Guimarães – Setúbal 1:4 (kon.) | Sporting – Benfica 1:1 (kon.)
konec
Sporting Lisabon
1:1 (1:0)
Benfica Lisabon
Sobota 31.08.2013, 21:00 • Estádio José Alvalade • Portugalská Primeira Liga
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Třetí kolo portugalské Primeira Ligy se už těší na sobotní lisabonské derby. Souboj Sportingu Lisabon s Benfikou Lisabon pokaždé patří mezi divácky nejatraktivnější duely. Kdo bude v hlavním portugalském městě slavit tentokrát?

    Sporting Lisabon: Loňský ročník se Sportingu příliš nevydařil, konečné šesté místo, které lisabonskému velkoklubu nestačilo ani na to, aby se pokusil prodrat do Evropské ligy, bylo jistě velkým neúspěchem. Sportingu se od června ujal nový trenér Leonardo Jardim. Ten si zatím ve svém novém angažmá vede velice dobře, Sporting totiž po dvou kolech nejvyšší portugalskou ligu vede. V prvním utkání sezóny přehráli Lisabonští celek FC Arouca, a to v poměru 5:1. Se střelným prachem nešetřil vedoucí tým tabulky ani v druhém zápase, to vyhrál na půdě Académiky 4:0. Z devíti gólů, které Sporting zatím dal, má na svědomí hned čtyři kolumbijský střelec Fredy Montero, jenž je momentálně nejlepším kanonýrem ligy.

    Benfica Lisabon: Minulá sezóna vyšla Benfice o dost lépe než jejímu městskému rivalovi. Díky druhému místu se Benfica už nyní může těšit na prestižní zápasy v Champions League. Naopak vstup do nového ligového ročníku má zatím Benfica horší než Sporting, protože ze dvou úvodních zápasů ligy má mužstvo trenéra Jorgeho Jesuse na svém kontě tři body. První duel sezóny prohrála Benfica s CS Marítimo 1:2, v druhém utkání si ale loňští vicemistři spravili chuť, když zdolali Gil Vicente FC 2:1.

    V minulé sezóně v obou ligových zápasech zvítězila Benfica. První utkání na Sportingu 3:1, doma na Estádio do Sport Lisboa e Benfica 2:0.
     
    Úvodní sestavy:

    Sporting Lisabon: Patrício (C) – Nascimento, Rojo, Maurício, Cédric – Martins, Silva, Carvalho – Eduardo, Montero, Carrillo.

    Benfica Lisabon: Moraes – Pereira, Luisão (C), Garay, Cortês – Salvio, Matić, Pérez, Rodrigo – Gaitán, Lima.

    Rozhodčí: Quintino – Pereira, Fernandes.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Do dobré šance se dostával hostující útočník Matić, zastavil ho však praporek pomezního sudího. Po ofsajdu bude hrát Sporting.
     
    2
    Nascimentův centr z levé strany odvrací na roh Cortéz. Sporting by se rád dostal do vedení už v prvních minutách.
     
    3
    Střela Eduarda byla zablokována, proto se bude znovu kopat od rohového praporku.
     
    4
    Málem tu byla první branka střetnutí. Vlastní goól si málem dal Salvio, který svým odkopnutím jen tak tak minul levý horní roh branky Moraese!
     
    5
    Po střele Jeffersona Nascimenta se musel Moraes předvést! Jeho rána byla vyražena hostujícím gólmanem zpět do vápna, tam ho však obrana Benfiky uklízí na další roh.
     
    6
    Sporting má opravdu drtivý nástup, Artur Moraes v brance Benfiky musí být neustále na pozoru.
     
    8
    Hustující obránce Cortês byl faulován, proto mohou borci v červeném na chvíli uklidnit rozruch ve svých obraných řadách.
     
    9
    Obránce Benfiky Ezequiel Garay se vydal na útočný výlet, který už pro domácí branku vypadal hodně nebezpečně, proto nezbývalo obránci Sportingu Marcosi Rojovi, aby zatáhl za záchrannou brzdu.
     
    10
    Sporting Lisabon právě vstřelil branku!
    Ze standardní situace Benfiky ovšem nic nebylo a Sporting šel ihned do protiútoku. S míčem se až do vápna Moraese dostal Andre Martins, který si na levé straně pokutového území všiml naběhnutého FREDYHO MONTERA, jenž hlavičkou do protipohybu brankáře Benfiky otevírá skóre dnešního derby!
     
    12
    Domácí tým je na koni, stále mačká svého soupeře na jeho polovině.
     
    13
    Jefferson Nascimento dělá na levé straně hřiště hostujícím obráncům velké problémy. Jeho nebezpečný centr nyní musel odklízet na rohový kop kapitán Benfiky Luisão.
     
    14
    Eduardo Salvio se pokoušel prodrat přes trojici obránců Sportingu, to se mu ale nepovedlo. Hostující fotbalista se dožaduje odpískání faulu, to ale hlavní arbitr jednoznačně odmítá.
     
    15
    Do pokutového území Sportingu šel dlouhý aut Maximiliana Pereiry, ten však našel hlavu domácího Maurícia.
     
    17
    Situace po dalším vhazování však už Rui Patrríciovi udělala vrásky na tváři. Garay si totiž naběhl na prodlouženou hlavičku od Luisãa a povedenou hlavičkou trefil břevno!
     
    19
    Nedovolený zákrok Gaitána na útočné polovině, k míči se dostanou opět domácí fotbalisté.
     
    20
    Hra se teď přelévá ze strany na starnu, k vážnějšímu ohrožení jedné z branek zatím ale nedochází.
     
    20
    Pereira nyní fauloval unikajícího Eduarda. Hostující obránce může být rád, že za svůj zákrok neviděl žlutou kartu.
     
    21
    Exekuce volného přímého kopu se chopil Adrien Silva, jeho vysoký míč ale nikoho v bílozeleném dresu v pokutovém území nenašel. Jeho centr byl dokonce tak vysoký, že se nevešel ani na hrací plochu.
     
    22
    Pohled na hvězdu Benfiky Óscara Cardozy, jenž zatím zahřívá lavičku. Uvidíme, zda se dnes také dostane do hry.
     
    24
    Garay před dobíhajícím Monterem zahrál míč raději do zámezí, zdá se však, že si hostující obrana dlouho neodpočine.
     
    27
    Ani jednomu z celků se nedaří kombinace, přesto má o něco více ze hry domácí Sporting.
     
    29
    Perez byl nyní nepříjemně zasažen míčem do obličeje, hostující záložník zaím není schopný postavit se na nohy, vypadá hodně otřeseně.
     
    31
    Perez dostal studený obklad za krk, vypadá to, že hostující kouč Jorge Jesus nebude muset střídat.
     
    33
    Šance na vyrovnání! Parádní míč u levého strany mohl ve vyrovnávací gól proměnit Salvio, ten ale z místa penaltového puntíku svou šanci naprosto zazdil!
     
    34
    Nyní se hra přesouvá znovu na polovinu Benfiky, fanoušci, kteří dnes na utkání přišli, určitě nemohou litovat. Lisabonské derby se zatím nese ve velice svižném tempu.
     
    35
    Deset minut před vypršením základní hrací doby prvního poločasu. Benfika se začíná dostávat do hry čím dál více, podaří se jí do poločasu srovnat?
     
    36
    Autové vhazování od postranní čáry hasí za cenu rohového kopu pro soupeře William Carvalho.
     
    37
    K hlavičce se dostal kapitán Benfiky Luisão. Zdálo se, že jeho pokus byl ještě v souboji s domácím obráncem tečovaný, sudí ale ukazuje na odkop od branky.
     
    38
    K dalekonosné střele natáhl Martins, který nahrával na zatím jedinou branku utkání. Nyní měl ale daleko k tomu, aby se také sám zapsal do listiny střelců.
     
    39
    Enzo Pérez je znovu na trávníku, následky po tvrdé rány míčem, kterou inkasoval před několika minutami se zdají být natolik vážné, že zřejmě nedovolí hostujícímu hráči ve hře pokračovat.
     
    40
    Za faul na Montera vidí zaslouženě žlutou kartu Nemanja Matić.
     
    41
    Záběr na kotel domácího Sportingu, kde měli v jedno chvíli všichni fanoušci roztažené šály, byl opravdu skvělý. To je derby!
     
    42
    A je tu již signalizované střídání. Enzo Pérez nemůže nadále pokračovat ve hře, nahrazuje ho proto Ruben Amorim.
     
    44
    Ou!!! Vypadá to na další trable pro kouče Benfiky Jorgeho Jesuse. Při běhu nepěkně došlápl na své levé koleno Eduardo Salvio.
     
    45
    Je pravdou, že jeden z domácích trochu brnkl do nohy Salvia, ale spíše za to mohlo nešťastní došlápnutí. Každopádně mohlo Benfika kopat přímý kop, střela ale mířila přesně do míst, kde byl připraven Patrício.
     
    45+1
    Maxi Pereira vidí v první minutě nastavení žlutou kartu.
     
    45+2
    Ve druhé pli byly nastaveny celkem tři minuty.
     
    45+3
    Jorge Jesus se u postranní čáry zlobí, jeho svěřenci si nyní v dobré příležitosti špatně předali míč a naopak dali šanci na útok Sportingu.
     
    45+3
    Ještě před koncem poločasu vystřídal zraněného Salvia Slovinec Lazar Marković. To je značná komplikace pro Benfiku.
     
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první půle lisabonského derby, po které zatím může být spokojenější Sporting, jenž vede 1:0. O jediný přesný zásah prvních čtyřiceti pěti minut se postaral Fredy Montero. Benfika navíc musela dvakrát nevynuceně střídat, zranili se Pérez a Salvio.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Gaitán si potáhl míč po levé straně a posléze se snažil najít naběhnutého Limu, náhrávka prvního jmenovaného ale nebyla vůbec přesná.
     
    47
    Opět záběr na Cardoza, jenž už se za postranní čárou rozcvičuje. Jorge Jesus má k dispozici však pouze jedno střídání, což jej nutí své rozhodnutí neuspěchat.
     
    48
    Po pokusu Matiće se bude odkopávat od branky Ruie Patrícia.
     
    49
    Sporting může děkovat Patríciovi, že neinkasoval! Neprve předvedl parádní sólo přes tři hráče Marković, domácího brankáře nepřekonal, míč se však odrazil k Rodrigovi. Ten zbytečně čekal, čímž dal šanci domácímu brankáři se přesunout. Toho Patrício využil a jeho následnou střelu vyrazil!
     
    50
    Fredy Montero, prozatím jediný střelec zápasu, dostává žlutou kartu.
     
    50
    Jorge Jesus se už v 50. minutě rozhodl využít svého posledního střídání. Ze hry odchází Nico Gaitán, na hrací plochu nastupuje kanonýr Óscar Cardozo.
     
    53
    Limovi se nepodařilo zpracovat si míč, ten putuje za postranní čáru. Vhazovat bude Sporting.
     
    54
    Andre Martin Carrillo vyfasoval žlutou kartu, za to, že oplácel Maxi Pereirovi.
     
    55
    Rodrigo si posunul ke středu hřiště, kde se pokusil o střelu. Ta byla však zblokována. Míč se přesto dostal ke Cardozovi, ten ale svůj nápad vysunout Limu nezrealizoval.
     
    57
    Po delší době se musel do provozní teploty uvést i brankář Benfiky Moraes, rána Cédrica ho sice trochu potrápila, ovšem nakonec brankář hostů dokázal míč ukrýt.
     
    58
    O další střelu se snažil Martins, jeho rána ale našla pouze holeně Garaye, od něhož se balon odráží daleko od branky Moraese.
     
    59
    Poprvé po příchodu na hřiště na sebe výrazněji upozornil Óscar Cardozo, jeho střela ovšem minula levou tyčku Patríciovy branky.
     
    60
    Nebezpečně se kroutící centr z kopačky Rodriga od rohového praporku nenašel nikoho v červeném dresu.
     
    61
    Montero byl na polovině hřiště faulován Matićem.
     
    62
    Je tu první změna tváří na domácí straně. Z hrací plochy odchází Wilson Eduardo, toho na trávníku nahradí Eric Dier.
     
    63
    Montero byl teď nepříjemně povalen na zem Garyem, zdá se však, že se nebude jednat o nic vážného.
     
    65
    Benfica právě vstřelila branku!
    Máme vyrovnáno! Už před několika minutami se dostal Marković do velké šance, když prošel domácí obranou, to ještě svou příležitost ale neproměnil. Nyní LAZAR MARKOVIČ předvedl něco obdobného. Přijal míč před šestnáctkou, ze čtyř hráčů Sportingu si udělal kužely a posléze poslal míč mezi Patríciovýma nohama. Skóre lisabonského derby je teď 1:1.
     
    68
    Fredy Montero chtěl přelít vedení znovu na stranu svého celku, byl však faulován. Alespoň tak pro svůj celek vybojoval přímý kop.
     
    69
    Více ze hry má nyní ale jednoznačně Benfika. Matićově střele nechybělo mnoho, aby se ukryla k levé tyčce domácí svatyně.
     
    70
    Kvůli špatné přihrávce Cortêse na Cardoza mají domácí možnost dostat se chvíli mimo svou obrannou polovinu.
     
    72
    Marković chystal dobrou palebnou pozici pro Óscara Cardoza, jenž si nabíhal do míst, kde je penaltov puntík. Před hostujícím sniperem však byl včas Rojo.
     
    73
    Cédric vystihl nepřesnou rozehtávku Cortês, jeho následný centr ale končí pouze v rukou brankáře Moraese, jenž rozehraje na polovinu Sportingu.
     
    74
    André Carrillo přepouští místo Diego Capelovi.
     
    75
    Luisão by nyní nedovoleně zastaven útočníkem Sportingu Monterem, míče se chopí Benfica.
     
    76
    Diego Capel ukázal, že rozhodně nepřišel na hřiště zbývajících patnáct minut jen tak odchodit. Jeho průnik po pravém křídle se ukázal jako velice nebezpečný, rána, kterou domácí fotbalsita ze své kopačky následně vyslal však postrádala přesnost.
     
    78
    Cardozo nyní poměrně zbytečně dohrál Nascimenta. Hostující útočník mohl být rád, že nedostal žlutou kartu. To můžeme říct i o Pereirovi, jenž už jednu kartu na svém kontě dokonce má.
     
    80
    V posledních chvílích chybí obou celkům v jejich rozehrávce trochu nápaditosti.
     
    81
    Na začátku poslední desetiminutovky posouval Marković na Cortêse, ten ale neodcentroval přesně.
     
    82
    Diego Capel se prezentoval dalším pěkným průnikem po pravé straně, ovšem stejně jako před chvíli na druhé straně Cortês nedcentroval přesně.
     
    83
    Capel po svém příchodu na trávník září. Na hranici pokutového území si povodil obránce Benfiky a vypálil, jeho rána jen těsně minula levou tyčku Moraesovy klece!
     
    85
    Dalším žlutě ohodnoceným hráčem je Rubén Amorim.
     
    85
    Ve stejné minutě Sporting naposledy střídá. Ze hřiště odchází Jefferson Nascimento, toho nahrazuje Islam Slimani.
     
    87
    Rohový kop v podání domácích fotbalistů Benfice žádné větší nebezpečí nepřichystal.
     
    88
    Luisão se hodně zlobí, ovšem faul na Montera byl evidentní. Velká šance v podobě přímého kopu pro Sporting!
     
    89
    Míč od pohybu nakonec uvedl sám faulovaný Montero, jeho ránu směřující k levé tyčce ale Moraes vytáhl!
     
    90
    Z následného rohového kopu nebylo skoro nic. Běží poslední minuta řádné hrací doby.
     
    90+1
    Sud nastaví tři minuty. Aby to však nakonec nebylo ještě víc. Ve vzdušném souboji si přivodil nějaké zranění Rojo. Ten musí za pomoci lékařů za postranní čáru.
     
    90+2
    Faul na Montera značí, že bude Sporting i nadále na útočící polovině.
     
    90+3
    Příliš dlouhý míč od Cédrica, který měl hledat Martinse.
     
    Konec zápasu.
     
    Lisabonské derby mezi Sportingem a Benfikou nakonec vítěze nepoznalo. Domácímu mužstvu se dařilo držet vedení, ovšem po parádní individuální akci Lazara Markoviće už brankář Patrício čisté konto neudžel. Bitva o Lisabon tak končí výsledkem 1:1.
     
    Já se s vámi loučím, přeji dobrou noc. (22:59:24)

    David Jahoda

    Branky: 10. Montero – 65. Marković

    Karty:   9. Rojo (SPL), 50. Montero (SPL), 54. Carrillo (SPL) – 40. Matić (BNF), 45+1. Pereira (BNF), 85. Amorin (BNF)


    Sporting Lisabon: Patrício (C) – Nascimento (85. Slimani), Rojo, Maurício, Cédric – Martins, Silva, Carvalho – Eduardo (62. Dier), Montero, Carrillo (74. Capel).
    Benfica Lisabon: Moraes – Pereira, Luisão (C), Garay, Cortês – Salvio (45+3 Marković). , Matić, Pérez (42. Amorin), Rodrigo – Gaitán (50. Cardozo), Lima.

    Rozhodčí: Quintino – Pereira, Fernandes

    Diváci: 50 466
    bahis siteleri