Arnhem – Ajax 3:2 (kon.) | Feyenoord – Twente 0:0 (kon.) | Utrecht – Willem II 3:1 (kon.)
Nijmegen – Groningen 2:1 (kon.)
konec
SBV Vitesse Arnhem
3:2 (0:1)
Ajax Amsterdam
Neděle 27.01.2013, 12:30 • Gelredome, Arnhem • Nizozemská Eredivisie
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:30.
     
    Ajax Amsterdam: Mužstvo z hlavního holandského města je na tom o něco lépe než Arnhem. Po devatenácti kolech má Ajax na svém kontě 40 bodů, což ho řadí na druhou pozici, první Twente má pouze o bod víc. Fotbalisté Amsterdamu jsou momentálně v naprosto jiném rozpoložení než Vitesse. Hořkost porážky ochutil tým kouče Franka de Boera v jedenáctém kole, kdy v prvním vzájemném střetnutí podlehl právě Vitesse, a to 0:2. Během dalších osmi kol Ajax ztratil jen jednou, a to za remízu 0:0 s FC Utrecht.

    Nejlepším střelcem Ajaxu je Siem de Jong, který vstřelil osm branek.
     
    SBV Vitesse Arnhem: Arnhem čeká na výhru v lize už čtyři utkání, naposledy poznalo Vitesse příchuť vítězství v utkání patnáctého kola, které druhého prosince odehrálo doma proti Roda JC a dokázalo vyhrát 3:0. Z posledních tří zápasů v lize svěřenci kouče Freda Ruttena nezískali ani jeden bod. Tato série započala prohrou s VVV Venlo (1:3), po které následovaly další dvě porážky, a to s SC Heerenveen (1:2) a AZ Alkmaar (1:4). Po devatenácti sehraných kolech Arnhemu se 35 body patří pátá příčka, což v boji o titul nemusí být zase tak špatná výchozí pozice. První Twente má totiž jen o šest bodů navíc.

    V týmu Vitesse působí kromě českého zadáka Tomáše Kalase také bývalý útočník pražské Sparty Bony Wilfried, který je s šestnácti brankami nejlepším střelcem ligy!
     
    Vítejte u sledování nejvyšší nizozemské fotbalové soutěže Eredivisie, kdy ve šlágru kola změří síly týmy SBV Vitesse Arnhem a Ajax Amsterdam. Utkání, ve kterém budeme moci vidět i nadějného českého obránce Tomáše Kalase, začíná v 12:30.
     
    Úvodní sestavy:

    SBV Vitesse Arnhem: Velthuizen – Kalas, Kashia, van der Heijden, van Aanholt - van Ginkel, Reis, Janssen – Ibarra, Havenaar, Kakuta. Trenér: Fred Rutten

    Ajax Amsterdam: Vermeer – Alderweireld, Veltman, Moisander, Blind – Schøne, Poulsen, Eriksen – Boerrigter, de Jong, Fischer. Trenér: Frank de Boer

    Rozhodčí: Nijhuis – Boonman, van de Ven - Higler.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Jako první měli výhodu výkopu hosté z Amsterdamu, kteří se ihned snaží kompinovat směrem dopředu.
     
    2
    De Jong si zpracoval dlouhý míč, který na něj poslal Eriksen, avšak těsně před pokutovým územím mu byl balon odebrán.
     
    3
    Ajak kombinuje na své polovině hřiště a přemýšlí, jak by vyzrál na obranu Arnhemu. Alderweireldův pas, který měl najít zase de Jonga byl až přílíš dlouhý na to, aby ho hostující forvard stihl.
     
    4
    Renato Ibarra se hnal do první vážnější šance domácího celku, posunul si míč na pravém křídle ale těsně před pokutovým pásmem zpomalil a z ideální pozice byl vytěsněn.
     
    6
    Velthuizen byl vlastnímu spoluhráči zahnán do nepříjemné situace. Naštěstí pro domácí se brankáři Vitesse podařli odkopnout míč do bezpečí dřív, než k němu přiběhl de Jong.
     
    7
    Arnhem se dvakrátkompinací pokusil vklouznout na půli svého soupeře. Ani jednou se to ale domácím fotbalistům nepovedlo, a když už se míč ocitl na půlce Ajaxu, měli ho na kopačkách právě svěřenci kouče de Boera.
     
    8
    I nadále tak má územní převahu Ajax, před Eriksenem nyní dobře zasáhl Kashia, který se nenechal předběhnout.
     
    9
    Fisher se pokusil vybídnout dlouhým míčem k úniku Siema de Jonga, pas byl ale na útočníka Ajaxu zase moc rychlý, a tak může jít do protiútoku Arnhem.
     
    10
    Na konci tohoto kontru byl Ibarra, který ale nepřesnou střelou branku Ajaxu moc ohrozit nemohl.
     
    11
    A tak se do další šance hnal de Jong, jenž je dnes zatím u všeho podstatného. Kalas ho v pokutém území atakoval a Ajax se dožadoval penalty. Rozhodčí měl však jiný názor, a tak budou hosté kopat jenom roh.
     
    12
    Na druhé straně hřiště ale důrazně napadají domácí rozehrávku Ajaxu. Z následně vybojovaného rohu hlavičkoval van Aanholt, ovšem pouze mimo tři tyče.
     
    14
    Kapitán Ajaxu de Jong měl gól na kopačce, nakonec však z jeho šance bude pouze odkop od branky! De Jonga skvěle vybídnul Schøne, ale hráč s číslem deset nastřelil pouze brankáře Velthuizena.
     
    15
    Naopak na druhé straně hřiště mohl s trochou štěstí otevřít gólový účet zápasu Ibarra, který se v pokutovém území uvolnil kličkou do strany, jneže střela, mířená do pravého horního rohu, byla vyražena skvělým zákrokem brankáře Vermeera!
     
    17
    Po dvou velkých příležitostech se hra o něco uklidnila, oba celky spolu bojují o míč v prostorech okolo kruhu.
     
    18
    Kashiův dlouhý nákop, který měl najít Ibarru skončil pouze v zázemí.
     
    19
    Christian Eriksen se uvonil a z levé strany vápna donutil domácího gólmana k pohotovéu zákroku nohami!
     
    20
    Domácí si nahrávají míč podél své obranné linie, zatím se jim však nedaří proniknout hlouběji na území hostujího mužstva.
     
    21
    Nejaktivnějším hráčem Vitesse je jednoznačně Ibarra! Ten přesným dloubáčkem našel Havenaara, který si ale míč nezpracoval ideálně. Míč mu odskočil a jako první byl u kulatému nesmyslu brankář Vermeer.
     
    22
    Eriksen nebyl natolik rychlý, aby stihl pas od Boerrigtera.
     
    23
    Hostující kapitán Siem de Jong se fantasticky uvolnil okolo dvou domácích obránů, a když už se zdálo, že půjde do souboje s brankářem Velthuizenem, zasáhl výborně načasovaným skluzem Kashia.
     
    25
    Borci z Amsterdamu jsou i nadále nastěhovaní na půli domácího celku.
     
    26
    Dlouho teď obránce ajaxu Toby Alderweireld hledal řešení, jak dostat míč od míst rohového praporku do pokutového území. Nakonec mu neumožnil odcentrovat Ibarra, který si dokáže plnit i defenzivní povinosti.
     
    28
    Viktoru Fischerovi nedovolil projít kolem levé postranní čáry Tomáš Kalas, Ajax bude mít alespoň výhodu vhazování.
     
    29
    Oba brankáři se už několikrát dostali do svízelných situací, kdy museli čelit nepříjemné přihrávce od svých spoluhráčů.
     
    30
    Tomáš Kalas se dokázal uvolnit a po pravé straně pelášil vstříc brance, avšak v jeho rozleru ho zastavil Niklas Moisander, který dostává žlutou kartu!
     
    31
    Neuvěřitelným zákrokem se teď prezentoval brankář Ajaxu Velthuizen, který po standartní situaci vychytal ve stoprocentní šanci van der Heijdena, který střílel po van Ginkelově vyhrané hlaviče z prostoru malého vápna!
     
    32
    Na druhé straně mohl s trochou štěstí skórovat dnes aktivní de Jong!
     
    33
    Ajax právě vstřelil branku!
    Avšak nyní už se Ajax může radovat! Pět metrů za hranicí velkého vápna se odhodlal vystřelit Lasse Schøne, který s přispěním obránce GURAMA KASHII, jenž změnil trajektorii letu míče, střílí první branku dnešního zápasu.
     
    36
    Arnhem by se rád pokusil o rychlou odpověď, zatím se to ale borcům v žlutočerném nedaří.
     
    37
    Jonathan Reis hlavičkoval z prostoru penaltového puntíku, jeho hlavička sice míčila k tyčce hostující branky, ale nebyla tak důrazná, jak by měla být. Proto nebyl tento zákrok pro Vermeera tak těžký.
     
    38
    Poulsenovi se nepodařilo projít okolo Tomáše Kalase, přesto bude Ajax alespoň vhazovat.
     
    40
    Už se zdálo, že se Fischer odhodlá ke střele, nakonec mu v tom ale zabránil van Aanholt.
     
    41
    Patrick van Aanholt následně fauloval na půlící čáře Alderweireld, za což si vysloužil žlutou kartu.
     
    42
    Alderweireld mohl mít gól na kopačce, naposlední chvíle ale míč na roh odvrátil obránce Kashia.
     
    43
    Ibarrův centr směřoval na hlavu Havenaara, ještě před ním však dokázali dobře zasáhnout hostující obránci.
     
    44
    Erikson hledal v pokutovém území de Jonga, nahrávka na kapitána Ajaxu ale nebyla přesná, proto hosté o šanci přišli. Následná střela v podání Poulsena byla zblokována.
     
    45
    Probíhá poslední minuta prvního poločasu. Uvidímě, zda hlavní arbitr Nijhuis nastaví nějakou minutu navíc.
     
    45+1
    Nad rámec základní hrací doby je přidána jedna minuta.
     
    45+1
    Zdá se, že se první poločas dohraje na půli Ajaxu, který má míč na svých kopačkách.
     
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první půle zápasu mezi Vitesse Arnhem a Ajaxem Amsterdam, po kterém vedou fotbalisté Ajaxu 1:0. O zatím jedinou trefu se postaral Lasse Schøne, který s přispěním obránce Kashii prostřelil brankáře Velthuizena. Nutno podotknout, že Ajax vede zaslouženě. Druhá půle začne zhruba v 13:32.
     
    Oba celky nastupují na travnatou plochu, za pár chvil vypukne druhý poločas.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Ajax se hned po začátku druhého poločasu tlačí dopředu.
     
    47
    Schøne se snažil u rohového praporku obhodit van Aanholta, to se mu ale nepovedlo, a tak může jít do protiútoku Vitesse.
     
    48
    Míč se postupně dostal až k Havenaarovi, kterému se podařilo obejít dva hráče, avšak dalšího už neobešel. Veltman totiž zastavil domácího forvarda, avšak jen za cenu faulu.
     
    49
    Okolo pravé postranní čáry se snažil prniknout Ibarra, dalším nedovoleným zákrokem se ale prezentoval Blind. Arnhem tak zůstane u míče.
     
    50
    S balonem se ale domácí fotbalsité moc dlouho nepomazlili. Ajax se zmocnil míče a tlačil se do pokutového území. Naštěstí pro Vitesse shrábnul Alderweireldův centr do rukavic brankář Velthuizen.
     
    51
    Před hranicí pokutového území si několikrát vyměnila míč dvojice Fischer - Schøne. Nakonec se míč dostal až k de Jongovi, toho ale za chvíli zastavila píšťalka rozhodčího, protože si kapitán Ajaxu popostrčil míč rukou.
     
    53
    Zdá se. že vysokými centry Ajax ke druhé brance nedojde.
     
    54
    Naopak mohl vyrovnat Reis! Toho parádně uvolnil Ibarra, jenže Reisovi se nepodařilo usměrnit mič do sítě!
     
    55
    Po zákroku Gurama Kashii zůstává na trávníku ležet kapitán Ajaxu Siem de Jong. Uvidíme, jak jeho zranění bude vážně. Zdá se ale, že jeho poranění v obličeji nebude útočníka Ajaxu nijak omezovat.
     
    57
    Před Moisanderem dobře zasáhl, van der Heijden, který přiťukl brankáři Velthuizenovi míč hlavou tak, aby z toho nebyla malá domů.
     
    59
    Boerrigter měl před sebou moře volného prostoru, čehož se snažil využít. Chvíli to vypadalo, jakoby ho hráči Vitesse ani nemínili obrat o míče. Nakonec ale byl hostující záložník zastaven těsně před hranicí pokutévho území.
     
    60
    Hosté si neporozuměli v útočné kombinaci, a proto mohou dopředu vyrazit po nějaké době také domácí fotbalisté.
     
    61
    De Jong byl nachytán v ofsajdové pasti.
     
    62
    Fotbalistům Arnhemu se stále nedaří vyzrát na pozornou obranu hostujícího Ajaxu.
     
    63
    Druhou branku Ajaxu měl na kopačce Daley Blind, kterému míč prostrčil de Jong. Vše ale včasným vyběhnutím zhatil výborný Velthuizen!
     
    64
    Ajax právě vstřelil branku!
    Ale čemu to bylo platné? O pár okamžiků se dostává Ajax do dvoubrankového vedení! Van Aanholt odhlavičkoval míč z dlouhého autu pouze na levou kopačku CHRISTIANA POUSLENA, který z voleje parádně trefil místo u pravé tyče!
     
    68
    Je tu první střídání zápasu. Ze hřiště odchází Fisher, nahrazuje ho Sana.
     
    68
    Arnhem právě vstřelil branku!
    Během chvíle se ale Anrhem dostává znovu na rozdíl jedné branky. THEO JANSSEN si zpracoval dlouhý centr, a tváří v tvář překonal brankáře Vermeera parádním lobem!
     
    71
    Ajax ale nechce připustit ztrátu dvoubrankového vedení, a tak se snaží útočit co to jen jde.
     
    72
    Domácí příznivci pískají, Ajax totiž hraje velmi chytře. Ví, že se nikam tlačit nemusí, a tak šetří čas na svojí polovině hřiště.
     
    73
    Reis nabíjel na hranici vápna rozběhnutému van der Heijdenovi, ten ale svou ránou trefil pouze prvního blokujícího hráče.
     
    74
    Mohlo být srovnáno! Na centr z levé strany si naběhl Mike Havenaar, jeho hlavička ale brankou neskončila! Parádní zákrok předvedl brankář Vermeer.
     
    76
    Slibně se rozvíjející útočná akce domácího Vitesse končí hned v zárodku. Nepřesná přihrávka totiž končí pouze v zámezí, což znamená aut pro Ajax.
     
    77
    Po šanci Ajaxu se do protiútoku hnal Marco van Ginkel, toho ale nedovoleně zastavil střelec úvodní branky zápasu Schøne, který mohl být rád, že se mu před očima nezažlutilo.
     
    79
    Arnhem právě vstřelil branku!
    Stadion vybouchl radostí! PATRICK VAN AANHOLT se jako obránce vydal podpořit útok, což se vyplatilo. Aanholt dostal přihrávku na levé křidlo, s míčem se prohnal až do vápna, odkud následně trefil místo mezi nohami brankáře Vermeera - 2:2!
     
    81
    Arnhem právě vstřelil branku!
    Tak to je neuvěřitelné! Ajax je politý studenou sprchou! Během dvou minut dostal dvě branky a vedení se ujímá Arnhem! Střelcem vyrovnávací trefy je RENATO IBARRA, který se prezentoval podobnou akcí jako před chvílí van Aanholt, s tím rozdílem, že se tentokrát to bylo z pravé strany. Neuvěřitelná bojovnost v podání domácích fotbalistů!
     
    80
    Je tu druhé střádaní zápasu. Boerrigter dolů, Lukoki nahoru.
     
    83
    Ajax se ale ještě nechce vzdát, ztratit dvougólové vedení a nakonec prohrávat o jeden gól musí být pro svěřence Franka de Boera strašné.
     
    85
    Střela dnes asi nejaktivnějšího hráče Ajaxu Siema de Jonga mířila hodně vedle branky Velthuizena.
     
    86
    Od Vitesse je sympatické, že se za takové stavu nestáhne pouze do obrany. Do útoku se teď vydal i Tomáš Kalas, nahrávka patou na Ibarru mu ale nevyšla.
     
    87
    Druhé střídání zápasu, o které se stará znovu Ajax. Moisandera střídá Hoesen.
     
    88
    Havenaar se dokázal v pokutovém území uvolnit a nastřelit tyčku!
     
    90
    Hoesena dokázal čistým způsobem zastavit u postranní čáry Tomáš Kalas, Amsterdamu už nezbývá moc času.
     
    90+1
    Rozhodčí nastavuje tři minuty!
     
    90+1
    V neuvěřitelé šanci se ocitl Ibarra, možná sám byl překvapený! Skoro hokejový nájezd ale dokázal brankář Vermeer zlikvidovat!
     
    90+2
    Arnhem bude zahrávat rohový kop a Janssen s jeho exekucí určitě nikam spěchat nebude.
     
    90+3
    Reisova střela byla zblokována a končí v rukavicích brankáře Vermeera, Ajax má posledních pár vteřin.
     
    Konec zápasu.
     
    Končí zápas, který stálo za to sledovat. Pokud jste příznivci Arnhemu a za stavu 2:0 pro Ajax jste od sledování tohoto zápasu utekli, přišli jste o hodně.

    K brance vlastní brance obránce Kashii, který tečoval střelu Schøneho, dokázal navázat Poulsen, který parádní trefou dal Ajaxu dvoubrankový náskok. Ten ale vzápětí na rozdíl jednoho gólu vrátil Janssen. A když se během dvou minut dokázali prosadit nejprve van Aanholt a poté Ibarra, byl obrat dokonán a stadion Gelredome div, že nespadl.

    Já se s vámi loučím, příště u online přenosů na početenou. (14:26:19)

    David Jahoda

    Branky: 68. Janssen, 79. van Aanholt, 81. Ibarra - 33. Kashia (vla.), 64. Poulsen

    Karty:   41. Aanholt (ARN) - 30. Moisander (AJA)


    SBV Vitesse Arnhem: Velthuizen – Kalas, Kashia, van der Heijden, van Aanholt - van Ginkel, Reis, Janssen – Ibarra, Havenaar, Kakuta. Trenér: Fred Rutten
    Ajax Amsterdam: Vermeer – Alderweireld, Veltman, Moisander (87. Hoesen), Blind – Schøne, Poulsen, Eriksen – Boerrigter (80. Lukoki), de Jong, Fischer (68. Sana). Trenér: Frank de Boer

    Rozhodčí: Nijhuis – Boonman, van de Ven - Higler.
    bahis siteleri