Ajax – Utrecht 1:1 (kon.) | Eindhoven – Breda 4:0 (kon.) | Groningen – Feyenoord 2:2 (kon.)
Twente – Alkmaar 3:0 (kon.)
konec
Ajax Amsterdam
1:1 (1:0)
FC Utrecht
Neděle 07.10.2012, 12:30 • Amsterdam ArenA • Nizozemská Eredivisie
Předzápasové kurzy
     
    Interesantní duel 7. kola Eredivisie vítěze nenašel, a tak se Ajax s Utrechtem rozcházejí smírně po výsledku 1:1. Domácí tým po vyhraném prvním poločase inkasoval hned v 51. minutě, kdy si vlastní branku vstřelil Sporkslede. Po ní sice následoval festival šancí, avšak radost z gólu už nepřišla ani na jedné straně. V největší šanci Ajaxu neuspěl Eriksen, kterému v pokutovém území nezištně přeposlal míč de Jong. Dánský technik však ve vápně pálil nepřesně, a tak duel končí spravedlivou remízou. (14:26:32)
     
    Konec zápasu.
     
    90+4
    vam Rhijn na pravé straně nezastavil hostující útok, avšak Oar centr uspěchal a posílá ho do rukavic Vermeera.
     
    90+2
    Velká příležitost i na druhé straně. Akci podél levého křídla odcentroval do vápna Boerrigter. Ten našel kopačku Tobiase Sany, který bez přípravy vypálil na brankáře hostů Ruitera. Ten si připisuje zákrok odpoledne, když prudký projektil vyráží mimo svou branku!
     
    90+2
    A odražený míč našel na pravé straně v pokutovém území zcela volného van der Guna. Ten skákající projektil napálil jen těsně vedle Vermeerovi branky!
     
    90+2
    FC Utrecht kombinuje s míčem na kopačkách na útočné polovině.
     
    90+1
    Za hostující obranu se po přiklepnutí Sany dostával de Jong. Toho však zastavil nejprve obranným zákrokem Nilsson, a pak také praporek pomezního, který signalizuje ofsajd.
     
    90
    Druhý poločas nastavuje hlavní sudí Jan Wegereef o čtyři minuty.
     
    89
    Ajax i přes velkou snahu neudrží míč na útočné polovině, a tak hrozí hosté. V pokutovém území trefil skákající projektil Asare, jenže ten se po teči dostává do zámezí.
     
    88
    van der Maarel na straně druhé našel centrem pod sebe Mulengu. Ten poslal nahrávku ihned směr Vermeer, jenže branku Vermeera netrefil.
     
    87
    Z levé strany se do středu hřiště dostal s míčem na kopačce Boerrigter. Místo nahrávky zvolil střelu, avšak branku Ruitera netrefuje. Jeho přízemní pokus jde zhruba dva metry mimo.
     
    87
    Tobias Sana však útočné snažení domácích končí na pravé straně. Tam si totiž míč po kličce příliš posunul, a ten tak končí v zámezí Amsterdam Areny.
     
    86
    Mulenga fauluje Eriksena, který vypomáhal defenzívě Ajaxu, a tak musí rychle přispěchat na pomoc obraně.
     
    84
    Po přímém kopu hostů pálil odražený míč na Vermeera záložník Sarota. Jeho projektil však míří vysoko nad, a tak může být Vermeer v klidu.
     
    83
    Ajax naposledy střídá. Blinda nahradí na poslední minuty Lasse Schöne.
     
    83
    Boerrigter si nepohlídal ofsajdovou linii, a tak je chycen v nedovoleném postavení po nahrávce od Eriksena.
     
    82
    Australan Tommy Oar vybojoval na levé straně míč a centroval do vápna. van Rhijn jeho pokus blokuje do zámezí, aut pro Utrecht.
     
    80
    Jeden z nejlepších hráčů utkání, ne-li nejlepší Oar vysunul na pravou stranu Mulengu, ten na nic nečekal a prudkou ranou vypálil na Vermeera. Brankář domácích dělovku famózně vyráží na roh.
     
    79
    Na druhé straně akci domácích brzdí také ofsajd. V něm je nachytán kapitán Ajaxu Siem de Jong.
     
    78
    Velkou šanci hostů zastavuje ofsajd, po centru Bulthuise zakončoval volný Mulenga. Ten se odpoutal od Blinda, avšak jak již jsem poznamenal, tak stál v ofsajdu. Jeho následné zakončení i tak šlo mimo Vermeerovu bránu.
     
    77
    Po faulu na Blinda rozehrával z levé strany přímý volný kop Christian Eriksen. Svoji pravačkou však již zahrál daleko povedenější přímáky, jelikož jeho centr zastavuje v pokutovém území hned první hráč Utrechtu.
     
    75
    Utrecht bude dnes poprvé střídat. Nilsson na trávníku nahradí van der Hoorna.
     
    73
    Hostující tým to zkusil po pravém křídle, avšak vysoký míč nikoho v černém dresu neoslovil, a tak končí až u brankáře Vermeera, který rychle rozehrává směrem vpřed.
     
    71
    Nádherná akce Ajaxu druhou brankou nekončí! Centr Babela z pravé strany absolutně geniálním dotekem posunul na Eriksena kapitán domácích Siem de Jong, avšak dánský fotbalista Christian Eriksen v pokutovém území svou pravačkou prostor tří tyčí z více než nadějné pozice netrefuje.
     
    69
    Centr z levé strany v podání domácího Boerrigtera obranu Utrechtu bez problémů odvrací. Hráči Franka de Boera přesto zůstanou u míče.
     
    67
    Přímý kop domácích poslal z pravé strany Eriksen přesně na hlavu de Jonga. Ten však bohužel pro domácí trefuje hlavu Bulthuise, a tak to bude pro Ajax jenom rohový kop.
     
    66
    Vysoký centr z pravé strany proměnil hostující útočník FC Utrecht Mulenga v hlavičku nad Vermeerovu branku.
     
    65
    Zaváhání hostů v rozehrávce mohl potrestat po nahrávce Sany jeho kolega Eriksen, avšak z levé strany branku netrefil. Kali za faul na Tobiase sanu následně vidí žlutou kartu.
     
    64
    A právě novic na trávníku Boerrigter měl možnost centru na levé straně. Ve skluzu však zahrál dobře a i trochu šťastně van der Maarel, a tak bude od své branky rozehrávat Ruiter.
     
    62
    Druhé střídání domácího celku znamená, že ze hřiště odejde lehce zranění Lukoki, jeho místo zaujme Boerrigter.
     
    61
    Na nahrávku Siema de Jonga si středem hřiště nabíhal Babel. Přihrávka však byla až příliš prudká, a tak končí až u brankáře Ruitera.
     
    60
    Hrozí i Utrecht. Oar posunul míč na levou stranu, kde se obránce zbavil van der Gun, který následně i těžkého úhlu vypálil. Vermeer však místo u pravé tyče jistil, a tak ránu chytá.
     
    58
    Tobias Sana si to po výměně míče s de Jongem namířil do pokutového území, avšak až tam nedošel. Dobře ho totiž odzbrojil van der Hoorn.
     
    57
    Lukokiho další pokus o útočnou akci podél pravé postranní čáry zastavuje obranným zákrokem Bulthuis.
     
    55
    Obrovská šance domácího Ajaxu! Akci z pravé strany centroval po nahrávce de Jonga do vápna Lukoki. Míč si našel v těžké pozici Babel, který nohou prodloužil míč do pravé tyče. Odražený balon ještě zkoušel proměnit ve vedoucí branku Eriksen, avšak neúspěšně.
     
    53
    Slušně našlápnuto teď měl do vápna Ajaxu zatím velmi dobře hrajicí Oar. Ve vápně už mu však došli síly a když navíc zahrál skvěle tělem Alderweireld, tak k zakončení nedošlo.
     
    53
    Domácí celek rychle rozehrál na levé straně přímý kop a míč se od de Jonga dostal na kopačky Ryana Babela. Ten to vzal na sebe a prudkou ranou zkoušel Ruitera alespoň zaměstnat. Brankář hostů však zasahovat proti nepřesné ráně nemusí.
     
    51
    Utrecht právě vstřelil branku!
    Novic na trávníku FABIAN SPORKSLEDE si bohužel pro domácí Ajax připisuje vlastní branku. Centr Kaliho posílá za vlastního brankáře hlavičkou, kterou chtěl prudký balon do pokutového území odvrátit.
     
    50
    Tentokrát rychlý brejk hostů van der Gun přenášel na pravou stranu na Mulengu, avšak toho k míči nepustil dobrým obranným zákrokem Alderweireld.
     
    49
    Utrecht v úvodních vteřinách druhého poločasu drží míč na svých kopačkých, a na pravé straně to málem vedlo k zakončení. Mulenga však dobrou pozici spoluhráčů v pokutovém území nezužitkoval, když svůj centr posílá do chráníčů Blinda.
     
    47
    Bulthuisův centr z levé strany zastavuje v pokutovém území důrazným odkopem Toby Alderweireld.
     
    46
    Ajax Amsterdam dělá do druhého poločasu jednu změnu, když Poulsena nahrazuje Fabian Sporkslede.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Máme za sebou první poločas a v něm celou řadu šancí. Ajax se do vedení dostal už v 6. minutě, kdy akci po pravé straně zakončil do odkryté klece Ryan Babel. Po úvodní brance se do hry dostal i Utrecht, který hrozil především duem van der Gun-Mulenga. Hostující tým se stejně jako Ajax ve zbytku první půle již neprosadil, a tak bude muset své šance vložit do poločasu druhého, který v Amsterdam Areně začne pravděpodobně v 13:34.
     
    První poločas skončil.
     
    45+2
    Další kombinace hostí skončila na pravé straně nahrávkou na Mulengu. Útočník hostů však netrefil míč ideálně, a ten tak končí mimo Vermeerovu branku.
     
    45
    Ovšem i akce na straně druhé se dá určitě nazvat jako velká šance. Tu měl Utrecht po nahrávce na pravou stranu na Mulengu, toho od míče neodstavil Alderweireld, který jen mohl sledovat, jak se lehce tečovaný pokus odráží od tyče na rohový kop.
     
    44
    O pár vteřin později přichází velká příležitost Ajaxu Amsterdam. Ze středu hřiště našel krásnou nahrávkou mezi obránci Utrechtu de Jong spoluhráče Sanu, který sám před hostujícím brankářem pálí velkou šanci do jeho nohou.
     
    44
    Babel pustil nahrávku z levé strany za svá záda na Eriksena, který po souboji s hostujícím hráčem upadl, jenže faul rozhodčí nevidí.
     
    43
    Nepříliš jistou rozehrávku hostů zastavil dobře Blind. Ten posunul na Babela přes kterého se míč dostal až na kapitána Ajaxu de Jonga. Záložník domácích však bohužel míč ztrácí a musí lehce faulovat.
     
    41
    Na druhé straně hřiště pálil po nahrávce Mulengy jeho kolega Asare mimo Vermeerovu branku. Ten proti vysoké střele zasahovat vůbec nemusel.
     
    39
    Po následném rohovém kopu domácích zakončoval technickým pokusem Sana, avšak branku netrefil.
     
    38
    A další střelecký pokus Ajaxu. Opět z levé strany pálil Ryan Babel, ale i v tento moment dobře zasahuje brankář hostů Ruiter.
     
    38
    Švédský šikula Sana našel na levé straně chytrou nahrávkou Blinda. Ten sám před hostujícím brankářem zakončil, avšak Ruitera z těžkého úhlu pouze trefuje do hlavy.
     
    37
    Vermeer to v brance ještě zkusí, ale výrazně kulhá. Náhradník Cillessen se tak již u postranní čáry rozcvičuje.
     
    35
    Hostující celek chtěl zahrozit po centru do pokutového území Asarem, ale toho od míče odstavil Alderweireld a brankář Vermeer míč chytá. Domácí strážce tří tyčí však byl v souboji lehce dohrán hostujícím kapitánem a na hřišti musí být ošetřen.
     
    33
    Na levém křídle prošel přes van der Maarela celkem snadno Ryan Babel. Bývalý hráč Liverpoolu či Hoffenheimu spoluhráče nahrávkou nehledal, ale vypálil a Ruiter může být jenom rád, že rána levačkou jde nad jeho branku. Razanci totiž rozhodně měla.
     
    32
    Rána van Rhijna ze zhruba pětadvaceti metrů míří tak dva metry od Ruiterovi branky.
     
    32
    Vysoký centr domácích na levou stranu snadno přečetl van der Maarel, který hlavičkou posouvá balon na brankáře Ruitera.
     
    30
    Na druhé straně Ajax hrozil po levé křídle. Tam až z obdivuhodnou lehkostí prošel k centru Sana. Míč vracel do vápna Babel, ale nikdo z jeho kolegů už na Ruitera nevypálil.
     
    28
    Utrecht hrozí opět v podobě van der Guna. Chybu předvedl domácí van Rhijn, kterého o míč obral Oar. Ten následně naběhnul do levého křídla, odkud odcentroval do vápna na zmíněného van der Guna. Útočník domácích trefil letící projektil hlavou, ale chyběla mu razance, a tak Vermeer chytá.
     
    27
    Po nahrávce Sany si míč dobře zpracoval Babel, následně udělal hostujícímu obránci vtipnou kličku, avšak k zakončení to nevedlo. van der Hoorn následně jedinému střelci dnešního utkání míč odkopává.
     
    26
    Siem de Jong našel vysokým centrem na pravé straně Lukokiho, který však poté chybuje, když patičkou nenašel van Rhijna, ale obránce hostů Bulthuise.
     
    25
    Centr hledal na levém křídle Asareho, jenže před ním stačil odvrátit míč Lukoki. Vermeer tak následně v klidu rozehraje.
     
    24
    Hosté z Utrechtu teď po velké šanci kombinují s míčem na kopačkách na vlastní polovině.
     
    22
    Velká šance Utrechtu. Oar našel po špatné přihrávce Blinda za domácí obranou van der Guna, který však sám před Vermeerem nedokázal míč dostatečně dostat pod kontrolu a bleskovou ranou branku Ajaxu míjí.
     
    21
    A znovu aktivní Lukoki. Tentokrát hledal novic v domácí sestavě v pokutovém území Siema de Jonga, jenže před ním stačil míč ukrást do své moci brankář Ruiter.
     
    20
    Lukoki centroval z pravé strany do pokutového území, kde hledal Babela, jenže ten na vysoký míč nestačil. Ajax alespoň kopal rohový kop, ale ani ten nebezpečí neznamená.
     
    20
    Utrecht chtěl odpovědět zakončení, které po centru Kaliho zkoušel provést Mulenga. Před ním však stačil míč uzmout do svého náručí brankář Vermeer.
     
    19
    Pěknou kombinaci domácích na jeden dotek kazí až nepřesným centrem z levé strany Sana.
     
    17
    Christian Eriksen jako by chtěl své předešlé zaváhání napravit ránou ze zhruba pětadvaceti metrů. Jeho pokus pravačkou však jde zhruba dva metry mimo Ruiterovu branku.
     
    16
    Útok Ajaxu tří na tři trošku podcenil Eriksen, který místo vedení míče nahrával, a tak jeho pokus obrana Utrechtu zastavuje a k dalšímu zakončení tak nedojde.
     
    15
    Hostům znovu utíkal hbitý Lukoki, jenže teď si na něj počíhal skluzem Wuytens, který na levé straně výborně zastavuje útočnou akci domácích.
     
    13
    Lukoki absolutně snadno na pravé straně přespritoval Bulthuise a centrem do vápna hledal spoluhráče. K míči se již dostával netradičně hlavou Eriksen, avšak dobře zahrál hostující záložník Asare, který zakončení zmařil dobrou defenzívou.
     
    12
    O necelou minutu později to střelecky zkusil na Vermeera z celkem slušné vzdálenosti Oar, jenže míří hodně nepřesně.
     
    11
    Po jedenácti minutách to vypadalo na první útočnou akci Utrechtu. Své povinnosti si však dokázal splnit van Rhijn, který nahrávku za obranu na své straně zastavil.
     
    8
    Celek kouče Franka de Boera pokračuje v povedeném představení a na levé straně hlavně díky dobré práci Sany motá hostům hlavy. Ti zatím nevědí, kam dříve skočit a mohou být jen rádi za následnou nepřesnost de Jonga.
     
    6
    Ajax právě vstřelil branku!
    A domácí tým využívá povedený úvod utkání v první branku. Eriksen našel ze středu hřiště na pravém křídle Lukokiho, který nezakončoval, ale poslal míč na stranu levou, kde si již sbíhal RYAN BABEL. Zkušený útočník Ajaxu míč doběhnul a prudkou ranou do odkryté klece překonává dnes poprvé brankáře Ruitera, 1:0!
     
    5
    Kombinaci hostů zastavil dobrým čtěním hry Niklas Moisander, který nahrávku Utrechtu vystihl, a tak je u míče celek domácího Ajaxu.
     
    3
    Hostující tým ale v útoku neuspěl, a tak to byl opět Ajax, který se tlačil vpřed. van Rhijn hledal nahrávkou za obranu Lukokiho, ale ten Bulthuise od balonu neodstavil.
     
    2
    V úvodních vteřinách sice Sana dobře vybojoval míč pro Eriksena, ale ten už do zakončení nikoho nevyslal. Balon tak má celek Utrechtu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Jedenáctky obou celků již jsou na trávníku slavné Amsterdam Areny, a tak již za malou chvíli sudí Wegereef zahájí první nedělní duel 8. kola Eredivisie.
     
    V sestavě hostů se objevuje nově v útoku Mulenga, to Ajax mění středeční jedenáctku proti Realu Madrid Lukokim, který nahradí na pravé straně útočné trojice Boerrigtera.
     
    Úvodní sestavy:

    Ajax Amsterdam (4-3-3): Vermeer - van Rhijn, Alderweireld, Moisander, Blind - de Jong, Poulsen, Eriksen - Lukoki, Babel, Sana.

    Trenér: Frank de Boer

    FC Utrecht (4-3-3): Ruiter - van der Maarel, van der Hoorn, Wuytens, Bulthuis - Sarota, Kali, Asare - Oar, Mulenga, van der Gun.

    Trenér: Jan Wouters

    Rozhodčí: Jan Wegereef.
     
    Možné sestavy obou celků:

    Ajax Amsterdam: Vermeer - Van Rhijn, Alderweireld, Moisander, Blind - S. de Jong, Poulsen, Eriksen - Sana , Babel, Boerrigter.

    FC Utrecht: Ruiter - van der Maarel, van der Hoorn, Wuytens, Bulthuis - Kali, Sarota, Asare, van der Gun - Mulenga, Oar.
     
    To domácí Ajax Amsterdam je o tom ještě o něco lépe. Momentálně je totiž na čtvrtém místě a v domácí soutěži ještě neprohrál. V minulém kole porazil díky brance Christiana Eriksena Twente 1:0, ale generálka na dnešní souboj mu nevyšla. Amsterdam ArenA totiž musela zkousnout prohru 1:4 s Realem Madrid, když se jako jediný trefil Niklas Moisander. Kouč Frank de Boer nominoval těchto devatenáct jmen: Cillessen, Vermeer - Alderweireld, Blind, Dijks, Ligeon, Moisander, van Rhijn, Veltman - Eriksen, S. de Jong, Poulsen, Sana, Schöne, Sporkslede - Babel, Boerrigter, Hoesen, Lukoki.
     
    Hostující FC Utrecht pod vedením trenéra Jana Wouterse je před dnešním utkáním 8. kola na slušné sedmé pozici s bilancí tří výher, dvou remíz a dvou proher. V posledním utkání na domácím hřišti Utrecht podlehl černému koni Eredivisie Vitesse Arnhem 2:1. Hostům dnes v sestavě bude chybět díky zranění kolene Edouard Duplan, dále Yassin Ayoub a v Amsterdamu do hry nezasáhne ani Alexander Gerndt. Ten kvůli úmrtí dědečka odcestoval do rodného Švédska.
     
    Dnes nás bude zajímat duel nizozemské Eredivisie, střet Ajaxu Amsterdam s hosty FC Utrecht.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:30.

    Martin Mišovec

    Branky: 6. Babel - 51. Sporkslede (vla.)

    Karty:   65. Kali (UTR)


    Ajax Amsterdam: Vermeer - van Rhijn, Alderweireld, Moisander, Blind (83. Schöne) - de Jong, Poulsen (46. Sporkslede), Eriksen - Lukoki (62. Boerrigter), Babel, Sana.

    Trenér: Frank de Boer

    FC Utrecht: Ruiter - van der Maarel, van der Hoorn (75. Nilsson), Wuytens, Bulthuis - Sarota, Kali, Asare - Oar, Mulenga, van der Gun.

    Trenér: Jan Wouters

    Rozhodčí: Jan Wegereef
    bahis siteleri