Groningen – Feyenoord 0:5 (kon.) | Alkmaar – Heerenveen 2:2 (kon.) | Sparta Rotterdam – Ajax 1:3 (kon.)
Kerkrade – Heracles 1:1 (kon.)
konec
FC Groningen
0:5 (0:3)
Feyenoord Rotterdam
Neděle 07.08.2016, 12:30 • Noordlease Stadion, Groningen • Nizozemská Eredivisie • 1. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Pro tuto chvíli je to ode mě vše, znovu se na Vás budu těšit večer od od osmi hodin u zápasu belgické ligy mezi Gentem a Genkem! Do té doby na počtenou. (14:35:09)
     
    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 7:12. Střely mimo: 10:12. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 0:4. Fauly: 7:9.
     
    Je konec, lepší vstup do nového ročníku nizozemské Eredivisie si snad fotbalisté Feyenoordu nemohli přát, v úvodním kole si totiž doslova pohráli s Groningenem a na jeho hřišti zvítězili vysoko 5:0! Z obou stran jsme dnes sledovali velice ofenzivní partii, na rozdíl od svého soka však domácí až příliš často nechávali dokořán otevřena vrata v obraně, na pětigólový příděl budou chtít určitě co nejrychleji zapomenout. Šancí bylo k vidění opravdu požehnaně, jako první gólová se ukázala býti ta z devatenácté minuty, když Eliovu ránu za brankáře Padta dorazil Tonny Vilhena. Ve zbývajícím průběhu prvního poločasu se van Bronckhorstova družina zvládla prosadit ještě dvakrát, v obou případech se do listiny střelců zapsal Eljero Elia, především jeho druhá trefa byla opravdu výstavní!

    Ve začátku druhé půle Groningen zlepšil svůj herní projev a zatlačil svého soupeře do úzkých. Ani jednu ze svých příležitostí ale nedokázal proměnit, v šestapadesáté minutě navíc hattrick dokonal Eljero Elia, a tlak domácích byl najednou fuč. Svěřencům kouče Fabera ovšem nešla upřít snaha, bílo-zelení měli ještě několikrát možnost na vsítění alespoň jednoho čestného úspěchu, výborně chytající gólman Jones byl ale proti. Na konečných 5:0 sedm minut před koncem zvýšil Nicolai Jørgensen, a Rotterdamští tak ukázali, že v boji o titul se s nimi letos musí počítat!
     
    90+1
    Konec zápasu.
     
    90
    Není žádný důvod k tomu, aby se dnešní utkání za tohoto výsledku nějak zbytečně protahovalo a ví to i hlavní sudí, který nastavuje jen jednu minutu.
     
    89
    Domácí se však nevzdávají a alespoň o tu jednu branku stále bojují, což je rozhodně sympatické. Linssen nyní vybojoval přímý kop a sám se jeho exekuce ujal, trefil ale pouze ve zdi stojícího Vilhenu.
     
    88
    Obránci rotterdamského týmu ale centrovaný balon měli po celou dobu pod kontrolou a odhlavičkovali jej mimo šestnáctku. Tam se ovšem ke střele dostal Hoesen, balon byl ale díky Kongolovi ztečován do autu.
     
    87
    Za hlasitého skandování početného hostujícího kotle se fotbalisté Groningenu usadili na útočné polovině a vybojovali rohový kop. Podaří se jim vsítit alespoň čestnou branku?
     
    86
    A navíc mohlo být ještě hůře! Maduro zbytečně zazmatkoval, jeho malá domů byla opravdu prachmizerná, načež musel Padt svést sprinterský souboj s dotírajícím Jørgensenem, ze kterého nakonec dokázal vyjít jako vítěz.
     
    85
    Groningenští dnes doplácejí na díry v obranných řadách, musíme si přiznat, že jich bylo možná až příliš. Domácí fanoušci jsou pochopitelně velice nespokojení, někteří z nich už předčasně opouštějí svá místa.
    83. Nicolai JØRGENSEN - 0:5
     
    83
    Feyenoord právě vstřelil branku!
    Tohle už je demolice, Feyenoord přidává už pátou branku! Domácí se opět nepoučili a znovu zaspali při návratu do defenzivy, načež se Basaçikoglu výborně zorientoval a předložil balon pro NICOLAIE JØRGENSENA, který jej pověsil pod břevno, a svou už několikátou obří možnost tak v tolik chtěnou trefu proměnil!
     
    82
    V akci dvou střídajících borců si Hoesen vyměnil míč s Linssenem, druhý jmenovaný si posléze balon už už chystal na střelu, na poslední chvíli ale za záchrannou brzdu zatáhl výborně se vracející Vilhena, jedna z hlavních postav tohoto mače.
     
    81
    Po Karsdorpově jasném faulu zahrávali domácí volný přímý kop zpoza pokutového území. Zodpovědnost na sebe vzal Hiariej, po jeho pokusu však balon zaplaval přesně doprostřed branky, kde číhal Brad Jones.
    80. Nicolai Jørgensen (FEY)
     
    80
    A znovu Jørgensen, který to v posledních minutách opravdu zkouší úplně z každé pozice! Nyní se dokázal sám velice pěkně uvolnit, jeho následný kroucený pokus zamířil vypadal opravdu nadějně, nakonec však zamířil kousek vedle pravé tyče Padtovy svatyně!
     
    79
    Tentokráte se hostům podařilo prosadit po levé straně. Woudenberg si balon přehodil na svou silnější nohu a nadýchaným centrem našel opět Jørgensena, ten však ani nyní nezacílil přesně.
     
    78
    Ne, Jørgensenovi dnes zkrátka a dobře není přáno, ovšem vzhledem k průběhu utkání mu to asi úplně nevadí. Hostující útočník si zaběhl za obranu soupeře a z úhlu se řítil na Padta, jeho technickému pokusu na vzdálenější tyč ovšem scházely decimetry!
     
    77
    Střídání v týmu FC Groningen: ze hřiště odchází Albert Rusnák, přichází Bryan Linssen.
     
    76
    Jørgensen udržel balon před dotírajícím Madurem a přenesl jej směrem k Toornstrovi, který si troufl na individuální průnik směrem do šestnáctky, zuby si ale vylámal hned na prvním protihráči.
     
    75
    A Berghuis se ihned zapojil do útočné snahy hostujícího celku, na jeho přihrávku si sice seběhl Vilhena, dále však kvůli drobnému ofsajdu pokračovat nemohl.
     
    74
    Utkání konči pro hostujícího kapitána Kuijta, místo něhož nastupuje kmenový hráč Watfordu Steven Berghuis, který si odkroutí soutěžní premiéru v dresu Feyenoordu.
     
    72
    Tady opravdu mnoho nechybělo! Na Rusnákův povedený centr si na hranici malého vápna naskočil Maduro, po jehož hlavičce se balon snášel přesně pod břevno, brankář Jones ale ze svého repertoáru vytáhl další spektakulární zásah!
     
    71
    Po nepřehledném souboji mezi Rusnákem a Karsdorpem balon zamířil do zámezí, nakonec byl přisouzen hostům rohový kop. Jak se jim s ním podaří naložit?
     
    70
    Groningen opět útočí! Po pravé lajně se opět protáhl Idrissi, který se poté dobře zorientoval a našel z druhé vlny si nabíhajícího Hiarieje, jehož přízemní pokus byl však pro Jonese naprostou lahůdkou.
     
    69
    Nakonec měli domácí k dispozici hned dva rohové kopy, nebezpečnější situace ve vápně se narodila až po tom druhém z nich, kdy se kousek od vzdálenější tyče pokusil hlavičkovat Botteghin, trefil ale pouze před sebou stojícího Kongola.
     
    68
    Hostům by alespoň ta jedna vstřelená branka slušela, i by si ji, dle mého názoru, zasloužili. Nyní nebezpečně pálil Idrissi, brankář Jones je dnes ale zatím bezchybný. Následovat však bude rohový kop pro Groningen.
     
    66
    Před několika málo okamžiky příchozí Basaçikoglu o sobě dal poprvé vědět, když se po levé straně prosmýkl až do zajímavé palebné pozice, jeho pokus o obstřel brankáře Padta ale nevyšel.
     
    65
    Velká šance Groningenu! Kde se vzal, tu se vzal, na hranici šestnáctky se s balonem zjevil Andrej Rusnák, který se pokusil zakončit na bližší tyč, brankář Jones ale jeho záměr přečetl a předvedl parádní zákrok!
     
    64
    Eliova show končí! Nizozemský fotbalista je ze hry stažen zřejmě i kvůli zdravotním problémům, místo něj nastupuje Turek Basaçikoglu.
    63. Eljero Elia (FEY)
     
    63
    Tohle musí být gól! Po pravé straně se až do pokutového území protáhl Rick Karsdorp, jenž nacentroval přesně na nikým neatakovaného Eliu, ten však pohrdl možností přidat čtvrtou trefu a naprosto prázdnou branku trestuhodně minul! Nizozemský křídelník to ovšem bere s úsměvem.
     
    62
    Šance i na druhé straně. Rusnák se protáhl po levém kraji hrací plochy a posléze našel ose stojícího Jenssena, který si balon přehodil na pravačku, jeho technický pokus ale vzdálenější tyč o kousek minul.
     
    61
    Ovšem Elia je dnes naprosto všude! Nyní táhl další rychlý brejk Feyenoordu, který zakončil milimetrovým pasem na sbíhajícího si Jørgensena, ten však z ostrého úhlu zamířil jen do boční sítě.
     
    60
    Velice úsměvný moment. Nakonec se zase vše ukázalo býti naprosto opačně, Elia byl vpuštěn do hry a zničehonic se zjevil za rozehrávajícím Hateboerem, kterého ihned obral o balon, jeho akce ale neskončila šťastně.
     
    59
    Tak pozor, Elia je nakonec odveden do útrob stadionu, to zranění je zřejmě vážnější než vypadá. Střelci hattricku se to pranic nelíbí, ale kouč van Bronckhorst je neoblomný.
     
    58
    Hra se přerušuje, kanonýr Elia má totiž nějaké problémy s levým ukazováčkem. Na trávník přicházejí zdravotníci, kteří střelce hattricku odvádí za postranní čáru.
     
    58
    Střídání v týmu FC Groningen: ze hřiště odchází Jarchinio Antonia, přichází Oussama Idrissi.
    56. Eljero ELIA - 0:4
     
    56
    Feyenoord právě vstřelil branku!
    Produktivita Feyenoordu v dnešním utkání je opravdu úctyhodná, hosté vedou už o čtyři branky! Celé se to znovu narodilo jako blesk z čistého nebe, zničehonic pelášil na branku z úhlu Vilhena, jehož pumelici vytěsnil Padt pouze k ELJERU ELIOVI, který povedenou bombou rozvlnil síť, a zkompletoval tak hattrick!
     
    55
    Obránce Maduro sice vyhrál hlavičkový souboj s Toornstrou, balon však pouze sklepl pro Nicolaie Jørgensena, který se s ničím nepáral a ihned vypálil, k zasažení domácí svatyně mu však ještě troška přesnosti navíc chyběla.
     
    54
    Střídání na straně domácích. Ze hry odchází Drost, který neproměnil dvě velké šance, místo něj důvěru dostává Danny Hoesen.
     
    53
    Hiariej si vyměnil balon s Antoniem a poté vyslal na zadní tyč hodně přetažený centr, sbíhající si Jesper Drost sice na balon dosáhl a pokusil se jej vrátit zpět do ohně, rozvlnil ale pouze boční síť.
     
    52
    Obrana Groningenu však dnes už poněkolikáté velmi laxně odevzdala balon, načež si jej na svou silnější levačku přehodil Tonny Vilhena, svou pověst obávaného střelce z velkých vzdáleností ale nepotvrdil a zamířil vysoko nad branku.
     
    51
    Elia si vyběhl směrem ke středu hřiště a povedeným přenesením našel volného Toornstru, který se ukázkově zorientoval a odcentroval do šestnáctky, hlavičkujícímu Jørgensenovi ale zakončení nevyšlo.
     
    50
    Jørgensen vybojoval pro hostující celek autové vhazování, z něj ale Feyenoord nic nevytěžil, poněvadž Vilhena nepřesně přihrával. Rotterdamští se však zvládli znovu dostat k balonu a momentálně si jej vyměňují na obranné polovině.
     
    49
    Kuijt se rozhodl projít individuálně, s úspěchem se ale neshledal a o balon přišel. Na to konto se do protiakce hodlali vrhnout hosté, Karsdorp ale unikajícího Rusnáka zastavil díky nedovolenému zákroku.
     
    48
    Nepříjemný zákrok. Hiariej přiběhl do souboje s Vilhenou pozdě a nebezpečně jej sestřelil, jasná žlutá karta, tady není o čem diskutovat.
    47. Jesper Drost (GRO)
     
    47
    Hned zkraje druhého poločasu mohlo a asi i mělo být sníženo! Po pěkné kombinaci domácích vyslal Rusnák do stoprocentní šance Jespera Drosta, ten však tváří v tvář brankáři Jonesovi těsně minul!
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Takovýto vstup do nového ročníku si fotbalisté Groningenu určitě nepředstavovali, po prvním poločase úvodního kola nového ročníku Eredivisie totiž prohrávají s Feyenoordem 0:3 a do šaten odcházejí za pískotu vlastních fanoušků! Sledujeme opravdu velice pohledné utkání a musíme přiznat, že Rotterdamští vedou naprosto zaslouženě, jen ten rozdíl ve skóre je pro domácí možná až příliš krutý. Uvidíme, zda se Ernestu Faberovi podaří své svěřence uklidnit a ve druhé půli alespoň zmírnit zatím děsivou kanonádu.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Nad rámec prvního poločasu se bude nastavovat jen jedna minuta.
    45. Eljero ELIA - 0:3
     
    45
    Feyenoord právě vstřelil branku!
    Tohle byla fotbalová fantazie v podání Feyenoordu! Vilhena vykouzlil další parádní bochánek pro na hranici ofsajdu číhajícího ELJERA ELIU, který si vyměnil balon s kolegou Jørgensenem a poté mimořádně přesnou ranou na zadní tyč nedal Padtovi sebemenší šanci zasáhnout!
     
    44
    Hra se přerušuje. Po souboji s agresivně hrajícím Eliou inkasoval nepříjemnou ránu špunty do kotníku Hans Hateboer, po drobném ošetření v zámezí by se však měl vrátit zpět na trávník.
     
    43
    Opakovaný záběr odhalil teč brankáře Padta, hosté tedy zahrávali rohový kop. Obrana Groningenu si s centrovaným balonem neporadila ideálně, odhlavičkovala je jej totiž pouze k neobsazenému Botteghinovi, ten však ukázal, že jeho fotbalové dovednosti spočívají někde jinde než ve střelbě.
     
    42
    El Ahmadi se vymotal z nepříjemné skrumáže v blízkosti středového kruhu, poté hru přenesl na Karsdorpa, který okamžitě balon posunul na Dirka Kuijta. Nizozemský veterán se z úhlu řítil sám na Padta, zamířil ale těsně vedle vzdálenější tyče!
     
    41
    Hostům dvoubrankový náskok pochopitelně stačí a na jejich herním projevu je to opravdu jasně vidět. Kongolo si na obranné polovině vyměňuje balon s Botteghinem, Rotterdamští nikam nespěchají.
    40. Jesper Drost (GRO)
     
    40
    Panečku, to byla rána jako z kanónu! Po hlavičkovém souboji se balon odrazil do běhu pro Jespera Drosta, který se nerozpakoval a ze čtyřiceti metrů vypustil neskutečnou pumelici, Brad Jones ale na poslední chvíli stačil zasáhnout!
     
    39
    Opět se o to pokusil Jarchinio Antonia, který rozkmital své rychlé nohy a podél Woudenberga se prodral až k centru, ten se ale neukázal jako ideální řešení, Brad Jones měl celou situaci naprosto pod kontrolou.
     
    38
    Pro domácí je to hodně nepříjemná situace, troufnu si říci, že i trochu nespravedlivá, poněvadž Groningen je zatím favorizovaným hostům více než vyrovnaným soupeřem. Dokáže ještě před odchodem do šaten snížit?
    36. Eljero ELIA - 0:2
     
    36
    Feyenoord právě vstřelil branku!
    A už je to o dvě branky, hosté se zničehonic prosazují! Po sporném a hraničním zákroku v blízkosti středového kruhu se dopředu po pravé straně mohl vydat Toornstra, který tak trochu naslepo kopnutým centrem ukázkově našel ELJERA ELIU a nizozemský reprezentant se z bezprostřední blízkosti nezmýlil!
     
    35
    No, žádná sláva to tedy nebyla. Domácí obrana balon rychle odhlavičkovala, navíc se do protiakce vydal Antonia, kterého taktickým faulem za žlutou kartu zastavil El Ahmadi.
     
    34
    Domácí se poté nestihli v plném počtu vrátit zpět do obrany, Feyenoord bude zahrávat rohový kop. Jak s ním hosté naloží?
     
    33
    Po faulu na Jenssena se domácí parta usadila na útočné polovině. Hateboer se vydal na ofenzivní výlet a povedenou uličkou našel van Weerta, ten však z otočky trefil jen blokujícího Kongola.
     
    32
    Nyní už si hosté vedli lépe. Napravo se balonu ujal Jens Toornstra, na jehož přetažený centr si na zadní tyči naběhl právě Dirk Kuijt, hlavou ale branku Groningenu vysoko přestřelil.
     
    31
    Rick Karsdorp si posunul balon do křídla a dlouhým nákopem zkusil najít za obranu Groningenu se pokusil najít Kuijta, ten však stál v drobném ofsajdu, pochvala pro pomezního sudího.
     
    30
    A domácí se, zdá se, začínají probouzet! Rychlík Antonia opět odvedl obrovské penzum práce, když se podél pravé lajny dostal až k centru, načež van Weert sklepl balon pro z druhé vlny si nabíhajícího Rusnáka, slovenský fotbalista však ani tentokráte nemířil přesně.
    29. Albert Rusnák (GRO)
     
    29
    Tohle ale zavánělo vyrovnávacím gólem! Antonia se vrhl střemhlav do šestnáctky, jeho nepovedená rána levačkou se nakonec ukázala být ideální nahrávkou Alberta Rusnáka, který se ještě stačil otočit směrem k brance, jeho rána však zamířila těsně nad!
     
    28
    Fotbalisté Groningenu rozhodně nehrají špatně, v konečné fázi jejich útočných akcí jim však chybí potřebný klid. Názornou ukázkou se ukázala býti sóloakce Hiarieje, který měl naprosto volné pole působnosti, místo toho ale zbrkle a navíc nepřesně vypálil.
     
    27
    Hosté však opět poněkud ledabyle přišli o balon, těžit z toho mohl Drost, který podnikl více jak čtyřicetimetrový sprint, na jehož konci ještě nahrával Antoniovi, balonu ale dodal až přílišnou razanci, ani rychlonohý křídelník Groningenu už jej nemohl stihnout.
     
    26
    Kongolo si pohrál s napadajícím van Weertem a dlouhým nákopem zkusil oslovit Jørgensena. Ten ale prohrál hlavičkový souboj s Madurem, nicméně Elia posléze pro celek z Rotterdamu alespoň vybojoval aut.
     
    25
    Tonny Vilhena nechal balon za sebou, načež se kupředu vydal středem hřiště Jenssen. Norský fotbalista si ještě všiml volného Antonia, jehož centr se sice nepříjemně kroutil do pokutového území, Brad Jones si s ním ale věděl rady.
     
    23
    Nápor hostujícího mužstva ještě chvíli pokračoval, narodila se z něj další šance. Na levé straně se ukázkově uvolnil Woudenberg, na jehož cent si na hranici malého vápna naskakoval Jørgensen, hlavička mu ale nevyšla.
     
    22
    Málem to bylo už o dvě branky! Nenápadný nákop k překvapení všech doběhl Jørgensen, který parádním centem našel Toornstru, ten ale balon velice chytře ještě přenechal pro Vilhenu, brankář Padt ale stačil zasáhnout!
     
    21
    Domácí fanoušci mocně ženou své oblíbence za vyrovnáním, Albert Rusnák však se svým pokusem o individuální průnik neuspěl, hosté na to konto uklidňují hru postupnou a pomalou kombinací.
    19. Tonny VILHENA - 0:1
     
    19
    Feyenoord právě vstřelil branku!
    Nyní už se ale fotbalisté Feyenoordu dokázali prosadit, a ujímají se tak vedení! Obrana domácích si vybrala slabší chvilku, když dostatek volného prostoru poskytla Eliovi, jehož přízemní pokus vytěsnil nejistý Padt jen k TONNYMU VILHENOVI, kterému už pouze stačilo trefit odkrytou svatyni!
     
    19
    Následná protiakce v podání Green-White Army ztroskotala na Rusnákově nepřesném pasu, poté si slovo vzal hostující Dirk Kuijt, který se probil až do zajímavé střelecké pozice, místo toho ale ještě jednou nahrával, což se ukázalo býti osudným.
     
    18
    Poprvé v utkání se u balon na delší dobu ohřál El Ahmadi a hned to stálo za to. Jeho povedená klička poslal na párek hned dva protihráče, po následném přenesení hry na levou stranu se ale Elia skrze pozornou defenzivu Groningenu neprobil.
     
    17
    Poprvé v utkání je nucen sudí van Boekel tasit žluté varování. Po zcela zbytečném útočném faulu na Madura jej naprosto oprávněně dostává Eljero Elia.
     
    16
    Vilhena parádní patičkou uvolnil Jørgensena, který poté ještě roztáhl hru směrem na Eljera Eliu. Nizozemský fotbalista to nevymyslel špatně, když jakousi nabídkou na teč oslovil Toornstru, ten však míč usměrnil pouze do náručí gólmana Padta.
     
    15
    Po něm se balon přesunul na obrannou polovinu Groningenu, na další ofenzivní výlet se posléze vydal aktivní van Nieff, který se přes nepozorného Karsdorpa dostal až k centru, ten se mu ale hrubě nevydařil.
     
    14
    Hateboer si na pravé straně několikrát vyměnil balon s Hiariejem, poté si troufl na průnik mezi dvěma protihráči, s úspěchem se ovšem neshledal, pro své spoluhráče alespoň ale dokázal vybojovat autové vhazování.
     
    13
    Brankář a zároveň kapitán Groningenu Padt si nyní vybral slabší moment, když ve snaze odkopnout balon do bezpečí našel pouze volného Vilhenu, ten však s nabídnutou možností nenaložil dobře, v souboji proti Reijnenovi se neprosadil.
     
    12
    Yoell van Nieff nechal balon za sebou, poté se však tatáž nepříjemnost přihodila Toornstrovi, na to konto se domácí mohli vydat do okamžité protiakce, Antoniovi ale na pravém křídle nevyšlo zpracování.
     
    11
    Elia si navedl balon ke středu a poté ukázkovým dloubáčkem vyslal na zteč Jørgensena, který si balon sice zpracoval, poté se však neúspěšně pokusil o kličku obránci Madurovi, ten totiž jeho záměr přečetl.
     
    10
    Tonny Vilhena opět předvedl svou vytříbenou kopací techniku, když dlouhatánským a mimořádně přesným nákopem oslovil Eliu, ten si však o vlásek nepohlídal ofsajdové postavení, a akce Rotterdamských tak končí neslavně.
     
    9
    Dirk Kuijt ukázal, že ani v pokročilém fotbalovém věku nepostrádá rychlost a obtočil se okolo van Nieffa. Poté se rozhodl kombinovat s Jørgensenem, který mu chtěl míč okamžitě vrátit, jeho plány mu ale překazil Maduro.
     
    8
    Zodpovědnost na sebe vzal Yoell van Nieff, který místo razantního zakončení zvolil techničtější variantu, po jeho ráně z dvaadvaceti metrů balon sice obletěl zeď, zamířil však i těsně vedle hostující pokladnice!
     
    7
    A aktivní úvod zápasu z obou stran pokračuje, Kongolo vystoupil z obranné řady a nedovoleným zákrokem poslal k zemi Rusnáka. Domácí tak budou zahrávat přímý kop z velice nadějné pozice.
     
    6
    Další možnost pro Feyenoord, tohle klidně mohlo skončit gólem! Exekuce rohového kopu se nyní ujal Vilhena, obránce Karsdorp si balon našel a přiťukl ho pro úplně osamoceného Jørgensena, jehož pumelici ale Padt stačil vyrazit!
     
    5
    Vzápětí se van Bronckhorstova družina měla možnost ukázat při rozehrávce rohového kopu, na Toornstrův centr si přes obránce naskočil brazilský stoper Botteghin, branku Groningenu ale o fous přestřelil.
     
    4
    Tohle byla obrovská šance Feyenoordu! Domácí obrana na pravé straně úplně pozapomněla na volného Toornstru, který se dostal do ideální pozice pro centr a zkusil najít na hranici vápna si sbíhajícího Eliu, před ním ale balon na poslední chvíli odkopl Reijnen!
     
    3
    Elia si po autovém vhazování od kolegy Woudenberga tělem odstavil svého strážce, poté se hnal po levém křídle, k centru se ale díky fantasticky načasovanému skluzu v podání Hateboera nedostal.
     
    2
    Začátek utkání se podle očekávání nese v poměrně poklidném dojmu. Hosté chvíli kombinovali na obranné polovině, o dlouhý nákop se posléze pokusil Kongolo, nepočínal si ale vůbec přesně.
     
    1
    Los, kterého se ujal Pol van Boekel, hlavní sudí dnešního mače, přisoudil rozehrávku fotbalistům Groningenu, kteří nastupují v tradičních bílo-zelených dresech, naopak hosté zvolili světle modrou kombinaci.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Ještě jednou Vás vítám u zápasu prvního kola nového ročníku nizozemské Eredivisie, v němž se střetnou Groningen s favorizovaným Feyenoordem Rotterdam! Hráči právě nastupují na travnatou plochu, za malou chvíli budeme moci začít.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první poločas?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    FC Groningen: Padt (C) – Hateboer, Reijnen, Maduro, van Nieff – Hiariej, J. Drost, Jenssen – Antonia, van Weert, Rusnák.
    Náhradníci: van der Lei – Hoesen, Linssen, Bacuna, Sørloth, Mahi, Tamata, Idrissi.

    Feyenoord Rotterdam: Jones – Karsdorp, Botteghin, Kongolo, Woudenberg – El Ahmadi, Kuijt (C), Vilhena – Toornstra, Jørgensen, Elia.
    Náhradníci: Hansson, Bijlow – Dammers, van der Heijden, Nieuwkoop, Vejinović, Tapia, Gustafsson, S. Berghuis, Basaçikoglu, Kramer.

    Rozhodčí: Pol van Boekel – Bas van Dongen, Johan Balder.
    Předzápasová příprava obou celků už je v plném proudu!

     
    Vzájemné zápasy v minulé sezoně

    13.12. 2015 – FC Groningen:Feyenoord Rotterdam 1:1

    Branky: 25. de Leeuw – 50. Kuijt.

    16.4. 2016 – Feyenoord Rotterdam:FC Groningen 1:1

    Branky: 65. Vilhena – 24. de Leeuw
     
    Feyenoord Rotterdam

    Můžeme se asi jen dohadovat o tom, jak by loňský ročník Eredivisie dopadl nebýt totálního výpadku Feyenoordu zhruba v polovině základní části. Do té doby si celek z Rotterdamu vedl opravdu výborně, mezi sedmnáctým a třiadvacátým kolem na něj ale dopadla krize obrovských rozměrů, sedm prohraných zápasů v řadě naprosto zdemolovalo jakékoliv naděje na zisk jubilejního patnáctého ligového titulu. Svěřenci bývalého skvělého obránce van Bronckhorsta se sice dokázali herně i výsledkově zvednout, vzhledem k nadějnému startu bylo však třetí místo a jednadvacet bodů čítající ztráta na první PSV zklamáním.

    Alespoň lehce si Feyenoord spravil chuť v nizozemském poháru, na cestě za jeho získáním dokázal vyřadit třeba i Ajax nebo alkmaarské AZ, ve finále si pak poměrem 2:1 poradil s Utrechtem. K žádné velké obměně kádru se klubové vedení přes léto neodhodlalo, jedinou výraznější posilou se stal na hostování z Watfordu příchozí Steven Berghuis. V přípravné fázi sezony si Rotterdamští vedli na jedničku, ze čtyř utkání nepoznali hořkost porážky ani jednou, navíc si připsali velice cenné skalpy Anderlechtu nebo španělské Valencie. Přesně před týdnem pak parta okolo velezkušeného kapitána Kuijta podstoupila bitvu o Johan Cruijff Schaal, favorizovanému Eindhovenu však podlehla těsně 0:1.
     
    FC Groningen

    Minulý ročník to dlouhou dobu vypadalo, že Groningen nenaváže na předchozí umístění v horní polovině tabulky a tentokráte skončí v poli poražených. Zdálo se, že s blížícím se koncem základní části dochází zeleno-bílým šťáva, šest porážek mezi třiadvacátým a osmadvacátým kolem budiž jasným důkazem. Severonizozemský celek se ale dokázal obdivuhodně zvednout, když v posledních šesti kolech získal šestnáct bodů z osmnácti možných! Zisk padesáti bodů nakonec stačil na celkem solidní sedmé místo, v play-off o účast v Evropské lize na Green-White Army čekal Heracles.

    Domácí utkání Faberova družina zvládla poměrem 2:1 a i v odvetě se to pro jeho svěřence vyvíjelo dlouhou dobu velice nadějně, Almelo ale v posledních deseti minutách zvládlo vstřelit dvě branky, a vynutilo si tak prodloužení, ve kterém se trefilo ještě třikrát, a dokonalo tak málo vídaný obrat. V pohárově Evropě se tedy tento rok fotbalistů Groningenu nedočkáme, z loňské sezony si je ale každý český fanoušek musí pamatovat jako soupeře libereckého Slovanu ze základní skupiny Evropské ligy, Severočeši s nimi doma remizovali, v Nizozemsku však dokázali vyhrát. V přípravě na tento ročník parta okolo kapitána Padta absolvovalo šest duelů, jedinou prohru zaznamenala proti anglickému Southamptonu.
     
    Příjemné nedělní poledne přeji všem fanynkám a fanouškům kvalitní evropské kopané! Po letní si pauze si od tohoto víkendu na své přijdou i příznivci nizozemské Eredivisie, která v pátek odstartovala a dnes čtyřmi zápasy uzavře první kolo. V tomto online přenosu se společně zaměříme na souboj, v němž FC Groningen hostí favorizovaný Feyenoord Rotterdam. Rozhodně si to nenechte ujít, začínáme ve 12:30.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:30.

    Vojtěch Tůma

    Branky: 19. Vilhena, 36. Elia, 45. Elia, 56. Elia, 83. Jørgensen

    Karty:   48. Hiariej (GRO) – 17. Elia (FEY), 35. El Ahmadi (FEY)


    Držení míče: 43 % : 57 %.
    Střely na branku: 7:12. Střely mimo: 10:12. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 0:4. Fauly: 7:9.
    FC Groningen: Padt (C) – Hateboer, Reijnen, Maduro, van Nieff – Hiariej, J. Drost (54. Hoesen), Jenssen – Antonia (58. Idrissi), van Weert, Rusnák (77. Linssen).
    Náhradníci: van der Lei – Hoesen, Linssen, Bacuna, Sørloth, Mahi, Tamata, Idrissi, Riksman.

    Feyenoord Rotterdam: Jones – Karsdorp, Botteghin, Kongolo, Woudenberg – El Ahmadi, Kuijt (C) (74. S. Berghuis), Vilhena – Toornstra, Jørgensen, Elia (64. Basaçikoglu).
    Náhradníci: Hansson, Bijlow – Dammers, van der Heijden, Nieuwkoop, Vejinović, Tapia, Gustafsson, S. Berghuis, Basaçikoglu, Kramer.

    Rozhodčí: Pol van Boekel – Bas van Dongen, Johan Balder
    bahis siteleri