Tisková konference k Hlinka Gretzky Cupu 2021 (kon.) | Tisková konference AC Sparta Praha před zápasem LM (kon.)
konec
Tisková konference k Hlinka Gretzky Cupu 2021

Úterý 27.07.2021, 11:00 • Síň slávy Českého hokeje, Galerie Harfa, Praha • Tiskové konference
     
    To je z mé strany vše, přeji hezký zbytek dne. (11:36:13)
     
    Tisková konference končí. Pro nejnovější informace o turnaji sledujte web hlinkagretzkycup.cz nebo sociální sítě Českého národního týmu či turnaje.
     
    Martin Urban: Účast Rusů máme vyřešenou, nehrozí, že by neklapla víza. Rusům se bude hrát tradiční hymna, nejde o akci Mezinárodního olympijského výboru nebo IIHF.
     
    Martin Urban přibližuje i situaci ohledně A-týmu. Stále není podepsaná smlouva ohledně Euro Hockey Tour. Co se týče Euro Hockey Challenge, situace je taktéž stále nejistá.
     
    Martin Urban se dále dostává i k účasti hráčů NHL na olympiádě v Pekingu. Podle něj NHL a NHLPA řeší už jen pojištění a aktuální covidovou situaci. Může se dle něj klidně měsíc před olympiádou stát, že hráči z NHL nakonec dostanou stopku. Budeme muset pracovat s velmi širokým kádrem, dodal Urban.
     
    Martin Urban (k dotazu ohledně rizikovosti akce): Riziko zrušení je vždy. Máme zde novou mutaci, ale podmínky pro odehrání existují. Má to mnoho rovin. Řešíme i podmínky přeshraničního styku. Pevně doufám, že už se do příštího týdne nic nezmění. Měli jsme připravené náhradní varianty. Minulý týden jsem byl třeba na dovolené na Slovensku a byl jsem vystrašený, když Slováci zavřeli hranice. Naši lidé zamakali. Věřím, že se turnaj odehraje.
     
    Jakub Petr (k dotazu ke skupině): Favoriti skupiny jsou jasní – Rusové a Finové. Mají velké individuality. V Břeclavi jsou specifické podmínky, atmosféra. Může to být naše výhoda, náš šestý hráč. Mnohokrát jsme porazili v břeclavském kotli favority. Natěšení hráčů je obrovské, pevně doufám, že všichni projdeme testováním.
     
    Jakub Petr (k dotazu na brankáře a jedničku): Nechci tvrdit, že budeme mít jasnou jedničku. Ještě to probereme s kolegy. Michael Schnattinnger odchytal výborné zápasy.
     
    Jakub Petr (na dotaz ohledně minimálních změn v kádru oproti trojzápasu ve Švýcarsku): Jsme hodně spokojeni s výkony, bylo to logické. Věnovali jsme hodně videoanalýze i přípravě přesilovek. Máme málo času na přípravu, děje se teď vše strašně rychle. Lajny, které by mělý být tahouny, potvrzovaly výkonnost. Pro mnoho hráčů půjde o vrchol kariéry, je cítit z hráčů nadšení.
     
    Zdeněk Zikmund: Vstupenky budou k prodeji pouze na Zimním stadionu v Břeclavi. Celodenní lístek stojí 120 korun, celoturnajová permanentka bude stát 420 korun.
     
    Jakub Petr: Před turnajem sehrajeme generálku s USA, moc se na něj těším. Bude to skvělá možnost další zápasové zkušenosti. Nechci přeceňovat výkony týmu ve Švýcarsku.
     
    Nominace českého týmu na Hlinka Gretzky Cup
    Brankáři: Michael Schnattinger (Kometa Brno), Jan Špunar (Olomouc), Štěpán Maleček (České Budějovice).

    Obránci: Tomáš Cibulka (Liberec), František Němec (Kometa Brno), Denis Puchala, Matěj Prčík (oba Vítkovice), Marek Alscher (Portland/WHL), Aleš Čech (Oulu, Finsko), Zdeněk Dobeš (De Smet Jesuit High, USA), Jakub Hrdlička (Slavia Praha).

    Útočníci: Jakub Hujer (Liberec), Marek Soukup (Plzeň), Matyáš Šapovaliv (Saginaw, OHL), Eduard Šalé (Kometa Brno), Šimon Slavíček (Slavia Praha), Jiří Kulich, Robin Sapoušek, Dominik Rymon, Samuel Šmajda (všichni Karlovy Vary), Adam Bareš (Lahti, Finsko), Dominik Petr (Rauma, Finsko), Adam Jecho (Tappara Tampere, Finsko), František Formánek (Pardubice)
     
    Jakub Petr: Chtěli bychom dát prostor letos širšímu kádru, vše směřujeme k šampionátu. Na kemp v Rokycanech jsme nominovali 30 hráčů, obsahoval pět tréninkových jednotek. Přihlíželi jsme k vazbám, které fungovaly v minulosti. V klubech, v reprezentační šestnáctce. Následně jsme tým zúžili, po třech zápasech ve Švýcarsku jsme zúžili tým do finálního seznamu, který pojede na Hlinka Gretzky Cup.
     
    Jakub Petr: Loňská sezóna byla velmi specifická. Udělali jsme si hned po příletu z letošního MS U18 soupis hráčů ze zahraničí i z tuzemska. Dost z nich odehrálo loni 3–8 soutěžních zápasů. Oslovili jsme i spolupracovníky ve Skandinávii a zámoří a udělali jsme široký výběr.
     
    Zdeněk Zikmund předává slovo Jakubu Petrovi.
     
    Zdeněk Zikmund: Všichni přijíždějící sportovci mají výjimku z cestování, přesto musí po příletu do České republiky podstoupit PCR test a následně budou testování i těsně před turnajem.
     
    Martin Urban: Měli jsme obrovské problém sehnat ubytovací kapacitu, okolní obce postižené tornádem ubytovaly mnohé rodiny. Jsem rád, že jsme nakonec vše zvládli. Dobrou zprávou je, že s Hockey Canada jsme se domluvili na dražbě podepsaného dresu Waynea Gretzkyho, výtěžek poputuje na pomoc v regionu – v obcích na Hodonínsku a Břeclavsku.
     
    Martin Urban: Došlo k rozvolnění, do haly se bude od 1.8. bude moci dostat pravděpodobně 3000 diváků. Velkým problémem byla účast ruské reprezentace kvůli rizikovosti, děkuji všem autoritám státu za vyhověni a pomoc s příjezdem sborné.
     
    Martin Urban: Podepsali jsme smlouvu s Hockey Canada a Slovenským hokejem do roku 2024, tato smlouva dále běží. Loni ze známých důvodů v Kanadě Hlinka Gretzky Cup neproběhl, jejich reprezentační výběr kvůli pandemii nedorazil. Kontaktovali jsme německý hokejový svaz, který nám vyhověl. Příští rok by se měl podnik uskutečnit v Kanadě.
     
    Zdeněk Zikmund připomíná, že turnaj od roku 2004 připomíná památku Ivana Hlinky, od roku 2018 pak Waynea Gretzkyho. Kanada vyhrála třicetkrát a je nejúspěšnější zemí.

    Johan Čáp

    Účastníci
    Martin Urban, generální sekretář Českého hokeje
    Jakub Petr, hlavní trenér české hokejové reprezentace do 18 let
    Zdeněk Zikmund, tiskový mluvčí Českého hokeje
    bahis siteleri