Litva – Kazachstán 0:2 (kon.) | Bělorusko – Albánie 0:2 (kon.)
konec
Litva
0:2 (0:1)
Kazachstán
Pátek 04.09.2020, 18:00 • Venue Vilniaus LFF stadionas • Liga národů UEFA - Liga C • Skupina 4
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Liga národů UEFA nám vstupuje do prvního hracího dny, my budeme společně sledovat velice zajímavý souboj mezi Litvou a Kazachstánem.
     
    Litva

    Fotbalisté Litvy si v předchozím vydání Ligy národů nepočínali vůbec dobře, neboť se ve své skupině nakonec ocitli na poslední pozici. Litva se dostala do společnosti Srbska, Rumunska a Černé Hory, navíc se jí nepovedlo sebrat ani jeden bod. Domácí celek tohoto zápasu sehrál nejvyrovnanější zápas v domácím představení proti Rumunsku, tentokráte soupeř vyhrál "pouze" 2:1. Jinak fotbalisté Litvy během šesti odehraných zápasů dokázali nastřílet pouhé tři branky, oproti tomu inkasovali hned šestnáctkrát, což znamená průměr více než dvou obdržených branek na utkání.
     
    Kazachstán

    Na opačné straně stojí, který si počínal o poznání lépe. Napomohl mu ale fakt, že byl zařazen až do poslední ligy, tedy D. Tam se utkal s trojicí mužstev, a sice Gruzií, Lotyšskem a Andorrou. Kazachstán se nakonec dokázal umístit na druhé pozici, avšak na vedoucí Gruzii ztrácel propastných deset bodů. Kazachstánci dohromady vybojovali šest bodů, a sice za jednu výhru, tři remízy a dvě porážky. Jediné vítězství se urodilo v souboji proti Andoře, ve kterém Kazachstán zvítězil vysoko 4:0. I v tomto duelu by měl být lehkým favoritem, avšak na domácím hřišti bude hrát soupeř.
     
    Úvodní sestavy:

    Litva: Bartkus – Baravykas, Palionis, Girdvainis, Mikoliūnas – Šimkus – Lasickas, Vorobjovas, G. Sirgėdas, D. Kazlauskas – Černych (C).
    Náhradníci: Gertmonas, Švedkauskas – Antanavicius, Barauskas, Beneta, Dapkus, Eliošius, L. Klimavičius, Laukžemis, Vaitkūnas, Verbickas, Romanovskij.

    Kazachstán: Pokatilov – Maročkin, Malyj, Alip – Bystrov, Abiken, Tagybergen, Vorogovskij – Zajnutdinov, Islamchan (C), Sujumbajev.
    Náhradníci: Nepohodov, Ustimenko – Ajmbetov, Percuch, Fedin, Kuat, Kerimžanov, Jerlanov, Dosmagambetov, Bejsebekov, Chižničenko.

    Rozhodčí: Obrenović – Kordež, Pospeh (všichni Slovinsko).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hlavní sudí tohoto zápasu poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít. Úvodní slovo si vzali domácí hráči, kteří budou hrát zleva doprava.
     
    3
    Litva hned v úvodu tohoto zápasu rozjela kombinaci na vlastní polovině, do které se zapojil také brankář Bartkus, který roztáhl hru na levou stranu.
     
    3
    Kazachstán právě vstřelil branku!
    Na první branku tohoto zápasu jsme nemuseli dlouho čekat! U středového kruhu se totiž prosadil jeden z hostujících hráčů, který tak rozjel rychlou akci Kazachstánu. Uvnitř pokutového území se Islamchanovi povedlo prodloužit míč vzduchem na BAKTIYORA ZAJNUTDINOVA, který pohodlnou hlavičkou překonal brankáře Bartkuse.
    3. Baktijor ZAJNUTDINOV - 0:1
     
    4
    Hlavní sudí si všiml prvního nedovoleného zákroku, o který se postaral napadající Černych. Kazachstán se tak dostává k míči, zahrává totiž volný kop.
     
    5
    Krátce poté se do zakončení dokázal natlačit domácí Sirgedas, jehož zakončení nakonec proletělo výrazně vedle branky. Pokatilov tak obstará další odkop.
     
    6
    Litva se s míčem dostala zpět na útočnou polovinu, kde si vybojovala standardní situaci z velké vzdálenosti. Zcela určitě můžeme očekávat dlouhý nákop.
     
    8
    Vorobjovasovi se povedlo přenést hru do volného prostoru, kde si o nahrávku řekl naprosto osamocený Lasickas, který se s míčem dostal na druhou stranu.
     
    9
    Kazachstán se s míčem na kopačkách moc dlouho neohřál, Alipovi se totiž nepovedlo vzdušným nákopem oslovit své spoluhráče.
     
    10
    Posléze se jako poslední dotkl hracího předmětu hostující Bystrov, který ho na jistotu odehrál do zámezí. Zanedlouho bude následovat další aut domácích.
     
    11
    Po něm jsme sledovali úvodní rohový kop, kterého se od levého praporku ujal Sirgedas. Jeho nabídka našla pouze Maročkina, který odvrátil možné nebezpečí.
     
    12
    Navíc to bylo s útočným faulem domácích hráčů, neboť to velice zkušeně provedl hostující Abiken, který donutil jednoho z protihráčů opětovně faulovat.
     
    13
    Útočný výpad Kazachstánu se ale povedlo narušit pozornému Baravykasovi, který přesto uskočil míč do zámezí. Vhazování se tak ujme zadák Alip.
     
    14
    V úvodu zápasu sledujeme celou řadu nedovolených zákroků, ten další byl spíše taktický. Pro změnu se provinil Lasickas, který se opřel do protihráče.
     
    15
    U postranní lajny se na dlouhou nohu povedlo zakročit Abikenovi, který ještě udržel míč na hrací ploše. Kazachstán tak rozjel kombinaci kousek od středového kruhu.
     
    16
    Jenomže se nám do hry začíná dostávat celkem dost nepřesností. Jednu z nich vyprodukoval rozehrávající Vorogovskij, který nákopem našel pouze Palionise.
     
    17
    Pokatilov během krátkého časového sledu hned několikrát spolupracoval se svými obránci. Nakonec se sám rozhodl pro výkop na pravou stranu, kde byl Bystrov.
     
    18
    Islamchan si tentokráte seběhl na pravé křídlo, kde se mu povedlo obelstít prvního protihráče. Ten další ho ale čistým způsobem obral o hrací předmět.
     
    19
    Hosté se s míčem opět vrátili směrem na vlastní obrannou polovinu, což jim pochopitelně vyhovuje. Abiken navíc vyprodukoval zadovku až na nohu brankáře.
     
    20
    U postranní lajny se povedlo dobře zapracovat domácím, kteří najednou vyrazili do rychlého protiútoku. Ten ovšem skončil pouze na pozorném protihráči.
     
    21
    Máme za sebou úvodní dvacetiminutovku, která nám zatím nabídla jedinou branku. Kazachstán se dostal do brzkého vedení, navíc soupeře k ničemu nepouští.
     
    22
    Žlutou kartu dostává Markus Palionis (Litva).
     
    26
    Litva se přestěhovala na útočnou polovinu, kde to zkoušel vzít sám na sebe křídelník Kazlauskas, který narazil do protihráče. Domácí hráči tak budou vhazovat.
     
    27
    Ani další útočný výpad nepřinesl nic nebezpečného, tentokráte před pokutovým územím se povedlo zakročit Maročkinovi, který sklepl na volného kolegu.
     
    28
    Šimkus se snažil přenést hru do volného prostoru, kde se nacházel volný Sirgedas. K němu se na poslední chvíli vrátil Maročkin, který raději odklízel na aut.
     
    29
    Obrannou povinnost si splnil také domácí Girdvainis, který raději odklízel za cenu autového vhazování. K němu se postavil Bystrov, který ale nenašel spoluhráče.
     
    30
    Střídání v týmu Kazachstán: ze hřiště odchází Baktijor Zajnutdinov, přichází Maxim Fedin.
     
    31
    Po delší době se do akce dostal také pomezní sudí, který si všiml jednoznačného ofsajdu, ve kterém se nacházel Černych. Rozehrávat tak bude Malij.
     
    32
    Máme za sebou třetinu hry, obrázek tohoto zápasu se moc nezměnil. Litva je pochopitelně častěji na míči, avšak se jí nedaří dostat se na dostřel Pokatilovi.
     
    33
    Zničehonic jsme se dočkali ohrožení domácí branky. Z dvaceti metrů od branky to totiž na sebe vzal Sujumbajev, který ovšem trefil pouze protihráče před sebou.
     
    33
    Žlutou kartu dostává Saulius Mikoliūnas (Litva).
     
    34
    Prudkým nákopem na opačnou stranu to zkoušel Palionis, který se na druhé straně pokoušel oslovit Černycha. Po jeho sklepnutí mířil vedle Kazlauskas.
     
    35
    Kousek od středového kruhu rozehrával další volný kop hostující Bystrov. Ten raději rozehrál po zemi na Abikena, který ještě roztáhl hru k postranní lajně.
     
    36
    Do útočného manévru se zapojil také Lasickas, kterému se na pravém křídle nepovedlo najít recept na bránícího Alipa. Litva to pro změnu zkouší zleva.
     
    37
    A výsledkem je další rohový kop, který tentokráte kousek od pokutového území rozehraje Kazlauskas. Dost možná budeme sledovat přímý střelecký pokus.
     
    38
    Po delší době se k míči dostal také domácí brankář Bartkus, který se rozhodl vypomoct s rozehrávkou. Tu každopádně poslal po zemi na kolegu Girdvainise.
     
    39
    Litva v posledních minutách výrazně zabrala, jenomže další vzdušná nabídka nedoletěla ani do malého vápna. Naopak se povedlo včas zakročit Malijmu.
     
    40
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude něco málo nastavovat.
     
    42
    Momentálně se chvíli nehrálo, zdravotní problémy měl totiž domácí útočník Černych. Hlavní sudí byl donucen přerušit hru, na nic vážného to ale nevypadalo.
     
    44
    Na pravém křídle si o nahrávku řekl Bystrov, který ještě přiťukl na vedle postaveného Abikena. Litva soupeře vytlačila na jeho polovinu, kde k míči zavítal Pokatilov.
     
    45
    První poločas bude nastaven o dvě minuty.
     
    45+1
    Baravykas se ještě pokoušel udržet míč na hrací ploše, nakonec se mu to nepovedlo a vhazovat bude moci Vorogovskij.
     
    45+1
    Žlutou kartu dostává Gratas Sirgėdas (Litva).
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Máme za sebou první poločas, který nám nabídl velice rychlou branku, o kterou se postaral hostující Zajnutdinov. Posléze jsme sledovali celkem vyrovnanou podívanou, avšak směrem dopředu je nebezpečnější Kazachstán. I domácí si vypracovali několik nadějných šancí, avšak ani jedna neskončila za brankářem Pokatilovem. Litva bude mít na případné vyrovnání ještě celá druhý poločas, což je pochopitelně hodně času.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Litva: ze hřiště odchází Fjodor Černych, přichází Karolis Laukžemis.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní rozehrávku si tentokráte vzal na starost hostující celek, který bude pro změnu hrát zprava doleva.
     
    48
    U postranní lajny si nedovoleně počínal Islamchan, který šel do souboje s protihráčem rukama napřed. Pro sudího se nejednalo o pokyn k písknutí do píšťalky.
     
    49
    Žlutou kartu dostává Serhij Malyj (Kazachstán).
     
    50
    K následnému centru do pokutového území se dostal Sujumbajev, který nenašel nikoho ze svých spoluhráčů. Hrací předmět navíc prodloužil na roh Baravykas.
     
    51
    Islamchan zvolil centr na přední tyč, avšak tam rybičkou dokázal zakročit pozorný Girdvainis. Poté se Litva chtěla dostat do protiútoku, což jí ale nevyšlo.
     
    52
    Litva zahrávala standardní situaci zhruba pětatřicet metrů od branky. Sirgedas to zkoušel hodně nebezpečně, avšak přesto ve vzduchu našel Maročkina.
     
    53
    Poté z velké vzdálenosti zkoušel své štěstí Lasickas, který ovšem mířil výrazně nad hostující branku. Brankář Pokatilov tak nemusel ani tentokráte zasahovat.
     
    54
    Podél autové lajny si to chtěl namířit Vorogovskij, kterého za cenu faulu zastavil Baravykas. Sudí byl pozorný, Kazachstán rozehrál volný kop na pravou stranu.
     
    55
    Zničehonic šance pro domácí! Sirgedas si seběhl na nahrávku do běhu, načež se dostal až před Pokatilova, před kterým zvolil zakončení výrazně vedle.
    55. Sirgedas mířil vedle.
     
    56
    Zdravotní problémy má hostující středopolař Abiken, který nakonec musel za postranní lajnu. Dost možná se bude muset střídat, ještě ale nepředbíhejme.
     
    57
    Náramně čistý zákrok předvedl vracející se Percuch, který ještě před velkým vápnem dokázal skluzem zastavit Šimkuse. Litva se přesto dostala zpět k míči.
     
    58
    Bartkus musel jednat hodně rychle, při snaze o odkop ho totiž napadal Islamchan. Domácí brankář se pokoušel najít Laukžemise, který prodloužil za sebe.
     
    59
    Islamchanovi se povedlo přeposlat míč na levé křídlo, kde se nacházel jeho kolega Vorogovskij. Jeho centr bez přípravy ovšem zaplul pouze za brankovou čáru.
     
    60
    Souboj u postranní lajny nakonec dopadl lépe pro Litvu, která tak mohla vhazovat. Baravykas zkoušel najít Palionise, jenž na vlastní polovině uklidnil hru.
     
    61
    Je za námi zhruba hodina hry. Litva se před malým momentem dostala do další šance, tentokráte zasahoval brankář Pokatilov. Domácí si ale vybojovali roh.
     
    62
    Po rohovém kopu jsme sledovali celkem velký rozruch, při kterém domácí pálili hned třikrát. Poslední střelecký pokus obstaral Palionis, jenž nemířil přesně.
     
    63
    Kazachstán se v posledních minutách začíná dostávat pod tlak, což by se mu nemuselo vyplatit. Tentokráte se daleko nedostal Lasickas, který vybojoval míč zpět.
     
    64
    Zničehonic byl sám před brankářem střídající Laukžemis, který pouze nastavil nohu. To přineslo zakončení vedle branky, Pokatilov si tak oddychl.
     
    68
    Z obrany se povedlo včas vystoupit Alipovi, který se navíc pokoušel založit útočný výpad svého celku. Ten u středového kruhu ale dokázal narušit Palionis.
     
    69
    Žlutou kartu dostává Ajbol Abiken (Kazachstán).
     
    70
    Sirgedas si potáhl míč na levou nohu, načež chtěl kolmicí vysunout Laukžemise. Na hranici šestnáctky ale číhal Malyj, který dostal balón do bezpečí.
     
    71
    Střídání v týmu Kazachstán: ze hřiště odchází Bauržan Islamchan, přichází Abat Ajmbetov.
     
    72
    Do konce tohoto zápasu zbývá něco málo kolem dvaceti minut, Kazachstán stále vede nejtěsnějším možným způsobem. Domácí přesto mají dostatek času.
     
    73
    Po dlouhé době ohrožení domácí branky. Percuch si nebral servítky a pokusil se vypálit směrem na Bartkuse. Rána ovšem směřovala výrazně nad branku.
     
    74
    Práci měl také hostující brankář Pokatilov, který si se střelou doprostřed branky dokázal v poklidu poradit. Tím, kdo zakončoval, byl střídající Laukžemis.
     
    75
    Na opačné straně se k rozehrávce volného kopu postavil Abiken, který to překvapivě zkoušel přímo na branku. Jeho přízemní pokus ovšem trefil pouze Šimkuse.
     
    76
    Bartkus musel jednat urychleným způsobem, navíc mu odkop dvakrát nesedl. Percuch se tak pokusil vysunout Ajmbetova, před kterým zakročil domácí brankář.
     
    77
    Girdvainis to kousek od pokutového území udělal kvalitně, neboť za sebe nepustil Bystrova. Litva navíc bude vhazovat, konkrétněji to bude zadák Mikoliunas.
     
    78
    Domácí reprezentace rozjela další útočnou akci od vlastního vápna. Girdvainis spolupracoval s vedle stojícím Palionisem, který mu okamžitě vracel zpět.
     
    79
    Hodně teatrálním pádem na zem to zkoušel Sujumbajev, který neuspěl se snahou o zisk volného kopu. Kazachstán zůstal u míče a výrazně vedle pálil Percuch.
     
    80
    Poté se za obranu dostal Ajmbetov, který uháněl sám na Bartkuse. Hostující forvard to zkoušel zakončením mezi nohy, s čímž Bartkus ale počítal.
     
    81
    Do konce tohoto zápasu zbývá už jen něco málo kolem deseti minut. Obrana Litvy se začíná hodně otevírat, hosté tak hledají možnost k dalšímu kontru.
     
    82
    Žlutou kartu dostává Rolandas Baravykas (Litva).
     
    82
    Střídání v týmu Litva: ze hřiště odchází Rolandas Baravykas, přichází Ovidijus Verbickas.
    Střídání v týmu Kazachstán: ze hřiště odchází Jurij Percuch, přichází Islambek Kuat.
     
    85
    Maročkin to poblíž své šestnáctky udělal zkušeně, neboť za volným míčem nepustil Kazlauskase. Bude z toho odkop od hostující branky, Pokatilov nespěchá.
     
    86
    Kazachstán právě vstřelil branku!
    Nádherný fotbalový moment, hosté tak berou všechny tři body! Do pokutového území se totiž dostal Vorogovskij, který zpětnou nabídkou dokázal za pokutovým územím oslovit střídajícího ISLAMBEKA KUATA. Ten měl hodně prostoru na technickou ránu pravou nohou, jenž zapadla přesně do bližší šibenice.
     
    87
    Pro Litvu se tak jedná o téměř neřešitelný úkol, krátce před nastaveným časem prohrává už o dvě branky. Domácí se přesto natlačili na útočnou polovinu.
     
    88
    Litva zahrávala ještě jeden rohový kop, a sice z levé strany. Sirgedas kroutil svůj centr směrem od branky, nakonec pouze na horní síť zakončoval Girdvainis.
     
    89
    Střídání v týmu Litva: ze hřiště odchází Gratas Sirgėdas, přichází Martynas Dapkus.
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven o tři minuty.
     
    90+2
    Pokatilov poslal prudký odkop na druhou stranu, Sujumbajev navíc dokázal prodloužit míč za sebe. Kazachstán se navíc i nadále drží na útočné polovině.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 11:4. Rohy: 3:2. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 13:16.
     
    Je konec! Dnešní utkání nakonec končí vítězstvím Kazachstánu, který svého soupeře porazil výsledkem 2:0. Druhý poločas byl víceméně v režii domácích, kteří měli výraznou územní převahu, avšak se jim nakonec vyrovnat nepovedlo. Obrana Kazachstánu dnes fungovala velice dobře, ojedinělé šance Litvy povětšinou končily vedle. Hosté se v závěru snažili prostřednictvím protiútoku vedení pojistit, Kazachstán nakonec své vedení potvrdil druhou brankou. (19:50:33)

    David Suchý

    Branky: 3. Zajnutdinov (Islamchan), 86. Kuat

    Karty:   22. Palionis (LIT), 33. Mikoliūnas (LIT), 45+1. G. Sirgėdas (LIT), 82. Baravykas (LIT) – 49. Malyj (KAZ), 69. Abiken (KAZ)


    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 3:5. Střely mimo: 11:4. Rohy: 3:2. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 13:16.
    Litva: Bartkus – Baravykas (82. Verbickas), Palionis, Girdvainis, Mikoliūnas – Šimkus – Lasickas, Vorobjovas, G. Sirgėdas (89. Dapkus), D. Kazlauskas – Černych (C) (46. Laukžemis).
    Náhradníci: Gertmonas, Švedkauskas – Antanavicius, Barauskas, Beneta, Dapkus, Eliošius, L. Klimavičius, Laukžemis, Vaitkūnas, Verbickas, Romanovskij.

    Kazachstán: Pokatilov – Maročkin, Malyj, Alip – Bystrov, Abiken, Percuch (82. Kuat), Vorogovskij – Zajnutdinov (30. Fedin), Islamchan (C) (71. Ajmbetov), Sujumbajev.
    Náhradníci: Nepohodov, Ustimenko – Ajmbetov, Tagybergen, Fedin, Kuat, Kerimžanov, Jerlanov, Dosmagambetov, Bejsebekov, Chižničenko.

    Rozhodčí: Obrenović – Kordež, Pospeh (všichni Slovinsko)
    bahis siteleri