Austria – Rapid 0:1 (kon.) | Grödig – Salzburg 0:3 (kon.)
konec
FK Austria Vídeň
0:1 (0:0)
SK Rapid Vídeň
Neděle 27.10.2013, 16:30 • Generali Arena • Rakouská Bundesliga
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:30.
     
    Dobré nedělní odpoledne, vážení sportovní přátelé. Je před námi šlágr rakouské fotbalové ligy, kde se spolu utkají ve vídeňském derby Austria a Rapid.

    Přestože se jedná o nejslavnější rakouské kluby a také zástupce v pohárové Evropě, tak jsou dnešní soupeři sousedy v tabulce na čtvrtém, respektive pátém místě. Rapid je na tom o bod lépe, přesto ztrácí po dvanácti kolech už jedenáct bodů na vedoucí Salzburg. Austria v posledním soutěžním utkání prohrála v Lize mistrů s Atléticem Madrid 0:3, v domácí lize pak naposledy svěřenci trenéra Nenada Bjelici remizovali 1:1 na hřišti Riedu. To Rapid remizuje nejen doma, ale i v Evropě. Naposledy díky brance Sabitzera uhráli svěřenci trenéra Zorana Barišiče remízu v Genku, v Rakousku doma díky dvěma penaltám remizovali 2:2 doma s Grazem.

    Jak dnešní ostře sledované utkání dopadne se začneme dozvídat od půl páté.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Austria Vídeň: Lindner – Koch, Rogulj, Ortlechner, Suttner – Royes, Holland, Mader, Jun – Hosiner, Kienast
    Náhradníci: Kardum – Dilaver, Leovac, Okotie, Ramsebner, Simkovic, Spiridonovic

    SK Rapid Vídeň: Novota – Trimmel, Sonnleitner, Dibon, Schrammel – Sabitzer, Boskovič, Hofmann, Behrendt, Schaub – Boyd
    Náhradníci: Radlinger – Grozurek, Palla, Pavelic, Pichler, Starkl, Wydra

    Rozhodčí: Grobelnik – Hoxha, Kolbitsch.
     
    Ještě jednou dobrý den. Vídeňské derby klepe na dveře. Už známe úvodní sestavy, v nichž v té domácí nechybí ani Tomáš Jun, který bude hrát na levé straně zálohy Austrie.
     
    Oba týmy nastupují, Austria v tradičních fialových dresech, hráči Rapidu oblékli rovněž velmi dobře známé bílé dresy se zelenými pruhy.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Výkop mají domácí, Hosiner poslal míč na Hollanda, ten vrací hru dozadu obráncům.
     
    2
    Rogulj fauloval v blízkosti svého vápna hostujícího Schauba. Přímý kop z levé strany pro Rapid.
     
    2
    Jeden z hráčů Rapidu to zkusil rovnou na bránu, ale neprostřelil zeď.
     
    3
    Poprvé jsou v útočné akci domácí, Royer však zleva svůj centr hodně přetáhl, Ani Kienas, ani Hosiner neměli šanci na vysoký balon dosáhnout.
     
    4
    Pěkná kolmice Hofmanna na Sabitzera, který už uvnitř vápna Austrie zkoušel hledat někoho před brankou, obrana domácích míč srazila na roh.
     
    5
    Centr Hofmanna hráči ve fialovém odvrátili a poté navíc zřejmě Behrendt ve výskoku fauloval obránce Austrie.
     
    5
    Trochu váhavá rozehrávka Austrie vyústila v dlouhý míč na Kienasta, kterého ve výskoku převálcoval Sonnleitner. Následný dlouhý míč do vápna z kopačky Royera vyboxoval Novota.
     
    7
    Dobrá práce Juna do obrany, unikající Boskovič po jeho skluzu přišel o míč a Suttner bude vhazovat.
     
    8
    Náznak velké příležitosti pro Rapid! Boyd udržel těžký míč, sklepl ho Sabitzerovi a hosté šli rázem tři na dva. V poslední chvíli si ovšem Sabitzer míř pokopl příliš dopředu a Ortlechner mu jej ustřelil.
     
    9
    Znovu zastavoval akci zatím aktivnějších hostů kapitán Austrie Ortlechner. Nyní přetlačil ramenem Boyda a odkopl míč na aut.
     
    10
    Zase se hnali hráči Rapidu do přečíslení! Behrendt si narazil se Schaubem na hraně vápna byl rázem skoro sám. Jeho střelu či přihrávku na Boyda zblokoval Koch.
     
    11
    Roh pro Rapid. Všemu předcházela kličkovaná Schrammela, který si ale nepřišel na Rogulje.
     
    12
    Hofmannův centr odhlavičkoval Rogulj, Suttner pak balon definitivně odkopl k půlící čáře.
     
    12
    U středového kruhu vyvinul Jun tlak na Schrammela, jenž si musel pomoci malou domů na Novotu.
     
    12
    Mader vybojoval míč na ose hřiště, z jeho přihrávky Hosinerovi dopředu se stal ale jen odkop. Domácí publikum začíná být mírně netrpělivé. Austria se prakticky ještě nedostala za půlící čáru.
     
    14
    Opět se hraje kolem šestnáctky Austrie. Sabitzer si na levé straně předával míč se Schrammelem a po vtipné patičce Boyda šel Schaub jeden na jednoho s Ortlechnerem. Kapitán domácích zatím drží prapor svého týmu.
     
    15
    Faul Rogulje nabízí přímý kop Rapidu. Hofmann uvede míč do hry zhruba čtyřicet metrů od branky.
     
    15
    Dlouhý míč se snesl až k Lindnerovi, který jej nad hlavami nabíhajících hráčů vyboxoval.
     
    16
    Průnik pravého obránce Rapidu Trimmela nebyl vůbec špatný, ale Boyd mu míč nevrátil, naopak o něj přišel a ve snaze získat jej zpět fauloval ostrým skluzem Suttnera.
     
    17
    Jednou to ještě prošlo s domluvou, druhý hraniční zákrok v krátkém sledu už Terrenci Boydovi neprošel. Jasná žlutá karta.
     
    18
    Znovu jsou v útoku hosté. Boskovič však nedoběhl příliš dlouhou přihrávku Sabitzera do pravého křídla. Lindner bude vykopávat.
     
    19
    Trochu uklidnění hry přináší na hřiště Dibon, který si podržel míč vzadu v kombinaci se Sonnleitnerem. Po chvíli už jde bílý tým opět dopředu.
     
    19
    S vypětím všech sil musel teď Koch skluzem zahrát míč na roh. Jinak by už Schaub šel z úhlu k šestnáctce Austrie.
     
    20
    Zajímavě zahraný roh! Přízemní centr Schauba si zpracoval v těžkém úhlu Boskovič a takřka z koncové čáry vypálil do boční sítě.
     
    22
    Jako blesk z čistého nebe nyní málem udeřila Austria! Kienast sklepl dlouhý míč přímo do běhu Hosinerovi, který z voleje pálí zblízka nad! Míč se možná ještě dokonce otřel o horní tyčku!
     
    23
    Možná ještě trochu frustrovaný Hosiner nyní v souboji přišlápl nohu Schrammela a po následných protestech může být rád, že nedostal žlutou kartu.
     
    24
    Hosté na nic nečekají a i z přímého kopu od půlky posílají dlouhé centry do vápna. Jeden takový hlavou lízl Boskovič, kdyby zamířil přesně, mohl mít Lindner problémy.
     
    25
    První roh pro Austrii, rozehraje jej Mader.
     
    25
    Nejvýše vyskočil obránce Rapidu Trimmel a odhlavičkoval míč, poté ještě z velké dálky pálil z voleje Suttner, jeho pokus nebyl vůbec přesný.
     
    26
    Kienast versus Schrammel u pravé lajny, útočník Austrie vychází z tvrdého souboje vítězně a posílá míč dozadu.
     
    26
    Po rychlém přenesení hry do středu pálí domácí Holland, někdo z obránců střelu tečoval na roh.
     
    27
    Na krátko rozehraný roh Rapid ubránil, Royer se poté ještě pokoušel o průnik z levé strany, Sonnleitner si před něj dal tělo a vytlačil ho ze hřiště.
     
    29
    Podle názoru pomezního rozhodčího si Sabitzer pomohl nedovoleně ve snaze o průnik dopředu přes Suttnera. Rozehrávka pro Austrii.
     
    30
    Po velmi ospalém začátku domácí alespoň co se týče držení míče vyrovnali hru a v posledních minutách mají dokonce i územní převahu.
     
    31
    Útočný faul Kienasta brzdí Austrii v rozletu.
     
    31
    Po krátké mezihře už mají znovu míč na kopačkách svěřenci trenéra Bjelici. K Royerovi ovšem dlouhé přenesení hry zprava nedoletělo. Autorem byl zřejmě Tomáš Jun.
     
    32
    Sabitzer se neprosadil přes Kocha, přesto zůstává u míče Rapid. Trimmel nenašel skulinku v postavení protihráčů vpravo, a tak vrací míč stoperovi Sonnleitnerovi.
     
    33
    I po zdánlivě ztraceném míči se Kienast rozběhl a chtěl jej na půlce zachytit ještě na hřišti, to mu nedovolil Schaub, který jej tvrdě, ale čistě odstavil tělem.
     
    34
    Hodně prostoru na levém křídle udělal Hofmann skrytou přihrávkou Schaubovi, jeho centr vyboxoval Lindner.
     
    35
    Ortlechner nechtěl dovolit převzetí míče Hofmannovi, podle rozhodčího tak ale učinil s faulem. Následovat bude opět dlouhatánský nákop do šestnáctky Austrie.
     
    36
    Po prvním odvráceném centru se míč do vápna vrátil, Boskovič ovšem na jeho pravé straně poslal jen hodně nedůraznou střelu přesně do náruče Lindnera.
     
    36
    Koch těsně před Sabitzerem odhlavičkoval míč na roh. Jinak by už Sabitzer v případě dobrého zpracování šel z úhlu sám na branku.
     
    37
    Centr od rohového praporku našel Boyda, jeho hlavička v záklonu letí nad.
     
    38
    Rapid má jednoduchou taktiku. Všechny dlouhé míče i auty hledají Terrence Boyda, který poté bojuje proti stoperům soupeře o udržení získaného prostoru. Teď se mu to proti Roguljovi nepodařilo.
     
    39
    Hodně nešetrný zákrok podrážkou napřed předvedl na útočné polovině Marcel Sabitzer. Postiženým byl zřejmě Mader. Sabitzer dostává zaslouženě žlutou kartu.
     
    40
    Odražený míč na hraně vápna se dostal k Maderovi, který v krkolomné pozici pálil, jeden z obránců Rapidu střelu zblokoval na roh. Domácí se sice dožadovali ruky a tím pádem penalty, rozhodčí Grobelnik je jiného názoru.
     
    41
    Už už se zdálo, že Holland ztrátí v kritickém prostoru na ose hřiště míč v souboji s Behrendtem, nakonec jej vysvobodila píšťalka rozhodčího, který píská přímý kop proti Rapidu.
     
    42
    Austria nevolí většinou nejkratší cestu do šestnáctky, ale její postupná kombinace zatím úspěch neslaví.
     
    43
    Od levé čáry se Tomáš Jun dostal přes jednoho i druhého obránce, nakonec mu cestu zastavil na ose Hofmann a div z toho nebyl brejk hostů.
     
    44
    Faul Behrendt na Kienasta. Standardka z třiceti metrů pro Austrii.
     
    45
    Royerův centr ani nedoletěl na místo určení a už byl pískán útočný faul. Těžko říct, kdo se provinil. Ve skrumáži před brankou si rozhodčí mohl vybrat prakticky libovolného hráče.
     
    První poločas skončil.
     
    Sudí Grobelnik nic nenastavoval a po uplynutí 45. minuty ukončil první půli. V ní byli ze začátku jasně aktivnější hosté, ale Austria hru po chvíli vyrovnala a měla také jedinou a největší šanci zápasu. Po sklepnutí od Kienasta olízla střela Hosinera horní tyč.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 17:31.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Vypadá to, že ani jeden z trenérů o přestávce nestřídal. S prvním útokem přichází Rapid, ale střela Behrendta z velké dálky neprošla k brance.
     
    46
    Na druhé straně to zkoušel trochu sobecky Royer, zastavil jej Boskovič, který si vedl stejně po několikametrovém posunu a přišel o míč v souboji s Maderem.
     
    47
    Velice zkušeně si pokryl na půli míč Tomáš Jun a nechal se faulovat. Z rychle rozehraného přímého kopu domácí nic nevytěžili. Po chybě Trimmela při rozehrávce však jsou znovu u míče.
     
    48
    Nyní pro změnu rozehrál rychle Suttner, dal však přihrávku Hosinerovi do souboje proti dvěma protihráčům a útočník domácích ztrácí.
     
    49
    Úvod druhé půle je plný nepřesností. Nyní Boyd nepřihrál přesně na dva metry do křídla Schaubovi.
     
    50
    Už se zdálo, že uvidíme první kloudnou akci. Sabitzer totiž přešel přes Kocha a předal Hofmannovi, jeho další pas do pravého křídla v pohodě zachytil Suttner.
     
    50
    A znovu. Schrammel předvedl otřesné zpracování, a když chtěl dostihnout už ztracený míč, tak fauloval Royera. Rozehrávka pro Austrii.
     
    51
    Hra nyní opravdu není příliš pohledná. Po faulu Behrendta na Hollanda budou mít domácí standardku ze čtyřiceti metrů.
     
    52
    Dlouhý míč v obranném zákroku usměrnil Hofmann jen na roh.
     
    52
    Mader rozehrál s Hosinerem nakrátko, Hosiner poslal spoluhráči skákavý pas, ale Mader si poradil a po vyhraném souboji mohl centrovat, Novota vysoký míč v pohodě chytá.
     
    53
    S velkým přehledem nyní rozehrál Ortlechner, Holland však získaného prostoru u půlící čáry nevyužil a hanebnou přihrávkou směrovanou původně na Hosinera odevzdává balon.
     
    54
    Nepřesný centr jednoho z hráčů Rapidu z pravé strany, zřejmě šlo o Trimmela. Lindner bude vykopávat.
     
    55
    Jun se zlobí na Hollanda s Maderem, kteří jej měli dlouhou kolmicí vyslat do úniku. Místo toho si oba středopolaři vyměnili zbytečné přihrávky na malém prostoru a málem ještě o míč přišli.
     
    56
    Náznak brejku Austrie táhl právě Tomáš Jun, místo přihrávky však sóloval a Sonnleitner jej obral o balon.
     
    56
    Obrovská šance Rapidu! Sabitzer dostal podélnou přihrávku do pravého křídla za obranu, Lindner vyběhl, ale asi neodhadl přesně sílu přihrávky a Sabitzer mohl z úhlu pálit do poloodkryté branky. Lindner ovšem tygřím skokem svůj špatný výběh napravil a míč vytěsnil!
     
    57
    Právě Jun je prvním střídajícím hráčem. Nahradí jej Simkovic.
     
    59
    Nepřesná dlouhá přihrávka z kopačky Royera končí v rukavicích Novoty.
     
    60
    No, tohle bylo o fous. Schrammel chtěl uklidnit hru zpětnou přihrávkou na Dibona a napadajícímu Kienastovi nechybělo málo, aby ji vystihl.
     
    61
    Na pravé straně u rohového praporku svedl Hofmann srdnatý souboj se Suttnerem a Simkovicem, vybojoval aut pro svůj tým.
     
    61
    Sabitzer zkusil po vyjetí od pravé lajny poslat míč do běhu Schaubovi, tomu se postavil takřka hokejově bodyčekem Holland, ale hraje se dál.
     
    62
    Poprvé v útočné akci nový muž na hřišti Simkovic. Zleva centroval pravou nohou jen k Novotovi.
     
    63
    Po faulu na Royera přestali všichni hrát, rozhodčí přesto nechal výhodu a Austria tak měla šanci centrovat zprava, poté pálil z voleje Hosiner nad.
     
    63
    Pro Royera to byla dnešní poslední akce. Na hřišti místo něj přichází Spiridonovic.
     
    64
    Domácím fanouškům se střídání zřejmě příliš nezamlouvá a pískají. Mezitím se Rapid utápí v nepřesnostech a Boyd už jen mává zklamaně rukama, než aby se znovu nabízel.
     
    66
    Spolupráce dvou střídajících hráčů Spiridonovice a Simkovice vyústila v centr prvního jmenovaného od levé lajny, Holland po zpracování z těžkého úhlu neměl skoro žádný prostor k zakončení.
     
    67
    Dlouhý centr skoro až od půlící čáry před branku Austrie našel Trimmela, který ovšem hlavičkou míří hodně vedle.
     
    67
    První střídání hostujícího kouče Barišiče. Schauba nahrazuje Starkl.
     
    68
    Austria už mohla vést! Simkovic z levé strany našel ideálně naběhnutého Kienasta, který z penaltového puntíku hlavičkuje do břevna!
     
    69
    Trochu naslepo nyní jeden z obránců hostů hledal rozběhnutého Boyda. Míč propadl mezi obránci až k Lindnerovi.
     
    70
    Marný byl boj Hollanda pár metrů od soupeřovy šestnáctky proti přesile. Zřejmě Behrendt jej odstavil od míče a jelikož poté Hosiner zbytečně podkopl jednoho z obránců, bude rozehrávat Rapid.
     
    72
    Šance Rapidu! Hofmann se po přihrávce Starkla prosmýkl mezi bránícími hráči a na hraně vápna mohl pálit, Lindner jeho přízemní střelu k tyči skvělým zákrokem likviduje!
     
    73
    Trochu hloupě se nyní zachoval Koch, který po odpískání odkopl míč. Rozhodčí jej žlutou kartou nepotrestal.
     
    74
    Trenér Rapidu Zoran Barišič si ještě nechal vysvětlit předchozí výrok rozhodčího, hra už ale pokračuje. Boyd nedoskočil na centr Starkla.
     
    76
    Do konce utkání zbývá zhruba čtvrt hodiny, zatím to nevypadá, že by si jeden z týmů dokázal vytvořit souvislejší tlak.
     
    77
    Teď ovšem mohlo dojít k dobré střelecké příležitosti na straně Rapidu. Sabitzer dostal ideální pas do levého křídla a kdyby přesně našel centrem před brankou Boyda, mohl padnout první gól utkání, přihrávka byla ale nepřesná.
     
    77
    Žlutá karta pro Rogulje. Chorvatský stoper Austrie zastavil nebezpečně vyhlížející akci soupeře pár metrů přes vápnem. Následovat bude hodně nebezpečný přímý kop.
     
    78
    Zodpovědnost na sebe vzal Boskovič, jeho pokus letí tři metry nad branku.
     
    79
    Kienast se provinil útočným faulem na Sonnleitnera. Jeho kolega ze stoperské dvojice Dibon hledal poté dlouhým nákopem někoho z útočníků, ale tahle akce neměla naději na úspěch.
     
    80
    Ani jeden z týmů se nikam příliš nežene, přitom oba vídeňské kluby na tom v tabulce nejsou příliš dobře a čekají dlouho na vítězný zápas. Koch nyní otálí s rozehrávkou a divákům se to nelíbí.
     
    81
    Omluva Kochovi. Pravý bek Austrie jen čekal, než se mu ukáže rozběhnutý Simkovic, kterému poté adresoval krásnou dlouhou přihrávku, následný centr zleva chytá Novota.
     
    81
    Přímý kop pro Rapid z pravé strany po faulu právě Kocha. Hofmann bude centrovat zhruba z pětadvaceti metrů.
     
    82
    Hofmann to zkusil i z úhlu přímo na branku, trefil jednoho z dvojice hráčů ve zdi.
     
    83
    Trenér Austrie Bjelica naposledy střídá. Ze hry je Hosiner, na trávník se podívá Okotie.
     
    84
    Právě Okotie v tvrdém hlavičkovém souboji převálcoval Dibona. Ten po přerušení hry těžce vstává, snad bude v pořádku.
     
    85
    Dibon se rychle vrací na hřiště.
     
    85
    Ve stejnou chvíli hosté střídají. Wydra na poslední minutky nahradí Hofmanna.
     
    86
    Tohle vypadalo celkem nebezpečně. Centr z pravé strany našel před brankou Austrie Sabitzera, který ovšem přihrávku asi nečekal a balon jej trefil jen do břicha, místo toho, aby se Sabitzer pokusil o nějaké kloudné zakončení.
     
    88
    Rapid právě vstřelil branku!

    V závěru utkání se do vedení dostávají hosté! Sabitzer u levé lajny zamotal trochu Kocha, vytvořil prostor pro Schrammela, který poté odcentroval. Míč si ve vápně našel TERRENCE BOYD a nechytatelnou hlavičkou přibližuje svůj tým k vítězství!
     
    89
    Domácím nezbývá příliš času. Nákop do vápna Rapidu řeší Novota.
     
    90
    Taktické střídání trenéra Barišiče. Ze hry jde Boskovič, nejdále postavený hráč Rapidu, a na plac se podívá Pichler.
     
    90+1
    Lindner musel řešit další centr do svého vápna. Rapid se zatím řídí heslem, že nejlepší obrana je útok.
     
    90+1
    Teď už mají míč domácí. Ortlechner posílá dlouhý míč dopředu.
     
    90+2
    Sabitzer neodkopl míč do bezpečí a Spiridonovic s Okotiem vybojovali vhazování.
     
    90+3
    Už běží třetí minuta nastavení. Dibon fauloval deset metrů před vápnem. Dost možná poslední šance pro Austrii.
     
    90+3
    Mader to zkusil levačkou, rána to nebyla špatná, ale Novota stál přesně v místě, kam střela šla.
     
    Konec zápasu.
     
    Je konec. Vídeňské derby se po dlouho bezbrankovém průběhu stalo kořistí Rapidu. V jinak nepříliš pohledném utkání to dlouho vypadalo, že jediným vzrušením budou dvě větší šance na obou stranách, jenže v závěru si hosté vypracovali ještě jednu, a tu díky hlavičce Boyda proměnili. V tabulce se tak Rapidu rázem svítá na lepší zítřky, Austria pokračuje v nevýrazných výsledcích. Ode mě je to pro dnešek vše, přeji vám hezký večer. (18:23:28)

    Michal Šíma

    Branky: 88. Boyd

    Karty:   77. Rogulj (AUV) – 17. Boyd (RVI), 39. Sabitzer (RVI)


    FK Austria Vídeň: Lindner – Koch, Rogulj, Ortlechner, Suttner – Royer (63. Spiridonovic), Holland, Mader, Jun (57. Simkovic) – Hosiner (83. Okotie), Kienast
    Náhradníci: Kardum – Dilaver, Leovac, Okotie, Ramsebner, Simkovic, Spiridonovic

    SK Rapid Vídeň: Novota – Trimmel, Sonnleitner, Dibon, Schrammel – Sabitzer, Boskovič (90. Pichler), Hofmann (85. Wydra), Behrendt, Schaub (67. Starkl) – Boyd
    Náhradníci: Radlinger – Grozurek, Palla, Pavelic, Pichler, Starkl, Wydra

    Rozhodčí: Grobelnik – Hoxha, Kolbitsch
    bahis siteleri