Porto – Rio Ave 2:1 (kon.) | Nacional – Chaves 2:0 (kon.) | Benfica – Braga 6:2 (kon.)
Guimarães – Sporting 1:0 (kon.)
konec
Vitória SC Guimarães
1:0 (1:0)
Sporting Lisabon
Neděle 23.12.2018, 21:00 • Estádio Dom Afonso Henriques, Guimarães (kapacita: 30.165 diváků) • Portugalská Primeira Liga • 14. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Zdravím všechny fanoušky portugalského fotbalu. Dnes náš čeká poslední hrací den letošního roku. Na vidění budou čtyři zápasy, já Vás provědu duelem, kde se utká Guimarães se Sportingem. Tímto jste k přenosu srdečně zváni a přeji Vám příjemnou počtenou.
     
    Sporting Lisabon
    Sportingu se stejně jako každý rok daří. V tabulce je na druhém místě a na první Porto ztrácí pouze dva body. To má na kontě třiatřicet bodů, což znamená, že dnešní hosté mají jednadvacet bodů. Ty nasbírala během třináct zápasů. Z výhry se radovali desetkrát, jeden bod z remízy vybojovali jednou a pouze dvakrát prohráli. Lisabon už také docela dlouho neprohrál, rozhodně je ta doba kratší než jeho dnešního soupeře. Prohrál poslední den října. Dnešní hosté se pyšní tím, že vyhráli pět ligových zápasů v řadě. Sérii určitě budou chtít prodloužit a můžeme se těšit na velmi kvalitní fotbal.

    Poslední tři utkání
    Sporting vs. Nacional – 5:2
    Sporting vs. Aves – 4:1
    Rio Ave vs. Sporting – 1:3
     
    Vitória SC Guimarães
    Guimaraes je na tom velmi dobře v letošní sezóně. Je na dost dobrém pátém místě a má na kontě dvaadvacet bodů. Ty nasbírali za třináct zápasů, během který si připsali šest výher, čtyři remíry a pouze tři prohry. Dnešní domácí se navíc mohou chlubit i tím, že poslední zápas prohráli v září. To znamená, že už je tři měsíce neporažen. Vitória nebude chtít být poražena ani dnes a do do dnešního utkání nastoupí s velkou bojovností.

    Poslední tři utkání
    Aves vs. Guimaraes – 1:1
    Guimaraes vs. Rio Ave – 3:2
    Chaves vs. Guimaraes – 0:1
     
    Úvodní sestavy:

    Vitória SC Guimarães: Douglas – Dodô, Osorio, Pedro Henrique, Rafa Soares – A. André, Wakaso – Tozé, Rodrigues, Davidson – A. Guedes.
    Náhradníci: M. Silva – Boyd, Ó. Estupiňán, John, Hanin, J. C. Teixeira, Venâncio.

    Sporting Lisabon: Ribeiro – Gaspar, A. Pinto, Mathieu, Acuňa – B. Fernandes, Cabral, Gudelj, M. Luís – Diaby, Dost.
    Náhradníci: Salin – Mané, Raphinha, Marcelo, Jefferson, Petrović, Ristovski.

    Rozhodčí: Godinho – Cruz, Rufo.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hlavní sudí poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali hosté, kteří budou hrát zleva doprava.
     
    3
    Poprvé se dostal k míči brankář Ribeiro, který ale nedokázal odkopnout přesně. Mezitím se domácí obránce Rafa dostal k autovému vhazování.
     
    4
    Guimarães se usadila s míčem u středového kruhu, kde rozehrávku vzorně napadal Dost. Výsledkem je další autové vhazování pro domácí celek.
     
    5
    Davidson se marně dožadoval odpískání hraní rukou, avšak sudí byl opačného názoru. Lisabon se rozhodl uklidnit poněkud rozkouskovanou hru.
     
    6
    Osorio se rozhodl oslovit Rodriguese, který mu ihned sklepl zpět. Mezitím ale Sporting vzorně napadal rozehrávku, faul ale vytasil Cabral.
     
    7
    Vitória se celkem snadným způsobem dostala na útočnou polovinu, kde Tozé nedokázal přejít přes Acuňu. Domácí budou alespoň vhazovat.
     
    8
    Obrannou povinnost si splnil domácí Pedrao, který si pohlídal napadajícího Dosta, před kterým odkopl míč na druhou stranu hrací plochy.
     
    9
    Domácí se už delší dobu nacházejí na druhé straně, avšak soupeř pokrývá mezery na hřišti. Proto musel Tozé přenášet hru na pravou stranu.
     
    10
    U postranní čáry skončil na zemi domácí Dodo, který si vymodlil nedovolený zákrok. K rozehrávce ze čtyřiceti metrů se staví André.
     
    11
    Jeho vzdušná nabídka směřovala na prvního protihráče, kterým byl Mathieu. Vzápětí se Sporting konečně dostal k míči, se kterým začíná kombinovat.
     
    12
    Dalekonosný nákop za obranu Vitórie nebyl vůbec špatný. Douglas zasahoval konečky prstů, pak přišel faul na rychlonohého Luíse.
     
    13
    Přihrávka pod sebe našla na malý moment volného Guedese, který trefil pouze protihráče do nohy. Posléze se míč odrazil daleko do zámezí.
     
    14
    Jenomže domácím autové vhazování moc nevyšlo, krátce poté skončil na zemi Acuňa. Sporting tak bude rozehrávat kousek od autové čáry.
     
    15
    Luís si zasekl míč na pravou nohu, načež se chtěl dostat do pokutového území. Náramně přesný skluz ale vytasil Osorio, jenž si navíc počínal čistě.
     
    16
    K centrovanému balónu se dostal domácí Tozé, který ale trefil pouze jednoho z protihráčů. Následný rohový kop přinesl nebezpečný pokus Davidsona.
     
    17
    Posléze jsme sledovali další rohový kop, který se už moc nepovedl. Tentokráte zasáhla hostující obrana, nejvýše do vzduchu se dostal Pinto.
     
    18
    V obraně to před malým momentem zvládl Rafa, který raději zakročil za cenu autového vhazování, o které se za chvíli postará obránce Gaspar.
     
    19
    Hlavičkový pokus vyprodukoval forvard Dost, který z hranice malého vápna zamířil vysoko nad branku. Sporting je nyní o něco aktivnější.
     
    20
    Velice sympatický obstřel přišel z kopačky hostujícího Diabyho, který si za šestnáctkou navedl míč na levou nohu a poté o vlásek minul zadní tyč.
    20. Diaby mířil kousek vedle.
     
    21
    Aby toho nebylo málo, tak se u středového kruhu dostal k míči Wakaso, který byl ihned poslán k zemi. Guimarães okamžitě rozehrála do strany.
     
    21
    Žlutou kartu dostává Bruno Gaspar (Sporting Lisabon).
     
    22
    Máme za sebou něco málo přes dvacet minut, na první branku stále čekáme. Sledujeme vyrovnanou podívanou, hosté jsou ale nyní o něco živější.
     
    23
    K vidění je opravdu velká řada nedovolených zákroků, tentokráte si faulem pomohl hostující Gudelj. Domácí okamžitě přešli na útočnou polovinu.
     
    24
    Rafa ještě zabojoval, míč se mu podařilo poslat kousek od nohy Fernandese, avšak v přehuštěném prostoru se nejlépe zorientoval Cabral.
     
    26
    Guimarães právě vstřelilo branku!
    Domácí se dostávají do vedení! Vitória zahrávala rohový kop, který ale odvracel jeden z protihráčů za pokutové území. Tam se jako první k míči dostal TOZÉ, jehož dělovku zřejmě ještě tečoval jeden z protihráčů, což dokonale zmátlo brankáře Ribeira.
    26. Tozé (GUM) - 1:0
     
    29
    Sporting to bude mít hodně složité, prohrává totiž o jednu branku. Do konce zápasu ale zbývá dostatek času, skóre se klidně může obrátit.
     
    30
    Hosté se ihned dostali k rozehrávce rohového kopu, na který si naskakoval Mathieu, jenž ale mířil skutečně daleko vedle domácí svatyně.
     
    31
    Posléze se po pravém křídle vydal Tozé, který si ale nevěřil na průnik kolem Luíse. Místo toho raději přihrával zpět ke středovému kruhu.
     
    32
    Jenomže Dodo se při snaze zachytit míč dopustil nedovoleného zákroku, neboť stáhl k zemi Cabrala. Prvně jmenovaný se výroku sudího hodně diví.
     
    33
    Douglas si po delší době vyzkoušel odkop od své branky, který posílal k postranní čáře, kde ve vzdušném souboji zvítězil hostující Fernandes.
     
    34
    Už to vypadalo, že se Diaby prožene až do šestnáctky, jenomže na samotné hranici ho zastavil Wakaso. Sporting bude zahrávat rohový kop.
     
    35
    Gaspar vhazoval od pravé autové čáry, jako adresáta si vybral vedle stojícího Fernandese, jenž okamžitě doběhl na druhou stranu.
     
    36
    Dodo se sympaticky zbavil protihráče, jenomže ránu pravou nohou srazil obětavý Pinto. Guimarães hraje hodně lehce, nicméně Guedes roh nevybojoval.
     
    37
    Domácí podnikli rychlý protiútok, po kterém se ke střele dostal Tozé. Jeho pohotová rána byla sražena, domácí si tak vyzkouší další rohový kop.
     
    38
    Útočný faul předvedl domácí Rodrigues, který v hlavičkovém souboji fauloval Pinta. Ribeiro okamžitě rozehrál, jeho přihrávka směřovala na Cabrala.
     
    39
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude nastavovat.
     
    40
    Obrana domácího celku se na malý moment otevřela, čehož se pokusil využít Fernandes. Jeho vzdušná nabídka ale našla pouze protihráče.
     
    43
    Závěr prvního poločasu nenabízí nic moc zajímavého. Naopak s dalším faulem přispěchal hostující Gaspar, který poslal k zemi Davidsona.
     
    44
    André si na pravém křídle všiml volného Tozého, který zkoušel odcentrovat k zadní tyči, kde se ale dobrým obranným zákrokem prezentoval Mathieu.
     
    45
    První poločas bude nastaven o jednu minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Máme za sebou první poločas, který nám nabídl jedinou branku, o kterou se postaral domácí celek. Po necelých dvaceti minutách hry se totiž prosadil Tozé, na jehož branku nestačil nikdo reagovat. Sledujeme celkem ofenzivní podívanou, přičemž více ze hry má domácí mužstvo, které je o poznání nebezpečnější. Sporting se směrem dopředu zatím hledá, na případnou vyrovnávací branku má ještě celý druhý poločas.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Sporting Lisabon: ze hřiště odchází Jovane Cabral, přichází Raphinha.
    Střídání v týmu Vitória SC Guimarães: ze hřiště odchází André André, přichází Ola John.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní rozehrávku si tentokráte vzali na starost domácí, kteří budou pro změnu hrát zleva doprava.
     
    48
    Hned v úvodu přišel nedovolený zákrok na Dosta, o který se postaral střídající John. Sporting okamžitě rozehrál ke středovému kruhu.
     
    49
    To bylo nebezpečné! John si za pokutovým územím přehodil míč na levačku, následnou táhlou ránu dokázal Ribeiro zneškodnit.
     
    50
    Rohový kop ale nepřinesl nic nebezpečného, naopak jsme sledovali rychlý protiútok Sportingu, který byl hodně nebezpečný. Zakončující Raphinha ale nevyzrál na Douglase.
     
    51
    Sporting se sice radoval z vyrovnávací branky, ta ale nebyla správně uznána kvůli ofsajdu. Z obranou se nacházeli snad čtyři hostující hráči.
     
    52
    Sporting vstoupil do druhého poločasu opravdu aktivně, za což se zapříčil také střídající Raphinha. Domácí to budou mít ještě hodně složité.
     
    53
    Sledovali jsme další rohový kop v podání hostů, tentokráte se nejvýše do vzduchu dostal Wakaso, který zažehnal možné nebezpečí.
     
    54
    Tak pozor! Za nakopávaným míčem se řítil jeden z domácích, kterého ale fauloval vyběhnuvší Ribeiro, který vyfasoval přímou červenou kartu. Hlavní se jde ještě podívat na video!
     
    55
    Tak nakonec úplně jinak, vylučovat se nebude! Domácí forvard se totiž v době přihrávky nacházel v ofsajdu, Ribeiro tak vyloučen nebude.
     
    57
    Davidson vyprodukoval přihrávku napříč pokutovým územím, na kterou ale nereagoval nikdo ze spoluhráčů. Míč tak pouze proletěl šestnáctkou.
     
    58
    Na druhé straně se k velice nebezpečnému zakončení dostal Raphinha, který otřel míč o tyč. Douglas si na jeho projektil nakonec nesáhl.
    58. Raphinha otřel míč o tyč.
     
    59
    Poslední minuty mají skutečně velké grády, diváci se rozhodně nenudí. Guimarães stále vede o jednu branku, do konce ale zbývá dostatek času.
     
    60
    Hráči Sportingu se usadili s míčem na útočné polovině, načež to z velké dálky zkoušel Fernandes, jenž ale zamířil vysoko nad branku soupeře.
     
    61
    Žlutou kartu dostává Pedro Rodrigues (Vitória SC Guimarães).
     
    62
    K autovému vhazování se dostal domácí Rafa, který si ho vyzkouší znovu. Obrannou povinnost si totiž splnil Pinto, jenž poslal míč zpět do zámezí.
     
    63
    Jeden z hostů odvracel míč přímo k Johnovi, který ale trefil pouze clonícího protihráče. Domácí ještě reklamovali ruku, sudí ale nechává pokračovat.
     
    63
    Žlutou kartu dostává Alhassan Wakaso (Vitória SC Guimarães).
     
    64
    Ribeiro musel opět do akce. Za pokutovým územím to velice pohotovou střelou zkusil Davidson, jehož ránu pod břevno dokázal hostující brankář vyrazit nad.
     
    65
    Do další vyložené šance se dostal domácí Tozé, který se dostal až před brankáře Ribeira, jenž opět zasáhl levou nohou.
    65. Ribeiro vytasil důležitý zákrok.
     
    66
    Máme za sebou něco málo přes hodinu hry, domácí stále vedou o jednu branku. Lisabon ale výrazně přidal na aktivitě, Douglas má hodně práce.
     
    67
    Následně Rafa vhazoval od levé autové čáry, načež se sám dostal k centru do šestnáctky, který ale skončil přímo v rukavicích Ribeira.
     
    68
    Nyní to je pro změnu Vitória, kdo je jednoznačně aktivnější. Nedovolený zákrok předvedl Pinto, který taktickým faulem poslal k zemi Davidsona.
     
    69
    Po delší době si s míčem zahrál také brankář Douglas, který ho ihned poslal zpět na útočnou polovinu, kde se důrazem prosadil Mathieu.
     
    72
    Další velká šance domácích! Na rohový kop si naskočil obránce Pedrao, který ale zakončoval pouze do břevna. Sporting má pořádnou dávku štěstí!
     
    74
    Střídání v týmu Sporting Lisabon: ze hřiště odchází Miguel Luís, přichází Carlos Mané.
     
    75
    K opačné šestnáctce se po delší době dostal také Lisabon, avšak o nic nebezpečného se nejednalo. Mezitím Osorio odkopl do bezpečí.
     
    76
    Wakasovi se podařilo přenést hru na volného Guedese, který si ještě narazil s Johnem. Poslední přihrávku ale dokázal zachytit Mathieu.
     
    77
    Sporting podnikl rychlý protiútok, po kterém se ke střeleckému pokusu dostal Acuňa. Jeho tvrdá rána ze vzduchu neměla dobré parametry.
     
    78
    Na druhé straně to o dost lepším zakončením zkoušel Rodrigues, který ale pálil přímo doprostřed branky, kde se nacházel brankář Ribeiro.
     
    79
    Střídání v týmu Vitória SC Guimarães: ze hřiště odchází Alexandre Guedes, přichází Óscar Estupiňán.
     
    80
    Posléze přišel další nedovolený zákrok, který vytasil napadající Fernandes. Přitom se míč dostal za postranní lajnu, domácí tak budou vhazovat.
     
    81
    Do konce zápasu zbývá něco málo přes deset minut, Guimarães stále vede o jednu branku. Sporting se ale poslední dobou hodně hledá.
     
    82
    Po tvrdé střele zůstal na zemi ležet jeden z domácích, kterého zřejmě trefil míč do obličeje. Na nic vážného to ale nevypadá.
     
    83
    Hosté si vybojovali rohový kop z levé strany. Acuňa zkoušel na hranici malého vápna najít Raphinhu, kterého ale předskočil domácí Pedrao.
     
    84
    Rychlonohý Dodo si doslova vymodlil nedovolený zákrok, postaral se o něj vracející se Mané. Vitória bude zahrávat standardku z pravé strany.
     
    85
    Jenomže ten nepřinesl nic nebezpečného. Záhy si nekompromisně počínal obránce Pedrao, který odkopl balón na jistotu vysoko na tribunu.
     
    85
    Střídání v týmu Sporting Lisabon: ze hřiště odchází Nemanja Gudelj, přichází Radosav Petrović.
     
    86
    Žlutou kartu dostává Tozé (Vitória SC Guimarães).
     
    87
    Sporting měl k dispozici volný kop z pravé strany. Do pokutového území se snesl velice nebezpečný centr, po kterém zakončoval doprostřed branky Dost.
     
    88
    Zanedlouho se nám rozběhne poslední minuta řádné hrací doby. Vitória si stále drží hubené vedení, ještě ale můžeme počítat s nastaveným časem.
     
    89
    Střídání v týmu Vitória SC Guimarães: ze hřiště odchází Tozé, přichází João Carlos Teixeira.
     
    90
    Mohlo být rozhodnuto! Estupiňán pelášil sám na bránu, ze značného úhlu ale Ribeira nepřekonal. Sporting se okamžitě žene na druhou stranu.
     
    90+1
    Druhý poločas bude nastaven o čtyři minuty.
     
    90+2
    Ještě jedna žlutá karta, obdržel jí hostující forvard Raphinha.
     
    90+2
    Ve středu hrací plochy přišel další nedovolený zákrok, po kterém se k míči vrací domácí celek. Mezitím dávají o sobě vědět domácí fanoušci, jenž cítí vítězství.
     
    90+3
    Sporting bude zakládat jednu z posledních akcí, o ní se od své branky postará brankář Ribeiro.
     
    90+4
    Žlutou kartu dostává Bruno Fernandes (Sporting Lisabon).
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Dnešní utkání nakonec nabídlo jedinou branku, o kterou se překvapivě postarala Vitória SC Guimarães. V úvodu druhého poločasu jsme sledovali řadu zajímavých momentů, avšak ani jeden z celků nedokázal vsítit branku. Postupem času měla Vitória více ze hry, její akce byly o poznání nebezpečnější. Výkon Sportingu dnes nebyl ideální, za zmínku stojí pouze nástup do druhého poločasu, ve kterém hosté byli blizoučko vyrovnávací brance.
     
    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 4:9. Rohy: 9:7. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 13:15. (22:56:36)

    David Suchý

    Branky: 26. Tozé

    Karty:   61. Rodrigues (GUM), 63. Wakaso (GUM), 86. Tozé (GUM) – 21. Gaspar (SPL), 90+2. Raphinha (SPL), 90+4. B. Fernandes (SPL)


    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 7:2. Střely mimo: 4:9. Rohy: 9:7. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 13:15.
    Vitória SC Guimarães: Douglas – Dodô, Osorio, Pedro Henrique (C), Rafa Soares – A. André (46. John), Wakaso – Tozé (89. J. C. Teixeira), Rodrigues, Davidson – A. Guedes (79. Ó. Estupiňán).
    Náhradníci: M. Silva – Boyd, Ó. Estupiňán, John, Hanin, J. C. Teixeira, Venâncio.

    Sporting Lisabon: Ribeiro – Gaspar, A. Pinto, Mathieu, Acuňa – B. Fernandes (C), Cabral (46. Raphinha), Gudelj (85. Petrović), M. Luís (74. Mané) – Diaby, Dost.
    Náhradníci: Salin – Mané, Raphinha, Marcelo, Jefferson, Petrović, Ristovski.

    Rozhodčí: Godinho – Cruz, Rufo
    bahis siteleri