Brno – Jablonec 0:3 (kon.) | Liberec – Teplice 2:0 (kon.) | Plzeň – Olomouc 2:0 (kon.)
Sparta – Dukla Praha 2:0 (kon.)
konec
AC Sparta Praha
2:0 (1:0)
FK Dukla Praha
Neděle 23.08.2015, 19:15 • Generali Arena • Synot liga • 5. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:15.
     
    Příjemný večer z pražské Letné, kde se v pražském derby utká místní ligový lídr proti Dukle. Přenosem dohrávky pátého kola Synot ligy fotbalové fanoušky provede Tomáš Kohlmann.

    AC SPARTA PRAHA

    Sparťané v dosavadních čtyřech kolech získali 10 bodů při skóre 10:3, mohou se tak pyšnit nejproduktivnějším útokem i nejlepší obranou v soutěži. Naposledy sparťané přivezli těžce vybojované tři body z Mladé Boleslavi, kde uspěli díky vítězství 4:2.

    Po vyřazení od CSKA Moskva v předkole Ligy mistrů bojují Letenští o pohárový úspěch v Evropské lize, kde zvítězili nad Thunem 3:1 díky dvěma trefám Dočkala a jedné Costy, přišli ale o reprezentačního středopolaře Váchu, jenž se podrobil artroskopické operaci a bude nějakou dobu mimo hru.

    FK DUKLA PRAHA

    Fotbalisté z Julisky přijíždí na velmi neoblíbený stadión, neboť od svého návratu mezi českou elitu v roce 2011 zde uhráli ze čtyř zápasů jediný bod a především nevstřelili ani jednu branku! V posledních třech zápasech na Letné pak Sparta vždy zvítězila shodně 3:0.

    Dukla letos prožila výbornou předsezónní přípravu, kdy zdolala slavný Celtic Glasgow 5:3 a přehrála i účastníka základní skupiny Ligy mistrů Olympiakos Pireus (1:0), do nejvyšší soutěže pak vstoupila ziskem pěti bodů z úvodních čtyř kol. Z dosavadních sedmi branek jich hned pět vstřelil Tomáš Berger a drží se tak na špičce střelecké tabulky.

    Trenér Luboš Kozel se bude muset obejít bez služeb Tomáše Přikryla, jenž stejně jako loni přišel hostovat právě ze Sparty a vzájemná dohoda mezi oběma kluby mu nedovoluje startovat.
     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: Bičík – Mareček, Mario Holek, Nhamoinesu, Hybš – Steinhöfer, Dočkal, Frýdek, Matějovský, Krejčí – Lafata.
    Náhradníci: Štěch – Brabec, Breznaník, Litsingi, Hušbauer, Fatai, M. Paixão.

    FK Dukla Praha: F. Rada – Jurendić, Štetina, Jeřábek, Vrzal – Čajić, Marek Hanousek (C), Považanec – Berger, Beauguel, Mareš.
    Náhradníci: Chudý – Milošević, Hlinka, Daniel Tetour, Albiach, Krmenčík.

    Rozhodčí: Zelinka – Kotík, Paták.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Za tónů sparťanské klubové hymny trojice sudích v čele s Miroslavem Zelinkou přivádí hlavní aktéry dnešního derby na pažit letenské arény, v jejím hledišti zatím může být okolo sedmi tisíc fanoušků.
    Zdeněk Ščasný dnes zvolil rozestavení 4-5-1. Oproti čtvrtečnímu zápasu s Thunem udělal hned 3 změny.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Oba celky nastupují v tradičním oblečení, sparťané tedy v rudých dresech, hosté ve žluto-červeném.
     
    2
    Vrzal atakoval Steinhöfera nedovoleně šlapákem, sparťané budou rozehrávat od postranní čáry.
     
    4
    Mareček se prohnal kolem hostujících zadáků do pokutového území, v těžké pozici už ale nedokázal přesně přihrát německému spoluhráči Steinhöferovi.
     
    5
    Hosté rychle rozehráli standardní situaci ve středu pole, ovšem Hanouskova kolmice mířila do Beauguelova ofsajdu.
     
    6
    Ač byl francouzský hrot Dukly Joen-David Beauguel při zpracování ve středu pole zcela osamocen proti dvěma obráncům, tak dokázal získat autové vhazování a hosté mohou posléze rozehrávat míč od obranného kvarteta.
     
    7
    Po hostující ztrátě míče Berger fauloval rozehrávajícího Matějovského a dočkal se důrazné domluvy z úst sudího Zelinky.
     
    9
    Dočkalův rohový kop byl příliš krátký pro nabíhajícího Lafatu, hosté dokázali odehrát míč až na útočnou polovinu.
     
    10
    Frýdek prchl po levém křídle, jeho následný centr srazil Jurendič na další rohový kop Sparty.
     
    10
    Dočkal dalším centrem od rohového praporku vyzval k zakončení Steinhöfera, ten ale ránou bez přípravy hostující branku přestřelil.
     
    12
    Lafata se nedovoleně provinil v souboji s hostujícím stoperem Štětinou a k pískotu letenského publika vidí v ruce sudího Zelinky žlutou kartu.
     
    13
    Další souboj Lafaty se Štetinou, tentokrát v opačném gardu, také rozhodčí Zelinka "ocenil" žlutým napomenutím, adresátem je tentokrát hostující obránce za faul na sparťanského kapitána.
     
    14
    V závěru čtrnácté minuty si na Steinhöferův centr naskočil Martin Frýdek a syn sparťanské legendy hlavou sice přeloboval brankáře Radu, ovšem s ním i jeho svatyni.
     
    16
    Hybš povedenou kolmicí podél levé postranní čáry vysunul rozběhnutého Krejčího, jeho centr před branku ale nenalezl jediného spoluhráče v pokutovém území, Davida Lafatu.
     
    17
    Oproti předzápasovým předpokladům je přeci jen změna ve sparťanském rozestavení, Mareček operuje ve středu pole místo zraněného Váchy a Steinhöfer působí na postu pravého beka.
     
    18
    A právě Steinhöfer se u postranní čáry provinil proti pravidlům v souboji s Beauguelem, rozehrávat budou fotbalisté ve žlutém.
     
    18
    Německý krajánek Steinhöfer se v těžké pozici dokázal uvolnit přes dva protihráče, čímž si vysloužil potlesk publika.
     
    19
    Po Krejčího centru se Lafata v pokutoévm území nedokázal prosadit proti trojnásobné přesile fotbalistů ve žlutém.
     
    19
    Další centr před hostující branku vyslal tentokrát od pravé postranní čáry Steinhöfer a Němec už dokázal najít hlavu Lafaty, ten však nasměroval míč daleko vedle hostující branky.
     
    21
    První střelecké zakončení hostů si zpoza pokutového území zapisuje do statistik Marek Hanousek, leč mířil přímo do brankáře Bičíka.
     
    23
    Steinhöferův centr srazil za brankovou čáru Vrzal, sparťané budou rozehrávat svůj třetí rohový kop.
     
    23
    Dočkal hledal nabíhajícího Costu, ten se však k zakončení nedostal. O pár sekund později Steinhöfer vybojoval další rohový kop pro Letenské.
     
    24
    Sparťané jej rozehráli nakrátko a měli i trochu štěstí, když Matějovský sice podklouzl při přebírání míče, ten se však dokutálel k Hybšovi v roli posledního, jenž jej dokázal rozehrát k postranní čáře a zabránit případnému brejku Dukly.
     
    25
    O chvíli později sparťané získali svůj již pátý rohový kop a i ten rozehráli po zemi, ovšem bez úspěchu a ohrozit brankáře Radu nijak nedokázali.
     
    27
    Dočkal vnikl do pokutového území Dukly prostřednictvím narážečky s Lafatou, ovšem ke zpětné přihrávce sparťanského kapitána měl blíže k míči Rada a ten byl pod Dočkalovými nohami včas.
     
    28
    Krejčí si posunul míč kolem Jurendičem, ovšem následně na chorvatském obránci Dukly ztroskotal a míč se dokutálel za hostující branku.
     
    29
    Steinhöferův centr Lafata sklepl pro Dočkala, autor dvou branek proti Thunu ale skákající míč poslal nad hostující branku a poté už jen mohl Lafatovi zatleskat za povedenou příhru.
     
    31
    Lukáš Mareček vysoce zdviženou nohou atakoval Mareše, dostává žlutou kartu a Dukla bude rozehrávat standardní situaci v hloubi útočné poloviny.
    Sparta v týdnu prodloužila kontrakt s Bořkem Dočkalem. Reprezentační záložník by měl na Letné setrvat do roku 2020.

    Đ
     
    32
    Na následný centr Bergera si naskočil Štětina, ovšem hlavou nedokázal nasměrovat míč na sparťanskou branku a ještě se drobně zranil nárazem o jednoho ze sparťanských fotbalistů.
     
    33
    Hostující stoper ale bude v pořádku a už se vrací zpět na pažit Generali Areny.
     
    36
    Krejčí hledal svým centrem ke vzdálenější tyči Lafatu, před ním stačil odehrát míč na rohový kop Vrzal.
     
    37
    Po Dočkalově následném centru od rohového praporku se sparťané prosadit nedokázali, během chvíle ale získali další roh.
     
    37
    Domácí i nadále volí přízemní rozehrávku rohových kopů, ovšem prozatím bez významnějších úspěchů a ani ze sedmého rohu nedokázali Radu výrazněji ohrozit, tentokrát sice Lafata hlavičkoval, ovšem vysoko nad hostující branku.
     
    39
    Steinhöferův centr lapil brankář Rada přímo ze vzduchu a nadále tak platí, že na brankáře Dukly ještě nesměrovala ani jedna přímá střela na bránu.
     
    40
    Naopak hosté jsou ve statistice přímých střel na branku produktivnější, Považanec pálil z dobrých dvaadvaceti metrů sice přímo k tyči, ovšem brankář Bičík byl pozorný.
     
    41
    Sparta právě vstřelila branku!
    Poprvé domácí vystřelili mezi tři tyče a hned skórují! LADISLAV KREJČÍ přetáhl svůj centr z levého křídla až k protější postranní čáře, naběhl si na následný přesný centr Markuse Steinhöfera a sám hlavou pokořil Radu!
    41. Ladislav KREJČÍ - 1:0
    Zdroj: www.tipsport.cz
     
    43
    Steinhöfer si při průniku podél postranní čáry vynutil Marešův faul, rozehrávají sparťané.
     
    44
    Sparťané dobrým presinkem pořádně zkomplikovali Dukle rozehrávku na její polovině, Štětina ale v poslední chvíli ještě stačil odkopnout míč před dotírajícím Frýdkem.
     
    45
    Frýdkovi je pískán faul v osobním souboji s Vrzalem, rozehrávat mohou hosté z Julisky.
     
    45+1
    Hlavní arbitr Zelinka k úvodním pětačtyřiceti přidává dvě nastavené minuty.
     
    45+2
    V samém závěru prvního poločasu měli hosté ohromnou příležitost ke skórování!

    Mareš při hostujícím brejku vysunul Beauguela zcela osamoceného proti Bičíkovi, Francouz dokázal domácího brankáře i překonat, ale Costa ještě před brankovou čáru stačil vykopnout míč směřující do odkryté sparťanské branky!
     
    45+2
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Po úvodním dějství vede Sparta nad Duklou 1:0, ačkoliv domácí dokázali pouze jednou vystřelit na hostující branku a ve své podstatě skórovali ze své jediné vážnější příležitosti. Hosté měli svoji velkou šanci v samém závěru poločasu, ovšem Beuguelovu střelu před brankovou čárou vykopl Costa a do šaten tak jdou fotbalisté za stavu 1:0 pro Spartu.
     
    Do druhého poločasu vstoupí oba celky beze změn v sestavách.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Nepovedené souhry Costy s Marečkem na vlastní polovině využil Mareš k rychlému průniku před pokutové území Sparty a vybojoval faul Dočkala ve vzdálenosti nějakých pětadvaceti metrů od sparťanské branky.
     
    48
    Berger následně pálil levačkou přímo na domácí branku, ovšem mířil vedle bližší tyče Bičíkovy svatyně a domácího brankáře neohrozil.
     
    48
    Právě Berger o chvíli poté nevybíravě atakoval Hybše a u sudího Zelinky si vysloužil žluté napomenutí.
     
    50
    Sparťanská souhra na útočné polovině končí příliš dlouhým pasem Matějovského na Krejčího a střelec doposud jediné branky zápasu nedokázal dostihnout míč na hrací ploše.
     
    51
    Jurendičův centr nabíhající Beauguel pouze prodloužil špičkou kopačky výrazně vedle domácí branky, rozehrávat bude David Bičík.
     
    52
    Po Steinhöferově centru se do odraženého míče opřel Mareček, ovšem sparťanský středopolař branku přestřelil a navíc byl již předtím pískán faul Lafatovi na brankáře Radu.
     
    54
    Hosté se chvíli usadili na sparťanské polovině, ovšem byli vytlačeni od pokutového území až ke středové čáře a navíc Hanousek po následné ztrátě míče fauloval Krejčího, za což je žlutě napomenut.
     
    55
    Steinhöfer přihrál Lafatovi na hranici pokutového území, sparťanský kapitán si posunul míč kolem Vrzala a poté pálil do vzdálenější tyče hostující branky!
     
    56
    Sparta právě vstřelila branku!
    O několik desítek sekund později už se DAVID LAFATA dočkal střeleckého zásahu!

    Matějovský parádním lobem uvolnil Krejčího v pokutovém území, ten ještě přihrál domácímu kanonýrovi před prázdnou branku a byť se Lafatovi míč zamotal mezi nohami, nakonec doputoval za brankovou čáru!
    56. David LAFATA - 2:0
    Zdroj: www.tipsport.cz
     
    57
    Aniž by brankář Rada zaznamenal úspěšný zákrok, tak už dvakrát lovil míč ze své sítě, sparťané jsou zatím v úspěšnosti střel na bránu nesmírně efektivní.
     
    59
    Hosté poprvé mění sestavu, dnes nevýrazného někdejšího sparťanského mládežníka Čajiče nahrazuje Daniel Tetour.
     
    60
    A právě Tetour měl okamžitě branku na kopačce, když vnikl do pokutového území díky narážečce s Beauguelem a vstříc Bičíkovi nechal sparťanského brankáře vyniknout!
     
    61
    Druhé střídání hostů, Néstor Albiach vběhne do hry místo Jakuba Mareše.
     
    63
    Beauguel si vynutil faul na levém křídle a vybojoval ve prospěch Dukly standardní situaci v podobě zkráceného rohu.
     
    64
    Po Bergerově centru je ale hostům pískán útočný prohřešek před brankou Davida Bičíka a nadále tak trvá dlouhé čekání Dukly na vstřelenou branku na Letné.
     
    65
    Po Dočkalově pasu před branku Frýdek vybojoval střeleckou pozici pro Marečka, ten levačkou přestřelil branku Dukly.
     
    66
    Beauguel byl u středové čáry atakován nad rámec pravidel a hosté mohou rozehrávat míč z klidu.
     
    67
    Dočkal se rozběhl po pravém křídle, u vzdálenější tyče viděl naprosto osamoceného Krejčího, ten ale nedokázal dosáhnout na pas svého spoluhráče.
     
    68
    Dnešnímu pražskému derby na Letné příhlíží 9 142 fanoušků.
     
    69
    Španěl Albiach se na levém křídle protáhl kolem Hybše, následně ale nepřesně centroval a hosté už nedokázali udržet míč na hrací ploše.
     
    71
    Sparťané sehráli rychlou kombinační souhru ve středu pole, Dočkal následně vysunul na pravé křídlo Steinhöfera, ten se nedokázal prosadit kolem Vrzala a bude se kopat od hostující branky.
     
    73
    Albiach příliš přetáhl svůj centr na Beauguela, ten poté ani v akrobatické pozici už nedokázal míč zasáhnout a po neúspěšné zahraniční souhře bude od své branky vykopávat David Bičík.
     
    74
    Před pokutovým územím Sparty byl Bergerem nedovoleně atakován Steinhöfer, rozehrávat budou domácí.
     
    76
    Po Bergerově lobovaném pasu byl v postavení mimo hru přistižen Albiach, také další hostující útočná snaha končí neúspěchem již v zárodku.
     
    78
    Střídání Sparty, domácí fanoušci aplaudují za dnešní představení Marku Matějovskému, místo nějž si v závěru zápasu zahraje Franci Litsingi, letní akvizice z Teplic.
     
    78
    Hosté střídají již naposledy, Branislav Miloševič nahradí na pažitu Marka Hanouska.
     
    80
    Steinhöfer vystihl nepřesnou rozehrávku hostů, uvolnil na pravém křídle Dočkala, ovšem na centr svého reprezentačního spoluhráče nedosáhl David Lafata.
     
    81
    Litsingi na pravé straně pole převzal Steinhöferův pas, po individuálním průniku si ale neporozuměl s Marečkem a poslal mu nepřesnou přihrávku.
     
    83
    Branislav Miloševič krátce po svém příchodu na trávník sestřelil Martina Frýdka a stává se dalším žlutě napomenutým fotbalistou Dukly.
     
    83
    Miloševič podruhé v krátkém sledu ostrým skluzem zasáhl Frýdka, tentokrát v bezprostřední blízkosti pokutového území a Sparta dostává dobrou možnost standardní situace.
     
    84
    Dočkal při následném pokusu podklouzl, přesto dokázal zakroutit svoji ránu kolem hostující zdi a nasměroval míč do břevna!
    84. Dočkalův přímý kop do břevna
    Zdroj: www.tipsport.cz
     
    85
    Krejčí byl sražen k zemi při průniku do pokutového území, tentokrát ale sudí Zelinka nechal svoji píšťalku v klidu a pokračuje se ve hře.
    O Spartě se v posledních dnech mluví i ve spojitosti s Petrem Jiráčkem. Bývalý záložník Plzně by mohl zamířit i do Slavie.

     
    86
    Mareček ledabyle rozehrál na útočné polovině, čehož mohl využít k rychlému protiútoku Berger, ovšem taktickým faulem jej stačil zastavit Dočkal.
     
    87
    Značný potlesk fanoušků si zasloužil také David Lafata, jenž předává kapitánskou pásku Mariu Holkovi a přepouští místo na hrotu Kehinde Fataiovi.
     
    89
    I další útočná snaha Dukly končí neúspěchem, Tetour se sice probil středem pole k pokutovému území, poté ale velmi nepřesně hledal francouzského forvarda Beauguela.
     
    90
    Čtvrtý rozhodčí Emanuel Marek zdvihl nad sebe digitální tabuli se svítící dvojkou, právě o dvě nastavené minuty tak oddaluje jeho kolega s píšťalkou Miroslav Zelinka dnešní duel.
     
    90+2
    Považanec si na pravém křídle vyměnil míč s Albiachem, posléze ale nepřesně centroval do pokutového území.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Na Letné je dobojováno! V dohrávce pátého kola Sparta vyhrává pražské derby nad Duklou 2:0 díky střeleckým zásahům Krejčího a Lafaty a nadále tak trvá hostující marná snaha skórovat na Letné. Po svém návratu mezi českou elitu neuspěli už v šestém utkání (pátém ligovém).
     
    STATISTIKY UTKÁNÍ

    Střely celkem: 8 – 7
    Střely na bránu: 2 – 3
    Střely mimo: 6 – 4
    Rohové kopy: 7 – 0
    Žluté karty: 2 – 4
     
    S konstatováním, že Sparta vítězí nad Duklou 2:0, čímž se odpoutala v ligové tabulce od druhého Slovácka na rozdíl tří bodů, se z pražské Letné loučí Tomáš Kohlmann a těším se příště na přečtenou. (21:10:55)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 41. Krejčí (Steinhöfer), 56. Lafata (Krejčí)

    Karty:   12. Lafata (SPA), 31. Mareček (SPA) – 13. Štetina (DUK), 48. Berger (DUK), 54. Marek Hanousek (DUK), 83. Milošević (DUK)


    Držení míče: 56 % : 44 %.
    Střely na branku: 2:3. Střely mimo: 6:4.
    AC Sparta Praha: Bičík – Mareček, Mario Holek, Nhamoinesu, Hybš – Steinhöfer, Dočkal, Frýdek, Matějovský (78. Litsingi), Krejčí – Lafata (C) (87. Fatai).
    Náhradníci: Štěch – Brabec, Breznaník, Litsingi, Hušbauer, Fatai, M. Paixão.

    FK Dukla Praha: F. Rada – Jurendić, Štetina, Jeřábek, Vrzal – Čajić (59. Daniel Tetour), Marek Hanousek (C) (78. Milošević), Považanec – Berger, Beauguel, Mareš (61. Albiach).
    Náhradníci: Chudý – Milošević, Hlinka, Daniel Tetour, Albiach, Krmenčík.

    Rozhodčí: Zelinka – Kotík, Paták

    Diváci: 9 142
    bahis siteleri