Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 5. den (kon.)
konec
Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 5. den

Středa 28.07.2021, 02:00Olympijské hry
Sledujte:
     
    Z 5. dne je to vše, děkuji za pozornost. (18:12:01)
    Medailové pořadí zemí po 5. dni soutěží
     
    Ze světového dění zaujal především fenomenální výkon Primože Rogliče v silniční časovce, skvělý výkon britské štafety na 4x200 m volně a zvládnutá obhajoba zlaté medaile ragbistů Fidži. Jako na přesýpacích hodinách se měnily šance jednotlivých gymnastů na vítězství ve víceboji, až o zlatu rozhodl Dajki Hašimoto úplně posledním cvičením dne. Poznali jsme premiérové olympijské vítěze v basketbalu 3x3, ženy USA a muže Lotyšska. Senzacemi dne pak byly vyřazení světové jedničky mezi badmintonisty už v základní skupině a konec Stefanose Tsitsipase už ve třetím kole tenisové dvouhry mužů.
     
    Slováci se také mohou těšit na zítřek. Zuzana Rehák Štefečeková totiž po prvním dni vede kvalifikaci trapu žen! Mezi muži je ve velmi dobré pozici Erik Varga. Ve vodním slalomu se do semifinále kvalifikovali kanoitska Monika Škáchová i kajakář Jakub Grigar. Cyklista Lukáš Kubiš bohužel dokončil časovku jako předposlední. A turnaj badmintonistek skončil pro Martinu Repiskou, která dnes favoritku skupiny nepřekvapila a prohrála. Ze skupiny pak postoupila jen vítězka. Plavkyně Andrea Podmaníková dokončila rozplavby prsařské dvoustovky taktéž jako předposlední.
     
    Je za námi 5. den soutěží a minimálně českým fanouškům přinesl mnoho radosti, i když ještě ne medailové. Ale mnohé naznačil. Nejprve se ve svém životním závodě skvěle předvedla kraulařka Barbora Seemanová, která ve finále dvoustovky výrazným způsobem vylepšila svůj vlastní český rekord a jako nejlepší z Evropanek skončila šestá. Vzápětí dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Šimánek se štěstím postoupil do finále. Do semifinále postoupili obě zbývající česká želízka v ohni, Markéta Vondroušová ve dvouhře i Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou ve čtyřhře. Výbornou formu v kvalifikaci vodního slalomu naznačili jak kanoitska Tereza Fišerová, tak kajakář Jiří Prskavec. A velmi dobře mají rozjetou kvalifikaci trapu David Kostelecký i Jiří Lipták.
    Dále se dnes představily Lenka Antošová s Kristýnou Fleissnerovou na dvojskifu, ve finále B dojely čtvrté, celkově tak budou desáté. Lukostřelkyně Marie Horáčková bohužel vypadla ve vyřazovací fázi turnaje žen už v prvním kole, stejně dopadl i judista David Klammert ve váze do 90 kg, který to obrečel. Michael Kukrle zajel časovku cyklistů na své poměry velmi dobře a skončil na 26. místě. V odpoledních rozplavbách nepostoupili do semifinále Barbora Seemanová na 100 m volně, Kristýna Horská na 200 m prsa ani Jan Čejka na 200 m znak, ani jednomu k tomu však nechybělo mnoho. Windsurfař Karel Lavický zajel dnešní tři jízdy své třídy nadstandardně. A na závěr basketbalisté po fantastické první čtvrtině na silné Francouze bohužel vůbec nestačili.
     
    Konec soutěží 5. dne.
     
    17:42
    Volejbal

    Měl to být dnešní volejbalový bonbónek na závěr, ale žádné drama se nekonalo. Rusové ukazují, že přijeli do Tokia výborně připraveni a s Brazílií se vůbec nepárali. Nenechali obhájcům zlata ani set a po třech zápasech se pevně usadili na čele tabulky skupiny B.

    Brazílie – Rusko 0:3 (22, 20, 20)
     
    17:39
    Vzpírání

    Konečné pořadí mužů do 73kg:
    1. Š' Č'-jung (CHN) 364 kg (WR)
    2. Julio Ruben Mayora Pernia (VEN) 346
    3. Rahmat Erwin Abdullah (INA) 342
    4. Briken Calja (ALB) 341
    5. Božidar Dimitrov Andrejev (BUL) 338
    6. Karím bin Hnija (TUN) 338
    7. Masanori Mijamoto (JPN) 335
    8. Marin Robu (MLD) 330
    9. Clarence Cummings JR (USA) 325
    10. David Sánchez López (ESP) 323
     
    17:35
    Vzpírání

    Dnes byla na řadě kategorie mužů do 73 kg, ve které jsme se dočkali prvního vzpěračského světového rekordu na hrách! Postaral se o něj Číňan Š' Č'-jung, který do něj sečetl nově vytvořené olympijské rekordy jak v trhu (166 kg), tak v nadhozu (198 kg), takže nový světový rekord ve dvojboji této váhové kategorie má hodnotu 364 kg! Obhájil tak zlato z Ria, kde ho bral za 352 kg, což by mu stačilo i dnes. V boji o zlato jinak neměl vůbec žádného soupeře. Ti si to rozdali pouze o stříbro a jak se ukázalo, rozhodl o něm výkon v trhu, protože později v nadhozu zvedli druhý, třetí i čtvrtý muž stejnou váhu. Stříbro tak putuje do Venezuely zásluhou Julia Rubena Mayora Perniaa, bronz pak do Indonésie odváží Rahmat Erwin Abdullah.
     
    17:30
    Tenis

    Dlužíme vám ještě složení semifinálových dvojic ve čtyřhře žen:
    Barbora Krejčíková, Kateřina Siniaková – Veronika Kudermetovová, Jelena Vesninová (ROC)
    Laura Pigossiová, Luisa Stefaniová (BRA) – Belinda Bencicová, Viktorija Golubicová (SUI)
     
    17:27
    Stolní tenis

    Závěrečné dvě čtvrtfinále dvouhry mužů se obešla na rozdíl od žen bez překvapení. Evropský stolní tenis tak má v semifinále svého zástupce.

    Ma Lung (CHN) – Omar Assar (EGY) 4:1 (7, 9, 6, -11, 6)
    Dimitrij Ovtcharov (GER) – Hugo Calderano (BRA) 4:2 (-7, -5, 8, 7, 8, 2)

    Vítězové těchto dvou zápasů se v semifinále střetnou spolu.
     
    17:20
    Jachting

    Po dvou jízdách mužů ve třídě 470 vede australská posádka Mathew Belcher, Will Ryan.
    Po devíti jízdách mužů ve třídě RS:X vede Nizozemec Kiran Badloe.
    Po čtyřech jízdách mužů ve třídě 49er vede britská posádka Dylan Fletcher, Stuart Bithell.
    Po čtyřech jízdách mužů ve třídě Finn vede Turek Alican Kaynar.
    Po devíti jízdách žen ve tříde RS:X vede Britka Emma Wilsonová.
    Po dvou jízdách žen ve třídě 470 vede polská posádka Agnieszka Skrzypulecová, Jolanta Ogarová.
    Po šesti jízdách žen ve třídě 49er FX vede britská posádka Charlotte Dobsonová, Saskia Tideyová.
    A konečně po třech jízdách smíšených posádek ve třídě Nacra 17 vede italská posádka Caterina Bantiová, Ruggero Tita.
     
    17:17
    Jachting
    Windsurfař Karel Lavický se dnes představil v mnohem lepší světle. Všechny tři jízdy zakončil mezi 16. a 21. místem a v průběžném pořadí třídy RS:X se posunul na 22. místo.
     
    17:11
    Fotbal

    dvojice pro čtvrtfinále:
    Korea – Mexiko
    Brazílie – Egypt

    Japonsko – Nový Zéland
    Španělsko – Pobřeží Slonoviny

    V semifinále se utkají vítězové první dvojice zápasů a vítězové druhé dvojice zápasů.
     
    17:06
    Fotbal

    Skupina A zakončila zápas dvěma debakly. Francie věděla, že musí nad Japonskem vyhrát, ideálně vyšším rozdílem, ale místo toho dostala pořádně nařezáno. Ve dvou zápasech proti silnějším soupeřům herně zcela propadla a zaslouženě jede domů. Jižní Afrika prohrála na turnaji úplně všechno a Mexiko jí zabalilo pěkný dárek na rozloučenou. Z prvního místa postupuje Japonsko, neztratilo ani bod, z druhého Mexiko.

    Francie – Japonsko 0:4 (0:2)
    Jižní Afrika – Mexiko 0:3 (0:2)
     
    16:59
    Fotbal

    Ve skupině C došlo k obrovské senzaci, v kategorii do 23 let vždy silná Argentina končí už po základní skupině! Doplatila na nízkou produktivitu, ve třech zápasech dala dva góly. I dnes věděla, že proti Španělsku nutně musí zvítězit, ale s koncovkou byla na štíru a v závěru dokázala pouze vyrovnat na 1:1. Ještě na hřišti to někteří hráči obrečeli. Španělé herně ve skupině vůbec nepřesvědčili, přesto ji dokázali vyhrát. Druhým postupujícím se nakonec stal senzačně Egypt, který prokázal ve vyrovnaném zápase s Austrálií větší efektivitu a svými prvními dvěma góly na turnaji nejen vyhrál, ale dosáhl na lepší skóre, než měla při shodě bodů Argentina. Na OH nerozhodují vzájemné zápasy.

    Austrálie – Egypt 0:2 (0:1)
    Španělsko – Argentina 1:1 (0:0)
     
    16:52
    Šerm

    Konečné pořadí družstev mužů v šavli:
    1. Korea
    2. Itálie
    3. Maďarsko
    4. Německo
    5. Egypt
    6. Írán
    7. ROV
    8. USA
    9. Japonsko
     
    16:43
    Šerm

    Zatímco souboj o bronz byl poměrně vyrovnaný a Maďaři museli o téměř povinnou medaili skotečně bojovat, zápas o zlato se proměnil v naprostý debakl Italů, kteří na Korejce vůbec nestačili. Premiéru této disciplíny v podání družstev mužů (dosud v šavli šermovaly v družstvech pouze ženy) tak vyhrávají muži Koreje!

    o 3. místo:
    Německo – Maďarsko 40:45

    finále:
    Korea – Itálie 45:26

    Libor Štěpán

    bahis siteleri