Nad 67 kg - OF, ČF a SF (ženy) (kon.) | Nad 80 kg - OF, ČF a SF (muži) (kon.)
Nad 67 kg - opravy, o bronz, finále (ženy) Vítězka: M. Mandićová (SRB) (kon.) | Nad 80 kg - opravy, o bronz, finále (muži) Vítěz: V. Larin (ROC) (kon.)
konec
Nad 67 kg - osmifinále, čtvrtfinále a semifinále (ženy)

Úterý 27.07.2021, 03:00Olympijské hry - Taekwondo
Sledujte:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 03:00.
     
    Dobrý den všem fanouškům a fanynkám bojového umění, hlavně těm, kdo obdivují tak krásný sport, jakým Taekwondo jednoznačně je. Na programu máme dnes souběžně kategorii žen nad 67 kilogramů a mužů nad 80 kilogramů. V tomto přenosu se zaměříme na ženy.
     
    Pravidla

    V Taekwondu se zápasí tříkolovým systémem po dvou minutách. Mezi koly je krátká přestávka. Bojovníci využívají hlavně kop a technik prováděných nohou. Občas vidíme i údery, ale ne tak často, jelikož údery na hlavu jsou zakázány a údery na vestu jsou obodovány jen jedním bodem. Vyhrává bojovník, jenž má po třech kolech vyšší počet bodů.
     
    Bodování

    Vysvětlím vám největší základy bodování. Tedy způsoby, kterými zápasníci získají určitý počet bodů.

    Úder na vestu – 1 bod
    Kop na vestu – 2 body
    Kop na hlavu – 3 body
    Kop na vestu z otočky – 4 body
    Kop na hlavu z otočky – 5 bodů
     
    Nasazení pro osmifinále

    Rodriguezová Peguerová (DOM) – Nafia Kusová (TUR)
    Dabin Lee (KOR) – Aminata Charlene Traoreová (CIV)
    Světlana Osipová (UZB) – Cansel Denizová (KAZ)
    Keyla Paola Avilová Ramírezová (HOND) – Šu-jin Čeng (CHN)
    Britseida Acostaová (MEX) – Althea Laurinová (FRA)
    Reba Stewartová (AUS) – Aleksandra Kowalczuková (POL)
    Milica Mandićová (SRB) – Faith Ogallová (KEN)
     
    Osmifinále
     
    401
    První osmifinálové kolo bylo velice vyrovnané. Defenzivní Taekwondo potvrzovaly bodové zisky. Za první kolo Kusová získala dva body, soupeřka nic. Za druhé zase Rodriguezová Peguerová jeden a protivnice nic. Po dalším vyrovnaném třetím kole se museli dojít až do prodloužení, kde na zlatý bod vyhrála reprezentantka Dominikánské republiky.
     
    403
    Ve druhém souboji v rámci osmifinále jsme viděli mnohem lepší Taekwondo. Útočný, aktivní a pohledný souboj zahájila vítězstvím v prvním kole Lee. Jenže v následující dvouminutovce ji soupeřka zaskočila desíti body. Světová pětka si však přece jen vítězství ujít nenechala, v posledním kole nepovolila reprezentantce Pobřeží Slonoviny ani bod, sama jich nasázela sedm a postupuje (17:13).
     
    405
    Souboj s pořadovým číslem 405 byl velmi těsný. Utkala se světová devítka s osmičkou a zápas skončil o jeden bod. v prvním kole si Kazaška připsala body čtyři, ve druhé dvouminutovce zase inkasovala 10 její protivnice. Třetí kolo se srovnalo a u už to vypadalo, že rozhodne prodloužení. Velkou smůlu ale měla Uzbečka, který nevykryla úder Kazašky jednu sekundu před koncem! A tak Cansel Denizová postupuje po výsledku 10:9.
     
    409
    Ve čtvrtém osmifinále o sobě světová dvojka v této kategorii Šu-jin Čeng dala vědět. První dvě kola vyhrála 7:0 a 4:0 Soupeřka si tak na první bod musela počkat až do třetího kola. Tam ale zaznamenala pouze jeden, zatímco Čeng dokonce 9. Finální skóre je tedy 20:1 pro Číňanku.
     
    411
    Francouzka Laurinová bojovala proti Mexičance Acostové. Zápas byl docela vyrovnaný, čekalo se spíše bránění a vyrovnaný výsledek. Což se potvrzovalo, než nastalo třetí kolo. V něm se Laurinová utrhla ze řetězu a během posledních 50 sekund soupeřku zaplavila nečekanou salvou kopů. Tři kopy na hlavu a tři na vestu. Vynikajících patnáct bodů, a tak o postupujícím nikdo nemohl pochybovat. Konečný výsledek je 3:21.
     
    413
    Mnohem defenzivnější byl nakonec zápas Stewartové a Kowalczukové. Polka dokázala vyhrát první dvě kola, díky čemuž si vytvořila mírný náskok. V posledním kole nikdo nebodoval, Australanka ani v tom prvním. Její jediné body byly za kop z druhého kola. Poměrně méně atraktivní zápas skončil výsledkem 7:2 pro Polku.
     
    415
    Opravdu jednostranný byl výsledek zápasu Srbky Mandićové a Keňanky Ogalloové. Srbka vyhrála první dvě kola jasnou převahou, v posledním už ji pak stačil jen jeden bod. Naopak soupeře právě ani ten jeden bod nepovolila a jednoduše postoupila dále.
     
    Čtvrtfinále
     
    417
    Čtvrtfinálový zápas číslo jedna byl parádím přehlídkou útočného Taekwonda, tedy hlavně v prvním kole. To skončilo 15:10 pro Korejku. Následně se obě bojovnice trochu zatáhly a v dalších dvou kolech jsme viděli už celkem dohromady jen dvanáct bodů. Postupuje Korejka výsledkem 23:14.
     
    419
    Druhé čtvrtfinále se neslo v poměrně vyrovnaném duchu, minimálně první dvě kola. mírně navrch měla Britka, ovšem i Kazaška zaznamenávala důležité body. Rozhodlo nakonec hlavně třetí kolo, kde měla Denizová dohánět ztrátu, ale místo toho kolo prohrála 0:5. Celkově pak prohrála 7:17.
     
    421
    Šu-jin Čeng tahala proti Laurinové celý zápas za kratší konec lana. Vždyť v prvních dvou kolech nezaznamenala ani jeden bod, a to je prostě ve čtvrtfinále nemyslitelné. V posledním kole se sice zvedla, ale i s šesti body ho prohrála a vypadla po výsledku 6:14.
     
    423
    Aleksandra Kowalczuková se postavila Milice Madićové. První kolo sice vyhrála a ve druhém kole ani jedna bojovnice žádný bod nezaznamenala. Vůbec si ale nepohlídala závěr zápasu a světová trojka z Balkánu ji dala v poslední dvouminutovce devítibodovou lekci. Celkový výsledek – 4:11.
     
    Semifinále
     
    425
    První semifinále nabídlo krásnou ofenzivní podívanou. Zápas Walkdenové, světové jedničky v této kategorii a Lee, bojovnice z kolébky Taekwonda Koreji postupně nabíral gradaci. V prvním kole to bylo 3:1 pro Lee, ve druhém už zvítězila Walkdenová 7:9. Za grandiózní finále zápasu by se dalo označit třetí kolo, které poskytlo dvaceti devíti bodovou podívanou. nakonec tedy postupuje Lee nejtěsnějším možným výsledkem – o jeden bo 25:24.
     
    427
    Známe už i druhou finalistku. Světová trojka Mandićová poslala Laurinovou do bojů o bronz. Rozdíl skóre si zařídila už v prvním kole, kdy vyhrála 7:5. Následující kola dopadly remízami 0:0 a 3:3. Ve finále se tak postaví Lee.
     
    Dnešní program je za námi. Ještě nás tedy čekají opravy a medailové souboje, ale na ty si budete muset počkat do dvanácti hodin. (10:06:16)

    Jiří Polášek

    Semifinále
    Dabin Lee (KOR) - Bianca Walkdenová (GBR) 25:24
    Althea Laurinová (FRA) - Milica Mandićová (SRB) 5:7
    Čtvrtfinále
    Rodriguezová Peguerová - (DOM) Dabin Lee (KOR) 14:23
    Cansel Denizová (KAZ) - Bianca Walkdenová (GBR) 7:17
    Šu-jin Čeng (CHN) - Althea Laurinová (FRA) 6:14
    Aleksandra Kowalczuková (POL) - Milica Mandićová (SRB) 4:11
    Osmifinále
    Rodriguezová Peguerová (DOM) - Nafia Kusová (TUR) 7:5
    Dabin Lee (KOR) - Aminata Charlene Traoreová (CIV) 17:13
    Světlana Osipová (UZB) - Cansel Denizová (KAZ) 9:10
    Keyla Paola Avilová Ramírezová (HOND) - Šu-jin Čeng (CHN) 1:20
    Britseida Acostaová (MEX) - Althea Laurinová (FRA) 3:21
    Reba Stewartová (AUS) - Aleksandra Kowalczuková (POL) 2:7
    Milica Mandićová (SRB) - Faith Ogallová (KEN) 13:0
    Nasazení pro osmifinále
    Rodriguezová Peguerová (DOM) - Nafia Kusová (TUR)
    Dabin Lee (KOR) - Aminata Charlene Traoreová (CIV)
    Světlana Osipová (UZB) - Cansel Denizová (KAZ)
    Keyla Paola Avilová Ramírezová (HOND) - Šu-jin Čeng (CHN)
    Britseida Acostaová (MEX) - Althea Laurinová (FRA)
    Reba Stewartová (AUS) - Aleksandra Kowalczuková (POL)
    Milica Mandićová (SRB) - Faith Ogallová (KEN)
    bahis siteleri