Slovácko – Bohemians 1905 5:2 (kon.) | Liberec – Zlín 5:3 (kon.) | Sparta – Jablonec 3:0 (kon.)
Hr. Králové – Ostrava 2:3 (kon.)
konec
AC Sparta Praha
3:0 (3:0)
FK Jablonec
Sobota 09.12.2023, 15:00 • epet Arena, Praha • Chance Liga • 18. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    AC Sparta Praha
    Letenští jako jedni z mála minulý víkend odehráli během sněhové kalamity ligový zápas a v Pardubicích vydřeli díky dvěma zásahům kapitána Ladislava Krejčího výhru 2:1, přestože sestavu oproti vítěznému zápasu s Betisem Sevilla obměnili hned na osmi místech.
    Od jediné porážky v Mladé Boleslavi Sparta zvítězila počtvrté v řadě, doma ještě letos neztratila ani bod. Ligu vede obhájce titulu s náskokem pěti bodů na druhou Slavii, která má ovšem zápas k dobru.
    Ve čtvrtek čeká Spartu klíčový zápas o postup v Limassolu, dá se ovšem čekat, že trenér Priske již nasadí nejsilnější sestavu i s nejlepšími střelci Haraslínem (10) a Birmančevićem (8).
    Otazník visí jen nad startem lehce zraněného obránce Sørensena.
     
    FK Jablonec
    Severočeši zvládli víkendovou dohrávku již ve středu a po dramatickém průběhu přetlačili Teplice 3:2. Vítězný gól dal Jan Chramosta, který má s celkovým účtem 91 ligových branek momentálně ze všech aktivních fotbalistů nejblíže do Klubu ligových kanonýrů. S Milošem Kratochvílem se také dělí o vedení v jablonecké tabulce střelců s pěti góly.
    Trenér Radoslav Látal nezačal své působení v Jablonci šťastně, ale v závěru podzimu se jeho svěřenci konečně chytili, pět zápasů v řadě neprohráli (3-2-0, 8:5) a jen bod je dělí od prostřední nadstavbové skupiny.
     
    V letošním kalendářním roce se oba kluby utkávají potřetí, jarní i srpnový duel, patřící již do této sezóny, skončily vysokými výhrami Pražanů 3:0 doma (Haraslín 2, Kuchta) a 5:1 po poločase 5:0 (!) venku (Vitík 2, Minčev, Kairinen, Wiesner – Drchal). Předtím ovšem naopak čtyřikrát za sebou Jablonečtí proti favoritovi bodovali.
     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: Vindahl – Vitík, Panák, Krejčí (C) – Preciado, Kairinen, Laçi, Ryneš – Birmančević, Kuchta, Haraslín.
    Náhradníci: Vorel – Gomez, Mejdr, Vydra, Wiesner, Zelený, Karabec, Pavelka, Pešek, Sadílek, Sejk.
    Trenér: Priske

    FK Jablonec: Hanuš – Štěpánek, Tekijaški, Hurtado – Černák, Kratochvíl, Hübschman (C), Čanturišvili – Krulich, Martinec, Alégué.
    Náhradníci: Fendrich, Myška – Slávik, Houska, Jovović, Pleštil, Náprstek, Nykrín, Velich.
    Trenér: Látal

    Rozhodčí: Pechanec – Caletka, Podaný.
     
    Slušně, i když ne docela zaplněný stadión zpívá sparťanskou hymnu, na trávník nastupují obě mužstva. Už chvíli tam čeká vojenská hudba, před zápasem nad Letnou přelétaly i vrtulníky, to vše ve znamení Zápasu cti, jak dnes Sparta zápas pojala.
     
    Potlesk si zasloužili tři čeští vojáci, účastníci zahraničních misí. Posádková hudba před zápasem hraje státní hymnu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hned v úvodní minutě mohli domácí otevřít skóre. Kuchtovu průnikovku sice vystihl Hurtado, ale jen přiťukl míč na kopačku Veljka Birmančeviće, který se do něj opřel z 25 metrů a jeho nádherná rána prosvištěla pár čísel od jablonecké levé tyče.
     
    3
    Preciado si nedbale hlídal míč u koncové čáry, odkopem přes hlavu se k němu dostal Čanturišvili a přihrál pod sebe Aléguému, kterému se ovšem centr vůbec nepovedl.
     
    4
    Kuchta obral o míč Hübschmana, jablonecký veterán ho v pádu stáhl za nohu, rozhodčí Pechanec už sahal do kapsičky, ale nakonec si kartu rozmyslel. Asi správně, protože i Kuchtovo napadání bylo na hranici útočného faulu.
    4. Hübschman za zastavení Kuchtovy akce nedostal žlutou
     
    5
    Hlediště jen zahučelo po zahozené tutovce Sparty. Tu založil Ryneš skvělou přihrávkou do běhu Haraslínovi, jenž byl rychlejší než Štěpánek a našel v gólové pozici nabíhajícího Qazima Laçiho. Albánský záložník však z 10 metrů poslal míč placírkou těsně vedle.
     
    8
    Birmančeviće odzbrojil čistým skluzem Kratochvíl, domácí vhazují.
     
    10
    Jablonec předvedl aktivní pasáž, Štěpánek vyvezl míč přes dva rudé a přihrál do vápna Krulichovi, jenž ustál souboj s Krejčím, ale centroval již ze zámezí.
     
    11
    Alégue hezky uvolnil Martince, hrajícího opět na hrotu útoku, jenže pas přeškoleného obránce přeletěl hlavu mladého Krulicha.
     
    12
    Sparta právě vstřelila branku!
    Náběh na skvělou uličku Kaana Kairinena si ideálně načasoval JAN KUCHTA. Odpoutal se od Tekijaškého, uháněl sám na bránu a z těžkého úhlu po zemi prostřelil brankáře Hanuše. Sparťanský kotel slaví pokřikem „Kuchta – Belmondo!“
    12. Jan KUCHTA - 1:0
     
    13
    Jan Kuchta nedal před tímto utkáním gól dva měsíce a jeden den, čili devět soutěžních zápasů.
     
    15
    Vindahl si navedl míč až za velké vápno a dlouhým odkopem hledal opět Kuchtu, tentokrát ho ale Tekijaški k míči nepustil.
     
    17
    Sparta právě vstřelila branku!
    Angelo Preciado přenesl hru přesným pasem na levou stranu, LUKÁŠ HARASLÍN si míč zpracoval na hrudi, naznačením střely zmátl dva jablonecké obránce a propálil po zemi nikým nerušen jesličkami Tekijaškého a také Hanuše. Ten zatím nemá zákrok a už podruhé loví míč ze své sítě.
    17. Lukáš HARASLÍN - 2:0
     
    20
    Ryneš odstavil čistě od míče Kratochvíla a napravil tak předchozí špatnou přihrávku.
     
    22
    Alégue si seběhl na pravé křídlo, kde předváděl míčová kouzla, až se dostal mimo hrací plochu.
     
    23
    Útočným faulem na Panáka se provinil jablonecký Černák.
     
    23
    Preciado našel přízemním centrem Kuchtu, který nepropálil jablonecký blok a Birmančevićova dorážka směřuje nad břevno.
     
    24
    Sparta právě vstřelila branku!
    Demolice pokračuje, poprvé v rudém dresu se gólově prosazuje ekvádorský reprezentant ANGELO PRECIADO. Ten byl u zrodu celé akce, pěkně si narazil s Birmančevićem a i když jeho průnik na jablonecké trojici ztroskotal, zmatení hosté vrátili míč Kuchtovi. Ten zblízka nastřelil jen brankáře Hanuše, ale Preciado po zemi pohotově dorazil.
    24. Angelo PRECIADO - 3:0
     
    27
    Domácí házenkářsky obehrávali soupeřovo území až do chvíle, kdy nepřesným zpracováním ztrácí míč Ryneš.
     
    28
    Ryneš se prosadil na pravém křídle, jeho centr ale odklízí Černák a k překvapení všech hráčů míč odskočil o čáru zpět do hřiště, takže si Sparta nekopne ani roh.
     
    29
    Qazim Laçi zakončil přímočarý výpad nepřesnou průnikovou přihrávkou, kope se od Hanušovy brány.
     
    30
    Ladislav Krejčí zaváhal v rozehrávce a musel spěchat zpátky, aby po Kratochvílově přiťuknutí srazil Alégueho centr na první jablonecký roh.
     
    31
    Miloš Kratochvíl se dopustil útočného faulu na Krejčího a po odpískání ještě střílel na bránu, teď se sudímu Pechancovi hájí, že píšťalku neslyšel.
     
    32
    První vyložená šance hostů! Miloš Kratochvíl vyslal dlouhý pas do běhu Alexisi Aléguemu, který upaloval sám na bránu. Střela po zemi k tyči však nebyla dostatečně razantní a Peter Vindahl si pro ni doskočil po pravé ruce.
     
    33
    Černák dloubl míč přes domácí obránce jen do Vindahlovy náruče.
     
    34
    Kombinaci Kuchty s Haraslínem na ose hřiště přerušil faulem Kratochvíl.
     
    35
    Laçi podnikl další nebezpečný výpad, v šestnáctce přihrával nabíhajícímu Haraslínovi, jenže ten byl až příliš rychlý a míč se mu zamotal za paty.
     
    37
    Adventní fotbal si na Letné užívají domácí hráči i fanoušci, stadiónem víří šály nad hlavami diváků a Sparta mezitím v pohodě kombinuje a nepůjčuje hostům míč.
     
    38
    Alexis Alégué (Jablonec) vystartoval po Krejčím, kterého předtím drobně zaháčkoval. Sparťanského kapitána přetlačoval v přerušené hře čelem a po zklidnění situace si prohlédl žlutou kartu.
     
    40
    Laçiho přihrávka nachází Birmančeviće v těsném ofsajdu.
     
    42
    Úder do zad schytal na půlící čáře Matěj Ryneš a je odváděn sparťanskými zdravotníky do zámezí, vzápětí se ale hlásí znovu do hry.
     
    44
    Kuchta vyhrál souboj a sklepl míč pro Laçiho, jenž okamžitě přenášel hru napravo na Birmančeviće. Toho zezadu poslal k zemi Hurtado.
     
    44
    Následný trestný kop letí z Kairinenovy kopačky přímo do koše Jana Hanuše.
     
    45
    Domácí kotel ironicky tleská, když se při centru ukopl Alégue.
     
    45
    Haraslín se sice svíjí na trávníku, ale Tekijaški zasáhl nejdříve míč a až pak brnkl o nohu slovenského křídla, takže rozhodčí nepíská.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje 1 minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Mistr směřuje k prodloužení stoprocentní bilance na domácím hřišti, nad Jabloncem vede jasně 3:0, když se pěkné góly Kuchty, Haraslína a Preciada vešly do rozmezí 12 minut.

    Statistiky první půle:
    Držení míče 63% – 37%
    Střely na bránu 4:1
    Střely mimo 3:0
    Rohy 0:1
    Fauly 5:7
    Ofsajdy 1:0
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    O přestávce vystřídal FK Jablonec:
    ze hřiště odchází Matouš Krulich, přichází Vladimir Jovović.
     
    47
    Domácí fanoušci zahalili Letnou do dýmu z nepovolené pyrotechniky, takže toho momentálně moc nevidíme.
     
    49
    Sparta vybojovala svůj vůbec první roh, po kterém pálil křížně Laçi. Tvrdou střelu odvrátil skluzem z malého vápna Nemanja Tekijaški.
     
    50
    Panákovi odskočil míč, ke kterému se zadarmo dostal Alégue a vysunul Jovoviće, černohorský útočník však oplácí laskavost a míč vrací na domácí kopačky.
     
    51
    Po souboji Birmančeviće s Černákem u praporku ukazuje rozhodčí na další sparťanský roh.
     
    52
    Centrovaný míč odhlavičkoval Tekijaški a v návazném souboji postrčil Panák nedovoleně Martince.
     
    52
    Ani druhý samostatný nájezd neproměňuje Alexis Alégué. Dlouhým pasem ho parádně uvolnil Vladimir Jovović, kamerunský fotbalista zkoušel Vindahla tváří v tvář přelobovat, jenže domácí brankář zůstal stát a vychutnal si ho.
     
    53
    Haraslín zabojoval a doběhl u čáry zdánlivě ztracený míč, poté na Kratochvílovi vybojoval třetí roh v rychlém sledu.
     
    54
    Ani teď se Letenští neprosadili, Haiderson Hurtado zakopává míč až na jejich polovinu.
     
    54
    David Štěpánek (Jablonec) šlapákem fauloval Haraslína v blízkosti šestnáctky a dostává žlutou kartu.
    54. Štěpánek drsně trefil Haraslína, dostal jen žlutou kartu
     
    55
    Haraslín je ošetřován na hřišti, fanoušci vyvolávají jeho jméno.
     
    57
    Míč se po trestném kopu Sparty několikrát odrazil, až ho Birmančević posílá jako dárek do kotle.
     
    58
    Jovović vysunul do uličky Černáka, kterého zezadu podrazil Martin Vitík (Sparta). Sudí Pechanec původně ukázal Vitíkovi žlutou kartu a nařídil penaltu, po přezkumu situace videorozhodčím však tahá kartu silnější barvy a domácího beka vylučuje. Naopak místo pokutového kopu je to jen trestný kop těsně před velkým vápnem.
    58. Vitík v tutovce zastavil Černáka, po zásahu VAR červená, ale ne penalta!
     
    61
    Trestný kop ze 17 metrů rozehrál Miloš Kratochvíl, sparťanská zeď jeho pokus tečovala těsně vedle levé tyče.
     
    62
    Jablonečtí se v počínající přesilovce neprosadili ani z následného rohu.
     
    64
    Kuchta unikl po levém křídle a hledal centrem Birmančeviće, který se v obklíčení zelenobílých neprosadil ke střele.
     
    64
    Qazim Laçi (Sparta) dostává žlutou kartu za útočný faul na Kratochvíla.
     
    65
    Střídání v týmu AC Sparta Praha:
    ze hřiště odchází Kaan Kairinen, přichází Lukáš Sadílek,
    ze hřiště odchází Veljko Birmančević, přichází Adam Karabec.
     
    67
    Preciado se zatáhl do obrany místo vyloučeného Vitíka, na pravém kraji zálohy hraje Karabec.
     
    68
    Střídání v týmu FK Jablonec:
    místo Tomáše Hübschmana přichází David Houska. Dlouholetého sparťana vyprovází ze hřiště potlesk tribun.
     
    68
    Jovović našel zleva Martince, který střílel po zemi z velkého vápna vedle Vindahlovy brány.
     
    69
    Miloš Kratochvíl (Jablonec) vidí žlutou kartu za faul na Ryneše u postranní čáry.
     
    71
    Obrázek hry se při změně poměru sil úplně otočil. Jablonec útočí do plných, jenže Alégue přihrává přímo na kopačky domácího Panáka.
     
    72
    Po dalším odvráceném jabloneckém nákopu střílí Černák z pokutového oblouku beznadějně vysoko na tribunu.
     
    73
    Střídání v týmu AC Sparta Praha:
    ze hřiště odchází Jan Kuchta, přichází Václav Sejk,
    ze hřiště odchází Lukáš Haraslín, přichází Jakub Pešek.
     
    74
    Střídání v týmu FK Jablonec:
    ze hřiště odchází Haiderson Hurtado, přichází Oliver Velich.
     
    75
    Alégue se protahoval mezi dvěma sparťany, které podpořil Sadílek a ukopl mu míč na roh.
     
    75
    Hosté rozehráli roh rychle na úkor přesnosti, míč si ze vzduchu snadno stahuje Vindahl.
     
    76
    Dnešní utkání sleduje 16 111 diváků.
     
    76
    Po kombinaci Karabce se Sejkem přihrál Laçi nepřesně a Preciado musel takticky faulovat.
     
    77
    Ryneš podrazil Housku už na opačné straně, chystá se nákop od pravé lajny do sparťanské šestnáctky.
     
    78
    Čanturišvili načechral míč na levé křídlo Martincovi, ten si však pomohl nedovoleně rukama proti Preciadovi.
     
    79
    Obrana Sparty je hodně přetížená, hosté to zkoušejí ze všech směrů. Sadílek zasáhl hlavou a odvrací míč na další roh.
     
    79
    Na hřiště přiletěl po rozehraném rohu druhý míč, takže si hosté posunou rozehrávku o něco blíže domácí šestnáctce.
     
    80
    Byl z toho jen rychlý brejk a po něm se za hlavu chytá Sadílek, když krásně načechraným centrem našel Sejka, jenž o míč při zbytečné kličce přišel.
     
    81
    Adam Karabec nádherně vymíchal s míčem na noze tři jablonecké hráče, mířil do protipohybu brankáře Hanuše, ale ten dokázal stojnou nohou jeho tutovku vyrazit na roh.
     
    82
    Po rohu hlavičkoval Krejčí daleko vedle jablonecké svatyně.
     
    83
    Tekijaški poslal oblouček do vápna Čanturišvilimu, který mohl zakončovat sám, jenže míč trkl pod přílišným úhlem prudce o trávník a po odrazu ho odkopl do bezpečí Preciado.
     
    84
    Střídání v týmu AC Sparta Praha:
    ze hřiště odchází Matěj Ryneš, přichází Jaroslav Zelený.
     
    85
    Pešek zakončil individuální průnik křížnou střelou zpoza velkého vápna těsně vedle.
     
    87
    Střídání v týmu FK Jablonec:
    ze hřiště odchází Alexis Alégué, přichází Matěj Náprstek,
    ze hřiště odchází David Štěpánek, přichází Adrián Slávik.
     
    87
    Martinec přihrál Velichovi, který z 20 metrů střílel slabě vedle brány.
     
    89
    Vladimir Jovović zkusil štěstí z dálky a míč málem přeletěl až na ulici.
     
    90
    Jablonci v zakončení schází přesná muška, po Jovovićově úniku po levém křídle pálí vysoko nad břevno z velkého vápna též Houska.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje 3 minuty.
     
    90+2
    Houska vyhrál uprostřed hřiště souboj se Sadílkem a snažil se vysunout dlouhým míčem Černáka, jenže Vindahl vyrazil až k velkému vápnu a míč si pojistil.
     
    90+3
    Vypadá to, že se Severočeši nedočkají ani čestného úspěchu. Kratochvílův centr vyhlavičkoval Panák.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 6:4. Rohy: 4:4. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 11:12.
     
    Stejně jako v srpnu v Jablonci nastřílela Sparta všechny góly do sítě Severočechů už v úvodní půlhodině hry, tentokrát se dokonce v rozmezí pouhých 12 minut trefili po dlouhé době Kuchta, Haraslín a vůbec poprvé v rudém dresu Preciado. Jablonečtí měli půl hodiny převahu jednoho muže, ale v přesilovce si žádnou výraznější šanci neprosadili a mohou litovat dvou neproměněných nájezdů Aléguého, kterými mohli zápas aspoň trochu zdramatizovat.
    Sparta se naladila na čtvrteční rozhodující duel Evropské ligy v Limassolu, před odletem na Kypr udržela domácí stoprocentní úspěšnost a navýšila náskok na druhou Slavii na osm bodů, ovšem hlavní rival má ještě dva zápasy k dobru.
    Jablonci naopak na Letné skončila série pěti zápasů bez porážky a nepřiblížil se střední nadstavbové skupině. (17:04:29)

    Karel Jedlička


    Hledáme zpravodaje pro tým FK Jablonec. Více informací zde.

    Branky: 12. Kuchta (Kairinen), 17. Haraslín (Preciado), 24. Preciado

    Karty:   64. Laçi (SPA) – 38. Alégué (JAB), 54. Štěpánek (JAB), 69. Kratochvíl (JAB)   58. Vitík (SPA)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 6:4. Rohy: 4:4. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 11:12.
    AC Sparta Praha: Vindahl – Vitík, Panák, Krejčí /K/ – Preciado, Kairinen (65. Sadílek), Laçi, Ryneš (84. Zelený) – Birmančević (65. Karabec), Kuchta (73. Sejk), Haraslín (73. Pešek).
    Náhradníci: Vorel – Gomez, Mejdr, Vydra, Wiesner, Pavelka.

    Trenér: Priske

    FK Jablonec: Hanuš – Štěpánek (87. Slávik), Tekijaški, Hurtado (74. Velich) – Černák, Kratochvíl, Hübschman /K/ (68. Houska), Čanturišvili – Krulich (46. Jovović), Martinec, Alégué (87. Náprstek).
    Náhradníci: Fendrich, Myška – Pleštil, Nykrín.

    Trenér: Látal

    Rozhodčí: Pechanec – Caletka, Podaný

    Diváci: 16 111
    bahis siteleri