Slovensko – Česko 0:2 (kon.) | Švédsko – USA 1:0 (kon.) | Rusko – Finsko 6:4 (kon.)
Kanada – Dánsko 6:1 (kon.)
konec
Kanada
6:1 (1:1, 4:0, 1:0)
Dánsko
Pondělí 28.12.2015, 19:00 • Helsinki Ice Hall • Mistrovství světa do 20 let • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Vítám všechny fanynky a fanoušky ledního hokeje u dalšího dne a dalšího utkání s Mistrovstvím světa do 20 let. Poslední dnešní zápas svede do souboje dva celky s velmi odlišnými ambicemi. Zatímco Kanada nebere nic jiného zlaté medaile, Dánsko bude nejspíše svádět souboj se Švýcary o postup ze skupiny. Je tedy jasné, že Kanada je obrovským favoritem a mohli bychom vidět pořádný příděl gólů, už jen proto, že loňské čtvrtfinále mezi těmito týmy skončilo v poměru 8:0 pro Kanadu!
     
    Kanada

    Největšímu favoritovi a obhájci titulu z Kanady byl sražen hřebínek hned v prvním a nejtěžším duelu jeho skupiny. V zápase proti USA se většina podstatného stalo až ve 3. třetině, kdy celek javorového listu inkasoval hned třikrát.

    Už teď je tedy jisté, že tým Kanady nezopakuje čin z minulého šampionátu, kdy v turnaji zvítězil bez jediné prohry. Tato skutečnost však může být pro jejich dnešního soupeře spíše špatnou zprávou. Tým se bude jistě chtít ukázat v jiném světle a je tedy velmi pravděpodobné, že to odnese právě dnes Dánsko.

    Co se týče soupisky, Kanada má v kádru pouhé 4 hráče z loňského zlatého turnaje, což znamená spoustu nových jmen. Z hráčů, kteří by měli být na turnaji hodně vidět můžeme jmenovat skvěle technicky vybaveného útočníka Mathewa Barzala nebo produktivního obránce Thomase Chabota
     
    Dánsko

    Jak už bylo naznačeno, dánský tým je obrovským outsiderem dnešního utkání, tím spíš, že se na turnaji musí obejít bez své největší zbraně a jedné z hvězd loňského mistrovství. Nicolaj Ehlers je totiž pravidelným hráčem Winnipegu a proto ho klub odmítnul uvolnit.

    Dánsko odehrálo první zápas skupiny včera večer proti Švýcarsku, když v poslední třetině otočilo skóre a vyhrálo 2:1. Pro Dány to byl klíčový zápas vzhledem k bojům o čtvrtfinále a Švýcaři naopak s velkou pravděpodobností budou muset hrát baráž.

    Při absenci Ehlerse se bude dánská ofenziva spolehát nejspíše na jeho bratrance Alexandra Truea, klubovým spoluhráčem Matthew Barzala ze Seattlu. V obranné fázi se bude Dánsko chtít spoléhat na dvojici Christian MieritzMatias Lassen. Ani jednomu se ale letos ve svých mateřských klubech nedaří a proto je pravý čas na to, aby se něco změnilo.
     
    Úvodní sestavy:

    Kanada: McDonald (Montembeault) – Hicketts (A), Chabot, Fleury, Hickey, Sanheim, Dermott, McKeown – Marner, Point (C), Quenneville – Strome, Perlini, Virtanen – Barzal, Chartier, Beauvillier – Gauthier, Konecny, Crouse (A)

    Dánsko: Seldrup (Lillie) – Krogsgaard (C), Mieritz, Adamsen, Knudsen, Weichel, Jensen Mo. – From, Krag-Christensen, True (A) – Jensen K., Rondbjerg, Nielsen – Olsen, Korsgaard, Holmberg – Jensen Ma., Boysen, Kristensen (A)

    Rozhodčí: Konc, Wiegand – Kaderli, Nieminen.
     
    Hráči už nastupují na ledovou plochu, utkání začne během několika minut.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    0:20
    Dánové vyhráli buly a nahazují puk za branku McDonalda.
     
    0:44
    Velká šance hned v prvních vteřinách. Po závaru u dánské bránky nebylo jisté, zda se puk dostal za brankovou čáru. Rozhodčí ale rozpažují a hra pokračuje.
     
    1:42
    Kanaďané uzavřeli Dány v obranném pásmu a kombinují rychlými přihrávkami.
     
    2:14
    Hlavní rozhodčí si šel dodatečně zavolat o radu videorozhodčímu. Porada trvala pár vteřin a sudí znovu rozpažil! Stále 0:0.
     
    2:41
    Nápor pokračuje. Střela následuje střelu a Dánové si prakticky neoddychnout. Až nyní se jim podařilo vyhodit do středního pásma a mohou vystřídat.
     
    3:54
    Chartier vybojoval v útočném pásmu puk, nahrál Barzalovi, který mu kotouč vrátil na střelu. Tu ale bez problémů pokryl brankář Seldrup.
     
    4:24
    Dánové se podívali na pár vteřin do útočné třetiny, ale to nemělo dlouhého trvání a Kanaďané už se valí zase na druhou stranu kluziště.
     
    5:21
    Hraje se téměř bez přerušení. Zakázané uvolnění Dánů je jedno z prvních. Hra má zatím obrovské tempo.
     
    5:57
    Seldrup se zatím určitě v brance nenudí. Nyní Strome obkroužil bránu a poslal na něj střelu z otočky.
     
    6:17
    Dánové se dostali i k první střele. McDonald na ni ale dobře viděl a neměl tedy problém ji zneškodnit. Následnou dorážku zblokoval jeden z obránců.
     
    7:13
    Další nápor u branky Seldrupa! Teď mu musel vypomoci na brankové čáře i jeden z obránců, aby se puk po střele Chabota od modré a následných dorážkách nedostal do sítě!
     
    8:24
    Menší problémy Kanaďanů při rozehrávce, ale oheň byl rychle uhašen.
     
    8:52
    Kromě občasných výletů se Dánové nedostávají z obranného pásma. Když už mají puk na svých holích, brzdí je nepřesné přihrávky. Ta poslední končí zakázaným uvolněním.
     
    9:31
    Markus Jensen tělem zblokoval střelu zápěstím kanadského obránce. Následně Dánové vyhazují na další zakázané uvolnění.
     
    10:14
    Marner se po přihrávce od Pointa dostal v mezikruží ke střele, ale namířil ji přímo do Seldrupa.
     
    11:21
    Holmberg si teď dovolil pěkný průnik středem, ale k nějaké nebezpečnější střele se ani tak nedostal.
     
    12:01
    Barzal zavážel puk do útočného pásma, ale čárový rozhodčí hru zastavují pro ofsajd.
     
    12:49
    Z ničeho nic je tu puk v brance Kanady! ALEXANDER TRUE dostal přihrávku do pohybu zpoza brány a bruslí usměrnil kotouč za McDonalda! Rozhodčí si ještě vše kontrolovali na videu, ale gól je uznán! Asistence: Mathias From
    12:49 TRUE - 0:1
     
    13:20
    Kanada rozhodně nevypadá zaskočeně i když tohle bylo opravdu jako blesk z čistého nebe.
     
    13:52
    Tak tohle bylo rychlé. Kanada okamžitě na Dány zatlačila, dostala se do přečíslení tři na jednoho a po dvou rychlých přihrávkách už mohl ANTHONY BEAUVILLIER zakončovat do prázdné brány! Asistence: Mathew Barzal, Rourke Chartier.
    13:52 BEAUVILLIER - 1:1
     
    15:21
    A nápor pokračuje. Opakuje se obrázek z úvodu třetiny, kdy byli Dánové absolutně zamčení ve své třetině. Teď se ale Kanaďané sami vyhnali s pásma špatnou přihrávkou.
     
    16:31
    Dánové dobře napadali, získali kotouč v útočném pásmu, o který však vzápětí přišli.
     
    17:20
    Třetí řada Kanady řádí. Chartier a Barzal jsou neskutečně šikovní a dánští obránci si s nimi nevědí rady. Seldrup má co dělat, aby neinkasoval znovu.
     
    18:41
    Marner teď tak dlouho kličkoval za brankou, až se mu nakonec povedlo dostat se před bránu, kde přihrával Pointovi, který střelou netrefil bránu.
     
    19:12
    Marner byl absolutně nehlídaný před brankou, udělal kličku Seldrupovi, ale puk měl na dlouhou hokejku a nedokázal kotouč zasunout za již překonaného gólmana Dánska.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Kanada se na Dány vrhla hned od začátku velmi tvrdě a prakticky je nepouštěla z obranného pásma. Dlouho to však k ničemu nevedlo a paradoxně udeřili jako první právě Dánové díky Alexandrovi Trueovi. Radost však neměla dlouhé trvání, když o minutu později po rychlém protiútoku zakončoval do prázdné brány Beauvillier. Hra má zatím velké tempo a Dánové budou mít co dělat, aby ho dokázali udržet i další třetinu.
     
    Další třetina začne přibližně ve 19:57.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:34
    Kanada se okamžitě tlačí do zakončení, nyní však jejich postup zastavilo zakázané uvolnění.
     
    20:57
    I lajna kapitána Pointa je hodně vidět. Seldrupa teď ostřelovali od modré čáry a Dánové se osvobodili jen za cenu zakázaného uvolnění.
     
    21:14
    Kanada do třetiny vstupuje ve velkém stylu! JOHN QUENNEVILLE vypálil z prostoru pravého kruhu a Seldrupovi puk propadl za záda! Asistence: Mitch Marner, Brayden Point.
    21:14 QUENNEVILLE - 2:1
     
    22:04
    Hned po buly měla Kanada další šanci, kdy jeden z hráču netrefil z podobného místa jako Quenneville prázdnou bránu!
     
    23:36
    První vyloučení zápasu, za sekání si jde na dvě minuty posedět From.
     
    24:21
    Dánsko absolutně nestíhá a na Seldrupa letí jedna střela za druhou. Virtanen byl teď u brankoviště úplně nehlídaný, ale zakončit nedokázal.
     
    25:03
    A nakonec je přesilová hra úspěšná! MATHEW BARZAL převzal u modré čáry puk, neunáhlil se, najel si blíže ke golmanovi a přesnou střelou zápěstím překonal Seldrupa! Asistence: Thomas Chabot, Joe Hicketts
    25:03 BARZAL - 3:1
     
    25:54
    Špatně hlídaný LAWSON CROUSE snadno namířil prudkou přihrávku zpoza brány mezi betony Seldrupa, který si současné chvilky zápasu asi příliš neužívá! Asistence: Travis Konecny
    25:54 CROUSE - 4:1
     
    26:57
    Dánsko neví kam dřív skočit a jeho hra se absolutně rozsypala. Jestli byli v první třetině jakž takž schopni bránit se ychlým kanadským útokům, nyní je to přesně naopak.
     
    28:04
    Dánsko se poprvé v této třetině dostalo s pukem do útočného pásma. Tato anabáze však neměla dlouhého trvání a div že z protiútoku znovu neinkasovalo.
     
    29:12
    Strome byl prudce vystřelil z mezikruží, ale Seldrup byl nyní připraven.
     
    29:17
    Rondbjerg bez teče vyhodil puk přes mantinel a je vyloučen za zdržování hry.
     
    30:05
    Barzal je opravdu k nezastavení. Obránci Dánska ho nedokáží zastavit ten si s nimi pomocí svých šikovných rukou dělá opravdu co chce.
     
    31:30
    Dánové sice přežili přesilovku bez újmy, ale svou 34. střelou v zápase nakonec Seldrupa překonávají i popáté! MITCH MARNER v pokleku vystřelil a dánský golman se již nestihl přesunout ke své pravé tyči. Asistence: Dylan Strome, Brayden Point
    31:30 MARNER - 5:1
     
    32:40
    Hra se po tomto gólu trochu uklidnila a k puku se dostávají Dánové, kteří si také zahrají první přesilovku.
     
    33:20
    Chabot osekával ujíždějího útočníka a půjde si odpočinout na trestnou lavici.
     
    34:14
    From se jako první z Dánů dostal téměř po minutě přesilovky ke střele, kterou však nic nezmohl a nakonec kvůli ní vyhnal své spoluhráče z pásma.
     
    34:45
    Teď už musel McDonald zasahovat, ale střela letěla přímo na něj a tak mu stačilo puk jen jednoduše podržet.
     
    35:10
    Poměrně kuriozní situace teď byla k vidění u dánské branky. Seldrup chtěl rozehrát, ale puk mu ujel. Kanadský hráč to ale nečekal, podklouzl a v pádu nedokázal puk zasunout do brány!
     
    36:40
    Strome se pěkně uvolnil na levé straně, vypálil zápěstím, ale střele scházela přesnost.
     
    37:15
    Piont dostal pěknou přihrávku mezi kruhy, vypálil z první, ale střela byla zblokovaná a skončila v ochranné síti.
     
    38:00
    Marner najížděl na Seldrupa, naznačil střelu, objel bránu a i když byl dánský gólman již mimo hru, nedokázal kanadský útočník prostřelit změť hráčů, která byla u branky!
     
    38:57
    Seldrup sice pustil 5 gólů, ale dalších 33 střel chytil. Dánský golman určitě není tím, kdo góly zavinil a hráči mu mohou spíše děkovat, že rozdíl není větší.
     
    39:19
    McDonald se naopak nudí. Až nyní se k němu puk po několika odrazech dostal a kanadský golman ho raději ukryl v lapačce.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Kanadská mašina se v této třetině rozjela naplno. Hlavně dva slepené góly Dány určitě položily. Ze začátku třetiny byli Dánové opět pod obrovským tlakem a byla jen otázka času, kdy nějakou branku obdrží. Na rozdíl od první třetiny, kdy se jim bránění dařilo celkem obstojně, inkasovali nyní 4 góly a ve zbytku zápasů již nebude otázkou, kdo vyhraje, nýbrž o kolik gólů to bude.
     
    Další třetina začne přibližně ve 20:47.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:09
    Závěrečná třetina utkání začíná zakázaným uvolněním Dánska.
     
    40:57
    Hickey ostře vypálil od modré a střela těsně minula levou tyč Seldrupovy svatyně.
     
    41:42
    Tlak Kanady pokračuje. Třetí kanadská lajna teď přišpendlila hráče Dánska a nedává jim, jak se říká, čuchnout.
     
    42:21
    Dánové mířili do protiútoku, ale jeden z jejich hráčů si toho nevšiml a odjel střídat, čímž celou situaci zazdil.
     
    43:12
    Barzal znovu čaruje a málem se mu podařilo najít spoluhráče před prázdnou bránou. Následně střílel Chabot od modré a Dánové se osvobozují jen za cenu zakázaného uvolnění.
     
    44:02
    Hickeyho nepřesná přihrávka poslala Dány do protiútoku, ti si ho ale znovu sami pokazili, když From podržel puk v ruce a je vyloučen.
     
    45:12
    V této přesilovce se Kanadě zatím nedaří nic vymyslet. Jedna z prudkých přihrávek teď byla sražena do ochranné sítě.
     
    45:58
    Barzalovu střelu z levého kruhu Seldrup dobře viděl a neměl s ní problém.
     
    46:02
    Tato přesilovka nakonec zůstává nevyužita i když v jejích posledních vteřinách Kanaďané stupňovali tempo.
     
    46:35
    Chabot vystřelil zápěstím od modré, ale před bránou znovu nikdo neclonil a tak si Seldrup jednodušše stáhnul puk lapačkou.
     
    46:59
    Dánové mají problém puk vůbec vyhodit ze své třetiny a když už se jim to povede, rovná se to prakticky odevzdání puku soupeři.
     
    47:41
    Stroneova střela z levé strany skončila hodně mimo.
     
    48:28
    Olsen se pošťuchoval s jedním kanadským hráčem a je vyloučen.
     
    49:32
    DYLAN STROME pěkně prokličkoval absolutně nečinnou dánskou obranou a střelou zápěstím a od tyče překonal pošesté Stralbota, který se za pukem pouze odhlédl! Asistence: Brayden Point
    49:32 STROME - 6:1
     
    50:12
    Chartier se v přečíslení tři na dva snažil zakončovat sám, což se ukázalo jako špatné řešení, když vůbec netrefil bránu.
     
    50:57
    A další vyloučení podobného typu. Už unavený True moc podebral kotouč a poslal ho přes mantinel mezi diváky.
     
    51:48
    Barzal si udělal na levé straně dobrý den z jednoho z Dánů, ale Stralbota nyní nepřekonal.
     
    52:37
    Marner si rychlým pohybem najel mezi kruhy, kde však byl odzbrojen hned třemi bránícími hráči.
     
    52:50
    Marner uprostřed kluziště hrubě srazil jednoho z dánských hráčů a půjde na dvě minuty vychladnout.
     
    53:41
    From se snažil vzít věci do svých rukou a projet kanadskou obranou, což se ukázalo jako velmi smělý nápad, který neměl dlouhého trvání.
     
    54:43
    Žádná střela na McDonalda z dánských holí nepřilétla a i proto končí tato přesilová hra neúspěšně.
     
    55:24
    I když je prakticky rozhodnuto, nepolevují kanadští hráči v úsilí vstřelit další branky.
     
    56:14
    Sanheim vypálil od modré a Seldrup si připsal další zákrok. Tentokrát ukryl puk v lapačce.
     
    57:24
    Dánové teď měli nějaký problém u střídačky, ale nakonec se vše obešlo bez vyloučení za příliš mnoho hráčů na ledě.
     
    58:42
    Krásný zákrok teď předvedl Seldrup. Barzal se před ním octil nehlídaný, ale i proto, že byl blízko, si ho dánský brankář vyčekal a jeho střelu do horního rohu líbivým zákrokem lapačkou zneškodnil.
     
    59:14
    Ještě jedno dánské zakázané uvolnění.
     
    Konec zápasu.
     
    Kanada v dnešním zápase potvrdila roli favorita. I když tým javorového listu inkasoval jako první, dokázal se okamžitě oklepat a ve druhé třetině rozstřílel Dány čtyřmi góly, kteří se už nevpamatovali. V posledních minutách hra již ztrácela na tempu a bylo vidět, že se Kanaďané šetří na další, těžší zápasy.
     
    Nejlepším hráčem Dánska byl vyhlášen brankář Mathias Seldrup. Na kanadské straně jím je Mathew Barzal. Nyní se hraje kanadská hymna na počest vítězů.
     
    Ode mě je to vše, děkuji za pozornost a těším se u dalších přenosů na shledanou. (21:24:44)
    Marken.cz

    Vojtěch Vávra

    Branky a nahrávky: 14. Beauvillier (Barzal, Chartier), 22. Quenneville (Marner, Point), 26. Barzal (Chabot, Hicketts), 26. Crouse (Konecny), 32. Marner (Strome, Point), 50. Strome (Point) – 13. True (From)


    Kanada: McDonald (Montembeault) – Hicketts (A), Chabot, Fleury, Hickey, Sanheim, Dermott, McKeown – Marner, Point (C), Quenneville – Strome, Perlini, Virtanen – Barzal, Chartier, Beauvillier – Gauthier, Konecny, Crouse (A)
    Dánsko: Seldrup (Lillie) – Krogsgaard (C), Mieritz, Adamsen, Knudsen, Weichel, Jensen Mo. – From, Krag-Christensen, True (A) – Jensen K., Rondbjerg, Nielsen – Olsen, Korsgaard, Holmberg – Jensen Ma., Boysen, Kristensen (A)

    Rozhodčí: Konc, Wiegand – Kaderli, Nieminen
    bahis siteleri