle Walker-Peters dostal pas na pravé křídlo. Jeho pokus o centr před branku byl sražen na rohový kop.
     
    76
    V permanenci Ilan Meslier. Do rukavic uklidil centrovaný balon. Southampton po vstřelené brance hodně ožil.
     
    75
    Kyle Walker-Peters se teď nevěřícně dívá na rozhodčího, který mu odpískal sporný faul. Nedá se svítit, Southampton bude muset útočit nanovo.
     
    73
    Joe Aribo hru Southamptonu po svém příchodu ze střídačky pořádně oživil. Nyní korunoval svůj krátký pobyt na hřišti kontaktním gólem a zadělal na drama. O poznání živěji je rázem i v ochozech.
     
    72
    Southampton právě vstřelil branku!
    Kyle Walker-Peters zakombinoval na levém křídle a uvolnil se s míčem, který poté po zemi předložil před malé vápno. Tam jej Adam Armstrong lehce přiťukl JOEOVI ARIBOVI. Ten nasadil kličku Meslierovi a poté našel střelou do brankářem opuštěné klece skulinku mezi trojicí clonících protihráčů ve žlutomodrém.
     
    70
    Střídání v týmu Southampton FC:
    ze hřiště odchází Jan Bednarek, přichází Sekou Mara.
     
    69
    Také ve druhém poločase dostali aktéři zápasu možnost doplnit u střídaček tekutiny. Ve třicetistupňovém vedru to jistě přijde vhod. Pro oba trenéry jde samozřejmě i o vhodný moment k udělení nezbytných taktických pokynů.
     
    68
    Na zemi se v klubíčku svíjí Daniel James. Jde o důsledek souboje s Mohammedem Salisuem, jenž mu zezadu přišlápl nárt.
     
    67
    Kyle Walker-Peters si navedl míč z pravé strany až do pokutového území. Rovněž jeho střela levačkou byla zblokována.
     
    66
    Z dlouhého obléhání hostující šestnáctky vytěžili domácí centr z levé strany. K balonu se dostal Joe Aribo, ranou zhruba z penaltového puntíku ovšem nepropálil dvojblok protihráčů, které měl poblíž.
     
    64
    Southamptonu nelze upřít snaha, směrem dopředu je to ale v jeho podání hodně kostrbaté. Nyní byli domácí zastaveni pomezním rozhodčím, jenž signalizoval ofsajd Che Adamse.
     
    62
    Hezký centr mohl přetavit v kontaktní branku nově příchozí Joe Aribo. Z dobré pozice ale mířil jen doprostřed zařízení, a tak vzešel z minisouboje vítězně Ilan Meslier.
     
    61
    Střídání v týmu Southampton FC:
    ze hřiště odchází Stuart Armstrong, přichází Joe Aribo.
     
    61
    Střídání v týmu Southampton FC:
    ze hřiště odchází Mohamed Elyounoussi, přichází Adam Armstrong.
     
    60
    Leeds právě vstřelil branku!
    A vzešla z něho druhá trefa! Po centru z levé strany hlavičkoval obloučkem na zadní tyč Pascal Struijk. Gavin Bazunu na míč nedosáhl, těsně před brankovou čárou jej ještě hlavou doklepl do sítě RODRIGO.
     
    60
    Domácí kouč Ralph Hasenhüttl chystá reakci v podobě střídání. Ještě před ním ale musí čelit Southampton dalšímu rohovému kopu.
     
    59
    Úvodní branka zápasu prospěla. Velkých šancí sice svědky nadále nejsme, hraje se však v o poznání svižnějším tempu než v úvodním dějství.
     
    57
    Leeds rozehrával rohový kop z levé strany. Jack Harrison odcentroval na bližší tyč, Rodrigo ale tentokrát zakončoval vysoko nad branku.
     
    56
    Jack Harrison si ve velkém vápnu nabíhal na centr z pravé strany. Dostal se do kleští dvou protihráčů, a tak z toho zakončení nebylo.
     
    55
    Brenden Aaronson byl ve středovém kruhu zezadu podražen Roméem Laviou. Aktéři zápasu se stěhují na polovinu Southamptonu.
     
    54
    Jack Harrison se na levé straně pustil do souboje s přesilou. O míč přišel, po chvíli se k němu ale odrazil znovu. Jeho centr před malé vápno domácí odvrátili.
     
    53
    Do bránění předchozí akce se nemohl zapojit Tyler Adams, jenž zůstal se zdravotním problémem ležet na trávníku. Nyní už je hostující záložník v péči lékařů.
     
    52
    Moussa Djenepo se dral z levé strany do pokutového území. Na jeho hranici byl postrčen Danielem Jamesem. Penalta se nepíská.
     
    51
    Marc Roca zastavil pohotovým skluzem rozvíjející se domácí akci na pravém křídle. Pro Southampton je z toho jen další autové vhazování.
     
    50
    Saints měli k dispozici aut na útočné polovině. Dlouhé vhazování doputovalo až do rukavic brankáře Ilana Mesliera.
     
    49
    Marc Roca se dopustil drobného faulu uvnitř středového kruhu. Rozehrávat bude Southampton, který musí dohánět jednogólovou ztrátu.
     
    47
    Na druhé straně se ke střele zpoza pokutového území odhodlal Stuart Armstrong. Po zemi mířil hodně nepřesně daleko vedle levé tyčky.
     
    46
    Leeds právě vstřelil branku!
    Hosté jdou ihned po pauze do vedení! Jack Harrison odcentroval z levé strany na bližší tyč a RODRIGO umístil míč pohotově mimo dosah Gavina Bazunua.
     
    46
    Oba týmy nastoupily do druhého poločasu beze změn v sestavách.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 17:05.
     
    Úvodní poločas zápasu mezi Southamptonem a Leedsem příliš zajímavých momentů nenabídl. K vidění je opatrný fotbal a velmi lehká herní převaha United. Právě hosté si v závěrečné čtvrthodině vypracovali dvě lepší možnosti ke skórování. Nejprve vyrážel Bazunu křižnou střelu Jamese z levé strany pokutového území a o chvíli později likvidoval Kristensenovo zakončení hlavou po rohovém kopu. Nutno podotknout, že dánský bek netrefil balon čistě a hrál jej o zem. Saints byli směrem dopředu bezzubí, Meslier se zatím mezi tyčemi musí spíše nudit.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    45+3
    Další akce Leedsu skončila předčasně. Daniel James byl přistižen v ofsajdovém postavení.
     
    45+2
    K hodně odvážnému pokusu se odhodlal Brenden Aaronson. Jeho rána ze střední vzdálenosti přeletěla o několik metrů horní tyč. Gavin Bazunu mohl zůstat v klidu.
     
    45+2
    Také roh uvedl do hry James Ward-Prowse. I v tomto případě byli hosté ve vzdušném prostoru pozorní.
     
    45+1
    Standardní situaci rozehrál dlouhým centrem do pokutového území James Ward-Prowse. Obrana Leedsu míč odvrátila na rohový kop z levé strany.
     
    45+1
    Úvodní poločas bude nastaven o čtyři minuty.
     
    45
    Rasmus Kristensen zastavil zrod domácí akce faulem na Moussu Djenepa. Rozhodčí sahá v krátkém sledu podruhé do kapsičky pro žlutou kartu.
     
    44
    Po krátkém ošetření Belly-Kotchapa hra pokračuje.
     
    43
    Jack Harrison poslal u postranní čáry zezadu k zemi nic netušícího Armela Bellu-Kotchapa, jenž už se chystal přihrávat. Je z toho první žlutá karta tohoto střetnutí.
     
    42
    Gavin Bazunu poslal dopředu dlouhý nákop. Z pravé strany poté odcentroval před malé vápno Kyle Walker-Peters. Míč odhlavičkoval z pokutového území Rasmus Kristensen.
     
    40
    Leeds uklidňuje hru uvnitř středového kruhu. Southampton je aktuálně zatažen na vlastní polovině. Do konce poločasu schází posledních pět minut.
     
    39
    Southampton hrozí občasnými rychlými výpady. Na rozdíl od soupeře se ale bílo-červeným nedaří ohrozit branku Mesliera.
     
    37
    Poslední minuty patří jednoznačně Leedsu. Domácí fotbalisté museli zpacifikovat standardní situaci ze střední vzdálenosti, z níž vzešel vzdušný pas.
     
    36
    Kratší centr byl prodloužen až na zadní tyč, odkud hlavičkoval o zem Rasmus Kristensen. Gavin Bazunu si připsal další pozorný zákrok a zachránil Southampton před pohromou!
     
    35
    Rohový kop rozehrál centrem z pravé strany Jack Harrison. Celou situaci si po zásahu domácí obrany zopakuje.
     
    34
    Daniel James dostal na levé straně výbornou přihrávku do běhu. Jeho křižnou střelu vyrazil Gavin Bazunu tygřím skokem na rohový kop. Tak přeci jen první šance na skórování!
     
    33
    Obránci Leedsu sbírají přihrávky před vlastní šestnáctkou a nikam se neženou. Obrázek, který je dnes k vidění opravdu hodně často.
     
    32
    Série autových vhazování Southamptonu na vlastní polovině. Domácí si teď neví příliš rady s aktivním napadáním Leedsu.
     
    31
    Na držení míče vedou fotbalisté Leedsu v procentech jasně 64 ku 36. Jejich převaha je ale pouze optická. Rovněž po půlhodině stále platí, že na větší šanci čekáme.
     
    30
    U postranní čáry byl faulován Kyle Walker-Peters. V souboji o balon jej nakopl do špičky chodidla Jack Harrison.
     
    28
    Střídání v týmu Leeds United:
    ze hřiště odchází Patrick Bamford, přichází Daniel James.
     
    28
    Velký problém pro Leeds. Na zemi je útočník Patrick Bamford. Hostující kapitán signalizuje, že nebude moci pokračovat ve hře. Jesse Marsch tak narychlo chystá vynucené střídání.
     
    27
    Armel Bella-Kotchap se prodral středem hřiště až k odvážnému zakončení z nějakých třiadvaceti metrů. Svou dělovku levačkou zakroutil vedle pravé horní šibenice.
     
    26
    Směrem vpřed snaha Leedsu k ničemu nevedla. Rozehrávat může Gavin Bazunu.
     
    25
    Hlavní arbitr Harrington dal pokyn k pokračování hry. Zadáci Leedsu kombinují na vlastní polovině se svým brankářem.
     
    24
    Aktuálně se nehraje. Obě jedenáctky dostaly možnost občerstvit se u střídaček.
     
    22
    Nevybíravým zákrokem se právě prezentoval Pascal Struijk. Sudí Tony Harrington nicméně poprvé pro kartu nesahá.
     
    19
    Na protějším konci hrací plochy neuspěl v zakončení ani Stuart Armstrong. Po centru na malém vápna byl jeho pokus sražen vedle pravé tyčky.
     
    18
    Patrick Bamford měl po přihrávce dobrou možnost na zakončení, z levé strany šestnáctky ale střílel vedle bližší tyče.
     
    16
    Armstrong musel podstoupit menší ošetření. Mezitím sudí Harrington vyslovil svůj verdikt ohledně předchozího souboje. K provinění proti pravidlům podle něj nedošlo, Llorente hrál ve skluzu balon a vyvázne úplně bez karty.
     
    15
    Stuart Armstrong dostal výbornou přihrávku do běhu. Diego Llorente jej skluzem zezadu poslal k zemi. Domácí si žádají červenou kartu. Bude se zkoumat video!
     
    14
    Moussa Djenepo adresoval do šestnáctky nadýchaný centr. Obrana Leedsu zvládla balon odvrátit.
     
    12
    V akci znovu aktivní Patrick Bamford. S balonem operoval v levé části pokutového území. Jeho pokus o zakončení z úhlu ztroskotal na pozorném bloku.
     
    11
    Patrick Bamford postupoval s balonem k hranici šestnáctky. Následovala střela, která už ale byla zbytečná. Hostující útočník si v předešlém souboji s Armelem Bellou-Kotchapem počínal nedovoleně.
     
    10
    Je za námi úvodní desetiminutovka a nutno konstatovat, že na první záživnější okamžik zápasu čekáme.
     
    9
    Další autové vhazování Leedsu zachytil Moussa Djenepo. Míč byl posléze posunut vzad k brankáři Bazunuovi.
     
    7
    Leeds získal autové vhazování poblíž rohového praporku. Po urputném souboji u postranní čáry posunuli hosté balon na střed před šestnáctku, kde si o něj hlasitě říkal Rasmus Kristensen. Přihrávku ale na poslední chvíli ukořistil jedem z domácích. Míč byl poté vyvezen až na polovinu hřiště.
     
    6
    Hra se nejčastěji pohybuje v okolí středového kruhu. Míč mají v úvodu zápasu častěji na kopačkách hosté, na dostřel Bazunua se ale nedostávají.
     
    4
    Southampton mohl po zisku míče založit rychlou akci. Před Stuartem Armstrongem se rýsovala možnost samostatného brejku, to by ale musel od spoluhráče dostat kvalitnější přihrávku.
     
    3
    Exekuci standardní situace si vzal na starost James Ward-Prowse. Střílený centr dopravil nikým nezasažen až k brankáři Ilanu Meslierovi.
     
    2
    Na levé straně hřiště byl faulován Moussa Djenepo Rasmusem Kristensenem. Rozhodčí chvíli váhal, posléze ale přeci jen přerušil hru.
     
    2
    Úvod střetnutí je hodně opatrný. Míč drží hosté, zatímco domácí se snaží aktivním napadáním přinutit Leeds k chybě v kombinaci.
     
    1
    Southampton nastoupil do zápasu v bílo-červených dresech, Leeds v modro-žlutých.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Southampton FC: Bazunu – Walker-Peters, Bella-Kotchap, Bednarek, Salisu, Djenepo – Ward-Prowse (C), Lavia, S. Armstrong – C. Adams, Elyounoussi.
    Náhradníci: McCarthy – Aribo, A. Armstrong, I. Diallo, Lyanco, Mara, Romeu, Stephens, Valery.
    Trenér: Ralph Hasenhüttl

    Leeds United: Meslier – Kristensen, Koch, Llorente, Struijk – Roca, T. Adams – Aaronson, Rodrigo, Harrison – Bamford (C).
    Náhradníci: Klaesson – Drameh, Forshaw, Hjelde, S. Greenwood, D. James, Klich, Sinisterra, Summerville.
    Trenér: Jesse Marsch

    Rozhodčí: Harrington – Long, West.
     
    Historicky první vzájemný duel se uskutečnil před sto lety, a to rovněž v srpnu a na stadionu Southamptonu. Leeds zde tehdy zvítězil nejtěsnějším rozdílem 1:0. Před rokem zde pro změnu stejným výsledkem vyhráli Saints. Naposledy se pak zkraje dubna rozešli oba soupeři na hřišti Leedsu smírně 1:1.
     
    Leeds vkročil do nové sezony zcela opačným způsobem. United doma hostili Wolves, a byť šli hosté už v 6. minutě do vedení, po obratu a výsledku 2:1 se nakonec radoval trojnásobný ligový mistr. Do sobotního utkání proto půjde Leeds ze sedmého místa. Papírovým favoritem nicméně nebude. Tým amerického kouče Jesse Marsche vyhrál v loňském roce na hřištích soupeřů pouhých pět zápasů. Účast v soutěži a první nesestupovou pozici pak uhájil Leeds až v posledním kole, v němž porazil Brentford. Letos budou United hodně spoléhat na letní posilu Luise Sinisterru. Někdejší kanonýr Feyenoordu Rotterdam nastřílel v posledním ročníku Eredivisie 12 branek a na dalších 7 přihrál. V prvním kole se nicméně kvůli zranění do nominace nedostal a i dnes nad jeho startem visí otazník.
     
    Southampton vstoupil do nového ročníku Premier League očekávanou porážkou na půdě Tottenhamu. Svěřenci rakouského kouče Ralpha Hasenhüttla podlehli favoritovi rozdílem třídy 1:4, a po úvodním kole se tak krčí na posledním dvacátém místě. Od toho se dnes budou chtít Saints odlepit, nečeká je ale nic snadného, a to kvůli tradičně špatným začátkům. Premiérový domácí zápas v sezoně vyhrál Southampton v rámci nejvyšší soutěže naposledy v roce 2004. Od té doby jen šestkrát remizoval a čtyřikrát prohrál. Jak se ale říká – každá série jednou končí. Parta okolo Warda-Prowseho má ostatně před svými fanoušky skutečně co napravovat. V loňském ročníku prohrála pět z posledních šesti duelů na vlastním hřišti. I vinou toho skončil Southampton pouhých pět bodů nad pásmem sestupu.
     
    Hezké sobotní odpoledne. Anglická Premier League má dnes na programu celkem sedmero zápasů svého 2. kola. V tomto textovém přenosu se podrobněji zaměříme na souboj mezi týmy Southampton FC a Leeds United.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.

    Filip Lefenda

    Branky: 72. Aribo (A. Armstrong), 82. Walker-Peters (Mara) – 46. Rodrigo (Harrison), 60. Rodrigo (Struijk)

    Karty:   78. Salisu (SOT) – 43. Harrison (LDS), 45. Kristensen (LDS), 90+3. Aaronson (LDS)


    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 7:4. Rohy: 2:5. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 10:12.
    Southampton FC: Bazunu – Walker-Peters, Bella-Kotchap, Bednarek (70. Mara), Salisu, Djenepo (90+2. Stephens) – Ward-Prowse (C), Lavia, S. Armstrong (61. Aribo) – C. Adams, Elyounoussi (61. A. Armstrong).
    Náhradníci: McCarthy – I. Diallo, Lyanco, Romeu, Valery.

    Trenér: Ralph Hasenhüttl

    Leeds United: Meslier – Kristensen, Koch, Llorente, Struijk – Roca (88. Forshaw), T. Adams – Aaronson, Rodrigo, Harrison (84. Klich) – Bamford (C) (28. D. James, 84. Sinisterra).
    Náhradníci: Klaesson – Drameh, Hjelde, S. Greenwood, Summerville.

    Trenér: Jesse Marsch

    Rozhodčí: Harrington – Long, West
    bahis siteleri