Třinec – Č. Budějovice 0:1 (kon.) | Sokolov – Frýdek-Místek 3:0 (kon.) | Karviná – Vyšehrad 4:0 (kon.)
Táborsko – Olomouc B 1:0 (kon.) | Opava – Vlašim 3:2 (kon.)
konec
Slezský FC Opava
3:2 (2:1)
FC Graffin Vlašim
Sobota 15.08.2015, 18:00 • Městský fotbalový stadion Opava • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 3. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Nakonec velice pohledný zápas viděli diváci na stadionu v Městských sadech. Po oboustranně opatrné úvodní dvacetiminutovce padly hned tři branky, Vlašim v jednapadesáté minutě vyrovnala zásluhou Hronka. Značný vliv na výsledek mělo zbytečné vyloučení střídajícího Tomla, který se po druhé žluté pakoval ze hřiště během pětašedesáté minuty. Je téměř jisté, že od impulzivního trenéra Vlastimila Petržely dostane v šatně pořádný kartáč. Rozhodující gól vsítil čtvrthodiny před koncem Tomáš Mrázek. Já se s vámi pro dnešek loučím a přeji hezký zbytek sobotního večera. (19:55:49)
     
    90+1
    Konec zápasu.
     
    90
    Rozhodčí Jech nastaví pouze jednu minutu. Opava je blízko vítězství.
     
    88
    Definitivní pojistku před chvílí mohla přidat Opava. Mrázek utíkal sám na Vorla, v koncovce ale neskrblil a ve vápně našel ještě lépe postaveného Schaffartzika, který z malého vápna trestuhodně přestřelil. Nevídané.
     
    85
    Slezský FC se hnal díky Schaffartzikovi do rychlého brejku, Nemanja Kuzmanovič se ale následně přes vlašimské protihráče neprosadil.
     
    82
    Opava mohla zvýraznit své vedení. Nemanja Kuzmanovič postupoval na Vorla úplně sám, ale vlašimského brankáře prostřelit nedokázal.
     
    82
    Zástupci sdělovacích prostředků před malou chvílí obdrželi informaci o tom, že utkání v ochozech Městského fotbalového stadionu sleduje 1651 diváků.
     
    80
    Žlutou kartou před chvíli rozhodčí Jech ocenil domácího Jana Schaffartzika.
     
    79
    V rychlém sledu další střídání. Za střelce druhého gólu Opavy Václava Jurečku nastupuje na plac Radim Grussmann.
     
    78
    Hostujícího Haška na trávníku nahrazuje Ondřej Brejcha.
     
    77
    Domácí si ovšem při bránění nedají říct. U levé lajny se nechali překombinovat Pospěch s Jurečkou, volný Vondra nacentroval do vápna a hlavičkující Janda těsně minul. K vyrovnání nechybělo mnoho.
     
    74
    Opava opět vede. Vlašimská obrana nepokryla centr Jurečky. Balon se tak ve vápně dostal k TOMÁŠI MRÁZKOVI, který nakonec překonal Vorla, i když si brankář hostů na balon sáhl.
     
    72
    Nechybělo mnoho a vlašimský Hronek mohl jít sám na bránu. Stoper Dvorník si pustil míč za sebe, neodhadl přitom vzdálenost od protihráče a vše musel hasit skluzem, který ale byl pro Opavu úspěšný.
     
    69
    Pro Opavu by bylo skoro až trestuhodné početní výhodu nevyužít, proto posiluje útok. Jakuba Janetzkého tak nahradil útočník Tomáš Mrázek.
     
    66
    Zdeněk Pospěch zkusil vypálil z dobrých dvaceti metrů, střela se mu však vykroutila mimo vlašimskou bránu.
     
    65
    Martin Toml moc dlouho na trávníku nepobyl. Po další zákroku za hranicí pravidel uviděl druhou žluou a následně tedy i červenou kartu.
     
    62
    Ke střele zhruba z dvaadvaceti metrů se dostal Hronek. Tento pokus ovšem neměl gólové parametry. Opavský kotel už vyvolává jméno novice na hřišti Jana Žídka, jenž před pár okamžiky ve vápně odvrátil do bezpečí centr Graffinu.
     
    59
    Jan Žídek se po nekonečně dlouhé anabázi ohledně jeho přestupu z Frýdku do Opavy konečně dočkal druholigové premiéry v žlutomodrém dresu. Na place vystřídal Františka Metelku.
     
    58
    Opravuji své tvrzení z menší průtrže je průtrž velká. V těchto okamžicích na deštěm zkrápěném trávníku lehce dominuje Vlašim, která se dostala do několika náznaků šancí.
     
    55
    Odražený balon po standardní situaci putuje k nabíhajícímu Čelůstkovi, jehož projektil ovšem míjí prostor tří tyčí Vorlovy svatyně. V této minutě se nad stadion spustila menší průtrž mračen.
     
    54
    Střídající Martin Toml se přidává k zástupu hráčů oceněných žlutou kartou.
     
    53
    Slezský FC na začátku druhé půle působí ochromeným dojmem. Vlašim proniká zejména po své levé straně hřiště. Koneckonců právě tudy vedla akce, která nakonec vedla k vyrovnávací brance. Graffin má v této fázi utkání navrch.
     
    51
    Laxnost opavské obrany Vlašim potrestala. Nový se přes dva protihráče protáhl do vápna a přihrávka do chumlu hráčů našla PETRA HRONKA, který vyrovnal.
     
    50
    Jakub Nečas dostal přihrávku do opavské šestnáctky a snažil se vystřelit na bránu. Jeho střelu ovšem v pohodě zkrotila náruč brankáře Petra Vaška.
     
    48
    Na začátku druhého poločasu domácí trochu zlobí Ondřej Průcha, který nejprve centroval do vápna a při druhé akci tam zkusil i individuálně projít. Žádnou vážnější příležitost Vlašimi ovšem nezaložil.
     
    46
    O přestávce trenér Vlašimi Petržela sáhl ke střídání a Michala Hella nahradil Martinem Tomlem. Jinak druhý poločas považujte za zahájený.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První poločas máme za sebou a já musím přiznat, že po úvodní poměrně nudné dvacetiminutovce přišla pasáž, v níž jsem měl trochu problém se zaznamenáním všechno důležitého, k čemuž na trávníku došlo. Na hřišti se totiž pořád něco dělo a hlavně – padaly góly. Ten první vsítil hostujcíí Ladislav Landa, když se ve vápně Opavy dostal k míči a z voleje krásně vypálil k tyči. Domácí paradoxně doplatili na svůj útočný roh, po němž ztratili balon a při protiútoku soupeře se nestačili dobře zformovat v defenzivě. Vyrovnávací gól byl doslova lahůdkový. Tomáš Jursa rozehrával přímák zhruba z rohu šestnáctky. Místo centru nebo střely však po zemi přihrál doprostřed vápna nabíhajícímu Kuzmanovičovi, jenž potvrdil roli chladnokrevného střelce a perfektní signál ze standardky úspěšně zakončil. Také druhá branka Opavy byla velice pohledná. Důrazný Václav Jurečka se na hranici vlašimské šestnáctky nenechal obrat o míč, následně si jej posunul a krásně vypálil pod břevno. V globálu se dá říct, že Slezský FC si průběžné vedení zaslouží. Graffin se ale v Městských sadech zatím neprezentuje vůbec špatným výkonem. Uvidíme, jak si hosté povedou ve druhém poločase. Pět minut před přestávkou totiž přišli o středopolaře a kapitána v jedné osobě Daniela Tarczala, který řídil hru svého mužstva. Druhá půle odstartuje za několik minut.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    43
    A ještě jednou třiačtyřicátá minuta a Nemanja Kuzmanovič. Tentokrát ve vyložené šanci mohl zvýšit vedení Slezanů. Jeho tečovaný pokus o lob Vorla však skončil v autu a zahrával se roh, z něhož nic vážnějšího nevyplynulo.
     
    43
    Krátce poté došlo k poměrně sporné situaci, kdy se Nemanja Kuzmanovič pokoušel vniknout do vlašimské šestnáctky, ale z tribuny to vypadalo, že byl stažen protihráčem. Rozhodčí mu však ukázal, aby vstal.
     
    41
    Po centru Václava Jurečky se ve vápně Graffinu pokládal do nůžek Schaffartzik. Balon ovšem skončil na ochranné síti za Vorlovou branou.
     
    40
    S bolestivou grimasou ve tváři po jednom ze soubojů opustil hřiště kulhající kapitán Vlašimi Daniel Tarczal. Nahradil ho Lukáš Vebr.
     
    37
    Slezský FC zůstává při chuti. František Metelka se chytrým balonem za obranu snažil najít autora druhé opavské branky Václava Jurečku, ten však na jeho centr nedosáhl.
     
    34
    Přestřelka pokračuje. O balon se na hranici vápna nenechal připravit VÁCLAV JUREČKA a krásnou ranou pod víko poslal Opavu do vedení.
     
    33
    Žlutá nedlouho poté padla také na opavské straně. Za evidentní zatažení pronikajícího protihráče ji viděl Václav Jurečka.
     
    30
    Standardka se kopala kvůli tomu, že se faulu za žlutou dopustil hostující Hašek.
     
    30
    Nádherný signál po standardce. Jursa místo centru krásně přihrál po zemi do vápna NEMANJU KUZMANOVIČOVI, který střelou k tyči vyrovnal.
     
    27
    Vyrovnat vzápětí mohl opavský Metelka, střela z obdobného prostoru, z jakého před malou chvílí pálil Janda, se však mezi tři tyče nevešla.
     
    26
    Chybu v obraně Opavy potrestal krásnou střelou z voleje hráč hostí LADISLAV JANDA.
     
    23
    Uvidíme, jak Graffinu bude chybět šikovný záložník Adam Kučera, který zejména v duelu s Českými Budějovicemi patřil k nejlepším na hřišti. Dnes kvůli červené kartě z duelu s Vyšehradem nemohl být zahrnut do vlašimské sestavy.
     
    20
    Uplynulo úvodních dvacet minut a oboustranně se zatím hraje spíš mezi šestnáctkami. Na tu úplně vyloženou gólovku zatím diváci čekají marně.
     
    17
    Dominik Simerský před malou chvílí ukázal, že je typem kreativního stopera. Z středu obrany vytáhl míč až na vlašimskou polovinu a pak krásnou přihrávkou našel nabíhajícího Čelůstku. Jeho následný centr do ohně bohužel pro domácí neměl ideálně parametry.
     
    15
    Zdá se, že Opava se začíná dostávat do sprváné provozní teploty. Její hráči v této fázi hry daleko víc presují a jsou víc u balonu. Předchozí možnost budiž větší aktivitě domácích jasným důkazem.
     
    13
    První vážnější šanci si vytvořila Opava. Jurečka prošel až do vápna, načež se balon odrazil někam na hranici pětadvaceti metrů, odkud tvrdě levou nohou vystřelil Čelůstka. Ránu mířící doprostřed brány ztlumil brankáře Vorel.
     
    11
    Zdeněk Pospěch se při přechodu do útoku snažil křížem přenést hru na levou stranu hřiště, kam nabíhal Schaffartzik, balon však nezpracoval. Pokud by se mu to podařilo, mohla být nejspíš na světě zajímavá příležitost.
     
    8
    Vlašim si na začátku počíná poměrně nebojácně. I když zatím vážnější šanci neměla, nadechla se k několika zajímavým průnikům do domácí obrany.
     
    7
    Opravme tvrzení z krátkého předzápasového preview. Největší hvězda Opavy Zdeněk Pospěch nakonec nastoupil na pravém kraji obrany. Matěj Hrabina tak zůstal pouze mezi náhradníky.
     
    Úvodní sestavy:

    SFC Opava: Vašek – Pospěch, Simerský, Dvorník, Čelůstka – Metelka – Jurečka, Janetzký, Schaffartzik – Jursa – Kuzmanovič.

    FC Graffin Vlašim: Vorel – Nový, Štochl, Hell, Vondra – Tarczal, Hašek – Janda, Hronek, Průcha – Nečas.

    Rozhodčí: Jech – Kotalík, Dobrovolný.
     
    2
    První žlutá karta je na světě, po ostrém faulu na Čelůstku ji obdržel vlašimský Michal Hell.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Zápas za několik málo minut začne. Doplňme informaci, že odpoledne opavská devatenáctka porazila v I. lize staršího dorostu stejně starý tým Pardubic. Rozhodující branka padla v jednaosmdesáté minutě. Adamovský centroval do vápna, Večerek šel do souboje o míč a jeden z hostů ho srazil za záda vlastního gólmana.
     
    Vlašim, kterou v pozici trenéra vede známý bouřlivák Vlastimil Petržela, bude pro Opavu velice nepříjemným soupeřem. A to i navzdory tomu, že v minulém kole podlehla Vyšehradu 1:2. Až do osmdesáté minuty byl stav nerozhodný 1:1, pak ovšem poslal Pražany do vedení Podrazký a závěr utkání byl velmi hektický. Záložník Graffinu Adam Kučera v nastavení dokonce obdržel červenou kartu. V dnešním zápase tak bude stoprocentně chybět. Pro hosty je to velká ztráta, protože v úvodním kole proti Českým Budějovicím byl patrně nejlepším hráčem Vlašimi. Tento duel byl přitom jeden z nejpohlednějších v novém ročníku FNL. Skončil remízou 1:1, ale měl se hrát druholigový nadprůměr s řadou šancí a fotbalem nahoru dolů. Nedá se však příliš očekávat, že by se Středočeši venku prezentovali stejným výkonem jako na domácí půdě. Slezané si budou muset dát pozor především na standardky soupeře, z nichž umí být velmi nebezpečný.
     
    Fotbalová národní liga se po dvoutýdenní odmlce opět vrací na stadion v Městských sadech, kde Slezský FC od 18 hodin vyzve Vlašim. Domácí za sebou mají velmi slušný vstup do nového ročníku. V prvním kole porazili Frýdek-Místek a v minulém týdnu si z Českých Budějovic odvezli bod za remízu 1:1. Chyběly přitom zhruba tři minuty a nastavení, aby ze Střeleckého ostrova na opavské konto přibyly body rovnou tři. Proti Středočechům jsou Slezané favoritem a priorita pro dnešní večer je jasná – vítězství, což v předzápasové pozvánce na internetových stránkách Opavského a Hlučínského deníku na toto utkání potvrdil také kouč SFC Jan Baránek: „Jestliže dnes nevyhrajeme, naše úvodní výsledky tím degradujeme.“ Podobně jako v Budějovicích také proti vlašimskému Graffinu nebude moci spoléhat na Zdeňka Pospěcha, jenž stále laboruje se zraněnou patou. I z toho důvodu se s největší pravděpodobností sestava oproti předchozímu kolu moc měnit nebude. Opavský trenér může mít trochu zamotanou hlavu se složením středové obranné dvojice. Josef Dvorník je na stoperu velezkušená jistota, výborně se zatím jeví nová posila v podobě Dominika Simerského a během týdne pak po dlouhých průtazích mohl být zaregistrován jako hráč Opavy také Jan Žídek, jenž s týmem absolvoval celou letní přípravu a vedl si v ní nadmíru dobře. I on by klidně už od začátku mohl dostat šanci.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

    Petr Dušek

    Branky: 30. Kuzmanovič, 34. Jurečka, 74. Mrázek – 26. Janda, 51. Hronek

    Karty:   33. Jurečka (OPA), 80. Schaffartzik (OPA) – 2. Hell (VLA), 30. Hašek (VLA), 54. Toml (VLA)   65. Toml (VLA)


    Slezský FC Opava: Vašek – Pospěch, Simerský, Dvorník, Čelůstka – Metelka – Jurečka, Janetzký, Schaffartzik – Jursa – Kuzmanovič.
    Náhradníci: Květon, Grussmann, Matěj Hrabina, Machálek, Svatonský, Mrázek, Žídek

    FC Graffin Vlašim: Vorel – Nový, Štochl, Hell, Vondra – Tarczal, Hašek – Janda, Hronek, Průcha – Nečas.
    Náhradníci: Brejcha, Vebr, Matějka, Jícha, Reiter, Toml, Budínský

    Rozhodčí: Jech – Kotalík, Dobrovolný

    Diváci: 1651
    bahis siteleri