Chomutov – Kometa Brno 3:2 (po s.n.) | Pardubice – HC Plzeň 7:3 (kon.) | Třinec – Olomouc 6:0 (kon.)
Liberec – Sparta 4:3 (po pr.) | HC Litvínov – Berani Zlín 3:2 (kon.) | Vítkovice – Jihlava 7:1 (kon.)
po prodl.
Bílí Tygři Liberec
4:3 (2:0, 1:0, 0:3)
HC Sparta Praha
Sobota 16.02.2013, 16:00 • Svijanská arena, Liberec. • DHL extraliga juniorů
Partner:
     
    Bílí Tygři si tak do tabulky nadstavbové části ligy připisují druhé vítězství, Sparta na úspěch v Brně nenavázala. Pražané dnes těsně padli, za parádní finiš ve třetí části se ale rozhodně nebudou stydět. Z Liberce přeji příjemný zbytek soboty! (18:27:40)
     
    Atraktivní střetnutí je u konce. Po ospalém úvodu byl k vidění místy až nadprůměrný juniorský hokej. Liberec vedl po dvou třetinách už 3:0, ale soupeř se nevzdal. Za necelých šestnáct minut hry ve třetí části dokázal vyrovnat a dovést střetnutí do prodloužení. V něm však přeci jen triumfovali domácí, vítěznou trefu si připsal Filip Pyrochta.
     
    Konec zápasu.
     
    62:44
    Liberec právě vstřelil branku!
    Bílí Tygři získávají bonusový bod! Dlouhý posunul puk na FILIPA PYROCHTU, na jehož střelu z mezikruží brankář Bílek nestačil. Asistence: Adam Dlouhý, Josef Mikyska – 4:3.
     
    61:32
    Domácí jsou již kompletní, soupeř ani nevystřelil na branku.
     
    60:45
    Müller je zpět na ledě a hostům začala zkrácená přesilovka. Sparťanský trenér Geffert si vyžádal oddechový čas.
     
    60:33
    Liberec vstoupil do nastaveného času s větší chutí. Obsadil útočné pásmo, kde si hráči vyměnili několik přihrávek. Bílek ale těžší střele nečelil.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    Týmy si za remízu po základní hrací době rozdělí bod. Spokojenost může panovat na straně pražského týmu, Sparta po dvou třetinách prohrávala o tři branky. Přesto dokázala vyrovnat.
     
    60:00
    Třetí třetina skončila.
     
    59:58
    Švaříček se ještě protáhl podél mantinelu a zakončil. Se slabou střelu si ale Jelínek poradil, Liberec má puk ve své moci. O vítězi rozhodne prodloužení nebo nájezdy.
     
    59:07
    Jenže Liberec o výhodu jednoho muže v poli zbytečně přišel. Pražané se úvodu oslabení dvakrát osvobodili, Dlouhý poté odešel pykat za nedovolené bránění. Pokračuje se ve čtyřech na obou stranách.
     
    58:31
    Minutu a půl před koncem přichází zajímavá zápletka. Bílí Tygři si zahrají přesilovku, za podražení odešel na trestnou lavici Müller.
     
    58:01
    Ohlášeny poslední dvě minuty základní hrací doby. Sparta drží puk na holích, ale nedaří se jí přejít do útočného pásma.
     
    56:52
    U liberecké branky to hoří i nadále! Slavíčkovo lehké nahození se snažilo dorážet několik jeho spoluhráčů, ale bezvýsledně. Celou situaci vyřešil až liberecký gólman, jenž volný puk přikryl lapačkou a přerušil hru.
     
    55:02
    Sparta právě vstřelila branku!
    Je vyrovnáno! Pražané za necelých šestnáct minut hry stáhli tříbrankový náskok soupeře a zápas v podstatě začíná od nuly. Skřivánkovu nabídku přesměroval do sítě PATRICK BRZOBOHATÝ. Puk přizvedl zblízka pod břevno. Jelínek neměl šanci. Asistence: David Skřivánek – 3:3.
     
    54:17
    Špatnou rozehrávku Sparty mohl potrestat Hrníčko. Puk se z ničeho nic zjevil na útočníkově čepeli, ale liberecký mladík zaváhal. Kdyby vystartoval kupředu, mohl uhánět sám na Bílka. Kotouč však zpracoval až nadvakrát, soupeři ho posléze ubránili.
     
    53:12
    Psota sice ve střední třetině elegantní kličkou obelstil protihráče, ale brankáře Bílka následně neprověřil. Do jeho střely totiž obětavě padl hostující obránce.
     
    52:06
    Domácí gólman přikryl puk u svého brankoviště lapačkou, před jeho klecí se vzápětí strhla menší strkanice. Ty budou v následujících minutách zřejmě častějším jevem.
     
    50:44
    Doležal se prosmýkl až do pásma. Bekhendem z úhlu však Jelínka nevyděsil, duel nyní graduje. Sparta má více ze hry, ale domácí nezalezli do obranné ulity. I oni se snaží hrát aktivně dopředu.
     
    49:05
    Pražané vysoko napadají, Mikyska se nyní ocitl za vlastní brankou pod tlakem. Matějček mu nedovolil rozehrát, po špatné přihrávce domácího útočníka nakonec skončil puk na zakázaném uvolnění.
     
    46:53
    Liberečtí jsou soupeřovou aktivitou zaskočeni, domácí trenér Haken si vyžádal oddechový čas.
     
    46:53
    Sparta právě vstřelila branku!
    Nedáš – dostaneš! Liberec svoji šanci nevyužil, takže udeřil protivník. Hosté snižují třináct minut před koncem základní hrací doby na rozdíl jediného gólu a zápas slibuje dramatickou zápletku. Škopův pas převzal na levém kruhu ZDENĚK DOLEŽAL, jenž uspěl střelou do Jelínkova protipohybu. Asistence: Luděk Škop, Ondřej Hampl – 3:2.
     
    45:34
    Fantastický zákrok hostujícího brankáře Pavla Bílka, díky jeho pohotovosti ztrácí Sparta stále dvě branky. Mikyska se zjevil v obrovské šanci, když měl před sebou pouze ležícího gólmana. Ještě si vybruslil do lepší střelecké pozice, puk ale nedokázal zvednout. Bílek jeho střelu zneškodnil položenou holí.
     
    43:57
    Špatně nemířil ani Doležal o chvilku později. Jeho pokus z kruhu nadělal Jelínkovi problémy, kotouč mu dokonce vypadl z lapačky. Obránci jej však od dorážky odstavili.
     
    42:04
    Sparta právě vstřelila branku!
    DAVID MERTA samostatný nájezd proměnil. Nic složitého nevymýšlel, v mezikruží rychle zamíchal pukem a poté trefil přesně do horního rohu branky – 3:1.
     
    42:04
    Trestné střílení pro Spartu! Merta utekl libereckým obráncům a při zakončení byl faulovaný, sudí bez váhání nařídil nájezd.
     
    41:25
    Ani jeden z gólmanů ještě nemusel zasahovat. Hraje se daleko od obou branek, hráčům se nedaří založit kloudnou útočnou akci.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Prostřední dějství nabídlo atraktivní podívanou. Činili se především oba brankáři, kteří několik šancí dokázali pochytat. Přesto jeden kotouč do sítě prošel, na 3:0 z pohledu Bílých Tygrů zvýšil Ladislav Bittner.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:01
    Poslední minuta druhé třetiny. Škop skrz dva zadáky neprošel, borci bojují o puk u hrazení mezi oběma střídačkami.
     
    38:15
    Znovu jsme svědky dlouhé pasáže bez přerušení. U Jelínkova teritoria šermoval svoji holí Müller, ale gólmana příliš nevyděsil. Liberci následně pokus o protiútok nevyšel, hosté přitvrdili a hráče nemilosrdně odstavili od puku.
     
    35:59
    Slibná šance také na opačné straně ledového oválu. Sparta mohla první branky docílit paradoxně z nejméně nebezpečné akce. Jelínek podcenil Arnoštovo nahození od mantinelu, na letící puk vůbec nereagoval o od inkasovaného gólu jej zachránila jen branková konstrukce!
     
    35:32
    Bílí Tygři o chvilku později znovu utekli do přečíslení, Bílek ale Bittnera vychytal. Domácí útočník se s pukem dostal až příliš blízko k brankáři, přesto zkoušel ještě rychlou kličku. Gólman však v krkolomné pozici úspěšně odolal.
     
    34:58
    Švaříček přenechal puk Doležalovi, jenž přejel modrou čáru a vypálil příklepem. Jelínek odrazil kotouč před sebe, k dorážce se již nikdo z hostujících mladíků nedostal.
     
    33:12
    Zato Liberec hrozí, domácí jsou v útoku čiperní. Psota si dovolil za Bílkovou brankou rychlou kličku a následně se vytočil před brankoviště do střelecké pozice, bekhendem ale slabě zakončil jen do betonů gólmana.
     
    32:32
    Pražané už poněkolikáté za sebou ztratili kotouč ve středním pásmu. Obrana Bílých Tygrů dnes pracuje precizně, včas přistupuje k hráčům s pukem a soka do šancí pouští jen minimálně.
     
    31:19
    Bittnera dělilo od čtvrté liberecké branky několik centimetrů. Domácí forvard se zmocnil puku a z hranice vrcholu kruhů jej švihem zaslal na branku, kotouč rozezvučel pravou tyč.
     
    30:25
    Strkanice před Pavlem Bílkem. Psota se snažil až příliš důrazně vyšťourat kotouč, Dominik Bílek se ihned za svého brankáře postavil. Libereckého hráče svalil k zemi.
     
    29:42
    Hosté jsou častěji u puku, ale zatím na pozornou obranu protivníka nevyzráli. Matějček měl nyní smůlu, v mezikruží zavadil o zlomenou soupeřovu hůl a kotouč mu utekl.
     
    27:37
    V posledních minutách sledujeme útočně laděný hokej. Brankáři mají plné ruce práce, Bílek nejprve úspěšně zneškodnil liberecký útok a na druhé straně poté zasahoval také Jelínek. Od modré čáry jej prověřila dělovka Skřivánka.
     
    26:40
    Následně míchal s pukem před domácí tvrzí Škop. Nakonec volil z pravé strany střelu bekhendem, se kterou si Jelínek poradil. Včas se přitiskl ke své tyčce a kotouč za svá záda nepustil.
     
    23:57
    Sparta mohla na soupeřův zásah odpovědět. Brzobohatý ujížděl úplně sám na Jelínka, ovšem selhal. Volil střelu mezi betony, liberecký gólman jeho záměr přečetl a kotouč lapil. Nebyl si však příliš jistý, ihned se ohlížel za sebe. Puk ale zůstal pod jeho betony.
     
    22:50
    Liberec právě vstřelil branku!
    Domácí však slaví vzápětí! Mikyska vyhrál vhazování u Bílkovy branky puk se díky několika odrazům ocitl přesně na holi LADISLAVA BITTNERA. Ten už měl jednoduchou úlohu, metr před brankovištěm se nemýlil. Asistence: Josef Mikyska – 3:0.
     
    22:47
    Bílí Tygři jsou zatím ve druhé třetině aktivnější a svůj náskok mohli také zvýšit. Domácí přečíslili hostující obranu, Vlk volil místo přihrávky na volného spoluhráče z pravé strany tvrdou střelu. Ale radost mu zkazil pozorný Bílek, který parádním zákrokem lapačkou letící puk zastavil.
     
    21:19
    Pyrochta se snažil prosadit individuálně, leč neuspěl. Kličkou se sice zbavil protihráče, ale pak si nerozuměl s parťákem v útoku. Tygry zastavil ofsajd.
     
    20:31
    Severočeši ještě dohrávali přesilovou hru z předchozí části, ovšem nedostali se ani do pásma. Soupeř poctivě ubránil vlastní modrou čáru a hraje v pěti.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Dvacet minut je minulostí, spokojenější mohou být domácí. Liberec sice nebyl výrazně lepším týmem, ale v zakončení si počínal efektivně. Dvakrát přesně zacílil a po úvodní části má nadějný náskok.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:05
    Liberec právě vstřelil branku!
    Severočeši dvojnásobnou početní převahu využívají a v závěru první části zvyšují své vedení. Hostující obrana nepokryla DOMINIKA HRNÍČKA, jenž byl zcela sám před brankovištěm. Do Mikyskovy nabídky nastavil čepel a puk přesměroval z těsné blízkosti přesně k tyči. Asistence: Josef Mikyska – 2:0.
     
    18:29
    Za katr míří pykat další hostující hráč a Liberec bude hrát přesilovku pět na tři! Teubner dostal menší trest za krosček.
     
    18:04
    Müller odešel na trestnou lavici. Sparťanský kapitán se provinil podražením – přesilová hra pro Bílé Tygry.
     
    17:29
    Pražané ožili, před brankovištěm si dělal prostor Matějček. Nakonec získal také puk, ale v tísni nedokázal zakončit. Protihráči jej nakonec vytlačili až k mantinelu.
     
    16:00
    Na druhé straně na sebe opět upozornil čiperný Skřivánek. A tentokrát nemířil vůbec špatně! Viděl, že má Jelínek zakrytý výhled a zprava prudce vystřelil. Brankář se po jeho pokusu natahoval, ale kdyby kotouč mířil přesněji, neměl by šanci. Puk minul pravou tyč o několik centimetrů.
     
    15:12
    Hostující muž s maskou musel opět zasahovat. Lehké nahození Dlouhého z dálky mu nadělalo až nečekané problémy. Puk chtěl zastavit na hrudi, ale vypadl mu zpět do brankoviště. Situaci hasil až nadvakrát.
     
    14:21
    Zuzaník se zmocnil černé pryže na vrcholu kruhu a z otočky vypálil. Bílkovi clonil Bittner, střela domácího mladíka však nakonec skončila až v ochranné síti.
     
    12:48
    Oba týmy už hrají v plném počtu. Zápas dostal po úvodním gólu náboj, hráči dohrávají souboje a hra se přelévá z jedné strany na druhou.
     
    11:02
    Liberec právě vstřelil branku!
    Bílí Tygři jdou ve dvanácté minutě zápasu do vedení. Turek oslovil přihrávkou od pravého mantinelu MARTINA ŽĎÁRSKÉHO, jenž měl v mezikruží hodně času i prostoru na střelu. Zamíchal pukem a švihem rychle vypálil, Bílkovi prošel kotouč pod rukou. Asistence: Lukáš Turek – 1:0.
     
    10:47
    Bittner odchází na trestnou lavici, protihráč vyvážel kotouč do bezpečí a liberecký útočník jej srazil k zemi. Bude se pokračovat ve čtyřech.
     
    09:39
    Nyní už se mohlo skóre měnit. Bittner získal puk na modré čáře a nahazoval jej před hostující svatyni, kotouč byl v klubku hráčů před gólmanem Bílkem tečovaný a škrtl o tyčku.
     
    09:10
    Posléze vtrhl do útočného pásma Dlouhý. Zleva odzkoušel sílu svého příklepu. Bílek likvidoval vrtící se kotouč až nadvakrát, nebezpečí ovšem zažehnal.
     
    08:56
    Sparťanský gólman je poprvé pod palbou. Osamocený Hrníčko se objevil ve slibné příležitosti, byl na okamžik sám před brankovištěm. Puk ale zbrkle namířil jen do brankáře.
     
    08:09
    Znovu se vylučuje. Psota zavezl kotouč za svatyni Pavla Bílka kde jej na hrazení namasíroval Dominik Bílek. Tentýž hráč se následně provinil také držením, hlavní sudí jej vykazuje za dva drobné prohřešky na čtyři minuty za katr. Liberec má k dispozici dlouhou přesilovku.
     
    07:04
    Hosté vyhráli vhazování po Jelínkově pravici a Skřivánek od modré čáry ihned libereckého gólmana prověřil. Ten měl odkrytý výhled a střelu pohodlně lapil.
     
    06:18
    Nikterak strhující hokej zatím nesledujeme. Hra se hodně kouskuje, ani jeden z celků neudrží kotouč delší čas na holi. Brankáři navíc čelili pouze několika nepříliš nebezpečným pokusům.
     
    05:08
    Psota je zpět na ledě, Tygři jsou kompletní.
     
    04:20
    O chvilku později už Skřivánek zahrozil. Získal puk na levém kruhu a vypálil, Jelínek byl ale pozorný. Včas klekl k zemi a puk zneškodnil na hrudi.
     
    04:03
    Pražané jsou v tlaku, před Jelínkem bylo pořádně rušno. Hostům však chybí přesná finální střela, Skřivánek navíc vzápětí zpracoval puk už ve středním pásmu a hosty zastavil ofsajd.
     
    03:07
    Ovšem znovu se bude pokračovat v nestandardním počtu hráčů na ledě. Dvě minuty za nedovolené bránění dostal Psota, hosté mají výhodu jednoho muže.
     
    03:01
    Sparta hraje v plném počtu, ani jeden z celků si při početní převaze nevypracoval slibnější brankovou příležitost.
     
    02:25
    Domácí jsou již v plném počtu a mají k dispozici zkrácenou početní převahu. Tu však začali neúspěšně, po špatné rozehrávce skončil kotouč na zakázaném uvolnění.
     
    01:39
    Doležal se protáhl po pravé straně až do soupeřovy třetiny. Nakonec také švihem vypálil, do jeho pokusu však vložil hůl obránce a kotouč vylétl až do ochranné sítě.
     
    01:00
    Počet hráčů na ledě se vyrovná. Švaříček u mantinelu zahákoval protihráče a obdržel dvouminutový trest.
     
    00:54
    Hosté kombinovali v útočném pásmu, ale brankáře Jelínka příliš neohrozili. Brankář Bílých Tygrů nakonec zasahoval proti nahození Matějčka od modré čáry.
     
    00:08
    Liberečtí se po osmi vteřinách hry dopustili nedovoleného zákroku. Havlas odešel na trestnou lavici za hákování, přesilovka pro Spartu.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Hráči jsou již nastoupeni na ledové ploše. Za okamžik bude duel zahájen.
     
    Oba týmy na úvod nadstavbového bloku soutěže, který rozhodne o postupujících do play-off, uspěly. Bílí Tygři zvítězili v Litvínově, dramatický duel naklonili na svoji stranu ve třetí třetině a slavili výhru 5:4. Pražané si počínali o poznání suverénněji, na ledě brněnské Komety nasázeli soupeři sedm branek.
     
    Úvodní sestavy:

    Bílí Tygři Liberec: Jelínek (Sobotka) – Jandejsek, Mrázek, Hrníčko, Dlouhý "C", Turek, Beránek, Psota, Vlk, Zuzaník, Pyrochta, Mikyska, Pálek, Žďárský, Havlas, Frk, Pilař, Bittner.

    HC Sparta Praha: P. Bílek (Neužil) – D. Bílek, Švaříček, Skřivánek, Březina, Veselý, Doležal, Škop, Müller "C", Brém, Slavíček, Teubner, Brzobohatý, Matějček, Eis, Arnošt, Merta, Hampl.

    Rozhodčí: Hrubý – Kajínek, Podrazil.
     
    Příjemné sobotní odpoledne z města pod Ještědem, kde je dnes na programu předehrávka čtvrtého kola nadstavbové části juniorské extraligy. Liberec změří síly s pražskou Spartou.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.

    Lukáš Šonský

    Branky a nahrávky: 12. Žďárský (Turek), 20. Hrníčko (Mikyska), 23. Bittner (Mikyska), 63. Pyrochta (Dlouhý, Mikyska) - 43. Merta (pen.), 47. Doležal (Škop, Hampl), 56. Brzobohatý (Skřivánek)


    Bílí Tygři Liberec: Jelínek (Sobotka) – Jandejsek, Mrázek, Hrníčko, Dlouhý "C", Turek, Beránek, Psota, Vlk, Zuzaník, Pyrochta, Mikyska, Pálek, Žďárský, Havlas, Frk, Pilař, Bittner.
    HC Sparta Praha: P. Bílek (Neužil) – D. Bílek, Švaříček, Skřivánek, Březina, Veselý, Doležal, Škop, Müller "C", Brém, Slavíček, Teubner, Brzobohatý, Matějček, Eis, Arnošt, Merta, Hampl.

    Rozhodčí: Hrubý – Kajínek, Podrazil.