Arnhem – Groningen 2:1 (kon.) | Heerenveen – Eindhoven 1:1 (kon.) | Kerkrade – Nijmegen 0:1 (kon.)
GA Eagles – Excelsior 3:0 (kon.)
konec
SC Heerenveen
1:1 (0:0)
PSV Eindhoven
Sobota 01.10.2016, 19:45Nizozemská Eredivisie • 8. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:45.
     
    Hezký den, nizozemská liga má na programu osmé kolo, kde se střetne SC Heerenveen s PSV Eindhoven. Utkání začíná v 19:45 a textovým přenosem vás provede Vít Muzikář.
     
    SC Heereveen
    Domácí mužstvo je po sedmi odehraných ligových zápasech nové sezony na čtvrté pozici se ziskem čtrnácti bodů. V současné době drží sérii čtyř vítězství v řadě za sebou. Z posledních čtyř duelů hned třikrát neinkasovalo.

    Bookmakeři sázkových kanceláří ale staví Heerenveen do pozice celkem výrazných outsiderů dnešního střetnutí. Tento tým se zatím může spolehnout na švédskou dvojici Larsson – Zeneli, jež vstřelila dohromady šest branek a společně s Írancem Ghoochannejhadem patří mezi nejlepší střelce toho celku.

    V tomto ligovém ročníku zatím prohrál Heerenveen pouze na hřišti Nijmengenu, ale na domácím trávníku dokázal porazit silné Twente 3:1.

    SC nehraje v této sezoně na rozdíl od svého soupeře evropské poháry. V loňském ročníku nizozemské ligy totiž skončilo na dvanácté pozici se ziskem 42 bodů.
     
    PSV Eindhoven
    Fanoušci si možná vzpomenou, že kdysi za tento celek nastupoval bývalý trenér Sparty a československý reprezentant Jozef Chovanec. PSV prošli hráči jako Arjen Robben či Ruud Van Nistelrooy.

    Eindhoven obhajuje titul z Eredivisie z loňského ligového ročníku, když získal titul se ziskem 84 bodů a dvoubodovým náskokem před druhým Ajaxem Amsterdam.

    Nyní ale ztrácí hostující tým pět na bodů na vedoucí Feyenoord. V současnosti se drží na třetí pozici nizozemské nejvyšší fotbalové soutěže se ziskem 16 bodů.

    Hosté nastoupili v tomto týdnu do druhého mače skupinové fáze Ligy mistrů a remizovali na trávníku ruského Rostovu 2:2.
    Předtím doma podlehli Atleticu Madrid 0:1.

    Eindhoven v tomto ligovém ročníku prohrál jediný zápas, a sice 0:1 na domácím hřišti s již zmiňovaným Feyenoordem. Dnes je tento klub favoritem. Potvrdí svoji roli?
     
    Vzájemné zápasy
    V loňské sezoně se týmy utkaly pouze v nizozemské lize a pokaždé z toho byla remíza 1:1. V sezoně 2014/15 nejprve Heerenveen doma porazil Eindhoven 1:0. PSV ale oplatilo porážku SC na svém hřišti poměrem 4:1.
     
    Úvodní sestavy:

    SC Heerenveen: Mulder – Marzo, St. Juste, van Aken, Bijker – van Amersfoort, Schaars, Kobajaši – Larsson, Ghoochanneijhad, Zeneli.
    Náhradníci: Bekkema, van der Steen – Slagveer, Thorsby, Thern, Namli, Veerman, Cavlan, Facey, Vlap.

    PSV Eindhoven: Zoet – Brenet, Schwaab, H. Moreno, Willems – D. Pröpper, Guardado, S. de Jong – Bergwijn, L. de Jong, Pereiro.
    Náhradníci: Pasveer, Jurjus – Isimat-Mirin, Arias, L. Narsingh, Jozefzoon, Zinčenko, De Wijs, Lundqvist.

    Rozhodčí: Van Boekel – de Vries, van Zuilen (všichni Nizozemsko).
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Oba týmy jsou na trávníku. Hosté v červenomodrých dresech, domácí v bílomodrém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Výkop mělo na starosti PSV, ale po řadě nepřesných přihrávek o míč hosté přišli.
     
    2
    Eindhoven, konkrétně levý nizozemský obránce Williems vhazoval z levé strany, ale pravý útočník Bergwijn míč nezpracoval.
     
    3
    Ghoochanneijhad byl zastaven kousek před vápnem, klidně se mohl žlutit, následný volný přímý kop zahrál na zadní tyč Van Aken, ale hostující brankář Zoet nemusel zasahovat.
     
    4
    Bijker s Van Akenem si na začátku akce SC vyměnili míč, ale tato akce měla jepičí život, protože ji přerušil nepřesný nákop. Heereveen se ale opět dostal k míči, ale rohový kop Švéda Larssona patřil do kategorie nepřesných.
     
    6
    Marzo šel do souboje ve středu hřiště hodně agresivně. To je další ze zákroků, který mohl být potrestaný žlutou kartou, ale sudí Van Boekel zůstal klidný, pouze odpískal přestupek pravému obránci domácího celku.
     
    7
    Brenet se Schwaabem začínají akci hostujícího mužstva, které v prvních minutách zápasu proti Heerenveenu více drží míč, ale za sedm minut hry si stejně jako jeho dnešní soupeř nevypracovalo žádnou větší šanci.
     
    8
    Berwijn s Willemsem kombinovali ve středu hřiště, ale akce PSV byla celkem pomalá, i tak ale přišel centr do vápna, který bezpečně odvrátil hlavou Van Aken!
     
    9
    Obránce PSV Moreno vyhrál hlavičkový souboj ve středu pole, navíc tento zákrok byl čistý, takže může začít akce hostujícího mužstva za pomocí kombinace obranů Eindhovenu.
     
    11
    Marzo a St. Juste, dva kolegové z obrany domácího mužstva, začali akci Heerveenu, která skončila u levého obránce Eidhovenu Willemse.
     
    12
    Hosté dobře zhustili střed hřiště, tudy prostě cesta k ohrožení branky Zoeta nevedla, posléze se k míči dostal útočník Berwijn, navedl si jej na pravou nohu a chtěl střílet z hranice třiceti metrů na vzdálenější tyč, ale jeho pokus byl zbklokovaný. Kontr domácích táhl rychlonohý Ghoochanneijhad. Iránský fotbalista to měl ale proti dvojici obránců složité a o míč přišel.
     
    13
    A zase nebyl prostor pro kreativitu záložníků Heerveenu ve středu hřiště, kde hosté dobře a včas přistoupili k hráčům. Marzo si musí vypomoci se stoperem St. Justem.
     
    14
    Výborná defenzivní činnost PSV, které nepustilo SC k ohrožení branky, kterou hájí Zoet. Právě tento muž si nyní protáhl rutinním sebráním míče a právě brankář Eidhovenu začíná akci favoritů zápasu.
     
    15
    Heerenveen kombinuje s míčem na kopačkách, ale zatím nemůže najít skulinku v obraně soupeře, který disponuje velice dobrým pohybem.
     
    16
    Willems si počínal v rozehrávce hodně laxně a důsledkem toho byl zisk míče SC, které se mohlo spolehnout na rychlé nohy Ghoochanneijhada, jenže útočník Heerenveenu nedokázal přihrát spoluhráči na dva metry.
     
    17
    PSV zatím rozhodně více vytěžuje pravou stranu. Především dvojici Willems – Berwijn, ale po sedmnácti minutách hry stále čekáme na větší šanci na obou stranách. Přijde mi, že oba týmy jsou až moc svázané taktikou.
     
    18
    Japonec Kobajaši zůstal ležet na zemi po faulu od soupeře, ale domácí hráči neotáleli a vrhli se do útoku. Na pravé straně hřiště se v souboji přetlačovali Willems a Zeneli. Ke zlosti domácích fanoušků rozhodčí signalizoval, že brankář Zoet bude vykopávat, protože míč šel za lajnu od fotbalisty Heerveenu.
     
    20
    Tak teď asi zatrnulo fanouškům SC, protože u míče stáli čtyři fotbalisté PSV a představte si, že nehráli prší, ale fotbal. Nakonec se exekuce ujal záložník Guardado a míč poslal těsně nad branku, ve které stojí v prvním poločase Mulder. Rozhodně jeden z prvních zajímavých momentů dnešního mače.
     
    22
    A znovu bylo fanouškům Heerenveenu pořádně horko a asi to nebylo tím, že je zřejmě teplo v Holandsku. Záložník Propper krásně odcentroval na hranici penalty, kde stál připravený útočník de Jong a pouze s velkou námahou vyrazil Mulder míč směřující k pravé tyči. Z následného rohového kopu nic nebylo, ale rozhodně zajímavá myšlenka a akce mužů v červenobílém.
    22.
     
    23
    Willems poslal spoluhráči přihrávku, se kterou měl fotbalista PSV pořádně problémy a už to vypadalo, že míč skončí za lajnou, ale nakonec je stále u hracího předmětu celek v červenobílém.
     
    24
    Brankář Mulder si po hodně dlouhé době zahrál nohama a hned trošku procvičil nervovou soustavu fanoušků SC, protože hodně nepřesně daroval míč stoperu Schwaabovi, jenže hostující pětka odevzdala míč hodně zbrkle soupeři.
     
    26
    Po řadě nepřesností se k míči dostal Ghoochanneijhad. Akce Heerenveenu nepostrádal rychlost, po centru z pravé strany zapsal snad první pokus domácího celku záložník Amersfoort, ale míč letěl vedle pravé tyče branky PSV. Hráč domácích bral míč tak zvaně z jedničky!
     
    28
    Tak znovu mohli klidně jít hosté do vedení. Nejprve si ve vzduchu velice dobře počínal Moreno, po kombinaci se spoluhráčem Bergwijnem poslal míč záložník de Jong na připraveného Uruguayce Perieru, ale ten nepřekonal Mulder, jenž mu zmenšil střelecký úhel.
     
    30
    Centrem na zadní tyč z kategorie přetažených končí akce Heerveenu, tedy celku, který je zatím o něco horším mužstvem. PSV mělo rozhodně více brankových příležitostí, ale brankář Mulder podržel domácí celek a hlavně díky němu jsme zatím branku neviděli.
     
    31
    Záložník de Jong hledal cestu k brance, ale stáli proti němu dva soupeři, takže těch šancí na rozvinutí akce svého celku měl pramálo.
     
    32
    Není to nudný fotbal, hlavně PSV je aktivnější, chce tvořit hru, ale často chybí hráčům Eindhovenu větší klid ve finální fázi útoku a třeba i kousek štěstíčka. Jestli někdo podává dnes výborný výkon, tak je to brankář Mulder. Hosté de facto eliminují ofenzivu SC v čele s Ghoochanneijhadem. Modrobílí zatím nevystřelili na branku.
     
    34
    Hlavní role se v Heerenveenu ujmul útočník hostů Periero. Uruguayec nejprve byl posledním hráčem PSV, který se dotkl míče. Akce začala aktivním presinkem Proppera na polovině soupeře, domácí se určitě nenudili a pouze díky výborné defenzivní práci Van Akena neprohrávali s vítězem loňského ročníku nizozemské ligy. Po rohovém kopu z pravé strany už možná někteří fanoušci Eidhovenu zvedali ruku nad hlavu, ale jejich radost musel přerušit zdvižený praporek sudího na lajně. V ofsajdu stál právě zmiňovaný Periero.
     
    36
    Willems pouze zatleskal pasu a myšlence svého spoluhráče, ale to je vše, co s tím mohl udělat levý obránce Eidhovenu. O míč přišli hráči v červenobílém.
     
    37
    Útočník SC Zeneli zůstal ležet na zemi, ale hosté si z toho nedělali hlavu, stejně jako hlavní arbitr Van Boekel, který nechal hru plynout. Následoval sražený centr z levé strany jehož autorem byl Nizozemec Willems.
     
    39
    Heerenveen je zatím horším celkem, týmem, který trpí, co se týče přechodové fáze. Vůbec se nemůžou hráči v modrobílém prosadit.
     
    40
    Útočníci de Jong a Periero si vyměnili míč, ale výsledkem byla nepovedená patička prvně jmenovaného. Následoval rychlý kontr domácích po levé straně, který si ale Eindhoven bez problémů pohlídal.
     
    41
    Po hodně dlouhé době se hráči SC dostali do vápna PSV, po centru z levé strany nezastihl míč na hrací ploše záložník Amersoort, ale tohle nebylo vůbec špatné z pohledu modrobílých, nicméně k zakončení se domácí nedostali.
     
    42
    V Heerenveenu začíná hustě pršet, opravdu hustě. Hráči to budou mít složité, ale jsou to přece profesionálové.
     
    42
    Schwaab s Propperem si můžou o poločasové přestávce vyprávět, jak mohli sehrát tuhle akci lépe a hlavně, jak lépe přihrát na dva metry.
     
    44
    Stoper St. Juste a záložník de Jong svedli ve vápně Heerenveenu hlavičkový souboj, ale po hlavičce hráče PSV z hranice penalty ukryl míč do rukou brankář Mulder. Balon směřoval doprostřed branky SC, takže žádná větší práce pro gólmana modrobílých.
     
    45
    Po výkopu brankáře Zoeta se k míči snažil aktivním napadáním dostat Bergwijn, ale to se mu nepovedlo.
     
    45
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas je u konce. Rozhodně můžeme tvrdit, že aktivnější byl hostující celek, jenž si připsal hned devět střeleckých pokusů. Domácí podržel hlavně brankář Mulder, v útoku se snaží o aktivitu především Bergwijn. Zatím tedy Heerenveen remizuje s Eindhovenem 0:0 po první pětačtyřiceti minutovce. SC ale musí po pauze zabrat, protože se zatím nedostal ke střele, která by mířila na branku Zoeta.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 20:47.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Druhou půli odstartoval výkop domácího celku, ale Eidhoven mohl i tak dát rychlou branku, protože útočník Bergwijn šel úplně sám na brankáře Muldera, ale hráč PSV trefil pouze prostor vedle pravé tyče branky SC!
    46.
     
    47
    SC prostě musí přidat. Pouze špatná finální fáze soupeře a výborný výkon brankáře Muldera. To jsou dvě věci díky, kterým nevede PSV v Heereveenu.
     
    49
    Tohle nebylo zlé z pohledu PSV, výborný presink stál za tím, že Brenet si vyměnil rychle míč se spoluhráčem a právě bek hostů centroval velice zajímavě na přední tyč, kde se k míči dostal útočník de Jong, ale jediné na, co se zmohl byla hlava v dlaních. I tak můžeme říci, že tak, jak skončil první poločas, tak začal ten druhý.
     
    50
    Ofenziva modrobílých jako kdyby ani neexistovala. Dlouhý nákop směrem dopředu shrábl do svých rukavic Zoet, muž, který toho na práci zatím moc neměl.
     
    51
    Aktivita Bergwijna stála za tím, že si hosté vyzkoušeli standardní situaci a konkrétně rohový kop, který šel na přední tyč, ale domácí brankář Mulder byl bez práce.
     
    52
    Domácí trenér sahá k první změně mezi svými jedenácti vyvolenými, kteří pobíhají na trávníku. Larsson, útočník SC, který toho dnes moc nepředvedl, je nahrazen Slagveereem.
     
    54
    Také na lavičce favorita zápasu z Eindhovenu se chystá první změna a do hry by měl zasáhnout Ukrajinec Zinčenko.
     
    55
    Tak tohle muselo bolet jako blázen. Hráči PSV předvedli rychlou akci, Bergwijn centroval na zadní tyč, kde se srazil kapitán Eidhovenu de Jong s protihráčem. Na hřiště musel lékařský štáb obou mužstev a hlavně de Jong? Ten vypadá jako boxer po tvrdém K.O.
     
    57
    A hráč SC se stále nezvedá z trávníku. Tohle muselo bolet ukrutně. Z toho až mrazí...
     
    58
    Tím druhým hráčem, který zůstal ležet na zemi je stoper St. Juste. Hlavně tento chlapík je pořádně otřesený.
     
    58
    Oba zmiňovaní hráči, tedy St. Juste a de Jong budou pokračovat v zápase. Mezitím došlo ke střídání, kdy byl stažen Guardado a do hry zasáhl Zinčenko.
     
    60
    Bergwijn neposlal vůbec špatný centr na hlavu de Jonga. Hráč PSV hlavičkoval vedle pravé tyče branky Muldera, ale zase bylo horko před brankou Heerenveenu.
     
    61
    Obránce Marzo se snažil o aktivní presink, ale míč pro svůj celek nezískal. Hostující mužstvo bude vhazovat.
     
    62
    Periero, Uruguayec ve službách PSV, připravil svůj celek o míč hodně nepřesnou přihrávkou, nicméně domácí akci zbytečně zbrzdili a byli vyhnáni až na svoji polovinu.
     
    63
    Marzo měl co dělat aby celkem nepřesný výkop brankáře Muldera stihl na hrací ploše, ale nakonec se mu to povedlo. SC zůstane u míče a bude vhazovat.
     
    64
    Heerenveen je prostě dnes horším týmem a zase měl namále, když Periero dostal hodně prostoru takových pětadvacet metrů od branky Muldera a vůbec nechápu, proč to nezkusil. Načež akce PSV pokračovala centrem záložníka de Jonga, ale míč neskončil v síti a ani nemusel brankář SC zasahovat.
     
    66
    Ne! Akce SC nic zajímavého nenabídla, brankář Zoet si pouze vyběhl pro míč na hranici vápna a rozehrál akci favorita zápasu.
     
    66
    Výborná obranná práce Schaarse, který už neměl moc na vybranou, Buď by zastavil čistě soupeře anebo by hodně hořelo před brankou Muldera.
     
    68
    Záložník de Jong chtěl atakovat Bijkera, ale ten ho zasáhl loktem, posléze zůstal hráč PSV ležet na zemi, ale sudí si tohohle zákroku nevšiml.
     
    68
    PSV tady chce rozhodně tři body. Je to znát na hře hostujícího celku. Hostující trenér stahuje Bergwijna a nahrazuje jej Narsinghem.
     
    69
    Ale k těm třem bodům mohlo být po akci Zeneliho hodně daleko. Parádní akce útočníka SC, který si dělal co chtěl a posléze přidal na razanci. Svoji střelu chtěl poslat kousek za vápnem ho pravého rohu branky Zoeta, ale se pouze ohlédl za letícím míčem.
     
    72
    Heerenveen právě vstřelil branku!
    První branka zápasu je na světě. Heerenveen, ačkoliv zatím není lepším celkem, tak vede 1:0. Akce domácích začala ziskem míče ve středu pole, následovalo přečíslení, kdy mi přišlo, že stoper Schwaab trošku podcenil souboj se střídajícím Slagveerem, který poslal míč před odkrytou svatyni hostů na kopačky ARBERA ZENELIHO, který otevřel skóre dnešního zápasu! Tenhle útočník SC si to ale zasloužil.
    72. Arber ZENELI - 1:0
     
    75
    PSV právě vstřelilo branku!
    Tak tohle je parádní odpověď z pohledu hostujících fanoušků a zároveň hodně nešťastný moment pro domácí příznivce. Ukrajinec Zinčenko poslal míč do vápna spoluhráči Perierovi, který si z obrany SC udělal dobrý den, míč poslal na vzdálenější tyč, ale hrací předmět dopravil do branky stoper JEREMIAH ST. JUSTE. 1:1.
    75. Jerry St. Juste - 1:1
     
    78
    Celkem dlouho jsme čekali na první branku, ale posléze se v rozmezí tří minut prosadili střelci na obou stranách. Uvidíme, co přinese zbývajících plus mínus patnáct minut i s nastavením.
     
    79
    V tomto zápase má dohráno íránský útočník Ghoochanneijhad, nahrazuje ho Veerman.
     
    80
    Brankář PSV Zoet teď vsadil všechno na jednu kartu a proti napadajícímu soupeři si dovolil patičku. Začíná nám poslední desetiminutovka normální hrací doby.
     
    82
    Nepřesná přihrávka Švéda Zeneliho znamenala rychlý protiútok hostujícího celku, ale obrana SC byla důsledná a brankář Mulder rozhodně nemusel na zem.
     
    83
    Tak Slagveer se nám teď postaral o zábavu, protože právě on dirigoval hru PSV v blízkosti vápna SC, poslal ideální pas na nabíhajícího Perieru, ale centr si shrábl do rukou brankář Mulder.
     
    84
    Střelec "druhého" gólu SC v tomto zápase, ale toho vlastního, tedy St. Juste zastavil akci hostů. Následně se chtěl prosadit Zeneli a v tom fauloval Narsingh Ameersoorfta, když šel do souboje nohama napřed. Dostal žlutou kartu!
     
    87
    Přijde asi rozhodující branka zápasu? Je tady rohový kop pro červenobílé. Ještě předtím dostal Schaars žlutou kartu.
     
    88
    Tak nyní se hráči v modrobílém sesypali na hlavního sudího jako vosy. Ale myslím, že tady byla jasná malá domů, tudíž nepřímý kop pro PSV. Snad všichni hráči SC stáli na brankové čáře. Záložník de Jong trefil pouze hráče před sebou. Stále tedy 1:1.
     
    90
    Slagveer dělal svým napadáním velké problémy Willemsovi v rozehrávce a určitě zaslouží pochvalu, ačkoliv míč nezískal.
     
    90+1
    Hráč PSV sklepl přihrávku pro záložníka de Jonga, ale ten vůbec nevsadil na razanci, což bylo klíčové. Hlavní sudí duelu přidává pět minut.
     
    90+1
    PSV poslední dobou tlačí soupeře, ale nedokáže se prosadit ve finální fázi útoku. Času hostům už moc nezbývá.
     
    90+3
    Je tady poslední střídání domácích v tomto zápase. Odchází Japonec Kobajaši, přichází Nor Thorsby.
     
    90+4
    V souboji Amersfoorta a Morena šel míč do zámezí od hráče v červenobílém. Následný aut si ale hosté pohlídali.
     
    90+5
    Brenet se v posledních vteřinkách zápasu snažil něco vymyslet a utkání rozhodnout ve spoluhráci s Perierem, který mu nabíhal na pravé straně. Centr druhého jmenovaného byl ale odvrácen.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Utkání končí remízou 1:1. Z mého pohledu má tento bod rozhodně větší váhu pro Heerenveen, protože SC bylo dnes horším týmem. PSV mělo více ze hry hlavně v prvním poločase, určitě mělo více brankových příležitostí, ale známá pravda říká, že fotbal se hraje na góly a těch daly oba týmy stejně, takže do tabulky nizozemské ligy si zapisují bod. Eidhoven je tedy druhý po necelém osmém kole Erdevisie o bod před Ajaxem, který má zápas k dobru. Heerenveen je čtvrtý se ziskem patnácti bodů, ale pátý Alkmaar má utkání k dobru.
     
    Díky za pozornost, hezký zbytek večera! (21:41:43)

    Vít Muzikář

    Branky: 72. Zeneli – 75. St. Juste (vla.)

    Karty:   87. Schaars (HEE) – 84. L. Narsingh (PSV)


    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 2:6. Střely mimo: 4:7. Rohy: 4:6. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 8:9.
    SC Heerenveen: Mulder – Marzo, St. Juste, van Aken, Bijker – van Amersfoort, Schaars, Kobajaši (90+3. Thorsby) – Larsson (52. Slagveer), Ghoochanneijhad (79. Veerman), Zeneli.
    Náhradníci: Bekkema, van der Steen – Slagveer, Thorsby, Thern, Namli, Veerman, Cavlan, Facey, Vlap.

    PSV Eindhoven: Zoet – Brenet, Schwaab, H. Moreno, Willems – D. Pröpper, Guardado (58. Zinčenko), S. de Jong – Bergwijn (68. L. Narsingh), L. de Jong, Pereiro.
    Náhradníci: Pasveer, Jurjus – Isimat-Mirin, Arias, L. Narsingh, Jozefzoon, Zinčenko, De Wijs, Lundqvist.

    Rozhodčí: Van Boekel – de Vries, van Zuilen (všichni Nizozemsko)
    bahis siteleri