Heracles – Groningen 5:1 (po pr.) | Utrecht – Zwolle 5:2 (kon.)
po prodl.
Heracles Almelo
5:1 (0:0)
FC Groningen
Neděle 15.05.2016, 12:30Nizozemská Eredivisie • O Evropskou ligu
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:30.
     
    Všem fotbalovým fanynkám a fanouškům přeji příjemné nedělní odpoledne při sledování textového přenosu z odvetného zápasu, který rozhodne o postupujícím do finále play-off o místo v předkolech nadcházejícího ročníku Evropské ligy. Od dvanácti hodin a třiceti minut se můžeme těšit na duel mezi Heraclesem Almelo a FC Groningen.
     
    Heracles Almelo

    Heracles se umístil na konečném šestém místě se ziskem jednapadesáti bodů. Bodový součet klubu z Almela mohl být ještě vyšší, ale jeho fotbalisté závěr sezony vypustili, když si v posledních kolech připsali jen tři remízy a také porážku.
     
    FC Groningen

    Fotbalisté Groningenu obsadilu v Eredivisie sedmou pozici a svůj bodový součet hezky zakulatili, připsali si jich totiž padesát. Za úspěchem svěřenců trenéra Stegemana stojí především závěr sezony, protože hořkost porážky nepoznali v posledních šesti kolech.
     
    První zápas

    Úvodní utkání se odehrálo v Groningenu, kde před více než dvaceti tisíci diváky zvítězil domácí celek 2:1. Skóre duelu otevřel už po deseti minutách Hateboer, ale hosté v samém závěru poločasu brankou Weghorsta vyrovnali. Poslední slovo měl však Lindgren, který v 50. minutě vrátil vedení právě na stranu Groningenu. A jak se později ukázalo, gól švédského záložníka byl vítězný.
     
    Úvodní sestavy:

    Heracles Almelo: B. Castro – Droste, te Wierik, Zomer, Gosens – Bruns, Pelupessy, Bel Hassani – Navrátil, Weghorst, Darri.
    Náhradníci: Fij – Breukers, Bosz, van Ooijen, Gladon, Fledderus, Hoogma.

    FC Groningen: Padt – Hateboer, Reijnen, Larsen, Burnet – Maduro, J. Drost, Bacuna – Idrissi, Sørloth, Rusnák.
    Náhradníci: van der Vlag – Hoesen, de Leeuw, Linssen, Mahi, Tibbling, Tamata..
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Fotbalisté obou celků právě nastoupili na hrací plochu, odveta utkání play-off o Evropskou ligu tak za malou chvíli začne. Groningen v ní bude hájit výhru 2:1 z prvního zápasu.
     
    Kapitáni už si podali ruce a proběhl také los stran. Domácí nastoupí v dresech, na nichž převládá bílá barva a hosté oblékli dresy černého provedení.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop provedli fotbalisté Groningenu.
     
    2
    Ti také založili první útočnou akci. Bacuna si vedl míč až k pokutovému území, ale před jeho hranicí byl o balon v souladu s pravidly připraven.
     
    3
    Tým Heraclesu kontroval dlouhým nákopem směřujícím za obranu, ale ven z brány vyběhl Padt a razantním odkopem zažehnal možné nebezpečí.
     
    4
    Hráči Groningenu nemají důvod nikam spěchat, a tak kombinují na svém území. Domácí se snaží napadat jejich rozehrávku, nicméně to se jim vůbec nedaří.
     
    5
    Domácí se přeci jen zmocnili míče a na pravé straně založil útočnou akci Navrátil. Ten procpal balon až do pokutového území a po zblokované střele obráncem se bude kopat roh.
     
    6
    Balon byl od rohového čtvrtkruhu kopnut rovnou do předbrankového prostoru a z chumlu hráčů se odrazil na kopačku Gosense, který svůj pokus z hranice velkého vápna umístil nad břevno.
     
    7
    Groningenští nedovolili svým soupeřům zpracovat centr a odhlavičkovali míč na roh. Jeho exekutorem se stal Bel Hassani, avšak také jeho centr se stal kořistí připravené obrany hostujícího týmu.
     
    9
    Po přihrávce z levé strany se před pokutovým územím uvolnil prostor pro Rusnáka, který si nejprve balon zpracoval a poté vyslal zajímavou technickou ránu, po níž míč prosvištěl zhruba metr od pravého horního rohu Castrovy svatyně.
     
    11
    Hra se přesunula do středu hřiště, kde probíhají četné souboje o míč, který velmi často střídá svého majitele.
     
    12
    První obrovskou šanci zápasu měl na kopačce Darri. Hráč domácího klubu se v ní objevil po Navrátilově přihrávce z pravé strany a jedovatým pokusem přibližně z pozice penaltového puntíku pořádně protáhl Padta.
    12. Brahim Darri (HRC)
     
    13
    Vzápětí si na hranici šestnáctky navedl míč na střelu Droste a nemířil vůbec špatně, jeho pokus totiž orazítkoval pravou tyč. Padtovi tak pořádně zazvonilo v uších a zhluboka si oddechl.
    13. Wout Droste (HRC)
     
    16
    Navrátil na pravém křídle obdržel perfektní přihrávku do běhu, po jejímž zpracování chtěl balon naservírovat do vápna. V tom mu ale zabránil přistupivší obránce, který balon odkopl na roh.
     
    17
    Proti centrovanému míči vyběhl Padt a vyboxoval ho do bezpečných míst.
     
    20
    Burnet zaútočil na levém křídle, odkud do předbrankového prostoru vyslal prudký centr, na který si nabíhal Sørloth, jenže na míč těsně nedosáhl. Akce tak skončila jen odkopem od brány.
     
    22
    Momentálně se míč nachází na kopačkách fotbalistů Heraclesu, kteří se snaží nalézt další skuliny v defenzivě Groningenu, jež v posledních minutách ukázala své trhliny.
     
    24
    Po neúspěšné akci Bel Hassaniho se hra obrátila a dopředu pospíchal Sørloth, ani on si ale v souboji jeden na jednoho neporadil.
     
    26
    Heracles se nadechl k dalšímu útočnému výpadu, tentokrát po levé straně. Idrissi na svého soka rychlostně nestačil, a tak ho stáhl k zemi. Míč po centru ze standardní situace zamířil rovnou do náruče Padta.
     
    28
    Oproti úvodu zápasu se hra poněkud uklidnila a stále čestěji se míč pohybuje uprostřed hracího pole nebo mezi oběma pokutovými územími. Týmy se v jeho držení střídají.
     
    30
    Klub z města Almelo založil ofenzivní výpad podél pravé postraní čáry a po zásahu obránce získal možnost vhazování. Po uvedení míče do hry zakončoval z levého rohu vápna Bruns, střele kapitána domácího týmu ale scházela potřebná přesnost.
     
    32
    Aktivní Navrátil, operující na pravé straně útočné řady, byl opět u míče a snažil se něco vymyslet. Ubránit ho ale dokázal Jesper Drost, jenž pro svůj celek vybojoval odkop od brány.
     
    33
    Ve vzdušném souboji uprostřed hracího pole došlo k nedovolenému zákroku Sørlotha, po kterém budou moci kombinovat svěřenci kouče Stegemana.
     
    35
    Sørloth u postranní čáry podstoupil souboj s jedním ze svých soupeřů, který jej v souladu s pravidly odstavil od míče. Norský hráč ale zůstal ležet na zemi a nevypadá to s ním zrovna nejlépe, nejspíš si bude muset vyžádat lékařské ošetření.
     
    36
    Nakonec se ukázalo, že útočník Groningenu byl indisponován jen dočasně a po krátkém oddechu mimo hřiště se zase vrátil zpět do hry.
     
    38
    Vynucené střídání v týmu FC Groningen: tak přeci jen je vše ještě jinak. Alexander Sørloth utkání nedohraje, zraněného spoluhráče nahradí Michael de Leeuw.
     
    39
    Hned po svém příchodu na trávník se Michael de Leeuw (FC Groningen) znovu zapsal do dnešního zápasu, tentokrát ovšem jako napomenutý hráč. Za skluz na Darriho totiž uviděl žlutou kartu.
     
    41
    Rusnák nadýchaným centrem zleva posadil míč na hlavu Idrissiho, který zevnitř pokutového území usměrnil balon nad břevno.
     
    42
    Velmi rušno bylo také na opačné straně hřiště, kde se po přihrávce zleva objevil ve střelecké pozici Bruns a míč po jeho ráně bez přípravy z hranice šestnáctky zamířil jen těsně vedle levé tyče. Padt se za střelou pouze ohlédl.
    42. Thomas Bruns (HRC)
     
    45
    Po Navrátilově kvalitním centru došlo v předbrankovém prostoru k nebezpečné skrumáži a Weghorstovi chyběl jen krok k zakončení. Nakonec skončil míč mimo bránu, ale stalo se tak jen díky obětavému odkopu obránce.
     
    45+1
    Ze standardní situace už domácí nic nevytěžili a teď se musí bránit.
     
    45+2
    Ještě Vám dlužíme informaci o nastavené době hry, která v prvním poločase činí dvě minuty.
     
    45+3
    V samotném závěru první půle mohl Groningen zahrozit prostřednictvím rohového kopu a také se tak stalo! Vzdušný centr našel hlavu střídajícího de Leeuwa a proti jeho zakončení vytáhl Castro reflexní zákrok!
    45+3. Michael de Leeuw (GRO)
     
    45+3
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Územní převahu si v úvodním poločase vytvořil Heracles, jehož fotbalisté byli aktivnější také střelecky. Svěřenci trenéra Stegemana vyprodukovali několik nebezpečných pokusů, ale změnit skóre se jim nepodařilo. Hosté hrozili zejména z rychlých protiútoků a ze standardních situací, ale také oni hledají recept na vstřelení gólu marně.
     
    Hlavní aktéři už se vracejí na hřiště. Připomínám, že za současného stavu by do závěrečné fáze postoupil Groningen, který první zápas na svém hřišti vyhrál 2:1.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Vypadá to, že se žádný z trenérů o poločasové přestávce neodhodlal ke střídání.
     
    48
    Na začátku druhého dějství domácí drží míč na svých kopačkách a přihrávají si na polovině svých soupeřů.
     
    50
    Útočícího Navrátila nešetrně srazil k zemi Lorenzo Burnet (FC Groningen) a za svůj prohřešek uviděl žlutý kartónek.
     
    52
    Droste přihrávkou zprava oslovil Weghorsta, jenž byl však v pokutovém území od míče čistě odstaven.
     
    53
    Weghorst se při další útočné akci Almela objevil v zakončení, ale byl natolik tísněn obráncem, že z pravého okraje vápna nedokázal přesně zacílit.
     
    54
    Střídání v týmu FC Groningen: ze hry odstupuje Oussama Idrissi, opačným směrem míří Simon Tibbling.
     
    56
    Pelupessy skvěle zaatakoval a vybojoval balon pro Brunse, jenž ale neměl dostatečně přesně seřízena mířidla a jeho střela ze střední vzdálenosti se tak mezi tři tyče nevešla.
     
    58
    Zaútočili také hosté, jenže Rusnákův pas našel jenom náruč Castra, který posléze rozdal míč svým spoluhráčům v poli.
     
    60
    Zpoza pokutového území se opřel do balonu Bruns a tlačil ho k pravé tyči. Padt ale předvedl tygří skok a vytěsnil jej mimo cílené zařízení.
    60. Thomas Bruns (HRC)
     
    63
    Groningen právě vstřelil branku!
    Hosté se po zisku míče nadechli k rychlému brejku a skórovali! Tibbling před hranicí pokutového území přihrál na levou stranu ALBERTU RUSNÁKOVI a slovenský záložník otevřel gólový účet ukání střelou mezi nohama Castra.
    63. Albert RUSNÁK - 0:1
     
    66
    Domácímu celku se nedá upřít snaha, ale obrana Groningenu je soustředěná.
     
    68
    Fotbalisté Heraclesu dobývají území svých soupeřů, nicméně vytvořit střeleckou pozici se jim nedaří.
     
    70
    John Stegeman připravuje první střídání. Kterého z hráčů pošle trenér domácího týmu do hry však zatím zůstává záhadou.
     
    71
    Centr Bel Hassaniho byl odvrácen soupeřovou defenzivou.
     
    72
    Avizované střídání v týmu Heracles Almelo: ze hřiště odchází Jaroslav Navrátil, přichází Tim Breukers.
     
    72
    Střídání v týmu Heracles Almelo: odpracováni má také Iliass Bel Hassani, kterého na hrací ploše zastoupí Paul Gladon.
     
    74
    Hráči Groningenu jsou zalezlí hluboko na vlastním území a čím dál více se začínají soustředit pouze na bránění.
     
    76
    Po zisku míče se konečně vydali dopředu také hosté, ale Burnet se provinil útočným faulem.
     
    78
    Hans Hateboer (FC Groningen) objal Darriho jako svou nejlepší kamarádku, stáhl ho k zemi a hlavní arbitr pro jeho čin neměl pochopení. Udělení žluté karty je v tomto případě spravedlivé.
     
    81
    Gladon si naskočil na centr Gosense a brankáře Padta zaměstnal střelou k levé tyči. Jenže strážce groningenské svatyně skočil po míči jako kočkovitá šelma na svou kořist a vyrazil ho na roh. Po jeho rozehrání se nic vážného nestalo.
    81. Paul Gladon (HRC)
     
    82
    Střídání v týmu FC Groningen: ze hřiště odchází Albert Rusnák, přichází Bryan Linssen.
     
    83
    Heracles právě vstřelil branku!
    Publikum bouřlivě tleská vyrovnávací brance! Naději na postup domácího klubu vykřesal RAMON ZOMER.
    83. Ramon ZOMER - 1:1
     
    86
    Hosté zaútočili po levé straně a jejich ofenzivní akci zastavil pouze za cenu nedovoleného zákroku a následné žluté karty Mike te Wierik (Heracles Almelo).
     
    88
    Do velkého vápna Groningenu létají centry jako na letišti, obrana klubu z největšího města severní části Nizozemska ale náporu odolává.
     
    90
    Darri vnikl d míčem do šestnáctky a předložil ho Weghorstovi, jehož ránu z úhlu vyrazil Padt na roh. Groningen zůstal pozorný a ubránil se.
     
    90+1
    Čtvrtý arbitr drží v ruce světelnou tabuli a na ni svítí číslo čtyři. Přesně tolik minut tak bylo nastaveno nad rámec řádné hrací doby.
     
    90+2
    Heracles právě vstřelil branku!
    Stadion se otřásá v základech! Div, že se nezřítí. Diváci se radují z krásného centru Gosense a ještě lepšímu zakončení hlavičkujícího PAULA GLADONA, který balon umístil do levé části brány. Padt byl absolutně bez šance, tohle nemohl chytit.
    90+2. Paul GLADON - 2:1
     
    90+4
    Konec základní hrací doby.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v celém prodloužení?

    Tipovat můžete do začátku prodloužení.

     
    Vzhledem k tomu, že Heracles Almelo zvítězil v odvetě stejným výsledkem, jako v prvním zápase FC Groningen, uvidíme prodloužení.
     
    91
    Začal první poločas prodloužení.
     
    91
    Trenér domácího týmu nevyužil poslední možnost na střídání, kterou si tak stále šetří.
     
    95
    Heracles Almelo v prodloužení disponuje výraznou územní převahou a FC Groningen je tak v pozici bránícího se celku.
     
    100
    De Leeuw si v pokutovém území nabíhal na centr z pravé strany, ale bez cizího přičinění upadl na zem.
     
    103
    Darri se zpoza pokutového území opřel do míče a Padt měl co dělat, aby jeho ránu vytěsnil na roh!
    103. Brahim Darri (HRC)
     
    103
    Další obrovská příležitost Heraclesu! Po centru od rohového čtvrtkruhu zakončoval hlavou Gladon a jeho pokus z bezprostřední blízkosti otřásl břevnem.
    103. Paul Gladon (HRC)
     
    105
    Rok pak kopali také hosté, ti z něj ale nezahrozili.
     
    105
    První prodloužení skončilo.
     
    106
    Začalo druhé prodloužení.
     
    107
    Hateboer byl adresátem přesné přihrávky do pravé části pokutového území, jeho následná rána směřující k bližší tyči ale byla zblokována obráncem.
     
    108
    Třetí střídání v týmu Heracles Almelo: ze hřiště odchází Thomas Bruns, nastupuje Peter van Ooijen.
     
    109
    Heracles Almelo získal výhodu rozehrávky rohového kopu, centr z něj však odvrátila pozorná obrana hostujícího klubu.
     
    111
    Heracles právě vstřelil branku!
    Droste z poloviny hřiště vyprodukoval dlouhý centr směřující na Gladona, který z pravého okraje šestnáctky poslal přihrávku do předbrankového prostoru, kde byl nedostatečně střežen WOUT WEGHORST a skluzem z hranice malého vápna překonal Padta.
    111. Wout WEGHORST - 3:1
     
    112
    Wout Weghorst (Heracles Almelo) si při oslavách gólu svlékl dres, za což byl potrestán udělením žluté karty. To však úspěšnému střelci v tuto chvíli určitě nevadí a raduje se dál.
     
    115
    Heracles právě vstřelil branku!
    Vítězství Heraclesu potvrzuje BRAHIM DARRI. Hráč domácího týmu se vydal na stezku odvahy, při které si obehrál svého strážce, vnikl do vápna a z pravé strany poslal balon mezi nohama Padta. Míč se i přes dobíhajícího obránce Larsena k obrovské radosti příznivců domácího klubu došoural až do sítš.
    115. Brahim DARRI - 4:1
     
    116
    Žlutou kartu rovněž za svlečení dresu po vstřelené brance dostává Brahim Darri (Heracles Almelo).
     
    118
    Hráči hostujícího týmu jsou z prohry, která je čeká a nemine, frustrovaní a po vyloučení Kaspera Larsena (FC Groningen) budou závěrečné minuty prodloužení dohrávat v deseti.
     
    119
    Heracles právě vstřelil branku!
    Přestože tomu nic nenasvědčovalo, zápas nakonec skončí debaklem hostujícího týmu! Fanoušci Heraclesu se radují popáté a důvod jim k tomu dala výstavní dalekonosná rána JOEYHO PELUPESSYHO, po které se Padt natahoval marně a znovu lovil míč ze sítě.
    119. Joey PELUPESSY - 5:1
     
    120
    Zřejmě tečku za dnešním utkáním udělal rohový kop Groningenu, po kterém došlo k nepřesnému zakončení.
     
    120+1
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Heraclesu Almelo se povedl velkolepý obrat a postupuje do závěrečné fáze boje o účast v Evropské lize. Po porážce 1:2 z úvodního zápasu domácí tým zabojoval a díky gólu vstřeleného až ve druhé nastavené minutě řádné hrací doby vybojoval prodloužení. V něm svěřenci trenéra Stegemana jednoznačně dominovali, v rozmezí osmi minut vstřelili hned tři góly a zaslouženě postoupili. Jejich posledním soupeřem za honbou za účastí v evropských pohárech bude úspěšnější celek z duelu Utrecht – Zwolle. (15:14:22)

    Lukáš Jasoněk

    Branky: 83. Zomer, 90+2. Gladon, 111. Weghorst, 115. Darri, 119. Pelupessy – 63. Rusnák

    Karty:   86. te Wierik (HRC), 112. Weghorst (HRC), 116. Darri (HRC) – 39. de Leeuw (GRO), 50. Burnet (GRO), 78. Hateboer (GRO)   118. Larsen (GRO)


    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 15:3. Střely mimo: 15:5. Rohy: 2:4. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 17:19.
    Heracles Almelo: B. Castro – Droste, te Wierik, Zomer, Gosens – Bruns (108. van Ooijen), Pelupessy, Bel Hassani (72. Gladon) – Navrátil (72. Breukers), Weghorst, Darri.
    Náhradníci: Fij – Breukers, Bosz, van Ooijen, Gladon, Fledderus, Hoogma.

    FC Groningen: Padt – Hateboer, Reijnen, Larsen, Burnet – Maduro, J. Drost, Bacuna – Idrissi (54. Tibbling), Sørloth (38. de Leeuw), Rusnák (82. Linssen).
    Náhradníci: van der Vlag – Hoesen, de Leeuw, Linssen, Mahi, Tibbling, Tamata.
    bahis siteleri