Česko – Lotyšsko 4:2 (kon.) | Švédsko – Švýcarsko 1:0 (kon.) | Kanada – Rakousko 6:0 (kon.)
Norsko – Finsko 1:6 (kon.)
konec
Česko
4:2 (2:1, 2:1, 0:0)
Lotyšsko
Pátek 14.02.2014, 09:00 • Bolšoj Ice Dome, Soči, Rusko • Olympijské hry - muži
Předzápasové kurzy
Sledujte:
     
    56:58
    Navíc v oslabení zaútočili čeští hokejisté, Plekanec našel před brankou v přečíslení dva na jednoho volného Romana Červenku! Ten byl sice sám před Masalskisem, avšak v ostrém úhlu, což mu velkou šanci na navýšní vedení nedávalo. Jeho následné zakončení Masalskis zlikvidoval!
     
    55:18
    Kanadský kouč na lotyšské lavičce Ted Nolan okamžitě reaguje na nabídnutou šanci oddechovým časem!
     
    55:18
    Tak nyní to bude velmi nepříjemné pro české hokejisty. Za Červenkou míří na trestnou lavici také Marek Židlický (CZE), což znamená to, že Lotyšsko si zahraje 57 sekund přesilovou hru pět na tři!
     
    54:15
    Lotyšská pětice nyní dokázala trochu zavařit české defenzívě, Roman Červenka (CZE) musel zatáhnout za záchrannou brzdu, za což obdržel dvě minuty za hákování.
     
    47:54
    A znovu Jaromír Jágr v šanci! Šmídova excelentní přihrávka našla českou osmašedesátku, Jágr však nedokázal zvednout puk na Masalskisův beton!
     
    44:15
    Jágr zůstal úplně osamocen na brankovišti, puk měl však za sebou! Jeho zakončení pak trefilo pouze ležícího Masalskise!
     
    42:38
    Lotyšský kapitán Sandis Ozolinš (LAT) si za brankou počínal až moc nedovoleně proti Martinu Hanzalovi, když zahákl svoji hůl mezi nohy českého útočníka. Češi zatím využili jednu ze tří přesilovek, budou se radovat i nyní?
     
    37:02
    Česko právě vstřelilo branku!
    Dnes poprvé navyšují čeští hokejisté svůj náskok na dvoubrankový! Petr Nedvěd nenápadnou ranou překvapil Masalskise, po dorážce Martina Hanzala zůstal puk volný před brankou. Toho dokonale využil MAREK ŽIDLICKÝ, který ho po přijetí zpoza branky zametl do sítě – 4:2! Asistence: Martin Hanzal a Petr Nedvěd.
     
    27:06
    Česko právě vstřelilo branku!
    Dnes potřetí se český tým dostává do vedení! Naši se znovu dokázali usadit před Masalskisem a ukázali, že není zapotřebí tvrdé střely na vstřelení gólu. Zbyněk Michálek jen lehce nahodil kotouč na branku Lotyšů, jednou rukou ho ideálně tečoval JAKUB VORÁČEK a opět tím rozjásal české příznivce – 3:2! Asistence: Zbyněk Michálek.
     
    22:45
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Chvíli po návratu vyloučeného hráče se Lotyši dnes podruhé radují z vyrovnávací branky! Ladislav Šmíd si při své premiéře nevedl v rohu kluziště úplně nejlépe, po jeho ztrátě se kotouči dostal HERBERTS VASILJEVS, který v záklonu prostřelil Ondřeje Pavelce – 2:2! Asistence: Georgijs Pujacs.
     
    19:29
    Česko právě vstřelilo branku!
    Na přesilové hry je vyrovnáno! Čeští hokejisté se podruhé v dnešním duelu dostávají do vedení, když se dostal ke kotouči po zablokované Židlického střele JAROMÍR JÁGR. Puk si srovnal na holi a nekompromisně ho uklidil k tyči – 2:1! Asistence: Marek Židlický a Tomáš Plekanec.
     
    18:36
    Mikelis Redlihs (LAT) dává v závěru třetiny šanci pro český tým, lotyšský útočník hokejku vzal Kaberleho do obličeje a dostává 2 +2 minuty. Naši tedy mají před sebou zvýhodněnou přesilovou hru pět na čtyři.
     
    18:01
    Pavelec vynikajícím zákrokem podržel svůj tým! Janis Sprukts si velmi chytře najel na kruhy, obdržel přihrávku a z první vypálil na českou branku. Brankář Winnipegu švihem lapačkou sebral letící kotouč!
     
    13:05
    Tak začíná to být hodně kuriózní! Čas se vrátil, ale signalizované vyloučení zůstalo. Nás tedy rovnou čeká další oslabení. Na trestné lavici sedí opět Martin Hanzal (CZE) za podražení.
     
    13:05
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Jak již bylo jednou avizováno, rozhodčí ukázal, že branka platí, tudíž je české vedení pryč. Lotyši tudíž střílení první gól na turnaji, JANIS SPRUKTS zůstal úplně osamocený na brankovišti a po křižné přihrávce poslal puk přímo do brankové kamery, nikoliv do tyče, jak si všichni ještě před minutou mysleli – 1:1! Asistence: Krisjanis Redlihs a Lauris Darzinš.
     
    13:05
    Opakované záběry ukázaly, že Sprukts netrefil tyčku, nicméně zamířil přímo do branky! Lotyši vyrovnávají!
     
    12:23
    Na druhé straně ujela dvojice Tomáš Plekanec – Milan Michálek do přečíslení dva na jednoho. Český kapitán nakonec vzal vše na sebe, ranou na bližší tyč nechal pouze vyniknout Masalskise!
     
    11:46
    Pavelec si připsal hned v úvodu oslabení vynikající zákrok, po střele od modré čáry se k dorážce dostal volný Daugavinš! Český brankář se ale stihl přesunout a vleže betonem zabránit nejhoršímu!
     
    11:36
    Hru v pěti proti čtyřem si vyzkouší také Lotyši. Podražením se totiž provinil Martin Hanzal (CZE), který ještě ve středním pásmu nechal hůl pod nohama lotyšského beka. Naši se nyní budou muset bránit.
     
    10:10
    Česko právě vstřelilo branku!
    Přesilovou hru sice čeští hráči využít nedokázali, chvíli po jejím skončení se však dostávají do vedení! Až dodatečně nominovaný MARTIN ERAT dostal na kruzích mnoho prostoru a přesně mířenou ranou mezi Masalskisovy betony otevřel střelecký účet dnešního duelu – 1:0! Asistence: David Krejčí a Aleš Hemský.
     
    07:31
    Český tlak přináší první drobné ovoce. Sandis Ozolinš (LAT) si počínal proti Aleši Hemskému nedovoleně, když se hokejka lotyšského hráče svezla až do obličeje českého útočníka. Za hru vysokou holí sedí již kapitán Lotyšů na trestné lavici.

    Petr Dejnožka

    Branky a nahrávky: 11. Erat (Krejčí, Hemský), 20. Jágr (Židlický, Plekanec), 28. Voráček (Z. Michálek), 38. Židlický (Hanzal, Nedvěd) – 14. Sprukts (K. Redlihs, Darzinš), 23. Vasiljevs (Pujacs)


    Česko: Pavelec (Salák) – Židlický, Šmíd, Kaberle, Rozsíval, Barinka, Z. Michálek, Krajíček – Jágr, Plekanec (C), Červenka – Hemský, Krejčí, M. Michálek – Voráček, Eliáš, Erat – Hanzal, Frolík, Nedvěd – Palát. Trenér: Alois Hadamczik.
    Lotyšsko: Masalskis (Gudlevskis) – Rekis, Ozolinš (C), Kulda, Bartulis, Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs, Freibergs – Sprukts, Darzinš, M. Redlihs – Girgensons, Karsums, Daugavinš – Vasiljevs, Indrašis, Keninš – Stals, Cipulis, Pavlovs. Trenér: Ted Nolan.

    Rozhodčí: Peel (USA), Ronn (Finsko) – Schräder (Německo), Wheeler (Kanada)
    thejrc.org