Jižní Korea – Švýcarsko 2:1 (kon.) | Česko – Kanada 2:0 (kon.) | Bělorusko – Albánie 0:0 (kon.)
Rusko – Srbsko 1:1 (kon.) | Estonsko – Ázerbájdžán 2:1 (kon.) | Dánsko – Norsko 2:1 (kon.)
Turecko – Sev. Irsko 1:0 (kon.) | Itálie – Německo 1:1 (kon.) | Polsko – Slovensko 0:2 (kon.)
Irsko – Lotyšsko 3:0 (kon.) | Anglie – Chile 0:2 (kon.) | Skotsko – USA 0:0 (kon.)
konec
Irsko
3:0 (1:0)
Lotyšsko
Pátek 15.11.2013, 20:45Reprezentační zápasy
Předzápasové kurzy
     
    Já se s vámi pro dnešek loučím, pokud jste měli na utkání vsazeno, a vyšlo vám to, gratuluji, pokud ne, tak snad příště. Zase někdy na počtenou u přenosů nejen z fotbalu se těší Jaroslav Svoboda. (22:38:35)
     
    Domácí tým byl jasně lepší po celé utkání, své tempo stupňoval až do samotného závěru, hlavně ve druhé půli druhého poločase pak Irové Lotyše zcela vymazali z trávníku.
     
    Víc toho dnes již neuvidíme. Manažerské duo Martin O'Neill a Roy Keane slaví vítěznou premiéru, když svými góly zajistili irské vítězství Robbie Keane, Aiden McGeady a Shane Long!
     
    Konec zápasu.
     
    90+3
    A ještě stačil Stokes prověřit Vaninšovu pozornost, lotyšský gólman ale přízemní ránu k tyči kryje.
     
    90+3
    Poslední akce zápasu, u míče domácí.
     
    90+2
    Naprosto nepochopitelně teď zabrousil Rode do Longa a po zásluze vidí Lotyš žlutou kartu!
     
    90+2
    Bulvitiš ještě stačil faulovat.
     
    90+2
    Višnakovs se od svého příchodu na hřiště snad poprvé dotkl míče, jen škoda, že v dvoumetrovém ofsajdu.
     
    90+1
    Faul domácích, a tak u míče hosté.
     
    90
    A sudí nastaví tři minuty, tolik času mají oba týmy, aby nastavily i něco dalšího k průběžnému výsledku.
     
    89
    Nejlepším hráčem utkání byl právě vyhlášen James McClean!
     
    88
    Vydatně asi stoupne dnes večer celosvětově spotřeba piva výborného irského piva Guiness, protože Irové určitě mají co zapíjet. Zcela kontrolují domácí závěr utkání. Pro O'Neilla velmi sladká premiéra na irské střídačce.
     
    87
    Gabovš nedoběhl s míčem ani na hranici nějakých třiceti metrů od branku a zase o něj při napadání třemi Iry přišel, Stokes pak napálil z dvaceti metrů pod břevno, Vaninš těsně zachraňuje Lotyše před čtvrtým dárečkem!
     
    87
    O spravedlivosti průběžného stavu vypovídá jasně statistika střel – 18:2 pro domácí, v případě střel na branku dokonce 8:0!
     
    86
    Sám Stokes se ujal exekuce, ale trefil jen tyč ukotvující síť za brankovou čárou.
     
    85
    A nestihá ani Gorkšs, který jen za cenu faulu zastavil výpad Stokese, teď přímý kop pro domácí ze 30 metrů.
     
    84
    Lotyši z trávníku zcela vymizeli, prohrávají jeden osobní souboj za druhým, propadají při napadání, a to je samozřejmě voda na mlýn natěšeným Irům.
     
    83
    Irové sice v kvalifikaci neporazili žádného ze silných soupeřů, ale pokud hráli takhle, tak se ani nedivím, že dokázali všechny z nich pořádně potrápit. Stokesova přihrávka na Reida nyní odskočila jinak, než by si domácí přáli.
     
    81
    Irové jsou evidentně při chuti a Walters oživil hru domácích po pravé straně, další nepříjemná situace pro hosty a Vaninš na poslední chvíli vyrážel Whelanovu tvrdou bombu!
     
    80
    A další dvoje střídání domácích. Hřiště opouští McClean, kterého nahrazuje útočník Celticu Stokes. Druhou změnou je odchod McCarthyho, kterého nahrazuje Doyle.
     
    79
    Irsko právě vstřelilo branku!
    Nádherná branka domácích! Walters potáhl míč, pak pustil přihrávku na sprintujícího Colemana, který se ocitl hned za obranou a jeho prudký centr před branku zatloukl nekompromisně do branky SHANE LONG! Pro něj desátý gól za národní tým!
     
    78
    Rychlý brejk domácích založil Long, následný centr klesající za obranu na Walterse odvrátil Gorkšs.
     
    77
    Hosté zahrávají standardní situaci a sudí ještě krotí vášně v šestnáctce.
     
    75
    Asi dokáží, Reidova bomba protáhla Vaninše, ten špičkami rukavic vytěsnil míč na roh!
     
    73
    A hned trojí střídání na irské straně. Takže...

    Walters nahrazuje Keana, legendě irského fotbalu ve stoje tleská celý stadion, aby také ne, dnes odehrál skvělý zápas. Odchází i McGeady, kterého na hřišti nahradí Reid, a poslední změna, místo Hoolahana přichází Long. Takže všechno případ stažení zatím výrazného motoru irské ofenzívy, jestlipak dokážou nové síly na hřišti navázat na výkon spoluhráčů.
     
    72
    Svou přihrávku na druhý irský gól odnesl Laižanš stažením z pažitu, možná už má to pivko nachystáno v kabině, tak proto? Nahradil jej Sinelnikovs.
     
    71
    A teď děkuji oběma trenérům za hned čtyři střídání v jeden čas, takže si to pojďme postupně zapsat.
     
    71
    A hosté si koledují, další chyba v rozehrávce a McGeady s Hoolahanam pomotali Lotyšům hlavu.
     
    71
    Začala 71. minuta a z tribun se poprvé dnes nesou nad pažitem oslavné chorály. Jak to teď vymyslí O'Neill s chystanými střídáními, to jsem sám velmi zvědav.
     
    70
    Málem však neviděli diváci bleskový výpad Keana, který na poslední překážce, Gorkšsovi, ztroskotal.
     
    70
    A McGeady konečně trochu probudil ospalé irské publikum, které teď hromadně povstalo a zády k dění na hřišti poskakuje.
     
    68
    Irsko právě vstřelilo branku!
    Tak Lotyši teď vymysleli chybu neskutečných rozměrů, to byl Laižanš, kdo namazal ve středu hřiště McGeadymu do volného prostoru, irský záložník si udělal tři roky a pak nechytatelnou bombou k tyči AIDEN MCGEADY nedal Vaninšovi žádnou šanci jakkoliv zabránit gólu. Jestlipak bude mít Laižanš v kabině od Irů nějaké irské pivko jako bonus?
     
    67
    Dlouhá malá domů až na Vaninše.
     
    67
    A zatímco Lotyši vhazují, u postranní čáry se rozcvičuje hned několik hráčů irského národního týmu.
     
    66
    Narážečka Lazdinše s Maksimenkem končí v zámezí. A na irské lavičce je nějaké rušno, asi budou domácí také brzo střídat.
     
    65
    Nic to ale nemění na skutečnosti, že nebezpečnější jsou v celém utkání domácí, kteří dokáží rychleji přecházet do útoku.
     
    64
    Zatím velmi dobře hrající Maksimenko podběhl míč a McClean měl rázem vpravo dost prostoru, jenže lotyšský bek se vrátil a svou chybu čistě napravil.
     
    63
    McGeady napral z vápna balon přímo na branku Lotyšů, Vaninš jeho bombu nártem vyrazil před sebe, kam si ještě sbíhal Keane, ten však na míč již nestačil reagovat!
     
    62
    Potřetí v utkání Lotyši střídají, mladého Šabalu nahradil Daniils Turkovš, útočník Vestpilsu, pro kterého je dnešní zápas čtvrtým utkáním v národních barvách.
     
    61
    A znovu lotyšský brankář zasahuje, tentokrát pravda tak nebezpečnou situaci řešit nemusel, do rukavic schoval pouze rychlou přihrávku.
     
    61
    Až teď Lotyši ohrozili branku, jmenovitě Rode, jenže nikoliv irskou, ale svoji! Centr zprava málem srazil za svého brankáře vracející se Rode, Vaninš se musel hodně bleskově otočit za míčem!
     
    60
    Westwood odkopává dlouhý míč za obranu.
     
    59
    Po opravdu dlouhé době zase kombinace hostů v okolí irského vápna, domácí ale nepouští hosty vůbec k žádné střelbě.
     
    58
    Domácím se podařilo rozebrat lotyšskou obranu a nakonec z druhé vlny pálil po zpětně přihrávce Hoolahana McClean, jenže vysoko nad branku!
     
    57
    Následný přímý kop zleva končí jen ve zdi.
     
    56
    McClean dostal pořádně naloženo od Gabovše, který sundal irského soupeře ve chvíli, kdy mu nasadil kličku, a vidíme první kartu v zápase.
     
    55
    Keane si s McGeadym vyměnili na hranici vápna míč, a to hned dvakrát, McGeadyho bomba poté mířila nad lotyšskou branku.
     
    54
    Míč snášející se na zadní tyč si Vaninš pohlídal.
     
    53
    Lazdinš fauloval Hoolahana a vyslechl si kázání může s píšťalkou, McClean rozehraje z nějakých 30 metrů přímý kop.
     
    52
    Gorkšs odvrací na autové vhazování ve chvíli, kdy se před Vaninše snášel další nebezpečný centr.
     
    51
    Bulvitiš vystihl záměr Keana, který pouštěl přihrávku od McCleana pod sebe, jenže lotyšský zadák pak možný protiútok zazdil nepřesnou přihrávkou.
     
    50
    Další Westwoodův, pravda nikterak náročný, zákrok.
     
    50
    Coleman s McGeadym hledali cestu do vápna, ale osmička Lotyšů postavených na hranici šestnáctky prostě soupeře dovnitř nepustila.
     
    49
    Centr do vápna sbírá ze vzduchu Westwood.
     
    48
    Jak se zdá, tak záměr Lotyšů je jasný, Šabala, který v první půli figuroval spíše v pozici podhrotového ofenzivního záložníka, se vysunul také na hrot a tam bude tedy nyní společně s Višnakovsem.
     
    48
    Teprve teď vyrazil z útrob stadionu na střídačku irský trenér Martin O'Neill, kterého si mohou fanoušci pamatovat z manažerské pozici v Celticu, Aston Villy či Sunderlandu.
     
    47
    Fertovš zkoušel dalekonosnou střelou štěstí, ale to měli spíš diváck v nějaké dvanácté řadě, že se do toho lotyšský středopolař více neopřel.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Tak pozor, Višnakovs přichází na hřiště, ale náhradou za Verpakovskise. No, čekal bych spíše podporu do středu hřiště, nevím, co víc měl Maris Verpakovskis na hrotu vymyslet, když nedostal pořádně balon, to teda Višnakovsovi jeho pozici vůbec nezávidím.
     
    Irové byli podstatně nebezpečnější, hru tvořil hlavně hráč ruského Spartaku Moskva Aiden McGeady, který byl také u první branky zápasu, kdy centr zleva prodloužil jemně hlavou McClean a Keane pak nechytatelně skóroval. McGeady má také na kontě nejspíš nejvíc vyhraných soubojů a nejvíc odebraných míčů soupeři.
     
    Nechme se překvapit hlavně tím, co Lotyši vymyslí do druhé půle, nicméně moc taktických možností nemají. V úvahu připadá zapojení útočníka polské Lodže Višnakovse, hru ve středu pole by mohl oživit dvaadvacetiletý Zjusins, hráč ruského druhodivizního Kaliningradu. Právě na jeho příchod bych asi nejvíc vsázel. Mohl by totiž podpořit hlavně levou stranu hřiště, kde se snaží nejvíc podporovat ofenzívu Maksimenko, nicméně hráč, který zná ostrovní prostředí jakožto hráč anglického Brightonu, na to vcelku sám nestačí. A tak největší lotyšská hvězda současnosti Vepakovskis stále čeká na nějakou kloudnou přihrávku, to samé platí i o hvězdě budoucnosti, Šabalovi.
     
    Máme za sebou první poločas přátelského mezistátního utkání, Irsko vede poměrně po zásluze 1:0 zásluhou irské fotbalové legendy Robbie Keana!
     
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Rode naložil v osobním souboji Hoolahanovi, pískán faul a ještě sudí umravňuje Renarse Rodeho, že podobné střety nemíní dlouho bezkaretně trpět.
     
    45
    Bude se nastavovat jedna minuta.
     
    45
    Kombinace už přestala bavit Jamese McCleana, a ten z rohu vápna zkoušel technicky vyzrát na Vaninše, lotyšský brankář působící ve švýcarském Sionu se nemusel ani namáhat zasahovat, míč mířil poměrně hodně mimo.
     
    44
    Výborný obranný zákrok Colemana, který skluzem nejen že překazil výpad Verpakovskise, ale ještě získal vhazování pro svůj tým.
     
    43
    Moc dlouho si ale merunu neužili, pro změnu Lotyšsko zkouší projít do šestnáctky.
     
    42
    Teprve devatenáctiletý Valerijs Šabala fauluje, u míče zůstanou v zeleném hrající Irové.
     
    41
    Bohužel domácí publikum na velmi solidně zaplněném stadionu si zatím v podpoře svého týmu nezadá s poměry v českých a moravských divizních soutěžích.
     
    40
    Míč se dostává zase až k Westwoodovi a z tribun znovu lze slyšet skandovaný pokřik "Latvija, Latvija".
     
    39
    Lotyši v posledních desítkách vteřin drží míč na kopačkách a jsou to nyní oni, kdo tvoří hru a hledá prostor pro nějakou rychlou a překvapivou kombinaci.
     
    38
    Jinak samozřejmě zapomeňte na to, že byste v kádru Irů našli hráče působícího v domácí soutěži. Drtivá většina hráčů v základní jedenáctce domácích působí v anglických klubech.
     
    37
    A další střelecký pokus, tentokrát McCarthy, záložník Evertonu, ale míří vedle Vaninšovy branky.
     
    36
    Tentokrát McClean v obrovské šanci, a jeho přízemní rána míří těsně vedle lotyšské branky! Nicméně hosté zase ve své obraně vystavěli ukázkově průchozí pasáž a Irové těmito nabídkami zatím vesměs pohrdají.
     
    35
    Robbie Keane měl na kopačce další gól! Jenže sražený míč měl mírně v záklonu a dostat jej pod sebe a posléze do lotyšské branky se mu nepovedlo, i když na něj opět lotyšská defenzíva zcela zapomněla! Forvard Los Angeles Galaxy pak druhou možnost vystřelit nedostal, míč mu ukopl Bulvitiš!
     
    34
    Třetí rohový kop pro Iry, a jak bývá u ostrovních týmů zvykem, bude určitě nebezpečím.
     
    33
    McGeady se již dostal s míčem za postranní čáru, takže Lotyši budou mít možnost vhazovat.
     
    32
    A zase házenkářský zámek kolem lotyšské šestnáctky.
     
    32
    Nepříjemný centr zleva odvrátil před Šabalou na poslední chvíli McClean!
     
    31
    Domácí trochu zklidnili hru, teď však faulovat McGeady a Lotyši budou rozehrávat z nějakých čtyřiceti metrů přímý kop, dá se čekat spíš exekuce směrem do postupného útoku.
     
    29
    Maksimenko je na levé straně lotyšského pole poměrně aktivní, i teď se tlačit do pozice pro centr, ale nakonec nevybojoval ani roh, takže se kope od Westwoodovy branky.
     
    27
    A Lotyši již ve 27. minutě poprvé střídají. Hřiště opustil Ruginš, nahradil jej záložník Skonto Riga Aleksandrs Fertovš.
     
    25
    Zatímco Irové zakládají další výpad, Keane je suverénně nejúspěšnějším střelcem v historii irského národního týmu, druhý v pořadí Niall Quinn má na svém kontě "jen" 21 branek.
     
    23
    Hosté kolabují v defenzívě a Robbie Keane v další obrovské šanci vypálil mezi třemi bránícími hráči, Vaninš se tentokrát po míči natáhl úspěšně! Keane vstřelil před malou chvílí již svůj 62. reprezentační gól.
     
    22
    Irsko právě vstřelilo branku!
    A Martin O'Neill slaví první gól na pozici kouče národního irského mužstva! Irové rychle rozehráli situaci od postranní čáry, načechraný míč se snesl až do vápna Lotyšů a tam z nějakých pěti metrů prokázal cit kanonýr ROBBIE KEANE, který z voleje bombou propálil Vaninše.
     
    21
    Irové zase trpělivě kombinují a hledají cestu přes obranný val Lotyšů, držení míče po jedné čtvrtině utkání je 60 – 40 ve prospěch domácích, hned třetinu času se pak hrálo v okolí vápna Lotyšů.
     
    20
    Zatímco český tým se dnes s největší pravděpodobností loučil s koučem Pešicem na střídačce, tak pro Iry je dnešní utkání ve znamení premiéry Martina O'Neilla na pozici trenéra národního týmu.
     
    18
    Ward faulovaný, domácí zůstávají u míče.
     
    18
    Irové zakládají postupný útok, hosté všichni natěsnaní na prostoru mezi půlící čárou a vlastní šestnáctkou.
     
    16
    McGeady přebíhá zleva do prava, tentokrát poslal centr z pravého křídla, v souboji Keane – Vaninš vyskočil výše brankář Lotyšů.
     
    15
    Po delší době míč v okolí irského vápna, napadání Verpakovskise však úspěch nepřineslo. Irové stále u míče.
     
    15
    McGeady se nakonec dostal k centru do vápna, který hosté odvrátili. Vzápětí reklamoval faul v šestnáctce Keane, pokračuje se ve hře.
     
    14
    Centr McCleana sražen na rohový kop.
     
    12
    A domácí to nezahráli vůbec špatně! McGeady rychlou narážečkou dostal balon až ke kapitánovi Irů Robbie Keanovi, ten ale trefuje pouze náruč Vaninše!
     
    12
    Tak teď neskutečný úlet brankáře Vaninše, který musel moc dobře vědět, že míč chytá do rukou již mimo šestnáctku, nakonec z toho není ani žlutá karta jen přímý kop.
     
    11
    V hledišti jsou zatím slyšet spíše fanoušci Lotyšska, ti domácí přistupují k zápasu velmi vlažně.
     
    10
    Maksimenko vybojoval rohový kop pro svůj tým, centr na přední tyč Irové odvracejí.
     
    9
    Coleman řídil kombinaci Irů, střela Whelana pak zamířila nad Vaninšovu branku.
     
    9
    Rozruch na druhé straně hasí Lotyši jen za cenu odehrání míče do autu.
     
    7
    První šance pro hosty, kteří vybojovali rohový kop, ten sice irská defenzíva odvrátila, ale z následné situace pálil z dvaceti metrů Lazdinš nad branku Irska.
     
    5
    Verpakovskis dostával balon za obranu, ale přihrávka byla příliš prudká a končí za brankou.
     
    4
    V úvodních třech minutách aktivnější domácí musí poprvé čelit výpadu Lotyšů.
     
    2
    McGeady posílá míč z přímého kopu do vápna, hosté odvracejí v prvním náznaku šance pro ve zelenobílé kombinaci hrající domácí tým.
     
    1
    Úvodní výkop provedli domácí, kteří zakládají první postupný útok zápasu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Hymny za námi, oba týmy na trávníku v základních jedenáctkách, které jsme si již představili. A utkání za malou chvíli začne.
     
    Takže ještě jednou vítejte u sledování dnešního přímého online přenosu z přátelského utkání mezi Irskem a Lotyšskem. Momentálně nám zní hymny obou zemí.
     
    Úvodní sestavy:

    Irsko: Westwood – Coleman, O'Shea, Wilson, Ward – McGeady, Whelan, McCarthy, McClean, Hoolahan – Keane

    Lotyšsko: Vaņins – Gabovs, Bulvītis, Gorkšs, Maksimenko, Rode – Laizāns, Rugins, Lazdiņš – Šabala, Verpakovskis.
     
    Přímým přenosem vás bude provázet Jaroslav Svoboda.
     
    To Irové zamotali dění ve skupině C podstatně více, a také se déle drželi v bojích o případnou baráž na MS. S vyrovnanou bilancí čtyř vítězství, dvou remíz a čtyř proher a s takřka vyrovnaným skóre 16:17 však nakonec skončili až čtvrtí. Ze silnějších soupeřů však Irové nikoho neporazili, čtyři řekněme povinné výhry si připsali v duelech s Kazachstánem a Faerskými ostrovy.
     
    Oba státy se na fotbalovém bitevním poli utkaly naposledy již před dlouhými osmnácti lety. 11. října 1995 v rámci evropské kvalifikace vyhrálo Irsko doma 2:1, vůbec historicky je Irsko jasně úspěšnější ve vzájemných zápasech, od rozpadu Sovětského svazu Lotyši ještě na Iry ani jednou nevyzráli.

    V nedávno skončené skupinové části kvalifikace na MS odehrálo Lotyšsko souboje ve skupině G, kterou vyhrála Bosna a Hercegovina. Z deseti utkání vyhrál dnešní soupeř Irska pouze dva duely, a to doma s Litvou 2:1 a s Lichtenštejnskem 2:0. Šokem pak byla remíza Lotyšů na půdě malého státu ve středu Evropy, když v Lichtenštejnsku pouze remizovali 1:1. V tabulce skončili až pátí.
     
    V dnešním přátelském utkání na sebe narazí tedy domácí Irové, soupeřem jim bude celek z pobaltí, Lotyšsko. Irové v posledním odehraném utkání přesně před měsícem doma porazili Kazachstán 3:1, když skórovali Keane, O'Shea a pak vlastním gólem Šomkov. Předtím však Irsko třikrát v řadě prohrálo, a to v Německu 0:3, v Rakousku 0:1 a doma se Švédskem 1:2.

    Lotyšsko, také přesně před měsícem, doma uhrálo remízu 2:2 se Slovenskem, předtím prohrálo v Litvě 0:2 a v Řecku 0:1. Poslední výhra se datuje na 6. 9. 2013, kdy Lotyši doma udolali Litvu 2:1.
     
    Vážení fanoušci, vítejte u sledování dnešního online přenosu z fotbalového utkání Irsko – Lotyšsko.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.

    Jaroslav Svoboda

    Branky: 22. Keane, 68. McGeady, 79. Long

    Karty:   56. Gabovš (LAT), 85. Gorkšs (LAT), 90+2. Rode (LAT)


    Irsko: Westwood – Coleman, O'Shea, Wilson, Ward – McGeady (73. Reid), Whelan, McCarthy (80. Doyle), McClean (80. Stokes), Hoolahan (73. Long) – Keane (73. Walters)
    Lotyšsko: Vaņins – Gabovs, Bulvītis, Gorkšs, Maksimenko, Rode – Laizāns (72. Sinelnikovs), Ruginš (27. Fertovš), Lazdiņš – Šabala (62. Turkovš), Verpakovskis (46. Višnakovs)
    bahis siteleri