Ajax – Utrecht 1:1 (kon.) | Eindhoven – Breda 4:0 (kon.) | Groningen – Feyenoord 2:2 (kon.)
Twente – Alkmaar 3:0 (kon.)
konec
FC Twente
3:0 (1:0)
AZ Alkmaar
Neděle 07.10.2012, 16:30 • De Grolsch Veste • Nizozemská Eredivisie
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:30.
     
    Příjemné nedělní odpoledne při sledování šlágru nizozemské Eredivisie. Lídr soutěže, Twente Enschede, přivítá Alkmaar. Ten je po sedmi odehraných kolech sice až na jedenáctém místě, přesto má vysoké ambice a měl by postupem času tabulkou výrazně stoupat.
     
    Střetávají se dva pohároví zástupci Nizozemska. Alkmaaru však výrazně nepřál los čtvrtého předkola Evropské ligy, kdy jako nasazený tým musel nastoupit proti kvalitativně nejlepšímu nenasazenému týmu a proti ruské Machačkale byl outsiderem. Po prohře 0:1 v dagestánské metropoli ještě Alkmaar držel reálné postupové naděje, ty však rychle odvála odveta v Nizozemsku, kde domácí naprosto vyhořeli a podlehli sokovi 0:5.

    Los Evropské ligy si zalaškoval i s Twente, které narazilo na turecký Bursaspor, loňského účastníka základní skupiny Ligy mistrů. Po prohře v Turecku 1:3 měli fotbalisté Twente plné nohy práce, aby v domácí odvetě zvítězili 4:1 po prodloužení a postoupili do základních skupin soutěže. Tam svěřenci anglického trenéra Steva McClarena uhráli shodně remízy 2:2 s Hannoverem i Helsingborgem.
     
    Stejným výsledkem, tedy 2:2, skončil i poslední vzájemný zápas obou celků v dubnu 2012. Hrál se v Alkmaaru a domácí dvakrát nedokázali udržet náskok vytvořený brankami Jozy Altidora. Za Twente poprvé srovnal kanonýr Luuk de Jong a druhou branku zaznamenal až v samém závěru utkání Emir Bajrami.
     
    Do letošního ročníku Eredivisie vstoupili nepoměrně lépe fotbalisté Twente. Ti vyhráli všech šest úvodních zápasů a body poprvé ztratili ve šlágru na Ajaxu, kde před týdnem prohráli 0:1.

    O poznání hůře se vede ambicióznímu Alkmaaru. Dvaadvacetiletý Američan Jozy Altidore sice s osmi brankami vede tabulku střelců celé soutěže, týmu se však nedaří. V dosavadních sedmi zápasech získal pouze devět bodů za dvě výhry a tři remízy, což vyústilo v současné jedenácté místo.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Twente: Mihajlov - Rosales, Bengtsson, Douglas, Braafheid - Janssen, Brama, Schilder - Tadič, Castaignos, Chadli

    AZ Alkmaar: Esteban - Marcellis, Reijnen, Viergever, Gorter - Maher, Henriksen, Elm - Beerens, Altidore, Gudmundsson

    Rozhodčí: Makkelie.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Domácí hrají celí v červeném, hosté tedy museli netradičně obléct modré dresy.
     
    4
    Dnešní závěrečnou bitvu osmého kola Eredivisie rozehráli aktivněji domácí, Schilderův centr ale před Tadičem ukryl do svých rukavic brankář Esteban.
     
    7
    Chadliho průnik středem hřiště nebyl úspěšný, stopku vystavil povedeným obranným zákrokem Viergever.
     
    9
    Beerens se u postranní čáry neprobil přes Braafheida, o míč přišel a ještě levého obránce domácích fauloval.
     
    10
    Braafheid se provinil nedovoleně loktem v souboji s Marcellisem a hosté mají k dispozici standardní situaci od postranní čáry.
     
    11
    Před branku si našel prostor k zakončení Viktor Elm a brankář Mihajlov měl plné ruce práce, aby jeho razantní hlavičku vytěsnil nad břevno!
     
    12
    Následný rohový kop Alkmaaru už nevyústil v ohrožení domácí branky a hrozící protiútok musel za cenu žluté karty zastavit Danny Gorter.
     
    13
    Schilerův centr z levé strany byl pro Castaignose příliš krátký, Viergever přesto nedokázal dostatečně odkopnout míč a vznikla skrumáž před Estebanem, ovšem nikdo v červeném se nedokázal probít k zakončení.
     
    15
    Další závar před hostující brankou vznikl po centru Tadiče, Castaignose ale pokryl Reijnen.
     
    17
    Tadič se pokusil individuálně probít do pokutového území. Neuspěl, ovšem po velmi nepovedeném odkopu Elma dostali domácí druhou šanci k útočné akci, Janssen se ale ve spolupráci s Tadičem nedokázali prokombinovat až do zakončení.
     
    19
    Twente právě vstřelilo branku!
    Krásná fotbalová akce domácích vede k úvodní změně skóre! Z levé strany nacentroval Braafheid a NACER CHADLI z voleje nasměroval míč k bližší tyči Estebanovy branky!
     
    21
    Hosté rozehrávají akci mnoha přihrávkami podél středové čáry a vyčkávají na okno v obraně Twente.
     
    22
    To ale nenašli, v závěru celé akce Gorter nacentroval pouze k připravenému bulharskému brankáři Mihajlovovi.
     
    24
    Chadli u postranní čáry nádhernou patičkou obelstil Marcellise a namířil si to k pokutovému území, tam už ale narazil na dvojici protihráčů a proti kvantitativní přesile se neprosadil.
     
    25
    Gorterův centr nenašel žádného adresáta a míč proletěl pokutovým územím až k opačnému rohovému praporku, odkopávat bude Mihajlov.
     
    25
    Beerens se probil po pravém křídle k centru, míč nadrazil vysoko nad vlastní branku řízný stoper Douglas.
     
    26
    Po následném rohovém kopu se hostům povedlo alespoň vytvořit závar před Mihajlovem, míč poskočil po hlavách několika hráčů, nikomu se ale zakončit nepodařilo.
     
    27
    Na dlouhý nákop Reijnena si za domácí obranu naběhl Elm, v těžké pozici ale hlavou nasměroval míč zhruba metr vedle domácí branky.
     
    28
    Janssen na pravém křídle unikl Gorterovi, po vniku do pokutového území mu hostující obránce možná škobrtl o patu a Janssen se skácel k zemi, penaltu a možná i druhou žlutou kartu pro Gortera si ale nevymodlil. Sudí Makkelie nechává pokračovat ve hře.
     
    29
    Beerensova dalekonosná střela pouze proskákala vedle domácí branky.
     
    30
    Rosales nákopem podél pravé postranní čáry našel připraveného Castaignose, ten si ale při zpracování kolem Gortera pomohl rukou a to neuniklo pomeznímu rozhodčímu, jenž stál zhruba metr od celé situace.
     
    32
    Gorter si s domácími fotbalisty nebere žádné servítky, v hlavičkovém souboji se pořádně opřel do Tadiče a nikdo by se nemohl divit, pokud by Danny Makkelie vytáhl znovu žlutou kartu pro levého obránce hostů. Tentokrát si ale vystačil pouze s odpískáním nedovoleného zákroku.
     
    34
    Dlouhý nákop Viergevera nesměroval k vysunutému Altidorovi, přesto brankáři Mihajlovovi nadělal vrásky na tváři vlastní spoluhráč Douglas, jenž se snažil hlavou prodloužit míč jemu do rukavic, ovšem málem svého brankáře přehodil. Míč by ale nakonec přeci jen směřoval těsně vedle branky.
     
    35
    Prvním žlutým hříšníkem na straně Twente je Rosales.
     
    36
    Elm uvolnil na pravém křídle Beerense, jeho vysoký centr ale nikoho v modrém nenašel.
     
    37
    Nejen domácí trenér McClaren teď o pár let zestárl. Chadli se totiž snažil ve vlastním pokutovém území ukličkovat dva soupeře, logicky o míč přišel, ale Beerens místo střely v zajímavé pozici volil pád a penaltu si nevymodlil.
     
    38
    Další faul Gortera pořádně na hraně žluté karty, tentokrát poslal k zemi Janssena a rozhodnutí sudího Makkelieho o karetní nepotřebě ocenili domácí fanoušci mohutným pískotem.
     
    40
    Chadli kolmicí do pokutového území uvolnil Tadiče, ten ale střílel v pádu a branku Estebana přestřelil.
     
    41
    Ještě během předchozí akce byl u postranní čáry atakován Braafheid a musí být u postranní čáry ošetřen. Beerens si v souboji s ním pomohl jednoznačně rukou, kterou zasáhl soka do obličeje. Desetinásobný reprezentant Nizozemska ale bude za chvíli v pořádku.
     
    44
    Chadli se uvolnil na křídle přes Marcellise, jeho nepřesný centr Viergever promáchl, naštěstí pro hosty byl hned za ním připravený Esteban, jenž míč zachytil.
     
    45
    Sudí Makkelie k úvodním pětačtyřiceti přidává jednu nastavenou minutu.
     
    První poločas skončil.
     
    Během ní už se nic nestalo a po prvním dějství tak Twente Enschede potvrzuje roli lídra nizozemské Eredivisie, vede nad Alkmaarem 1:0 a do druhého poločasu vstoupí ve výhodnější pozici. Hosté se zatím vzmohli pouze na povedenou hlavičku Elma, s níž si ale Mihajlov poradil. O poznání nebezpečnější je pro ně dnešní počínání obránce Gortera, jenž si už třikrát koledoval o druhou žlutou kartu, zatím jej ale arbitr Makkelie ponechává na hřišti.
     
    Hráči obou celků už vyběhli z útrob třicetitisícové arény a vše se připravuje k rozehrání druhého poločasu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Po změně stran Twente i Alkmaar nadále hrají v základních sestavách a jsou to hosté, kteří musí dotahovat jednogólové manko.
     
    47
    Bývali to ale nemuseli dotahovat dlouho, Gorter se totiž efektivní narážečkou s Altidorem uvolnil u postranní čáry a hned si to přímou cestou namířil do pokutového území, tam ovšem narazil do Bengtssona a už míč neudržel.
     
    48
    Hosté vstoupili do druhého poločasu skutečně velmi aktivně. Marcellisův centr ještě dokázal odvrátit Rosales, po následném průniku do pokutového území střílel Altidore, táhlou střelou ale branku přestřelil.
     
    49
    Obrovské zaváhání hostující obrany! Tadič po Gorterově minule už směroval k brankáři Estebanovi, obhodil si míč kolem něj a padl k zemi. Domácí hráči se sesypali k sudímu Makkeliemu, jenž se běžel o situaci poradit s pomezním rozhodčím, nakonec ale rozhodují ve prospěch hostů a nařizují odkop od branky Alkmaaru. Opakované záběry ale jednoznačně dávají za pravdu domácím, Tadič byl Estebanem evidentně podražen a penalta se měla v tomto případě kopat.
     
    52
    Neuvěřitelné situace vidíme na De Grolsch Veste! Maher byl atakován v pokutovém území domácích, ani v tomto případě ale sudí Makkelie penaltu neodpískal.

    Rosales přiběhl k Maherovi a cosi na protihráče zakřičel, přes sedícího Mahera poté přepadl a rozhodčí Makkelie překvapivě uděluje Maherovi červenou kartu.
     
    53
    S červenou kartou Maherovi udělil i žlutou Altidorovi a po pár sekundách protestů amerického útočníka osmigólovému střelci Alkmaaru okamžitě ukazuje i druhou žlutou kartu, posléze červenou a Alkmaar bude dohrávat zápas v devíti!
     
    54
    Po delším přerušení už se ve hře může pokračovat, hosté během malé chvíle přišli o dva vyloučené hráče a jejich ambice na ligové body z dnešního zápasu se smrskly na minimum.
     
    56
    Obrázek hry bude zřejmě po většinu zbývající části zápasu podobný, domácí proti výrazně oslabenému soupeři bez potíží kombinují na útočné polovině a hledají cestu do jeho obrany.
     
    57
    Tadič hledal kolmicí do pokutového území Chadliho, poslal mu ale nepřesnou přihrávku a k míči měl blíže Esteban v brance Alkmaaru.
     
    58
    Po Janssenově přihrávce do pokutového území si míč zpracoval Chadli, následně mu ale nevyšlo posunutí míče k Estebanovi a kulatý nesmysl mu od kopačky utekl.
     
    59
    Tadič se silou vůle probil do pokutového území, tam byl podražen Henriksenem a sudí Makkelie tentokrát už ukazuje na penaltový bod uvnitř pokutového území hostů!
     
    60
    Twente právě vstřelilo branku!
    DUŠAN TADIČ penaltu bezpečně proměnil a zřejmě definitivně potvrzuje tři body pro Twente. Nedovedu si představit fotbalový zázrak, který by Alkmaaru v současné době pomohl k bodovému zisku.
     
    61
    S chutí hrající domácí si fotbalu maximálně užívají, Braafheid vysunul do pokutového území Castaignose, ten se s míčem otočil kolem Marcellise, střílel ale do připraveného Estebana.
     
    62
    Twente právě vstřelilo branku!
    Dalším úspěšným střelcem domácích je LUC CASTAIGNOS. Ten se prosadil po prudkém centru Janssena k bližší tyči a třetí ligovou trefou v sezóně navyšuje náskok Twente.
     
    65
    Další velkou příležitost domácích si sám vypracoval individuální akcí Tadič, zhruba u rohu pokutového území se rozhodl k razantnímu zakončení, do nějž ještě vložil nohu Castaignos a brankář Esteban výborným zákrokem i za pomoci tyči dokázal střelu zlikvidovat.
     
    67
    Další střeleckou pozici vypracovali Brama s Tadičem pro Schildera, ten, ač zcela osamocen, ale v klíčovou chvíli o míč doslova zakopl a vystřelit už nedokázal.
     
    67
    O pár sekund později Janssen trefuje pravou tyč hostující branky!
     
    68
    První střídání dnešního zápasu, na straně hostů Beerens přepouští místo Rosheuvelovi.
     
    69
    Střídají také domácí, pro dnešek dohrál Janssen, jehož nahradil Felipe Gutierrez.
     
    71
    Na přetažený centr Gutierreze nedosáhli Castaignos ani Rosales.
     
    71
    Druhá změna v domácím týmu, Rosalese nahrazuje Dedryck Boyata. Mladý belgický obránce zapůjčený z Manchesteru City.
     
    73
    Série krátkých přihrávek, domácí si na útočné polovině v poklidu předávají míč z nohy na nohu.
     
    73
    Méně záživnou pasáž hry uťal až Tadič, ránou z dvaceti metrů ale branku minul.
     
    74
    Odpracováno má i v obličeji evidentně znechucený Gudmundsson, místo něj vběhl do hry Erik Falkenburg.
     
    75
    Další útočné snažení Twente, po levé straně se pokusili vniknout do pokutového území Brama s Braafheidem, přímý účastník finále mistrovství světa 2010 ale o míč v závěrečné fázi přišel.
     
    76
    Tadič často bere zakončení na sebe, v dalším případě z dvaceti metrů branku vysoko přestřelil.
     
    76
    Naprosto výjimečně hosté s míčem přešli středovou čáru, Marcellisův centr ale byl pro Falkenburga příliš dlouhý.
     
    77
    Alkmaar inkasoval dvě červené karty v jednom zápase naposledy před třemi lety v zápase s Heracles Almelo.
     
    77
    Vysprchovaní Altidore s Maherem už sledují zápas v civilu mezi střídačkami. O tomto duelu se bude v Nizozemsku ještě nějakou dobu hodně mluvit.
     
    78
    Domácí si ale zatím vychutnávají průběh zápasu. Tadič vnikl středem hřiště do pokutového území, posunul míč do "loženky" Braafheidovi, ten ale míč nasměroval o dobrý metr vedle takřka odkryté branky, poté už jen zaskočeně padl na kolena a chytl za obličej. Sám Braafheid nevěřil, co dokázal netrefit.
     
    81
    Další série rychlých přihrávek po hranici pokutového území. Domácí už častěji akce až příliš překombinují místo střelby. V závěru této akce hosté srazili přízemní centr Braafheida za branku.
     
    82
    Moderní aréna domácích je i dnes takřka vyprodaná, utkání sleduje 29 500 fanoušků.
     
    82
    Chadliho průnik přes Marcellise nepřinesl pro domácí kladný výsledek a odkopávat od své branky bude Esteban.
     
    83
    Pro dnešek dohrál i Edson Braafheid, toho nahrazuje Jerson Cabral.
     
    84
    Gutierrez si aktivitou při napadání hostující rozehrávky vybojoval standardní situaci v bezprostřední blízkosti rohu pokutového území.
     
    84
    Chadli zakroutil míč ke vzdálenější tyči Estebanovy branky. Pouze díky lehkému Bengtssonově nadražení na něj nedosáhl nabíhající Castaignos.
     
    86
    Rohový kop Gutierreze vyrazil brankář Esteban až k opačnému rohovému praporku, tam ještě sprintem stačil dostihnout a zpracovat míč na hrací ploše Douglas, následně hostující obránci zablokovali centr Cabrala.
     
    87
    Po Boyatově přihrávce se z dálky opřel do míče Schilder, Estebanovu svatyni výrazně přestřelil.
     
    88
    Také Chadliho rána prosvištěla mimo třemi tyčemi hájený prostor Estebanem.
     
    89
    Podle hlasování fanoušků nizozemské televize vyhrál hlasování o hráče zápasu Chadli s 29% hlasy, druhý před třetím Tadičem pak skončil Adam Maher. Devatenáctiletý Nizozemec marockého původu se ale do dnešního zápasu zapsal především vyloučením, které bylo naprosto nesmyslné.
     
    90
    Hlavní arbitr Makkelie k druhému poločasu přidává dvě minuty. Byl to právě Makkelie, kdo vzal osud zápasu do svých rukou. Nejdříve neodpískal jasnou penaltu ve prospěch domácích, posléze na to nechal pokračovat i po ataku na Mahera v pokutovém území a Mahera vyloučil, do šaten okamžitě za protesty poslal dvěma žlutými kartami i Altidora.
     
    Konec zápasu.
     
    Končí rozporuplný zápas, který byl fotbalově zajímavý pouze 51 minut, poté začal úřadovat sudí Makkelie, jenž hosty během jednoho přerušení poslal do devíti hráčů a definitivně tím rozhodl o osudu dnešního duelu.

    S konstatováním, že Twente se vítězstvím 3:0 poměrně snadno udrželo v čele Eredivisie se loučím a těším na přečtenou u celé řady dalších přenosů. (18:23:50)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 19. Chadli, 60. Tadič (pen.), 62. Castaignos

    Karty:   35. Rosales (TWE) - 12. Gorter (ALK)   52. Maher (ALK), 53. Altidore (ALK)


    FC Twente: Mihajlov - Rosales, Bengtsson, Douglas, Braafheid - Janssen, Brama, Schilder - Tadič, Castaignos, Chadli
    AZ Alkmaar: Esteban - Marcellis, Reijnen, Viergever, Gorter - Maher, Henriksen, Elm - Beerens, Altidore, Gudmundsson

    Rozhodčí: Makkelie
    bahis siteleri