Slovensko – Skotsko 1:0 (kon.) | Bulharsko – Finsko 1:2 (kon.) | Wales – Irsko 1:0 (kon.)
Turecko – Rusko 3:2 (kon.) | Rumunsko – Norsko 3:0 (kont.) | Rakousko – Sev. Irsko 2:1 (kon.)
Česko – Izrael 1:0 (kon.) | Maďarsko – Srbsko 1:1 (kon.)
konec
Rakousko
2:1 (0:0)
Severní Irsko
Neděle 15.11.2020, 20:45 • Ernst Happel Stadion, Vídeň • Liga národů UEFA - Liga B • Skupina 1
Předzápasové kurzy
     
    Držení míče: 67 % : 33 %.
    Střely na branku: 3:1. Střely mimo: 4:3. Rohy: 11:1. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 15:9. (23:05:59)
     
    Z mé strany je to tak dnes skutečně vše. Přeji vám pohodový jediný pracovní den před úterním státním svátkem a právě v úterý večer se na vás budu těšit u textového přenosu mezi Švýcarskem a Ukrajinou. Carpe diem!
     
    Zatímco Rakušané mají situaci ve skupině plně na svých kopačkách, u Severního Irska tomu tak není. Bez ohledu na výsledek Norska v odloženém zápasu s Rumunskem stačí Rakousku poslední utkání (právě proti Norsku) vyhrát.

    Severní Irové musí naopak doufat v to, že Norové naplno bodují proti Rumunsku, poté by si to v Belfastu rozdali s Rumuny o setrvání v lize B. Jenom připomínám, že jejich první vzájemný zápas skončil 1:1.
     
    Dnešní utkání nám skutečně nabídlo pěknou podívanou, i když to tak podle statistik nemusí vypadat. Hrálo se nicméně v tempu a nasazení, toto vše bylo korunováno třemi góly v posledních patnácti minutách. Pochvalu si zaslouží i rozhodčí Mariani, který svůj 11. zápas pod hlavičkou UEFY zvládl bez problémů. Polemizovat se dalo jenom o faulu Sabitzera ve čtvrté minutě nastavení, který by klidně mohl spadnout do červené barvy.
     
    Rakušané mohou slavit cenné vítězství 2:1, které je klidně může posunout o ligu výše! Strhující zápas Severní Irové ztratili až v poslední desetiminutovce, přičemž lepším týmem v zápase nebyli. Rakousko se však vepředu dlouho trápilo a v momentě, kdy gólem Joshe Magennise prohrávalo od 74. minuty, nevypadalo to na zvrat.

    Za nakonec jedinou trefu hostí si mohla rakouská defenziva sama, neboť nesmyslně přestala hrát v domnění, že bude pískán Magennisovi ofsajd. Severoirský útočník se ale pohyboval na ofsajdové hraně a pomezní správně nechal hru plynout, Magennis mimo hru totiž nebyl jenom díky tomu, že Ulmer se vzadu zapomněl.

    Trenér Foda tak šel do varianty all-in, do útoku poslal hvězdy Grbice se Schaubem, kteří tak vytvořili útočnou trojku s Markem Arnautovićem. Právě první dva jmenovaní nakonec vydřeli Rakousku obrat. Nejprve v 81. minutě Louis Schaub po Grbicově prodloužení centru srovnal, aby o šest minut později ze skvěle přihrávky Arnautoviće těžil Adrian Grbic a rozhodl o tom, že Rakušané zůstanou ve Vídni neporaženi!
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+5
    Z rozehrávky ale hosté nevytěžili vůbec nic. Rakousko si pro výhru jde, navíc v tom kontextu, že poslední nákop na McNaira nebyl vůbec přesný.
     
    90+4
    Skoro po dvou minutách se dostali Severní Irové na míč, Sabitzer za to půlce pořádně vzal, nakopl do kolena Magennise, za což dostává žlutou kartu. Tady se možná dalo mluvit i o červené kartě.
     
    90+3
    Schaub si došel pro přihrávku do hloubi pole a vrátil míč na půlku. Rakousko závěr zápasu zcela bez problémů kontroluje a blíží se k pojištění prvního místa ve své skupině.
     
    90+2
    Po jednom takovém bude David Alaba vhazovat zhruba 40 metrů od vlastní branky.
     
    90+2
    Hosté se zatím k žádnému závěrečnému náporu nedostali. Rakousko závěr takticky zvládá velice dobře, Severní Irové se zmohou jenom na nepřesné nákopy dopředu.
     
    90+1
    Flanagan vlétl do souboje se Sabitzerem pozdě, fauloval jej a domácí stále budou držet míč. To vše v první minutě nastavení z pěti.
     
    90
    Je to ještě pět minut nad rámec základní hrací doby!
     
    88
    Nakonec došlo i na červenou kartu! V 88. minutě jí schytal od hlavního rozhodčího asistent trenéra Baraclougha, Austin MacPhee, který tak musel říci italskému rozhodčímu nějaká pěkná slova.
     
    88
    Útočný faul byl odpískán Magennisovi, domácí s rozehrávkou nikam nespěchají a čekáme jenom na informaci, kolik bude vlastně nastaveno.
    87. Adrian GRBIC - 2:1
     
    87
    Rakousko právě vstřelilo branku!
    Velká rána pro Severní Iry, kteří přicházejí o vedení během pár minut! Rozehrávku přestupku sehráli domácí bleskově a Arnautović se dostal na míč ve vápně. Už to sice vypadalo, že bude bez šance cokoliv vytvořit, skvělou přihrávkou skrz obranu ale našel ADRIANA GRBICE, který vyběhl zpoza beků a chladnokrevně prostřelil McGoverna – 2:1! Asistence: Marko Arnautović.
     
    86
    Domácí drží míč na kopačkách, jejich převaha je viditelná, opět se ale dostáváme k tomu, co bylo k vidění během první půle: platoničnost v náporu.

    Tomáš Kalas

    Branky: 81. Schaub (Grbic), 87. Grbic (Arnautović) – 74. Magennis (McNair)

    Karty:   11. Dragović (AUT), 90+4. Sabitzer (AUT) – 25. Boyce (NIR)   88. MacPhee (NIR)


    Držení míče: 67 % : 33 %.
    Střely na branku: 3:1. Střely mimo: 4:3. Rohy: 11:1. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 15:9.
    Rakousko: Pervan – Lainer, Dragović (46. Ranftl), Hinteregger, Ulmer (78. Grbic) – X. Schlager, Ilsanker, Baumgartlinger (C) (78. Schaub), Alaba – Gregoritsch (62. Arnautović), Sabitzer.
    Náhradníci: A. Schlager, Stankovic – Arnautović, Trauner, Schaub, Ranftl, Grbic, Holzhauser, Žulj, Kalajdžić, Onisiwo, Wiesinger.

    Severní Irsko: McGovern – C. McLaughlin, Ballard (83. Cathcart), T. Flanagan, Ferguson (36. Lewis) – Smith, McNair, McCann (83. S. Davis), Dallas (C) – Boyce (62. Whyte), Washington (62. Magennis).
    Náhradníci: Carson, Peacock-Farrell – Lewis, J. Evans, Galbraith, S. Davis, R. McLaughlin, Whyte, Cathcart, Magennis.

    Rozhodčí: Mariani – Tegoni, del Giovane (všichni ITA)
    bahis siteleri