Excelsior – Groningen 2:0 (kon.) | Ajax – Kerkrade 2:2 (kon.) | Arnhem – Den Haag 1:2 (kon.)
Zwolle – Sparta Rotterdam 0:3 (kon.)
konec
Ajax Amsterdam
2:2 (2:1)
Roda JC Kerkrade
Sobota 13.08.2016, 19:45 • Amsterdam ArenA • Nizozemská Eredivisie • 2. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:45.
     
    Vítám vás u druhého kole nizozemské Eredivisie, v němž se představí domácí Ajax Amsterdam a Roda JC Kerkrade.
     
    Ajax Amsterdam

    Amsterdam v letošní sezóně obhajuje druhé místo. Ovšem dlouho to vypadalo, že Ajax vyhraje mistrovský titul, ale v posledním kole remizovat, a tak se z mistrovského titulu radovali hráči konkurenčního PSV. V prvním kole nového ročníku zajížděl aspirant na titul na půdu Sparty Rotterdam, kde zvítězil 3:1.

    Roda JC Kerkrade

    Již první soutěžní zápas má za sebou také Roda, která v prvním kole nizozemské nejvyšší soutěže remizovala s Heracles 1:1. V loňské sezóně Kerkrade bojovala o udržení, které se nakonec podařilo. Letos bude chtít dnes hostující tým být ve středu tabulky.
     
    Úvodní sestavy:

    Ajax Amsterdam: Cillessen – Tete, Sánchez, Riedewald, Dijks – Bazoer, Klaassen, Gudelj – El Ghazi, Dolberg, Sinkgraven.
    Náhradníci: Boer – Černý, Schøne, Casierra, Westermann, Viergever, Younes, van de Beek, Traoré.

    Roda JC Kerkrade: van Leer – Milec, Ananou, Kum, van Peppen – Gullón, van Hyfte, Auassar – Ajagun, M. Rosheuvel, Boysen.
    Náhradníci: Yves – Blätter, Rutjes, Mytidis, Paulissen, De Silva, Werker, Noor, Brouwers.

    Rozhodčí: Nijhuis – van de Ven, Schaap.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hlavní sudí dal pokyn k zahájení zápasu, k úvodnímu výkopu se postavili domácí hráči, kteří jsou v duelu velkým favoritem. Uvidíme, jak utkání dopadne.
     
    2
    Ajax Amsterdam do dnešního duelu nastoupil v tradiční červenobílé kombinaci dresů a hosté zvolili žlutočerné barvy. Ovšem pojďme se vrátit na zelený pažit, kde Ajax bude kopat rohový kop.
     
    3
    Centrovaný míč od rohového praporku mířil na přední tyč, kde se pěkným obranným zákrokem blýskl hostující hráč. Zatím se hra přelévá ze strany na stranu.
     
    4
    V ochozech Amsterdam ArenY panuje velmi dobrá atmosféra. U balonu se nacházejí domácí hráči, kteří se rychlou kombinací dostali až do vápna, odkud jeden ze stoperů odkopl míč do zámezí.
     
    5
    Velmi dobře se zatím jeví Sinkgraven, který neustále pracuje na levé straně, ale tentokrát přes obránce nepřešel.
     
    6
    Ajax je velmi aktivní a první branka nebo alespoň velká příležitost je na spadnutí. Krajní obránce Dijks se nabídl spoluhráči, ale jeho přízemní centr našel jen soupeře.
     
    7
    Hráči v červenobílém soupeři téměř nepůjčují balon, a tak sledujeme další postupný útok domácího celku. Ovšem obrana Kerkrade působí velice přesvědčivě.
     
    8
    Ajax právě vstřelil branku!
    Hned v úvodu zápasu je tu první branka a musíme říct, že zasloužená! Riedewald dlouhým pasem našel Klaassena, jenž vymyslel geniální přihrávku na KASPERA DOLBERGA. Domácí útočník měl před sebou už jen prázdnou branku, a tak poslal Ajax do vedení.
    8. Kasper DOLBERG - 1:0
     
    10
    Snažení Ajaxu neupadá a domácí chtějí vsítit v krátkém sledu další gól. Zakončení ze střední vzdáleností zastavil jeden ze stoperů, ale jinak se jednalo o povedenou střelu.
     
    11
    Režie dnešního zápasu opakuje opravdu nádhernou branku domácího týmu. Ještě jednou musím vyzdvihnout přihrávku Klaassena, která měla neuvěřitelné parametry.
     
    12
    Amsterdam na nic nečeká a je neustále u balonu. Roda míč na kopačkách dlouho neudrží a je pod obrovský tlakem. Zde by se vyplatilo říct, že se hraje jen o kolik to bude.
     
    14
    Hostující tým si koleduje o další inkasovanou branku. Roda v deseti lidech brání a to není zrovna šťastná taktika hostujícího celku. Opravdu se hraje pouze na jednu z branek.
     
    15
    Jeden z hostujících zadáků hledal Rosheuvela, který se k míči nedostal, protože pas ve vzduchu zneškodnil Riedewald. Zatím sledujeme úžasné utkání ze strany Ajaxu, který prokazuje kvalitu.
     
    16
    Snad poprvé se Roda dostala s balonem až za půlící čáru. Jenže ani tentokrát u něj nevydržela dlouho a musí spěchat zpátky do obrany.
     
    17
    Kerkrade právě vstřelilo branku!
    Z ničeho nic je vyrovnáno, což pro je pro nestranného fanouška jedině dobře. Pěknou přihrávku za obranu dostal ADIL AUASSAR, který placírkou posílá míč k tyči. Hostující hráč se sice pohyboval na hranici ofsajdu, ale takovéto situace by se měly pouštět.
    17. Adil AUASSAR - 1:1
     
    19
    Po rozehrání je u balonu Ajax, který se opět snadno přesunul na polovinu soupeře, ale tentokrát se Roda k balonu dostala. Míč opět mířil na střelce vyrovnávací branky, ale tentokrát si to domácí obránci pohlídali.
     
    21
    Na domácí hráč je radost se dívat a v tomto okamžiku, měl co dělat Ananou, jenž odvrátil další nepříjemnou situaci na rohový kop.
     
    22
    Ovšem centr od rohového praporku mířil na hranici velkého vápna, kde nikdo z domácích borců nebyl. Ovšem nakonec Ajax balon ještě vybojoval, ale pomohl si útočným faulem.
     
    23
    Po faulu zůstal na hrací ploše ležet jeden z hostů, který potřeboval ošetření maséra. Zdá se, že dopadl na rameno, což je vždy nepříjemné. Ovšem opět se pokračuje v zápase.
     
    25
    Fanoušci domácího celku si žádali pokutový kop, jelikož jeden z hráčů ve žlutém zahrál rukou. Ovšem ta byla u těla, a tak hlavní sudí dobře nechal pokračovat ve hře.
     
    26
    Žlutou kartu dostává Marcos Gullón (Roda JC Kerkrade), který na polovině domácího celku zcela zbytečně skluzem dohrál soupeře. Hlavní sudí ani chvíli neváhal a hráče po zásluze potrestal.
     
    27
    Uvidíme standardní situaci z dobré pozice a nutno říct, že hráči Ajaxu mají kvalitu na to, aby poslední faul dokázali potrestat. Van Leer bude mít asi plné ruce práce.
     
    28
    K rozehrání přímého kopu se postavil Gudelj, jehož pokus měl mířit k zadní tyči, ale bohužel se od zdi odrazil jen na další rohový kop. Jenže z toho domácí nic nevytěžili, a tak se musejí opět zformovat.
     
    30
    Ajax hraje výborný fotbal a bude opět kopat rohový kop. K praporku již přiběhl Gudelj, jehož centr našel nic netušícího spoluhráče, od něhož balon putoval jen do soupeře.
     
    31
    Gudelj přeběhl celou šířku hrací plochy, aby mohl poslat do hry další rohový kop. Tím hledal spoluhráče na zadní tyči, ale skvěle zasáhl bránící hráč, který míč odvrátil v krátkém sledu na třetí roh.
     
    32
    Tentokrát se po rohovém kopu již povedlo Ajaxu zakončil, ale hlavička zamířila vysoko nad bránu. Roda přežila tlak soupeře a obránci hostujícího celku si mohou na malou chvíli odpočinout.
     
    33
    Hráči domácího týmu zastavili útok soupeře ještě na jeho polovině. Ajax se žene do dalšího postupného útoku, který sice nebyl zakončen, ale uvidíme další roh.
     
    34
    K rohovému praporku opět přiběhl Gudelj, jehož centr mířil na přední tyč, ale také tentokrát našel jen hráče ve žlutém dresu.
     
    36
    A opět ta samá písnička! Ajax je u balonu a postupným útokem se dostal na polovinu soupeře. Další útok domácího celku je tažen po levé straně hrací plochy.
     
    38
    Obrovská šance Ajaxu! K odraženému míči se dostal Sinkgraven, který si nejprve obhodil soupeře, ale následnou střelu nasměřoval pouze do brankáře. Domácí tým bude kopat další rohový kop.
     
    39
    Hráči v červenobílé kombinaci dresů kombinoval na hranici velkého vápna, ale tentokrát zakončení k vidění nebylo. Naopak se Ajax musí rychle vracet do obrany.
     
    40
    Ovšem Roda JC Kerkrade se opět nedostala ani za půlící čáru a už se zase musí bránit. Tlak Ajaxu je v prvním poločase až neskutečný. Ovšem stav je 1:1, jelikož hosté proměnili ojedinělou příležitost.
     
    41
    Na levé straně hrací plochy se výborně uvolnil Sinkgraven, jehož centr byl odvrácený. Následně sice přišla střela domácího celku, ta ale byla zastavená na hranici šestnáctky.
     
    42
    Opět výborně na levé straně pracoval Dijks, který obešel Milce. ten si musel pomoci zatažením za dres a místo řečí by měl být rád, že neviděl žlutý kartónek.
     
    43
    Na polovině hrací plochy si balon tělem pokryl hostující Rosheuvel, který byl faulován. Zákrok za hranicí pravidel dává Rodě chvíli klidu.
     
    44
    Ajax právě vstřelil branku!
    Domácí tým se zaslouženě dočkal další vedoucí branky ještě v prvním poločase. Míč putoval na levou stranu, kde byl Sinkgraven, jehož centr mířil k přední tyči. Do prostoru si naběhl KASPER DOLBERG, jenž předskočil soupeře a střelou k zadní tyči nedal nejmenší šanci brankáři.
    44. Kasper DOLBERG - 2:1
     
    45
    K postranní čáře přichází čtvrtý sudí, který na tabuli ukazuje, že se bude hrát o pouhou minutu déle. Ovšem nedá se očekávat, že by se ještě něco zásadního stalo.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    V prvním poločase jsme viděli tři branky a zaslouženě vede domácí Ajax. Ten v prvním poločase kontroloval hru a jeho tlak byl místy až neuvěřitelný. Naopak Roda v deseti lidech brání a k zakončení se dostala pouze jednou. Stav 2:1 nestrannému fanouškovi ještě nabízí atraktivní podívanou ve druhé pětačtyřicetiminutovce.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Ajax Amsterdam: ze hřiště odchází Daley Sinkgraven, přichází Amin Younes.
     
    47
    Ajax hned v úvodu druhého poločasu se nastehoval před šestnáctku soupeře. Zpoza vápna zakončil Gudelj, jehož pokus zamířil do míst, kde stál hostující brankář.
     
    48
    Kerkrade se dostalo na polovinu soupeře, kde vybojoval faul. Ovšem místo centru přišla střela z velké dálky, která zamířila jen nad domácí branku.
     
    49
    Žlutou kartu dostává Frederic Ananou (Roda JC Kerkrade) který stáhl střelce dvou branek. Hostujícímu obránci nic jiného nezbývalo, jelikož by hrozil nebezpečný protiútok Ajaxu,
     
    50
    Na centrovaná míč z přímého kopu si naskočil obránce Sánchez, jehož hlavička mířila jen mimo prostor tří tyčí. Domácí hráč se hned chytal za hlavu, protože věděl, že na zakončení měl dostatek času.
     
    52
    Domácí trenér připravuje první střídání, ale Václav Černý se do hry zatím nepodívá. Fanoušci domácího celku skandují, protože se hráči běželi rychle rozcvičovat.
     
    53
    Stále častěji jsou u balonu domácí hráči, kteří kombinují těsně za pokutovým území soupeře. Ovšem tentokrát se Roda osvobodila dlouhý útokem.
     
    54
    Bohužel se myslí, že Roda takovému tlaku nemůže dlouho odolat. Hosté míče jen odkopávají a brání pro ně příznivý výsledek.
     
    55
    Registrujeme další faul asi deset metrů za velkým vápnem, Ajax bude mít právo další zajímavé standardní situace. Uvidíme, jak s ní domácí hráči naloží.
     
    56
    K přímému kopu se postavil El Ghazi, jehož centr přizvedla zeď. Balon následně skončil v rukavicích van Leera. Do rychlého protiútoku se hnala Roda, ale ta je dnes bezzubá.
     
    57
    Střídání v týmu Roda JC Kerkrade: ze hřiště odchází Martin Milec, přichází Roel Brouwers.
     
    57
    A málem jsem to zakřikl! Domácí hráč ztratil těsně za vápnem balon a Roda mohla vsítit druhou branku. Ovšem Rosheuvelovi scházelo pár centimetrů k zakončení do prázdné brány.
     
    58
    Obrovskou "klukovinu" předvedl Gullón, který již má žlutou kartu a může být rád, že nedostal také druhou. Hostující hráč chtěl zdržet Ajax, a tak odkopl míč v přerušené hře.
     
    60
    Pokud chce domácí tým dohrát zápas v klidu, musí vsítit ještě jednu branku. Mohl se o to postarat Younes, jenž neohroženě vběhl do pokutového území, ale jeho technická střela se do branky nevešla.
     
    61
    Nádhernou střelou se prezentoval Gudelj, jehož pokus z dobrých dvaceti metrů mířil k zadní tyči. Ovšem van Leer vytáhl pěkný zákrok, po němž se bude kopat další roh.
     
    62
    Na centr od rohového praporku si naskočil Dijks, jehož hlavička z malého vápna šla jen nad branku hostujícího celku. Ovšem celá situace si říkala o víc.
     
    63
    Střídání v týmu Ajax Amsterdam: ze hřiště odchází Davy Klaassen, přichází Bertrand Traoré.
     
    64
    Další nepromněněná šance domácího celku! Všichni si mysleli, že Klaassen bude přihrávat na Traoréa. Ovšem domácí hráč poslal balon do druhé vlny, ale Younes trefuje bránícího hráče. To bylo obrovské štěstí Rody, jinak by míč roztřepotal síť potřetí.
     
    66
    Střídání v týmu Roda JC Kerkrade: ze hřiště odchází Marcos Gullón, přichází Farshad Noor.
     
    67
    Ajax kontroluje hru a předvádí nám další z mnoha kombinací na polovině soupeře. Ovšem Roda přistupuje k soupeřů, ale ani to domácím nepůsobí problémy.
     
    69
    Roda se po dlouhé době dostala na polovinu Ajaxu, kde sice vybojovala faul. Ovšem následný přímý kop skončil v rukavicích brankáře Cillessena.
     
    70
    Stále je to ta samá písnička, v níž Ajax Amsterdam kontroluje hru. Roda na můj vkus hraje až příliš ustrašeně a téměř se nedostává do nebezpečných šancí.
     
    71
    Do konce zápasu schází asi dvacet minut plus nastavení a u balonu jsou opět domácí hráči. Ajax po kombinaci na levé straně našel na hranici malého vápna Traorého, jehož pokus rozvlnil pouze boční síť.
     
    73
    Ajax hraje doslova fantasticky a hnal se do další slibné šance. V pokutovém území upadl Younes, který filmoval. Může být rád, že mu hlavní sudí neukázal kartónek ze žluté barvy.
     
    74
    Hra se opět přerušuje, jelikož na hrací ploše zůstal sedět hostující hráč, kterým je Auassar, Tomu byl přišlápnut kotník, ale faul domácího hráče sudí nepostřehl.
     
    75
    Další střelecký pokus z velké dálky zamířil asi metr nad horní tyč. Hostující brankář sice nemusel zasahovat, ale raději celou situaci jistil. Následovat bude jen odkop od branky Rody.
     
    76
    Po pěkné narážečce se do vápna s balonem dostal Rosheuvel, jehož pokus v obrovské šanci končí vedle brány. Hostující útočník se na sebe zlobí, jelikož cítí, že měl na kopačce vyrovnání.
     
    77
    Střídání v týmu Roda JC Kerkrade: ze hřiště odchází David Boysen, přichází Mitchel Paulissen.
     
    77
    Že by Roda konečně pochopila, že už vlastně není na co čekat? Další střelecký pokus hostujícího celku zamířila do prostoru, kde byl Cillessen.
     
    78
    Ajax Amsterdam se snaží uklidnit hru, protože hosté se stále více dostávají do hry. Ovšem tentokrát domácí hráči kombinují na vlastní polovině.
     
    80
    Domácí hráč pokazil lehkou přihrávku, kterou pustil Rodu do rychlého protiútoku. Ten byl zastavený až v pokutovém území, kam mířil míč na jednoho z ofenzivních hráčů hostujícího celku.
     
    81
    Snad poprvé v zápase vidíme hráče ve žlutých dresech kombinovat na polovině soupeře. Pro Rodu by byl bod z Amsterdam ArenY zlatý.
     
    82
    Střídání v týmu Ajax Amsterdam: ze hřiště odchází Anwar El Ghazi, přichází Mateo Casierra.
     
    83
    To je neuvěřitelné, co nyní hráči Ajaxu spálili! Domácí se s balonem dostali do vápna, kde přihrávkou našli Traorého. Ten stál osamocený na penaltovým puntíku, ale míč poslal jen vysoko nad bránu.
     
    85
    Roda je v posledních minutách hodně nepříjemná, ale za to si také může Ajax sám. Domácí hráči spálili hned několik obrovských šancí a tím naděje soupeře stále žije.
     
    86
    Utkání se blíží ke svému konci a u balonu jsou opět hráči v červenobílých dresech, kteří se rychlou kombinací dostali až na polovinu soupeře.
     
    87
    Tam Ajax o míč přišel, jenž ani Roda toho moc nevymyslela. Hostující hráči vymysleli jen dlouhý nakop, který skončil až v rukavicích Cillessena.
     
    88
    Hostující tým kombinoval až před pokutovým územím Ajaxu, ale domácí soupeře vyhnali až na vlastní polovinu. Tam van Peppen přihrávkou prohnal brankáře van Leera.
     
    89
    Možná poslední velká šance hráčů ve žlutých dresech. Ti vybojovali faul v dobré pozici pro ohrožení branky. Ovšem přímý kop ze šestadvaceti metrů končí jen na zdi.
     
    90
    Žlutou kartu dostává Jaïro Riedewald (Ajax Amsterdam), jenž skluzem trefil soupeři a dává mu šanci k vyrovnání!
     
    90+1
    Kerkrade právě vstřelilo branku!
    V nastavení je tu neočekávaná branka a Amsterdam ArenA utichla! Na centr z přímého kopu si na zadní tyči naběhl nikým nehlídaný TOM VAN HYFTE, jehož hlavička zamířila přesně k tyči. Pro Rodu je bod z Ajaxu zlatý!
    90+1. Tom van Hyfte - 2:2
     
    90+2
    Ajax se snaží ještě dát vítěznou branku, ale zatím se do pokutového území nemůže dočkat. Domácímu celku už moc času na vítězný gól nezbývá.
     
    90+4
    Druhou žlutou a následně červenou kartu dostává Frederic Ananou (Roda JC Kerkrade), který předvedl pořádnou "klukovinu", když zahodil míč a snažil se zdržovat hru.
     
    90+5
    Amsterdam ArenA si žádá pokutový kop, po ruce jednoho z hostujících hráčů, Ovšem hlavní sudí ukazuje, že penalta se v žádném případě pískat nebude. Dle opakovaných záběrů Nijhuis rozhodl správně, protože ruka byla u těla a v přirozeném pohybu.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Efektivita byla rozhodujícím faktorem v Amsterdam ArenĚ! Zatímco Ajax pálil jednu šanci za druhou, tak Roda dvě příležitosti ze tří dokázala proměnit. Domácí tým byl více u balonu a vypadalo to, že má zápas pod kontrolou. Jenže v samotném závěru přišel z čistajasna gól, který pro má pro hostující celek lesk zlata. Kerkrade šlo do zápasu jako velký outsider, a tak bod po průběhu je výborný.
     
    Tímto se s vámi loučím a přeji vám příjemný zbytek sobotního večera. (21:45:47)

    Michal Luxa

    Branky: 8. Dolberg, 44. Dolberg – 17. Auassar, 90+1. van Hyfte

    Karty:   90. Riedewald (AJA) – 26. Gullón (KER), 49. Ananou (KER)   90+4. Ananou (KER)


    Držení míče: 74 % : 26 %.
    Střely na branku: 7:3. Střely mimo: 8:3. Rohy: 10:1. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 13:12.
    Ajax Amsterdam: Cillessen – Tete, Sánchez, Riedewald, Dijks – Bazoer, Klaassen, Gudelj – El Ghazi (82. Casierra), Dolberg (63. Traoré), Sinkgraven (46. Younes).
    Náhradníci: Boer – Černý, Schøne, Casierra, Westermann, Viergever, Younes, van de Beek, Traoré.

    Roda JC Kerkrade: van Leer – Milec (57. Brouwers), Ananou, Kum, van Peppen – Gullón (66. Noor), van Hyfte, Auassar – Ajagun, M. Rosheuvel, Boysen (77. Paulissen).
    Náhradníci: Yves – Blätter, Rutjes, Mytidis, Paulissen, De Silva, Werker, Noor, Brouwers.

    Rozhodčí: Nijhuis – van de Ven, Schaap
    bahis siteleri