100 m volný způsob - rozplavby (ženy) Yi Tang (CHN) (kon.) | 200 m znak - rozplavby (muži) Tyler Clary (USA) (kon.)
200 m prsa - rozplavby (ženy) Rebecca Soniová (USA) (kon.) | 200 m polohový závod - rozplavby (muži) Laslo Cseh (HUN) (kon.)
4x200 m v.zp. - rozplavby (ženy) Austrálie (kon.) | 200 m prsa - Finále (muži) Daniel Gyurta (kon.)
100 m volný způsob - semifinále (ženy) Kromowidjojová (kon.) | 200 m znak - semifinále (muži) Tyler Clary (kon.)
200 m motýlek - Finále (ženy) Ťiao Lyujang (kon.) | 100 m volný způsob - Finále (muži) Nathan Adrian (kon.)
200 m prsa - semifinále (ženy) Soniová (kon.) | 200 m polohový závod - semifinále (muži) Ryan Lochte (kon.)
4X200 m v.zp. - Finále (ženy) USA (kon.)
konec
100 m volný způsob - semifinále (ženy)

Kromowidjojová

Středa 01.08.2012, 20:37Olympijské hry - Plavání
Sledujte:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 20:37.
     
    Dobrý den, vážení fanoušci, vítám vás u sledování přímého online přenosu ze semifinálových rozplaveb žen na kraulařské stovce. Složení semfinálových bojů vzejde z rozplaveb, které jsou na programu v 11:00 našeho času a i ty můžete sledovat na našem serveru onlajny.cz. Česká výprava v této disciplině nemá zastoupení, pěsti tak můžeme držet kupříkladu slovenské plavkyni Kataríně Filové. Startovní listiny obou semifinále vám nabídneme ihned po skončení prvních rozplaveb. V tuto chvíli, v 7:38 londýnského času, však olympijská sportoviště stále ještě spí.
     
    Rozplavby se před malou chvíli již staly minulostí a známe šestnáct semifinalistek, zatím ale nemáme informace, jak budou rozděleny do semifinálových osmiček. Pokud dobře počítám, pro semifinále byl postačující čas 54:43, který určil a ohraničil právě šestnáct šťastných postupujících do semifinále. Slovenka Katarína Filová se bohužel do této elitní skupiny nevměstnala. Na oficiální výsledky stále čekáme.
     
    Takže šestnáctka nejlepších by měla mít následující složení (zatím neoficiální výsledky): Schlangerová (AUS), Herasimjenová (Bělorusko), Kromowidjojová (NED), Franklinová (USA), Uedaová (JPN) - kvalifikantky ze 7. rozplavby; Vanderpoolová-Wallaceová (Bahamy), Halsallová (GBR), Wilkinsonová (CAN), Sjoströmová (SWE), Smithová (GBR) a Steffenová (GER) - kvalifikantky z 6. rozplavby; Tang (CHN), Ottesenová Grayová (DEN), Hardyová (USA), Heemskerková (NED) a Schreiberová (GER), tato pětice se kvalifikovala z 5. rozplavby. Ale ještě si počkejme na oficiální výsledky.
     
    Do dalších bojů se tak nepodívá nejen slovenská plavkyně Filová, ale také senzační olympijská vítězka na prsařské stovce, patnáctiletá litevská hvězdička (teď již spíš superstar) Ruta Meilutyteová. Ta skončila ve 4. rozplavbě pátá časem 56,33, tedy skoro o dvě vteřiny za postupem do semifinále.
     
    A vlastně v téže rozplavbě plavala i zmiňovaná Slovenka, která dohmátla ihned po Litevce.
     
    Rozdělení do semifinálových osmiček a jednotlivých drah ještě k dispozici nemáme, ale zmiňovaný seznam postupujících by měl již být oficiální.

    Do semifinále se tedy podívají:
    Schlangerová (AUS), Herasimjenová (Bělorusko), Kromowidjojová (NED), Franklinová (USA), Uedaová (JPN), Vanderpoolová-Wallaceová (Bahamy), Halsallová (GBR), Wilkinsonová (CAN), Sjoströmová (SWE), Smithová (GBR) a Steffenová (GER), Tang (CHN), Ottesenová Grayová (DEN), Hardyová (USA), Heemskerková (NED) a Schreiberová (GER).
     
    Známe rozlosování prsařské stovky žen, semifinálových bojů. Takže...

    1. semifinále
    1. Britta Steffenová (GER; kval. čas 54,42)
    2. Sarah Sjöströmová (SWE; 54,26)
    3. Arianna Vanderpoolová-Wallaceová (BAH; 53,73)
    4. Melanie Schlangerová (AUS; 53,50)
    5. Alexandra Herasimenjová (BLR; 53,63)
    6. Jessica Hardyová (USA; 54,09)
    7. Haruka Uedaová (JPN; 54,35)
    8. Daniel Schreiberová (GER; 54,43)

    2. semifinále
    1. Amy Smithová (GBR; 54,37)
    2. Julia Wilkinsonová (CAN; 54,16)
    3. Ranomi Kromowidjojová (NED; 53,66)
    4. Yi Tang (CHN; 53,28)
    5. Jeanette Ottesenová Grayová (DEN; 53,51)
    6. Francesca Halsallová (GBR; 54,02)
    7. Missy Franklinová (USA; 54,26)
    8. Femke Heemskerková (NED; 54,43)
     
    Po fantastickém úvodu večerního programu, kdy Maďar Gyurta ve světovém rekordu vyhrál ve dvoustovce prsařů, nás čeká trochu zklidnění horkých hlav a boj "pouze" o účast ve finále.
     
    1. semifinále

    1. Britta Steffenová (GER; kval. čas 54,42)
    2. Sarah Sjöströmová (SWE; 54,26)
    3. Arianna Vanderpoolová-Wallaceová (BAH; 53,73)
    4. Melanie Schlangerová (AUS; 53,50)
    5. Alexandra Herasimenjová (BLR; 53,63)
    6. Jessica Hardyová (USA; 54,09)
    7. Haruka Uedaová (JPN; 54,35)
    8. Daniel Schreiberová (GER; 54,43)
     
    Jako první předstoupí před diváky v Aquatic Centre Němka Britta Steffenová, 180 centimetrů vysoká blondýnka která na této trati obhajuje zlato z Pekingu, kde jej vyplavala v olympijském rekordu. Na svém kontě má zlato z Pekingu i na poloviční trati, první olympijskou medaili má ale již ze Sydney 2000 ze štafety na 4x200 metrů - bronz! Vlastní dva tituly mistryně světa a plných čtrnáct evropských titulů, ať už z krátkého, tak dlouhého bazénu. Na velkých soutěžích posbírala neskutečných 34 cenných kovů, a to nepočítám dvě zlaté z letní univerziády. Kariéru Steffenové však poznamenala i zranění. V roce 2010 prodělala bronchitidu, zranění ramene i zánět dutin. V roce 2006 musela kvůli chřipce vynechat ME v krátkém bazénu, chvíli předtím měla zlomené dva prsty a v Aténách 2004 si také přivodila úraz nohy. Zde je však zdravá, zatím se ale prezentovala jen ve štafetě na 4x100 metrů volně, kde i přes skvělý výkon neprotlačila Němky do finále.

    Dnes ji bude určitě fandit i přítel Paul Biedermann, německý plavec. Do semifinále se kvalifikovala časem 54:42.
     
    Ve druhé dráze poplave v prvním semifinále Sarah Sjöströmová, tedy přesněji Sarah Fredrika Sjöströmová, švédská osmnáctiletá hvězdička. V roce 2009 si vyplavala na motýlkářské stovce světové zlato, medaile z Her ji však ještě chybí, byť startovala už v Pekingu. Tam ale neprošla z rozplaveb a ke vší smůle pak švédská štafeta na 4x100 metrů polohově byla diskvalifikována, stejný osud pak paradoxně potkal švédskou štafetu i tady. V Londýně však měla medaili na dosah, když ve finále motýlkářské stovky skončila těsně čtvrtá, ve dvoustovce volně pak vypadla v semifinále. Kromě stovky se Sjöströmová představí i na nejkratší kraulařské distanci, na padesátce.
     
    Ve třetí dráze se poplave dvaadvacetiletá bahamská reprezentantka Arianna Vanderpoolová-Wallaceová. Oproti soupeřkám ji lze snad v této semifinálové rozplavbě označit za „chudou příbuznou“ vlastní totiž „jen“ jednu světovou medaili, bronz z dlouhého bazénu v padesátce volně. Na této trati se představí i tady v Londýně, teď jí ale čeká semifinále stovky. Plavkyně černé pleti vyhrála svou rozplavbu.
     
    I Melanie Schlangerová z Austrálie vyhrála úvodní rozplavbu a v semifinále ji bude patřit čtvrtá dráha, ke které se právě blíží. Schlangerová si už poveze z Londýna domů zlatou medaili díky australskému triumfu ze štafety na 4x100 metrů. Jestli se pokusí o zlatý úspěch i na individuální stovce volně uvidíme za chvíli, nicméně na svou velkou individuální medaili zatím čeká – i když má dvě olympijské zlata a jeden bronz a jedno světové zlato, to vše ze štafet. Jediná individuální medaile se váže k Panpacifickým hrám 2006. Takže Melanie Schlangerová ve čtvrté dráze.
     
    V páté poplave běloruská reprezentantka Alexandra Herasimenjová, šestadvacetiletá mistryně světa z této tratě ze Šanghaje 2011. Její otec Viktor reprezentoval Sovětský svaz v atletice, její máma byla výtečnou moderní pětibojařkou, dokonce získala titul mistr sportu. Později Oksana Herasimenjová trénovala právě plavání. Herasimenjová se proslavila právě zlatem ze Šanghaje, kde se dohmátlo v tzv. mrtvém závodě s Dánkou Ottesenovou, a obě si podělily zlato. Stinnou stránkou kariéry je dvouletý distanc za doping. V roce 2011 byla zvolena nejlepší běloruskou sportovkyní roku v novinářské anketě.
     
    V šesté dráze se objeví americká reprezentantka Jessica Hardyová, která má již bronz ze štafety na 4x100 metrů volně. I ona měla problémy s dopingem, po roce zákazu ale byla ospravedlněna. Je pětinásobnou mistryní světa, její prioritou je prsařská padesátka.
     
    V sedmé dráze poplave Haruka Ueadová, čtyřiadvacetiletá Japonka, která je jedním z velkých překvapení. Na velký výsledek Uedaová čeká a případný postup do finále tady v Londýně by byl pro tokijskou rodačkou opravdu fantastický úspěch.
     
    A konečně osmá dráha, ve které je Němka Daniela Schreiberová, třiadvacetiletá rodačka z Bessau, která má pouze jedinou individuální medaili, bronz z mistrovství Evropy v dlouhém bazénu z maďarského Debrecínu. V roce 2006 se však stala juniorskou mistryní nejen na kraulařské padesátce, ale i na této trati, tedy stovce volně.
     
    Takže plavkyně jsou již na svých místech, a vše se chystá ke startu!
     
    Ještě poslední přípravy, samozřejmě klíč jasný - z obou plaveb postoupí osm nejlepších s časem bez ohledu na umístění v semifinálových rozplavbách.
     
    Odstartováno!
     
    Bahamanka odstartovala nejlépe, ale pole je vyrovnané.
     
    Na obrátce první Běloruska, druhá Sjöströmová.
     
    Tak jak, na čele vyrovnáno...
     
    Dráhy ve středu v čele.
     
    Schlangerová první, hned za ní Herasimenjová...
     
    Takže první Schlangerová, pak Herasimenjová, Hardyová, Sjöströmová, Vanderpoolová-Wallaceová pak pát.
     
    Jdeme na druhé semifinále.
     
    Za obrovských ovací více než 17000 diváků vstupuje před diváky domácí želízko Amy Smithová! Pětadvacetiletá rodačka z Lincolnu na větší úspěch čeká, zde skončila s britskou štafetou pátá, postup do finále na stovce by byl pravda naprosto senzační. Ale kdo ví, co se Smithovou provede fanatické britské publikum.
     
    Ve druhé dráze poplave kanadská kraulařka Julia Wilkinsonová, vášnivá čtenářka, ale i amatérská spisovatelka. Tak se nechme překvapit, jestli Wilkinsonová bude mít důvod psát knihu o své velké olympijské cestě. Na světovou medaili Kanaďanka a rodačka ze Stratfordu, tedy města nesoucího stejný název jako londýnská čtvrť, kde se nachází olympijská vesnice i tento krásný bazén, stále čeká.
     
    Při pohledu na plavkyni ve třetí dráze si říkám, že asi vezmu na milost kombinace kláves CTRL +C a CTRL + V. Nizozemská plavkyně Ranomi Kromowidjojová bude určitě dělat problémy nejen soupeřkám, ale i mně. Rodačka ze Sauwerdu má na svém kontě zlato z Pekingu ze štafety na 4x100 metrů volně, má však i individuální zlato z této trati – a to z MS v Dubaji v krátkém bazénu. Z evropských šampionátů již vylovila devět zlatých medailí.
     
    Ve čtvrté dráze bude plavat Ji Tang, čínská reprezentantka, devatenáctiletá šestinásobná olympijská vítězka. Ne však z klasických Her, ale z Her mládeže ze Singapuru 2010. A mimo jiné i na této trati, stovce volně.
     
    Čtyřiadvacetiletá Dánka Jeanette Ottesenová Grayová obhajuje v Londýně zlato ze světového šampionátu ze Šanghaje 2011. Tam dohmátla v mrtvém závodě s Běloruskou Herasimenjovou, ale to již jsme v dnešním online přenosu zmiňovali.
     
    Dvaadvacetiletá Britka Francesca Halsallová se postaví do šesté dráhy a domácí publikum opět bouří. V této rozplavbě tedy dvě naděje pro Británii, nicméně uvidíme, zda Halsallová dokáže navázat na skvělý čas z rozplavby.
     
    V sedmé dráze je již dvojnásobná olympijská medailistka tady z Londýna Missy Franklinová, sedmnáctiletá talentovaná plavkyně USA! Franklinová může klidně překvapit i v této disciplíně, nechme se překvapit, dráha číslo 7.
     
    A konečně osmá dráha a Femke Heemskerková, druhá Nizozemka, která se probojovala do semifinále. Rodačka z Alkemade bude tvořit s Kromowidjojovou velmi silné duo, nicméně Fem Heemskerková je velmi platnou hlavně pro štafety. Ale proč by se také někdy nemohlo urodit i v individuálním závodě?
     
    A jsme tedy srovnaní na startu, osmička dalších plavkyň na bleskovou akci připravena, my snad také.
     
    Odstartováno.
     
    Nejlépe vypálila Smithová v 1. dráze.
     
    Třetí, čtvrtá a pátá dráha na čele i na obrátce.
     
    Tak jak to dopadne, stále zmiňované trio v čele, tak ne, Kromowidjojová jde za vítězstvím.
     
    Olympijský rekord 53:05 pro Kromowidjojovou!!!
     
    A za ní srovnáno snad pět plavkyň v jedné liště, tak to bude o prsa... a přitom plaveme kraulařskou stovku.
     
    A teď jen počkat na oficiální výsledky.
     
    Osmička finalistek bude za chvíli oficiálně známa, finále bude na pořadu zítra přibližně ve 21:37 našeho času. Ale plaváním nekončíme, další přenos nabídneme již za pár vteřin tentokrát z mužských semifinálových bojů, konkrétně na znakařské dvoustovce. Sledovat tyto boje o finále můžete zde.
     
    Osmička postupujících do finále:
    1. Kromowidjojová (NED)
    2. Schlangerová (AUS)
    3. Franklinová (USA)
    4. Tang (CHN)
    5. Ottesenová Grayová (DEN)
    6. Halsallová (GBR)
    7. Herasimenjová (BLR)
    8. Hardyová (USA)

    Finálové a kompletní výsledky přineseme co nejdříve.
     
    Konečné výsledky semifinále
    1. Kromowidjojová (NED, 53:05, OR)
    2. Schlangerová (AUS, 53:38)
    3. Franklinová (USA, 53:59)
    4. Tang (CHN, 53:60)
    5. Ottesenová Grayová (DEN, 53:77)
    5. Halsallová (GBR, 53:77)
    7. Herasimenjová (BLR, 53:78)
    8. Hardyová (USA, 53:86)

    další pořadí (konečné na LOH)
    9. Sjöströmová (SWE, 53:93)
    10. Vanderpoolová-Wallaceová (BAH, 54:12)
    11. Heemskerková (NED, 54:13)
    12. Steffenová (GER, 54:18)
    13. Wilkinsonová (CAN, 54:25)
    14. Smithová (GBR, 54:28)
    15. Schreiberová (GER, 54:39)
    16. Uedaová (JPN, 54:59)
    (20:58:38)

    Jaroslav Svoboda

    Aleš Pur

    bahis siteleri