Polsko – Gruzie 4:0 (kon.) | Irsko – Skotsko 1:1 (kon.) | Finsko – Maďarsko 0:1 (kon.)
Arménie – Portugalsko 2:3 (kon.) | Gibraltar – Německo 0:7 (kon.) | Faerské ostrovy – Řecko 2:1 (kon.)
Sev. Irsko – Rumunsko 0:0 (kon.) | Dánsko – Srbsko 2:0 (kon.)
konec
Finsko
0:1 (0:0)
Maďarsko
Sobota 13.06.2015, 18:00 • Helsingin Olympiastadion, Helsinki • Kvalifikace ME
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
    Bývalý skvělý finský bek Sami Hyypiä byl uveden do síně slávy finského fotbalu

     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u dalšího zápasu kvalifikace ME 2016 ve Francii, tentokrát kvalifikační skupiny F. V šestém kvalifikačním kole se dnes utkají dva sousedé v tabulce – čtvrté a domácí Finsko proti třetímu Maďarsku.
    Maďarská výprava na letišti v Helsinkách

     
    Pokud chtějí Finové ještě nějakým způsobem myslet na mistrovství Evropy, musí dnes Maďary za každou cenu porazit. V čele tabulky je totiž Rumunsko se třinácti body o bod před Severním Irskem. Reálný tak připadá boj o třetí pozici, na které jsou právě Maďaři se ziskem 8 bodů. Země tisíců jezer na ně ztrácí čtyři body, protože v dosavadních pěti duelech nasbírali Suomi jen 4 body.
     
    Poslední zápasy Finska:
    Severní Irsko – Finsko 2:1.
    Maďarsko – Finsko 1:0.
    Finsko – Rumunsko 0:2.
    Finsko – Řecko 1:1.
    Faerské ostrovy – Finsko 1:3.
     
    Poslední zápasy Maďarska:
    Maďarsko – Řecko 0:0.
    Maďarsko – Finsko 1:0.
    Faerské ostrovy – Maďarsko 0:1.
    Rumunsko – Maďarsko 1:1.
    Maďarsko – Severní Irsko 1:2.
     
    Poslední vzájemný zápas:

    Maďarsko – Finsko 1:0 (0:0)

    14.11.2014, kvalifikace ME 2016.

    Branka: 84. Gera (Lovrencsics).

    Maďarsko: Király – Fiola, Juhász (57. Forró), Lang, Kádár – Elek, Tőzsér – K. Simon (77. Lovrencsics), Gera, Dzsudzsák (C) – Szalai (63. Nikolić).
    Náhradníci: Bogdán, Dibusz – Kalmár, Kovács, Stieber, J. Varga, Lovrencsics, Nikolić, Priskin, Forró, Poór, Á. Simon.

    Finsko: Hradecky – Hurme, Toivio, N. Moisander (C), Uronen – Halsti (85. Markkanen), Sparv, Hetemaj – Hämäläinen (82. Riski), Pukki (65. Pohjanpalo), Jerjomenko.
    Náhradníci: Mäenpää, H. Moisander – Ojala, Kauko, Riski, Tainio, Markkanen, Pohjanpalo.
    Finští fotbalisté berou dnešní zápas jako odvetu za předchozí duel

     
    Dnešní zápas se bude konat na olympijském stadioně v Helsinkách, jehož kapacita je 46.000 lidí. Otázka je, kolik diváků si na něj najde cestu. Střízlivé odhady hovoří o zhruba třetině.
    Místo konání dnešního zápasu

    Na Olympijský stadkon do Helsinek již míří skupinky fanoušků

     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Hradecky – Arkivuo, Halsti, N. Moisander (C), Raitala – Mattila, Sparv, Hetemaj – Hämäläinen, Jerjomenko – Pukki.
    Náhradníci: Mäenpää, H. Moisander – Sorsa, Moren, Lam, Toivio, Schüller, Kauko, Lod, Väyrynen, Riski, Pohjanpalo.

    Maďarsko: Király – Fiola, Juhász, Lang, Kádár – Stieber, Priskin, Tőzsér, Dzsudzsák (C) – Gera – Szalai.
    Náhradníci: Dibusz, Bogdán – Vanczák, Forró, Szolnoki, Guzmics, de Almeida, Á. Simon, K. Simon, Németh, R. Varga, Nikolić.

    Rozhodčí: Matej Jug – Matej Žunič, Tomaž Klančnik – Andraž Kovacic (vš. Slovinsko).
     
    Pokud se podíváme na finský výběr, k největším hvězdám patří stoper Niklas Moisander, hrající za Ajax Amsterdam, záložník Chieva Verona, naturalizovaný Fin původem z Kosova Perparim Hetemaj a daší hráč s dvojím občanstvým, finský Rus nebo ruský Fin Roman Jerjomenko, který nastupuje za CSKA Moskva. Ze základní jedenáctky a náhradníků najdeme v týmu čtyři hráče, působící v dánské lize, dále pak finské krajánky z polské, švédské, norské, nizozemské, německé či americké ligy. Z domácí ligy je ve finském výběru jen náhradní gólman Henrik Moisander (FC Lahti) a čtveřice Sebastian Sorsa, Valtteri Moren, Robin Lod a Rasmus Schüller (všichni HJK Helsinki).
    Přezdápasové rozběhání

     
    Stadionem zní hymny obou týmů, nejprve maďarská státní píseň, hned poté hymna finské republiky, nazývaná Maamme – v překladu Má vlast.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Zápas byl zahájen finským výkopem. Hned na začátku to vypadalo na otočený aut v neprospěch domácích, což hodně zaplněný Olympijský stadion kvitoval pískotem.
     
    2
    Roland Juhász perfektně našel na půlce svého spoluhráče a Maďaři jsou hrázem u vápna domácích.
     
    2
    Kadár zahrál autové vhazování hodně laicky, ale hosté nakonec míč znovu získali, i když až po nepřesném nákopu Suomi.
     
    3
    Ádám Lang musel zahrát malou domů, ale ve spolupráci s Gáborem Királym si věděl rady.
     
    3
    Finové mají míč na své obranné polovině. Halsti našel prudkou přihrávkou Sparva, který však míč nezpracoval a jen jej odevzdává soupeři.
     
    4
    Hra je zatím hodně neuspořádaná, ale nyní vidíme první faul. Perparim Hetemaj poslal kousek za půlícím kruhem k zemi Adama Szalaie a bude z toho ohrožení branky domácích.
     
    4
    Z centru do vápna vyplynul první roh hostí, který zahraje Balázs Dzsudzsák.
     
    5
    Roh nejvěští hvězdy maďarského týmu nebyl špatný, stejně tak ale nebyla špatná práce domácí obrany, která míč odhlavičkovala daleko za vápno.
     
    6
    Maďaři mají míč na své polovině. Následovala však nepřesná přihrávka Tamáse Kádára dopředu do území nikoho, navíc hned poté Gera fauloval Hetemaje.
     
    7
    První větší šance hostí. Po závaru před brankou Hradeckyho se míč dostal za vápno, kde jej šikovně obloučkem posílal na branku Zoltán Gera, ale Lukas Hradecky vyškrábl míč na roh.
     
    8
    Po dalším rohu Dzsudzsáka vznikl ve vápně obrovský závar a z opakovaného záznamu byla vidět i ruka Halstiho, po které slovinští sudí dali výhodu Zoltánu Gerovi, ke kterému propadl míč. Záložník hostí však tváří v tvář nepropálil Hradeckyho. Odražený míč napálil na branku Leandro de Almeida, jehož střela byla zblokována a dotřetice se neprosadil Tamás Kádár, který zkusil prostřelit vše, co mu stálo v cestě, ale Hradecky nějak zázračně vytasil u levé tyče svojí ruku a posílá míč na další roh.
    Pořádný závar před brankou domácích
     
    9
    Dzudzsák zahrál roh nakrátko a poté z pravé strany ohrozil přímo branku Hradeckeho, který nyní bezpečně chytá. Potřetí za sebou podržel finský gólman slovenského původu národní tým Suomi.
     
    10
    Hradecky samozřejmě s rozehráním výkopu nijak nepospíchal a počkal, až se jeho spoluhráči trošku uklidní.
     
    11
    Lang fauloval na půlce hřiště Jerjomenka a domácí tak budou stále u míče.
     
    12
    Pokus o vysunutí Perparima Hetemaje neskončil dobře, naturalizovaný Fin se totiž nacházel v ofsajdu, což sudí Matej Žunič dobře viděl.
     
    14
    Po třech slibných příležitostech Maďarska, z toho dvou velkých, další útoky nevidíme. Hlavně tedy na finskou stranu, neboť Király v brance Maďarska se musí hodně nudit.
     
    15
    Možná to nemusí být pravda, neboť Balázs Dzsudzsák bude zahrávat rohový kop z levé strany.
     
    16
    Pozor pozor! Dzsudzsák posadil přízemní centr přímo na nohy Zoltána Stiebera, který krkolomě zkusil zakončit a nakonec jen těsně minul břevno.
     
    17
    Finsko se bude nadále bránit. Tim Sparv fauloval zhruba pětatřicet metrů od branky Adama Szalaie, který byl v obklíčení hned tří hráčů hostí. Je z toho přímý volný kop.
     
    18
    Balázs Dzsudzsák však trefil jen val těl před sebou, čili zeď, a dobrá šance hostí vyznívá do ztracena.
     
    19
    Úvodní téměř končící dvacetiminutovka znamenala opravdovou nudu pro gólmana maďarského týmu Gábora Királyho. Devětatřicetiletý rutinér nemusel čelit žádnému střeleckému pokusu a vytáhnout ze svého repertoáru zákrok, který by třeba přesvědčil vedení Boltonu k prodloužení smlouvy, která mu vyprší 30.6. tohoto roku.
     
    20
    Maďarsko je opět blíže vápnu svého soupeře, Gera však svým centrem nenašel nikoho ve vápně před Hradeckym.
     
    20
    Už to vypadalo, že Pukki vybojuje míč, jenže na beka Juhásze si nepřišel i tím, že špatně zpracoval kulatý nesmysl.
     
    21
    Adam Szalai se hodně diví, a já mu to určitě nemám za zlé, protože před vápnem byl stažen jedním z hráčů Suomi. Tady se určitě měl pískat nedovolený zákrok, místo toho následuje kontr Finů.
     
    22
    A kontr to mohl být nebezpečný, kdyby se finskému týmu vydařila finální přihrávka. Jenže to se nestalo.
     
    23
    Na druhé straně tak opět operuje Balázs Dzsudzsák, jehož rána z pětadvaceti metrů byla zblokována a poté si Hradecky vyboxováním míče poradil s dalším nákopem do vápna.
     
    24
    Nyní může být maďarský kapitán rád, že nevidí žlutou kartu, protože se do souboje s Pukkim přiřítil nohama napřed. Tohle rozhodně volalo po karetním trestu.
     
    25
    Perparim Hetemaj pronikal s míčem do vápna, jenže jeho ofenzivní snažení zkazila naprosto špatná přihrávka. Míč sebral Király a poslal ho hned dopředu na své spoluhráče.
     
    26
    Maďarští hráči se dvěma zbytečnými zákroky sami připravili o držení míče a další útok. Ba naopak, ten druhý přišel na jejich obranné polovině a Tim Sparv bude asi centrovat míč do vápna.
     
    27
    Skutečně tomu tak bylo a od osmadvacetiletého štítu Midtjyllandu nebyl vůbec špatný úmysl poslat míč k levé tyči Királyho, jenže náběh spoluhráčů nebyl přesný a míč prolétl nikým neatakován vedle tyče.
     
    28
    V souboji ruka na ruku si Adam Szalai dle sudího Mateje Juga pomohl faulem proti Sakari Mattilovi, takže zatím poněkud nervozní domácí budou opět u míče.
     
    29
    Kombinace Finů na středu hřiště se setkala s úspěchem a z následného nákopu vybojoval Perparim Hetemaj u levého rohového praporku vzahování.
     
    29
    Přišel, viděl, odkopnul. Attila Fiola si rychle naběhl k hráči, na kterého mířil aut, získal míč a rychle jej poslal daleko za půlku.
     
    30
    Markus Halsti se na půlící čáře provinil faulem proti Adamu Szalaiovi, jenže hned poté Maďaři zbytečně ztratili balon. Je vidět, že důležitost zápasu si uvědomují oba týmy a dělají zbytečné chyby.
     
    30
    Jako nyní. Maďaři měli míč ve svém vápně na noze, ale po chybné rozehrávce jednoho z hostujících beků se míč dostal na nohy Teemu Pukkiho. Ten se však unáhlil, z první vystřelil a míč skončil vzahováním hostí u rohového praporku.
     
    32
    Dzsudzsák nenašel okénko u pravého rohu velkého vápna v tentokrát pevné obraně Suomi a ztratil míč.
     
    32
    Roland Juhász jej však na půlce znovu získal, ale opět vidíme zbytečné odevzdání balonu. Juhász se rozhodl pro nákop na Geru, který byl příliš vysoký a míč končí v autu.
     
    33
    Arkivuo poslal balon na zadáky, Halsti protáhl míč na Niklase Moisandera, což bylo ze strany Suomi všechno. Nákop míče byl hodně nepřesný.
     
    34
    Balázs Dzsudzsák jako by chtěl rozhýbat poněkud němou střelbu na branku. Napřáhl z třiceti metrů k levé tyči. Umístění jeho rány sice bylo přesné, jenže razance, ta scházela. Hradecky by se musel hodně červenat, kdyby nedoskočil a nezastavil míč mířící k jeho tyčce.
     
    35
    Není se zrovna čemu divit, že kouč domácích Mixu Paatelainen ustavičně diriguje své svěřence a pohybuje se na hranici svého vymezeného prostoru. Nutno říct, že hráče Finska zrovna chválou nezahrnuje.
     
    36
    Po faulu Hetemaje hosté rychle rozehráli přímý volný kop, ale centrovaný míč do vápna nejprve nadzvedlu nad sebe Niklas Moisander, aby ukázal Hradecky silu v nohou, vyskočil hodně do vzduchu a po balonu se natáhl.
     
    37
    Konečně jsme viděli střelu na branku v podání finského týmu. Záložník CSKA Moskva Roman Jerjomenko napřáhl z třiceti metrů a jeho střela prošla vedle levé tyče branky.
     
    38
    Na druhé straně mířil z dobré pozice poblíž vápna hodně vedel branky Tamás Priskin a kouč Pál Dárdai jen bezmocně rozhodil rukama. Příště by to chtělo možná přihrávat.
     
    38
    Perparim Hetemaj nemůže pokračovat ve hře, neboť byl již podruhé v prvním poločase načapán v ofsajdu.
     
    39
    Jerjomenko místo rychlého kontru poslal míč zpět na Arkivua, čímž notně zpozdil kombinaci domácích.
     
    40
    Centr Niklase Moisandera si srazil hodně dezorientovaný Tamás Kádár na rohový kop, a to tak, že balon neproletěl zas tak daleko vedle pravé tyče Királyho.
    Tamás Kádár hlavičkoval míč těsně vedle vlastní branky!
     
    40
    Po Mattilově rohu odvrátila míč obrana hstí za vápno.
     
    41
    Krásná to věc v podání Markuse Halstiho. Obránce Finska poslal do vápna nadýchaný centr, na který si nabíhal Pukki, který se snažil balon trefit ve skluzu. To se mu sice podařilo, ale nikterak razantní střela končí bezpečně u gólmana hostí.
     
    42
    Mixu Paatelainen nemůže nyní uvěřit tomu, že Roman Jerjomenko fauloval Tamáse Kádára. Hlavní sudí Matej Jug má však pravdu. Neplatí, že záložník CSKA hrál prvně míč, protože poté pořádně projel kotníky obránce hostí.
     
    43
    Adam Szalai nebude moci pokračovat, neboť si nepohlídal ofsajdovou pozici a praporek nad hlavu zvedá i druhý asistent sudího, pan Tomaž Klančnik.
     
    44
    Gábor Király má míč ve svém vápně a pravděpodobně přijde dlouhý nákop na druhou stranu jako jeden z posledních útoků jeho týmu.
     
    44
    To se sice stalo, ale po několika odrazech míče se základní herní věc dostala k Lukasi Hradeckymu, jenž jí má ve svých rukavicích.
     
    45+1
    První poločas skončil.
    1. Poločas | Finsko - Maďarsko 0:0

     
    První poločas kvalifikačního zápasu šestého kola skupiny F mezi Finskem a Maďarskem je u konce. Pokud pomineme část kolem osmé minuty, vidíme spíši nudu a šeď než nějaký krásný ofenzivní fotbal. Právě v uvedené části prvního poločasu si totiž Lukas Hradecky pripsal tři zákroky, z toho dva výborné. Nejprve vyškrábl Gerův oblouček padající k břevnu na roh a poté po obrovském závaru nejprve zblízka zneškodnil Gerovu střelu a poté svojí rukou vyrazil střelu Kádára mířící k levé tyči. Jinak jsme příliš vážnějších šancí neviděli.
     
    Statistiky prvního poločasu:
    Góly: 0-0.
    Střely: 1-8.
    Střely na branku: 0-5.
    Zásahy gólmanů: 5-0.
    Střely mimo: 1-2.
    Zblokované střely: 0-1.
    Ofsajdy: 2-1.
    Rohy: 1-4.
    Držení míče: 43% – 57%.
    Žluté a červené karty: 0-0.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:01.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Ve druhém poločase si místo nevýrazného Teemu Pukkiho zahraje Riku Riski. Rovněž maďarský tým střídá. Tamás Priskin jde z placu a nahrazuje jej Krisztián Németh.
     
    48
    Výrazná finská postava prvního poločasu, 25 letý gólman Lukas Hradecky, po slovansku Lukáš Hrádecký, je vůbec zajímavý hráč. Do země tisíce jezer přešel jako jednoroční chlapec se svou matkou a otcem, výborným slovenským volejbalistou. Po skončení kariéry získal pan Hradecký práci a s rodinou se usadil v této krásné severské zemi. Malý Lukas nepokračoval v jeho šlépějích, ale vydal se na fotbal do populárního a tradičního finského klubu TPS Turku. Z něj se vypracoval nejen do mládežnických reprezentací Suomi a později do norského Bröndby IF a do seniorské reprezentaci. V nejvyšší finské soutěži – Veikkaus lize – zatím nikdy nenastoupil. Ve Fisnku hrají i jeho dva mladší bratři – dvaadvacetiletý Tomas za Rovaniemi a dvacetiletý Matej za Turku.
     
    49
    Mattila fauloval kapitána hostujícího týmu Balázse Dzsudzsáka a hosté zůstanou u míče.
     
    50
    Jenže nikoliv na dlouho. Pokus o vysunutí Németha se nepodařil, útočník, který naskočil do hry místo Tamáse Priskina do druhé půle, se nacházel v ofsajdu.
     
    51
    Obrázek hry se zatím příliš nemění, hosté mají více ze hry, a to i na začátku druhého poločasu.
     
    52
    Obrovská šance hostí. Na Krisztiána Németha byl poslán z útočné hloubi hřiště krásný oblouček a útočník Maďarska se projevil jako brilantní technik, když přeloboval Hradeckyho, jenže gól z toho není. Markus Halsti totiž míč mířící do branky dostihl a před čárou jej vykopl pryč.
    Markus Halsti zachránil svůj tým před pohromou!
     
    53
    O kousek později zkusil vystřelit Gera, ale vůbec netrefil prostor mezi třemi tyčemi. I tak mají Maďaři rozhodně více ze hry. Na gólové šance vedou 3:0, stav však zůstává i díky Hradeckymu a Halstimu nezměněn.
     
    55
    Zatímco nový muž Maďarska na hřišti, Németh, měl před malou chvílí na noze gól, nový plejer Finska Riku Riski se nyní zapsal do statistik ostrým zákrokem, když zajel do Attily Fioly a vidí žlutou kartu.
     
    56
    Kartička následuje i na druhé straně. Riku Riski nyní ukázal obrácenou tvář, utekl po pravé lajně a kousek před vápnem jej poslal k zemi Ádám Lang. Jasná žlutá karta.
     
    57
    K míči se staví Sakari Mattila a bude jej posílat do vápna.
     
    57
    Slibná šance domácích po dobrém centru Mattily na zadní tyč, kam si naběhl Kasper Hämäläinen, ale zblízka nepropálil val těl před sebou.
     
    59
    Finové budou zahrávat další přímý volný kop poblíž vápna, tentokráte z pravé strany, neboť zde fauloval znovu Attila Fiola, tentokrát Perparima Hetemaje.
     
    60
    Tento přímý volný kop Mattily, nebo spíše centr, nebyl tak povedený jako předchozí. Záložník Aalesundu totiž našel pouze místa, kde byl Gábor Király, jenž míč stáhl ze vzduchu do svých rukavic.
     
    60
    Tím na okamžik útočné snažení Finů končí, neboť Raitala fauloval Stiebera a hosté budou mít míč kousek před půlkou ve své moci.
     
    61
    Ne, nepřesnosti kazí tento fotbal. Po dalším faulu Jerjomenka na Tözséra centroval někdo z maďarských hráčů do vápna, jenže pas na spoluhráče mířil jen k Lukasi Hradeckymu.
     
    62
    Před vápnem Maďarska bylo k vidění několik trošku ostřejších zákroků, zejména na Hämälainena a Riskiho, které však pískány nebyly. Pokračovalo se tak dále, ale ani další fáze hry neměla dlouhého trvání, neboť Perparim Hetemaj přebral přihrávku v ofsajdu.
     
    63
    Hetemaj si u levého rohu vápna poradil s Fiolou a vrátil míč na Jerjomenka. Jeho dobrý centr propadl na penaltu k volnému domácímu hráči, zřejmě Riskimu, který byl z celé situace hodně překvapen a nestihl zareagovat.
     
    64
    Finští hráči kousek před svým vápněm vzali soupeři míč a Perparim Hetemaj založil rychlý kontr. Ale nepřešel ani půlící čáru, neboť jej fauloval Zoltán Gera a nic jiného než žlutou kartu nemohl vidět.
     
    65
    Maďaři znovu propadli při útočení před vápnem Finska a domácí šli dopředu. Hned z toho byla největší šance Suomi. Roman Jerjomenko vypálil skrytou střelu zhruba pět metrů před vápnem a Gábor Király parádním reflexem vyrazil míč mířící přesně k pravé tyči na roh.
     
    66
    Rohový kop jde zahrát Sakari Mattila.
     
    66
    Další velká šance domácích. Mattila posadil míč přímo na hlavu Perparima Hetemaje, ale původem Kosovan mířil těsně vedle nad branku. Míč se zastavil o zadní tyčku.
     
    67
    Na druhé straně přebral výkop Királyho Németh, jehož fauloval právě Mattila. V permanenci tak opět bude Lukas Hradecky.
     
    68
    Že by si počínala obrana Finska po centru do vápna nějak jistě, to se říci rozhodně nedá. Tak tak domácí odkopli míč do autu, po kterém následuje rohový kop Balázse Dzsudzsáka.
     
    69
    Kapitán Maďarska nekopl vyloženě špatný roh. Míč se po něm dostal k Tözsérovi, který se možná se střelou trošku ukvapil a poslal jí vedle svatyně slovenského Fina v brance Suomi.
     
    70
    Do konce zápasu nám zbývá něco kolem pětadvaceti minut. S průběžným stavem jsou asi nejvíce spokojeni příznivci Rumunska a Severního Irska, neboť případná remíza by pomohla jim oběma.
     
    70
    Adam Szalai může držet hlavu v dlaních, a to oprávněně. Z pravé strany k němu doputoval přesný centr, stačilo míč jen trknout hlavou do míst, kde nebyl Hradecky, ale útočníkovi hostí se povedl pravý opak. I díky tomu je stav stále nezměněn.
    Adam Szalai ve velké šanci
     
    70
    Zoltán Gera nikterak nedbal na to, že už má kartu, a téměř ve středu hřiště opět poslal k zemi protihráče, tentokrát znovu Perparima Hetemaje. Málem se tak na Finovi během pár minut vykartoval – může být rád, že nevidí druhou žlutou kartu.
     
    72
    Vypadá to, že Maďaři se snaží rozhodit Perparima Hetemaje, neboť tento původem balkánský typ nemá k nějakému vydráždění nikdy daleko, což jsme viděli i v předchozích zápasech kvalifikace, kdy byl třeba střídán i o půlce. Třetí faul během deseti minut na Hetemaje, tentokrát od Zoltána Stiebera, a finský záložník už vypadá trošku nervózní.
     
    73
    Když nevíš co s míčem, tak vystřel. I tak by se dala charakterizovat střela Jukky Raitaly, která však šla zhruba pět metrů vedle levé tyče Királyho.
     
    75
    Více než pohledný fotbal vidíme nyní fauly. Nejprve poslal Riski k zemi Fiolu, poté Németr fauloval koho jiného než Perparima Hetemaje, který po jeho zákroku předvedl ukázkový kotrmelec.
     
    76
    Pokus o rychlé vysunutí rozběhnutého Tima Sparva nevyšlo. Což o to, nepřesná přihrávka to rozhodně nebyla, ale Sparv si poblíž levé lajny pomohl proti Adamu Szalaiovi faulem.
     
    77
    Hosté podruhé v dnešním duelu střídají. Adam Szalai jde ze hřiště a útočníkovo místo obsazje Nemanja Nikolić, pro změnu naturalizovaný Maďar srbského původu, hrající za Videoton.
     
    78
    Před brankou Hradeckyho bylo opět poměrně rušno, když se několikrát odražený míč dostal na hranici vápna k Tamási Kadárovi, jenže vystřelil. Jenže zařízení netrefil, jeho pokus šel dva metry vedle levé tyče gólmana Suomi.
    Střela Tamáse Kádára
    K dnešnímu utkání přihlíží 19 000 diváků!

     
    79
    Németh fauloval na půli hřiště Arkivua, jenže Finové o míč rychle přišli. Stejně tak si počínal jejich maďarský soupeř, takže domácí mohli založit opět rychlý útok, který skončil u levého rohového praporku poblíž branky Maďarska, kde byl faulován Markus Halsti.
     
    80
    Tim Sparv obdržel žlutou kartu. Nicméně nevím přesně, za co. Zřejmě za nesportovní chování či výtky směrem k sudímu.
     
    81
    Finové zahráli přímý volný kop prachbídně a dostali se do rychlého kontru, takže kousek za půlkou nezbylo Markusi Halstimu nic jiného, než utíkajícího Balázse Dzsudzsáka faulovat, který vyskočil jak čertík z krabičky a svého soupeře strčil, za což dostává kartu také.
     
    82
    Žlutou kartu dostává i obránce hostí Roland Juhász, také zřejmě za nesportovní chování.
     
    82
    Maďarsko právě vstřelilo branku!
    A pak že se historie neopakuje. První vzájemný zápas obou celků skončil výhrou Maďarska 1:0, když se v 84. minutě prosadil Gera. Tentokrát dávají Maďaři první gól ještě o dvě minuty dříve. Dzsudzsák nacetroval míč do vápna, který obrana hostí vyrazila na hranici velkého čtverce k ZOLTÁNU STIEBEROVI, jenž zamířil krásně do šibenice Hradeckyho svatyně. Gólman domácích byl bezmocný.
    GÓL!!! Parádní dělovka Zoltána Stiebera - 0:1
     
    83
    Zoltán Stieber dostává za svojí oslavu gólu žlutou kartu.
     
    84
    Domácím příliš mnoho času na vyrovnání nezbývá a jejich naděje na účast na Mistrovství Evropy 2016 se povážlivě neguje.
     
    85
    Domácí podruhé střídají. Za Sakari Mattilu nastupuje na hřiště Joel Pohjanpalo, útočník.
     
    86
    Maďaři nikam nespěchají, navíc mají k dispozici rohový kop, po kterém Hradecky uzmul míč a hned posílá své spoluhráče na zteč branky.
     
    86
    Lang fauloval kousel za půlkou Pohjanpala a Roman Jerjomenko bude centrovat do vápna.
     
    87
    Jenže i tomut nebezpečí se Maďaři ubránili a míč končí v zámezí. Bude to pro domácí jen odkop od Királyho svatyně.
     
    88
    Hosté potřetí střídají. Z placu jde jejich největší hvězda a kapitán Balázs Dzsudzsák, kterého nahradí také záložník Ádám Simon.
     
    89
    Finové se ještě nevzdávají, budou kopat roh, jenž rozehraje Roman Jerjomenko.
     
    89
    Joel Pohjanpalo se mohl stát hrdinou okamžiku, když jej Jerjomenko našel přízemním rohem přesně ve vápně. Dvacetiletý forvard Fortuny Düsseldorf však zamířil těsně vedle pravé tyče Királyho svatyně.
     
    90
    Čtvrtý sudí Andraž Kovacic ukazuje, že rozhodčí Matej Jug nastaví tři minuty nad rámec hrací doby.
     
    90+1
    První minuta se odehrála výhradně na půlce Finů, kteří se nemohou vůbec dostat dopředu, natož k ohrožení Királyho.
     
    90+2
    Olympijským stadionem se nese nesmělý pískot, je vidět, že fanoušci, kteří stánek v hlavním městě Finska poměrně slušně zaplnili, nejsou s výkonem hráčů Suomi spokojeni.
     
    90+2
    Centr Jerjomenka do vápna mířil přesně do míst, kde byl připraven Gábor Király, jenž kulatý nesmysl bezpečně pokryl a ještě si počkal, než se situace před ním uklidní.
     
    90+3
    Sledujeme poslední pokus finského týmu o srovnání.
     
    90+3
    Střelecký pokus Kariho Arkivua z pravé strany poblíž vápna byl zblokován.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Zápas skončil tak, jak dopadl i první vzájemný zápas těchto dvou týmů v Maďarsku – výhrou Maďarů 1:0. Po celou dobu jsme nesledovali příliš pohledný zápas, ale pár šancí jsme viděli. V prvním poločase měli Maďaři tři gólové šance během osmé minuty, které však zázračně zlikvidoval Lukas Hradecky. Na začátku druhé půle pak Németh přeloboval Hradeckyho, ale míč směřující do prázdné sítě vykopl před čárou Halsti. Kolem šestašedesáté minuty se pak mohli prosadit domácí. Nejprve Király špičky prstů vytěsnil pumelici Jerjomenka a poté hlavičkoval Hetemaj jen těsně nad. Konečné rozhodnutí zápasu přinesla dvaaosmdesátá minuta, kdy odražený míč po centru z přímého volného kopu dostal na hranici vápna k Zoltánu Stieberovi, jenž se trefil krásně do šibenice.
     
    Statistiky zápasu:
    Góly: 0-1.
    Střely: 5-14.
    Střely na branku: 1-7.
    Zásahy gólmanů: 6-1.
    Střely vedle: 4-5.
    Zblokované střely: 0-2.
    Ofsajdy: 3-2.
    Rohy: 3-7.
    Žluté karty: 3-5.
    Červené karty: 0-0.
    Držení míče: 47% – 53%.
     
    Po šesti zápasech je jasné, že Finové mají už jen teoretickou šanci na postup na Mistrovství světa 2016 ve Francii. Na druhé místo, které drží Severní Irsko, ztrácí Suomi již 8 bodů a večer navíc hrají Severní Irové s prvními Rumuny o další body. Na třetí Maďarsko pak Finové ztrácí sedm bodů, ale mají horší vzájemné zápasy.

    Maďaři naopak budou napínavě čekat na výsledek večerního zápasu Severního Irska a Rumunska. Mají nyní 11 bodů, kdežto Severní Irsko bodů 12 a Rumunsko 13. Maďaři jsou tak dnešní výhrou zpět v boji o přímý postup na ME.
     
    S konstatováním, že v kvalifikaci na ME 2016 ve Francii porazilo Maďarsko hráče Finska i podruhé, když v listopadu vyhrálo na svém hřišti gólem v 84. minutě 1:0 a tentokrát zvítězilo stejným poměrem díky brance Zoltána Stiebera v minutě 82., se s Vámi loučí a hezký večer přeje Tomáš Lysý. (21:01:32)

    Tomáš Lysý

    Branky: 82. Stieber

    Karty:   55. Riski (FIN), 80. Sparv (FIN), 81. Halsti (FIN) – 56. Lang (HUN), 64. Gera (HUN), 81. Dzsudzsák (HUN), 82. Juhász (HUN), 83. Stieber (HUN)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 1:7. Střely mimo: 4:5.
    Finsko: Hradecky – Arkivuo, Halsti, N. Moisander (C), Raitala – Mattila (85. Pohjanpalo), Sparv, Hetemaj – Hämäläinen, Jerjomenko – Pukki (46. Riski).
    Náhradníci: Mäenpää, H. Moisander – Sorsa, Moren, Lam, Toivio, Schüller, Kauko, Lod, Väyrynen, Riski, Pohjanpalo.

    Maďarsko: Király – Fiola, Juhász, Lang, Kádár – Stieber, Priskin (46. Németh), Tőzsér, Dzsudzsák (C) (88. Á. Simon) – Gera – Szalai (77. Nikolić).
    Náhradníci: Dibusz, Bogdán – Vanczák, Forró, Szolnoki, Guzmics, de Almeida, Á. Simon, K. Simon, Németh, R. Varga, Nikolić.

    Rozhodčí: Matej Jug – Matej Žunič, Tomaž Klančnik – Andraž Kovacic (vš. Slovinsko)
    bahis siteleri