Cambuur – Excelsior 0:2 (kon.) | Utrecht – Alkmaar 1:3 (kon.) | Feyenoord – Nijmegen 1:0 (kon.)
Zwolle – Eindhoven 1:3 (kon.) | Graafschap – Ajax 1:1 (kon.) | Kerkrade – Willem II 2:3 (kon.)
Groningen – Heracles 2:1 (kon.) | Den Haag – Heerenveen 1:1 (kon.) | Twente – Arnhem 2:2 (kon.)
konec
BV De Graafschap
1:1 (0:1)
Ajax Amsterdam
Neděle 08.05.2016, 14:30 • De Vijverberg, Doetinchem • Nizozemská Eredivisie • 34. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.
     
    Příjemné nedělní odpoledne při sledování šlágru závěrečného kola nizozemské Eredivisie, v němž fotbalisté Ajaxu Amsterdam budou útočit na svůj 34. mistrovský titul při zápase v Doetinchemu s místním De Graafschapem.

    Ajax má situaci takřka jistě ve svých rukou, při shodném bodovém zisku s druhým PSV Eindhoven má oproti rivalovi výhodu šesti branek ve skóre, které je stěžejním atributem v takovém případě a výrazně si pomohl v uplynulém kole, kdy porazil Twente 4:0 a nic neztratil proti PSV, které mělo úlohu znatelně snazší, když hostilo poslední Cambuur a zvítězilo 6:2, tudíž gólový rozdíl zůstal na těch šesti brankách a dnes už PSV pomůže pouze zázrak.

    To i proto, že proti Ajaxu dnes stojí tým, který v minulém kole dostal jistotu účasti v baráži o setrvání v Eredivisie. De Graafschap prohrál v Alkmaaru 4:1 a už nemůže dostihnout patnáctý Excelsior Rotterdam, ale na druhou stranu se vyhl hrozbě přímého sestupu, neboť si před dnešním závěrečným kolem udržel náskok čtyř bodů na poslední Cambuur Leeuwarden.

    Mohli bychom se dočkat i významného českého zastoupení, to díky osmnáctiletému odchovanci příbramské kopané Václavu Černém, který se v Ajaxu stále více a více prosazuje a dostává možnost také v A-týmu, naposledy dokonce před týdnem, kdy v důležitém domácím zápase s Twente poprvé nastoupil v základní sestavě ligového utkání a dokonce vstřelil klíčovou první branku Ajaxu.
     
    Úvodní sestavy:

    BV De Graafschap: Jurjus – Will, van de Pavert, Straalman, Çiçek – Smeets, Diemers, Koolhof, Driver – El Jebli, Vermeij.
    Náhradníci: Verstappen – Bouma, Kaak, Kabasele, Parzyszek, Tarfi, Versteeg.

    Ajax Amsterdam: Cillessen – Veltman, van der Hoorn, Viergever, Dijks – Serero, Klaassen, Gudelj – Černý, Milik, Younes.
    Náhradníci: Boer – El Ghazi, Fischer, Bazoer, Schøne, Riedewald, Tete.

    Rozhodčí: Kuipers – van Roekel, Zeinstra.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Osmnáctiletý Václav Černý opět dostává od Franka de Boera příležitost v základní sestavě a to i v takto důležitém utkání, kde jde přímo o mistrovský titul.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Rozehráno! De Graafschap hraje tradičně v modro-bíle pruhovaných dresech, hosté z Amsterdamu přijeli bojovat o titul v černém.
     
    2
    Po Cillessenově výkopu se do Černého v osobním souboji pořádně opřel Cicek a českého fotbalistu odstrčil až do hrazení za postranní čárou.
     
    4
    Černý se okamžitě vrátil do hry, ovšem jeho zdravotní stav určitě není ideální, dokonce při dalším přerušení musel být český fotbalista ošetřen.
     
    5
    U postranní čáry už se začal rozcvičovat nizozemský reprezentant Anwar El Ghazi, ovšem zdá se, že Černý by měl být schopen v zápase pokračovat.
     
    6
    Úvodní minuty zápasu se odehrávají výhradně ve středu pole, zatím daleko od obou branek.
     
    7
    Driver potáhl míč po levém křídle a následným stříleným centrem zaměstnal brankáře Cillessena, ten míč s jistotou kryje.
     
    8
    První vyloženou příležitost měli domácí! Po rohovém kopu vracel odražený míč před branku Driver a Vermeij se položil do povedeného střeleckého pokusu zády k brance, ovšem těsně míjí branku Jaspera Cillessena!
     
    9
    Domácí si zatím se soupeřem neberou žádné servítky v osobních soubojích, tentokrát se těžce zvedá ze země otřesený Nemanja Gudelj.
     
    10
    Nadále se hraje před brankou Ajaxu, Driverův přetažený centr odhlavičkoval Viergever za vlastní branku.
     
    11
    Další rohový kop De Graafschapu už nepřinesl pro branku Ajaxu vážnější ohrožení.
     
    13
    Fotbalisté Ajaxu se snaží napadat soupeřovu rozehrávku i v hloubi jeho poloviny, zatím se ale snaží marně usadit u domácí branky.
     
    14
    Younes vybojoval míč ve středu pole a vysunul po levém křídle Milika, ten si potáhl míč do pokutového území, ovšem výborným zákrokem mu v zakončení zamezil van de Pavert.
     
    16
    Arkadiusz Milik se dokázal uvolnit mezi několika protihráči a z hranice pokutového území provětral rukavice brankáře Jurjuse a Younes následně dorážel míč do sítě z ofsajdové pozice.
     
    17
    Ajax právě vstřelil branku!
    Václav Černý přesným pasem napříč hřištěm uvolnil AMINA YOUNESE, jenž následně technickou ránou ke vzdálenější tyči dosáhl už regulérní branky a otevírá skóre zápasu!
    17. Amin YOUNES - 0:1
     
    19
    Zdá se, že hráči Ajaxu první brankou zápasu setřásli nervozitu a momentálně už diktují tempo zápasu.
     
    20
    Černý se na pravém křídle efektně prosadil přes dva protihráče do pokutového území, tam už ale osamocen mezi třemi soupeři ztroskotal.
     
    22
    Milik v osobním souboji přistrčil van de Paverta a domácí mohou rozehrávat.
     
    23
    První šance pro Václava Černého! Milik jej uvolnil na pravém křídle, Černý si posunul míč na svoji silnější levačku, ovšem mezitím k němu stačil doběhnout Cicek a jeho pokus zablokovat.
     
    24
    Na povedený Dijksův centr si naběhl Arek Milik a jeho hlavičku reflexivním zákrokem vyráží brankář Jurjus.
     
    25
    Po následném rohovém kopu Ajaxu se do odraženého míče zpoza pokutového území opřel Thulani Serero, ovšem Jihoafričanovi rána vůbec nesedla a míč nasměroval daleko vedle domácí branky.
     
    26
    Dalším z ošetřených fotbalistů byl domácí záložník Koolhof, i ten by ale měl být schopen v zápase pokračovat.
     
    27
    Domácí získali standardní situaci na útočné polovině, Smetsův centr srazil Veltman na rohový kop.
     
    28
    Nepříjemný centr Smetse od rohového praporku brankář Cillessen vyboxoval do vzduchu, poté už se hosté prosadit nedokázali.
     
    29
    Koolhof nakonec zápas nedohraje, už zamířil do šaten a De Graafschap bude brzy střídat.
     
    29
    Při nejbližším přerušení Koolhofa, jednoho z šesti klubových odchovanců v základní sestavě domácích, nahrazuje Karim Tarfi.
     
    31
    Straalman se nechal obehrát Klaasenem v hloubi vlastní poloviny, následně se velké množství prostoru otevřelo před Milikem, ten se však nedokázal prosadit v souboji s Cicekem.
     
    33
    Cicekův vysoký centr zapadl až za vzdálenější tyč Cillessenovy branky, nizozemská reprezentační jednička v brance bude vykopávat od své svatyně.
     
    34
    Milik se protáhl po levém křídle a předložil míč Václavu Černému před prázdnou branku, ovšem českému mladíkovi míč po trávníku skočil a Černý branku ze dvou metrů přestřelil!
     
    36
    Po Černého akci Milik přiťukl míč Dijksovi, tomu ale rána z dobrých pětadvaceti metrů nevyšla.
     
    39
    Dijksův vysoký centr ke vzdálenější tyči vracel před branku Klaasen, Milik se ale do zakončení neprosadil.
     
    41
    Gudelj u postranní čáry sestřelil Drivera a dostalo se mu pořádné domluvy od sudího Kuiperse.
     
    42
    Cillessen si při rozehrávce patrně nevšiml, že má za sebou Vermeije, jenž se okamžitě zmocnil míče, ovšem vystřelit nedokázal. Ajax teď přežil hrubou chybu svého brankáře bez úhony.
     
    43
    Černý si na pravém křídle posunul míč na levačkou a posadil jej na hlavu Milika, ten však nedokázal balón nasměrovat na branku.
     
    45
    Rozhodčí Kuipers k úvodním pětačtyřiceti přidává jednu nastavenou minutu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Po úvodním dějství zápasu závěrečného kola Eredivisie Ajax vede v De Graafschapu 1:0 a směřuje za mistrovským titulem. Přiblížil jej k němu Amin Younes, jemuž v 17. minutě připravil vedoucí branku zápasu Václav Černý. Ten měl poté sám obrovskou příležitost, ovšem přestřelil odkrytou branku domácích.

    V souběžně hraném zápase ve Zwolle vede PSV Eindhoven 2:0 a zatím tak své šestigólové manko na Ajax stáhl o jediný gól.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Po změně stran oba celky pokračují ve stejných sestavách, v jakých dokončily první poločas. Oproti těm základním tedy domácí s Tarfim místo Koolhofem a Ajax stále pokračuje s Václavem Černým na hřišti.
     
    47
    Andrew Driver načechral svůj centr před branku Jaspera Cillessena, ovšem Viergever vyhrál hlavičkový souboj s důrazným Vermeijem.
     
    48
    Nemanja Gudelj se opřel do balón zdálky a pořádně protáhl brankáře Jurjuse, ten stačil konečky prstů vytěsnit míč vedle své branky.
     
    49
    Po Gudeljově rohovém kopu se do vzduchu zavěsil Joel Veltman, proti jeho zakončení však výborně zasáhl brankář Jurjus.
     
    51
    Ajax zůstává v náporu, Černý si vyměnil míč se Sererem a posléze pálil Amine Younes, jeho přízemní ránu však zneškodnil Jurjus.
     
    53
    Gudeljův centr ze standardní situace přeletěl nabíhající dvojici Milik – Van der Hoorn a poté zapadl vedle vzdálenější tyče domácí branky.
     
    55
    Graafschap právě vstřelil branku!
    Vyrovnáno! Po akci El Jebliho se dokázal prosadit BRYAN SMEETS a utkání dostává nový náboj!
    55. Bryan Smeets (GRA) - 1:1
     
    57
    Střídání v týmu Ajax Amsterdam: ze hřiště odchází Mitchell Dijks, přichází Jaïro Riedewald.
     
    60
    Černý nadále hýří aktivitou, tentokrát si potáhl míč od postranní čáry do středu hřiště a následně pálil levačkou metr vedle domácí branky.
     
    61
    Gudeljova tečovaná rána také míří mimo domácí branky a Nemanja Gudelj poté už pořádně spěchal k rozehrání rohového kopu. Na ten si naskočil Van der Hoorn, hlavičkoval však vysoko nad branku.
     
    62
    Černý povedeným přízemním centrem hledal před brankou Milika, ten však bráněn Straalmanem vystřelit nedokázal.
     
    63
    Domácí jsou nadále nebezpeční, El Jebliho centr Vermeij zpracoval pro střelce vyrovnávající trefy Smeetse, jeho rána tentokrát míjí branku Ajaxu.
     
    64
    Utkání si užívají také domácí fanoušci, ti teď po celém stadiónu všichni povstali a skandovaným potleskem ženou modro-bílé dopředu.
     
    64
    U střídačky Ajaxu už se do dresu vysvléká Anwar El Ghazi, ten zřejmě nahradí Černého či Younese.
     
    66
    Frank de Boer nakonec nečekaně stahuje středního útočníka Areka Milika, místo něj vysílá do boje zmiňovaného El Ghaziho.
     
    67
    El Ghazi okamžitě mohl směřovat osamocen vstříc brankáři Jurjusovi, ovšem po Viergeverově kolmici byl přistižen v postavení mimo hru.
     
    68
    Více ze hry momentálně mají domácí, další velmi nebezpečný útok táhl Driver, skotský fotbalista však byl zastaven ještě před pokutovým územím.
     
    70
    Younes se dokázal uvolnit na levém křídle, následně ale nepřesně hledal před brankou domácích Nemanju Gudelje.
     
    71
    Frank de Boer už začíná být evidentně nervózní, Ajaxu zbývá závěrečných dvacet minut a případný nastavený čas.
     
    72
    Utkání skončilo pro Václava Černého, toho nahradil Viktor Fischer.
     
    74
    Po Fischerově centru pálil do odraženého míče Serero, ovšem velmi nepřesně.
     
    75
    Fischer se prohnal z pravého křídla do střelecké pozice, ovšem výborným zákrokem mu zamezil ve střele van de Pavert.
     
    76
    PSV Eindhoven vede ve Zwolle 3:1, Ajax tak k dosažení 34. mistrovského titulu dnes musí bezpodmínečně vyhrát.
     
    77
    Gudelj se dokázal protáhnout středem pole a v souboji se Straalmanem vybojoval standardní situaci i žlutou kartu pro domácího obránce.
     
    78
    Gudelj následně z třiceti metrů přestřelil domácí branku.
     
    79
    Střídání v týmu BV De Graafschap: ze hřiště odchází Tolgahan Çiçek, přichází Thijs Bouma.
     
    80
    Pořádná nervozita je na kopačkách hráčů Ajaxu, v hostující hře přibývá nepřesností, byť snaha je obrovská.
     
    81
    Rozeběhla se závěrečná desetiminutovka, boj o nizozemský titul vrcholí.
     
    82
    Ajax si stále nedokázal ve druhém poločase vypracovat nějakou vyloženou střeleckou příležitost.
     
    83
    Dlouhý nákop Veltmana Van der Hoorn pouze prodloužil k brankáři Cillessenovi.
     
    84
    Younes se prodral mezi několika těly po levém křídle do pokutového území, poté vyslal před branku velmi nebezpečnou přihrávku, ovšem žádný z jeho spoluhráčů se ke střele nedostal.
     
    84
    Zahrozit mohli i domácí, po Smeetsově rohovém kopu hlavičkoval Vermeij, ovšem pouze do brankáře Cillessena.
     
    85
    Younes si po pádu v pokutovém území říkal o pokutový kop, zkušený sudí Kuipers však jeho volání nevyslyšel.
     
    87
    Teď se několik desítek sekund určitě hrát nebude, na trávníku leží jeden z domácích fotbalistů, Frank de Boer alespoň využívá prodlevy k udělení několika instrukcí Davy Klaasenovi.
     
    88
    Po zhruba minutové pauze už se ve hře opět pokračuje a Ajax se tlačí k pokutovému území soupeře.
     
    89
    Younesův centr Jurjus vyboxoval a Straalman poté odkopává míč do zámezí.
     
    89
    Domácí spěchali do brejku ve třech proti jedinému obránci Ajaxu, Smeets mohl takřka definitivně poslat mistrovský titul do Eindhovenu, ovšem brankář Cillessen ještě udržel nějaké naděje Ajaxu na ligový primát!
     
    90
    Poslední střídání domácích, Vida nahrazuje Smeetse.
     
    90+1
    Nastavovat se bude pět minut. To je doba, která dělí Ajax od ztráty titulu, pokud hosté neskórují.
     
    90+3
    El Ghaziho centr do pokutového území domácích se neujal.
     
    90+4
    Ve Zwolle už je dohráno, PSV Eindhoven zvítězil 3:1 a v boji o titul už se čeká pouze na závěr tohoto zápasu.
     
    90+5
    Už pouze třicet sekund zbývá do konce avizovaného nastaveného času.
     
    90+5
    U míče jsou domácí a hraje se ve středu pole.
     
    90+5
    Ještě jednu šanci De Graafschapu měl Vermeij, ten zpoza pokutového území přestřelil.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    PSV Eindhoven je nizozemským mistrem pro sezónu 2015/2016.
     
    Ajax potřeboval jakékoliv vítězství na hřišti sedmnáctého celku tabulky a měl k němu také dobře našlápnuto díky trefě Younese, po změně stran však vyrovnal Smeets a protože Ajax si nedokázal vypracovat žádnou vážnější příležitost ke skórování, slaví se v Eindhovenu! (16:30:50)

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 55. Smeets – 17. Younes

    Karty:   77. Straalman (GRA)


    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 3:6. Střely mimo: 4:9. Rohy: 5:10. Ofsajdy: 5:2. Fauly: 10:5.
    BV De Graafschap: Jurjus – Will, van de Pavert, Straalman, Çiçek (79. Bouma) – Smeets (90. K. Vida), Diemers, Koolhof (29. Tarfi), Driver – El Jebli, Vermeij.
    Náhradníci: Verstappen – Bouma, Kaak, Kabasele, Tarfi, Versteeg, K. Vida.

    Ajax Amsterdam: Cillessen – Veltman, van der Hoorn, Viergever, Dijks (57. Riedewald) – Serero, Klaassen, Gudelj – Černý (72. Fischer), Milik (66. El Ghazi), Younes.
    Náhradníci: Boer – El Ghazi, Fischer, Bazoer, Schøne, Riedewald, Tete.

    Rozhodčí: Kuipers – van Roekel, Zeinstra
    bahis siteleri