Slovensko – Skotsko 1:0 (kon.) | Bulharsko – Finsko 1:2 (kon.) | Wales – Irsko 1:0 (kon.)
Turecko – Rusko 3:2 (kon.) | Rumunsko – Norsko 3:0 (kont.) | Rakousko – Sev. Irsko 2:1 (kon.)
Česko – Izrael 1:0 (kon.) | Maďarsko – Srbsko 1:1 (kon.)
konec
Slovensko
1:0 (1:0)
Skotsko
Neděle 15.11.2020, 15:00 • City Arena Trnava • Liga národů UEFA - Liga B • Skupina 2
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům fotbalu přeju krásné nedělní odpoledne! Vítám vás při sledování Ligy národů UEFA – Ligy B, u zápasu mezi Skotskem a Slovenskem.
     
    Slovensko

    Ať už zápas proti Skotsku dopadne jakkoliv, tak naši výhodní sousedé určitě budou na tuto reprezentační přestávku vzpomínat v pozitivním světle. Klíčový zápas o postup na Euro v Severním Irsku totiž zvládli vítězně, postupový gól na 2:1 vstřelil až v prodloužení Michal Ďuriš. V Lize národů se Slovensku naopak vůbec nedaří. Po čtyřech zápasech má na kontě jediný bod, které uhrálo s v Izraeli. Se stejným soupeřem na domácím stadiónu prohrálo, nestačilo ani na Skotsko a Česko. Pokud nechce Tarkovičova družina sestoupit o divizi níže, musí oba zbývající zápasy (doma se Skotskem, v Česku) zvládnout vítězně.
     
    Skotsko

    Skotové, podobně jako Slováci, na Euru, jež by se podle plánu mělo odehrát příští léto, chybět nebudou. Svěřenci kouče Clarka svedli ještě napínavější bitvu na půdě favorizovaných Srbů, s nimiž duel dotáhli až do penaltového rozstřelu. První devět exekutorů se nemýlilo a desátý Mitrović neunesl tíhu okamžiku, jeho nepovedenou ránu Marshall zlikvidoval a u Ostrovanů propukla obrovská euforie. Skvěle si vedou rovněž v Lize národů, kde se ziskem deseti bodů vévodí celé skupině 2. Pro zajištění první příčky a postupu mezi evropskou elitu stačí Skotsku porazit Slovensko nebo Izrael.
     
    Úvodní sestavy:

    Slovensko: Rodák – Pekarík, Šatka, Škriniar, Mazáň – Kucka, Hrošovský, Greguš – Duda, Hamšík (C) – Ďuriš.
    Náhradníci: Jakubech, Greif – Gyömbér, Lobotka, Mak, Mráz, Pauschek, Rusnák, Schranz, Suslov, Šafranko, Valjent.

    Skotsko: C. Gordon – Considine, Cooper, McKenna, Tierney – Palmer, J. McGinn (C), McLean – R. Christie, McBurnie, Armstrong.
    Náhradníci: Marshall, McLaughlin – Gallagher, Jack, C. McGregor, McTominay, O'Donnell, Paterson, Shankland, Taylor, Burke, Griffiths.

    Rozhodčí: Kovacs (ROM) – Marinescu (ROM), Artene (ROM).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Domácí Slováci vstoupili do utkání v modrých dresech. Hostující Skoti pro dnešní střetnutí Ligy národů oblékli dresy barvy bílé.
     
    3
    Do utkání vstoupili aktivnější slovenští fotbalisté. Ti kombinují na útočné polovině a hledají cestu k bráně skrze osmičku bránících soupeřů.
     
    4
    Peter Pekarík zvládl těžké zpracování po přenesení hry. Následně si píchl balón kolem McBurnieho, který soka nedovoleně poslal k zemi.
     
    5
    Róbert Mazáň ještě zabojoval a dokázal předběhnout pasivně hrajícího McGinna. Slovensko bude vhazovat.
     
    6
    Velezkušený gólman Craig Gordon za sebou má premiérový zákrok! Na dalekonosné zakončení Kucky dobře viděl, míč vyrazil do bezpečí.
     
    7
    Zákrok rovněž na druhé straně. Ryan Christie si netroufl jít do souboje jeden na jednoho proti Škriniarovi, ránu z velkého úhlu Rodák bez problémů zachytil v rukavicích.
     
    8
    S útočnou agresivitou to přehnal Patrik Hrošovský. Toho zradilo zpracování po špatně hozeném autu Mazáně na jeho kolena. Posléze podrazil Christieho.
     
    9
    Naše východní sousedy nyní zachránil od gólu Milan Škriniar. Do čisté gólovky se dostával Oliver McBurnie, a právě stoper Interu Milán v poslední možný okamžik skočil protivníkovi pod nohy a míč mu vypíchl.
     
    10
    Akce ještě pokračovala. Odražený balón si našel Ryan Christie, jenž dlouho neotálel a z druhého doteku pálil těsně nad horní tyčku.
     
    11
    Skoti chtějí zklidnit hru, do hry nohama zapojili i brankáře Gordona. Ten před presujícím Ďurišem rozehrál na volného Tierneyho.
     
    12
    Úmysl dobrý, realizace pokulhávala. Ďuriš chtěl poslat do uličky Dudu, avšak Tierney pokus přečetl a ve skluzu uzmul balón pro sebe.
     
    13
    Kenny McLean měl velké problémy. Pod tlakem Hamšíka a Hrošovského podklouzl, přesto vybojoval autové vhazování, když i v pádu dokázal nastřelit prvního jmenovaného.
     
    14
    Ryan Christie se drží za hlavu, nemá k tomu ovšem jediný důvod. Dopustil se totiž jasného podražení na Mazáně, což viděl jak hlavní, tak pomezní.
     
    15
    Velmi zkušeně si nyní počínal Milan Škriniar. John McGinn na něj nepříjemně dotíral, proto nevymýšlel nic složitého a přihrál Rodákovi.
     
    16
    Kapitán Hamšík poslal z první po levé lajně Mazáně. Ten ještě mohl pokračovat po lajně, ale rozhodl se centrovat z halfvoleje. Adresáta Ďuriše míč přeletěl.
     
    17
    Oliver McBurnie zazdil svou druhou obrovskou příležitost v utkání! Skvěle ho uvolnil Christie, jenže forward dlouho otálel se zakončením, které mu nakonec znemožnil Šatka!
    17. Před McBurniem v poslední chvíli zasáhl Šatka
     
    18
    John McGinn roztáhl hru doprava na Liama Palmera. Ten měl dostatek času na centr, jenže McBurnieho si na jedničku pohlídal Šatka.
     
    19
    I navzdory početní nevýhodě Christie společně s McBurniem vyrazili proti třem protivníkům. Lob na jediného útočníka doplachtil až do zámezí.
     
    20
    Dlouhý nákop Andrewa Considineho mířil na Christieho. Tomu se pověsil na záda Škriniar, který ale souboj nezvládl, soka zbytečně fauloval.
     
    21
    Ze standardky hosté neudeřili. Christie sice svým centrem našel hlavu Scotta McKenny, ten ovšem ve velkém záklonu minul cílové zařízení.
     
    22
    Hosté jsou zatím jednoznačně aktivnějším týmem. Vytvářejí si více šancí, jsou i více na míči. Slovensko se v posledních minutách pouze brání.
     
    23
    Kieran Tierney si z pozice levého obránce naběhl do pokutového území na přihrávku McGinna. Pas pod sebe na Armstronga zachytil Hamšík.
     
    24
    Další přímý kop pro Ostrovany. Ryan Christie si šikovně pokryl míč před Pekaríka, následně přepadl přes jeho nastavenou pravou nohu.
     
    25
    Tentokráte se chopil exekuce přímého kopu Stuart Armstrong. Dopředu výborně vystartoval Rodák, před Cooperem vyboxoval balón pryč z šestnáctky.
     
    26
    Michal Ďuriš zvládl sprinterský souboj s McKennou. Stoper pochopil, že rychlostně soupeři nestačí, a tak jej stáhl na trávník.
     
    27
    Hosté přestali hrát v domnění, že míč skončí za postranní čárou. jenže balón se odrazil od praporku zpátky do hry. Tierney přesto udržel na zádech Dudu.
     
    28
    Juraj Kucka fauloval Armstronga kousek za hranicí šestnáctky. Z této pozice lze očekávat přímý pokus na bránu.
     
    29
    Také že ano. Stuart Armstrong ze Southamptonu zakroutil balón přes zeď, avšak kulatý nesmysl začal klesat pozdě, proletěl nad bránou.
     
    30
    První žlutou kartu střetnutí si vykoledoval Stuart Armstrong, jenž úmyslně zacouval a narazil do Kucky, který chtěl hrát balón.
     
    31
    Po půl hodině můžeme konstatovat, že Skotsko je lepším týmem. Na rozdíl od soupeře si již dokázalo vytvořit několik zajímavých situací, ale domácí defenziva zatím odolává.
     
    32
    Slovensko právě vstřelilo branku!
    Tak to je šok, Slováci jdou do vedení! Fotbalisté v modrých dresech zakombinovali těsně za vápnem soupeře, celou akci pak zakončil JÁN GREGUŠ povedenou střelou k levé tyči. Gordon přes spoluhráče nic neviděl, vůbec nereagoval.
    32. Ján GREGUŠ - 1:0
     
    34
    Velká rána pro Skotsko, jež bylo doposud jasně lepším týmem. Protivník mu ovšem uštědřil lekci z produktivity. Každopádně ještě není konec, hosté mají dost času na vyrovnání, či otočení stavu ve svůj prospěch.
     
    35
    Kieran Tierney zleva přetáhl centr na zadní tyč, kam nabíhal Liam Palmer. V krkolomné pozici zkusil vystřelit z první, zamířil vysoko nad.
     
    36
    Marek Rodák zapisuje druhý úspěšný zákrok. Skotsko opět zahrozilo z levé strany, po centru McGinna hlavičkoval McBurnie slabě do středu.
     
    37
    Juraj Kucka chtěl zrychlit hru přenesením na Ďuriše. Ten ovšem s podobnou variantou nepočítal, rozběhl se příliš pozdě.
     
    38
    Vysunout Pekaríka zkusil mezi Cooperem a Tierneym Ondrej Duda. Balón mezi touto dvojicí skutečně prošel, jenže adresát ho zachytil až mimo hrací plochu.
     
    39
    Obranný střet u lajny zvládl Peter Pekarík na jedničku. Pod tlakem dokázal nastřelit natavenou nohu Christieho. Domácí mají k dispozici aut.
     
    40
    Do konce prvního poločasu zbývá pět minut. Dočkáme se ještě nějakého gólu nebo půjdou domácí do kabin s jednobrankovým vedením v zádech?
     
    41
    Středopolař John McGinn podražením zastavil rychlý protiútok, který táhl Patrik Hrošovský. Hlavní rozhodčí nemohl jinak, faulujícímu hráči udělil kartu žluté barvy.
     
    42
    Andrew Considine vystihl nákop Mazáně a rozjel rychlou akci na druhou stranu. Vlevo našel Tierneyho, jehož centr přeletěl McBurnieho i Christieho.
     
    43
    Vyrovnat mohl Stuart Armstrong! Osmadvacetiletý hráč dokázal utéct Šatkovi, ale kolem vyběhnuvšího Rodáka vystřelil nepřesně.
    43. Armstrong střílel nepřesně
     
    44
    Pokračuje aktivní hra Skotska. Juraj Kucka u lajny zastavil unikajícího Tierneyho a je prvním fotbalistou Slovenska potrestaným žlutým kartónkem.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Slovensko po prvním poločase vede nad Skotskem 1:0, ale nutno podotknout, že výsledek ani zdaleka neodpovídá obrazu hry. Hosté jsou lepším týmem, ale trápí se v koncovce, zatímco Tarkovičova družina dokázala svou doposud jedinou šanci přetavit v gól. Ve 32. minutě vypálil z 20 metrů Ján Greguš a trefil se nechytatelně k levé tyči. Skoti mohli ve zbývajícím průběhu poločasu odpovědět, avšak zakončení Palmera i Armstronga byla nepřesné.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:00.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Ani jeden z trenérů neudělal o poločasové přestávce žádnou změny v sestavě. Oba celky tedy pokračují v původním rozložení.
     
    48
    Hosté na nic nečekají a pokračují v honbě za vyrovnáním. McBurnie hledal na hranici šestnáctky Christieho, po zákroku Škriniara odkopává do bezpečí Rodák.
     
    49
    Gólman hájící na klubové scéně barvy Fulhamu musel být opět v pohotovosti, když mu malou domů poslal Šatka. Následoval další dlouhý odkop na útočnou polovinu.
     
    50
    Marek Hamšík převzal na hranici ofsajdu přihrávku od Pekaríka a na středu volnil Jána Greguše. Dělovka z mírného záklonu minula břevno zhruba o metr.
     
    51
    Presující Ďuriš nadělal problémy McKennovi. Stoper na okamžik zaváhal, ale nakonec dokázal nahrát ideálně do nohy osamocenému Tierneymu.
     
    52
    Akce Skotka skončila centrem McGinna z levé strany na Palmera, jenž musel na zem, aby dokázal zakončit. Rodák mohl zůstat v klidu, balón minul cílové zařízení.
     
    53
    Propagační pokus Hamšíka si zkušený Gordon s přehledem pohlídal. Pro jistotu nezkoušel balón zachytit přímo, ještě si ho nechal poskočit před tělem.
     
    54
    Milan Škriniar přečetl úmysl Christieho, přihrávajícího na Palmera. Právě tohoto hráče stoper udržel na zádech až do doby, než míč přešel postranní čáru.
     
    55
    Cooper ideálně přenesl hru na Palmera, proti kterému se postavil Róbert Mazáň. Skot nedokázal přes pozičně dobře stojícího soka odcentrovat.
     
    56
    Čtvrtá žlutá karta v utkání, druhá do domácích řad. Peter Pekarík nestíhal Tierneyho, kterého nakonec zezadu podrazil bez zjevné snahy hrát balón.
     
    57
    Riskantní nahrávka Hamšíka, jenž mohl dopředu, jenže nepochopitelně se otočil a nahrál dozadu Rodákovi. Gólman pod tlakem zakopl míč mimo hrací plochu.
     
    58
    Juraj Kucka předvedl odvážný průnik skrze dva protivníky, načež nahrával přesně mezi spoluhráče Ďuriše s Dudou.
     
    59
    Při hlavičkovém souboji došlo k nezaviněnému střetu mezi Škriniarem a McBurniem. Domácí hráč vyšel ze střetu s krvavým zraněním.
     
    60
    Naštěstí to nevypadá na nic vážného. Lékaři obránci Interu ránu vyčistili a pomezní rozhodčí jej po kontrole vpustil zpět do hry.
     
    61
    Střídání v týmu Slovensko: ze hřiště odchází Juraj Kucka, přichází Stanislav Lobotka.
     
    62
    Po hodině zápasu platí, že Slovensko vede nad Skotskem nejtěsnějším možným rozdílem. Skotové jsou i nadále aktivnější, avšak defenziva našich východních sousedů funguje na jedničku.
     
    63
    Kieran Tierney si vyměnil balón s Christiem a odcentroval na hlavu Kennyho McLeana, jenž hlavičkoval k levé tyči. Změnu skóre odmítl Marek Rodák, který vytasil parádní zákrok pravou rukou.
    63. Proti hlavičce McLeana podržel Slováky skvělým zákrokem Rodák
     
    64
    Svěřenci kouče Tarkoviče mohou na okamžik vydechnout. S přemírou snahy to přehnal John McGinn, středopolař naletěl do Greguše, sudí zapískal útočný faul.
     
    65
    Ondrej Duda na polovině hřiště zbytečně zajel do McGinna, odměnou mu byla žlutá karta. Duda se tímto prohřeškem vykartoval pro zápas v Česku.
     
    66
    Nejen Greguš umí pálit z dálky. K povedené ráně natáhl Patrik Hrošovský, skákavý pokus proletěl kousek vedle levé tyče.
     
    67
    Domácí mohou zkusit navýšit náskok ze standardky v podobě rohového kopu. Vybojoval ho Róbert Mazáň proti Christiemu.
     
    68
    Střídání v týmu Slovensko: ze hřiště odchází Marek Hamšík, přichází Albert Rusnák.
    Střídání v týmu Skotsko: ze hřiště odchází Andrew Considine, přichází Leigh Griffiths.
     
    69
    Centr Dudovi vůbec nevyšel. Balón na přední tyč pohlídal Scott McKenna, jenž dokonce zvládl přiťuknout míč spoluhráči.
     
    70
    Více volného prostoru využil k zakončení Michal Ďuriš. Vypálil těsně za hranicí velkého vápna, Gordon zapisuje úspěšný zákrok.
     
    71
    Tierney našel uvnitř šestnáctky McBurnieho. Ten nemohl střílet, proto ještě předal Christiemu. Po jeho zblokovaném centru budou hosté kopat roh.
     
    72
    Ani na druhé straně nepřinesl centr z rohového kopu žádné nebezpečí. Róbert Mazáň hlavičkoval úplně osamocený daleko z vápna.
     
    73
    Ryan Christie přikryl balón rukou pod dojmem, že byl faulovaný. Zákrok Dudy ovšem rozhodčí vyhodnotil jako čistý, proto budou mít k dispozici přímý kop z důvodu hry rukou Slováci.
     
    74
    Tierney si dovolil velkou parádičku, patičkou prohodil Dudovi balón mezi nohama. Nebylo mu to však k ničemu, protože hned za Dudou stál Lobotka.
     
    75
    Naopak to byli domácí, kteří rozjeli rychlý protiútok. Ďuriš ale přihrál Rusnákova za paty, čímž celou situaci zazdil.
     
    76
    Po další ztrátě hostů zkusilo Slovensko opět zahrozit z protiútoku. Ondrej Duda viděl, že Gordon stojí před brankovou čárou, avšak balónu dal malou výšku, poslal ho přímo do gólmanových rukavic.
     
    77
    Domácí se šikovně dostali z presinku soupeře. Následně Róbert Mazáň naběhl do Christieho, jemuž přišlápl kotník. Výsledkem je žlutá karta pro slovenského beka.
     
    78
    Nedovolený zákrok i na druhé straně. Ondrej Duda si skvěle pokryl balón před McGinnem, středopolař Aston Villy soupeře stáhl na zem.
     
    79
    Scott McKenna pod tlakem presujícího Ďuriše volil malou domů na Gordona. Brankář se rozhlédl, načež přenesl hru na Tierneyho.
     
    80
    Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby. Slovensko je blízko cennému vítězství nad Skotskem, které by znamenalo odpich z posledního místa tabulky.
     
    81
    Hrubku v rozehrávce chtěl potrestat střídající Leigh Griffiths. Moc si ale předkopl, ve skluzu zasáhl Ľubomír Šatka.
     
    82
    Rohové kopy dnes Skotsku nepřináší žádnou výhodu. Milan Škriniar balón jemně přizvedl za sebe, čímž znemožnil hlavičkovat McLeanovi.
     
    83
    Hosté se udrželi u balónu, zleva centroval Stuart Armstrong. V hlavičkovém souboji Stanislav Lobotka přetlačil Johna McGinna.
     
    84
    Svěřenci kouče Clarka se dožadovali odpískání pokutového kopu po skluzu Pekaríka proti Armstrongovi. Pravý obránce ale zasáhl jako první balón.
     
    85
    A další protesty, tentokráte po údajné hře rukou v podání Milana Škriniara. Ten ovšem měl horní končetinu u těla, o prohřešku nemůže být řeč.
     
    86
    Skotsko marně hledá recept na skvěle zorganizovanou defenzivu slovenského mužstva. Tierney si rozmyslel nákop, rozehrál jen vedle sebe na McKennu.
     
    87
    Střídání v týmu Skotsko: ze hřiště odchází Stuart Armstrong, přichází Lawrence Shankland.
     
    88
    Albert Rusnák se doslova pověsil na záda McGinna, aby mu zamezil v postupu na slovenskou bránu. Arbitr Kovacs zákrok potrestal žlutou kartou.
     
    89
    Útočný faul vyrobil Michal Ďuriš. Útočník chtěl udržet na zádech McGinna, což se nepovedlo, a tak jej nedovoleně pravou rukou stáhl na trávník.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje nad rámec základní hrací doby tři minuty.
     
    90+1
    Albert Rusnák v souboji tělo na tělo přetlačil Shanklanda a rozjel brejk na druhou stranu. Přečíslení čtyři na tři řešil Mazáň stříleným centrem, skluzující Cooper odvrátil míč do zámezí.
     
    90+2
    Leigh Griffiths neměl komu, a tak zkusil vypálit. Technický pokus postrádal razanci, míč směřující k levé tyči Rodák udržel v rukavicích.
     
    90+3
    V posledních vteřinách utkání ještě obdržel žlutou kartu Ryan Christie. Skotský záložník bolestivě přišlápl pravý kotník Ďurišovi.
     
    90+4
    Střídání v týmu Slovensko: ze hřiště odchází Michal Ďuriš, přichází Pavol Šafranko.
     
    90+4
    Marek Rodák chytil Slovensku vítězství! Rozhodčí ještě nechal Skotsku jednu útočnou akci, kterou zakončil Leigh Griffiths štiplavou ránou na zadní tyč. Domácí strážce svatyně ale dobře zmenšil střelecký úhel a předvedl parádní zákrok levou rukou.
    90+4. Rodák si poradil i se střelou Griffithse
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Slovensko po výborném výkonu, a to především v defenzivě, porazilo Skotsko nejtěsnějším možným rozdílem 1:0 a zásluhou třech získaných bodů ještě je ve hře o udržení se v Lize B. Jediný zásah střetnutí přišel ve 32. minutě, střela Jána Greguše z 20 metrů zapadla k levé tyči. Svěřenci kouče Clarka usilovali o vyrovnání, ale na defenzivu domácího celku nevyzráli, a když, tak podržel naše jižní sousedy skvělým zákrokem jistý Marek Rodák. Slovenský má v současné chvíli na kontě čtyři body, na Izrael ztrácí jeden bod, na Česko dva. Skotsko zůstává první s náskokem čtyř bodů, ale právě Česko nebo Izrael ještě mohou jeho postavení ohrozit. Více napoví večerní zápas těchto dvou národních týmů.
     
    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 2:6. Rohy: 1:5. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 15:16.
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (17:02:07)

    Milan Huppert

    Branky: 32. Greguš (Pekarík)

    Karty:   44. Kucka (SVK), 56. Pekarík (SVK), 65. Duda (SVK), 77. Mazáň (SVK), 88. Rusnák (SVK) – 30. Armstrong (SCO), 41. J. McGinn (SCO), 90+3. R. Christie (SCO)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 2:6. Rohy: 1:5. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 15:16.
    Slovensko: Rodák – Pekarík, Šatka, Škriniar, Mazáň – Kucka (61. Lobotka), Hrošovský, Greguš – Duda, Hamšík (C) (68. Rusnák) – Ďuriš (90+4. Šafranko).
    Náhradníci: Jakubech, Greif – Gyömbér, Lobotka, Mak, Mráz, Pauschek, Rusnák, Schranz, Suslov, Šafranko, Valjent.

    Skotsko: C. Gordon – Considine (68. Griffiths), Cooper, McKenna, Tierney – Palmer, J. McGinn (C), McLean – R. Christie, McBurnie, Armstrong (87. Shankland).
    Náhradníci: Marshall, McLaughlin – Gallagher, Jack, C. McGregor, McTominay, O'Donnell, Paterson, Shankland, Taylor, Burke, Griffiths.

    Rozhodčí: Kovacs (ROM) – Marinescu (ROM), Artene (ROM)
    bahis siteleri